餐廳: FUMI
資訊:

2023-03-25 279 瀏覽
朋友準備移民·臨離港前相聚以一餐飯來告別朋友· 所以要挑一間滿意的位於中環加洲大廈11樓的Fumi 餐廳以日式布藝作為裝飾·氛圍典雅高貴·除了環境優越外 · 一定要大大力稱讚一下服務絕對令人稱心滿意·未用餐已經暗暗幫服務打滿分!ꔅTasting Menu($1180)♡ 先付蟹肉湯葉茄子高湯掛|火炙和牛壽司三文魚大葉天婦羅|鹽煎銀杏高湯鮮甜配上蟹肉腐竹·鮮甜無比和牛火炙後· 入口即化脂香十足♡ 刺身吞拿魚腩|安康魚肝|真鯛|甜蝦是我最愛的安康魚肝· 口感幼滑細嫩吞拿魚腩無筋肥美· 真鯛配上酸汁啫喱更突顯鮮甜♡ 吸物|舞茸雞丸清湯很簡單但非常清雅的湯品湯頭入口舒服· 而雞丸富彈性♡ 煎物|香煎鴨肝配法包鴨肝封得好好·外脆內鮮嫩♡ 燒物|日本生蠔朴葉味噌燒之前去高山旅行已經愛上朴葉燒日本生蠔蠔味濃郁·帶朴葉木質香氣味噌調味會稍稍重手· 配菇類豆腐剛好平衡一下♡ 鍋物A4宫崎和牛芋煮野菌小鍋小小一鍋但非常足料和牛油脂剛好· 不會膩到秒飽底部還有吸盡精華的芋絲同芋頭再喝一口湯·剛好把胃空間填滿!♡ 食事|迷你雜錦天婦羅丼以為已經要完結· 再來一碗丼飯天婦羅炸得香脆· 吃一口飯飽足又滿足♡ 果物

朋友準備移民·臨離港前相聚
以一餐飯來告別朋友· 所以要挑一間滿意的
位於中環加洲大廈11樓的
Fumi
餐廳以日式布藝作為裝飾·氛圍典雅高貴
除了環境優越外 · 一定要大大力稱讚一下服務
絕對令人稱心滿意·未用餐已經暗暗幫服務打滿分!

ꔅTasting Menu($1180)
♡ 先付

A4宫崎和牛芋煮野菌小鍋
小小一鍋但非常足料
和牛油脂剛好· 不會膩到秒飽
底部還有吸盡精華的芋絲同芋頭
再喝一口湯·剛好把胃空間填滿!

♡ 食事|迷你雜錦天婦羅丼
以為已經要完結· 再來一碗丼飯
天婦羅炸得香脆· 吃一口飯飽足又滿足

♡ 果物|時令果物
麒麟果·草莓

♡ Lychee Lover($108)
好少女的cocktail • 以荔枝同乳酸調味
配以波波冰·是近期最有記憶點的飲料

♡ Kiwi Cooler ($88)
超級refreshing • 如果不愛喝酒的大推這杯!
非常清新· 完美帶出奇異果香甜!大愛也!
2023-03-17 278 瀏覽
嚟到高級日本餐廳,當然有所期待精緻、創意、優質食材缺一不可想試不同料理,便可點佢哋嘅set dinner至於環境,座位和座位之間都有本身高的屏風,私隱度十足✨Fumo Deluxe Tasting Menu ($1180)✨📍STARTER 先付 🪄Crab Meat and Eggplant in Broth Dressing 蟹肉湯葉茄子高湯掛🪄Seared Wagyu Beef Sushi 火炙和牛壽司🪄Salmon with Perilla Leaf Tempura 三文魚大葉天婦羅🪄Ginkgo Biloba with Salt 鹽煎銀杏 ✅一次過享受不同口感的前菜,特別是鹽煎銀杏,鹹鹹香香的味道打破以往對銀杏一定乏味又寡的認知📍SASHIMI 刺身 🪄Taro吞拿魚腩🪄Monkfish Liver 鮟鱇魚肝🪄Sea Bream 真鯛🪄Sweet Shrimp 甜蝦✅擺盤精緻非常吸晴,鮟鱇魚肝柔嫩香醇,拖羅幼滑有入口即化的感覺,比較遜色的是有一點筋📍SOUP 吸物🪄Maitake Mushroom and Chicken Ball Soup 舞茸雞丸清湯 ✅湯底清甜,雞肉
嚟到高級日本餐廳,當然有所期待
精緻、創意、優質食材缺一不可
想試不同料理,便可點佢哋嘅set dinner
至於環境,座位和座位之間都有本身高的屏風,私隱度十足

📍STARTER 先付
🪄Ginkgo Biloba with Salt 鹽煎銀杏

📍SASHIMI 刺身
🪄Taro吞拿魚腩
🪄Monkfish Liver 鮟鱇魚肝
🪄Sea Bream 真鯛
🪄Sweet Shrimp 甜蝦

📍SOUP 吸物

✅湯底清甜,雞肉丸本身多汁,口感鬆化

📍PAN FRIED DISH 煎物
🪄Pan Fried Foie Gras with Bougette 香煎鴨肝配法包

✅不得了的鴨肝法包,有少少脆,無油膩感,味道濃而香

📍GRILLED DISH 燒物
🪄Japanese Oyster with Miso Paste on Magnolia Leaves 日本生蠔撲葉味噌燒

✅日本飛驒地區著名的鄉土料理,煮法和配搭都很特別,撲葉上放了生蠔、豆腐和舞茸,用味噌調味,然後將整塊葉片放到火爐上烤,味道獨特,亦充滿日本鄉土味

📍HOT DISH 鍋物
🪄A4 Miyazaki Wagyu Beef Mushrooms and Taro Pot A4宮崎和牛芋煮野菌小鍋

✅宮崎牛是這裏的招牌食材,半生熟和牛片肉質緊致滑順,小窩內還有煮好的小芋頭,更添美味

📍RICE 食事
🪄Mini Assorted Tempura Rice Bowl 迷你雜錦天婦羅丼

✅最後吃一個天婦羅丼,使整個晚餐豐富完美

📍FRUIT 果物
🪄Seasonal Fruits Platter時令果物

Cocktail 雞尾酒
🪄Hibiki Whisky High-Ball: Hibiki Whisky + Soda Water
🪄Smoke C.: Yamazaki Whisky + Fresh Lemon Juice, Cinnamon Syrup, Homemade Cinnamon Bitters

✅推薦Smoke C.給成熟的朋友,第一口味道很複雜,有少少酸少少甜少少苦味,但不同味道配搭得好,非常有驚喜的雞尾酒

2023-03-13 237 瀏覽
話說早前係🖤黑白配⚪️嘅白同老公嘅結婚周年紀念,所以就想搵日本嘢試吓,但係又唔想食阿媽家姐,於是就上網搵吓有咩推介,見到呢間日本菜Fumi好多好評,所以就諗住試吓,食完就覺得名不虛傳👍🏻食物質素高之餘,所有嘅份量都幾大分,價錢亦都相對合理,餐廳主打傳統同埋創新嘅日本料理,裝修用咗和風日式風格,而且私隱度都幾高啱晒傾偈👂👀Fumi Deluxe Tasting Menu $1180🖤黑白配⚪叫咗個Deluxe set ,總共有八款菜式,真係食到飽咗個肚,我哋仲要眼闊肚窄,另外叫多兩樣餸🤣Starter 吞拿魚赤身配有機牛油果水菜沙律 🥗吞拿魚食落去肉質都幾結實,配埋牛油果同埋水菜食落好清甜Appetiser無花果浸汁、炙燒左口魚壽司🍣、宮崎雞肉脆脆、松汁黑豆蜜煮個擺盤好精緻,無花果天婦羅浸汁食,食落去個口感好特別,甜甜地,炙燒咗嘅左口魚完全釋放左個油脂嘅香氣出嚟,入口即溶🤤🤤🤤宮崎雞肉食落去個雞味都幾濃,配搭埋青瓜同埋蕃茄食落去小清新👀刺身四款刺身分別係吞拿魚腩、伊佐木、北海道元貝同埋赤貝,全部都好新鮮松葉蟹鉗豆腐清湯 🥣 個湯飲落去好清甜,有蟹嘅鮮甜mixture 豆腐嘅豆香味銀鱈魚西京

Starter
吞拿魚赤身配有機牛油果水菜沙律 🥗
吞拿魚食落去肉質都幾結實,配埋牛油果同埋水菜食落好清甜

Appetiser
無花果浸汁、炙燒左口魚壽司🍣、宮崎雞肉脆脆、松汁黑豆蜜煮

刺身

松葉蟹鉗豆腐清湯 🥣
個湯飲落去好清甜,有蟹嘅鮮甜mixture 豆腐嘅豆香味

銀鱈魚西京燒 🐟
銀鱈魚嘅魚皮好香,食落去脆脆甜甜,魚嘅肉質好滑啖啖肉,油脂甘香🥹🥹

A4宮崎牛西冷吉列吐司
吐司嘅外層脆卜卜🍞,中間夾住和牛西冷,咬落去啖啖肉汁🤤🤤🤤

照燒宮崎雞腿肉配蘑菇釜飯
呢個飯食落超有驚喜!成個飯有好重嘅醬油香味,仲有蘑菇同埋雞腿肉,配埋一齊好香👍🏻👍🏻🌟

時令果物
最後會有個水果🍉🍈🍓

宮崎無添加健康豚肉涮涮鍋 $388
呢個豚肉涮涮鍋好足料,一上盤勁大份🤣味道口感都一流😙

火炙鵝肝帶子卷 $218
鵝肝嘅油脂香味配埋帶子,perfect match 👍🏻不過🖤黑白配⚪️太飽,食咗少少就要打包

綠茶焦糖燉蛋 $68
甜品又係一個極力推介,個燉蛋整得好香好滑,突出左個綠茶嘅甘香味🍵同焦糖嘅甜😍😍
FUMI ⭐️中環今日屋企人生日 專程帶咗佢嚟中環食高級日本料理 呢間餐廳,無論環境質素或者係食物質素都好高~餐廳主打創新日本料理 再配合咁日系嘅環境~感覺真係好似置身於日本一樣北海道松葉蟹甲羅燒配法包北海道松葉蟹肉上枱好精致,配埋蟹膏醬同法包一齊食,蟹既鮮甜味道好突出,每一口都係享受!日式串燒串燒分別有雞軟骨 日式番薯🍠日本和牛 同埋日本雞翼 每份串燒都係即叫即燒 非常惹味🥳特上點刺身拼盤刺身total有八款 每款有兩件 刺身保證每一日日本新鮮運到🇯🇵吞拿魚腩入口即溶 服務員好細心同我哋講解刺身各種既食法~每一件刺身真係非常鮮甜 總括嚟講呢間餐廳嘅性價比都好高 不論係座位方面 員工嘅服務態度都非常優質 期待下一次幫襯如果大家都有興趣,快啲book枱試吓啦❤️🥳中環德己立街30-32號加州大廈6樓

FUMI ⭐️中環

北海道松葉蟹甲羅燒配法包

日式串燒

特上點刺身拼盤

如果大家都有興趣,快啲book枱試吓啦❤️🥳

中環德己立街30-32號加州大廈6樓

去食嘅係松葉蟹宮崎和牛放題brunch 松葉蟹,冇問題,宮崎牛,以冷盤嘅形式出現, 和牛凍食,大概可以想像應該唔係太過吸或好味,只係叫咗一客,就冇再食。另外, 送上一個和牛壽喜燒,味道太甜,所以只係食咗一口就沒有再去。(可能我係大鄉里,咁呢個只係我食唔慣)魚生,是甜美的,新鮮。但係種類選擇少,應該唔會多個五款。其餘食物嘅選擇,非常少,當然睇吓你同邊個比較,但係同所有呢個價位放題比較,佢都係好少。餐廳嘅服務員,九成係好有禮貌。但係你睇得出,佢哋唔係高質,訓練亦都有問題。例子一,佢攞枝豆俾你嘅時候,另外會附上一個器皿,俾你盛截枝豆嘅皮。但係,會擺到兩個萬丈遠,而且幾次都係咁,可見得佢哋係有位置就放,唔會細心啲,將佢哋擺埋一齊例子二,上甜品嘅時候,由於甜品碟係非常之巨大,服務員,並無將枱上已經食完嘅食物及器皿收走,而係就咁硬攝一個位置放低甜品碟。最搞笑嘅係,甜品差唔多已經食完,仲有大概半個鐘就要關門嘅時候,店員先至會同你清理枱上面嘅器皿。例子三,有一個楊貴妃身形嘅女服務員,溫馨提示我就嚟截單,仲有冇嘢要叫,我見距離截單嘅時間仲有至少45分鐘,所以話遲啲先,佢反射性馬上反白眼。我特別記得佢㗎,
去食嘅係松葉蟹宮崎和牛放題brunch

魚生,是甜美的,新鮮。但係種類選擇少,應該唔會多個五款。

例子三,有一個楊貴妃身形嘅女服務員,溫馨提示我就嚟截單,仲有冇嘢要叫,我見距離截單嘅時間仲有至少45分鐘,所以話遲啲先,佢反射性馬上反白眼。我特別記得佢㗎,因為佢嘅頭髮,絕對似啱啱瞓醒出嚟,都幾凌亂,我以為自己去咗茶餐廳,食車仔麵。其實蘭桂坊嘅餐廳,唔係應該比較注重員工嘅儀容咩,我意思係人均收費呢個級數嗰啲餐廳。

例子三,松葉蟹係比較長,服務員攞嚟俾我哋嘅時候,就咁放低一碟松葉蟹,佢冇諗過放多隻碟,俾我放殼,後來開聲要嘅時候,佢比一個CD 咁大嘅碟,啲長腳蟹,松葉蟹,隻腳好長㗎嘛,咁咪會伸展晒出嚟囉, CD咁大嘅碟,如何盛?

講返環境,係的確闊落,兩個人,但係坐四人枱,

但唔會介紹俾朋友,自己亦都唔會再去,寧願去附近嘅碗屋,雖然地方係迫啲,嘈啲,但係食物質素多好多,都幾好食,啲店員雖然唔會對你笑,但其實有效率亦都deliver 到,我去咗碗屋,至少20年,好多店員都係同一批,證明餐廳嘅管理同老闆對佢哋應該唔錯。

2023-02-19
  • 刺身拼盤
2023-02-11 357 瀏覽
♡♡♡📍 FUMI (中環)中環德己立街30-32號加州大廈6樓餐廳喺正蘭桂坊上面,地理位置優越🤟🏻!餐廳嘅氣氛都好好,覺得會有啲置身喺日本餐廳當中🤣~側邊仲會見到有師傅整緊嘢食,覺得成件事都幾賞心悅目🤩~呢間餐廳俾我真係一個好高嘅評價,因為無論餐廳氣氛、食物質素,定係職員嘅態度服務都好好,真係好推介大家去試吓🤤😝~🍽松葉蟹肉沙律 配 和風沙律汁松葉蟹肉嘅份量都幾多,再配上沙律真係好夾!仲會食得幾健康添🤣~係顏色嘅配搭上都有心思,會有種七彩繽紛嘅感覺😝😝!沙律既份量都幾足夠,作為頭盤完全夠食😆。🍽特上手握壽司拼盤(12件)鮮吞拿魚脯、海膽、是日推介10款職員上菜嘅時候已經被壽司拼盤驚艷到🤣🤣!因為真係勁靚,勁精緻😚!而且職員會逐個介紹壽司係邊款可以令到適合更加了解食材~覺得呢個幾加分❤️,可以體驗到職員嘅細心同貼心😚😚!而我哋當日食既係中拖羅、大拖羅、青魚、真鯛、金目鯛、深海池魚、油甘魚、海膽、火炙左口魚鯛、牡丹蝦,白蝦等等..食落口真係勁新鮮,會有一種鮮味😻!覺得連豉油都可以唔需要😝🤟🏻!食到刺身本身嘅味道🤤🤤~食到入口即溶嘅感覺!真係超級推介🤟🏻🤟🏻😝!!!🍽宮崎牛壽喜燒單係個賣相已
♡♡♡
📍 FUMI (中環)
中環德己立街30-32號加州大廈6樓

🍽松葉蟹肉沙律 配 和風沙律汁

🍽特上手握壽司拼盤(12件)
鮮吞拿魚脯、海膽、是日推介10款

🍽宮崎牛壽喜燒
單係個賣相已經滿分🤩!真係勁足料!而且牛肉舖係面勁吸引!眼見宮崎牛勁靚🤤,顏色好好睇,牛肉超嫩滑,再點埋蛋汁勁Juicy🤩🤩!另外仲會有好多嘅配菜,包括豆腐,冬菇,麵條(?)等等…當中嘅麵條(?)勁爽口🤣🤣,令人食到停唔到口~而且配菜已經入晒味,超好味😆!

🍽雜錦海鮮清湯
個碗都幾得意,打開個蓋有茶碗蒸嘅味道🤣🤣!超香~入邊有幾足料!有帶子、蝦,肉等等~勁有鮮味🤭!而且個湯好清甜,真係一流😻~

🍼Lychee Lover
超靚真係!!!勁中意!!粒冰成粒水晶球咁靚~齋睇外型已經滿分😚😚!而且唔係剩係得外在,味道亦都相當好味🤟🏻~好香荔枝味,同乳酸味亦都好夾😆😆~所以成杯Cocktail都好好味🤍🤍!

🍼Pampelle Angel
一打開本Drink Menu 就已經俾佢吸引咗❤️!真係超靚~顏色上已經好吸引!味道會覺得有啲特別🤩,覺得酒精嘅濃度應該比另一杯高,所以成個感覺都真係唔錯😻😻~

1922 瀏覽
2023-02-09 3442 瀏覽
相信唔少人聽到蘭桂坊三個字首先諗到系飲酒🥂,其實位於蘭桂坊嘅加州大廈食肆雲集🍽️,臥虎藏龍,各有特色,系想搵fine dining嘅好選擇。今次同朋友一試日式佳餚FUMI,一入門就系開陽嘅落地玻璃,日間採光相信更佳。餐廳內裝修走日本和風風格,巧妙運用和服、和柄圖案、日式屏風等作為牆身和間隔,讓人仿似置身日本一樣🎏。見到不俗的裝修,以為系“超豪”價格?睇返menu,有不少貼地嘅選擇,而且菜式新穎,除了廚師發辦、懷石料理,還因應季節,推出應季tasting menu,當然食客單點菜單亦選擇良多。眼花繚亂之際,侍應非常體貼有禮,為我們逐一推介,不愁花多眼亂👀。▶️北海道松葉蟹肉汲上湯葉海膽🦀($198)非常精緻的前菜,鮮腐竹索滿上湯,中間混和了松葉蟹肉,再加上海膽和三文魚子增添鮮味,入口口感多元。▶️北海道松葉蟹肉甲羅燒 配 法包 🦀($148)裝滿蟹膏的松葉蟹蓋,再鋪滿鮮甜的蟹肉和蟹籽,燒一燒後,蟹味撲鼻而來。伴碟系香脆多士,將蟹膏鋪在多士上,入口鹹香酥脆,層次豐富,好滿足!價錢方面同坊間一般日本餐廳無異,性價比高!▶️精選手握壽司拼盤六貫🍣($368)由吞拿魚腩、真鯛、油甘魚、甜蝦、金目鯛及鯖魚

▶️北海道松葉蟹肉汲上湯葉海膽🦀($198)

▶️北海道松葉蟹肉甲羅燒 配 法包 🦀($148)

▶️精選手握壽司拼盤六貫🍣($368)
由吞拿魚腩、真鯛、油甘魚、甜蝦、金目鯛及鯖魚六款時令鮮魚炮製而成的手握壽司,加上香蔥碎吞拿魚腩卷,每款都體現當造鮮魚嘅肥美鮮嫩,醋飯緊實度恰到好處,無論從視覺還是味覺都是一種享受。

▶️火炙鵝肝帶子卷($218)
要趁熱食!火炙後嘅鵝肝以味道取勝,醬汁尚未凝固,與帶子完美配合。卷物也毫不馬虎,除了常見的青瓜,還有大大粒的油甘魚和吞拿魚,入口啖啖鮮味,是值得推薦的卷物!

▶️雜錦松葉蟹棒天婦羅拼盤🍤($298)
一次過嚐鮮,海鮮方面除了啖啖肉嘅天婦羅松葉蟹棒,還有天婦羅墨魚柳、沙𩺬魚等,蔬菜就有蘑菇、茄子、秋葵等,天婦羅粉吾厚,點埋個蘿蔔蓉天婦羅汁,吾膩又清新。

▶️宮崎無添加健康豚肉涮涮鍋🍲($388)
哩個鍋物真係超值,盛器製作精良,視覺上已經覺得好高級。食客可以選擇自己處理豚肉,或是由大廚煮好原鍋上。我同朋友就想過下癮,選擇自己煮。上枱時蔬菜密密麻麻鋪滿盤面,湯淺淺一層,但侍應溫馨提示蔬菜會出水,吾驚吾夠湯。豚肉擺放整齊,肥瘦適中,放入湯中吸滿湯汁,再醮上特製豉油和胡麻醬,大滿足!

▶️Rose Pink Tea🍸 ($88)/Purple in Love🍹 ($88)
好適合女士飲用嘅mocktail,顏色繽紛,打卡一流。下次來想再試下佢哋嘅sake,搭配返日式食物,相信會碰撞出味蕾上更多的火花!

• 北海道松葉蟹肉甲羅燒 配 法包
  • 火炙鵝肝帶子卷
  • 雜錦松葉蟹棒天婦羅拼盤
2023-01-22 373 瀏覽
💡高質日本餐廳新一年,就緊係搵一間高質餐廳慶祝下,去蘭桂芳唔係整係得酒BAR,今次就去左位於中環加州大廈的 Fumi ,餐廳主打傳統同創新嘅日本料理,裝修好和風,座位十分舒適,岩曬慢慢係到chill❤️🍽特上手握壽司拼盤 (12件) 🍣拼盤有鮮吞拿魚腩 ,海膽及是日推介10款,當中包括真鯛、深海池魚、鯖魚、炙燒金目鯛、牡丹蝦、拖羅等等,店員好好咁講解食的次序,壽司好新鮮爽口,海膽好creamy,拖羅味道鮮甜,牡丹蝦就好彈牙。🍽北海道松葉蟹肉甲羅配法包🦀🥖第一次用松葉蟹配法包咁樣食法,用上柔軟細緻的蟹肉、蟹膏及蟹籽混埋一齊,就咁食已經好濃郁,混和後塗在脆卜卜法包上,更加滋味。🍽Fumi 特色太卷是餐廳其一招牌款式,就咁睇以為同普通壽司卷一樣咁,但其實有海膽、蟹肉、帶子、三文魚子及芝士,整係食材都已經唔同,而且食材好新鮮,口感好豐富👍🏻🍽高知縣四萬十川鰻魚蒲燒🐠 整係睇個名就知幾有霸氣,所選用嘅係高知縣四萬十川鰻魚,係當地其中一款馳名美食。由於用上炭火慢烤,所以等的時間會較耐,但食落去又真係有陣炭香味,而且燒到好脆口,肉質鮮嫩得黎但又幾厚肉,醬汁甜度不高,岩岩好😋🍽宮崎無添加健康豚肉涮涮鍋🐷
💡高質日本餐廳

🍽特上手握壽司拼盤 (12件) 🍣

🍽北海道松葉蟹肉甲羅配法包🦀🥖

🍽Fumi 特色太卷

🍽高知縣四萬十川鰻魚蒲燒🐠

🍽宮崎無添加健康豚肉涮涮鍋🐷
食完咁多凍野,食番個熱騰騰的鍋物就夠暖胃。鍋物材料好豐富,有大蔥、冬菇、菜、豆腐、仲有少見嘅舞茸菇,好健康。豚肉好嫩,味道好濃。豆腐同樣嫩滑,湯底好清甜❣️

ps/當日餐廳仲有魔術表演,令到成個環境都好有氣氛

2023-01-17 321 瀏覽
點樣食推介✨⭐️精緻日本料理⭐️⭐️中環日本菜⭐️FUMI 地址:中環德己立街30-32號加州大廈6樓🍖北海道松葉蟹肉汲上湯葉海膽配高湯茨汁 $198 (7/10)賣相💯嘅前菜,同時食到松葉蟹肉,海膽同三文魚籽嘅鮮味,配搭新鮮有咬口嘅豆皮同淡淡嘅高湯,係個清爽嘅appetizer🍖日本生蠔海鮮他他 $148 (7.5/10)切碎嘅生蠔粒配上各款魚生:赤身、甜蝦、帆立貝、油甘魚、三文魚籽同海膽,酸汁更加帶出海鮮嘅甜味,鮮味十足💓🍖特上手握壽司拼盤 (12件) $688 (7.5/10)有大拖、劍魚腩、中拖、鯖魚、深海池魚、鯛魚、白蝦、火炙金目鯛、帆立貝、牡丹蝦、左口魚邊同海膽,魚生全部都冇筋,飯粒夠酸身但飯嘅份量偏少🍖磯燒鮑魚 $78/隻 (7.8/10)燒得夠入味😆,鮑魚新鮮入口唔會韌🍖日本免治雞棒 $78 (6.8/10)有溫泉蛋可以點🙌🏻🍖雜錦海蝦天婦羅拼盤 $268 (7/10)炸衣夠脆身,過到天婦羅嘅口癮🍖FUMI炸雞 $108 (7/10)夠大份,炸得好脆-回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️
點樣食推介✨

⭐️精緻日本料理⭐️
⭐️中環日本菜⭐️

FUMI
地址:中環德己立街30-32號加州大廈6樓

🍖日本生蠔海鮮他他 $148 (7.5/10)

🍖特上手握壽司拼盤 (12件) $688 (7.5/10)

🍖磯燒鮑魚 $78/隻 (7.8/10)
燒得夠入味😆,鮑魚新鮮入口唔會韌

🍖日本免治雞棒 $78 (6.8/10)
有溫泉蛋可以點🙌🏻

🍖雜錦海蝦天婦羅拼盤 $268 (7/10)
炸衣夠脆身,過到天婦羅嘅口癮

🍖FUMI炸雞 $108 (7/10)
夠大份,炸得好脆
回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
人均 $600up
服務 (7.5/10)
2023-01-12 340 瀏覽
🎏重要的節日慶祝,精心挑選了一間日本菜餐廳😋 今晚到訪位於中環加州大廈的<Fumi> ,歎一頓高質素日式料理。餐廳環境由室內至室外有著濃郁日式風格。座位十分舒適,美味佳餚與服務友善,令人留下美好印象-所有食物賣相都相當精緻💯🔸 北海道松葉蟹肉汲上湯葉海膽配高湯茨汁 厚厚的海膽層十分吸晴,配上肉質鮮嫩的蟹肉,每一口都鮮甜無比;而底層配充滿豆香滑嫩的腐皮,加上咸香的蟹子,味道充滿層次感➖🔸北海道松葉蟹肉甲羅配法包 柔軟細緻的蟹肉與滑溜豐腴的蟹膏,混和後塗在法包上,鮮味爆燈➖ 🔸Fumi 特色太卷 是餐廳其一招牌款式。卷物賣相飽滿,用上新鮮食材,有海膽、蟹肉、帶子、三文魚子及芝士,都是令人難忘的濃郁滋味➖🔸慢烤宮崎牛西冷配壽喜燒汁伴溫泉選用上乘嘅宮崎牛慢烤,保持肉質鮮嫩,牛味香濃卻不帶半點肥膩感。西冷配上甘甜的壽喜燒汁及薰點滑嫩的蛋汁提升味道➖🔸高知縣四萬十川鰻魚蒲燒 鰻魚是四萬十川其中一款馳名美食。今天可以有幸品嚐到,實在太幸福了。這份蒲燒鰻魚的味道比平常接觸到的風味較不同。慢烤致表層炭香十足,口感緊緻、鮮美厚實 ;醬汁甜度不高,不會蓋過魚的鮮香➖🔸特上刺身丼 豐富的刺身
所有食物賣相都相當精緻💯
🔸 北海道松葉蟹肉汲上湯葉海膽配高湯茨汁

🔸北海道松葉蟹肉甲羅配法包
柔軟細緻的蟹肉與滑溜豐腴的蟹膏,混和後塗在法包上,鮮味爆燈

🔸Fumi 特色太卷

🔸慢烤宮崎牛西冷配壽喜燒汁伴溫泉

🔸高知縣四萬十川鰻魚蒲燒

🔸特上刺身
豐富的刺身丼,同樣令人垂涎🤤 鮮甜的牡丹蝦、玉子、多款時令鮮魚刺身配搭,特別是入口即溶的拖羅,美味得感動

🔸綠茶焦糖燉蛋
細膩軟滑的燉蛋上,燒炙一層薄薄的焦糖脆皮,綠茶的甘香中和甜膩感

🔸Daishichi Kimoto Junmai
Sake 辛甜易入口,配搭刺身一流

🔸Mango Fizz
芒果蓉、菠蘿🍍與橙汁調制。除了賣相漂亮,味道清新
2023-01-06 401 瀏覽
好耐冇去蘭貴芳食飯,今晚同老婆慶祝生日,就嚟咗加洲大廈嘅 FUMI,之前係網上面評價唔錯,果然又真係冇失望⋯先嚟-個北海道松葉蟹甲羅燒,配法國麵包$148,因為我哋4個人,另外再多加兩件法包$20,D膏好香蟹肉亦都唔錯⋯另外一個前菜,宮崎黑豚豬沙律,又係$148味道不過不失⋯再嚟3件三文魚子壽司$174,新鮮好味嘅⋯再開咗支佢哋代理純米大吟釀$780,入口比較甜,但整體還可以⋯再嚟一個特上8點刺身拼盤$748,雖然未致極之驚喜,但都係好新鮮⋯再嚟-個雜錦松葉蟹天婦羅$298,呢個就比較普通咗D,不過都可以嘅⋯朂後嚟個宮崎豚肉涮涮鍋$388,味道方面都係唔錯,不過又係冇驚喜⋯全張單結果$2780,中環消費算係咁啦,有機會都會返頭再試⋯
另外一個前菜,宮崎黑豚豬沙律,又係$148味道不過不失⋯
再嚟3件三文魚子壽司$174,新鮮好味嘅⋯
2022-12-08 756 瀏覽
喺OpenRice見到佢哋做緊promotion,A4宮崎和牛及松葉蟹腳週末放題,做緊買三送一。好似都幾抵,所以去試吓。佢呢個週末放題,所有前菜、冷盤、刺身、壽司卷物、炸物、燒物、溫物都係任食。而主菜就揀一款。同埋仲有甜品platter。經網上訂座及預付訂金,每位仲送一客A4宮崎和牛壽喜燒小鍋。食物種類都幾多,啲刺身都幾新鮮,反而啲松葉蟹腳就一般般,啲肉比較瘦削。另外我哋追加咗清酒,有氣葡萄酒及啤酒任飲個個package ($228)。清酒同Prosecco 都好麻麻,味道好平。而service 方面,服務好好,refill嘢食同酒都好快。環境方便到幾好,坐得好鬆動。搵地方食brunch不妨一試。
喺OpenRice見到佢哋做緊promotion,A4宮崎和牛及松葉蟹腳週末放題,做緊買三送一。好似都幾抵,所以去試吓。佢呢個週末放題,所有前菜、冷盤、刺身壽司卷物、炸物、燒物、溫物都係任食。而主菜就揀一款。同埋仲有甜品platter。經網上訂座及預付訂金,每位仲送一客A4宮崎和牛壽喜燒小鍋。食物種類都幾多,啲刺身都幾新鮮,反而啲松葉蟹腳就一般般,啲肉比較瘦削。另外我哋追加咗清酒,有氣葡萄酒及啤酒任飲個個package ($228)。清酒同Prosecco 都好麻麻,味道好平。而service 方面,服務好好,refill嘢食同酒都好快。環境方便到幾好,坐得好鬆動。搵地方食brunch不妨一試。
2022-11-25 5077 瀏覽
今日係我閨蜜生日嘅大日子,真係好想好想同佢一齊享受美食, 渡過一個愉快嘅晚上🥰 最近去過中環加州大廈,發現有好多高質嘅餐廳。 今晚我哋就試咗一間位於6/F,好出名嘅FUMI🫶🏻 餐廳主打傳統同創新嘅日本料理,裝修好和風,喺呢一種氛圍享受創意美食,身心靈都體驗到一種日式恬靜優雅🥰🌟Yamazaki High-ball首先當然點兩杯酒精飲品啦,閨蜜就點咗 Yamazaki High-ball, 山崎威士忌配咗梳打,比剩飲威士忌容易入口好多,喺日本好多人飲,居酒屋必點👍🌟Suntory Premium Malt's Draft食日本嘢,當然飲日本啤酒啦,三德利啤酒喺日本都係名牌,配襯有公司logo嘅酒杯,爽😎🍻🌟FUMI特製三色卷我最鍾意就是餐廳嘅招牌推介,再一次證明係冇錯㗎。 三色卷上面係海膽,帶子同飛魚子,卷物裏面有芝士同蟹肉, 用料新鮮,味道相當唔錯👍🌟燒味醂河豚乾做得好出色嘅小食,作為佐酒物當之無愧,燒得好香有少少蜜糖嘅甜味,河豚乾特有嘅香味真係令人無法抗拒😌🌟北海道松葉蟹甲羅燒配法包北海道松葉蟹肉份量十足,配埋蟹膏醬同法包一齊食,味道好Rich,感覺好奢侈,每一口都係享受😎🌟高知縣

🌟Yamazaki High-ball

🌟Suntory Premium Malt's Draft

🌟FUMI特製三色卷

🌟燒味醂河豚乾

🌟北海道松葉蟹甲羅燒配法包

🌟高知縣四萬十川鰻魚蒲燒
之前去過日本四國旅行,到過"四萬十屋"食鰻魚,一試愛上😍 今晚竟然喺餐廳見到,當然要點嚟試下啦。 而家係日本鰻魚當造嘅季節,肉質肥美,好味😌 當然餐廳廚師燒得好絕對係重點, 雖然價錢貴少少,但係你出面唔係咁易食到喎,物有所值👍

🌟燒銀鱈魚西京燒麵鼓漬
鍾意食海鮮嘅我地,點會錯過銀鱈魚西京燒😎 銀鱈魚魚油超多,所以燒出嚟特別香👍 食材好好,魚肉一梳梳,魚皮又燒得脆,呢個價錢竟然有兩大塊, 我同閨蜜都唧唧稱奇🤣 如果唔係太多嘢食,真係想叫多份🤣

🌟雜錦海蝦天婦羅拼盤
天婦羅炸得好出色,個皮好薄👍 呢一種就係天婦羅應該有嘅口感。除咗蝦之外,我覺得值得一讚係佢嘅沙追魚, 肉好滑,食得出鮮味🫶🏻

🌟宮崎無添加健康豚肉涮涮鍋
上枱好震撼, 餐廳用咗一個日式金屬嘅器皿,而且食材擺盤好靚,感覺好高級。用料方面,宮崎豚肉出色, 大蔥同冬菇好香,仲有少見嘅舞茸菇,加埋出色嘅湯頭🥰 感覺就好似食緊懷石料理最後一道菜, 食過先有一種完整嘅美味🫶🏻

FUMI係中環營運多年,儲落唔少好嘅口碑🥰 餐廳之前出過一個放題,極受歡迎。 可惜當時冇時間試。 今餐晚飯我同閨蜜都食得好開心,享受到匠人居酒屋既料理,一試難忘,真心推介🫶🏻 俾啲貼士啲男士,如果想同心儀女士食飯,FUMI真係唔錯,喺一個高級又唔拘謹嘅環境用餐,話題都多啲啦😆

2022-11-22
  • 雜錦天婦羅
2022-11-19 3661 瀏覽
店雖不大,但一整面玻璃窗增加了開揚感~中間的座位都會有個日式小屏風相隔,多了份日本感🥰Menu從刺身/壽司/串燒到和牛壽喜鍋都一應俱全👍🏻 👉🏻日本生蠔海鮮他他 $148店家選用岩手縣的「令和の怪物」,size真的滿大的~蠔肉非常creamy😍是我愛的質感~配上其他海鮮,還有點綴的海膽及三文魚,好吃🥰👉🏻北海道松葉蟹肉甲羅燒 $148超!好!味!蟹膏超濃郁~加上有不少蟹肉吸三文魚子增加口感,大概是我在香港吃過最好味的甲羅燒👍🏻👍🏻推🙌🏻👉🏻精選6點刺身拼盤 $548只能說~很高質👍🏻👍🏻 每款都好鮮!尤其Toro真的會在口中化開,浸出的魚油香,讓人回味🥰🥰 👉🏻FUMI特製三色卷 $228看上普通的壽司卷卻一點也不普通,除了照片看到的海膽/帶子/三文魚子外,裡面還有蟹膏蟹肉,cream cheese,玉子,口感超豐富👍🏻👍🏻 超好味❣️個人大推🙌🏻🙌🏻👉🏻特上刺身丼 $428還是那句,只要刺身夠鮮,真的點食都好好味🤤🤤 師傅有巧妙的盡量避開刺身拼盤的款式,所以又吃到另外一堆海鮮~膈樣高質,無可挑剔🥰👉🏻宮崎A4和牛肉眼 配豆腐小鍋在一堆冷物後,吃個熱騰騰的鍋物真的很完美❣️牛肉超嫩~牛味濃
Menu從刺身/壽司/串燒到和牛壽喜鍋都一應俱全👍🏻

👉🏻日本生蠔海鮮他他 $148

👉🏻北海道松葉蟹肉甲羅燒 $148

👉🏻精選6點刺身拼盤 $548

👉🏻FUMI特製三色卷 $228

👉🏻特上刺身丼 $428

👉🏻宮崎A4和牛肉眼 配豆腐小鍋
在一堆冷物後,吃個熱騰騰的鍋物真的很完美❣️牛肉超嫩~牛味濃,豆腐同樣嫩滑~配著簡單清甜的湯頭,很暖胃🙌🏻讚❣️

👉🏻Lychee Lover - 清酒味不算重,內裡有柚子果蓉~加上乳酸的清爽,整杯好好喝~冰塊裡有美麗的乾花,賞心悅目🥰

👉🏻Mango Fizz - 內裡有芒果蓉,波蘿汁+橙汁,也是酸酸甜甜,好飲🥰

🎈總歸一句:
食物/環境/服務都好好👍🏻 整晚用餐愉快💕

2022-11-16 524 瀏覽
加州大廈是個好地方🤭今次再嚟呢度覓食好嘢!北海道松葉蟹肉甲羅燒 配法包 $148蟹膏蟹肉仲有蟹子❤️三樣嘢加埋味道真係好濃郁,非常鮮甜!食過好多間呢間都算幾高質,鮮甜唔會好腥,配埋脆卜卜嘅包,一流😆‼️特上八點刺身拼盤 $748總共有八款刺身,每款都有兩件,就算同朋友一齊嚟食都唔會怕分唔到~🤭吞拿魚腩同埋海膽就係固定嘅,另外嗰啲就係睇返時令刺身~例如有兩款拖羅、油甘魚、牡丹蝦等等!店員係食之前會好細心咁同你講解刺身嘅種類同埋食法,全部刺身都好新鮮,特別係拖羅油脂豐富,味道濃郁😝特上手握壽司拼盤 $688如果唔係好知叫咩,又唔算太肚餓嘅話,都可以跟我哋咁樣叫🤣因為幾款壽司都會食到,一樣吞拿魚同海膽都係固定嘅~另外就有其他唔同嘅壽司,例如帶子鯖魚等😍賣相都好精緻,壽司飯唔會好多,所以食多幾款都唔怕😚香蔥吞拿魚腩卷 $168味道比較濃郁同重口味,但都好好食😋吞拿魚腩好多,所以食落去口感好豐富😎Purple In Love $78最後叫咗杯嘢飲🧃個名好浪漫💕都唔會好甜,亦都唔會好搶,清甜嘅檸檬同提子味😙
加州大廈是個好地方🤭今次再嚟呢度覓食好嘢!

北海道松葉蟹肉甲羅燒 配法包 $148

特上八點刺身拼盤 $748