2021-06-28
人生難得有一知己,仲要大家都咁為食每個月既閨蜜之約,大家都會為對方選擇一間啱我地口味既食店,今個月就由我發板,去左MoMo Kushiag,因為之前同事食過,返到公司仲介紹比我地,所以一早book定位同閏蜜聚餐侍應帶我們去到近窗位置,望出去,有種居高臨下的感覺與閨蜜看看餐牌,先點前菜及超甜蕃茄,過下口癮先得前菜係: 蘿蔔條、甘筍條及青瓜條,配上食店自家製的醬汁,相當啱口味😋凍蕃茄🍅:皮薄得來,又夠爽,超甜食完前菜,就開始點其他揚物串燒,但點之前每人先來個黑白啤🍺磯煮鮑魚😋:肉質鮮嫩彈牙,磯煮的口味不會死鹹👍🏻不但有淡淡的甜味,亦有好深層鮮味😋雞泡魚干: 口感煙韌,有少少脆口,點埋沙律醬,佐油絕對一流同閨蜜各揀幾款揚物串燒👇🏻港島豆腐串: 即係臭豆腐🤤整件外層脆口,內裡嫩滑,香脆之餘又有濃郁的豆香,再配以辣醬,令人胃口大開😍日本鱔魚串: 見侍應推介,那就各人點一串,首先欣賞佢地串揚既炸漿唔厚身👍🏻所以食到鱔魚鮮味😍青森蒜頭串: 顛覆左我對蒜頭的味道,蒜味不強烈,但有種甜甜美道😍牛西冷串: 鎖住左肉汁,好嫩滑👍🏻鵪鶉蛋串: 外脆內軟,好香蛋味👍🏻豬手串: 呢個我最愛呀,夠晒特式,肉質軟
與閨蜜看看餐牌,先點前菜及超甜蕃茄,過下口癮先得
凍蕃茄🍅:
皮薄得來,又夠爽,超甜
食完前菜,就開始點其他揚物串燒,但點之前每人先來個黑白啤🍺
磯煮鮑魚😋:
雞泡魚干:
口感煙韌,有少少脆口,點埋沙律醬,佐油絕對一流
同閨蜜各揀幾款揚物串燒👇🏻
牛西冷串: 鎖住左肉汁,好嫩滑👍🏻
鵪鶉蛋串: 外脆內軟,好香蛋味👍🏻
豬手串: 呢個我最愛呀,夠晒特式,肉質軟腍,成口都係骨膠原的感覺
關東煮:可自選5款食材,我地就揀左牛肋肉,蒟蒻,蘿蔔,年糕福袋,玉子,湯底鮮甜,帶淡淡昆布香味🤤食材簡單美味
食左一陣又坐係度傾左一陣,閨蜜唔多夠喉🤣咁我地就點埋什錦飯及三文魚籽飯,當侍應拎過來時,我地真係嘩嘩聲好足料呀,而且非常好食,大家睇下d三文魚籽真係大大粒😍😍而且鋪滿成個碗面,有種超幸福的感覺呀
食到呢度,真係飽飽了,不過點都要食埋甜品先叫做大完滿🤣大家各點自己喜愛既甜品👇🏻
椰子雪糕: 真係成個椰子穀裝住架😋
士多啤梨味泡芙: 呢個超正😍泡芙入面係士多啤梨,食起上來格外香甜濃郁,而且淋滿CREAM及朱古力醬,多重口感,食一啖已愛上呀🤤🤤