2017-03-06
向往法國,但一直未有機會去法國,因此只能透過品嚐一下法式大餐體驗法國味道。然而想食好一點的法國餐,一係價錢唔親民,一係就環境唔夠情調,往往二缺一,好難兼備。不過原來銅鑼灣鬧有一間樓上餐廳可以滿足所有愿望。 餐廳係正怡和大街的英光大廈內,門面好低調,寫住只招待會員。但推門而入卻是個秘密花園。 第一眼望到的係懷舊的木色鋼琴,周圍放滿花及法國娃娃及燭台,配上奪目的牆紙,感覺就是愛麗絲花園的一部分。 餐廳將大空間用屏風隔成一個個小小的空間,配上花紋薄妙,少女風之餘,私隱度又大大提高,十分適合燭光晚餐。 坐下先奉上新鮮自家製餐包,烤得香脆,簡單點牛油,已經好好食。先點左餐飲Marron Punch,朋友點左cocktail,兩者顏色都好奪目。 Mixed green salad 加$30蚊加左煙三文魚,沙律菜好爽脆,煙三文魚份量亦夠多。 香煎鵝肝上碟擺得好靚,兩旁放不同色的沙律菜,突出中間煎得焦香的鵝肝。鵝肝外面微焦,但裏面入口即溶,好味。 餐湯2客,龍蝦湯清甜,磨菇就陣陣松露香。兩者質地都走比較濃稠的路線,心機之作。 飲完湯食完頭盤,送上2球雪葩俾我地清清味蕾,十分貼心。
飲完湯食完頭盤,送上2球雪葩俾我地清清味蕾,十分貼心。
主菜賣相精緻,而且份量比預期中大。Beef Medallion猶如一座圓形小山。最上層是黑松露餡的意大利雲吞,雲吞下面是香煎鵝肝,鵝肝下面就係足2寸厚的主角牛肉。下面還有足1寸厚的薯蓉,層次感十足。
厚切牛肉,不知是否慢煮呢?煮得嫩滑多汁,中間的嫩粉紅色,配上鵝肝的肝油香,甚得人歡喜。
另一主菜香煎美國豬扒伴香菌汁,豬扒厚度十足,面頭灑上少許鹽及黑椒,已經夠好味。切開豬扒,肉夠厚又夠juicy,淋上香菌汁,就更滋味。兩道主菜,下面都有薯蓉,這薯蓉絕對有誠意,不但打得十分細緻,而且淡淡奶油香,好好食。
甜品亦點了2個,朱古力撻以70%朱古力製成,用香甜的士多啤梨圍住,上面係雲呢拿雪糕及白朱古力粒餅亁條。雪糕配朱古力有雙重口感,雪糕的甜中和了高濃度朱古力的苦澀,配上士多啤梨,好朱古力者會愛上。
Mousse蛋糕係綠茶味,夾住中間甜度剛好的白朱古力忌廉,簡單得黎好好食!!食埋龍邊幼滑香甜的雲呢拿雪糕,呢個 甜品甚得人心。
望住窗外銅鑼鬧市的人來人往,然而樓上的我地卻可以咁有情調地食緊法國餐,感覺就似兩個世界。呢度情調及食物都令人驚喜,係情侣們不容錯過的好地方。
回