餐廳: FUMI
資訊:

2022-11-08 3267 瀏覽
California Tower真係好多好嘢食間間嘅樓底都好高 坐落好舒服FUMI一樣都係高樓底 有outdoor位置每張枱都有間開 私隱度高 又可以靜靜哋咁食飯鮮吞拿魚3點刺身拼盤 $368(赤身、中拖羅、大拖羅)每款都好厚切大拖羅啲紋理正到呢~特上手握壽司拼盤 (12件) $688(海膽、大拖羅、中拖羅、真鯛、深海池魚、鯖魚、炙燒金目鯛、油甘魚腩、左口魚、蝦、帶子)賣相好吸引每款都有唔同嘅toppings 好有心思黑松露帶子 同埋金目鯛幾有驚喜北海道松葉蟹肉甲羅燒 配 法包 $148蟹膏 + 蟹肉 + 蟹籽 味道好濃郁配埋脆卜卜嘅法包 無得輪牙如果可以有多2塊法包就好嚕宫崎牛肉眼 配 豆腐小鍋 $298上枱嗰吓有啲呆 豆腐份量會唔會太多連牛肉下面都仲係豆腐😂宮崎牛肉味濃又鮮嫩 好想食多幾塊湯底幾清甜 配埋豆腐 清清哋 都唔錯厚切牛脷 $58好厚切好嫩 燒到脆邊 正監燒宫崎雞頸肉 $52大鄉里第一次食雞頸肉 幾有咬口 又幾得意日本免治雞棒 配 日本雞蛋 $78中規中矩啦Summer Lover $78(Lychee Puree, Orange Juice, Watermelon Ju
California Tower真係好多好嘢食
間間嘅樓底都好高 坐落好舒服
FUMI一樣都係高樓底 有outdoor位置
每張枱都有間開 私隱度高 又可以靜靜哋咁食飯

鮮吞拿魚3點刺身拼盤 $368
(赤身、中拖羅、大拖羅)
每款都好厚切
大拖羅啲紋理正到呢~

特上手握壽司拼盤 (12件) $688

大鄉里第一次食雞頸肉 幾有咬口 又幾得意

日本免治雞棒 配 日本雞蛋 $78
中規中矩啦
Summer Lover $78
(Lychee Puree, Orange Juice, Watermelon Juice)
好refreshing 好好飲
西瓜汁做base 加啲橙肉 再有啲荔枝香 好清爽

環境坐得舒服 仲有就係服務一流
2022-11-07
2022-11-07 2548 瀏覽
今次去左蘭桂坊食日本菜呢到嘅宮崎牛好出名餐廳嘅佈置好有格調俾人嘅感覺好悠和同舒適真係奢華嘅享受Mocktail, Cocktail嘅選擇都好多🔸宮崎牛壽喜燒 $748🔸火炙鵝肝帶子卷 $218🔸雜錦松葉蟹棒天婦羅拼盤 $298🔸高知縣四万十川鰻魚釜飯 $498🔸Lychee Lover $108🔸Mango Fizz $78呢間餐廳真係好有feel,員工服務亦都好好👍 首先登場嘅係宮崎牛壽喜燒,餐廳嘅宮崎牛係A4級數,油脂分布得好靚,真係睇到我流哂口水🤤一份壽喜燒有五塊宮崎牛,壽喜燒嘅湯底十分香甜,將宮崎牛燒到五成熟左右就最perfect🤣粉嫩嘅肉質入口即溶,真係好幸福阿😆配料有金落、冬菇、大蔥同埋蒟蒻麵線,同個湯底好夾好好味😍火炙鵝肝帶子卷睇個名都已經好吸引,有帶子同鵝肝😍兩者估唔到咁夾,口感好豐富,火炙埋就更好味😋 雜錦松葉蟹棒天婦羅拼盤有好多野食,包括松葉蟹棒四件、沙𩺬魚一件、海鰻一件同野菜四件,全部都炸得好香見,而且唔厚粉,當中不得不提蟹棒嘅蟹味非常香濃,鮮味十足👅高知縣四万十川鰻魚釜飯真係非常唔簡單,所選用嘅係高知縣四万十川鰻魚,品質非常上乘,鰻魚即叫即燒,所以要等45分鐘。
今次去左蘭桂坊食日本菜
呢到嘅宮崎牛好出名
餐廳嘅佈置好有格調
俾人嘅感覺好悠和同舒適
真係奢華嘅享受
Mocktail, Cocktail嘅選擇都好多

🔸宮崎牛壽喜燒 $748

🔸火炙鵝肝帶子卷 $218
🔸雜錦松葉蟹棒天婦羅拼盤 $298
🔸高知縣四万十川鰻魚釜飯 $498
🔸Lychee Lover $108
🔸Mango Fizz $78

高知縣四万十川鰻魚釜飯真係非常唔簡單,所選用嘅係高知縣四万十川鰻魚,品質非常上乘,鰻魚即叫即燒,所以要等45分鐘。百分外層燒到好脆口,魚味亦都好香,食落肉質鮮嫩,成個釜飯都洋溢着鰻魚嘅香味,好味到不得了🤤

我哋仲叫咗兩杯飲品,分別係Lychee Lover 同Mango Fizz,Lychee Lover相當特別,係用玻璃杯裝住一個荔枝波波,倒乳酸飲品落去時會慢慢溶化,打卡一流。飲落荔枝味濃郁😋 Mango Fizz就混合咗芒果、菠蘿同埋橙汁,飲落好清新同埋好涼快😍
2022-11-02
2022-10-26 540 瀏覽
去左中環食Pre-Birthday Dinner, 難得豪一次,就有少少放肆地叫😂環境好大好舒服,令胃口都大增!✨宮崎牛壽喜燒 - 份量好足,大約分左8舊牛牛,牛肉味好出,壽喜燒湯底濃郁,沾埋蛋漿食超夾!鍋入面仲有蒟蒻麵 蔬菜豆腐同菇類,夠晒豐富😜✨日本生蠔海鮮他他 - 勁特別,用左珍寶蠔殼去裝住唔同刺身嘅他他,有生蠔,海膽,三文魚籽,蝦。。第一次食刺身他他好興奮,仲要樣樣都好新鮮😋✨特上手握壽司拼盤(12件) - 當中包括左秋刀魚同伊佐木呢兩隻季節限定嘅時令魚,鮮味十足~ 海膽同牡丹蝦都好鮮甜,食完會不自覺微笑😆 真鯛同金目鯛肉質好嫩,而油甘魚嘅油脂好甘香,食過翻尋味!中拖同大拖唔洗講,入口溶化,正🤤✨火炙鵝肝帶子卷 - 呢個配搭係有驚喜,鵝肝喺帶子上面,炙燒完好香口,而飯卷入面包左白身魚,口感滿滿😍✨高知縣四萬十川鰻魚蒲燒 - 個名好霸氣,味道有驚喜🤩 第一次食燒到外面脆口嘅鰻魚,燒走左入面嘅油脂,令肉質較實,咬落去幾有肉地👍埋單人均消費大約一千蚊,好啱特別節日去慶祝下☺

日本生蠔海鮮他他

高知縣四萬十川鰻魚蒲燒

埋單人均消費大約一千蚊,好啱特別節日去慶祝下☺
日本生蠔海鮮他他
高知縣四萬十川鰻魚蒲燒
2022-10-26 474 瀏覽
喺蘭桂坊既一間樓上日本餐廳~環境好闊落都幾多人黎食~-🔹特上刺身拼盤定食 $468▪️沙律▪️特上刺身▫️海膽▫️吞拿魚腩▫️吞拿魚中腩 ▫️吞拿魚赤身▫️生蠔▫️赤貝▫️油甘魚▫️深海池魚▫️牡丹蝦佢既特上刺身頭4款係固定既, 之後既就係廚師發板睇下果日邊樣新鮮~佢個中腩好粉紅, 差d以為佢係大腩tim🤣其他魚生都新鮮~特吃想讚一讚佢既生蠔🦪一d唔都腥, 都算大隻又夠鮮味👍🏻好似好少食刺身set會包埋蠔~▪️茶碗蒸有d偏淡, 同料都比較少, 連雞肉同蟹柳都無🙊▪️麵鼓湯▪️中華沙律▪️蕨餅 (黄豆+抺茶)
喺蘭桂坊既一間樓上日本餐廳~環境好闊落都幾多人黎食~
🔹特上刺身拼盤定食 $468

▪️沙律

▪️特上刺身

▪️茶碗蒸
有d偏淡, 同料都比較少, 連雞肉同蟹柳都無🙊

▪️麵鼓湯
▪️中華沙律
▪️蕨餅 (黄豆+抺茶)
2022-10-21 462 瀏覽
🇭🇰FUMI LKF 樓上日本餐廳餐廳入邊環境開揚 空間感大燈光偏暗 感覺高貴舒適😌😌入去第一間就望到bar 枱同埋各位師傅🧑🏻‍🍳座位之間都有屏風隔住 感覺私隱度再高啲可以慢慢飲野傾下計 食物menu多野揀 可以單點或者揀tasting menu 又得酒類都有唔少種類 清酒cocktail 等等都會有今次👩🏻👦🏻就揀左單點 試試佢地既signature宮崎和牛🫡🍣特上手握壽司拼盤(💰$668/12pcs)拼盤有鮮舌拿魚腩 海膽 是日推介10款手握壽司擺盤非常精緻 影相出黎色情繽紛係幾靚😍😍壽司魚生都新鮮爽口 可以一次過滿足咁多個願望🥢🥩網燒宮崎牛西冷 (💰$548/100g)西冷燒得好靚 熟度岩岩好👍🏻帶點燒烤香氣 食落有少少似半肥叉燒口感牛肉軟腍重牛味 配左黑鹽同胡椒簡單既調味就夠好食了😋😋🔥磯燒飽魚(💰$78/pc)飽魚單件叫 比想像中大件充滿醬油味 食落厚肉爽口 唔會難難咬🍜A4 宮崎和牛配 冰見烏冬 (💰$228)A4 宮崎和牛半生燒狀態 大約有兩至三大片 入口即溶 油脂比例平衡✔️冰見烏冬富山縣冰見市既名物幼身而且偏滑 湯底係普通既醬油湯底 唔太濃鹹可以令味道集中返係牛肉🍤雜
🇭🇰FUMI LKF 樓上日本餐廳
餐廳入邊環境開揚 空間感大
燈光偏暗 感覺高貴舒適😌😌
入去第一間就望到bar 枱同埋各位師傅🧑🏻‍🍳
座位之間都有屏風隔住 感覺私隱度再高啲
可以慢慢飲野傾下計 食物menu多野揀 可以單點
或者揀tasting menu 又得
酒類都有唔少種類 清酒cocktail 等等都會有

🍣特上手握壽司拼盤(💰$668/12pcs)
拼盤有鮮舌拿魚腩 海膽 是日推介10款
手握壽司擺盤非常精緻
影相出黎色情繽紛係幾靚😍😍
壽司魚生都新鮮爽口 可以一次過滿足咁多個願望🥢

🥩網燒宮崎牛西冷 (💰$548/100g)
西冷燒得好靚 熟度岩岩好👍🏻
帶點燒烤香氣 食落有少少似半肥叉燒口感
牛肉軟腍重牛味 配左黑鹽同胡椒
簡單既調味就夠好食了😋😋

🔥磯燒飽魚(💰$78/pc)
飽魚單件叫 比想像中大件
充滿醬油味 食落厚肉爽口 唔會難難咬

🍜A4 宮崎和牛配 冰見烏冬 (💰$228)
A4 宮崎和牛半生燒狀態 大約有兩至三大片
入口即溶 油脂比例平衡✔️
冰見烏冬富山縣冰見市既名物
幼身而且偏滑 湯底係普通既醬油湯底 唔太濃鹹
可以令味道集中返係牛肉

🍤雜錦松葉蟹棒天婦羅拼盤(💰$298)
天婦羅拼盤包左4條松葉蟹棒
南瓜 菇 海鰻 沙鮻魚
炸衣薄脆 食材新鮮
魚類都唔會話食到有骨 海鰻都好厚肉
2022-10-17 372 瀏覽
香蔥碎吞拿魚腩 配 最中餅碎吞拿魚腩份量好多,而最中餅好脆口仲有微微焦香味,每啖外脆內軟,好有層次🤤特上8點刺身拼盤(鮮吞拿魚腩、海膽、6款seasonal)拼盤擺盤超級精美,我哋呢日嘅seasonal都好吸引🤩 有幾款特別印象深刻:北寄貝相當新鮮爽口、白子好綿滑配上特製醬汁好清爽、中拖大拖都無可挑剔,入口油脂感爆發🥰、帶子勁大粒又好香甜、仲有海膽質素都唔馬虎,好濃味帶點甘甜。十分推介呢個刺身拼盤!牛油果軟殼蟹卷呢份sushi roll勁大份,軟殼蟹勁大隻,中間位真係食到啖啖蟹肉🦀雜錦松葉蟹棒天婦羅拼盤(松葉蟹棒4件、沙𩺬魚1件、海鰻1件、野菜4件) 天婦羅炸漿啱啱好,薄身又夠脆又唔油膩。松葉蟹棒比想像中細條,不過係食得出鮮味。沙𩺬魚同野菜就正常發揮。黑牛特製柚子酒 (和歌山縣)好濃嘅柚子香,超級易入口,好啱女士們竹林白桃妃 (岡山縣)淡淡白桃味,酒味較重
香蔥碎吞拿魚腩 配 最中餅

特上8點刺身拼盤
(鮮吞拿魚腩、海膽、6款seasonal)

牛油果軟殼蟹卷

雜錦松葉蟹棒天婦羅拼盤
(松葉蟹棒4件、沙𩺬魚1件、海鰻1件、野菜4件)

黑牛特製柚子酒 (和歌山縣)
好濃嘅柚子香,超級易入口,好啱女士們

竹林白桃妃 (岡山縣)
淡淡白桃味,酒味較重
2022-10-09 419 瀏覽
#fridayla_central 相信大家近日都keep住搶緊機票去日本J先生都超想帶L小姐去😫😫但依家到聖誕為止,一張飛最平都要$8000睇黎起碼都要等下年先可以回鄉探親XD有見及此,唯有繼續係香港食翻D日本菜😆以慰藉思鄉之情啦!💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘 1️⃣Fumi Deluxe Tasting Menu💲1180💭前菜係吞拿魚赤身,配有機牛油果水菜沙律💭口感清新得黎,都十分開胃😍💭然後就係一口前菜,包含炙燒左口魚壽司💭宮崎雞肉脆脆,松針黑豆蜜煮,各有特色💭接著是刺身拼盤,有鮮吞拿魚腩💭伊佐木赤貝,北海道元貝😘💭最有驚喜係赤貝,彈牙得黎唔腥💭然後間場的是松葉蟹豆腐清湯💭用黎清一清口係一流🤤🤤💭下道菜本來係甘鯛柚庵燒💭但當時廚師話無貨,改為銀鱈魚燒💭最中意銀鱈魚既L小姐當然最開心💭而師傅燒得熟度恰到好處💭保持到內裡魚肉的香滑😍😍💭最後的主菜則是A4宮崎牛西冷吉列吐司💭打卡一流,而且油脂四溢💭不過坦白講由於成個套餐勁豐富💭所以我地飽到食唔嗮🤣加上和牛始終都係油膩💭反而最後既照燒宮崎雞腿肉配蘑菇釜飯💭就好令人舒服,入口無壓力💭最後食埋時令果物,成餐就結束
#fridayla_central

相信大家近日都keep住搶緊機票去日本
J先生都超想帶L小姐去😫😫
但依家到聖誕為止,一張飛最平都要$8000
睇黎起碼都要等下年先可以回鄉探親XD

有見及此,唯有繼續係香港食翻D日本菜😆
以慰藉思鄉之情啦!

💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘

💭前菜係吞拿魚赤身,配有機牛油果水菜沙律
💭口感清新得黎,都十分開胃😍
💭然後就係一口前菜,包含炙燒左口魚壽司
💭宮崎雞肉脆脆,松針黑豆蜜煮,各有特色
💭接著是刺身拼盤,有鮮吞拿魚腩
💭伊佐木赤貝,北海道元貝😘
💭最有驚喜係赤貝,彈牙得黎唔腥
💭然後間場的是松葉蟹豆腐清湯
💭用黎清一清口係一流🤤🤤
💭下道菜本來係甘鯛柚庵燒
💭但當時廚師話無貨,改為銀鱈魚燒
💭最中意銀鱈魚既L小姐當然最開心
💭而師傅燒得熟度恰到好處
💭保持到內裡魚肉的香滑😍😍
💭最後的主菜則是A4宮崎牛西冷吉列吐司
💭打卡一流,而且油脂四溢
💭不過坦白講由於成個套餐勁豐富
💭所以我地飽到食唔嗮🤣加上和牛始終都係油膩
💭反而最後既照燒宮崎雞腿肉配蘑菇釜飯
💭就好令人舒服,入口無壓力
💭最後食埋時令果物,成餐就結束
2022-10-04 714 瀏覽
A4宮崎和牛&松葉蟹腳,🥳週末放題唔可以錯過!A4宮崎和牛壽喜燒小鍋,😍和牛半熟嘅質感非常特別,🥩而且煮得好鮮嫩。日式烤宮崎和牛配🍊柚子汁,加上酸酸甜甜嘅柚子汁,口感好清新,更加可以去除牛肉嘅油膩。🥗清新凱撒沙律,🍗香脆鹽燒宮崎雞翼,🥚松葉蟹肉茶碗蒸,我好鍾意茶碗蒸因為個蛋好滑,而且更加有豐富嘅🦀松葉蟹肉,更添鮮甜。油甘魚🐟三文魚🥢帶子🍣馬刀貝,刺身都好新鮮,而且夠厚度,食起身啖啖滋味。
A4宮崎和牛&松葉蟹腳,🥳週末放題唔可以錯過!

🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$588 pp 📍Address: FUMI, CentralFumi週末brunch非常抵食,位於蘭桂坊樓上地段,任食A4和牛同埋松葉蟹放題,一個人都只係$588,高質抵食!時令冷盤嘅宮崎和牛同埋松蟹腳🦀全部都係任食,去到其實只要點多幾碟蟹腳,就已經食回本!餐牌上仲有多款刺身、壽司卷物、炸物、燒物、同埋溫物選擇。個人另外會推介刺身,分別有帆立貝、拖羅、北寄貝、三文魚、馬刀貝,以放題來講質素相當好,值得encore!炸物係即叫即炸,分別有日式芝士年糕、海蝦天婦羅以及各式蔬菜天婦羅,入口香脆可口!燒物相當出色,有鹽燒宮崎雞翼、宮崎特產黑香腸、牛油燒粟米🌽、香菇。個人喜歡溫物 - 松業蟹肉茶碗蒸,食到蟹肉嘅鮮甜味,茶碗蒸嘅雞蛋亦相當嫩滑。最有驚喜嘅一定係A4和牛壽喜燒小鍋,宮崎和牛相當軟腍,油脂比例平衡,配上粉絲,相當暖胃滿足!同朋友兩個人食飯,點埋free-flow sake,暢飲週末🍶
🇭🇰Hong Kong

📍Address: FUMI, Central

Fumi週末brunch非常抵食,位於蘭桂坊樓上地段,任食A4和牛同埋松葉蟹放題,一個人都只係$588,高質抵食!時令冷盤嘅宮崎和牛同埋松蟹腳🦀全部都係任食,去到其實只要點多幾碟蟹腳,就已經食回本!餐牌上仲有多款刺身壽司卷物、炸物、燒物、同埋溫物選擇。個人另外會推介刺身,分別有帆立貝、拖羅、北寄貝、三文魚、馬刀貝,以放題來講質素相當好,值得encore!炸物係即叫即炸,分別有日式芝士年糕、海蝦天婦羅以及各式蔬菜天婦羅,入口香脆可口!燒物相當出色,有鹽燒宮崎雞翼、宮崎特產黑香腸、牛油燒粟米🌽、香菇。個人喜歡溫物 - 松業蟹肉茶碗蒸,食到蟹肉嘅鮮甜味,茶碗蒸嘅雞蛋亦相當嫩滑。最有驚喜嘅一定係A4和牛壽喜燒小鍋,宮崎和牛相當軟腍,油脂比例平衡,配上粉絲,相當暖胃滿足!同朋友兩個人食飯,點埋free-flow sake,暢飲週末🍶
2022-09-29 352 瀏覽
餐廳環境走高雅日式風格,裝潢富格調,氣氛有情調又舒適。燒味醂河䐁乾 ($98)口感柔軟煙韌,味道非常鮮美,越食越香,令人食不停口。日本生蠔海鮮他他 ($148)用料充足而且精緻美觀,由蠔、甜蝦、白身魚、吞拿魚、拖羅、海膽及三文魚籽組成,滿口都是鮮味每一口都是滿足和衝擊。特上8點刺身拼盤(每款2件) ($748)刺身充滿光澤,一看就知新鮮!有深海池魚、海膽、油金魚腩、牡丹蝦、粒貝、鮮吞拿魚腩、真鯛及赤身,入口鮮味在口中瀰漫,吃著就有滿滿幸褔的感覺,新鮮果然就是不一樣!FUMI特製三色卷 ($228)單看賣相已經夠吸引,口感又脆又綿,豐富滋味,讓人吃得如痴如醉,滿有驚喜!高知縣四万十川鰻魚釜飯 ($498)賣相充滿和式風味,感覺像去了日本旅行一樣!使用日本新潟越光米加上淡豉油醃制,即叫即燒,鰻魚柔軟有彈性,口感細膩,入口散發出獨特香氣,甘香可口,富層次感。
餐廳環境走高雅日式風格,裝潢富格調,氣氛有情調又舒適。
燒味醂河䐁乾 ($98)
口感柔軟煙韌,味道非常鮮美,越食越香,令人食不停口。
日本生蠔海鮮他他 ($148)
特上8點刺身拼盤(每款2件) ($748)
FUMI特製三色卷 ($228)
高知縣四万十川鰻魚釜飯 ($498)
賣相充滿和式風味,感覺像去了日本旅行一樣!
2022-09-26 304 瀏覽
夜晚嚟蘭桂坊一帶唔一定要飲酒🥂,日本野一樣出色,有情調、服務一流😊前菜及壽司🍣:北海道松葉蟹肉汲上湯葉海膽配高湯茨汁 $198日本生蠔海鮮他他 $148精選手握壽司拼盤(6件)$368前菜賣相好精緻,味道都超好。超推薦生蠔他他,有日本蠔嘅鮮香。壽司用料都唔錯😊。熟食🍤:宮崎雞腿肉 $42/一串雜錦海蝦天婦羅拼盤 $268用料上盛。調味唔會蓋過材料本身嘅香味😊。如果怕油膩嘅朋友好適合呢間,因為炸野燒野都唔會好油好飽。鍋物🍲:無添加健康豚肉涮涮鍋 $388素菜豆腐鍋 $158兩個湯底都清清地😊豚肉都幾高質,蔬菜新鮮香甜唔會太淋。飲品🍹:Fuji Honey $78淡淡菊蜜嘅香甜,好解膩。甜品🍧:綠茶焦糖燉蛋 $68雪糕 $58雪糕有芒果同藍莓兩款。超推薦焦糖燉蛋,面頭有薄脆焦糖,中間係超級creamy嘅燉蛋,蛋奶香同日本抹茶甘香都好出,好完美😍。呢度職員服務態度好親切,所以放工嚟休息都好舒服,帶客人嚟傾生意都好得體🥰。

前菜及壽司🍣:

雜錦海蝦天婦羅拼盤 $268

鍋物🍲:
無添加健康豚肉涮涮鍋 $388
素菜豆腐鍋 $158
兩個湯底都清清地😊豚肉都幾高質,蔬菜新鮮香甜唔會太淋。

飲品🍹:
Fuji Honey $78
淡淡菊蜜嘅香甜,好解膩。

甜品🍧:
綠茶焦糖燉蛋 $68
雪糕 $58

2022-09-19 3209 瀏覽
平時車車去Lkf都係飲野多, 今次係嚟試下大獲好評嘅日本菜FUMI, 餐廳環境開揚設有室外室內, 裝潢頗有格調, 座位與座位之間都有屏風相隔, 增加私人度, 除左有各款單點美食外, 餐廳亦有套餐可供選擇, 有美食當然唔少得有美酒, 餐廳有大量酒精飲品供應🌟獺祭45純米大吟釀🍶大吟釀味道甘口偏甜厚身🌟吞拿魚赤身配有機牛油果水菜沙律吞拿魚赤身油脂較少, 肉質結實, 配搭牛油果同水菜一齊食, 口感清爽豐富🌟無花果浸汁/炙燒左口魚壽司/宮崎雞蛋脆脆擺盤相當精緻, 將無花果天婦羅浸汁食, 令油膩感減少, 口感變得軟腍帶清甜, 食落幾特別, 左口魚壽司經火炙後將油分逼出, 散發出陣陣油香, 入口即溶! 宫崎雞肉肉質彈牙, 配搭青瓜, 蕃茄, 口感清新爽脆, 旁邊仲有一串香甜軟綿嘅松針黑豆蜜煮, 車車特意留到最後先食, 順便清一清口腔, 為下一道菜準備🌟刺身刺身有4款, 分別係鮮吞拿魚腩, 伊佐木, 赤貝同北海道元貝, 每款都係厚切且新鮮肥美, 拖羅質感軟嫩帶油香, 伊佐木肉質通透, 鮮甜柔嫩, 赤貝口感爽彈, 北海道元貝味道鮮嫩甜美, 旁邊擺有一串車車最愛嘅紫蘇花冧, 配搭刺身一齊食會有另一種清新

🌟獺祭45純米大吟釀🍶
大吟釀味道甘口偏甜厚身

🌟吞拿魚赤身配有機牛油果水菜沙律

🌟無花果浸汁/炙燒左口魚壽司/宮崎雞蛋脆脆

🌟刺身
刺身有4款, 分別係鮮吞拿魚腩, 伊佐木, 赤貝同北海道元貝, 每款都係厚切且新鮮肥美, 拖羅質感軟嫩帶油香, 伊佐木肉質通透, 鮮甜柔嫩, 赤貝口感爽彈, 北海道元貝味道鮮嫩甜美, 旁邊擺有一串車車最愛嘅紫蘇花冧, 配搭刺身一齊食會有另一種清新嘅感覺

🌟松枼蟹鉗豆腐清湯
湯汁清澈, 味道鮮甜, 入面仲有松葉蟹鉗, 鮮味十足

🌟銀鱈魚西京燒
銀鱈魚份量十足, 食落魚皮香口微脆, 銀鱈魚油脂甘香, 肉質嫩滑啖啖肉, 佐酒一流

🌟A4宮崎牛西冷吉列吐司
外層吐司酥脆可口, 中間夾住油脂較少, 肉味較濃嘅和牛西冷, 食落非常滿足

🌟照燒宮崎雞腿肉配蘑菇釜飯
釜飯打開嘅時候已經香氣四溢, 雞腿肉口感結實有彈性, 蘑菇同飯都帶有醬油香, 相當惹味

🌟時令果物
當日時令水果有雪梨/士多啤梨/蜜瓜, 擺盤精美, 水果新鮮而且香甜多汁, 為晚餐畫上完美句號
2022-09-13
中環高質日式餐廳——FUMI,位於LKF地段既樓上鋪頭,環境寬敞明亮,整潔企理,融合和風設計再配上現代時尚風格,整體以柔和木色調為主,帶比客人一種舒適既用餐既感受~ 食物方面,餐牌上提供多款食材選擇;由海鮮、刺身、鍋物、炸物、甚至和牛等,包羅萬有,而每款食材精緻度十足,基本上所有食物都令人讚不絕口~ 特別推介,松葉蟹腳,味道鮮甜多汁,肉質厚實;A4宫崎和牛壽喜燒小鍋,湯底香甜濃郁,半生熟宮崎和牛入口即化,味道令人飽肚滿足😋 餐廳由環境、服務,到食物質素都令人相當滿意,價格定位雖然相對較高,但餐廳品質、回頭率亦同樣高企🥢
2022-09-17 1888 瀏覽
平凡之中找一些特別日期,於是去了食好西,中環友又繼續帶我去蘭桂坊搵食。走入Fumi,空間感很寬敞,開放式酒吧位與刺身壽司位,能夠看著Bar Tender或廚師們專心地製作,賞心悅目。店員們都相當親切,細心講解菜式,就算第一次去都有變成熟客的感覺,是日品嘗Fumi Deluxe Tasting Menu $1,180。 ◽️ 先付吞拿魚赤身配有機牛油果水菜沙律,赤身嫩滑味濃,牛油果的口感creamy,加上清新水菜好開胃。 ◽️ 前菜擺盤相當精緻,左起是無花果浸木魚汁,清甜中帶清新;宮崎雞肉脆脆由雞肉、番茄、青瓜及脆脆組成,多重口感;炙燒左口魚壽司多一份魚脂香,最後把松針黑豆蜜煮吃下,甜味滋味佈滿口腔。 ◽️ 刺身四款時令刺身,每日5點由日本直送,保持新鮮。伊佐木軟嫩味美;鮮吞拿魚腩一口盡是油香卻不膩;赤貝爽脆帶海水味;北海道元貝厚肉且鮮甜。 ◽️ 吸物松葉蟹鉗豆腐清湯賣相加分,湯頭清香,配上菇菌更香,而蟹鉗肉質爽實且鮮味滿滿。◽️ 燒物由甘鯛柚庵燒改為燒銀鱈魚,銀鱈魚燒過後迫出油分,魚肉厚厚的帶油份,肉質依然嫩滑,別忘了配一點魚皮同吃,增加口感,伴碟的漬物有減膩作用。 ◽️ 炸物 A4宮崎牛西冷吉列

◽️ 先付

◽️ 前菜

◽️ 刺身

◽️ 吸物

◽️ 燒物

◽️ 炸物
A4宮崎牛西冷吉列吐司,第一口咬落去,麵包的香脆令人驚喜,接下來嘗到吉列西冷,同時嘗到和牛的肉味與油份,轉眼間消滅三件。

◽️ 食事
照燒宮崎雞腿肉配蘑菇釜飯,甫開蓋即傳來陣陣香氣,店員介紹先吃一口飯,嘗到其濃郁的味道,再配搭嫩滑的雞腿肉,滿足飽肚。

🔸 果物
重點是靜岡蜜瓜,多汁甜美;再吃清爽雪梨和甜甜的士多啤梨,是完美的句號。

▪️ The Black Moon
有菠蘿汁、青檸汁及BlackBerry等混搭而成,果香味較重,有少許乾花作點綴。

▪️ Sakura
店員介紹的人氣之選,冰球內置入乾花,添上一份浪漫,入口有陣陣荔枝味,甜甜的相當易入口呢~
2022-09-13 1591 瀏覽
二訪Fumi✨平時鍾情西餐嘅我哋,偶爾都會想食下日本菜🍣 呢間LKF附近嘅日式餐廳 環境唔錯坐得舒服☺️waiter會細心介紹每道菜🫶🏻 幾適合同朋友慶祝生日😋要讚嘅係佢哋食物種類非常之多,睇到我眼花撩亂😂好彩店員推薦我試吓deluxe tasting menu, 咁就可以試到唔同嘅signature dish😍Fumi Deluxe Tasting Menu $1180/pp打頭陣食左個有機牛油果水菜沙律🥗 黑醋香濃酸酸甜甜,加埋質感軟嫩嘅吞拿魚赤身一齊食好滿足🤪 可以令我留下印象嘅前菜一定非佢莫屬🫡 擺盤精緻,無花果浸汁係用木魚浸,食落口感軟綿綿又清新😛 宮崎雞肉脆脆加埋蕃茄同青瓜份外清新爽脆😍 最最最正係炙燒左口魚壽司入口即溶🥹 松針黑豆用蜜糖浸過甜甜地👍🏻到咗我最期待嘅刺身時間😋上枱就見到刺身賣相好吸引🤩 鮮吞拿魚腩、伊佐木赤貝、北海道元貝三款非常新鮮爽口😍之後嘅吸物驚艷到我😨 松葉蟹鉗豆腐清湯好鮮甜🦀 但又唔會蓋過蟹肉味道🥹燒物同樣好高質🥳甘鯛柚庵燒火候十足🔥油香豐盛🐟柚子嘅味道中和返油膩感🙌🏻 重頭戲A4宮崎牛西冷吉列吐司🥩 牛味濃郁食落夠juicy👍🏻吐司酥脆🤤 最後仲有個
二訪Fumi✨平時鍾情西餐嘅我哋,偶爾都會想食下日本菜🍣
呢間LKF附近嘅日式餐廳 環境唔錯坐得舒服☺️

最後仲有個飯都好食☺️ 照燒宮崎雞腿肉滑嫩,釜飯入面有好多蘑菇味道好match🍚

最後以香甜嘅日本時令水果作結🍓

另外佢哋都主打Cocktail/mocktail🍹男友叫左yamazaki high-ball🥃入面有佢最愛嘅Whisky 同soda water 好過癮😍我就揀咗Rose Pink Tea 個base 係cranberry juice同English breakfast tea 可惜甜左少少🥹 不過賣相真係好吸引💓 鍾意食日本菜同飲番杯嘅朋友唔好錯過呢間🍸

2022-08-31
  • Fumi Deluxe Tasting Menu