L'AMOUR

2024-02-07 41 瀏覽
今日同朋友嘆隱世Fine Dining!  😍L'amour環境精緻, 大門口掛上一大盞水晶燈搶眼奪目。佢地每日新鮮挑選時令食材。同朋友去食下法國菜, 摸下酒杯🍸, 細談人生,真係好ENJOY!🥰❤️APPETIZER鹅肝多士,焦糖蘋果Foie Gras Toast. Caramel Apple  ($ 198)鹅肝入口即溶, 配上多士, 再加上焦糖蘋果, 真正perfect match好開胃!😚❤️SOUP法式龍蝦湯Lobster Bisque Cappuccino ($168)龍蝦湯上拉花, 感到奢華。湯入口濃郁, 驚喜的是龍蝦彈牙, 絶對非一般食材,完全感受到法式的精緻。😌🩷SNACK時令海膽刺身多士Sea Urchin Toast ( $188 3pc )海膽刺身放在多士上,海膽味濃, CREAMMY😋💜MAIN COURSE😋慢煮西班牙黑毛豬鞍,焦糖蘋果Sous Vide Iberico Pork Loin Rack with Caramel Apple ( $338)慢煮的方式烹調,入口嫩滑和焦糖蘋果的甜美😋法國半熟鴨胸.橙西汁Roasted French Duck Dreas

❤️APPETIZER

❤️SOUP

🩷SNACK
海膽刺身放在多士上,海膽味濃, CREAMMY😋

💜MAIN COURSE
慢煮的方式烹調,入口嫩滑和焦糖蘋果的甜美

😋法國半熟鴨胸.橙西汁Roasted French Duck Dreast. Cointreau/$258
嫩滑的鴨肉和橙汁的酸甜口味融合一起

♥️DESERT
美女與野獸🌹
紅玫瑰花放入玻璃瓶,,慢慢揭開好有情調呀!

食法國菜一定要酒啦,叫了兩杯COCKTAIL, Blue Margarita($98) 和Cinderella($98),配上美食, 特別好飲 。🥂

真心正!😌
2024-02-01
3 分鐘 (堂食)
2024-02-02 47 瀏覽
餐廳環境精緻, 品味高級.今次叫了Lunch set. 338$ 一位.法式鵝肝凍, 口感有點像雪糕, 但味道是鵝肝的味道. 水果鮮味配上鵝肝的肉味, 有種很創新的口味.鵝肝入口即溶, 但帶有一點點凍肉味.野菌忌廉湯, 我認為法式湯里面, 最好喝的一種, 其次就是龍蝦湯. 口感很多野菌碎, 味道十分濃. 法式外觀通常都好精緻, 看外觀都是一種享受.龍蝦湯料十足, 蝦味道十分突出, 旁邊的麵包可以不吃, 因為有機會過飽影響品嚐主菜. 美國安格斯肉眼扒 , 油脂味偏重, 7成熟剛剛好, 口感小硬, 肉味濃. 基本上不用配醬汁. 鱸魚鬆軟, 味道偏向鮮味. 口感有一點點脆邊,中間是鬆軟的魚肉, 如果覺得乾可以點一點旁的醬加滑一點.整體體驗良好, 色香味區全. 興祝節日的好去處.
餐廳環境精緻, 品味高級.
今次叫了Lunch set. 338$ 一位.
法式鵝肝凍, 口感有點像雪糕, 但味道是鵝肝的味道.
水果鮮味配上鵝肝的肉味, 有種很創新的口味.
鵝肝入口即溶, 但帶有一點點凍肉味.
基本上不用配醬汁.
如果覺得乾可以點一點旁的醬加滑一點.
整體體驗良好, 色香味區全.
興祝節日的好去處.
2024-01-06
2024-01-29 49 瀏覽
I went to a French restaurant called L'amour today and savored an exquisite French meal. As an appetizer, I indulged in a lavish dish of🌿butterfly pea flower and grouper sashimi in fish broth. It was served with a glass of lemon juice, and when a little lemon juice was poured in, the butterfly pea soup transformed from purple to red. Next, I tasted the 🌿grape-infused French-style goose liver terrine, which left a profound impression with its rich goose liver flavor and the sweetness of the grapes.

Next, I enjoyed a bowl of 🌿creamy mushroom soup infused with black truffle. It had a rich creamy texture and was enhanced by the abundant aroma of black truffle, truly a delight for the taste buds.

When the main course arrived, I was captivated by the 🌿Australian grass-fed lamb T-bone steak. This dish featured tender and juicy lamb meat with a perfectly grilled outer crust, offering a rich texture and unique flavor. It beautifully showcased the essence of French cuisine and culinary techniques.

To conclude this French meal, I savored a delicious dessert – 🌿Tiramisu. This classic Italian dessert is also highly popular in French restaurants. Tiramisu consists of layered soft sponge cake, rich coffee flavor, and sweet vanilla cream. Every bite of Tiramisu brought forth a strong coffee and cocoa aroma, combined with the soft cream, providing a perfect ending to the meal. This dessert offers a rich and flavorful taste experience, making it a delightful choice and providing a perfect balance to the entire meal.

2024-01-29 36 瀏覽
L’amour (大埔)間唔時都會黎呢間餐廳 食物質素不錯餐廳裝潢又幾靚✨日本和牛魚子醬多士以前食過佢海膽多士,今次見到呢款多士想試吓☺️ 上枱感覺好精緻 面頭仲要鋪上金箔和牛入口軟腍有肉汁 配上魚子醬咸香 提升左整體味道巴馬臣芝士黑松露薯條醬汁夠香濃 薯條都沾滿黑松露架😍薯條炸到金黃香脆 法式忌廉鵝肝扁意粉中意食鵝肝嘅人可以試下 好濃鵝肝香氣忌廉加拿大海膽扁意粉黎親都會想食呢個意粉 真係好creamy海膽味道鮮甜Rainbow似橙汁容易入口 外型靚靚岩曬打卡Russian酒精味較濃 有咖啡味又唔會太甜
L’amour (大埔)
間唔時都會黎呢間餐廳 食物質素不錯

Rainbow
似橙汁容易入口 外型靚靚岩曬打卡

Russian
酒精味較濃 有咖啡味又唔會太甜
門面感覺並不顯眼,但内有乾坤的單面鏡玻璃趟門,就顯得不平凡,更重要是這裡的侍應服務水平和餐飲水平,近乎五星級酒店水準,但價錢就便宜一大截, 單是欣賞每次伴碟的心思,已可看出廚師的心思,將每道菜的特色出色完全發揮得淋漓盡致,令你對法國菜的絕不馬虎,更寵愛有加,單是前菜和主菜的表現,更甚是他的甜品,都簡直是可以作為藝術品的觀賞,這個用餐感覺絕對是色香味的享受,真希望這些小店能夠發揚光大,可以留住香港人的胃,而不單止是北上消費 .

2024-01-21
午餐
位於大埔一間好適合慶祝生日同節日嘅法國菜餐廳 ♡𝑳'𝑨𝑴𝑶𝑼𝑹 ,雖然細細間,但裝修帶華麗感,店員服務質素高,食物用料同擺盤都充滿儀式感✦三文魚籽泡沫生蠔賣相擺盤好有心思,泡沫本身帶清新嘅酸味,所以唔洗沾醬都好夠味,生蠔肉厚肥美,口感𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎𝒚,鮮甜味道比海水味明顯,大隻到差啲一啖食唔曬,三文魚籽令味道更昇華✦法式龍蝦沙律沙律由龍蝦肉、牛油果、芒果、藜麥、青瓜等等食材組成,龍蝦肉份量足料,口感彈牙,蔬果新鮮,無多餘嘅調味,整體好清新✦𝑨𝟓和牛魚子醬多士和牛牛味濃郁,魚子醬咸鮮為香脆多士味道增添層次,金箔令視覺效果更佳!✦慢煮西班牙黑毛豬鞍 • 焦糖蘋果豬鞍厚身,切入去中間呈淡粉紅色,利用慢煮方法令到豬鞍保持肉質嫩滑,配焦糖蘋果食清新解膩,✦𝑷𝒖𝒑𝒑𝒚 𝑳𝒐𝒗𝒆 調酒本身有個氣泡波波喺上面,過左一陣氣泡就會爆破,影相好靚!味道似橙味橡皮糖,好易入口✦𝑹𝒐𝒔𝒆 𝑯𝒆𝒂𝒗𝒆𝒏 𝑮𝒂𝒓𝒅𝒆𝒏 相比之下酒精濃度無咁高,帶淡淡玫瑰花味,飲落清爽𓄢𝑳'𝑨𝑴𝑶𝑼𝑹大埔太和路𝟏𝟓號太和中心地下𝟑𝟖號舖

✦三文魚籽泡沫生蠔

✦法式龍蝦沙律

✦𝑨𝟓和牛魚子醬多士

✦慢煮西班牙黑毛豬鞍 • 焦糖蘋果

✦𝑷𝒖𝒑𝒑𝒚 𝑳𝒐𝒗𝒆

✦𝑹𝒐𝒔𝒆 𝑯𝒆𝒂𝒗𝒆𝒏 𝑮𝒂𝒓𝒅𝒆𝒏
相比之下酒精濃度無咁高,帶淡淡玫瑰花味,飲落清爽

𓄢𝑳'𝑨𝑴𝑶𝑼𝑹
大埔太和路𝟏𝟓號太和中心地下𝟑𝟖號舖
2024-01-28 27 瀏覽
大埔隱世餐廳fine dining一去到門口就比一個一個木既鋼琴🎹吸引咗,食一個法式西餐,再彈番首歌俾心儀嘅對象聽非常浪漫呀。一入門口就見到一個好大嘅水晶吊燈,場地以酒紅色為主要色調,設計得非常有情調。首先我哋叫咗一個❣️三文魚子泡沫生蠔作為前菜,生蠔超大隻,而且非常鮮甜,上面有檸檬汁嘅泡沫,加埋三文魚子,非常提鮮,仲有金箔點綴。之後就叫咗兩個2人嘅lunch set❣️蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身蝶豆花木魚清湯,原本係深紫色嘅,自己可以加上檸檬汁,變成咗淺粉紅色。鯛魚刺身好新鮮,旁邊配搭左石榴蘋果碎青瓜粒,成碟菜式好fresh。❣️波特酒釀葡萄法式鵝肝凍睇落就好似一個水果杯,上面有少少花點綴,鵝肝凍變成咗一個雪糕球咁放咗喺上面,食落好香濃。下面有水果再用一啲葡萄酒浸住,食完鵝肝再食返少少水果,口感冇咁膩。❣️法式龍蝦湯龍蝦湯好濃郁,好明顯係用心熬製嘅湯,入面仲有啲龍蝦肉。❣️澳洲草飼羊T骨扒羊扒嘅份量都好多,好香羊肉嘅味道,醬汁配搭得非常好,羊肉好鮮嫩。❣️海膽扁意粉值得讚嘅係佢啲海膽真係好好味,好鮮甜。佢嘅海膽汁掛滿晒啲意粉,每一啖都好香濃。❣️美女與野獸以藝術混合於一身嘅甜品,佢係以美女與野獸嘅主題

之後就叫咗兩個2人嘅lunch set

❣️蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身

❣️波特酒釀葡萄法式鵝肝凍

❣️法式龍蝦湯
龍蝦湯好濃郁,好明顯係用心熬製嘅湯,入面仲有啲龍蝦肉。

❣️澳洲草飼羊T骨扒

❣️海膽扁意粉

❣️美女與野獸
以藝術混合於一身嘅甜品,佢係以美女與野獸嘅主題,一個玻璃瓶入住一個嘅玫瑰,一打開煙霧離漫,玫瑰花慢慢呈現眼前。玫瑰花識落嘅味道好似紫薯,中間有朱古力餡,唔算太甜幾特別嘅一道甜品

❣️紅酒白酒
餐酒紅酒白酒同樣出色,女士應該會比較鍾意飲白酒,比較甜。紅酒亦都好純,配搭埋紅肉好正。
2024-01-26 33 瀏覽
一行四人行完山落大埔去捧這間穩世高級餐廳, 它的set lunch性價比真的很高,前菜有鯛魚刺身、法式鵝肝凍、自家製蟹餅及雞胸凱撒沙律,全都精緻出色,餐湯有南瓜湯及法式龍蝦湯,主菜我們叫了慢煮西班牙黑毛豬鞍、法式香煎鱸魚、澳洲草飼羊扒及烤龍蝦尾帶子薏米飯, 上菜時,每款主菜不但只香氣撲鼻,而且伴碟各有特色,實在是色香味全,另外order了半打法國諾曼第生蠔,手板咁大隻生蠔,不但止肉質甜美綿滑,若非已經實在太多食物,真的想再encore多半打嘅, 但要留肚食甜品, 到甜品上場,揀咗餐廳 signature 的主打甜品:美女與野獸, 煙燻玫瑰花包着朱古力,甜而不漏, 簡直 perfect ending 。

2024-01-21
午餐
2024-01-24 35 瀏覽
今日去咗大埔探朋友,約咗喺L’amour食lunch。去到門口,原來係好神秘嘅,大門係閂埋,要撳鐘先有人開門。私隱度高。懶得諗,於是我哋每人叫左一個lunch set,另外再加左每人一隻時令季節生蠔。蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身:蝶豆花帶出藍藍紫紫嘅夢幻顏色。而鯛魚刺身配上紅石榴及青瓜粒,再加上檸檬汁,令鯛魚嘅味道層次提升。波特酒釀葡萄,法式鵝肝凍:鵝肝本身容易令人覺得有啲漏,所以餐廳聰明地將佢製成冷盤,再加上波特酒釀葡萄,藍莓,士多啤梨,奇異果及橘肉,令人唔覺漏之餘,仲開胃左時令季節生蠔-法國生蠔($68 x 2 pcs):兩隻都屬於大隻。爽口Creamy。冇叫錯!是日餐湯-南瓜湯:南瓜湯好甜,質地幼滑法式龍蝦湯(+$40):濃濃嘅龍蝦味,入邊仲有兩粒龍蝦肉。澳洲草飼羊T骨扒(+$68):有兩塊T骨扒,羊肉唔騷唔un。仲配搭左健康嘅藜麥。蘆筍幼嫩。美國安格斯肉眼扒(+$80):肉眼部位夠晒林,好容易切開,肉汁充足。甘筍仔好甜。是日甜品-芒果芝士蛋糕:芒果汁好甜!芝士蛋糕唔會太漏美女與野獸(+$48):用個好靚嘅玻璃瓶裝住紅色嘅玫瑰甜品,入邊仲有煙. 當侍應打開玻璃瓶,白煙就飄出嚟,打卡一流
今日去咗大埔探朋友,約咗喺L’amour食lunch。

是日餐湯-南瓜湯:南瓜湯好甜,質地幼滑

法式龍蝦湯(+$40):濃濃嘅龍蝦味,入邊仲有兩粒龍蝦肉。

是日甜品-芒果芝士蛋糕:芒果汁好甜!芝士蛋糕唔會太漏

美女與野獸(+$48):用個好靚嘅玻璃瓶裝住紅色嘅玫瑰甜品,入邊仲有煙. 當侍應打開玻璃瓶,白煙就飄出嚟,打卡一流!

Cappuccino(+$20) 及latte (+$20): 兩杯咖啡都夠熱,咖啡味香。

2024-01-11 54 瀏覽
慶祝朋友 今晚同朋友放工就約咗去我哋住嘅大埔區 呢一間隱世嘅精緻法國菜餐廳 之前去過都覺得啲嘢食好精緻 裝修又高級浪漫 所以今日再嚟 Menu 今日上面嘢食好多選擇 我哋都揀咗呢一個$788嘅set dinner 內容都好豐富 巴馬火腿果仁沙律 酸酸甜甜 巴馬火腿好開胃 高級嘅沙律醋配火箭菜好夾 🥗頂級牛肝野菌忌廉濃湯 🍲打到好香滑 野菌味好香 自家製蘭花蟹餅 🦀我好鍾意食 蟹肉好多好香 好豐富 係呢度嘅必試之選 慢煮西班牙黑毛豬鞍焦糖蘋果呢一個主菜真係好好食 慢煮豬肉一啲都唔韌 又夠厚身 好好食 配菜都係好開胃嘅蘋果 伴碟有好多裝飾花 顏色感覺好浪漫高級 甜品係朱古力心態軟 好流心嘅朱古力 外脆內軟 好香朱古力味忌廉加拿大海膽畀意粉好creamy 海膽味道 好出 加拿大海膽好大塊 上面仲有金箔 啲夠曬高級 傳統法式鵝肝牛柳 都係呢度必試之選 鵝肝好大塊煎到好香 牛柳煎到啱啱好 配上紅酒 Premio Carolina Premio Red Cabernet Sauvignon 真係好夾 食牛扒傾下偈 飲啖紅酒 真係好享受呢度坐得好舒服咁個好relax 裝修高級 嘢食如藝術品一般 非

之前去過都覺得啲嘢食好精緻 裝修又高級浪漫 所以今日再嚟

慢煮西班牙黑毛豬按焦糖蘋果

甜品係朱古力心態軟
好流心嘅朱古力 外脆內軟 好香朱古力味

忌廉加拿大海膽扁意粉

呢度坐得好舒服咁個好relax 裝修高級 嘢食如藝術品一般 非常精緻 服務好好 我哋都食得好開心
慢煮西班牙黑毛豬按焦糖蘋果
2024-01-10 66 瀏覽
放假入佐去太和探朋友,,見佢屋企附近有間法國餐廳,我倆決定去試下,餐廳裝潢比較歐式,還懸掛一盏大水晶吊燈,環境舒適氣氛浪漫♡♡先叫佐小食海膽刺身多士海膽肉厚放係香脆嘅多士上面,仲用咗金箔做裝飾,矜貴又好味!衝擊味蕾😋Set Lunch頭盤揀佐自家製蟹餅及雞胸凱撒沙律蟹餅外層炸得薄身香脆,裡面蟹好多料,口感好豐富!法式龍蝦湯龍蝦湯充滿龍蝦獨特鮮味湯裡有帶子粒增加口感,配香脆既蒜蓉包好惹味😋美國安格斯肉眼扒肉質粉嫩,充滿牛肉香味好冧,旁邊三種薯蓉伴碟精緻!海膽扁意粉 海膽入口細緻綿密,,建議最好海膽同意粉拌勻食,每一啖都有"海膽” 連醬汁creamy掛在意粉上!甜品提拉米蘇口感順滑,咖啡味很香,甜而不膩!美女與野獸上枱時用玻璃罐罩着,內裏充滿煙霧!打開玫瑰花非常靚,真係賞心悅目♡食物擺盤精緻,又有視覺效果,仿如藝術品般,真係好靚好適合情侶拍拖慶祝,閨密談心聚餐!♡♡

海膽刺身多士

先叫佐小食海膽刺身多士

Set Lunch頭盤揀佐
自家製蟹餅及雞胸凱撒沙律
蟹餅外層炸得薄身香脆,裡面蟹好多料,口感好豐富!

龍蝦湯充滿龍蝦獨特鮮味
湯裡有帶子粒增加口感,
配香脆既蒜蓉包好惹味😋

美國安格斯肉眼扒
肉質粉嫩,充滿牛肉香味好冧,旁邊三種薯蓉伴碟精緻!

海膽扁意粉
甜品提拉米蘇
口感順滑,咖啡味很香,甜而不膩!

2024-01-07
海膽刺身多士
  • 美國安格斯肉眼扒
  • 美女與野獸
  • Tiramisu
  • 烤加拿大海膽多士
  • 忌廉加拿大海膽扁意粉
2024-01-05 66 瀏覽
早陣子趁天氣轉涼去大埔踩單車黎咗呢間餐廳食dinner估唔倒大埔都有fine dining 仲要色香味俱全魚子醬帶子沙律 一道唔錯嘅頭盤 薄切帶子 上面加上矜貴魚子醬法國傳統有機慢煮雞胸沙律 沙律菜配以酸酸甜甜嘅醬汁幾開胃 雞胸肉較實在活澳洲龍蝦濃湯 呢碗湯熬得好入味 每啖都係滿滿嘅龍蝦鮮味 而且仲會食倒粒粒龍蝦肉法國特級鵝肝多士鵝肝上下都煎得金黃 中間仍保持軟綿口感 多士烘得好香脆日本A5頂級飛驒和牛肉眼和牛點咗五成熟 切開係剛剛好嘅熟度 值得一讚 輕輕力已經切得開 肉眼嘅肉質好嫩黑松露帶子薏米飯 用扇貝殼裝住 賣相一流黑松露香味四溢 帶子厚肉而中間熟度剛剛好 呈半透明 薏米有咬口 食得好過癮法式紅酒燉梨雪葩紅酒燉梨好入味 個人覺得如果熱食會更加好法國白酒佢地嘅house wine好易入口 平時少飲酒嘅我都覺得好唔錯
早陣子趁天氣轉涼去大埔踩單車黎咗呢間餐廳食dinner

用扇貝殼裝住 賣相一流

法式紅酒燉梨雪葩
紅酒燉梨好入味 個人覺得如果熱食會更加好

法國白酒
經好朋友極力介紹去呢間由前中環著名酒店行政總廚帶領團隊打造嘅高質法國菜小店🎉預祝慶2024年的來臨,上openrice見到 lunch set幾好,如果真係有酒店質素就抵食,抱住一試無妨的心態點知真係驚喜滿載。外貌真的平平無奇, 💥但一開門見到個酒吧位真係勁靚好吸睛😍🍽Set lunch $338包咗前菜、餐湯、主菜及甜品前菜🫒波特酒釀葡萄•法式鵝肝凍鵝肝口感順滑綿密同忌廉一樣咁creamy配上不同嘅生果以及波特酒提子,減低鵝肝嘅油膩感同時亦令食慾大增🦀自家製蟹餅配檸檬忌廉汁外層炸得酥脆,裡面勁多絲絲蟹肉,而且調味料唔多食到鮮香蟹味 餐湯配蒜茸牛油多士🥣是日餐湯 南瓜湯濃濃南瓜味creamy細滑南瓜湯🥣法式龍蝦湯 +$40匙羹放落去湯度已經聞,並爆發出勁濃嘅龍蝦味, 飲落湯頭好甘香龍蝦頭膏味,唔會太膩,裏面仲有粒粒龍蝦肉主菜🐑澳洲草飼羊T骨扒+$68叫咗七成熟煎得啱啱好,羊T骨扒一邊有口感另一邊肉質軟嫩帶有羊脂香味,啱曬冬天食配菜方面好豐富好有心思有雞樅菌、白露筍及甘筍再有三款紫白橙不同嘅薯蓉波波,仲有健康酸爽藜麥沙律真係有五星級酒店質素💯🍛法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯+$80龍蝦肉鮮
外貌真的平平無奇, 💥但一開門見到個酒吧位真係勁靚好吸睛😍

🍽Set lunch $338
包咗前菜、餐湯、主菜及甜品

前菜
🫒波特酒釀葡萄•法式鵝肝凍
波特酒釀葡萄•法式鵝肝凍

🦀自家製蟹餅配檸檬忌廉汁
外層炸得酥脆,裡面勁多絲絲蟹肉,而且調味料唔多食到鮮香蟹味
自家製蟹餅配檸檬忌廉汁

餐湯配蒜茸牛油多士
🥣是日餐湯 南瓜湯
濃濃南瓜味creamy細滑南瓜湯
南瓜湯

🥣法式龍蝦湯 +$40

主菜
🐑澳洲草飼羊T骨扒+$68
叫咗七成熟煎得啱啱好,羊T骨扒一邊有口感另一邊肉質軟嫩
帶有羊脂香味,啱曬冬天食
配菜方面好豐富好有心思
有雞樅菌、白露筍及甘筍
再有三款紫白橙不同嘅薯蓉波波,仲有健康酸爽藜麥沙律
真係有五星級酒店質素💯
澳洲草飼羊T骨扒

🍛法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯+$80
龍蝦肉鮮甜彈牙,兩粒半熟帶子超大粒外爽內軟,薏米飯口感煙韌內配有洋蔥、蘑菇及甘筍粒好健康唔膩,龍蝦汁味濃香
法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯

🧇甜品
是日甜品tiramisu
口感香軟幼滑,配生果完美平衡
tiramisu

🌹美女與野獸+$48
店家自製蓮蓉整花瓣慢慢砌成,紅色的玫瑰花十分豔麗,口感綿滑裡面仲有黑朱古力,有層次感

飲品
🍷紅酒+$28
果味香濃配西冷正
🥂白酒+$28
微酸清新爽口,帶花香味

🥧焦糖法國鵝肝撻$88
鵝肝味濃,中心蛋香質地幼滑,撻底蘇皮夠酥脆
焦糖法國鵝肝撻

🦪三文魚籽泡沫生蠔(6隻)$398法國諾曼第
大大隻又厚肉飽滿,鹽味檸檬泡泡上面放咗金箔及食用花襯托高貴,鮮爽creamy又有海水味,加埋三文魚籽好夾,爽脆新鮮
配house white好正
三文魚籽泡沫生蠔

今餐非常之滿足,食品絕對係酒店五星質素,如果喺酒店食起碼貴多一倍呀!

用餐優惠
法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯
tiramisu
焦糖法國鵝肝撻
三文魚籽泡沫生蠔
🌟雖然聖誕節啱啱過咗,不過同朋友嘅飯局冇停過🙈🌟今次揀咗呢間太和人世嘅法國私房菜。L’amour🌟佢係由前文華東方主廚設計餐廳,質素有保證,真係每一道菜都驚艷到我🌟因為係兩個女仔,所以揀咗一個dinner set 同埋其他散叫菜式,一齊share食🌟佢個dinner set只需$788,包咗6個course, 仲可以加$38配紅白酒,CP值好高🥬巴馬火腿果仁沙律-擺盤好用心,連隻碟都好靚-果仁好香口,有夏威夷果仁,合桃,腰果-巴馬火腿鹹香味夠,沙律菜新鮮,好Refreshing🦪季節時令生蠔 ($68/隻)-上枱生蠔好大隻,又飽滿,直程大隻過手掌-生蠔味重,海水味夠,好Creamy-配埋特調嘅Cocktail醬,更加帶出鮮味🍄頂級牛肝惹菌忌廉濃湯-用咗大量好香菇味嘅牛肝菌,打成蓉-加埋忌廉汁,有香菇味,由Creamy🦀自家製藍花蟹餅-外層包裹住麵包糠,炸到香脆-裏面有好多一絲絲花蟹肉-用料新鮮,份量好夠🥖極品海膽魚子醬多士 ( $238 / 3pcs)-極推薦-擺盤勁精緻,有金箔做點綴-新鮮嘅海膽配埋魚子醬,海鮮味同鹹香味相輔相成,好出色🥩慢煮西班牙黑毛豬鞍焦糖蘋果-好厚嘅豬鞍經過慢煮
🌟雖然聖誕節啱啱過咗,不過同朋友嘅飯局冇停過🙈

🌟今次揀咗呢間太和人世嘅法國私房菜。L’amour

🥬巴馬火腿果仁沙律

-擺盤好用心,連隻碟都好靚

-果仁好香口,有夏威夷果仁,合桃,腰果

-巴馬火腿鹹香味夠,沙律菜新鮮,好Refreshing

🦪季節時令生蠔 ($68/隻)

-上枱生蠔好大隻,又飽滿,直程大隻過手掌

-生蠔味重,海水味夠,好Creamy

-配埋特調嘅Cocktail醬,更加帶出鮮味

🍄頂級牛肝惹菌忌廉濃湯

-用咗大量好香菇味嘅牛肝菌,打成蓉

-加埋忌廉汁,有香菇味,由Creamy

🦀自家製藍花蟹餅

-外層包裹住麵包糠,炸到香脆

-裏面有好多一絲絲花蟹肉

-用料新鮮,份量好夠

🥖極品海膽魚子醬多士 ( $238 / 3pcs)

-極推薦

-擺盤勁精緻,有金箔做點綴

-新鮮嘅海膽配埋魚子醬,海鮮味同鹹香味相輔相成,好出色

🥩慢煮西班牙黑毛豬鞍焦糖蘋果

-好厚嘅豬鞍經過慢煮後,完全唔韌,好柔軟

-配埋焦糖蘋果一齊食,出奇地夾

🐟法式西鰽鱸魚。椰菜花蓉。紅腰豆 ($288)

-西鰽鱸魚,外皮煎香脆,肉質保持鮮嫩

-簡單調味,可以食出食材嘅原汁原味

-配菜豐富,有三色薯蓉,包括紫薯,薯仔同番薯蓉,仲有紅腰豆,紅蘿蔔仔

🍫比利時朱古力心太軟

-超完美,好食又好靚嘅甜品

-心太軟焗到裏面流心,比利時朱古力甜度較到恰到好

-仲有自家製青檸雪葩,同埋生果做伴碟

總結

❤️好推薦呢間人世法國私房菜

❤️餐廳氛圍高質舒適

❤️食物擺盤用心

❤️食材矜貴高質

❤️如果喺慶祝日子或者想對自己好啲嘅時候,呢間高質Fine Dining 好推薦👍🏻👍🏻👍🏻

2023-12-31 35 瀏覽
日前同好友來個聖誕前聚會,到了太和中心的LAMOUR,品嚐法式私房菜,食物精緻,我們食足2小時,又飽又滿足。餐廳以酒廊設計,餐牌豐富,有tasting menu、set lunch 、 a la carte ,我們點了兩個set lunch再on top單點。套餐有前菜、湯、主菜、甜品及飲品,我們選了蝶豆花木魚湯鯛魚刺身、波特酒釀葡萄法式鵝肝凍、周打蜆湯、法式龍蝦湯、海膽扁意粉、法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米、極品海膽魚子醬多士、海膽雪糕、美女與野獸、是日甜品 tiramisu。飲品我們點了特飲cocktail 荔枝及蘋果味,兩杯上枱十分吸睛,有大波波,打卡後波會爆破,有點迷幻,兩杯也味道不錯,淡淡的果味。三款前菜均有驚喜,蝶豆花木魚湯鯛魚刺身擺盤精緻,有黃色及紫色的食用花作裝飾,鯛魚鮮甜,倒入檸檬汁入木魚湯更會變色!波特酒釀葡萄法式鵝肝凍貌似甜品,但咸咸的鵝肝凍香滑美味,配上水果粒更富層次。極品海膽魚子醬多士非常讚,多士香脆,上面的海膽相當大片,鮮甜creamy,再加上魚子醬口感更豐富,最上面還有金薄。兩個湯各有特色,送上枱已聞到香濃味道,濃稠度剛剛好,湯上畫花及點綴令整體分數更提昇,配

兩個湯各有特色,送上枱已聞到香濃味道,濃稠度剛剛好,湯上畫花及點綴令整體分數更提昇,配上香脆多士特別好味。

海膽扁意粉creamy,扁意粉有咬口,軟硬度適中,味道剛好,配上濃郁海膽,非常滿足。

法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米香濃美味,有爽口龍蝦尾,香煎帶子,露筍,口感豐富,薏米多吃也不膩,整體非常好。

甜品各有特色,而且擺盤滿分!是日甜品tiramisu香滑,散發淡淡咖啡味。
美女與野獸是自家特製,用玻璃蓋蓋上,一打開有煙冒出,相當迷幻,用蓮蓉製作的紅玫瑰甜度剛好,入面是朱古力心。

海膽雪糕睇得又食得,雪糕放在海膽殼上,服務員倒水入底碟即冒出白煙,雪糕散發微微海膽香味,香滑美味。

• 美女與野獸
  • 蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身