餐廳: FUMI
資訊:

Happy Friday 想搵間坐得舒服既餐廳,意外搵左呢間非常高質既日本菜😛所有刺身食材都係當日日本直運,非常新鮮,質素絕對有保證👍🏻而且環境雅緻舒適,超級推薦🫶北海道松葉蟹肉甲羅燒配法包 味道非常濃郁🥹🥹經燒後灸熱既蟹膏蟹肉蟹籽集齊,口感相當豐富,配埋脆口既法包簡直係絕配,開胃到不得了~精選手握壽司拼盤(6件)有鮮吞拿魚腩、香蔥碎吞拿魚腩卷,是日推介5款,包括池魚、劍魚、真錭、油甘魚、甜蝦,非常新鮮,絕無腥味,由味道較淡至濃咁品賞,層次豐富,果然當日日本直送係好食超多,係日本既味道啊🥹FUMI 特色太卷呢個配搭簡直係完美!每卷都有海膽、蟹肉、帶子、三文魚籽、芝士,有晒我最中意既配搭,口感非常豐富而濃郁,作為貪心既我完全滿足晒😋😋雜錦海蝦天婦羅拼盤有海蝦2隻、沙𩺬魚1件、日本墨魚柳1件、野菜4件,新鮮炸起熱辣辣,外皮酥脆,厚度適中,保持到內𥚃食材鮮味之餘又有口感👍🏻網燒宮崎牛西冷 (100g)肉質細嫩、油花分佈均勻,口感豐富,帶有濃郁既牛肉香氣,經網燒後將肉質烤得外脆內嫩,咬落肉汁仍鎖於肉裡👍🏻北海道松葉蟹肉釜飯店員會先上整個釜飯比客人影相,然後再細心平均分配兩碗,一打開釜飯蓋子,充

北海道松葉蟹肉甲羅燒配法包

精選手握壽司拼盤(6件)

FUMI 特色太卷

雜錦海蝦天婦羅拼盤

網燒宮崎牛西冷 (100g)

北海道松葉蟹肉釜飯
店員會先上整個釜飯比客人影相,然後再細心平均分配兩碗,一打開釜飯蓋子,充斥著米飯同蟹肉交織既香氣。松葉蟹肉則肉質鮮嫩,味道鮮美,唔需要太多既調味,與米飯完美融合,食落每粒米飯都散發著自然既鮮甜味。🤍

串燒牛舌一串
牛舌愛好者表示一見有牛舌必叫的單品!鮮嫩多汁,彈形味濃🤤🤤
Yamazaki High-Ball
威士忌加入適量既氣泡水和冰塊中攪拌調製。氣泡水既加入令整個調酒變得更加清新和爽口,連我唔點飲酒都覺得相當易入口👍🏻
Summer Lover
呢杯Mocktail包含左荔枝蓉、橙汁、西瓜汁、梳打水,味道幾清新,唔會太甜,夏季飲清涼可口,而且解膩一流。

2023-06-20 3177 瀏覽
餐廳位於蘭桂芳, 佔地全層, 樓底高所以好有空間感, 環境闊落, 枱與枱之間有屏風間隔, 非常有私隱度。𓊈特上8點刺身拼盤 $𝟽𝟼𝟾𓊉刺身每日空運到港, 所以款款都好新鮮, 8點刺身有真鯛, 牡丹蝦, 赤貝, 深海池魚, 中拖羅, 大拖羅, 象拔蚌同海膽。真鯛可以蘸點柚子醋, 味道清新, 赤貝同象拔蚌非常爽口, 中拖羅鮮甜, 大拖羅肥美, 深海池魚有質感, 牡丹蝦厚肉彈牙, 海膽好creamy, 真係款款都好好食!𓊈FUMI特色太卷 $𝟸𝟸𝟾𓊉太卷裡面包住蟹肉同芝士, 面層有海膽, 帶子同三文魚籽, 味道好豐富, 樣樣都好鮮甜, 加埋一齊好好食!𓊈雜錦松葉蟹棒天婦羅拼盤 $𝟸𝟿𝟾𓊉天婦羅拼盤有松葉蟹棒, 沙𩺬魚, 日本墨魚柳同幾款野菜, 每款都炸得好酥脆, 個人特別喜歡墨魚柳, 整得外脆內軟。𓊈宮崎無添加健康豚肉涮涮鍋 $𝟹𝟾𝟾𓊉涮涮鍋除咗有宮崎豚肉, 仲有好多配料, 例如薯粉, 冬菇, 金菇, 本菇, 娃娃菜, 湯底係清甜醬油, 豚肉質素高, 咬落充滿彈性。𓊈宮崎無添加健康豚腩肉 $𝟻𝟸𓊉豚腩肉脂肪同肉嘅比例平均, 燒得好惹味, 肉質爽嫩彈牙。𓊈厚切牛脷 $𝟼𝟾𓊉牛脷燒得好香濃, 軟

𓊈特上8點刺身拼盤 $𝟽𝟼𝟾𓊉

𓊈FUMI特色太卷 $𝟸𝟸𝟾𓊉

𓊈雜錦松葉蟹棒天婦羅拼盤 $𝟸𝟿𝟾𓊉

𓊈宮崎無添加健康豚肉涮涮鍋 $𝟹𝟾𝟾𓊉

𓊈宮崎無添加健康豚腩肉 $𝟻𝟸𓊉
豚腩肉脂肪同肉嘅比例平均, 燒得好惹味, 肉質爽嫩彈牙。

𓊈厚切牛脷 $𝟼𝟾𓊉
牛脷燒得好香濃, 軟滑多汁。

𓊈獺祭45 純米大吟釀 $𝟸𝟸𝟶𓊉
味道濃郁, 豐富, 散發出微微米香, 口感柔和而且帶有層次感, 非常配襯日本菜式。

𓇊 整體食物精緻而且有質素, 環境舒適, 店員友善, 推薦!
位於中環蘭桂芳正中心地段的加州大廈內,有一家高級日本料理店ꜰᴜᴍɪ,人氣滿滿。朋友推薦他們週末有特色放題,還會不定期舉辦藍鰭吞拿魚體表演。.佔地全層,以暗黑風裝修,一整排刺身壽司吧檯加上酒吧區相當吸睛。格局和食材走高檔次路線,在這裡可以找到很多例如松葉蟹、宮崎和牛、海膽、鮑魚等食材主打料理,還有很多色彩繽紛的雞尾酒特飲等。.✿ 北海道松葉蟹肉汲上湯葉海膽 配 高湯茨汁 💲198可供選擇的料理款式很多,所以聽從餐廳推薦試一下他們的特色菜。松葉蟹肉前菜是餐廳招牌之一。以新鮮的海膽、北海道松葉蟹肉加上高湯茨汁,置於掛汁的腐皮之上。賣相精緻,經高湯茨汁調味後的蟹肉和海膽鮮甜又惹味。.✿ 香蔥碎吞拿魚腩 配 最中餅 💲158最中餅是日本滿常見的香口小吃,賣相像貝殼一樣的餅,配上香蔥碎吞拿魚腩及三文魚籽,賣相精緻,令人食慾大增。.✿ ꜰᴜᴍɪ 特色太卷 💲228高級版本的太卷,面鋪上了海膽、蟹肉、帶子、三文魚籽,卷物內有芝士粒,口感特別。.✿ 雜錦松葉蟹天婦羅拼盤 💲298除了刺身、壽司外,天婦羅也是日式料理必點菜式。不想傷腦筋點選了含不同款式的雜錦松葉蟹天婦羅拼盤。包括有松葉蟹4件、沙鰻魚、日
✿ 北海道松葉蟹肉汲上湯葉海膽 配 高湯茨汁 💲198
北海道松葉蟹肉汲上湯葉海膽 配 高湯茨汁

✿ 香蔥碎吞拿魚腩 配 最中餅 💲158
香蔥碎吞拿魚腩 配 最中餅

✿ ꜰᴜᴍɪ 特色太卷 💲228
ꜰᴜᴍɪ 特色太卷

✿ 雜錦松葉蟹天婦羅拼盤 💲298
除了刺身壽司外,天婦羅也是日式料理必點菜式。不想傷腦筋點選了含不同款式的雜錦松葉蟹天婦羅拼盤。包括有松葉蟹4件、沙鰻魚、日本墨魚柳各一件。另有野菜包括南瓜、冬菇、粟米芯、秋葵等。炸衣脆薄,即點即炸熱辣辣,很不錯。

✿ 炭燒宮崎牛茄子卷 💲368
起初想選燒和牛肉或是經典壽喜燒,餐廳推薦其宮崎牛茄子卷是新品,很不錯所以改選了這款。超嫩滑的和牛肉,包著茄子和京蔥一起炭燒,淋上了燒汁,面加上藏紅花絲,惹味非常。
炭燒宮崎牛茄子卷

✿ 北海道松葉蟹釜飯 💲498
主食選了人氣的松葉蟹釜飯。釜飯係日本一種傳統鍋飯,把米、湯以及食材一同放入鍋內慢煮。飯以大醬湯調味,配上松葉蟹很清新。

➿ ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ
❀ ꜱᴜᴍᴍᴇʀ ʟᴏᴠᴇʀ 💲88
荔枝蓉、橙汁、西瓜汁、梳打水,味道較甜。
ꜱᴜᴍᴍᴇʀ ʟᴏᴠᴇʀ

❀ ꜰᴜᴍɪ ɪᴄᴇ ᴛᴇᴀ 💲88
紅莓、薄荷葉、青檸汁、伯爵茶及薄荷茶,則較清爽。
ꜰᴜᴍɪ ɪᴄᴇ ᴛᴇᴀ

北海道松葉蟹肉汲上湯葉海膽 配 高湯茨汁
香蔥碎吞拿魚腩 配 最中餅
ꜰᴜᴍɪ 特色太卷
炭燒宮崎牛茄子卷
2023-05-28 417 瀏覽
服務非常好及到位,每次點嘢食都好快同準確,服務員亦都非常主動加茶,服務態度亦非常親切有禮食物質素非常高,北海道雪場蟹每位客人一客非常高質,另外可以加$88任食雪場蟹,我就冇㗎啦,因為有松葉蟹任食唔使加錢😝冷盤嗰個燒和牛配柚子汁一定要食👍🏻另外,任食刺身,燒物,天婦羅都好高質甜品個presentation都非常有驚喜,水果甜品雪糕擺盤非常靚,有乾冰仙境咁送出嚟是次慶祝媽媽生日,媽媽表示非常開心同滿意

冷盤嗰個燒和牛配柚子汁一定要食👍🏻
另外,任食刺身,燒物,天婦羅都好高質

是次慶祝媽媽生日,媽媽表示非常開心同滿意

2023-05-28
開得係中環嘅日本菜點都唔會太差😝今次黎呢間日本菜係正蘭桂芳,周末食完野仲可以落去嘆番杯💮日式炸芝士年糕$78熱辣辣,咬落去嘅時間要小心辣親,芝士會爆出黎,超正😋💮A4宮崎牛釜飯 $498宮崎牛鋪滿飯面,牛肉份量都幾多,肉質嫩滑,調味唔錯,洋蔥搭配牛肉絕配!飯份量都分到三碗,飯香軟糯煙韌,淨係啲飯已經好好食🩷推薦💮天婦羅火山卷 $218外型就好似爆發嘅火山🌋三文魚卷炸過後,表面鋪上海量吞拿魚蓉,軟綿嘅魚肉加上脆脆嘅壽司同鮮甜三文魚籽,口感豐富多層次💖必點💮FUMI 雜錦海鮮卷 $188外皮炸得脆,雖然叫雜錦,但佢入面大部分厚魚肉,味道偏清💮日本免治雞棒 配日本雞蛋 $82免治雞棒肉汁飽滿,蘸上日本蛋食口感更滑,啖啖肉😙💮宮崎無添加豚肉涮涮鍋 $388豚肉嫩滑,涮涮鍋用上雪平鍋,蔬菜煲滾後加入豚肉,吸滿蔬菜湯汁。涮涮鍋有齊冬粉、菇類、豆腐等,配上經典醬汁芝麻醬同柚子醋一齊食,風味十足💮鯛魚濃湯 $118湯汁呈奶白色,口感順滑,鮮味十足💮綠茶焦糖燉蛋$68綠茶味道好重,焦糖表面薄脆,燉蛋奶滑香濃💯💮Summer Lover $88裡面加入打碎左嘅荔枝果肉,味道混合西瓜汁同橙汁,甜得黎帶清爽感

💮日式炸芝士年糕$78
熱辣辣,咬落去嘅時間要小心辣親,芝士會爆出黎,超正😋

日式炸芝士年糕

💮A4宮崎牛釜飯 $498

💮天婦羅火山卷 $218

天婦羅火山卷

💮FUMI 雜錦海鮮卷 $188
外皮炸得脆,雖然叫雜錦,但佢入面大部分厚魚肉,味道偏清

FUMI 雜錦海鮮卷

💮日本免治雞棒 配日本雞蛋 $82
免治雞棒肉汁飽滿,蘸上日本蛋食口感更滑,啖啖肉😙

日本免治雞棒 配日本雞蛋

💮宮崎無添加豚肉涮涮鍋 $388

💮鯛魚濃湯 $118
湯汁呈奶白色,口感順滑,鮮味十足

鯛魚濃湯

💮綠茶焦糖燉蛋$68
綠茶味道好重,焦糖表面薄脆,燉蛋奶滑香濃💯

綠茶焦糖燉蛋

日本免治雞棒 配日本雞蛋
鯛魚濃湯
綠茶焦糖燉蛋
Summer Lover
之前吃過ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ的松葉腳蟹ʙʀᴜɴᴄʜ,覺得性價比很不錯!今次晚餐時段再訪,餐廳環境較優靜,晚上會有ᴛᴀsᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ,也可以選擇ᴀ ʟᴀ ᴄᴀʀᴛᴇ ,屬中上價位的日本菜餐廳,適合來慶祝節日🎉⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<北海道松葉蟹肉汲上湯葉海膽 配高湯茨汁> $198比較有特色的一道前菜,湯碟即煮滾豆漿後,在表面所形成的一層豆皮,將黃豆的精華濃縮,而且層層疊起口感很ǫ彈!配北海道松葉蟹肉上湯,味道鮮甜清淡,加上三文魚籽及海膽令鮮味更突出!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<精選手握壽司拼盤(6件)> $368壽司拼盤有6件或12件可選,鮮吞拿魚腩及香蔥碎吞拿魚腩卷是指定款式,另外五款為是日推介,當日有甜蝦、深海池魚、真鯛、油甘魚及生蠔壽司!魚生片新鮮肥美,特別是拖羅油脂感豐腴,有ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ般的質素🍣⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<慢烤宮崎牛西冷(100ɢ) 配壽喜燒汁伴溫泉蛋> $548平時常吃壽喜燒通常都是和牛西冷片,今次試了宮崎牛西冷烤肉,肉的厚度像日式燒肉,單看賣相已知道油脂比例高,吃下去

<北海道松葉蟹肉汲上湯葉海膽 配高湯茨汁> $198

<精選手握壽司拼盤(6件)> $368

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
平時常吃壽喜燒通常都是和牛西冷片,今次試了宮崎牛西冷烤肉,肉的厚度像日式燒肉,單看賣相已知道油脂比例高,吃下去牛的油香感充沛,烤的時候已加入壽喜燒汁,令甜甜的醬汁滲入肉中,沾些溫泉蛋更滑溜🐮

<銀鱈魚西京燒麵豉漬> $280
個人超喜愛西京燒,特別是銀鱈魚或比目魚扒,肉質厚身嫩滑,而且魚油味濃郁!今次這塊銀鱈魚比平時更大件,加甜醬油去慢煎至剛熟,還要沾上美乃滋吃🐟

<磯燒鮑魚> $88
<日本免治雞棒 配日本雞蛋> $82
<厚切牛脷> $68
<宮崎無添加健康豚腩肉> $52
<宮崎雞腿肉> $48
串燒種類跟平時居酒屋差不多,點了幾款常見款式,牛脷厚切口感爽彈,雞腿肉夾雜清甜京蔥!推薦要試試磯燒鮑魚,比想像中更軟淋,在鮑魚表面𠝹了多刀,令肉質更入味🔥

<sᴜᴍᴍᴇʀ ʟᴏᴠᴇʀ> $88
<ᴛʏʟᴇʀ> $88
餐廳有提供多款日式清酒,另外非酒精飲品的馬上也很吸引,sᴜᴍᴍᴇʀ ʟᴏᴠᴇʀ是ʟʏᴄʜᴇᴇ ᴘᴜʀᴇᴇ, ᴏʀᴀɴɢᴇ ᴊᴜɪᴄᴇ, ᴡᴀᴛᴇʀᴍᴇʟᴏɴ ᴊᴜɪᴄᴇ,ᴛʏʟᴇʀ則是ɢʀᴀᴘᴇғʀᴜɪᴛ ᴊᴜɪᴄᴇ, ʟᴇᴍᴏɴ ᴊᴜɪᴄᴇ, ᴍɪɴᴛ, ɢɪɴɢᴇʀ ᴀʟᴇ,前者味道較夏日清爽,後者味道會帶點甘苦,還有新鮮果肉顆粒🍹
今日放工後黎到哩間日式料理餐廳。餐廳裝潢花心思,用上日式屏風及布料,座位亦闊落舒適。餐牌上有$880及$1180兩款set dinner可以選擇,亦可以單點其他食物。✨FUMI DELUXE TASTING MENU $1180 🔸先付蟹肉湯葉茄子高湯掛火炙和牛壽司三文魚大葉天婦羅鹽燒銀杏蟹肉同茄子味道清甜,底層放有少許腐皮,帶有淡淡豆香;火炙和牛壽司充滿炙燒香氣,而且更富油脂感;三文魚大葉天婦羅炸皮非常薄,入口香脆鬆化;鹽燒銀杏需要剝殼,記得剝埋層衣先好食呀~🔸刺身:吞拿魚腩,鮟鱇魚肝,真鯛,甜蝦吞拿魚腩超級肥美,油脂感豐富,而且完全無筋;鮟鱇魚肝口感綿滑柔順,油脂柔嫩香醇;真鯛肉質柔軟,上面已經灑上酸汁,唔使再額外調味;甜蝦大隻,而且新鮮彈牙。🔸吸物:舞茸雞丸清湯清湯入面有兩粒雞丸同舞茸,雞丸質感唔係死實嗰種,比較鬆軟,食完刺身之後飲番碗暖笠笠既湯,真係剛剛好~🔸煎物:香煎鵝肝配法包鵝肝大大嚿,入口半融,上面放上無花果及灑上黑醋,正好中和油膩感,再配埋脆卜卜既法包,非常好食👍🏻🔸燒物:日本生蠔樸葉味噌燒生蠔新鮮肥美,真係入口已經食到佢既鮮味,而且燒得啱啱好,配埋上面既香蔥,食落去會

1993 瀏覽

🔸先付
蟹肉湯葉茄子高湯掛
火炙和牛壽司
三文魚大葉天婦羅
鹽燒銀杏

🔸刺身:吞拿魚腩,鮟鱇魚肝,真鯛,甜蝦

🔸吸物:舞茸雞丸清湯

🔸煎物:香煎鵝肝配法包

🔸燒物:日本生蠔樸葉味噌燒
生蠔新鮮肥美,真係入口已經食到佢既鮮味,而且燒得啱啱好,配埋上面既香蔥,食落去會更有口感,下邊仲有菇同埋豆腐~

🔸鍋物:A4宮崎和牛芋煮野菌小鍋
A4宮崎和牛肉質細嫩,而且大大塊,份量唔少,牛味亦突出,入面仲有淮山、日式粉絲同雜菇。

🔸食事:迷你雜錦天婦羅丼
雜錦天婦羅有櫻花蝦、洋蔥、菇及雜菜,炸得相當香脆,夠曬香口。

🔸果物:時令果物
水果有雪梨、士多啤梨及蜜瓜,蜜瓜香甜多汁。

🍹Summer Lover $88
Lychee Puree, Orange Juice, Watermelon Juice
味道香甜,西瓜味突出。

🍹Kiwi Cooler $88
Kiwi Puree,Lemongrass Syrup, Lime Juice, Soda Water
味道清新微酸,非常開胃。

2023-05-05 479 瀏覽
位於中環蘭桂坊既主打精緻日本料理🇯🇵嚴選最新鮮既食材製作各款菜式並糅合傳統加新派既烹調手法性價比高💯🌟燒味醂河豚乾以味醂醃後 燒得乾身脆口非常有咬口 蘸埋沙律醬更正👍🏻🌟特上手握壽司拼盤所有刺身都係當日由日本直送確保食材新鮮💯壽司拼盤有12件有大拖羅,中拖羅,海膽, 油甘魚,真鯛,劍魚腩,金目鯛,甜蝦,牡丹蝦,火炙拖羅,螢光魷魚師傅揀選既都係時令魚 所以每日都會有不同‼️🌟雜錦日本蔬菜天婦羅拼盤有多款野菜包括有番薯,茄子,舞茸,南瓜,秋葵,冬菇炸漿夠薄 食落香酥鬆脆再蘸埋醬汁跟白蘿蔔泥更好味👍🏻🌟 慢烤宮崎牛西冷配壽喜燒汁伴溫泉蛋有別於傳統壽喜燒做法 賣相夠哂吸睛 宮崎牛西冷 口感緊緻滑順 帶濃郁既牛肉香氣油脂豐富但食落唔會好油膩 再搭上香醇兼帶恰到好處甜度既壽喜燒醬汁同日本蛋呢道餐廳推薦既招牌菜 真係值得一試💯 🌟 銀鱈魚西京燒麵豉漬銀鱈魚醃漬得夠入味肉質細緻且油脂豐厚 魚肉入口即化甜甜鹹鹹既味道 實在好滋味🙌🏻🌟Mango Fizz🥭Mango Purée, Pineapple Juice,Orange Juice, Soda Water賣相靚兼甜度適中👍🏻
位於中環蘭桂坊既

確保食材新鮮💯壽司拼盤有12件
師傅揀選既都係時令魚 所以每日都會有不同‼️

🌟雜錦日本蔬菜天婦羅拼盤
有多款野菜
包括有番薯,茄子,舞茸,南瓜,秋葵,冬菇
炸漿夠薄 食落香酥鬆脆

銀鱈魚醃漬得夠入味
肉質細緻且油脂豐厚 魚肉入口即化
甜甜鹹鹹既味道 實在好滋味🙌🏻

🌟Mango Fizz🥭
Mango Purée, Pineapple Juice,
Orange Juice, Soda Water
賣相靚兼甜度適中👍🏻
2023-04-29 393 瀏覽
話說好耐無去FUMI 了✨見朋友bookmark左呢間餐廳一段時間,就不如再訪。過了一年無黎,質素仍然好好!係蘭桂坊一間非常好嘅日本菜選擇。位於California Tower好方便。坐低餐廳空間感十足,無乜好焗促的感覺!大約點了以下食物: (雖然餐牌上面好多都好想試,但係得兩個人都係保守點比較好)六點刺身拼盤生蠔海鮮他他宮崎牛肉眼拼豆腐小窩FUMI特製三色卷蟹肉甲羅燒配法飽雞肉棒、燒日本茄子、牛舌刺身非常驚喜!每天下午的飛機貨有依佐木、深海池魚、油甘魚腩、拖羅仲有北海道帆立貝。全部都勁新鮮!每日都係飛機貨✈️生蠔海鮮刺身他他都好特別,岩手縣的生蠔切了粒食落爽口。甲羅燒配法包,蟹膏和蟹肉都勁鮮甜。跟香脆的法包好夾!主食方面,宮崎牛肉眼好嫩口,上枱的時間都係煮得剛剛熟,入口即溶,湯頭清甜,跟滑溜的豆腐從來都是無何挑剔的配搭。FUMI三色卷有拖羅魚蓉、三文魚和海膽!分量十足!串燒的雞肉棒少少乾,略為失望,不過牛舌好正,留番quota食牛舌就得!日本茄子配上木魚絲,滿滿的和風感!食落又無筋,簡單的食材,但是製作相當認真講究。除咗日本菜之外,餐廳仲提供不同的sake / mocktail / c

六點刺身拼盤
生蠔海鮮他他
宮崎牛肉眼拼豆腐小窩
FUMI特製三色卷
蟹肉甲羅燒配法飽
雞肉棒、燒日本茄子、牛舌

生蠔海鮮刺身他他都好特別,岩手縣的生蠔切了粒食落爽口。
甲羅燒配法包,蟹膏和蟹肉都勁鮮甜。跟香脆的法包好夾!

FUMI三色卷有拖羅魚蓉、三文魚和海膽!分量十足!

除咗日本菜之外,餐廳仲提供不同的sake / mocktail / cocktail 選擇,跟朋友夜晚去飲番杯就最好不過!
-𝙁𝙐𝙈𝙄 🍣每次黎到中環唔知食咩好果陣都會行左過去食肆酒吧雲集既蘭桂坊望下食乜好而今次就去左加州大廈試下聞名而久既FUMI室內既裝潢係走精緻日系路線 🎏用上木條同日式屏風做牆身同間隔而落地玻璃令成個地方都夠開陽又闊🍣特上手握壽司拼盤 ($688)成個壽司拼盤都係好出色 款款都新鮮份量有誠意有中拖羅 / 油甘魚 / 火炙大拖羅 / 深海池魚 / 鯛魚 / 鯖魚 / 劍魚腩 / 螢光魷魚 / 牡丹蝦白蝦 / 金目鯛 / 海膽🦀北海道松葉蟹肉汲上湯葉海膽配高湯茨汁 ($198)作為前菜 非常精緻鮮美又清爽的豆皮索晒高湯 再鋪上松葉蟹肉撈三文魚籽而最頂層有海膽同紫蘇花 唔單止口感層次豐富 味道都係好多元化 鮮味滿滿🦪日本生蠔海鮮他他 ($148)選用左岩手縣嘅「令和之怪物」切碎既生蠔粒配上各樣既新鮮海鮮刺身做他他赤身 / 甜蝦 / 帆立貝 / 油甘魚 / 三文魚籽 / 海膽加入左酸汁黎提味 鮮甜味美 完全係一次過食晒成個海洋既味道!🦀松葉蟹肉海膽紫菜卷 ($188)個份量看似唔多 但係個口感衝擊係最大因為佢成條紫菜卷真係塞滿左蟹肉 配上厚厚既海膽 鮮甜味四溢!!🥩慢烤宮崎牛西冷配壽喜燒汁伴溫
𝙁𝙐𝙈𝙄 🍣

每次黎到中環唔知食咩好果陣
都會行左過去食肆酒吧雲集既蘭桂坊望下食乜好
而今次就去左加州大廈試下聞名而久既FUMI

室內既裝潢係走精緻日系路線 🎏
用上木條同日式屏風做牆身同間隔
而落地玻璃令成個地方都夠開陽又闊

🍣特上手握壽司拼盤 ($688)
成個壽司拼盤都係好出色 款款都新鮮份量有誠意
有中拖羅 / 油甘魚 / 火炙大拖羅 / 深海池魚 /
鯛魚 / 鯖魚 / 劍魚腩 / 螢光魷魚 / 牡丹蝦
白蝦 / 金目鯛 / 海膽

🦀北海道松葉蟹肉汲上湯葉海膽配高湯茨汁 ($198)
作為前菜 非常精緻鮮美又清爽的
豆皮索晒高湯 再鋪上松葉蟹肉撈三文魚籽
而最頂層有海膽同紫蘇花 唔單止口感層次豐富
味道都係好多元化 鮮味滿滿

🦪日本生蠔海鮮他他 ($148)
選用左岩手縣嘅「令和之怪物」
切碎既生蠔粒配上各樣既新鮮海鮮刺身做他他
加入左酸汁黎提味 鮮甜味美
完全係一次過食晒成個海洋既味道!

🦀松葉蟹肉海膽紫菜卷 ($188)
個份量看似唔多 但係個口感衝擊係最大
因為佢成條紫菜卷真係塞滿左蟹肉
配上厚厚既海膽 鮮甜味四溢!!

🥩慢烤宮崎牛西冷配壽喜燒汁伴溫泉蛋 ($548)
食呢個果陣 同朋友都會不自覺咁hm~~hm~~
呢個真係入口即溶 配埋溫泉蛋真係不用多說
點下去就可以了🤗

🥩A4宮崎和牛配冰見烏冬 ($228)
呢一片宮崎和牛比想象既大得好多好多
放係熱辣辣既湯 令和牛有5成熟
同樣係入口即溶 冰見烏冬麵條薄身
口感爽滑彈牙 都可以好掛湯 好味呢~

🍸Gummy (108)
以Vodka 作為基底 加入左菠蘿汁 蜜桃酒同金巴利酒
飲落其實都幾香甜 水果味重 唔怕有烈酒既感覺

🍸Tinker Bell ($08)
同樣都係以Vodka同梳打水 做基底
青蘋果 青檸味非常香濃 薄荷味都好突出 比較清爽既款
2023-04-17
踏入社會後認識嘅第一位交心朋友,轉行後去左讀law,寒窗苦讀多年終於正式成為律師🧑🏻‍⚖️我地嘅慶祝飯揀左依間係中環嘅日本餐廳!假日夜晚semi buffet $780一位,三小時內無限量供應日式前菜、冷盤、刺身、卷物、炸物、燒物、溫物(每個種類都有三四款),仲有松葉蟹腳同宮崎和牛。主菜有五個選擇揀,最後仲有甜品platter。食物質素甚佳,同朋友傾得太開心,壽司卷物同燒物都好出色但冇影相🤣餐廳走中高檔路線,所以唔算多人,環境幽靜。雖然係放題但係係向侍應落單,令我同朋友仔相隔年幾冇見後可以專心傾計🥰餐廳提供兩個free flow alcohol選項,平啲個款$288已經可以任飲sake🍶🦀 松葉蟹腳 (𝟠/𝟙𝟘)新鮮但肉質比較瘦削,不過任食可以食多幾隻,以量取勝👍🏻🐮🍲 A4宮崎和牛壽喜燒小鍋 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)和牛油脂比例平均,半熟質感好鮮嫩,壽喜燒湯底調味得宜,唔會太咸。🍣 極上刺身四點:吞拿魚腩、吞拿魚中腩、吞拿魚、北海道牡丹蝦 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)主菜之一,刺身好新鮮肥美。🍄🥬🍲 日本舞茸野菜小鍋 (𝟠/𝟙𝟘)食到中後段食下菜好refreshing,舞茸野菜鮮甜。🌟 Follow @g

🦀 松葉蟹腳 (𝟠/𝟙𝟘)
新鮮但肉質比較瘦削,不過任食可以食多幾隻,以量取勝👍🏻
松葉蟹腳
🐮🍲 A4宮崎和牛壽喜燒小鍋 (𝟠.𝟝/𝟙𝟘)
A4宮崎和牛壽喜燒小鍋
主菜之一,刺身好新鮮肥美。
極上刺身四點
🍄🥬🍲 日本舞茸野菜小鍋 (𝟠/𝟙𝟘)
食到中後段食下菜好refreshing,舞茸野菜鮮甜。
日本舞茸野菜小鍋

🌟 Follow @gfgm.hk on Instagram for more 🌟
2022-10-29
松葉蟹腳
A4宮崎和牛壽喜燒小鍋
極上刺身四點
日本舞茸野菜小鍋
2023-04-07 424 瀏覽
同樣地點同是雨天,不過兩次唔同人物時間情節嘅體驗。一次係A4 宮崎和牛壽喜燒鍋定食,另一次係吉列厚切宮崎豚肉定食,另有配宮崎和牛咖喱汁選擇。個人比較喜歡厚切,而且豚肉夠脆,配埋珍珠米直頭想叫添飯。定食嘅沙律、茶碗蒸、麵豉湯、前菜、甜品一律清晒。要嫌價錢嘅話更貴都有,服務環境衛生一條龍,難得同枱用餐兩位大大不嫌棄,呢餐真係物有所值。每次菜單上最平最貴都係其次,期待第三次,下次就試佢嘅懷石料理同埋清酒啦
2023-04-04
慶祝紀念
紀念日
用餐優惠
現金券
  • 吉列厚切宮崎豚肉
蘭桂坊嘅California Tower一向多好嘢食 今次嚟到bookmark咗好耐嘅FUMI 試試佢哋嘅日本菜 估唔到食物質素係咁高😻◍「日本生蠔海鮮他他」🦪 $148作為頭一道十分出色 生蠔選用咗岩手縣嘅「令和之怪物」👻有成隻手掌咁大 加埋刺身他他一齊食 超正!🫶◍「特上手握壽司拼盤」🍣 $688呢度嘅壽司拼盤都非常出色 拼盤包咗呑拿魚腩同海膽😋每一款都好新鮮同美觀 絕對值得一試🤤◍「雜錦海蝦天婦羅拼盤」🍤 $268知道呢度出名食天婦羅😛一定要叫嚟試吓 叫呢個拼盤就啱晒 差唔多每個款式都唔同☺️個人最喜歡蝦天婦羅 蝦嘅口感非常好🧡◍「宮崎無添加健康豚肉涮涮鍋」🐽 $388另外必試呢個涮涮鍋 份量多到兩個人都食唔晒!豚肉質量好好 湯底好清 加埋其他配料一齊食絕對冇得輸!😎◍「北海道松葉蟹肉蓋飯」🦀 $368蓋飯製作需時 但絕對值得等待🤤成個飯都唔會太濃味 但又會食到鍋底嘅飯焦 食完暖笠笠☺️作為尾聲一道菜剛好!❤️特別一讚呢度嘅服務一流 啱晒放假同朋友嚟食餐好嘅😋📍FUMI (中環) #lala_foodie_central 中環德己立街30-32號加州大廈6樓

◍「日本生蠔海鮮他他」🦪 $148

◍「特上手握壽司拼盤」🍣 $688

◍「雜錦海蝦天婦羅拼盤」🍤 $268

◍「宮崎無添加健康豚肉涮涮鍋」🐽 $388

◍「北海道松葉蟹肉蓋飯」🦀 $368

特別一讚呢度嘅服務一流 啱晒放假同朋友嚟食餐好嘅😋

中環德己立街30-32號加州大廈6樓
2023-03-25 334 瀏覽
上次老公生日,和他去了中環較高級的餐廳食生日飯,這間FUMI是相當不錯的推介!先講環境,入到餐廳都可以望到中環部份夜景,而且所有座位都是非常舒適、高級,當然還相當浪漫🤣然後食物,我和老公大讚不絕!都是一般日本餐廳有提供的食物,但還算是相當多元化,而且食物質素非常好,每一道菜都是十分美味,性價比相當高👍🏻而且服務員的服務質素很好,由於當晚不是很多人,服務員會跟我們談天,問我們是否滿意菜式,還添我們白酒,讓我們有賓至如歸的感覺!

2022-11-08
2023-03-25 297 瀏覽
朋友生日揀咗食呢間,佢之前都有食過而我係第一次嚟😀一入餐廳覺得好relax,餐廳樓底好高好開揚。食物選擇多,我地有叫其中一樣signature dish - 太卷,卷物由唔同食材配搭,口感特別,好味!仲叫咗天婦羅,蝦大大隻,炸得啱啱好,又唔會太乾太油。當然唔少得刺身,好新鮮👍🏻👍🏻 刺身擺盤靚。餐廳環境同食物質素都好好,職員知道我地慶祝生日,仲送咗sake 我地飲,下次有機會會再同朋友嚟gathering😊

仲叫咗天婦羅,蝦大大隻,炸得啱啱好,又唔會太乾太油。

當然唔少得刺身,好新鮮👍🏻👍🏻 刺身擺盤靚。