Quiero Mas價錢: $398 (restaurant week)/ +$180 lobster好味程度: 其他4/5, 龍蝦0/5!!服務🍴: 4.3/5環境🗾: 4/5性價比🥢: /回頭率😚: 1/5 nonono-就來到聖誕,西餐當然係一個最好選擇!呢間西班牙菜係社交平台見到好吸引,前排book左試試。去到雖然有book,但等左起碼15分鐘都未比到為止我地,店員都好貼心送上sangria飲住得🙂‍↕️ 佢地的景色望到中環半山一帶,唔錯。-✅✅Iberico jamon with crystal tomato bread. 麵包脆到好似餅乾crackers咁,上面的🍅蓉濕潤又酸maymay,好清新。加伊比利亞火腿食一農味一淡味,balance到。伊比利亞火腿質素幾好,有油脂的甘香,色澤又靚,味道唔會死鹹🤩 -✅✅Scallop ceviche. 刺身帶子片配蒜汁同牛油果蓉,開胃得來特顯帶子的鮮甜。仲灑上啲炸蒜,又幾香口👍🏻-✅Truffle & cheese bikini. 麵包綿密鬆軟,烘到脆脆但唔油膩。入面係滿滿的芝士同菇菌味,芝士係拉到絲的mozarella🤗-✅Iber
Quiero Mas
好味程度: 其他4/5, 龍蝦0/5!!
服務🍴: 4.3/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: /
回頭率😚: 1/5 nonono

✅Iberico ham & cheese croquette. 炸得香脆,入面綿密的薯蓉加巴馬火腿的鹹香,唔特別,但好食的😋
✅✅Garlic chili prawn. 蝦都大隻,個頭新鮮橙色。肉質爽彈🥳蒜頭味好香,仲有好多蒜粒,唔算好油。麵包要來沾都ok。

🆗Seafood paella. Paella的海鮮味唔濃,expect係會好香蝦湯/龍蝦湯味!但佢只係西湯的鹹味,冇海鮮感覺🤨同埋海鮮都頹頹地。啲蜆好細又乾。青口正常。呢到的蝦冇蒜油蝦咁香,肉質軟啲。如果無隻龍蝦都dry…
❌half boston lobster. 最幣係呢半隻龍蝦🦞已經唔大,肉基本係得個身個短短,但要加錢係超嬲,因為佢仲要係霉的,無鮮甜味都算,但個肉質係唔新鮮到癲,霉到係一patpat‼️🤮 為打卡而叫但好失望啊啊啊啊啊

✅Basque burnt cheesecake. 覺得唔係好似basque cheesecake,係普通cheesecake,因為唔係好有巴斯克的焦香味🤫 不過cheesecake個餡係軟滑的,同埋都香芝士的奶味。

✅Churros with chocolate dip. 正常,因為入面唔夠鬆軟🤔 成條有啲硬。兩個甜品我會中意cheesecake多啲!
整體係tapas好食,paella唔好食,甜品正常😳小小失望,特別隻龍蝦霉… 唔知其他main會唔會好d又或者係我唔好彩呢!
2024-12-16 202 瀏覽
今日同朋友去開附近,冇意中搵到呢間餐廳,我哋嗌咗brunch set。呢間餐廳真係好吸引,特別係佢哋嘅西班牙ham同芝士拼盤,配上番茄麵包,味道簡直係一流。啲海鮮方面,Scallop Ceviche配上牛油果慕斯同檸檬草醋汁,口感清新,令人一試難忘!如果你鍾意食蝦,Cambas嘅Garlic-Chilli Prawns就一定要嚟試下,蝦肉鮮嫩,辣味適中,非常開胃。再加埋Broken Eggs with Chorizo,個味道搭配得恰到好處,真係食到唔停口。當然,Beef Tartare with Crostin亦都係一個唔可以錯過嘅選擇,搭配脆脆嘅Crostini,口感層次豐富。而Barca Hamachi配上番茄同Brioche,味道亦相當出色,絕對值得一試。如果你鍾意生蠔,可以嚟食 Fresh Fine de Claire Oyster,鮮美無比,令人回味無窮。而Pan-seared Foie Gras on Buttered Brioche with Fig Jam,則係一份非常奢華嘅享受,香滑嘅鵝肝加上甜嘅無花果,真係食過返尋味。講到主菜,QM Signature Suckli

講到主菜,QM Signature Suckling Pig係一個必點嘅招牌菜,搭配南瓜泥同烤迷迭香薯仔,味道豐富,口感酥脆。而Dry-Aged Wagyu Bavette配上馬鈴薯蓉同炒菠菜,肉質鮮嫩,令人食得心滿意足。

最後,甜品方面,Churros with Chocolate Dip同Basque Burnt Cheesecake with Raspberry Coulis都係唔可以錯過嘅,甜而不膩,為呢餐brunch畫上完美句號。呢到仲有一個露天小型酒吧區,星期六日有個 brunch menu可以任食乳豬同表演。Quiero Más真係一個值得再來嘅地方!
2024-12-15 235 瀏覽
今日阿囡去左做義工,趁機帶媽媽來中環嘆一下西班牙美食, 這間餐廳還有露台位置, 如果晚上來happy hour 或晚餐應該都頗浪漫 。 今日我們兩人點了weekend brunch: 我們二人剛剛好可以點8款Tapas ,可以全部都試一下: 西班牙冷肉和芝士配水晶番茄麵包:冷肉和芝士的搭配非常經典,水晶番茄麵包帶來清新的口感,完美平衡了冷肉的鹹香。帶子刺身配香茅油醋:新鮮且嫩滑,搭配的醬汁提升了海鮮的鮮甜味。 蒜香大蝦:大蝦肉質彈牙,蒜香濃郁,每一口都充滿了地中海風情。西班牙香腸炒蛋:香腸的鹹香與炒蛋的嫩滑相得益彰,是一道非常適合早午餐的菜品。牛肉他他:牛肉他他質地細膩,味道鮮美,搭配麵包一起食用更添風味。油甘魚刺身:油甘魚刺身肥美,配上特製醬汁,酸甜適中,非常開胃。生蠔:生蠔新鮮多汁,海味十足。香煎鵝肝:鵝肝入口即化,濃郁的口感令人難以忘懷。 主菜:招牌烤乳豬:乳豬皮脆肉嫩,經過低溫慢煮處理,肉質軟嫩,味道香濃。乾式熟成和牛:和牛肉質鮮嫩多汁,熟成的過程讓肉味更加濃郁。 媽媽喜歡吃魷魚,另點了燒魷魚,外面燒得很香,入裡還juicy, 媽媽大讚呢! 甜點: 芝士蛋糕質地綿密,甜而不膩,

我們二人剛剛好可以點8款Tapas ,可以全部都試一下:

生蠔:生蠔新鮮多汁,海味十足。

香煎鵝肝:鵝肝入口即化,濃郁的口感令人難以忘懷。

主菜:

乾式熟成和牛:和牛肉質鮮嫩多汁,熟成的過程讓肉味更加濃郁。

甜點: 芝士蛋糕質地綿密,甜而不膩,為整頓餐點畫上完美的句號。

下次要帶埋爸爸同阿囡黎嘆下先。

2024-12-14 238 瀏覽
同朋友都好鍾意西班牙菜今次黎到呢間餐廳😆真心每一樣都好味仲要有個好chill既天台位置好適合同朋友嚟聚會.💎$188 Barca Hamachi這道Barca Hamachi口感細膩鮮魚的鮮美與調味搭配得宜魚肉入口即化🥹非常適合那些喜愛新鮮海味的食客十分有層次感.💎$58 Crystal Tomato Bread番茄麵包是開胃的絕佳選擇麵包外皮酥脆,內裡鬆軟加上番茄的甜美和清新的香氣讓每一口都感到滿足簡單卻不失風味,值得一試✨.💎$288 Suckling Pig 這道Suckling Pig肉質鮮嫩外皮非常香脆完美展現了廚師的烹飪技藝肉汁在口中流淌👍🏻😆每一口都讓人陶醉附上的配菜也恰到好處平衡了整體的風味。.💎$288 Pan Fried Foie Gras 煎鵝肝是我此行的亮點之一柔滑的口感與豐富的風味令我驚喜不已配上烤麵包突出了整體的風味層次😎讓這道菜展現完美的和諧 .💎$298 Red Snapper 紅鯛的呈現極其精美肉質鮮嫩這道菜的調味恰到好處使魚的天然鮮味得以充分展現🫶🏻搭配的醬汁和蔬菜增添了口感的層次感也讓整道菜更添色彩 .💎$78 Sautéed Spinach這道炒
同朋友都好鍾意西班牙菜

非常適合那些喜愛新鮮海味的食客
十分有層次感
💎$58 Crystal Tomato Bread

番茄麵包是開胃的絕佳選擇
麵包外皮酥脆,內裡鬆軟
加上番茄的甜美和清新的香氣
讓每一口都感到滿足
簡單卻不失風味,值得一試✨
💎$288 Suckling Pig

這道Suckling Pig肉質鮮嫩
外皮非常香脆
完美展現了廚師的烹飪技藝
肉汁在口中流淌👍🏻😆
每一口都讓人陶醉
附上的配菜也恰到好處
平衡了整體的風味。
💎$288 Pan Fried Foie Gras

表面的焦糖化讓其多了一層風味🤩
每一口都能品嘗到濃濃的奶香
實在值得一試
💎$98 Virgin Sangria

作為餐後飲品,我點了一杯Virgin Sangri
清爽的口感令人耳目一新
特別適合搭配整頓的餐點✨✨🤩
聖誕前同朋友揀咗附近西班牙菜餐廳預早慶祝,燈光昏暗有情調,裝飾色彩鮮豔,落地玻璃設計可以飽覽中環璀璨夜景,好適合約會。樓上天台有一個小型露天酒吧區,傾偈吹水好地方。Southern Seas新鮮扇貝肉質柔滑,口感鮮甜清新,配搭綿密既牛油果慕斯為整道菜增添特別既柔滑口感,靈魂在於青蔥香茅油醋汁,獨特既香氣完美地提升扇貝和牛油果既風味。Barca Hamachi油甘魚刺身切成一粒粒,魚肉鮮嫩細膩,搭配鬆脆的布里歐麵包🥖,用左帶有微微酸甜味既蕃茄做伴碟。Pulpo a la Gallega用左來自加利西亞既章魚,烤章魚🐙口感彈牙,燒烤既香氣為章魚增添了多一層風味,伴碟薯蓉如奶油般細滑。Dry-Aged Wagyu Beef "Bavette" M5M5級別既熟成和牛肉質細膩,肉香四溢,牛肉味濃郁。Paella Barcelona西班牙菜必點既海鮮飯,放左豐富的海鮮食材-大蝦、魷魚、青口,大蝦蝦肉彈牙,魷魚爽脆,青口肉質嫩滑,飯粒吸收海鮮既鮮甜。Lychee Green慶祝聖誕飲返杯mocktail,充滿住荔枝清新香味,好岩女仔飲。

Pulpo a la Gallega

M5級別既熟成和牛肉質細膩,肉香四溢,牛肉味濃郁。

Lychee Green
Chef’s Tasting Menu $498 pp✨To START👉🏻Southern Seas - Scallop Ceviche帶子刺身幾厚肉,搭配薑粒、蔥花、辣椒同牛油果醬,味道豐富特別。👉🏻36-Months Iberico Jamon香脆嘅包放上清甜番茄蓉,再搭配充滿甘香同堅果香嘅Iberico ham享用,多重滋味~👉🏻Fresh Fine de Claire Oyster (2pcs) (+$78)生蠔新鮮鮮甜,肉質彈性爽口。✨TO WARM UP👉🏻Perfectly Pink-ish - Gambas - Sweet Prawns蒜香味好香好濃郁,蝦肉鮮甜,有埋兩件包,點啲蒜蓉醬汁更好味。👉🏻Pan-seared Foie Gras on Buttered Brioche with Fig Jam (+$88)鵝肝肥美香口,入口即溶,配搭無花果同黑醋醬,邪惡得黎幾解膩。✨THE MAIN EVENT👉🏻QM Signature Suckling Pig外皮薄脆,肉質雖然偏瘦,但仍然鮮嫩軟腍,味道香濃,搭配甜甜地嘅甘筍醬幾特別~✨THE GRAND EVENT👉🏻
Chef’s Tasting Menu $498 pp

✨To START

👉🏻36-Months Iberico Jamon

生蠔新鮮鮮甜,肉質彈性爽口。

✨TO WARM UP

✨THE MAIN EVENT
👉🏻QM Signature Suckling Pig

✨THE GRAND EVENT
👉🏻Signature Seafood Paella Barcelona
海鮮有蝦、青口、硯,樣樣都好新鮮,飯粒粒分明,口感帶點嚼勁,索曬海鮮汁,十分鮮甜!

✨A SWEET FINALE
👉🏻Crema Catalena
口感好滑溜creamy,好濃嘅肉桂味,又帶點檸檬嘅清香,好好味!

👉🏻Basque Burnt Cheesecake
紅莓雪葩酸酸甜甜,搭配香濃軟身嘅芝士蛋糕,完美甜品😍

✨Mocktail
👉🏻Lychee Green
好清甜嘅荔枝味,味道完全唔假,甜度適中,好解渴。
今晚係生日月ℕ𝕆𝕍的飯局之中最期待既一餐,因為餐廳在中環蘭桂芳旁,我地還坐到Windows seat,非常滿意呢💖💖💖💖💖頭盤半打生蠔🦪,鮮味就真係無得輸,還有香煎鵝肝伴無花果片🦢,配麵包剛好吸收些油份,開哂胃呢😋😋😋主菜的🦐紅蝦扁意粉及🐂M5和牛脊肉配薯蓉非常好味,紅蝦已經係好出名既海鮮,再配和牛一齊食,簡直係雙重享受😍😍😍甜品則叫了熔岩朱古力蛋糕伴雪糕🧁🍧,最開心都係伴碟寫有我名賀生日💖,朋友真係帶比我驚喜呢😍😍😍😍😍我地食完飯還上餐廳天台繼續飲🍷,對著無敵半山夜景🌛🌌✨眾所周知Sangria係我既至愛,所以叫了杯 QM Sangria Blanco🍾試試,果香四溢真係好Chill,反而我朋友揸車只敢飲橙汁,對著咁靚既環境真可惜了😂

我地食完飯還上餐廳天台繼續飲🍷,對著無敵半山夜景🌛🌌✨

• QMSignatureSucklingPig
2024-12-08 361 瀏覽
最近同妹妹食左個好正嘅西班牙weekend brunch!⼀坐低侍應先送上welcome appetiserWeekend brunch每人可以先揀四款tapas然後再加個main同甜品超豐富食左好多野🤭兩個人每人四款差不多可試晒全個tapas menu每份Tapas份量都大食晒已經八成飽🍽️Spanish cold cuts and cheese with crystal tomato bread有多款cold cuts旁邊仲有蕃茄麵包相配就唔怕過鹹🍽️Scallop ceviche, avocado mousse, lemongrass-vinaigrette 帶子固然又滑又嫩但底下嘅avocado mousse竟然更細滑😍🍽️Gambas garlic chilli prawns蝦肉爽口彈牙蒜味香🍽️Broken eggs with chorizo磨菇同西班牙香腸一齊炒過香辣惹味伴碟仲超香脆嘅薯條🍽️Beef tartare with crostiniBarca hamachi, heirloom tomato, brioche兩款鮮肉自是鮮美但配菜麵包香、酥、軟更為搶鏡主菜我地揀左🍽️Tr
最近同妹妹食左個好正嘅西班牙weekend brunch!
⼀坐低侍應先送上welcome appetiser

香辣惹味
伴碟仲超香脆嘅薯條

🍽️Beef tartare with crostini
兩款鮮肉自是鮮美
但配菜麵包香、酥、軟
更為搶鏡

主菜我地揀左

🍽️Truffle & ricotta ravioli in truffle cream
Truffle cream 香濃不膩
Ravioli以肉作饀
我仲食到少少果仁
口感更豐富

🍽️Dry aged wagyu bavette, mashed potato, sautéed spinach
和牛生熟度控制得宜

Churros with chocolate dip
Churros 外脆內軟
面上有肉桂糖
口感更酥脆

Basque Burnt cheesecake with raspberry coullis
芝士餅香軟

非常適合黎度過⼀個假日中午
2024-11-30
午餐
2024-12-08 280 瀏覽
位於中環的西班牙餐廳「Quiero Más」,融合了西班牙及地中海獨特風情🤩,餐廳裝潢帶有濃厚異國情風🤣,掛滿色彩鮮豔壁畫及傳統西班牙裝飾,相當有情調,加上座位寬敞舒適,配上柔和燈光❤️,營造出一種溫馨感覺,另外餐廳還有天枱座位,環境開揚,大家可以飽覽中環夜景‼️✨Chef‘s Tasting Menu $498✨TO START 36-Months Ibérico Jamon36個月的伊比利火腿,味道鹹香,質地油潤,配上香脆蕃茄多士,酸甜開胃Southern Seas - Scallop Ceviche刺身帶子肥美鮮嫩,以蔥油香茅醋汁及牛油果慕絲調味,酸甜開胃,口感豐富Fresh Fine de Claire Oyster (2pcs) (+78)生蠔味道新鮮,肉質鮮嫩,帶有海水鹹香甘甜味,可搭配檸檬汁,更突出生蠔鮮味✨TO WARM UP Perfectly Pink-ish - Gambas - Sweet Prawns以蒜油煮過的大虎蝦,肉質彈牙,掛滿香濃蒜油味道Dos Dias Patatas Bravas千層薯仔外層酥脆,內裡鬆軟,外形很特別,配上微辣醬汁,風味獨特Pan-se

Chef‘s Tasting Menu $498

✨TO START
36-Months Ibérico Jamon

✨TO WARM UP
以蒜油煮過的大虎蝦,肉質彈牙,掛滿香濃蒜油味道

Dos Dias Patatas Bravas

Pan-seared Foie Gras on Buttered Brioche with Fig Jam (+88)
厚切鵝肝,輕輕煎香,表面金黃酥脆,入口即化,搭配香甜無花果醬及牛油脆多士,中和油膩感

✨THE MAIN EVENT
QM Signature Suckling Pig
乳豬皮脆肉嫩,肉質鮮美,搭配香甜南瓜蓉、西班牙青椒及薯角,口感豐富

✨THE GRAND EVENT
Squid-ink Linguine with Seafood
墨汁麵條色澤深邃,味道濃郁,充滿新鮮墨汁香味,口感滑順,加入新鮮大蝦、墨魚、蜆肉配料,飽腹感很強

✨A SWEET FINALE
Crema Catalana
奶凍入口軟滑,充滿奶香,表面焦糖風味濃郁,入口即化

Basque Burnt Cheesecake
外層烤得金黃微焦,口感綿密,甜而不膩,搭配酸甜紅莓雪葩,清新解膩
2024-12-05 353 瀏覽
星期六難得早起,梗係要拉埋奴才爸去食個brunch撐吓枱腳,享受吓美好嘅星期六😌今日去呢間餐廳,我哋已經係佢嘅集團旗下食過幾次,每一間都好高水準,所以今次都有少少期待🥰🤗佢哋有個brunch Menu,食嘅嘢同晚上好似都係差唔多,不過當然brunch嘅價錢會抵過夜晚好多啦🤭TapasBroken Eggs with Chorizo🍳🍟呢度菜中文名係西班牙炸蛋,其實就係溫泉蛋啲friend,蛋汁撈埋辣肉腸碎,加埋薯條一齊食,原來又真係好夾🤤薄切日本帶子配香茅油醋呢道小食喺佢集團另一間餐廳食過,開頭以為下便係Wasabi但係問返店員先知原來係牛油果🥑令到成件事更清新西班牙Cold Cuts拼芝士配茄蓉水晶包🐖🥖開頭以為都係兩三片hams,點知兩人份係一大盤😂有一款ham同兩款肉腸,每樣都好香,水晶包上面有茄肉,可以好好平衡油膩感👍🏻Fresh Fine de Claire Oyster🦪又係奴才爸最鍾意食嘅生蠔,呢個一定必嗌啦,佢話覺得呢間嘅生蠔係最新鮮😋香煎鵝肝配牛油包,無花果醬🪿🥖有奴才爸最鍾意食嘅小食,當然唔少得老母最鍾意嘅😍鵝肝一樣係咁香一樣齒頰留香🤤係美好嘅開始🥰以上嘅西班牙小食

Tapas

Broken Eggs with Chorizo🍳🍟

薄切日本帶子配香茅油醋

西班牙Cold Cuts拼芝士配茄蓉水晶包🐖🥖

Fresh Fine de Claire Oyster🦪

香煎鵝肝配牛油包,無花果醬🪿🥖

以上嘅西班牙小食每人可以揀四款,超佛心,真係食完都就飽🤣

The Main Event
食過幾間都未試過佢嘅西班牙海鮮燉飯,今次一於試吓😋果然冇令我哋失望,有青口大蝦、魷魚、蜆等,隻蝦仲有蝦膏添🤤飯粒索晒海鮮鮮味,而且飯焦夠晒香口🤤

A Sweet Final
Basque Burnt Cheesecake with Raspberry Coulis🍰
Catalan cream🍮
兩款甜品都好正,最特別都係Catalan cream,係奶油布甸,以肉桂同柑橘調味,所以食落去好香肉桂味加埋側邊啲cream仲正😋

🤑 人均消費:~$755
🤩 推薦指數:9 / 10
📍 餐廳資料:Quiero Más (中環)
中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 20樓

喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.lifestyle

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #中環美食 #brunch #BrunchSixCoursesMenu #六道菜早午餐 #M88 #QuieroMás
2024-12-05 332 瀏覽
朋友極力推介位於中環,西班牙/地中海菜餐廳, 裝修設計高雅,歐陸風情。環境寬敞舒適,給人以放鬆感覺,特別是樓上的Rooftop,絕佳的夜景,品嚐美食的同時也可以欣賞到中環的美麗夜景,確實是個約會或聚會的理想之地。Weekend Brunch只限星期六、日及公眾假期推出,餐牌上提供了多款精緻的選擇,這個價錢十分吸引小食部分,可以選擇四款:Spanish Cold Cuts and Cheese with Crystal Tomato Bread西班牙的香腸和芝士,搭配番茄麵包,口感清新Scallop Ceviche, Avocado Mousse, Lemongrass-Vinaigrette鮮甜的帶子刺身配上滑順的牛油果,特調的檸檬草醬汁為整道菜增添了清新的風味。-Gambas, Garlic-Chilli Prawns經典的蒜香辣蝦,每一口都能感受到海鮮的新鮮度和蒜香的濃郁。Broken Eggs with Chorizo蛋黃流心搭配薯條,香辣西班牙香腸,使每口都充滿風味與層次感。Beef Tartare with Crostini 生牛肉他他搭配脆烤的Crostini,顏色鮮豔,味

小食部分,可以選擇四款:
西班牙的香腸和芝士,搭配番茄麵包,口感清新

-Gambas, Garlic-Chilli Prawns
經典的蒜香辣蝦,每一口都能感受到海鮮的新鮮度和蒜香的濃郁。

Broken Eggs with Chorizo

Beef Tartare with Crostini
生牛肉他他搭配脆烤的Crostini,顏色鮮豔,味道豐富,是愛好生食者必試的選擇。

主菜方面的特色不容忽視:
Fish "Robespiere", Tomato, Capers & Mild-spice Piparras, White Wine Butter sauce
這道魚採用了番茄、輕微辛辣的Piparras,配上白酒奶油醬,每一口都讓人回味無窮。

QM Signature Suckling Pig
乳豬肉外酥內嫩,搭配南瓜蓉、巧妙的調味和擺盤,都在呼應著地中海菜的精髓。

甜品
西班牙油條配朱古力醬 - 即炸油條,熱辣辣,香脆可口
Cheese cake - 香濃嫩滑,芝士味濃,正呀

整體這家中環的西班牙地中海菜餐廳無論是在環境還是菜品上都展現了精緻優雅的風格。Weekend Brunch的多樣性選擇,讓人對每一次的用餐都充滿期待。特別Rooftop靚景,啱情侶,朋友聚餐好地方
2024-11-30
  • QM Signature Suckling Pig
  • Scallop Ceviche
  • Churros with Chocolate Dip
2024-12-04 333 瀏覽
在尋找一家熱鬧的餐廳,適合和最好的朋友一起享受歡樂時光嗎?我要更多提供地中海美食和小食,搭配廣泛的雞尾酒選擇,是慶祝晚餐的必備之選。〘 開胃菜 〙36個月伊比利火腿配晶瑩蕃茄麵包從精美的肉類搭配脆麵包開始,麵包的酥脆與火腿的鹹香完美融合。牛肉塔塔在奶油麵包上接著是神聖的塔塔,奶油麵包的柔軟散發出光芒,使牛肉塔塔的體驗完美無缺。煎鮪魚胡麻塔塔享受撒上芝麻和黑胡椒的鮪魚,淋上清新的柑橘醬汁。甜虎蝦配辣椒和大蒜沉醉在風味豐富的甜虎蝦中,搭配酥脆麵包,這道令人垂涎的菜肴充滿豐富的風味和質地。〘 主菜 〙烤火雞伴自製蔓越莓醬、肉汁、烤菊苣享受極其嫩滑的火雞,搭配蔓越莓醬增添一絲酸味,確保一頓平衡而美味的用餐體驗。主菜的配菜包括奶油馬鈴薯泥和炒蔬菜 - 南瓜、豌豆、胡蘿蔔和球芽甘藍。〘 甜點 〙甜薯派、糖漬胡桃、香草慕絲這款感恩節特色甜點特別為亞洲口味而設計—「不會太甜」!我要更多精心製作了一道勝利之作,將不同風味融合成為一道愉悅的結局。

〘 開胃菜 〙
36個月伊比利火腿配晶瑩蕃茄麵包

牛肉塔塔在奶油麵包上

煎鮪魚胡麻塔塔
享受撒上芝麻和黑胡椒的鮪魚,淋上清新的柑橘醬汁。

甜虎蝦配辣椒和大蒜

〘 主菜 〙
烤火雞伴自製蔓越莓醬、肉汁、烤菊苣

〘 甜點 〙
甜薯派、糖漬胡桃、香草慕絲
1K
2024-12-02 377 瀏覽
Quiero Más   餐廳的環境非常好, 位於中環威靈頓廣場  M88,  (在蘭桂芳附近) 頂樓.  主打地中海菜.餐廳面積大,有大型酒吧, 主要入口歐州酒.   選擇超多, 嘆杯酒, 傾下計, 系一個聚會的好地方.室內有梳化座, 燈光悠和, 帶點浪漫氣氛. 落地大玻璃窗, 視野廣闊, 靠窗位置, 可以飽覽中環半山風景. 餐桌齊整,  燭光下, 坐得舒服又浪漫.  設有天台露天座位, 晚上燈飾, 夜景均令人陶醉. 侍應生服務好, 迅速安排座位, 送上 Menu,  白開水及 Welcome Tapas.   又介紹食物和飲品. 朋友叫了 紅酒 Villa Chiopris Merlot,  我喜歡 西班牙果酒  Virgin Sangria  酒味醇厚,  大家先 碰 碰 杯. 今晚由朋友點菜,  他選了 Chef's  Signature  Tasting  Menu $498 -,   有 4 款前菜,  主食 , 加 甜品.前菜先送上  36-Months Iberico Jamon with Crystal Bread西班牙黑毛豬風乾火腿, 鹹鹹香香, 佐酒一流. Fre
室內有梳化座, 燈光悠和, 帶點浪漫氣氛.
餐桌齊整,  燭光下, 坐得舒服又浪漫.
設有天台露天座位,
晚上燈飾, 夜景均令人陶醉.
西班牙黑毛豬風乾火腿, 鹹鹹香香, 佐酒一流.
Fresh Fine de Claire Oyster (2 pcs)  生蠔送到.  質素好,   用冰藏著, 伴有檸檬,  自製豆瓣辣汁. 蠔肉大而爽口,  生蠔鮮甜, 海水味和蠔味兼備.  真正回味.
薄切帶子配襯七彩食用花, 擺碟好美.
帶子鮮嫩無比, 滑滑的, 加上香茅油醋真美味.
Crispy Potatoes Mille-Feuille    薯仔千層餅,  手工製作好精緻, 口感酥脆內裡軟糯.
Crispy Potatoes Mille-Feuille
大型大虎蝦肉質爽彈, 加上香濃蒜香汁,  食得回味.
Pan-seared Foie Gras on Buttered Brioche with Fig Jam  香煎鵝肝配布莉歐法包
鵝肝, 煎至外脆內軟, 濃香的鵝肝浸透出它獨有的香味, 入口即溶, 閉上雙眼慢慢咀嚼, 帶邪惡消魂感.
Main Event :  QM  Signature Suckling Pig
西班牙式烤乳豬,  經典傳統菜,  賣相好靚,  乳豬皮薄薄的, 烤得極香脆.
QM Signature Suckling Pig
乳豬豬味濃香,  啖啖肉 , 肉質軟綿綿.  已切成兩塊, 方便分嚐.  配點燒汁, 更帶出肉香味.
The Grand Event, Signature Seafood Paella Barcelona
又一個西班牙經典菜,  廚師控制火候很熟煉, 用淺鍋來烹煮, 擺設及色彩吸引. 有大蝦, 青口, 蜆肉, 紅椒, 墨魚.
飯面是誘人的金黃色,  飯粒粒粒圓潤飽滿, 入口飯粒軟硬適中帶點黏稠煙韌, 好好食.
A Sweet Finale:    Crema Catalana   甜品奶味濃厚, 甜而不膩,  伴有焦糖更可口.
Crema Catalana
Basque Burnt Cheesecake  巴斯克芝士蛋糕配紅莓雪葩.
芝士蛋糕綿密, 有濃郁芝士香味, 配雪葩加酸甜紅莓醬!  好好食.
Basque Burnt Cheesecake
西班牙風味菜, 食材選料非常好,  廚藝有心得, 服務同環境都理想, 食得開心 !
Crispy Potatoes Mille-Feuille
  • The Grand Event
  • Signature Seafood Paella Barcelona
2024-11-28 487 瀏覽
整理好未食嘢就諗住約朋友一齊食lunch!今晚我今日又同朋友去中環嗰邊做野,就諗住搵間食lunch同hea下!朋友諗住去有望到半山景既餐廳! 我醒起蘭桂坊附近係有一間、跟住我哋就決定咗去呢間度食!依家唔只有山景、佢仲有天台兩層!重點係全落地玻璃位置超級闊落;當然呢度嘅嘢食都超高質素!今次我同朋友帶咗個weekend夾lunch、午餐來講都好抵食:首先我哋叫咗芝士火腿蕃茄包拼盤,芝士係羊奶芝士但係一啲都唔蘇,配上臘肉腸都有兩種口味、巴馬火腿有兩種唔同嘅形態!非常新鮮,最令我哋最驚喜係呢個蕃茄包酸酸甜甜超開胃!麵包仲要係吹中脆嘅質地!之後再叫咗個香蔥火焰帶子,呢度菜味道超獨特,帶子亦都非常之滑!食落去嗰種質感係好嫩滑!之後仲有個前菜小食臘肉腸蕃茄芝士麵包、開胃菜來講好高質素!之後仲有蕃茄蒜蓉大蝦麵包拼盤、隻蝦好大隻之餘仲好多肉!蝦頭都有蝦膏,再配上麵包食非常開胃!仲有個水波蛋蘑菇薯條,蘑菇炒到香噴噴,好入味!以佢嘅薯條都係得滯配方食落去同出面嗰種薯條唔一樣!香脆可口!最後兩款主角出場,意大利芝士雲吞,同how焗西班牙乳豬拼蒜蓉青椒!南瓜濃汁超讚!再加上西班牙乳豬皮脆肉嫩!食落去淡淡都係層次

今次我同朋友帶咗個weekend夾lunch、
午餐來講都好抵食:

最後兩款主角出場,意大利芝士雲吞,同how焗西班牙乳豬拼蒜蓉青椒!南瓜濃汁超讚!再加上西班牙乳豬皮脆肉嫩!食落去淡淡都係層次!

原本我哋叫咗佢哋餐廳全部食芝士蛋糕、同埋有少少腫嘅食布甸!再配合雲呢拿
Cream!層次滿滿!

Quiero mas
中環威靈頓街2至8號m88-20f
2024-11-26 438 瀏覽
M88既餐廳環境真係一流,落地玻璃夠開揚,可以瀏覽中環夜景,而且餐廳質素屬高等,20樓的Quiero Mas 主打西班牙/地中海菜,一入店內,已經被餐廳水吧的裝潢吸引著今晚既Chef's Tasting Menu HKD$498+10% /位頭盤每位3選2兩個人一共可選四款,當然每款菜式都要點36個月黑毛豬風乾火腿配蕃茄多士,風乾火腿油花較多,咸香帶甘,濃厚的肉味在口腔內徘徊,旁邊的蕃茄多士,又香又脆帶子配牛油果蓉,蔥油香茅汁醬,單是賣相已經吸引,配上牛油果蓉及醬汁,令人眼前一亮,醬汁做得非常出色,將帶子味道提升,恰到好處法國紛迪加生蠔(2隻) (+$78),修長薄殼生蠔,蠔肉有透明感,入口清爽TO WARM UP (Select Two)到第兩輪頭盤同樣可以3選2西班牙傳統橄欖油蒜蓉蝦配多士,橄欖油蒜蓉味道濃郁,配上新鮮蝦,又鮮又惹味香煎鵝肝配多士無花果 (+88),鵝肝入口絲般順滑,配上多士及黑醋醬,減低油膩感,還有一片無花果,非常欣賞餐廳的配搭主菜鎮店QM Signature 烤乳豬,配南瓜蓉,烤薯仔及西班牙青椒,乳豬皮烤得又香又脆,肉質嫩滑,充滿油香,跟本不須太費力咀嚼,連旁邊

頭盤每位3選2
兩個人一共可選四款,當然每款菜式都要點

TO WARM UP (Select Two)
到第兩輪頭盤同樣可以3選2

主菜
鎮店QM Signature 烤乳豬,配南瓜蓉,烤薯仔及西班牙青椒,乳豬皮烤得又香又脆,肉質嫩滑,充滿油香,跟本不須太費力咀嚼,連旁邊的配菜也滿有驚喜

第二道主菜

Signature 西班牙海鮮飯(只限2位用),正宗嘅西班牙海鮮飯使用上平底鍋慢慢煮熟,薄薄的一層飯,但每一口都帶著海鮮味,海鮮有蝦,青口,蜆肉,還加上半隻波士頓龍蝦$128,很正宗的海鮮飯

甜品最後以焦糖奶凍,面層有微微的焦糖,再加上一點酒,每一口不會太甜

Tasting Menu食物款式多,比起散點餐牌,更豐富