2016-02-05 688 瀏覽
朋友介紹位於上環與中環之間既Metal Steak,話呢度既牛扒好唔錯,於是今晚就來試下呢度以半自助形式點餐,首先揀好想點既肉類,再告知師傅需要既重量(每款要200g起跳)及幾成熟,然後到收銀加餐加飲品及附款,最後揾位坐定定就有專人把餐送上了!而扒類共有六款選擇,分別為安格斯肉眼/西冷,佐賀A4和牛肉眼/西冷,羊扒,以上5款價格均以每克計算,還有一款是黑毛豬+虎蝦則定價$238一份。我地選擇了坐樓上每桌址有一個調味料區,客人可自行"加料"調味佐賀A4和牛肉眼跟餐 $550我既係佐賀A4和牛肉眼,大約250g,加$30要了餐(飯+粟米湯+沙律)因為鐵板上既關係,選了三成熟,不過吃時覺得生了點,選五成會比較好。肉眼肉質軟腍,油脂豐腴,邊嚼邊於口中溶化,相當美味安格斯肉眼 跟餐 $205這份亦是約250g,另加了$30跟餐因為我們都喜歡較腍身的,所以都選了肉眼,而西冷肉則較有嚼勁。這份亦是選了三成熟,但可能較薄所以比佐賀既三成熟熟很多..安格斯雖然沒有入口溶化既口感,較為有嚼勁,但牛味相當濃郁,吃多亦不膩,朋友較喜歡安格斯,而我就喜歡佐賀跟餐既粟米湯係典型既日式粟米湯,非常多粟米溶,味道偏甜

我地選擇了坐樓上
每桌址有一個調味料區,客人可自行"加料"調味
佐賀A4和牛肉眼跟餐 $550
安格斯肉眼跟餐
安格斯肉眼 跟餐 $205
這份亦是約250g,另加了$30跟餐
安格斯肉眼扒跟餐
這份亦是選了三成熟,但可能較薄所以比佐賀既三成熟熟很多..
跟餐既粟米湯係典型既日式粟米湯,非常多粟米溶,味道偏甜帶牛油香,喝起來很有質感呢。
另外點了啤酒$23 及紅酒 $39
地下層
工業feel格局,顆有型格
離去時很多客人圍觀著師傅燒牛扒呢~~~

安格斯肉眼跟餐
安格斯肉眼扒跟餐
2016-02-03 644 瀏覽
中環靚靚立食牛扒 近江牛A4和牛西冷扒 (200g) $415 近江牛係日本最靚既和牛種類之一今次揀左西冷 貪佢牛味更加香濃200g起售 $2.1/g 價錢貴唔貴就見仁見智只可以話係一分錢一分貨!師傅會係你面前切適合重量既牛扒加以調味之後就係炭爐上燒建議三成或者五成熟就可以了因為之後會擺上鐵板會再熟少少我就揀左三成熟結果當然係非常滿意專業推介的3成熟 上鐵板後立刻變5熟非常完美既medium rare 呢塊牛扒油脂實在太旺盛每一口都係入口即溶 太美味了試哂佢既醬汁之後最後都係建議大家落salt&pepper可以了千祈唔好畫蛇添足 食佢原味已經好正! 地址:中環歌賦街41號地下

中環靚靚立食牛扒
近江牛A4和牛西冷扒 (200g) $415

專業推介的3成熟 上鐵板後立刻變5熟

非常完美既medium rare
呢塊牛扒油脂實在太旺盛每一口都係入口即溶 太美味了

地址:中環歌賦街41號地下

2016-01-30 533 瀏覽
今 晚 兩 對 吳 氏 伉 儷 去 Metal Steak 食 飯牛 扒 可 以 自 己 揀 食 幾 多,啱 晒 大 食 或 者 細 食 嘅 朋 友 喔款 式 就 有 美 國 同 和 牛 肉 眼 同 西 冷另 外 羊 架 做 緊 半 價 好 抵 食 呀第 一 次 食 就 揀 咗 美 國 安 格 斯 肉 眼 同 埋 A4 和 牛 肉 眼等 一 陣 就 有 得 食 嘞 !! 熱 辣 辣 香 噴 噴美 國 安 格 斯 肉 眼,肉 味 香 濃 軟 腍A4 和 牛 肉 眼,和 牛 入 口 即 溶,油 脂 豐 腴,口 感 大 滿 足因 為 鐵 板 上 嘅 關 係,我 揀 咗 3 成 熟,安 格 斯 揀 咗 Medium 熟 咗 小 小兩 個 都 加 咗 餐,有 白 飯、粟 米 湯 同 沙 律牛 魔 王 今 餐 都 幾 滿 足
款 式 就 有 美 國 同 和 牛 肉 眼 同 西 冷
另 外 羊 架 做 緊 半 價 好 抵 食 呀
美 國 安 格 斯 肉 眼,肉 味 香 濃 軟 腍
兩 個 都 加 咗 餐,有 白 飯、粟 米 湯 同 沙 律
牛 魔 王 今 餐 都 幾 滿 足
2016-01-26 1195 瀏覽
前陣子閱讀openrice的食評時, 見到不少有關這間"立食"餐廳的介紹, 於是襯著下課後與友人L一同去試.店子位置較"吊腳", 而且門面太平實, 走過了也不知道!一入店內, 便可見到"餐牌". 餐廳供應日本佐賀A4和牛的西冷/肉眼扒, 安格斯的西冷/肉眼扒, 羊扒, 和黑毛豬扒, 每種肉類最低消費是 200克. 此外, 食客可另外點酒精和非酒精飲品, 又或是加$30轉套餐, 包括餐湯、白飯及沙律. 食客先選好想吃的扒類, 之後到開放式廚房向廚師直接點食物.  落單後, 廚師便在客人面前切肉.然後, 將扒放在磅上磅重, 並印出價錢label. 食客便用這個label到收銀處付款. 食物燒好後, 會有侍應送上食物. 侍應建議我們吃黑毛豬, 不過當聽到只可選擇三至五成熟, 心裡嚇了一跳! 雖說黑毛豬是吃橡果的, 肉質較為乾淨, 可以不用煮至全熟云云. 不過, 始終認為豬肉不要吃生的, 所以還是選牛好了. 飲品方面, 始終酒類與肉食較匹配, 所以選了紅酒和白酒各一.餐廳的裝修很特別, 很raw的味道. 雖然說是立食的餐廳, 但其實內裡全是high chair, 當晚也沒有食客是站著吃的. 環
店子位置較"吊腳", 而且門面太平實, 走過了也不知道!

食客先選好想吃的扒類, 之後到開放式廚房向廚師直接點食物.
落單後, 廚師便在客人面前切肉.
然後, 將扒放在磅上磅重, 並印出價錢label.

餐廳的裝修很特別, 很raw的味道. 雖然說是立食的餐廳, 但其實內裡全是high chair, 當晚也沒有食客是站著吃的. 環境說不上舒適, 但以速食店來說, 還是可以的.
餐廳提供了紙圍裙, 防止醬汁濺到衣物上.
枱上放上了不同的調味醬汁, 以配搭不同的扒類肉食. 不過始終較喜歡吃原味, 只需加點黑胡椒便可.
罐裝紅酒和白酒都是來自法國, 酒精度是12.5-13.5度, 不算濃烈. 以前說"紅酒配紅肉, 白酒配白肉", 但近年不少人已經改變了這個組合, 就算以白酒配紅肉也無不可. 個人認為白酒味道較清香, 比紅酒的點點苦澀味更好喝!

日本佐賀A4和牛西冷扒, 朋友點了八成熟. 即使牛扒熟得很熟, 肉質依然嫩滑無筋, 油份豐腴, 脂肪分佈均勻. 配菜有洋蔥和粟米粒, 部份燒得有點焦黑, 但入口不會太乾.
美國安格斯西冷, 點了六成熟.
 西冷的肉質也頗軟腍, 油份和嫩滑程度不及佐賀A4和牛, 但牛肉味卻濃厚得多, 也是個人心水之選.
套餐的沙律和白飯都說不上特別; 粟米湯味道偏甜, 湯裡有不少粟米蓉, 是很典型的日式粟米湯. 如果不是大胃納的人, 兩個人share一份套餐最好!
面對熱辣辣的扒時, 正如牆上的標語所說, 少說廢話, 專心吃扒吧!
2016-01-12
  • 日本佐賀A4和牛
  • 美國安格斯西冷
2016-01-23 705 瀏覽
Metal steakA4和牛睇住切 睇住煮 係咪好正?!中環半山上就有間餐廳可以試到燒近江和肉眼牛扒 $400 ($2/g)好食指數: 4.6/5抵食指數: 4/5門口位已經有大大個玻璃廚窗師傅就係係入面即場燒比你落單方法好簡單 先係窗口同師傅講 要咩牛 要幾多 要幾成熟之後師傅就會係你面前開牛切 絶無花假 跟手磅重拎飛仔去隔離cashier比錢 之後就入去揾位坐低等食牛扒用鐵板上 上枱仲係熱辣辣叫左三成熟 加上鐵板熱力 熟度剛剛好 入口即溶 成口油 溶化哂係口度😍😍雖然餐廳有提供不同醬料 但牛扒靚 又點洗搞咁多野輕輕加少少鹽同胡椒 已經好食到停唔到😫另外可以加多$30配飯湯同沙律唔洗浪費咁正嘅牛油😜值得多提嘅係忌廉湯非常香濃 意料之外👍🏻
Metal steak

A4和牛睇住切 睇住煮 係咪好正?!

中環半山上就有間餐廳可以試到

燒近江和肉眼牛扒 $400 ($2/g)

好食指數: 4.6/5

唔洗浪費咁正嘅牛油😜

值得多提嘅係忌廉湯非常香濃 意料之外👍🏻
3K
2016-01-22 597 瀏覽
今晚約了牛魔王、跟佢揾食一定有好嘢食。花名叫得牛魔王、鐘意食牛程度十分瘋狂、一星期食足五天。他對牛肉的要求非常講究。最近他鐘情於上環歌賦街一間牛專門店。門口位置可見一間玻璃房、厨師燒烤過程任意觀賞、甚至乎街外人亦可駐足凝望、在熊熊烈火下、造勢氣氛了得。進入後店員隨即細心講介。牛肉分別來自美國和日本和牛、種類有西冷和肉眼。不想食牛的話、還有羊架或黑毛豬和虎蝦的配搭。既然牛專門店、無理由唔食牛啫。我選定了A4和牛。玻璃房則有一個小窗口、在小窗口指示店員自巳選定的肉類、然後按自已要求重量、店員就會切下大約部份肉上磅計算價錢、只要拿價錢Label到Cashier找數就可進內找坐位等食了。店內装潢搞鬼、牆上畫滿牛的圖案。高枱高櫈、原意是將日本立食的風氣帶進本港、但又顧及到港人末能習慣、於是乎擺放了櫈、但對於個子矮少的我、坐得並不舒服、吊腳了。醉翁之意不在於環境、食物水準最重要。我選了的A4和牛西冷出埸了、吱吱聲香氣樸鼻、要的Medium Rare經鐵板的熱度、變了Medium、剛剛正是我想食的熟度。肉質非常軟熟油脂份高、入口即溶感覺。底層舖滿洋葱和粟米、完完全全吸盡牛的油份、份外香口美味。有多款
今晚約了牛魔王、跟佢揾食一定有好嘢食。

花名叫得牛魔王、鐘意食牛程度十分瘋狂、一星期食足五天。

既然牛專門店、無理由唔食牛啫。我選定了A4和牛。

醉翁之意不在於環境、食物水準最重要。

近江A4和牛套餐

有多款醬汁可供調味、如黑醋、芥辣。。等等、我認為原味最好。
調味醬汁

套餐只要加30元、有飯、沙律和湯、非常平宜。

好欣賞那個南瓜蕃茄湯、濃稠的味道又帶酸的蕃茄味、加上洋葱碎粒的口感、非常開胃。

非常滿足的一頓牛扒餐、多謝牛魔王的推介。
2016-01-21
近江A4和牛套餐
2016-01-20 1131 瀏覽
中環歌賦街有一間「metal steak 」是食据扒,友人都介紹了我來可以食,今晚放工後等待友人收工去了中環「metal steak 」食晚飯,這間餐廳比較有點特色,客人可以到開放式廚房向廚師落單,當客人落單,廚師會在客人即磅即切肉,同時又會即烤肉扒,最後店員會俾我們一個號碼牌,食物準備好後,店員會把食物送上客人枱上。此店有6款肉類可以選擇,分別有和牛的西冷牛扒或肉眼扒,其後有羊扒、安格斯西冷牛扒或肉眼扒,最後是有黑毛豬!飲品是另外order ,一樽水是$12,汽水就是$15,烏龍茶是$15,啤酒是$23及餐酒是$39,而另加$30可以轉set,套餐會有一個是日餐湯、白飯及沙律。想了一會我選擇了200g的黑毛豬($238),同時配在order 黑毛豬可以送一隻虎蝦,真是太好了!廚師智在客人面前切肉及把肉磅秤,最後廚師建議我們可以選擇食3至5成,因為黑毛豬是食橡果,所以肉質較為乾淨,叫我們可以放心食用, 而且3至5成的黑毛豬會比較嫩滑,如果太熟會嚡口,這樣我選擇了5成的黑毛豬。熱烘烘的鐵板已經上枱,枱上有不同的醬汁及調味料,店員建議我可以加一些黑醋與黑毛豬伴食,而蝦肉方面,店員就建議我可
熱烘烘的鐵板已經上枱,枱上有不同的醬汁及調味料,店員建議我可以加一些黑醋與黑毛豬伴食,而蝦肉方面,店員就建議我可以選擇赤紅麵豉辣汁,加上汁醬後,熱辣辣不緬湧出白煙,滾滾汁醬已經香噴噴,黑毛豬厚身肉嫩,肉質極腍,肉香四溢,配上清甜的粟米可以平衡了膩滯感,另外虎蝦肉都好有濃郁的蝦味,爽口彈牙,加上微辣的赤紅的麵豉辣汁,吃起來更加惹味。
飲品方面,店方實在太吝嗇,食了二百幾元的肉扒,配菜都已經份量少,而且沒有免費供應水俾客人,另外我只好order 一支水,size是細細樽,飲了幾口都已經沒有,真是有點不太體的感覺!好似食快餐的感覺,要客人自己向廚房落單!食扒前店員會向客人供應一條似圍裙的餐巾,太短啦!都遮晤到膝蓋,汁醬已經好易滴褲上!環境方面真是不太舒適,全店的座位都是high chair,就算四人一齊坐同一張枱,感覺好似搭枱,中間都已經俾放汁醬的架隔住,就算兩人來食,都可以有其他食客一齊搭枱坐,感覺好似快餐店!

2016-01-18
2016-01-19 601 瀏覽
身為牛魔王嘅一份子, 當然唔會放棄任何一個可以食牛嘅機會。今日同朋友係上環行完街, 走到歌賦街呢間Metal Steak, 滿足自己口腹之慾!去到餐廳門口, 先點左自己想食嘅肉類款式。我見到有A4和牛西冷, 當然就會揀佢為我嘅晚餐啦。而我朋友就中意食豬扒, 就選取左西班牙黑毛豬配虎蝦。諗好食咩之後, 就係廚房呢個窗口位同廚師講想要邊款, 同埋份量多少。廚師亦都會跟你想要, 手起刀落切出想要嘅份量。廚師切好之後, 就準備係放上爐燒熟。熊熊烈火下, 當然會為豬扒同牛扒帶黎令人吸引嘅香烤感覺。我地見差唔多燒好, 就上樓上雅座, 坐定定, 等食好野!整間餐廳都係類似酒吧吧枱嘅形式, 讓顧客一邊品嚐美食, 一邊與朋友閒話家常。而枱上係有各樣嘅調味料, 包括薄荷汁、黑醋、芥末, 但係我地為左品嚐肉食最真、最原始嘅味道, 決定任何調味料都唔落。唔駛等好耐, 侍應就用鐵板奉上我地剛才order嘅食物。首先係西班牙黑毛豬配虎蝦, 虎蝦嘅份量相當巨大, 而且蝦膏十足, 蝦肉新鮮而結實, 係一個非常好嘅開始! 而西班牙黑毛豬我地揀左5成熟都唔駛怕, 因為餐廳已經有相對應嘅衛生證明。而事實證明, 5成熟嘅黑毛
唔駛等好耐, 侍應就用鐵板奉上我地剛才order嘅食物。首先係西班牙黑毛豬配虎蝦, 虎蝦嘅份量相當巨大, 而且蝦膏十足, 蝦肉新鮮而結實, 係一個非常好嘅開始! 而西班牙黑毛豬我地揀左5成熟都唔駛怕, 因為餐廳已經有相對應嘅衛生證明。而事實證明, 5成熟嘅黑毛豬都相當嫩滑, 豬肉嘅香味十足!!
而我所選嘅5成熟A4和牛, 肉上嘅油脂入口即化, 令香氣充斥整個口腔! 而且肉質絕對比我去日本當地食嘅和牛完全分別, 質素非常之高, 嫩滑無比!
兩份令人滿足嘅肉食, 加上新鮮嘅沙津, 及清甜嘅栗米湯, 都足夠令我地滿足一整晚!

2016-01-13
2016-01-17 498 瀏覽
metal steak聞名已久,襯自己仲未洗哂份糧,一於黎朝聖一下!說是立食,但其實是有位坐的。沒辦法,店員說係為左迎合返香港人,只好設有座位。我管他的,好食就好! 鋪面並唔突出,但同時俾人少少神秘既感覺。 呢度既選擇唔算多,每個種類都係根據返重量黎計你塊扒幾錢。揀好左,廚師哥哥就會即場切好磅埋俾你睇,再即刻燒。成個過都可看在眼裡! 由於好想睇佢點燒我塊靚扒,於是小學生般企係度望住佢燒著火嗰刻好震撼,同時可見師傅功架了得,不消幾分鐘我塊扒就可上鐵板了!好期待呢塊係朋友嗌既A4和牛肉眼扒,三成熟。肉眼好淋,入口即融,肉汁係岩岩燒既過程中鎖住係扒入面,所以一啲都唔乾,呢塊成300g既肉眼就活生生被我地食左落肚,一點不剩了哈哈 我嗌的則是同樣的西冷,相比起肉眼,西冷牛味更濃,雖不是入口即融,但脂肪同肉既分佈好合理,望落好似好肥,其實不然,食落只有一個感覺,幸福肥啲都抵!今餐雖不便宜,但係香港食到呢個質素既牛扒,夫復何求!

鋪面並唔突出,但同時俾人少少神秘既感覺。

由於好想睇佢點燒我塊靚扒,於是小學生般企係度望住佢燒

好期待

肥啲都抵!

今餐雖不便宜,但係香港食到呢個質素既牛扒,夫復何求!

2016-01-12
今天完了公司business conference便與我的好同事去了中上環那邊的Metal Steak好好吃一頓。餐廳裝潢很有味道,鐵網、木檯high table、超vintage看似舊舊的牆壁,雖說是立食,但餐廳既提供高椅,客人也普遍坐著食。餐牌只有這個,選擇沒有很多,只有兩款西冷及肉眼扒、羊架及虎蝦拼豬鞍,加$30元配沙律、飯和餐湯。除了虎蝦拼豬鞍定價$238元外,其餘都是每克來計費,其中羊架非常划算,由原價$1.8/克減至$0.9/克。點餐後牛扒即切即磅,師傳的刀功非常準繩,點了250克的OMI A4肉眼扒切出了248克的重量;而點了300克OMI A4西冷扒卻切出302克的重量,真的非常接近。OMI A4西冷扒重302克,點了四成熟鐵板上,鐵板的高溫還會持續地燒煮牛扒,所以想五成熟左右的話,點四成熟便差不多了。由於原件西冷扒體積較大,所以300克切出來也未見太厚身。血絲從那深厚的網紋夾縫中流出,是優質的牛扒才放膽這樣食。西冷扒的牛味香濃,灑上黑椒粒更加惹味,西冷的肉非常嫩滑,輕刀一切全不廢功夫。OMI A4肉眼扒重248克,點了五成熟鐵板上,鐵板餘溫燒至大概六成熟吧。肉眼扒的油
肉眼扒的油脂比例較西冷為多,肉質更加嫩滑。除了濃厚的肉香之外,還多了一份油花的嫩滑及香甜,味道層次十分豐富,確是我的最愛。論味道,我確實較喜歡這肉眼扒,這帶給我優質的享受。
飲品: 烏龍茶 & Super Bock 葡萄牙啤酒。茶能減低吃牛扒的油膩感;而啤酒卻是紅肉的最佳配搭,這款葡萄牙啤酒較香甜容易入口。
2016-01-16 810 瀏覽
Metal Steak is an interesting concept in that you are charged for the weight of the steak, type of steak and how you well you want it. Seriously ... come on? I was raised in cattle country. I love a good steak. So this concept fascinated me.Located on Gough Street, among the other restaurants is this place.Layout is in the form of benches and high stools. Each table has a various sauces such as herb garlic (the best of the bunch!) and yuzu along with salt and pepper. They have upstairs seating a

Layout is in the form of benches and high stools. Each table has a various sauces such as herb garlic (the best of the bunch!) and yuzu along with salt and pepper. They have upstairs seating and that is where we ended up seating as we couldn't find space downstairs.
Menu is in Englsh and Chinese. You basically choose what type of steak you want, how many grams and how well it should be done. Adding $30 will upgrade you to a set which includes rice, salad and soup. Drink is extra. You order at a window in the wall where they will weigh out your steak and give you a sticker much like something you would find at a butcher shop. You then take it to the cashier and pay. They will bring the food to you when it's finished cooking.
The meat is grilled on a large grill.
They give you a paper apron to wear when your meat appears because it's actually placed on a sizzling hot plate.
Tiger Shrimp and Spanish Iberico Pork Rack ($238 + $30 for set upgrade). I chose this as my meal. I requested the pork to be a medium and it was a bit under cooked so I had to heat it up a bit longer on my hot plate. The pork was tender. The shrimp was ok and tasted quite fresh. There was also corn niblets and onions grilling on the plate as well. Set upgrade includes a soup, rice and salad. Salad was ok. The soup was a tomato soup and tasted pretty good.
OMI A4 Rib Eye ($2/gram we chose 300 grams which came out to $692). Boyfriend and I shared this, too. We chose a medium rare and it was a a perfect medium rare. Meat was tender and not over cooked. However, the fat rim of the steak was not rendered properly so it was just one big piece of fat. Taking that off, it wasn't exactly 300  grams of all meat. I think we took off a good 100 grams of unrendered fat. For this price, you can probably get a much better steak at some place like Morton's.
Wine ($39) and Soft Drink ($15). Drinks came in a mini size and this is not included in a set. The wine is ... well ... what you'd expect from a can but we ordered it because yes ... it was from a can. The Fanta is the mini Japanese size ones.
Staff was helpful in suggesting how much meat to order and place is very tidy. Food tastes fine but pricewise, I would have a real steak experience at a nicer steak house. Of course, those places also have 10% service charge and this place doesn't. It's more geared for more "fast food" experience so if you think of it this way, then this place is for you.
2016-01-05
2016-01-15 493 瀏覽
朋友近半年工作繁忙,難得一聚~~當然需要把杯談心~~酒精到肚之前,先食少少野墊胃~~黎到Metal Steak~ 半立食扒房~~步入餐廳,店員殷勤介紹食品~~每種肉類最低消費200G (約7安士)今晚羊架半價推廣~ 咁抵當然要點一份~~客人只需揀好肉類 &份量~職員會即時係面前量重 & 燒烤~~是日餐單:近江牛A4和牛西冷約8安士羊架約8安士加了HKD 30 跟餐 (有餐湯、沙律、白飯)另點細枝啤酒 & 罐裝烏龍茶點餐後,自行搵位~~小店裝修風格為玩味工業風~店家細心,送上即棄圍裙~~身穿白色冷衫的我,再次表示讚好!食物短短幾分鐘就準備好~~鐵板方式呈上,氣勢唔錯,香味誘人~羊架切開係討好的粉紅色,無血水滲出!入口濃郁的羊臊味~肉質細緻嫩滑第1件非常美味~~但可惜第2、3件,羊架受鐵板加熱影響~變了差不多全熟,內質比較硬~~近江牛A4和牛西冷~和牛面積比較大,只點8安士令牛扒比較薄~不過入口依家柔軟多汁~~食材質素好,只需用最簡單方法去煮,已經夠好味~~最後要特別讚下票米湯~~用上大量栗米,啖啖都有栗米蓉~入口感受到用上不少牛油~~雖不健康,但又真係幾滋味~~總結:肉類質素唔錯,價錢亦
朋友近半年工作繁忙,難得一聚~~
當然需要把杯談心~~
酒精到肚之前,先食少少野墊胃~~
黎到Metal Steak~ 半立食扒房~~
步入餐廳,店員殷勤介紹食品~~
每種肉類最低消費200G (約7安士)
今晚羊架半價推廣~ 咁抵當然要點一份~~
客人只需揀好肉類 &份量~
職員會即時係面前量重 & 燒烤~~

是日餐單:
近江牛A4和牛西冷約8安士
羊架約8安士
加了HKD 30 跟餐 (有餐湯、沙律、白飯)
另點細枝啤酒 & 罐裝烏龍茶
點餐後,自行搵位~~
小店裝修風格為玩味工業風~
店家細心,送上即棄圍裙~~
身穿白色冷衫的我,再次表示讚好!
羊架
食物短短幾分鐘就準備好~~
鐵板方式呈上,氣勢唔錯,香味誘人~
羊架切開係討好的粉紅色,無血水滲出!
入口濃郁的羊臊味~肉質細緻嫩滑
第1件非常美味~~
但可惜第2、3件,羊架受鐵板加熱影響~
變了差不多全熟,內質比較硬~~
近江牛A4和牛西
近江牛A4和牛西冷~
和牛面積比較大,只點8安士令牛扒比較薄~
不過入口依家柔軟多汁~~
食材質素好,只需用最簡單方法去煮,已經夠好味~~

最後要特別讚下票米湯~~
用上大量栗米,啖啖都有栗米蓉~
入口感受到用上不少牛油~~
雖不健康,但又真係幾滋味~~

總結:肉類質素唔錯,價錢亦合理~ 但下層油煙較大~
羊架
近江牛A4和牛西
2016-01-15 532 瀏覽
中環上環一帶餐廳林立,絕對係一個搵好野食既米方!早前同事介紹METAL STEAK 既牛扒好好食,搞到我宜個食肉獸勁心動,琴晚放工終於去食喇!!!一入餐廳就會見到一個好簡潔既menu,以食牛扒為主,另有豬同羊。六樣野食中,只有一個係set好哂~~其他既都係逐克計錢(最少order200g),想食幾多都可以自己話事!決定好食既份量就同師傅講,佢就會即場切完磅俾你睇~同男朋友一人order左一個安格斯肉眼扒同安格斯西冷牛扒,+$30 可跟餐...會有餐湯、SALAD、飯師傅手起刀落,order既磅數同切出黎既份量非常接近(誤差會係10g以內),超勁!!跟住就出張紙仔俾你去俾錢!~即叫即燒,隔住玻璃都聞到牛味濃香撲鼻,未食都流哂口水喇!~2塊牛扒都以洋蔥同粟米粒仍為配菜,牛扒只撒有少少黑椒! 調味料雖然簡單,但十分好味!~牛味濃香,而且油脂十分香,忍唔住食左好多脂肪位!!肉眼扒相對厚身,無任何嘅筋脈,入口鬆軟。Order 五成熟既牛扒生熟分明,師傅掌握生熟程度做得好好!!另外值得一提既就係個餐湯,以新鮮粟米攪碎成為粟米忌廉湯,細細既粟米加添了忌廉湯既口感!~飲品韓國進口,飲落無平時飲開既咁甜
中環上環一帶餐廳林立,絕對係一個搵好野食既米方!
決定好食既份量就同師傅講,佢就會即場切完磅俾你睇~
跟住就出張紙仔俾你去俾錢!~
即叫即燒,隔住玻璃都聞到牛味濃香撲鼻,未食都流哂口水喇!~
安格斯肉眼扒
安格斯西冷牛扒
2塊牛扒都以洋蔥同粟米粒仍為配菜,牛扒只撒有少少黑椒!
調味料雖然簡單,但十分好味!~

牛味濃香,而且油脂十分香,忍唔住食左好多脂肪位!!

肉眼扒相對厚身,無任何嘅筋脈,入口鬆軟。
飲品韓國進口,飲落無平時飲開既咁甜,感覺更健康~~
安格斯肉眼扒
安格斯西冷牛扒
2016-01-13 459 瀏覽
工作同區都好少過香港島, 難得同朋友去上環食飯 梗係搵間特別d 既野食上網search 下 搵到呢間餐廳。都幾有趣 有6款扒比你揀 每款200g 起門口選左食咩 再同師父講要幾多 比錢就可以入去等食~ 好期待吖!樓上仲有一層。而waiter 比左2件圍裙我地幾好吖 唔驚整到件衫因為我同朋友都驚食唔晒 所以只吖了200g黑毛豬 200g我同朋友加左30元要一份飯 湯同salad3成黑毛豬豬肉厚厚的, 切開少少紅 但切已經feel彈感完全估唔到3成熟既黑毛豬係甘嫩滑! 以前既人都教 豬肉一定要全熟先好食今日食過3成熟黑毛豬既美味, 我對豬肉要全熟先食呢個概念完全改變! 我相信全熟一定唔會甘好味彈牙。一絲絲肉細細品嚐 間直人間一大樂事! 食到最後 3成熟既邊唔太熟。個人建議5成會比較好。A5 和牛肉眼扒200g人面甘大件 完全冇從入手切開第一口 牛脂既感覺好出。我覺得自己應該選250至300g 。甘個牛厚d 一定更好食~由於和牛油份比較高 經師父燒一燒 油份滲入和牛肉扒裡會增加和牛扒味道。入口慢慢品嚐油脂與和牛的完美配合加埋飯一齊送 就唔會太膩~

上網search 下 搵到呢間餐廳。
都幾有趣 有6款扒比你揀 每款200g 起
樓上仲有一層。而waiter 比左2件圍裙我地

幾好吖 唔驚整到件衫
因為我同朋友都驚食唔晒 所以只吖了200g

黑毛豬 200g

我同朋友加左30元要一份飯 湯同salad
3成黑毛豬
黑毛豬
豬肉厚厚的, 切開少少紅 但切已經feel彈感
完全估唔到3成熟既黑毛豬係甘嫩滑!
以前既人都教 豬肉一定要全熟先好食

食到最後 3成熟既邊唔太熟。個人建議5成會比較好。

A5 和牛肉眼扒200g

人面甘大件 完全冇從入手

加埋飯一齊送 就唔會太膩~
  • 西班牙黑毛豬
2016-01-13 403 瀏覽
有朋友話想試依間 Metal Steak, 喺上環咁遠, 起初我都唔係咁想去, 不過又諗唔到食乜, 即管去試下!! 聽講依間野以前係立食, 我心諗企足成個鐘食個扒點食呀~好彩依家有得坐!! 間食店既裝修都幾特別, 但會俾人一個好速食既感覺。首先要去 counter 選擇你想食既扒類同重量, 講俾佢聽要幾成熟, 然後就去俾錢就攪掂!! 我揀左西班牙黑毛豬, 因為優惠期 top up 送多隻澳洲虎蝦俾我, 我選擇左3成熟, 因為佢解釋喺鐵板上面會再多一至二成熟, 我朋友就揀左肉眼牛扒, 都一樣係3成熟, 之後就坐低等食啦!!我果份送到黎個賣相都 ok, 佢地建議我診熱落啲黑醋會令個黑毛豬更好味, 我有照做, 但我最後覺得唔落任何調味最好味, 當我開動隻虎蝦, 救命, 隻蝦“梅”咖, 我唔敢食!! 個黑毛豬味道就無問題, 不過近骨位唔熟, 所以我建議都係揀5成熟穩陣啲, 佢跟餐既飯, 沙律同湯就無乜特別。但隻蝦真係超唔掂, 就算係送既都唔應該咁無質素咖?!!我朋友個肉眼牛扒, 睇落完全唔似肉眼部位, 同塊西冷無分別!! 而且好肥膏, 感覺怪怪地, 我朋友最後都無食晒, 講真, 依間食店我真係

我朋友個肉眼牛扒, 睇落完全唔似肉眼部位, 同塊西冷無分別!! 而且好肥膏, 感覺怪怪地, 我朋友最後都無食晒, 講真, 依間食店我真係唔會返轉頭食……
2016-01-10