2016-12-15 335 瀏覽
每年生日, 我的好友也會揀一些特色食店同我慶祝, 今次便同我去位於銅鑼灣的Le Marron食晚飯. 一踏入店內, 已與外面很不同, 環境較為昏暗, 而且枱與枱之間用上薄紗分隔開, 私隱度好高, 裝飾怖置也有心思, 好適合特別日子來這裡慶祝一番. 我地先點了兩款小食Crab Meat & Cream Cheese Terrine和Crisp Atlantic Cod Fish Roll with Guacamole. 小食未到, 麵包籃先上枱. 估唔到有成四五款麵包, 愛食麵包的朋友一定不要錯過. 我自己最愛食這款, 麵包好鬆軟, 還有一些杏仁片在麵包面, 內裡有一些吉士醬, 兩者好夾. Crisp Atlantic Cod Fish Roll with Guacamole. 這個炸魚卷, 初時以為外層是炸粉, 但入口時才發覺不是, 質感好似麵包咁, 不覺得油膩. 而魚肉味道不錯, 配合魚子醬一齊食, 味道更突出. Crab Meat & Cream Cheese Terrine. 賣相精緻. 蟹肉味道幾鮮美, 再配上蕃茄粒, 感覺清新, 好適合作為小食. 湯

我地先點了兩款小食Crab Meat Cream Cheese TerrineCrisp Atlantic Cod Fish Roll with Guacamole.

小食未到, 麵包籃先上枱.

估唔到有成四五款麵包, 愛食麵包的朋友一定不要錯過.

而魚肉味道不錯, 配合魚子醬一齊食, 味道更突出.

Crab Meat Cream Cheese Terrine.

賣相精緻.

湯點了我最愛的Traditional French Onion Soup.

碗面放了一層好似酥皮蓋着湯, 其實是混入了芝士的包.

掲開個包, 內裡是熱辣辣的洋蒽湯.

湯混入滿滿的洋蒽, 非常好味. 可以再包放入湯一齊食, 多重口感.

飲完湯, 奉上 Sorbet, 清一清喉嚨.

主菜點了Fresh Oyster Risotto with Spinach & Lemon Zest.

上枱時已被左邊的大蠔所吸引.

隻蠔好飽滿和肥美, 煮的時間控制剛剛好, 夠滑身, 蠔味幾濃, 完全不覺得硬和乾身.

另一邊是意大利飯, 飯裡還混入了蠔粒.

飯軟硬適中, 也不覺得太膩, 每啖飯也充滿蠔的味道, 非常好味.

甜品點了我最愛的72% Chocolate Tarts.

我自己鍾意食黑朱古力, 這個有成72%, 絶對啱晒我.

賣相好靚.

朱古力濃度夠高, 特別香濃, 但甜度適中.

而撻面放了雲呢嗱雪糕, 可以兩者混合一齊食, 又是另一番感覺.

朱古力撻皮再脆身一點更好味.

飲品點了熱的伯爵茶.

飯後飲番一杯熱茶, 消化一下, 感覺舒服.
  • Fresh Oyster Risotto with Spinac
  • Crisp Atlantic Cod Fish Roll wit
  • 72% Chocolate Tarts
週年紀念當然要去一間特別浪漫的餐廳慶祝一下一走入這家餐廳裡面,你會感受到一股歐洲貴族洛克風格的裝潢而且很重視私隱度,每張枱都有布廉遮掩,形成一個個獨立的空間一坐低什麼都未叫就來了一籃麵包,有多款不同的麵包,而且都很鬆軟先來個頭盤沙律Abalone & Watermelon Salad清甜的西瓜充滿水份,上面灑了一點黑松露醬,更能帶出西瓜的鮮甜配上爽口的鮑魚,啖啖肉令人食指大開再來個小食Crispy Atlantic Cod Fish Roll with Guacamole用了麵包包裹著魚肉,外層酥脆有如油炸鬼般,裡面魚肉彈牙嫩滑,口感外脆內軟加上矜貴的魚子醬,令整個味道提升了層次感湯是很少見的Jerusalem Artichoke Soup很有濃郁的菜薊味道,蔬菜味道較突出,如果不愛草青味的人可能不太合口味但我個人覺得味道幾fresh 同健康在食主菜前會先送上一杯青檸雪芭讓你可以清一清口腔的味道然後再品嘗續後的主菜,感覺非常專業及對食物的那份尊重主菜是Pan Fried Spanish Kurobuta Port Chop with Porcini Jus份量超大份,看似好乾但切開肉汁
週年紀念當然要去一間特別浪漫的餐廳慶祝一下

一走入這家餐廳裡面,你會感受到一股歐洲貴族洛克風格的裝潢

而且很重視私隱度,每張枱都有布廉遮掩,形成一個個獨立的空間

配上爽口的鮑魚,啖啖肉令人食指大開

加上矜貴的魚子醬,令整個味道提升了層次感

但我個人覺得味道幾fresh 同健康
在食主菜前會先送上一杯青檸雪芭讓你可以清一清口腔的味道

然後再品嘗續後的主菜,感覺非常專業及對食物的那份尊重

份量超大份,看似好乾但切開肉汁豐富,油脂不會太多會有油膩感

黑毛豬肉質爽口嫩滑,沒有豬腥味
另一個主菜是Grilled "US Holstein Natural 400 Days Grain Fed" Prime Rib Eye Steak

嚟到嘅時候我們都傻眼,又係超大一塊扒

我覺得煎得太過熟了,雖然肉質仍然嫩滑,但就覺得如果無咁熟應該更好味
美食當然要配上紅酒,酒味香醇,用來配紅肉就最適合
甜品是Mascarpone,食落口的感覺很特別,是杰身的芝士忌廉的口感,但又帶一點乳酪的酸味

加上面頭鋪上了各式各樣的水果,有一種很fresh 的感覺,不會覺得這個甜品好heavy,完全沒負擔
另一個甜品是72% Chocolate Ganache Tarte with Starwberry & Ice Cream

朱古力味道非常濃郁,而且用上72% 高醇度的朱古力,食落不會太甜太膩

帶點苦苦的濃朱古力再加上外層酥脆的撻皮配上軟綿的草莓雪糕,入口有多個層次
紀念日
Members Only 的這家法國菜樓上餐廳,之前有朋友辦聚會時吃過下午茶這次和朋友來吃的是晚餐呢 (≧︶≦*)因為只有我和朋友2個人,所以被安排在店子內最入的一個位置!(*  ´∀`) 和別的桌子間保留了距離,在中間設一層薄紗劃分出2邊的空間那邊除了有木地板外,還有吊燈、桌上的小蠟燭等~整體的裝潢富有歐洲的格調還記得在店內比較大的位置還有不少的裝飾擺設這頓的法國菜由一籃子的麵包開始 - Bread & Butter 各式各樣的麵包也有,有帶鹹味的麵包棒、法包等,其中最軟熟最香的是香草麵包 (・ω・*)可以配牛油一起吃!不過我和朋友都覺得如果能有黑醋和橄欖油就更好了Crab Meat & Cream Cheese Terrine 旁邊那兩塊吃落有點像山楂餅的味道,酸酸甜甜的啖啖蟹肉不會被忌廉芝士搶了所有味道,配合起來的口感更為豐富(*´∀`)單吃不會覺得很膩~我還試了將這個塗在麵包一起吃也不錯呢!Crisp Atlantic Cod Fish Roll with Guacamole ($85)這個炸魚卷內的「魚」口感有點像彈牙的白魚蛋大概是用麵包把魚漿捲起來再炸?!還同時配了魚子醬和

這次和朋友來吃的是晚餐呢 (≧︶≦*)

因為只有我和朋友2個人,所以被安排在店子內最入的一個位置!

還記得在店內比較大的位置還有不少的裝飾擺設

Bread & Butter
旁邊那兩塊吃落有點像山楂餅的味道,酸酸甜甜的

啖啖蟹肉不會被忌廉芝士搶了所有味道,配合起來的口感更為豐富

這個炸魚卷內的「魚」口感有點像彈牙的白魚蛋

大概是用麵包把魚漿捲起來再炸?!還同時配了魚子醬和牛油果醬喔

魚子帶鮮美鹹香加上口感滑膩的牛油果,讓整道菜式不論在味道還是口感方面也很特別
Lobster Bisque with Cognac ($75)
法式的龍蝦濃湯~ 一放下就聞到濃濃的龍蝦香。雖然加了白蘭地,但也很容易入口
Lobster Bisque with Cognac
飲完湯後,沒想到會有 Fresh Lime Sorbet 清一清味蕾 (o゚ω゚o)
Fresh Lime Sorbet
主食我們點了2個飯~其中一個是 -
Seared Black Cod with Cepes Risotto ($240)
鱈魚雖然有煎過,但味道還是偏淡身。所以配合加了黑松露的燴飯來吃就剛剛好
另外一個主食則是 -
Fresh Oyster Risotto with Spinach & Lemon Zest ($265)
除了左邊那隻肥美的蠔外,燴飯中也有蠔肉的喔 (・ω・=)

帶微酸的飯吃落很軟綿~比起前者的燴飯降低了膩感!另外在蠔的底下還有滿幼滑的薯蓉
最後甜品選了 - Pistachio Mousse Cake
上層的Mousse不甜,還能吃到很多的開心果粒。相反底層蛋糕雖然口感鬆軟,但甜度比較高

而且配的雪糕也是很甜的程度 (。□。) 朋友吃幾口便投降了
Pistachio Mousse Cake
2016-12-08
Bread & Butter
嘆法國菜,情調裝修絕對是一個賣點。這天與密友來到這私穩度高而又浪漫的Le Marron,享受一頓法國私房菜。 頭盤 - Crispy Atlantic Cod Fish Roll with Guacamole 頭盤的份量也不少,一粒粒的魚子醬,魚卷吃下去一點也不像銀鱈魚,再配合墨西哥的酪梨醬,味道超夾。 湯 - Mushroom Soup 上桌時已經聞到黑松露十分香,將蘑菇打碎成蘑菇蓉,飲落口每一口也有蘑菇蓉,十分有口感。 這時,餐廳會送來一口青檸雪芭,讓你清一清味蕾,再好好品嚐主菜。 主菜 - Grilled "US Holstein Natural 400 Days Grain Fed "Prime Rib Eye Steaks 280gm 有280gm的穀飼肉眼牛扒,經過400日穀飼,令肉質軟滑,肥瘦度適中。經燒烤後香味十足,將油脂逼了出來。切開的生熟程度剛好,咬下去有肉汁及一點血腥味也沒有。穀飼肉眼牛扒本身的肉味已經很多,若想加強層次感,可沾一點點燒汁。 底下的配菜及薯蓉也相當美味,吃一口有油脂的穀飼肉眼牛扒,再吃一口清甜的蔬菜肯定是一個絕配。 甜品 - 72% C

湯 - Mushroom Soup

甜品 - 72% Chocolate Ganache Tarte with Starwberry & Ice Cream

72%的朱古力凍撻,朱古力味香濃無比,72%的醇度令甜味剛好,凍撻更是入口即溶,喜愛朱古力的朋友是不能錯過的。
2016-12-09
2016-12-08 569 瀏覽
特別嘅日子梗係想搵一間比較有特色嘅餐廳去食,去慶祝一下呢一個特別嘅日子。今次我係被帶到呢一個地方,終於唔使自己諗去邊,而係有人精心為我安排晒今晚嘅晚餐,好sweet。嚟到呢度嘅第一個感覺已經覺得係一個秘密嘅地方,裝修有羅曼蒂克的古典式設計,牆上有好多唔同嘅油畫,連佢嘅燈,擺設,枱布都係十分優雅。雖然呢d特別日子需要開返一杯香檳,又或者紅酒慢慢品嚐。但係不勝酒力驚我都係飲番杯mocktail 穩陣。先來個熱辣辣嘅包包, 入面有五款唔同嘅包包,有法包,餐包有,香草,香草條等等。是餐前小食就嚟個愛爾蘭生蠔,呢隻生蠔嘅海水味唔重,蠔肉鮮味重,蠔肉飽滿。(當第一隻仲喺個口蕩漾嘅時候,朋友已急不及待講出口話正!)頭盤--Crispy Atlantic Cod Fish Roll with Guacamole 先見到黑色一粒粒嘅魚子醬,分量非常之多,主角白鱔煙燻味啱啱好,唔會遮蔽左白鱔嘅味。另配格仔餅,一咸一甜感覺幾特別的,好創新。頭盤--Smoked Eel & Caviar with Waffles最鍾意呢個炸魚包炸魚麵包,第一啖食落去就係嗰種好香嘅係焗多士味,外層好鬆化。入面嘅魚肉味反而唔重,

最鍾意呢個炸魚包炸魚麵包,第一啖食落去就係嗰種好香嘅係焗多士味,外層好鬆化。入面嘅魚肉味反而唔重,但口感就為多士增添唔小分數。

餐湯--Traditional French Onion Soup
平時都唔係好習慣飲洋蔥湯嘅我,對於呢一個洋蔥湯嘅感覺幾好,洋葱味唔太重,反而有燉湯的清。

佢上面係一層麵包,麵包上面再加埋芝士,焗出嚟好有芝士嘅香味,咬落去就較硬身。

餐湯--Mushrooms Soup
呢個蘑菇湯加左黑松露係入邊,未飲之前已經聞到黑松露嘅香。同一般飲開的不品,佢嘅忌廉味唔重,反而個蘑菇味仲突出,仲有好多磨菇蓉。

呢度飲完餐湯之後嘅上菜程序比較特別,佢唔係直接上主菜,佢係上咗一個青檸雪芭。味道清甜,refresh左個口腔,然後重新再品嚐主菜,係一個唔同層次嘅享受。
主菜--Grilled "US Holstein Natural 400 Days Grain Fed "Prime Rib Eye Steaks
呢塊肉眼扒嘅份量都好大,而且厚身。切開嘅生熟程度剛剛好,肉汁從每一啖咀嚼中流出。上面已加左黑椒粒,就算唔使點醬汁都非常之夠味。

呢度嘅配菜除咗有薯蓉同埋一啲常見嘅紅蘿蔔之外,佢仲有一個小椰菜同埋洋蔥仔,係比較特別嘅配菜。

主菜--Roasted Black Pepper Lamp Rack with Polenta Cake
呢塊羊扒係屬於羊胺嘅部位,比起正常羊扒係比較受嘅瘦嘅類型,但係食落唔會好乾身,好有嚼口。岩哂中意食羊又怕肥的美女們。

甜品--Mascarpone
第一啖食落去嘅感覺係口感非常之特別,食落去感覺會係有芝士加忌廉的質感,初頭以為入面加左焦糖,原來嗰啲係加左爆炸糖,好得丫!

甜品--72% Chocolate Tarts
我最愛嘅朱古力甜品,呢個係一個朱古力撻上面再加多一球雪糕。佢嘅最大特點就係成個都係純朱古力黎架,朱古力入口就溶。另外可能呢個唔係牛奶朱古力,所以配埋個甜嘅呍呢嗱雪糕,甜味剛好,好味。

不知不覺由麵包開始到甜品,講左咁多個菜式出嚟,原來自己一晚食咗咁多野喎。不過今晚當真好滿足,呢到個感覺又好,準備的菜式又好有心,果真有做功課。

• 青檸雪葩
  • 麵包籃
  • Traditional French Onion Soup ‘Au Gratin’
2016-12-05 1536 瀏覽
再一次踏進Le Marron,喜歡這裡的隱密性高,喜歡這裡的裝潢,當然也喜歡這裡的法國菜… 裝潢完全走Vintage風,這走廊讓我很有穿越感 以輕紗作間隔,鄰桌的食客若隱若現,似霧裡看花 餐牌上有套餐,也可以單點,選擇不少 滿滿一籃麵包,有灑了鹽的香脆麵包棒,也有香草小包,但為了之後的美食也能淺嚐即止。 French Mussels in Wine Sauce 白酒汁帶一點酒香,濃郁又不會讓人醉倒,青口肉雖然尺寸不大,但肉質細嫩又吸收了湯汁,味道更鮮甜。將青口吃完,還是忍不住拿麵包醮白酒汁吃呢。 Pan Fried French Foie Gras with Caramelized Apple Ring & Old Port Jus 鵝肝兩邊煎香,入口即溶,配蘋果圈一起吃,一點果甜更能突出鵝肝的濃郁香味,又能中和油膩感。 Jerusalem Artichoke Soup 第一次喝到亞枝竹的湯,味道清甜,亞枝竹被打成細細的茸融入湯中,添加了口感層次。 一口分量的青檸雪芭,微酸與冰涼可以清洗味蕾,迎接主菜 Grilled US Holstein Natural

裝潢完全走Vintage風,這走廊讓我很有穿越感

以輕紗作間隔,鄰桌的食客若隱若現,似霧裡看花

餐牌上有套餐,也可以單點,選擇不少

French Mussels in Wine Sauce

Jerusalem Artichoke Soup

一口分量的青檸雪芭,微酸與冰涼可以清洗味蕾,迎接主菜

Grilled US Holstein Natural 400 Days Grain Fed Prime Rib Eye Steak 280gm

足足280gm的400日穀飼肉眼牛扒,經燒烤後肉香四溢,切開後中心還是嫩嫩的鮮紅色,卻沒有一點血腥味,肉質軟滑,入口還有肉汁淌出,特別喜歡不沾任何醬汁去品嚐烤牛肉的原始香味,大滿足!

烤牛扒的肉汁還流到墊在底層的薯菜上,吃多了肉再吃一點細滑薯蓉和爽口蔬菜很有中和作用。

Strawberry & Mascarpone

意大利軟芝士味道淡淡的,吃起來像乳酪又有飄忽的芝香味,配水果同吃味道更清爽,裡面混入了一點脆脆的蜂巢,口感更豐富。

最後來一壺洋甘菊花茶,溫暖帶花香的茶順著喉嚨滑下,慢慢品著晚餐的餘韻,為這晚劃上清新的句號。
2016-12-01
  • Jerusalem Artichoke Soup
  • Grilled US Holstein Natural 400
  • Pan Fried French Foie Gras with
  • French Mussels in Wine Sauce
  • Strawberry & Mascarpone
2016-12-02 1110 瀏覽
我喜歡12月,有生日、有聖誕節、還有跨年夜雖然今年的12月香港的聖誕節氣氛還不夠濃郁但我們已經急不及待準備了一連串的慶祝節目第一波先來個特別法國私房菜一進門就看到古典的鋼琴燈光較氛暗帶點浪漫,蠻有情調的餐廳桌與桌之間更有著一塊窗簾遮擋著私隱度高bread & butter $20麵包款式多達4款微暖的烤麵包,表皮微脆沾少量牛油同吃已經很滋味smoked Eel & Caviar with Waffles $108Waffles配上三文魚子感覺新奇煙燻鱔肉質嫩滑,沒有腥味,不錯French onion soup (au Gratin) $95香濃洋蔥湯內裡洋蔥絲入口即化,最上層更有煙韌具嚼勁芝士讓整體更香口惹味青檸雪葩 口感幼滑綿密,清一下味蕾Tiger prawns pan-fried with butter,garlic & Garden veggie 260虎蝦夠大隻, 蝦子不烤焦卻又留有肉汁入口彈牙結實,最底下用蒜爆香的蔬菜可突出本身的自然甜味,也能減去不少油膩感除子裝潢,食材,擺設也處處可見高度用心雖然價格高了些,算是高消費也能品嘗到美味
我喜歡12月,有生日、有聖誕節、還有跨年夜

雖然今年的12月香港的聖誕節氣氛還不夠濃郁

但我們已經急不及待準備了一連串的慶祝節目
第一波先來個特別法國私房菜

一進門就看到古典的鋼琴
燈光較氛暗帶點浪漫,蠻有情調的餐廳

桌與桌之間更有著一塊窗簾遮擋著

私隱度高
bread & butter $20

麵包款式多達4款

微暖的烤麵包,表皮微脆

沾少量牛油同吃已經很滋味

Waffles配上三文魚子感覺新奇

煙燻鱔肉質嫩滑,沒有腥味,不錯

香濃洋蔥湯

內裡洋蔥絲入口即化,最上層更有煙韌具嚼勁芝士

讓整體更香口惹味
青檸雪葩

口感幼滑綿密,清一下味蕾

虎蝦夠大隻, 蝦子不烤焦卻又留有肉汁

入口彈牙結實,最底下用蒜爆香的蔬菜可

突出本身的自然甜味,也能減去不少油膩感
除子裝潢,食材,擺設也處處可見高度用心

雖然價格高了些,算是高消費也能品嘗到美味
  • smoked Eel & Caviar with Waffles
  • Tiger prawns pan-fried with butt
2016-11-26 1299 瀏覽
Thankful week 正在進行中, shopping 過後當然要食好西兼休息一下, 順便同好友傾下心事囉, 朋友便介紹這間只需簡單登記成為會員就能享受美食的好地方啦~位於銅鑼灣隣近地鐵站, 裝潢擺設很有心思, 而且有私隱度的樓上餐廳, 燈光幽暗充滿情調, 無論傾偈談心也適合丫~bread & butter $20就算只是餐前麵包也有幾款選擇, 皆鬆脆可口軟硬適中呀~Mushroom soap $75蘑菇與黑松露香氣撲鼻而來, 使人食指大動呀, 有幼細蘑菇在其中, 個人比較喜愛再杰點啦, 其實已經很不錯了~Alabone & watermelon salad $135鮑魚比熊熊想像中大丫, 而且很彈牙, 不會難以咀嚼嘛, 還有沙律菜, 西瓜面更有點點黑松露呢~Oyster risotto $265肥美鮮甜生蠔, 齒頰留香, risotto 很 creamy 還夾雜蔬菜及小件蠔肉, 意大利飯軟稔中帶點煙韌, 亦充滿蠔香, 飽肚又美味嘛~開心果 mousse cake $70淡淡的開心果味道, 還有開心果粒, Mousse 很鬆軟不膩, 雲呢拿雪糕香甜幼滑丫~
bread & butter $20
就算只是餐前麵包也有幾款選擇, 皆鬆脆可口軟硬適中呀~
Mushroom soap $75
Oyster risotto $265
開心果 mousse cake $70
2016-11-22
  • Alabone & watermelon salad
  • Oyster risotto
2016-11-23 785 瀏覽
第一次去咁高級既餐廳食飯,多謝Honey為慶祝相識紀念日預先已經book定位 。餐廳超豪華佈置,令我非常興奮,真係好似去左外國一樣,連menu都係全英文,自問英文有限公司,都係留比Honey發板 價錢咁睇屬中價位,對於係一個咁高級又豪華既餐廳入面食法國餐,咁既價錢係非常接受食法國餐上菜既次序好講究唔可以調亂,首先上枱既係法包,然後就係頭盤菜,名叫” Paysanne Abalone with Shallot Beurre Blanc”係鮑魚上面淋上特製既海鮮奶油醬,食落有洋蔥香味,奶油中和檸檬酸,酸酸甜甜又creamy,加上鮑魚既爽口彈牙 食完鮑魚再黎都係頭盤菜既”Pan Fried Nugget of Foie Gras with Wild Berries Compote”,鵝肝好大塊,表面煎到脆口,入口溶化,配埋野莓一齊食,酸甜感蓋過油膩感 。淨係頭盤都咁好食,好期待個主菜呢 跟住就到湯,望落似酥皮龍蝦湯既” Traditional French Onion Soup 'Au Gratin'”其實係洋湯焗製而成,表層唔係酥皮而係一塊厚厚又烤香左既芝士黎嫁,我最鐘意食芝士啦,一啖芝

跟住就到湯,望落似酥皮龍蝦湯既” Traditional French Onion Soup 'Au Gratin'”其實係洋湯焗製而成,表層唔係酥皮而係一塊厚厚又烤香左既芝士黎嫁,我最鐘意食芝士啦,一啖芝士一啖湯,濃郁又滑口既洋蔥湯能中和芝士油膩感而又唔會掩蓋芝士味,超級好飲
頭盤同湯都已經食過,係上主菜前會黎一杯青檸味既雪葩,酸又帶點清新,開胃之餘又能清一清味蕾
終於都到主菜啦,Honey點左” Pan Fried Kurobuta Pork Chop with Porcini Jus”,黑毛豬肉爽脆多汁,脂肪又較少,超淋上香濃黑椒汁,非常惹味
黎到最後就係甜品” Grand Marnier Hot Souffle”,呢到既梳乎里有濃郁既蛋香味,入口即溶,即叫即做所以要等好耐,不過咁好味都值得等既
今餐由頭盤到甜品都超級滿意,非常滿足呢 。今年既相識紀念日好難忘
素來都愛品嚐法國菜,是因為烹調技巧細緻、複雜中有層次,每次品嚐法國菜都彷似是品嚐一件美食藝術品,集合了廚師的心思和手藝。今晚Christy 約了我和另外一位朋友,她也是法國菜Fans,今次謂訂了一頓特別的法國私房菜,讓我們吃得盡興。進內,真像回到了七十年前法國,瑰麗的吊燈,古雅花紋的牆紙,懷舊的木琴、燭台、古典枱橙,掛在牆上的大油畫,古舊的銅鐘,還有優雅花球擺設,還有充滿古典風格的枱和椅子,一齊有如走進時光倒流七十年場景,吃法國菜,情調相當重要,懷舊又浪漫的氣氛,讓整個人心情輕鬆,期待著美味私房菜。Lobster Bisque with Cognac 是龍蝦湯,加入了法國拔蘭地酒,有著濃郁龍蝦鮮味,湯很順滑,不算太稠,味道有酒店級水準。前菜是Seared Scallops with Figs and Sesame Shitake Mushroom Salad,這雜菜沙律,有著很多菇片,嚐到上面是芝麻醬汁,另外還有煎過的帶子和無花果的清甜極為配合,不過帶子稍熟,生一點會更好吃!Baked Black Truffle Souffle Red Snapper Fillet with Rata
Baked Black Truffle Souffle Red Snapper Fillet with Ratatouille Sauce,這款主菜最特別是有一個咸食黑松露的梳乎厘和薯蓉,在最下層是紅鯛魚伴以底下的蔬菜汁,鯛魚好嫩滑,薯蓉亦有細滑口感,加上帶鬆化的黑松露梳乎黑,淡淡透出黑松露幽香,帶酸的蔬菜汁反而平衡膩胃感,真是一個特別又好吃的菜式。
Pork Chop with Porcini jus,黑毛豬肉味濃,配己肝菌汁,肝菌汁有甜鮮味道,令黑毛豬肉味好出,唔錯。
Glazed Honey Pepper Female Barbary Duck Breast with Spaetzle and Madeira Jus – 烤過的鴫胸蘸上這酸甜汁醬,好吃又開胃,鴨肉多汁帶胡椒香氣,伴以露筍更為清新。
Banana Caramel Cheese Cake Xango,外表焗得好香脆,中間有香蕉和芝士,再蘸上果香十足熱情果汁,這款甜品甚有質素。

整體看得出是花心思的菜式,盡是法式私房菜的奧妙和精粹所在
2016-11-16 1040 瀏覽
今日係銅鑼灣周圍行,本來諗住去灣仔食飯,跟住突然見到呢間餐廳.之前係網上都有睇過,今日咁岩見到就走左入去試下。一入去可能我地都比較早,所以唔洗等都已經有位。Snack(吞拿魚脆餅及雜菜撻 )餐廳在客人叫野食後就會立即提供小食,吞拿魚脆餅及雜菜撻俾人感覺好精細,作為餐前嘅小食,入口夠脆身,而且味道唔會太重,為餐飯開左個好開始。Cream of Watercress Soup($75)好小西式餐廳會有西洋菜湯,而且餐廳仲要係餐廳自家製嘅,入口夠晒香滑。French Tomato Salad with Grana Padano($88)進口嘅蕃茄配上芝士(Grana Padano Cheese) 感覺超矜貴,因為平時我們食的蕃茄非常不一樣,每種蕃茄入口嘅味道都不一樣配上芝士嘅效果亦有不一樣,所以一碟salad有六種感受真係幾特別Abalone & Watermalon Salad $108黑松露味道嘅西瓜你食過未,呢度就有喇,入口有啖啖黑松露配上清甜嘅西瓜,真係味覺上有極大嘅衝擊,另外飽魚入口口感十足,而且味道唔會太咸配上西瓜真係有種特別清爽嘅感覺Smoked Eel & Caviar wi

一入去可能我地都比較早,所以唔洗等都已經有位。
Snack(吞拿魚脆餅及雜菜撻 )

Cream of Watercress Soup($75)

鱔嘅份量都算多,肉質嫩滑煙燻味十足,配上淡淡鹹味的三文魚子及格仔餅,真係好新鮮,因為好小地方會有提供。
French Spring Chicken & Foie Gras Pate with Berry Juice($240)

鵝肝入口夠晒香,一啲都唔會乾,加上藍莓汁,仲啖啖藍莓味,而且法國春雞整得夠嫩身而且夠晒熱,餐廳果然係即叫即整,

餐廳絕對值得一讚,因為好多食物都同一般嘅餐廳好唔一樣真係好似發現新大陸咁,絕對值得再黎
2016-11-16 1092 瀏覽
平常比較少到銅鑼灣區尋打美食,這次就由一位銅鑼灣地膽帶路,帶我來到一間鮮為人知的秘密餐廳!餐廳位於英光大廈的頂層,當電梯門打開時看到只有「Members only」的字樣,以為摸錯了門牌,但見朋友直接按下門鈴,還是感到有點錯愕走進餐廳,先是看到一座古典的鋼琴及哥德式的華麗裝修,實在美得令人震驚。再看看餐廳的內部,桌與桌之間均有著一塊窗簾遮擋著,華麗之餘私隱度亦一流食物款式分為海鮮、頭盤、湯品、主食、烤肉類,另外亦設有數款甜品及多款飲品Bread and Butter $10/per麵包籃每位$10,麵包款式多達5款,我最喜歡的是香脆的香草餅乾條,而其他麵包配上香滑的牛油同吃,味道同樣一流,不過吃主食前已吞下4款麵包,實在太撐胃了,真膽心吃不下其他食品Snacks除了麵包籃外,餐廳另有準備一份餐前小食給每位食客,分另是吞拿魚脆餅及雜菜撻。加拿餅上放上了大量吞拿魚沙律,入口感覺濕潤豐富。而迷你的雜菜撻感覺小巧可愛,撻皮富牛油香,而內裡的雜菜餡的味道則相對清淡French Tomato Salad with Grana Podano $88愛吃蕃茄的友人就點上了這道幾乎只有蕃茄的前菜,沙律內

Bread and Butter $10/per

Snacks

[分數:7.5/10]

[分數:8/10]

愛吃蕃茄的友人就點上了這道幾乎只有蕃茄的前菜,沙律內有有紅,綠,黃3款不同顏色的蕃茄。老實說由於個人不太喜歡蕃茄所以感覺質感教硬且味道較酸,但友人卻快速地把蕃茄吃掉,而我就相對地較為欣賞一片片的Grana Podano cheese了

Abalone & Watermalon Salad $108

[分數:9/10]

另一前菜就有鮑魚拼黑松露西瓜,看似是主角的鮑魚卻被我們無視了。我們同樣對黑松露西瓜更感興趣,何解西瓜會配上松露醬?感覺新奇!入口西瓜清甜多汁,帶少量松露香,兩者的味道意外地雙夾,令人意外。至於鮑魚味道同樣不錯,肉質富爽彈口感又不會太韌,整道前菜令人滿意非常
Jerusalem Artichoke Soup $75

[分數:8.5/10]
雅枝竹聽就聽得多,但用來煮湯你又知唔知要點做呢?原來一個比較簡單嘅方法係將雅枝竹去頭,再以檸水烚熟再剝下花瓣,先啜瓣內的汁液及果肉,再細嚐花瓣即可。但這裡就有專人幫你將雅枝竹打蓉直接飲用即可。入口帶少許微粒,味帶清甜,跟竹筍的味道有點相似,味道濃淡適中,感覺健康

Confit Duck Leg With Broccoli Flowers & Balsamic Reduction $230

[分數:9/10]

油鴨腿是一道我相當喜歡的菜式,有著一層黃金薄脆外皮的油鴨腿旁還伴有數款蔬菜,當中最有特色的就是紫椰菜花,除了有著不一樣的顏色外,入口還相當爽脆。至於油鴨腿,外皮脆脆的皮下脂肪沒有太多,切開鴨腿肉時鴨肉自動散開,入口香嫩富口感,細嚼下傳來陣陣油香,好吃極了!

French Spring Chicken & Foie Gras Pate with Berry Jus $240

[分數:8/10]

法式春雞共分為4件,兩隻可愛的小雞腿交差地擺放著,而小雞腿的背後則有著一件鵝肝凍批,上方還插上了一枝載有藍莓汁的小試管,而最底下就墊有蔬菜及南瓜汁。春雞入口香嫩,而鵝肝凍批則有著入口即溶的口感,味道蠻香濃的。另外,雞肉可沾一下底下的南瓜蓉同吃,味道倍感香甜

Strawberry & Mascarpone with Honey Comb $70

[分數:8/10]

甜品方面就選了雜莓忌廉芝士杯,忌廉芝士入口順滑香濃,配上酸甜的雜莓醬同吃,感覺舒服之外,味道又不會單調,而且整杯的感覺不會過膩,作為最後的甜品,非常不錯

Le Marron (銅鑼灣)

銅鑼灣怡和街2-6號英光大廈12/F

以上消費:$ 1,000

味道:8/10

環境:8/10

服務:8/10

衛生:8/10

抵食:8/10

2016-10-25 1328 瀏覽
雖然已預早慶祝了結婚週年,正日一樣也不可以馬虎,朋友推介這餐廳,説地點方便(就在銅鑼灣Sogo 對面的英光大廈樓上;下面就是112號巴士站,回家快捷方便。),食物水準中上,且價錢適中,還不收開瓶費!集合這麼多優點,那第二擊便是這裡了。餐廳入口放了一部美麗的鋼琴,枱與枱之間有一張薄薄的沙簾隔開,保有各自的私隱度,這點最得我心!很有歐洲色彩的佈置木製的小動物掛滿於牆上及窗邊感覺就像愛麗絲夢遊仙境内的情節,不知趕時間的兔子跑到哪裡去呢?座位左邊是沙簾分隔的佈置,身後竟是舊時版間房用的屏風,現在已成珍稀品了。小時候覺得好老土;到了現在卻覺得很有美感;這中西混合的裝修卻是出奇的和諧。醒目的侍應見到我們的自攜白酒已立時準備冰桶看過餐牌,選擇了以下的食物。餐前小食:吞拿魚脆餅及雜菜撻 ~ 香滑的吞拿魚醬配上Cracker已非常好味雜菜撻鬆脆可口碰杯就試得多,但碰餅還是第一次呢。Smoked Eel & Caviar with Waffles($108)BB鱔油分滿瀉,煙燻味恰到好處,肉質爽脆嫩滑,伴上鹹香的三文魚子及Caviar,相當出色!沙律菜正好用來平衡那豐富的脂香味濃,唯獨是格仔餅比較煙韌,不
餐廳入口放了一部美麗的鋼琴,
很有歐洲色彩的佈置
木製的小動物掛滿於牆上及窗邊
醒目的侍應見到我們的自攜白酒已立時準備冰桶
看過餐牌,選擇了以下的食物。

餐前小食:

吞拿魚脆餅及雜菜撻 ~

香滑的吞拿魚醬配上Cracker已非常好味

雜菜撻鬆脆可口
吞拿魚脆餅及雜菜撻
碰杯就試得多,但碰餅還是第一次呢。

BB鱔油分滿瀉,煙燻味恰到好處,肉質爽脆嫩滑,伴上鹹香的三文魚子及Caviar,相當出色!沙律菜正好用來平衡那豐富的脂香味濃,唯獨是格仔餅比較煙韌,不夠脆身。

蕃茄有青、紅、黃和黑四色,味道清甜,配這個Grana Padano Cheese原來好夾的,這芝士不論味道和質感都跟Parmesan Cheese很相近。
Lobster Bisque with Cognac($75)

湯十分濃稠,龍蝦味非常濃郁,就像把龍蝦的精華完全放入湯中,非常鮮美。
Cream of Watercress Soup($75)

西式的西洋菜湯還是第一次喝,未放上枱已聞到陣陣西洋菜香味;加入適量的忌廉令湯變得更香滑,老婆大人非常滿意。
青檸雪葩 ~ 吃主菜前先用雪葩來清一清味蕾,實在至好不過,這是隨主菜而附送的,店主真夠貼心。
Tiger Prawns Pan-fried with Butter , Garlic & Garden Veggie($260)

三大隻虎蝦煮得微微過熟,尤幸仍不失鮮味。不要忘記把烘得脆脆的法包沾上碟底的醬汁同吃,滋味得緊呢!
French Spring Chicken & Foie Gras Pate with Berry Jus($240)

鵝肝配法國春雞,鵝肝味香濃,加上blue berry sauce,中和鵝肝的油膩感,可惜春雞的火喉撑握不太凖繩,肉質帶韌。伴碟的法國西蘭花爽口又青翠。
Warm Chocolate Pudding($65)

心太軟 ~ 蛋糕外脆內軟,加上內裏的流心朱古力醬,還有雲呢拿雪榚,冷暖交融;真是非常滿足!
Pistachio Mousse Cake($70)

開心果mousse cake ~ 蛋糕鬆軟,開心果味道濃郁,真是食個不停。
兩個人喝一支酒,雖然不算太多,但總會帶點醺醺然。飽足後可在樓下坐巴士直接回家,不需轉地鐵、做沙甸魚,實在太方便了。

美好的一餐,為今年的週年畫上完美的句點;亦為我倆的美味生活再添一筆色彩!
2016-10-03
2016-10-21 1326 瀏覽
蠟光晚餐除咗浪漫之後,就係可以係晚餐期間靜靜談天品嚐不同的味道。今晚我哋就去咗銅鑼灣一間法國私房菜品嚐一下法式蠟光晚餐。估唔到餐廳內環景非常舒適,而且仲有燭光晚餐感覺,真係十分浪漫。菜單有多款地道法國菜選擇。法式餐前小食(雜菜撻,吞拿魚簿脆)雜菜撻可能內裡有多種雜菜令食上來口感清新,加埋吞拿魚簿脆真係一個唔錯嘅餐前小食。Fernch Tomato Salad with Grana Podano一個好田園氣息嘅沙律,沙律上材料簡單但好有心思,單單蕃茄就有紅、綠、黃色,而且每款蕃茄都各有味道,例如:紅色夠濃茄味,黃色就夠清甜,綠色就爽脆,真係一個沙律就試到多個味道。Jerusalem Artichole Soup第一次飲到用阿支竹嚟做湯,當中煮出嚟非常滑溜,而且上網睇原來營養價值仲好高。青檸雪葩飲完湯就食個雪葩清一清味蕾。Foie Gras Ravioli & Beef Medallions推介菜式,首先份量真係好多,而當中 Beef Medallions煮得剛剛五成熟,切落去非常粉嫩而且仲有好多肉汁,食完真係好滿足。而佢面頭就有幾件用Foie Gras Ravioli 非常之有法國菜特色
菜單有多款地道法國菜選擇。
法式餐前小食(雜菜撻,吞拿魚簿脆)

Jerusalem Artichole Soup

青檸雪葩

飲完湯就食個雪葩清一清味蕾。
推介菜式,首先份量真係好多,而當中 Beef Medallions煮得剛剛五成熟,切落去非常粉嫩而且仲有好多肉汁,食完真係好滿足。而佢面頭就有幾件用Foie Gras Ravioli 非常之有法國菜特色,相當有水準。
Mascarpone cheese
有多種水果放在面層,再加上爆炸糖一齊食嘅Mascarpone cheese 真係眼前一閃,真係覺得好好味呀!
2016-10-13 1243 瀏覽
響Sogo大馬路正正對面,有一幢商廈叫英光大廈,呢度經營左唔少私房食肆,其中一間「賣飛佛」,係法國餐廳Le Marron。Le Marron只招待會員,不過唔駛擔心,只要walk in入去留個名同電話,就可以即時成為會員,費用全免。餐廳裝修充滿法國18世紀風情,無論牆紙、壁畫、飾品、座位等等,都非常復古。Homemade Bread ($0)剛坐低,餐廳就送上麵包籃,款式都唔少,有牛角包、麥包、香草包同麵包條,全部經過烘焗,又熱又脆。Cocktail Prawn with Strawberry & Capsicum Gazpacho ($175)先黎個頭盤,士多啤梨辣椒西班牙涼菜湯,估唔到咁甜美,有新鮮士多啤梨同藍莓墊底,鮮蝦爽口,開胃醒神。Smoked Eel & Caviar with Waffles ($108)從來無響法國菜食過鱔片,仲要配waffle,真新奇!鱔片新鮮爽脆,味淡,加埋帶醎香既魚子食,味道剛好。Waffle帶有淡淡既甜味同蛋香,幾有驚喜。Mushroom Soup & Cream of Watercress Soup ($75)蘑菇湯真材實料,充滿打碎左既蘑菇粒
Homemade Bread ($0)

蘑菇湯真材實料,充滿打碎左既蘑菇粒,上面係蛋白泡泡同黑松露醬,味道濃郁,大愛;另一個係西洋菜湯,雖然西洋菜有「西洋」兩個字,但從來只響中湯飲過,西式西洋菜湯反而係第一次;餐廳將西洋菜攪碎,加忌廉煮成呢個湯,好濃重既西洋菜味,好飲。
Lime Sorbet

食到呢度,餐廳送上青檸雪葩清一清味蕾。清新又冰凍,好舒服。
Tiger Prawns Pan-fried with Butter, Garlic & Garden Veggie ($260)

全晚最喜歡呢一味。虎蝦燒到好香,全部已開邊兼去腸,蝦肉好鮮甜,可恨只得三隻,要爭食先得!唔好錯過旁邊既焗牛油麵包,香脆!
Foie Gras Ravioli & Beef Medallions ($360)

切開面頭既意大利雲吞,包住左細細塊既鵝肝,甘香濃郁;下面既牛柳五成熟,有豐富牛肉味,肉嫰,美味。
Baked Cinnamon and Apple Crumble with Vanilla Ice-cream ($65)

今晚係友人既生日,同餐廳溝通好之後,佢地將apple crumble既碟邊裝飾到美輪美奐,用朱古力寫上朋友既名字,仲用粒士多啤梨插上蠟蠋俾我地吹添,好細心,朋友即刻冧爆!

講番個apple crumble,有好香既肉桂味,餅碎香脆,蘋果甜美,配埋面頭既雲呢拿雪糕食,perfect!!
Cheese Cake ($75)

生日就梗係要食蛋糕啦係咪?所以叫多份芝士蛋糕,唔係紐約芝士蛋糕,所以食落唔會太heavy,兩個人share啱啱好,也為今個晚餐畫上一個完美句號!
2016-10-12