2021-06-28 76 瀏覽
人生難得有一知己,仲要大家都咁為食每個月既閨蜜之約,大家都會為對方選擇一間啱我地口味既食店,今個月就由我發板,去左MoMo Kushiag,因為之前同事食過,返到公司仲介紹比我地,所以一早book定位同閏蜜聚餐侍應帶我們去到近窗位置,望出去,有種居高臨下的感覺與閨蜜看看餐牌,先點前菜及超甜蕃茄,過下口癮先得前菜係: 蘿蔔條、甘筍條及青瓜條,配上食店自家製的醬汁,相當啱口味😋凍蕃茄🍅:皮薄得來,又夠爽,超甜食完前菜,就開始點其他揚物串燒,但點之前每人先來個黑白啤🍺磯煮鮑魚😋:肉質鮮嫩彈牙,磯煮的口味不會死鹹👍🏻不但有淡淡的甜味,亦有好深層鮮味😋雞泡魚干: 口感煙韌,有少少脆口,點埋沙律醬,佐油絕對一流同閨蜜各揀幾款揚物串燒👇🏻港島豆腐串: 即係臭豆腐🤤整件外層脆口,內裡嫩滑,​香脆之餘又有濃郁的豆香,再配以辣醬,令人胃口大開😍日本鱔魚串: 見侍應推介,那就各人點一串,首先欣賞佢地串揚既炸漿唔厚身👍🏻所以食到鱔魚鮮味😍青森蒜頭串: 顛覆左我對蒜頭的味道,蒜味不強烈,但有種甜甜美道😍牛西冷串: 鎖住左肉汁,好嫩滑👍🏻鵪鶉蛋串:  外脆內軟,好香蛋味👍🏻豬手串: 呢個我最愛呀,夠晒特式,肉質軟
人生難得有一知己,仲要大家都咁為食
侍應帶我們去到近窗位置,望出去,有種居高臨下的感覺

與閨蜜看看餐牌,先點前菜及超甜蕃茄,過下口癮先得

凍蕃茄🍅:
皮薄得來,又夠爽,超甜

食完前菜,就開始點其他揚物串燒,但點之前每人先來個黑白啤🍺

磯煮鮑魚😋:

雞泡魚干:
口感煙韌,有少少脆口,點埋沙律醬,佐油絕對一流

同閨蜜各揀幾款揚物串燒👇🏻
牛西冷串: 鎖住左肉汁,好嫩滑👍🏻
鵪鶉蛋串:  外脆內軟,好香蛋味👍🏻
豬手串: 呢個我最愛呀,夠晒特式,肉質軟腍,成口都係骨膠原的感覺

關東煮:可自選5款食材,我地就揀左牛肋肉,蒟蒻,蘿蔔,年糕福袋,玉子,湯底鮮甜,帶淡淡昆布香味🤤食材簡單美味

食左一陣又坐係度傾左一陣,閨蜜唔多夠喉🤣咁我地就點埋什錦飯及三文魚籽飯,當侍應拎過來時,我地真係嘩嘩聲
好足料呀,而且非常好食,大家睇下d三文魚籽真係大大粒😍😍而且鋪滿成個碗面,有種超幸福的感覺呀

食到呢度,真係飽飽了,不過點都要食埋甜品先叫做大完滿🤣大家各點自己喜愛既甜品👇🏻
椰子雪糕: 真係成個椰子穀裝住架😋
士多啤梨味泡芙: 呢個超正😍泡芙入面係士多啤梨,食起上來格外香甜濃郁,而且淋滿CREAM及朱古力醬,多重口感,食一啖已愛上呀🤤🤤
2021-06-22
2021-06-28 24 瀏覽
今日收工約咗個朋友嚟呢度飲番兩杯食下串掦放鬆吓。我叫左杯蘋果酒,嘩!係非常特別同好飲,佢唔係平時飲嘅果實酒,而係有蜜糖味蘋果酒,真心推介俾女士們。薯仔沙律好特別,裏面有青瓜同洋蔥,所以口感特別”爽脆”。燒魚翅:一個非常好嘅佐酒小食,魚翅燒得好香,加埋蛋黃醬同七味粉,送酒一流雞翼好juicy, 咬落去噴晒啲肉汁出嚟法國血鴿:薄薄嘅麵包糠包住血鴿嚟炸,唔會話炸到好乾,肉質鮮嫩門鱔:香脆,油溫適中,炸物唔會好油膩豬柳:肉汁豐富,肉味油香啱啱好豬腳:好淋,吉列唔會蓋過豬腳味蒜頭:傳說中食蒜頭有抗氧化功效,而熟左嘅蒜頭亦都易入口,口感粉嫩芝士火腿:食落脆口又唔油膩,估唔到日本餐廳竟然有啲咁港式嘅嘢食關東煮:牛肋肉好淋;年糕福袋好入味;蘿蔔好甜;蒟蒻本身冇味,但呢個出奇地入味,甜甜地;薯仔好粉嫩;因為佢個湯底好鮮甜,所以煮到每件食物都咁甜!
今日收工約咗個朋友嚟呢度飲番兩杯食下串掦放鬆吓。

薯仔沙律好特別,裏面有青瓜同洋蔥,所以口感特別”爽脆”。

雞翼好juicy, 咬落去噴晒啲肉汁出嚟

門鱔:香脆,油溫適中,炸物唔會好油膩

豬柳:肉汁豐富,肉味油香啱啱好
豬腳:好淋,吉列唔會蓋過豬腳味

2021-06-15
  • 關東煮
2021-06-27 23 瀏覽
今日係星期日,2pm黎到e到冇咩人,好靜,可能因為早上落大雨,不過甘樣都好,係一個人享受ge時光。。。裝修好靚,行木系路線,職員亦十分有禮,先送上熱茶,之後會有3個醬汁,逐個介紹,有味噌醬,甜辣味噌醬,同埋自家製紅酒汁,3個都各有特式,好好味啊星期日都有午市套餐,我叫左88蚊ge串揚雞肉定食,我要左熱烏冬,成個set仲有埋沙律,漬物,味噌湯,所以好豐富性價比好高。另外加一蚊要左串三文魚子帶子,佢炸粉都吾會會厚,職員到最後都會問下野食啱吾啱食。

2021-06-26 15 瀏覽
好耐無去日本, 好懷念日本啲串燒, 今晚相約閠蜜嚟回味下啲味道大熱天時,先嚟杯凍啤酒$68/杯🍺之後叫咗幾款小食, 再一輪串燒、飯和甜品,呢餐好滿足磯煮鮑魚$98/隻-鮑魚爽口彈牙, 而且好入味雞泡魚乾$78/碟-口感煙韌,味道鹹香鮮味,配上日式沙律醬來吃好滋味港島豆腐$48/串-上台已嗅到陣陣臭豆腐味, 豆腐外脆內滑, 配備甜醬食味道唔錯日本繕魚$48/串-繕魚外層香酥爽脆,魚肉肥美厚身炸蒜頭$28/串-蒜頭炸到外表金黃,口感酥脆,入口甘甜,都幾好食牛西冷$58/串-呢串牛肉味濃,燒得外香內嫩,有嚼勁鵪鶉蛋$28/串-細細粒,蛋汁濃,口感嫩滑,有咬口炸豚足$38/串-呢串豚足係豬手嚟,肥瘦均勻, 咬落好juicy 唔靭, 相當出色炸馬鈴薯$28/串-外層香酥,內裡鬆軟又綿密,增添飽肚感關東煮$118-材料有牛味濃嘅牛肋肉、日本蛋、鮮甜蘿蔔、爽彈蒟蒻、仲有超得意既年糕福袋, 每樣都十分入味, 而且湯底鮮甜, 充滿日本回憶的食物三文魚籽飯$108/碗-三文魚籽粒粒晶瑩剔透, 每粒爆於口中,咸鮮味濃, 超滿足最後叫咗兩個甜品士多啤梨泡芙-泡芙加上士多啤梨醬唔太甜幾好食椰子雪糕-用上半個椰子

磯煮鮑魚$98/隻-鮑魚爽口彈牙, 而且好入味

日本繕魚$48/串-繕魚外層香酥爽脆,魚肉肥美厚身

牛西冷$58/串-呢串牛肉味濃,燒得外香內嫩,有嚼勁
鵪鶉蛋$28/串-細細粒,蛋汁濃,口感嫩滑,有咬口

炸馬鈴薯$28/串-外層香酥,內裡鬆軟又綿密,增添飽肚感

最後叫咗兩個甜品

士多啤梨泡芙-泡芙加上士多啤梨醬唔太甜幾好食

椰子雪糕-用上半個椰子殼,食落好滑椰子味重

2021-06-25 10 瀏覽
猶記得以前去大阪想去食串炸,家姐一句話不如正正經經去食天婦羅或者炸豬扒好過就打消左念頭,今晚食完先發現串炸係另一個新天地,當年真係走咗寶。天使蝦 ($68)第一眼都覺得平平無奇,咬開就見到肉質紮實彈牙,一梳梳既蝦肉咀嚼之間食到濃郁嘅蝦味。 炸粉完全唔厚得黎炸得好透,連條尾都食埋。 估唔到最矜貴之處係蝦頭超正,蝦膏勁香勁甜,一啖放落口好滿足。店員好主動推介六月優惠,只要like 社文平台就可以用一蚊優惠價加一串,做埋會員仲可以成個Menu九折。 食完天使蝦之後二話不說用一蚊加咗串,可以揀全場最貴嘅串炸,仲要同正價成品一模一樣,抵到爛。日本帶子 ($48)賣相超級正,大量沙律醬同三文魚籽嘅組合冇可能唔好食。 帶子本身已經好出色好鮮甜,上邊嘅醬汁反而濃味咗少少,所以最後分開食,更加食到帶子出眾既甜味。日本蠔 ($58)同平時食開嘅炸蠔完全唔同,完全唔腥就基本啦,重點係未食就見住啲蠔汁流出黎,未食過咁Juicy嘅炸蠔,好正。鹽燒牛舌 ($98)做到平時牛舌心嘅水準,爽口彈牙有牛味,仲好厚切惹味。荷蘭豚肉卷 ($42)豚肉好多汁有肉味,芝士仲爆哂出黎,不過餡料嘅味道唔係好突出,失色咗少少。鵪鶉髀

天使蝦 ($68)

日本帶子 ($48)

日本蠔 ($58)

鹽燒牛舌 ($98)
做到平時牛舌心嘅水準,爽口彈牙有牛味,仲好厚切惹味。

荷蘭豚肉卷 ($42)

鵪鶉髀肉 ($58)
起咗骨啖啖肉,有肉汁得來食到鵪鶉嘅鮮味。

日本鱔魚 ($48)
同想像中嘅唔同,佢唔係彈牙嗰種肉質,反而係似炸穴子嘅鬆散口感。 雖然同預期唔同,但都有魚味。

凍蕃茄 ($68)
極爽脆鮮甜,媲美出邊食到嘅生果級蕃茄。

炸雞翼 ($58)
入味多汁,炸得幾好,雞翼尖都唔會乾。

關東煮 ($118)
食得出無論係用料定調味都係自家製,尤其鍾意年糕福袋,腐皮好入味,連湯都想飲埋。

一路食一路對每一味都好滿意,點晒頭成餐都讚緊有幾好食,絕對有試完一次就一定有回頭嘅水準。
2021-06-23 42 瀏覽
難得週末自製快閃放工, 約了 Work From Home 嘅朋友仔lunch,  揀了這間專門吃炸串的餐廳。餐廳以日系裝修為主調, 放滿不少日本清酒, 梅酒,有氣酒作裝飾, 居酒屋氣氛一流。😍😋午市套餐有多款選擇~ 60幾到百幾蚊已可以吃到 不同款式炸串 ,主食, 沙律,漬物,湯品👍😋Suntory 黑白生啤難得下晝已經收爐,唔使用腦, 可以小酌一杯😍入口清爽, 麥味偏重, 酒精度唔算高, 下午時分係啱啱好~朋友喜歡喝梅酒 。 選了「柚子梅酒」, 評價不俗, 可以一試!串揚豚肉 定食$108蝦沙律清新,沙律菜非常爽脆, 沙律汁微微酸 非常醒胃。醃漬蒜頭好爽脆,一啲都唔辛辣。湯也是熱辣辣的, 味道唔錯唔會太鹹。包括4串豚肉, 有芥末和味噌醬汁。薄身炸粉夠脆不油膩, 包著的豚肉夠嫩滑, 油温掌握得好好, 能夠鎖住豚肉嘅肉汁。冷蕎麥麵, 配上麵汁,生鵪鶉蛋,薑蓉,蔥蓉, 炎炎夏日最適合不過!串楊海鮮定食$148包括日本松葉蟹腳,日本帶子,鲱非魚籽昆布, 非常豐富。一定要趁熱食,日本帶子厚肉鮮甜, 好大隻啖啖肉非常滿足。 松葉蟹腳更是鮮甜無比~ 細細隻也蟹味濃郁!😋餐廳正在推廣,like

黑白生啤

Suntory 黑白生啤
難得下晝已經收爐,唔使用腦, 可以小酌一杯😍

入口清爽, 麥味偏重, 酒精度唔算高, 下午時分係啱啱好~

串揚豚肉 定食$108

蝦沙律清新,沙律菜非常爽脆, 沙律汁微微酸 非常醒胃。

醃漬蒜頭好爽脆,一啲都唔辛辣。

湯也是熱辣辣的, 味道唔錯唔會太鹹。

串楊海鮮定食

串楊海鮮定食$148
包括日本松葉蟹腳,日本帶子,鲱非魚籽昆布, 非常豐富。

餐廳正在推廣,like  社交平台 , 可以$1 換任何一款串揚~👍👍

滿6人訂檯仲送 720ml 清酒😊

安格斯牛西冷
肉味濃郁, 可配合自家製芥末醬提升味道。

天使蝦
好香口,蝦頭也炸到脆卜卜, 好友讚不絕口,味道鮮甜。

關東煮也是另一推介。

湯底好清甜, 配任何一款煮物也十分美味。

關東煮各款材料切得工整, 做工細心。蘿蔔非常入味,清甜無渣。 福袋裏面嘅糯米,煙煙韌韌帶點香甜~ 魔芋也是入口軟綿綿~

值得一讚店員親切有禮, 主動介紹各款美食配搭。

午餐
黑白生啤
串楊海鮮定食
2021-06-22 277 瀏覽
忙咗成個禮拜,星期五梗係要飲返杯happy下啦。尖沙咀厚福街一向都係一條食街,不過今次就幫襯樓上鋪,一間新開嘅叫Mo Mo Kushiage,食大阪炸串,香港都少見,所以有啲期待。一入餐廳已經感覺到日本居酒屋嘅氣氛,即刻揀返支靚Sake飲吓先。就叫咗支空藏生原酒,喜歡生原酒夠Raw,沒有太多嘅修飾,爽口易飲,話咁快就飲咗半支🤪跟住叫返個燒明太子送酒。鹹鹹香香嘅明太子果然送酒一流。另外再叫咗南瓜沙律同埋炸雞翼作為前菜。南瓜沙律很鮮甜,混合咗青瓜絲同火腿粒,特別好食。炸雞翼就正常。之後嘅炸串都陸陸續續上枱,師傅會根據我哋食嘅進度而將炸串續樣上,唔會令到炸串放得太耐而腍咗👍首先上枱嘅係炸山藥,即係鮮淮山,炸漿薄,淮山爽口,為之後嘅炸串揭開序幕。再嚟就係炸帶子三文魚子,整體上呢間店嘅炸漿都比我响大阪食嘅薄,唔會令到人好飽。帶子炸得啱啱熟,上面鋪咗三文魚子,作用就係提供鹹味,因為帶子本身完全沒有調味,食到鮮味,但鹹味就要由三文魚子提供,整體上呢個組合都幾得意😎之後就有蒜頭同法國血鴿髀肉。蒜頭應該之前經過蒸煮,完全沒有蒜頭嘅辛辣味,但就就保留咗甜味,幾好食。血鴿髀肉就係意外嘅驚喜,肉身炸得好嫩,仲
忙咗成個禮拜,星期五梗係要飲返杯happy下啦。
生原酒

燒明太子

跟住叫返個燒明太子送酒。鹹鹹香香嘅明太子果然送酒一流。
南瓜沙律,炸雞翼

炸山藥

炸帶子配三文魚子

炸蒜頭,炸血鴨腿肉

血鴿髀肉就係意外嘅驚喜,肉身炸得好嫩,仲充滿肉汁,而肉本身沒有特別嘅調味,反而食到血鴿肉嘅鮮甜,暫時係全晚最喜歡嘅一個item😋

食吓食吓已經要開第二支酒啦。加茂錦荷札酒,侍應介紹呢支酒上面嘅號碼,係代表每次用唔同嘅米種,所以每次來貨都有機會唔同,每次嘅酒都有分別。今晚我哋飲呢支就較第一支偏酸,碳酸味重一啲,配合炸串食又幾夾喎。
炸牛西冷

跟住試咗炸牛西冷,牛肉本身亦都係完全冇調味,食到濃濃嘅牛肉味,但如果加多少少鹽作調味就一流啦。另外一個窩心位就係師傅將牛西冷成三細粒,食嘅時候唔需要自己用牙將肉扯開,已經可以逐粒逐粒食,非常方便👍
炸半熟玉子

再嚟就有半熟玉子,我估炸呢個玉子都幾難,因為個蛋本身唔係全熟比較軟身,但都係如果有少少鹽嘅調味就更好啦。
關東煮

炸嘢食到差唔多,就想試吓店舖另外嘅名物:關東煮,五款任由師傅揀,有薯仔,淮山,蘿蔔,鵪鶉蛋同布袋年糕。薯仔好似同關東煮有啲唔夾,而整個湯就偏甜,但木魚香就欠奉,感覺一般。

最後為求飽肚,加咗個雜錦魚生飯,整體正常,冇特別驚喜。

反而最後飲唔夠,再加多支細Sake,鏡山千秋龍脈,呢支個酸甜度就介乎前兩者之間,碳酸味平衡。飲埋佢就啱啱夠喉🤪
整體餐廳食物水平都唔錯,炸醬唔太厚,唔會食到人好膩。但睇返張單,今晚飲酒錢佔咗三分二,睇嚟都係要繼續努力工作,努力賺錢先至夠飲酒🤦🏻‍♂️😅
2021-06-11
炸蒜頭,炸血鴨腿肉
炸牛西冷
炸半熟玉子
2021-06-21 14 瀏覽
跟朋友約食飯,燒串燒是常食,今次試一下炸串吧淺間蘋果酒-店員見我不太好酒,推介我蘋果酒,第一口很有蘋果味,after taste 是蜜糖味,真的很易入口,很好喝燒魚翅-燒到很香,每片都很脆,味道似魷魚炸雞翼-雞翼表面金黃香脆,塗上一層甜甜地的燒汁,雞肉肉汁多血鴿-血鴿脾已經拆骨,肉嫩且juicy 門鱔-本身肉質彈牙,炸門鱔都很特別豬柳-肥膏令豬肉更滑同香炸豚足-豬手很冧同juicy蒜頭火腿芝士-炸火腿芝士好像平平無奇,但咬開芝士在中間流出,很自癒關東煮
跟朋友約食飯,燒串燒是常食,今次試一下炸串吧

燒魚翅-燒到很香,每片都很脆,味道似魷魚

炸雞翼-雞翼表面金黃香脆,塗上一層甜甜地的燒汁,雞肉肉汁多

血鴿-血鴿脾已經拆骨,肉嫩且juicy

門鱔-本身肉質彈牙,炸門鱔都很特別

豬柳-肥膏令豬肉更滑同香

炸豚足-豬手很冧同juicy

蒜頭

2021-06-21 15 瀏覽
之前去日本都一定食炸串,太久沒吃到了!於是就在網上找了這間評價不錯的餐廳試一試🤩🤩質素很不錯👍🏻拍得上日本的炸串店呢前菜是蘿蔔和青瓜 配上2款醬汁,我比較喜歡深色的那款,像甜醬與清甜的蔬果非常之配合!京姬柚子檸檬酒精度不是很高,是一杯很清爽很易入口的酒!個人來說很喜歡💕非常推薦這裏的炸串,炸衣又脆又薄,配上微酸的醬汁,真是食極都不會膩!山藥必點!好有驚喜從沒想過山藥可以造成炸串!外皮脆入面爽口!日本鱔魚外脆內軟真的好好食😋😋😋另一個必叫之選蒜頭開頭以為蒜頭的味道會很濃有點怕!但原來完全不會😲是淡淡的蒜味 外脆內軟!好吃😋荷蘭豚肉卷喜歡梅子醬的話一定要試試這個,入面包了梅子醬與豚肉的味道很夾!關東煮🍢夠淋夠入味茶漬飯我真的很愛吃茶漬飯😚今次叫了兩種口味 一個是清淡的銀魚仔 我比較喜歡這個!而我的朋友就比較喜歡明太子味,很足料有超多明太子!
之前去日本都一定食炸串,太久沒吃到了!

京姬柚子檸檬
酒精度不是很高,是一杯很清爽很易入口的酒!個人來說很喜歡💕

山藥
必點!好有驚喜從沒想過山藥可以造成炸串!外皮脆入面爽口!

日本鱔魚
外脆內軟真的好好食😋😋😋另一個必叫之選

蒜頭

荷蘭豚肉卷

關東煮🍢
夠淋夠入味

我真的很愛吃茶漬飯😚今次叫了兩種口味
一個是清淡的銀魚仔 我比較喜歡這個!
而我的朋友就比較喜歡明太子味,很足料有超多明太子!
2021-06-19 32 瀏覽
大熱天中午和朋友想小酌一番,便來到這間新開的串揚店。星球六的中午也有午市定食,價格相對比較實惠。串揚魚定食定食內有沙律、前菜、吸物和冷烏冬,魚肉分別是2串海鰻魚和2串日本鱚魚。雖然是串揚,但是魚肉仍是鮮嫩,點上不同的醬汁(包括紅酒酸汁、辣味噌和芝麻醬),別有一番滋味。串揚雞肉定食定食有4串雞肉串,分別點有梅醬、芥末、明太子和芝士,雞肉選用的是較為健康的雞胸肉,但是仍然充滿雞肉的肉汁,並不會因為炸過兒油膩或者變硬。飲品方面,點了京姫的柚子x梅酒,這個組合比較特別,除了常見的梅酒外還增添了柚子的香味,容易入口。最後的甜品椰子雪糕很有驚喜,就像在吃真椰子一樣。
大熱天中午和朋友想小酌一番,便來到這間新開的串揚店。
星球六的中午也有午市定食,價格相對比較實惠。
串揚魚定食

串揚雞肉定食

最後的甜品椰子雪糕很有驚喜,就像在吃真椰子一樣。
午餐
跟家人快閃吃一個晚飯!我們兩個喜歡尖沙咀出沒,搵了一間炸物好出色的日本餐廳Momo Kushiage !環境充滿日式文化,挺舒服!🇯🇵我們叫了前菜薯仔沙律🥔比想像中還好吃,口感一流,裏面加上洋蔥絲、青瓜、味道非常吸引!😋磯煮鮑魚及燒雞泡魚干鮑魚味道甜甜地,口感一流;而雞泡魚干燒得又香又脆😋炸雞軟骨真係好好味,又香脆,又有口感,值得推介!💯之後我們叫了多款吉列炸物!炸日本帶子- -我最愛的串燒,帶子上加上三文魚子😍😍😍😍炸鹿兒島豬梅肉肉質亂畫,很香的豬肉味!炸鵪鶉蛋炸阿鱔魚我第一次食這款炸物,魚肉比較薄身,但都有鮮味!👍🏻關東主有牛筋肉、鵪鶉蛋、豆腐、蘿蔔及小芋。我好喜歡吃小芋,又有口感又香,牛肋肉都非常濃郁入味!最後叫了一個明太子茶漬飯!本身我自己好喜歡吃明太子,份量都挺多的,不知不覺吃了整碗飯。😋

我們叫了前菜薯仔沙律🥔

磯煮鮑魚及燒雞泡魚干
鮑魚味道甜甜地,口感一流;而雞泡魚干燒得又香又脆😋

炸雞軟骨
真係好好味,又香脆,又有口感,值得推介!💯

炸鹿兒島豬梅肉
肉質亂畫,很香的豬肉味!

炸鵪鶉蛋

炸阿鱔魚
我第一次食這款炸物,魚肉比較薄身,但都有鮮味!👍🏻

最後叫了一個明太子茶漬飯!

2021-06-19 17 瀏覽
午市又多款串揚定食,價錢有$68至$148,午餐包沙律、前菜、吸物及白飯/茶漬飯/烏冬/蕎麥麵。揀咗豚肉定食及海鮮定食。餐廳新張優惠,只要Like 社交平台 ,就可以以$1追加特式串揚。揀咗蝦餅三文魚子及雞胸肉。▶️豚肉定食$108共有四串豚肉🍢兩串味增味、兩串芥末味。新鮮炸起夠香脆,又唔會好油。揀咗配烏冬,係海帶湯烏冬。湯係豆腐魚介湯,幾鮮味。沙律🥗係蝦沙律都幾新鮮。▶️海鮮定食$148有兩串炸帶子、三條炸松葉蟹棒。帶子大大粒幾好食😋松葉蟹棒亦都好食!呢個揀咗蕎麥麵,都係昆布海帶湯底!▶️$1加購串揚蝦餅三文魚子賣相好靚,面上三文魚子都幾多,蝦餅彈牙又香脆。雞胸肉唔會太乾又唔會太肥膩。串揚汁有幾款:紅酒燒汁減少油膩感、味增更突出串揚味道。

▶️豚肉定食$108

▶️海鮮定食$148

▶️$1加購串揚
蝦餅三文魚子賣相好靚,面上三文魚子都幾多,蝦餅彈牙又香脆。

雞胸肉唔會太乾又唔會太肥膩。

串揚汁有幾款:紅酒燒汁減少油膩感、味增更突出串揚味道。
2021-06-19 41 瀏覽
今日去咗尖沙咀同朋友食晚餐,揀咗呢間串炸專門店,舖頭入面環境舒適,有居酒屋嘅感覺,適合同朋友食住傾計。先嚟嘅前菜,可以點兩款味增醬,有辣有唔辣,仲有佢哋自製嘅紅酒醋汁。然後叫咗一個薯仔沙律 ,本身期望唔係太高,但係見到佢造型好有心思,一食更加不得了,有煙肉、蛋碎、青瓜等等混合咗喺薯蓉入面,食落去既清新又有口感,非常適合呢排咁熱嘅天氣。再來就叫咗個燒鱈魚乾,炸到非常之香脆,聞落去仲有濃濃嘅鱈魚香味。除咗menu上面有嘅菜式,舖頭仲有好多期間限定嘅嘢食,我哋就一次過叫咗磯煮鮑魚 、港島炸豆腐、炸豚足、日本門鱔同埋鴨胸金時草卷。磯煮鮑魚非常高質,鮑魚煮到軟淋淋,容易入口,而且啲醬汁入曬味,食落去啖啖甘甜。然後係,港島炸豆腐,點解係香港島嘅港島?原來係臭豆腐,非常之入味香口。跟住嚟嘅係日本蠔同埋日本門鱔,兩樣都係海鮮但有截然不同嘅感覺 ,日本蠔非常juicy ,食落有鮮味。日本門鱔就啖啖肉,肉身比較結實,而且唔乾,保持到水分。炸豚足好有驚喜,因為未試過咁樣嘅食法。平日德國豬手就食得多,感覺都相似,一樣有鹹香味,但係比德國豬手更加脆,而且食落一啲都唔油膩。鴨胸金時草卷嘅鴨味好突出,非常之香。朋友
前菜

薯仔沙律

燒鱈魚乾

磯煮鮑魚

港島炸豆腐

日本蠔,日本門鱔

炸豚足、鴨胸金時草卷

關東煮

朋友另外叫咗個關東煮,我試咗少少,湯底非常之清甜,食落好滿足。
山藥,年糕

然後嚟嘅係年糕同埋山藥,山藥相對前面食嘅炸串清淡,適合用嚟做收尾,清一清個口。年糕煙韌,當做甜品都唔過份。
2021-06-07
日本蠔,日本門鱔
炸豚足、鴨胸金時草卷
山藥,年糕
2021-06-18 10 瀏覽
這間餐廳位於尖沙咀 ,距離地鐵站路程只需要五分鐘左右,位於商業大廈之內, 餐廳主打的就是揚物 ,而我們點選了數種揚物。有門鱔串揚, 內裏肉質鮮嫩,時令的海鮮味道就是這麼出色 。飛魚子昆布串揚, 沒想到他的造型,如此有趣,正正方方令我聯想起一舊一舊的豆腐魚蛋,但內裏卻充滿了飛魚子。安格斯牛肉串揚, 內裏肉質鮮嫩,挑選安格斯牛肉就是餐廳明智之選,雖然成本可能有點高,但肉味豐富,就是吸引。松葉蟹腳串揚,上品材料,性價比高。帆立貝串揚, 值得提醒, 一送到枱上馬上進食,就是最美味之時。最後講述一下揚物的外皮,香脆可口,完全不油膩。配搭餐廳的醬汁 ,自家調配辣醬, 自家調製味噌醬, 還有串揚專用自家調製紅酒醬, 絕對令味道昇華起來。
有門鱔串揚, 內裏肉質鮮嫩,時令的海鮮味道就是這麼出色 。
松葉蟹腳串揚,上品材料,性價比高。
最後講述一下揚物的外皮,香脆可口,完全不油膩。
2021-06-18 27 瀏覽
串揚-即係炸物串燒🍢果然名符其實,乜都炸一餐!一踏入餐廳,已經感受到濃厚日式氣氛,牆上掛滿日本風情畫🎑配實木枱櫈,仿似置身日本居酒屋!☺️餐前小食已經好吸引,薯仔沙律🥗開胃、燒鱈魚乾🐟夠脆、梅水晶(其實是雞軟骨混鯊魚軟骨)夠特別,酸甜爽口,送酒一流!👍🏻顧名思義,串揚餐廳主打大阪名物-吉烈串燒,款式奇多,你諗得出既基本上都有得食!🤗 安格斯牛柳、西班牙黑毛豬柳、番茄芝士、日本蠔、日本天使蝦、蝦餅三文魚籽、帶子三文魚籽、半熟玉子、年糕、鵪鶉蛋、鵪鶉腿肉......不能盡錄。總之食串燒都食到飽🤪🍢🍢🍢🍢🍢唔慣無米落肚?一定要試埋日本名物-茶漬飯!明太子茶漬飯-少少辣,泡飯帶茶香!銀魚仔茶漬飯-魚仔有咬口,味道清淡鮮甜!我個人最欣賞呢碗「關東煮」,看似普通嘅食材煮湯,食落一啲都唔簡單!材料自選五款:炸豆腐、牛肋肉、蘿蔔、男爵馬鈴薯、年糕福袋,全部煮得軟腍入味。湯底飲落意想不到鮮甜😲,絕無味精感覺,令我一飲上癮!😝酒類選擇亦好多,我地試左🍋柚子檸檬酒。入口酒味不濃,清新柚子檸檬香氣充斥口腔,但原來酒精濃度唔低,建議慢慢淺嘗!☺️
串揚-即係炸物串燒🍢果然名符其實,乜都炸一餐!

餐前小食已經好吸引,薯仔沙律🥗開胃、
餐前小食

安格斯牛柳、西班牙黑毛豬柳、番茄芝士、
日本蠔、日本天使蝦、蝦餅三文魚籽、
帶子三文魚籽、半熟玉子、年糕、
鵪鶉蛋、鵪鶉腿肉......不能盡錄。
總之食串燒都食到飽🤪🍢🍢🍢🍢🍢
串燒

唔慣無米落肚?一定要試埋日本名物-茶漬飯!
明太子茶漬飯-少少辣,泡飯帶茶香!
銀魚仔茶漬飯-魚仔有咬口,味道清淡鮮甜!

柚子檸檬酒

2021-05-20