2019-07-24 45 views
今日見完客就同客人去咗佢公司附近嘅一間好特別嘅蒸氣鍋店,這間店好有酒吧氣息,入到店裏面嘅感覺好舒服,仲有一個live Band嘅地方,我估如果包場嘅話應該可以一邊唱K一邊食蒸氣喎。入到店裏面嘅感覺好舒服,仲有一個live Band嘅地方,我估如果包場嘅話應該可以一邊唱K一邊食蒸氣鍋。食物方面,樣樣野都好新鮮好好食,海鮮方面我自己就覺得唔需要加任何調味料已經好好味,因為其實蒸海鮮主要係食鮮味,如果加咗其他調味料都得但係就鮮味就會被蓋過,咁當然啦佢嘅所有海鮮都好新鮮,所以我都冇點任何嘅醬料,而最特別嘅係佢有兩個食物第一款係花生豆腐,這個花生豆腐係佢哋自創嘅好特別,另外一個就係海膽蟹肉卷都係喺其他蒸氣鍋店食唔到嘅而最值得讚賞嘅地方就係服務,佢哋每蒸一樣食物都會換過個蒸格,唔會影響每一道菜嘅味道,雖然佢牆上有每一樣食物嘅蒸嘅時間,但其實服務員都會幫我地安排好只要坐喺度食殘廢餐就可以啦,真係值得讚賞

而最值得讚賞嘅地方就係服務
,佢哋每蒸一樣食物都會換過個蒸格
2019-07-19
$498 (Dinner)
2019-07-20 35 views
今天下着大雨,放工後都不知吃什麼,見朋友說火炭附近開了一間海鮮蒸氣鍋,便入去試一試,只看門面已經覺得好特色,進去有三張枱,原來抬頭一望有個大螢幕可以唱卡拉OK,店裏只有兩人一個就是廚房準備食材零一個在門面幫手蒸食材,每一個步驟都很細心,食譜上有幾個套餐可選我們就是選了Set B,一開始就放了一些健康的米在鍋中,除了放海鮮上蒸籠正之外還有很靚的配菜砌花款,可見店鋪細心之處,到最後可以享受粥之精華,太美味了。
今天下着大雨,
可見店鋪細心之處,
到最後可以享受粥之精華,太美味了。
2019-07-20 65 views
想品嘗香港最地道的海鲜料理,有蒸汽海鲜石煱專門店無疑是最好的選擇。這間餐廳位於火炭站附近,步行15分鐘到達,深受大眾喜愛。菜式以健康,創新的蒸氣石鍋菜式為主,食材依靠110℃的水蒸汽蒸熟,保留了海鲜最原始的鮮美滋味,慢慢品嘗,海鮮肉質新鮮彈牙,柔軟入口即化,讓味蕾品嘗到極致的美味。店内還有不同套餐的豐富菜品可選,絕對满足不同食客的要求。有蒸汽海鲜石煱專門店的美味料理,將給你帶來美味既味覺體驗,不容錯過的美食,一試難忘。
2019-07-19
$498 (Dinner)
  • 蒸青花龍蝦
  • 鮮拆蟹肉手工玫瑰花生豆腐
  • 蒸有機濕豆豉北海道扇貝
  • 龍蝦
  • 蒸深海龍躉件
  • 北海道大扇貝
2019-07-19 43 views
工業區內嘅餐廳一向都會好早收工,甚少做晚市生意嘅係火炭呢頭返工嘅朋友同我講佢最近發現到一間好食又特別嘅蒸氣鍋餐廳 - Drink氣鍋餐廳裝修設計有別於一般蒸氣鍋食肆,佢嘅門面至到內部裝修都似一間cafe或者食西餐,邊個會估到佢係玩蒸氣鍋原來唔止裝修特別,就連食物配搭都好不一樣喎佢哋每一款食物都會配上唔同嘅蔬菜,但唔係一般嘅菜心、生菜之類,而係蒜芯、花生芽、翡翠苗、紫椰菜花等等青花龍蝦新鮮彈牙之餘仲有少少膏,龍蝦肉非常飽滿,鮮味十足!北海道扇貝真係啖啖精華,肉質幼嫩爽口,扇貝嘅汁仲好濃郁鮮甜。鮮拆蟹肉手工玫瑰花生豆腐就最搶眼同特別,外型真係整到玫瑰花型狀之餘個顏色係呈淺淺地嘅灰藍色。原來餐廳係加入左蝶荳花,豆腐質感同一般認知嘅豆腐質感完全係兩回事。呢款豆腐咬落質感軟綿,唔會一咬就散開,同埋真係有種花生味!配合豆腐裡面嘅蟹肉,又幾夾喎!呢個豆腐真係睇得又食得貴妃蚌拼蕃薯貝處理吐沙方面做得好好,一粒沙都無食到!比起平時食開嘅沙白蜆更加大隻,同埋鮮味係更加濃,最驚喜係爆汁!紫葱栗子蒸雞鋪滿我好鐘意食嘅紫洋葱,佢比起一般嘅黃 / 白洋葱多一股甜味,亦會帶有好重嘅香味,最重要係比黃 / 白洋葱營養
工業區內嘅餐廳一向都會好早收工,甚少做晚市生意嘅

原來唔止裝修特別,就連食物配搭都好不一樣喎

青花龍蝦新鮮彈牙之餘仲有少少膏,龍蝦肉非常飽滿,鮮味十足!

紫葱栗子蒸雞鋪滿我好鐘意食嘅紫洋葱,佢比起一般嘅黃 / 白洋葱多一股甜味,亦會帶有好重嘅香味,最重要係比黃 / 白洋葱營養價值高好多!

雞件就蒸得好嫩滑,有時食新鮮雞好驚會食到好鞋嘅肉質,幸好佢呢度嘅雞件無呢個問題出現。

食到最後就要食埋櫻花蝦南瓜黑豚十六穀粥啦
十六穀即係包括有馬豆、綠豆、茨實、杞子、紅米、藜麥等等,每一啖都充滿不同嘅穀香氣味。粥底索滿海鮮及不同嘅蔬菜精華,加上混合咗櫻花蝦同南瓜,粥底已經鮮味十足,係正到會令人食唔到口個種!

食完咁多樣嘢就梗係時候啟動另一個胃食埋個甜品先走啦!
呢度有得叫心太軟,雖然呢款甜品係周圍都有得食,但蒸嘅心太軟又真係第一次見喎!
蒸同焗嘅心太軟其實味道都唔會有太大分別,一樣都係內餡甜美,充滿邪惡嘅朱古力氣息!個分別係外層唔似焗嘅一樣有脆身嘅感覺

不過呢度嘅心太軟都幾好食,仲有一球抺茶雪糕添,食完之後我真係飽到100%啦!
2019-07-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2019-07-11 54 views
呢間蒸鍋環境同其他蒸鍋店好唔同,好有自己特色,加上燈光,令到呢間小小鋪頭帶有一種奇幻色彩,食食下好想擺個神燈係蒸鍋到蒸,唔知會唔會蒸出一個阿拉丁出嚟呢?朋友就話:神燈入面果個係燈神,唔係阿拉丁啊!有無睇過部電影架?大佬!(大家哄堂而笑)我尷尬地笑笑轉移話題:這個蒸鍋蓋咁得意嘅!(木質好似一個帽嘅形狀)這餐蒸鍋最令我印象深刻的是玫瑰豆腐,賣相真係好靚啊,好適合打卡用,好好奇究竟係點樣整出黎嘅。有啲櫻花蝦鋪灑在豆腐上,味道好Match!豆腐嘅滑嫩加上櫻花蝦嘅鮮香,真係又靚又好食。平時我個人就好中意食豆腐,並且樂於嘗試各種豆腐料理。這個豆腐料理可以排在我心目中的前三位。食完蒸嘅精美菜式之後就要食蒸氣鍋嘅精華——粥底。聽說係用日本十六穀整嘅,我好期待。食落感覺好健康,有穀物嘅清香加上海鮮的鮮甜,唔錯!最後以心太軟做結,叮嘅心太軟就食過,蒸嘅真係未食過,一開始真的很抗拒蒸心太軟,覺得會有伏。不過食落又正常喔,唔會淋曬。款款菜式賣相排盤都好有心思,在食材的配搭好有特色,蔬菜也採用唔同嘅有機菜,這是市面上好多餐廳都做不到的。睇得出,也食得出這間小店的用心經營。這一次蒸鍋體驗感覺唔錯!食得幾舒服。

這餐蒸鍋最令我印象深刻的是玫瑰豆腐

食完蒸嘅精美菜式之後就要食蒸氣鍋嘅精華——粥底。

食得幾舒服。
2019-07-06
$500 (Dinner)
  • 櫻花蝦玫瑰豆腐
2019-07-08 87 views
本身自己就係住九龍區,今次約嘅朋友係住沙田。本身約食飯就約係九龍塘又一城食,因為大家都無咩Idea,但佢話覺得有啲唔舒服,所以想食清淡啲嘅嘢食。其實出街食,真係好難搵到清淡嘅嘢食。不過佢話朋友介紹有間係火炭嘅蒸鍋幾好食,又係蒸嘅,無咁熱氣同重口味。於是大家就佢,我就要離開我熟悉的九龍區,長驅直入火炭。但係間嘢其實都有少少難搵嘅(對於我呢啲路癡嚟講)不過有Google map 帶路都成功係半小時內搵到。由於我地都係比較遲先去預約,好多時間都full booking,幾經波折才預約到。嚟到門口,覺得真係唔似蒸鍋,似係café多啲,好文青,好雅緻。入到去睇到位置都唔係好多,怪唔之得咁難BOOK啦。老實講,睇到MENU嘅價錢又係嚇一驚嘅,我好耐都無食過三舊水以上嘅飯啦。又到月尾啦,反正都就快出糧,於是決定將銀行剩低嘅錢攞曬出嚟食餐好嘅。(不知不覺暴露了我銀行的餘額)於是我地都決定叫最貴嘅套餐!慶祝下就嚟出糧!前菜係皮蛋加番茄,加咗啲類似豆芽咁嘅嘢,食落無咩味,酸酸地,我都係中意食譚仔嘅尖椒皮蛋多啲。其後佢每份嘢食上到嚟我地都大大聲:哇~由於擺落去就蓋住咗,所以我地都唔記得咗要比相機食先。後尾先

入到去睇到位置都唔係好多,怪唔之得咁難BOOK啦。

於是我地都決定叫最貴嘅套餐!慶祝下就嚟出糧!

其後佢每份嘢食上到嚟我地都大大聲:哇~

由於擺落去就蓋住咗,所以我地都唔記得咗要比相機食先。

後尾先記得要影相。
影得無真實咁好睇,佢啲排盤好靚啊,令我感覺好似食緊西餐咁。

聽佢講,好多蔬菜都係有機,本地新鮮種植嘅。

我:唔知係咪因為佢話係有機,真係食到好新鮮嘅感覺。

朋友:姐係你食到x嘅感覺係咪?(估字遊戲)

我:……

最後嘅十六穀粥底在整場晚宴的最後壓軸登場,展現了它平實的魅力之餘又不失風味。

有日式清幽嘅氛圍,西式嘅精緻擺盤,中式嘅蒸蔬菜配肉類,

食材新鮮有特色,仲有花生豆芽食,真係聽過好多次,食就第一次,味道真係有花生味架(應該唔係幻覺)成餐食落嚟都食咗好幾款蔬菜,又有不同穀物,感覺對腸胃好好。

味道,環境,服務都屬中上,值得一試。
2019-06-30
2019-07-07 1615 views
Drink 氣鍋📍火炭坳背灣街38-40號華衛工業中心地下4號G舖Kay Gor 收工當然係同朋友聚啦咁啱見到網上推介有間似Partyroom又似餐廳嘅私房餐廳而且泊車好方便啱晒揸車嘅朋友👍🏻👍🏻👍🏻入到去環境果然舒服,懷舊帶點情調超有氣氛小店入邊有三張枱絕對有自己嘅私人空間餐廳仲有提供KTV服務最啱一大班朋友邊打邊爐邊唱K😅而且餐點都非常特別可以根據客人嘅需要調配10分適合需要度身訂造嘅朋友🐥🐥杞子酒糟雞👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻首先上菜嘅係冰鎮嘅雞用咗新鮮嘅雞浸左杞子酒,雞件入味得來又爽身,10分開胃🐣自家制皮蛋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻香港本地農場取料新鮮又滑口有機豆豉蒜芯扇貝👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻頭先來嘅主菜就係我最鍾意嘅扇貝用正嘅方法係最可以食到海鮮嘅鮮味服務員提醒首先飲咗扇貝上嘅清湯先清湯帶有海鮮扇貝鮮味,扇貝的鮮美豆蒜同蒜心令味道更加明顯熱情果蒸鮑魚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻10分特別嘅配搭原隻鮑魚放喺熱情果上面清蒸熱情果令原本嘅鮑魚更突出清淡味食完鮑魚記得要食埋熱情果嘅果肉貴妃蚌,象拔蚌,蕃薯蜆👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻接着嚟嘅係另外既海鮮拼盤貴妃旁超級大隻,而且冇腥味另外象拔蚌都非常有硬口三色西蘭花,
Drink 氣鍋
📍火炭坳背灣街38-40號華衛工業中心地下4號G舖

Kay Gor 收工當然係同朋友聚啦
咁啱見到網上推介
有間似Partyroom又似餐廳嘅私房餐廳
而且泊車好方便啱晒揸車嘅朋友👍🏻👍🏻👍🏻

入到去環境果然舒服,懷舊帶點情調超有氣氛
小店入邊有三張枱絕對有自己嘅私人空間
餐廳仲有提供KTV服務
最啱一大班朋友邊打邊爐邊唱K😅
而且餐點都非常特別可以根據客人嘅需要調配
10分適合需要度身訂造嘅朋友

🐥🐥杞子酒糟雞👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
首先上菜嘅係冰鎮嘅雞
用咗新鮮嘅雞浸左杞子酒,
雞件入味得來又爽身,10分開胃

🐣自家制皮蛋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
香港本地農場取料新鮮又滑口

有機豆豉蒜芯扇貝👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
頭先來嘅主菜就係我最鍾意嘅扇貝
用正嘅方法係最可以食到海鮮嘅鮮味
服務員提醒首先飲咗扇貝上嘅清湯先
清湯帶有海鮮扇貝鮮味,扇貝的鮮美
豆蒜同蒜心令味道更加明顯

熱情果蒸鮑魚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
10分特別嘅配搭
原隻鮑魚放喺熱情果上面清蒸
熱情果令原本嘅鮑魚更突出清淡味
食完鮑魚記得要食埋熱情果嘅果肉

貴妃蚌,象拔蚌,蕃薯蜆👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
接着嚟嘅係另外既海鮮拼盤
貴妃旁超級大隻,而且冇腥味
另外象拔蚌都非常有硬口

三色西蘭花,溫室花生芽,蒸斑塊👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
超級特別嘅食材
好少見到有三隻色嘅西蘭花
溫室花生芽更加好特別採用花生同豆苗
斑塊食落口好大雙有鮮魚味

🐔🐔拗背灣雞👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
新鮮雞的鮮味始終非冰鮮雞可比
雞油香味好重,蒸雞件特別滑口

🐂糖灼牛👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
肥牛用上粥底住熟
完全冇雪味

🧁蒸心太軟👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
用蒸既非常既特別
心太軟外皮好軟熟,入面就暖粒粒濃郁既朱古力漿

小店整體來講服務非常之好,最重要係有家既感覺
蒸氣鍋則透過蒸氣鎖住食物鮮甜的原汁原味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
有專人介紹和協助烹調,證明左餐廳好著重對顧客和食材
🚘🚘十分岩有渣車既朋友

Kay Gor 推介 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
備注👍🏻5粒代表最推介
———

———

#kayGorfoodie #foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie
#love #instagood #beautiful #happy #followme #friends #follow4follow #tagsforlikes #photography #instafood #fashion #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #smile #igers
#hkig #hkigfood #Drink氣鍋
  • 北海道大扇貝
2019-07-05 60 views
-杞子酒糟雞酒味不太濃,雞肉味同酒mix了一起-自家制皮蛋好新鮮,非常滑口-有機豆豉蒜芯扇貝熟稔度剛剛好,一啲都唔un意外地一口食落去豆豉無蓋過扇貝味道-熱情果蒸鮑魚本人唔太鍾意太重海鮮味,鮑魚被熱情果中和左浸海鮮味所以我覺得唔錯,而且完全唔似酒樓香口膠-貴妃蚌,象拔蚌,蕃薯蜆象拔蚌好爽口,幾乾淨無沙蕃薯蜆充斥住海鹽,唔咸。-三色西蘭花,溫室花生芽,蒸斑塊紫蘭花幾特別,黃蘭花似椰菜味道斑塊好重鮮魚味,無雪味-花生造豆腐,蟹肉蟹粉Mix埋一齊既顯蟹肉蟹粉鮮味花生造豆腐,單吃較清淡-拗背灣雞雞油香味好重,肉質好滑-糖灼牛-蒸心太軟非常特別做法,外皮好軟熟服務態度好,老闆同樓面好nice
-杞子酒糟雞
酒味不太濃,雞肉味同酒mix了一起
-自家制皮蛋
好新鮮,非常滑口
-有機豆豉蒜芯扇貝
熟稔度剛剛好,一啲都唔un
意外地一口食落去豆豉無蓋過扇貝味道
-熱情果蒸鮑魚
-貴妃蚌,象拔蚌,蕃薯蜆
象拔蚌好爽口,幾乾淨無沙
蕃薯蜆充斥住海鹽,唔咸。
-三色西蘭花,溫室花生芽,蒸斑塊
紫蘭花幾特別,黃蘭花似椰菜味道
斑塊好重鮮魚味,無雪味
-花生造豆腐,蟹肉蟹粉
Mix埋一齊既顯蟹肉蟹粉鮮味
花生造豆腐,單吃較清淡
-拗背灣雞
雞油香味好重,肉質好滑
-糖灼牛
-蒸心太軟
非常特別做法,外皮好軟熟
服務態度好,老闆同樓面好nice
2019-07-04
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$440 (Dinner)
  • 蒸有機濕豆豉北海道扇貝
  • 蒸深海龍躉件
2019-07-04 58 views
火炭Drink蒸氣鍋座位有限,而且須要預訂,附近環境是工業邨,夜色漸近,跡罕至,周遭環境給我的感覺是一個適合偷情的好地方,店員全程在身邊細心服侍,我只須專心品嚐每一道菜式,當吃完一道菜,店員自動自覺換上蒸第二道,如此類推。蒜芯蒸扇貝,扇貝大大粒, 啖啖肉, 上面放左有機豆豉, 蒸完出黎個殼上超多汁,留左原始風味,飲落去鮮甜可口,真是好過癮。再叫個龍躉,有大量蔬菜如西蘭花和翠玉瓜作配菜。 但最為特別的是那些一條條粗粗的、像芽菜的花生芽,是在香港溫室種植,甚至可以在這裡買!下次繼續來。
2019-07-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Voucher
2019-06-27 1159 views
男友對「食」的要求高,今晚到我帶佢食好野。知佢最鍾意打邊爐,不過今晚轉一轉款,黎過蒸氣海鮮鍋。蒸氣鍋可以保留到食物的原汁原味,一直得到本小姐的青睞。愛嚐鮮的我們今晚到火炭工廈地鋪這間隱世「Drink氣鍋」大吃大喝。-平時食蒸氣鍋多數在酒樓,今次選址工廈,餐廳裝橫及其木系和諧色調感覺像文青cafe,座位不多,建議預先訂台的私房蒸氣海鮮餐。-職員首先在鍋底加入日本十六穀、龍蝦及南瓜去煮粥底。然後在上面的有孔蒸架烹調海鮮。在不加任何水份的情況下進行蒸煮,鍋底食材完完全全吸收所有海鮮精華,非常鮮甜。-先來「手工皮蛋」作為前菜。皮蛋的甘香、酸甜的有機蕃茄與清新的苜蓿芽味道很配合,十分開胃的冷盤前菜。-首先出場的海鮮是「象拔蚌及蕃薯蜆」兩者肉質鮮嫩富彈力,不需薰點醬汁已能品嚐其鮮。加上紅莧菜及黃椒,作為裝飾之餘,亦是健康新鮮的配搭。-接著是「蒜心蒸扇貝」,同樣蒸煮時間恰到好處。最吸引的是那澎湃的湯汁! 先嚐其鮮甜無比的湯。扇貝是珍寶級,口感爽彈!巧妙地加上XO醬及辣椒片,進一步提昇口味。嫩芽爽脆的蒜心及芥蘭菜,令賣相口味不單調。-嘩!「蒸斑魚」呀!斑魚用翠肉瓜承托著,最特別的是用上三色西蘭花🥦及花

首先出場的海鮮是「象拔蚌及蕃薯蜆」

嘩!「蒸斑魚」呀!斑魚用翠肉瓜承托著,最特別的是用上三色西蘭花🥦及花生芽。花生芽外觀像豆芽,但外型比豆芽更胖胖,其營養價值亦十分高,口感爽脆清甜帶豆香。斑魚肉質細緻,口感軟滑。

驚起一浪接一浪,「黑豚肉卷」及「蟹肉海膽粉皮卷」同樣令人難忘。黑豚肉紋理清晰,肉質煙韌味濃,包著爽脆粗壯的露筍,味道不錯。至於粉皮卷,透亮的粉皮質感煙韌,完美的鎖著鮮甜的海膽及蟹肉
,同樣出色。

很欣賞師傳每道菜都花了不小心思的配搭。這份「蒸本地鮮雞」,雞肉嫩滑配上紫洋蔥、香菇、翡翠菜苗及栗子🌰,口感層次豐富。

最後是品嚐龍蝦粥底。米粒有咬口,而且充滿著海鮮的精華。不用加任何調味料也能吃到原汁原味!

吃完粥底,已經很飽足了。 但職員推介的「蒸心太軟」,還是第一次遇上,很吸引呢,一於試下。先蒸約十分鐘,然後再交給師傳裝飾。蒸的口感比焗的較濕潤及軟綿,朱古力香配上雲呢拿果仁雪糕及鮮士多啤梨,令人101分的滿足
2019-06-27 80 views
火炭,對於我黎講真係去到世界盡頭咁遠,咁大個人都唔知去過幾多次……仲要去火炭搵野食真係第一次。話說友人生日,佢就喺火炭工業區返工的朋友提意去火炭呢間食海鮮蒸氣鍋,仲話野食同環境都好正!約埋火車站等,行過去大10分鐘左右,其實都okay 既~坐位唔算多,到場都有幾張枱等緊。所以黎一家要記得記得訂位。入到去環境幾好feel😄,點都估唔倒火炭工廠大廈地下無有間咁有情調的餐廳,可惜係同我一班friend 黎…..👉👈。近門口有個小舞台,聽講有時會有人表演既,不過我食飯果日就無喇。一黎係個冷盤小食:流心皮蛋+蕃茄仔,食完即刻好開胃。聽講呢度出名粥底+海鮮蒸鍋。平時食既粥底火鍋,都係香粥+水咁囉。呢度粥底相當講究,係用日本十六穀及麥米,配上粟米魚肚黑豚煲成。粥底準備好就開始蒸海鮮。大家估下呢個係乜?!好似越南旅行時買果頂帽。其實佢係蒸鍋個蓋,用黎蒸海鮮時候蓋上。蒸鍋食海鮮真係一流,打邊爐食海鮮,鮮味流失晒去湯底。蒸氣鍋可以鎖住海鮮肉汁,食落份外鮮甜,就算流出黎都係去返個粥果度~蒜心苗伴北海道扇貝扇貝超太粒,蒸6分鐘就夠喇。上面有幾粒豆豉同蒜心,應該係用等蒸既過程可以去走D腥味。蒸好之後扇貝既汁完全

一黎係個冷盤小食:流心皮蛋+蕃茄仔,食完即刻好開胃。

蒜心苗伴北海道扇貝
扇貝超太粒,蒸6分鐘就夠喇。上面有幾粒豆豉同蒜心,應該係用等蒸既過程可以去走D腥味。蒸好之後扇貝既汁完全無流失,鮮甜原汁原味,真心推介❤️。

蜆 貴妃蚌配莧菜
蒸蜆會比較容易控制時間,有時打邊爐D蜆過熟,D肉會煮到實晒。貴妃蚌爽口鮮味,仲食倒D海水味。

玫瑰花生豆腐
賣相別緻,瘋狂影完相一輪先食得。因為加左蝶荳花,所以顏色灰灰藍藍。食落淡淡的花生味,配D豉油,好好味。

最後當然要食埋吸晒海鮮精華既粥底啦! 粥底綿滑,加上十六穀及麥米食落煙韌有咬口。感覺原汁原味好健康。

呢餐覺得環境同食物都滿分!食物份量剛剛好,每樣都好精緻。店員服務周到,每次食完就會更換蒸格,準備下一道菜。每道海鮮都有蒸既時間表俾你跟住,唔洗驚唔熟會肚痛,又唔會蒸過籠!
2019-06-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$398 (Dinner)
  • 玫瑰花生豆腐
  • 蒜心苗伴北海道扇貝
  • 貴妃蚌配莧菜
2019-06-22 73 views
隱世蒸氣鍋!唔係朋友介紹都唔識黎,貪佢夠靜,野食又夠新鮮、好食!之前book定位,等廚師預備好食材,有專人幫手控制蒸鍋,黎到等食就得!場內有唔同既飲品同酒,本身唔飲酒,所以無叫。有隔離枱客人開左幾支,應該唔錯!先先上演左一場噴火雜技—酒煮賴尿蝦加酒落去炒,出晒火,好香酒味!賴尿蝦算大只,好好肉,有少少酒味。肉質爽口同鮮甜,可以成只既肉起出黎而唔會爛!蒸有機濕豆豉北海道扇貝豆豉汁好香,少少既咸味,帶起扇貝既鮮味!扇貝好新鮮,大大只,好厚身既肉,爽口,好清甜!蒸貴妃蚌配蕃薯貝又係鮮甜到不得了!!蒸出黎啲湯超鮮味,好好飲!貴妃蚌超爽口,肉質爽甜!蒸拆蟹肉手工玫瑰花生豆腐右邊果份,樣貌一流,食落似稔身既年糕,好香花生味,加埋面頭濃香既蟹肉同櫻花蝦食,好夾!蒸黑豚露荀卷蔬菜新鮮,尤其是個露荀,好脆口!蒸深海龍躉件好多肉!肉質彈牙,好新鮮!咬落啲皮好多骨膠原既感覺,好厚身!好好食!伴魚仲有好特別既花生牙同三色椰菜,之前都未見過,有心思!紫蔥栗子蒸本地新鮮雞用少少調味/酒去醃左,雖然蒸左一陣,但全熟,仲好嫩滑!正!蒸青花龍蝦龍蝦肉新鮮,可以成舊肉起出黎!食落好爽口彈牙!唔需要點任何醬料都好好食!Yu

先先上演左一場噴火雜技—酒煮賴尿蝦
加酒落去炒,出晒火,好香酒味!

蒸有機濕豆豉北海道扇貝

蒸貴妃蚌配蕃薯貝
又係鮮甜到不得了!!蒸出黎啲湯超鮮味,好好飲!
貴妃蚌超爽口,肉質爽甜!

蒸拆蟹肉手工玫瑰花生豆腐

蒸黑豚露荀卷
蔬菜新鮮,尤其是個露荀,好脆口!

蒸深海龍躉件

紫蔥栗子蒸本地新鮮雞
用少少調味/酒去醃左,雖然蒸左一陣,但全熟,仲好嫩滑!正!

蒸青花龍蝦
龍蝦肉新鮮,可以成舊肉起出黎!食落好爽口彈牙!
唔需要點任何醬料都好好食!

Yummy!

櫻花蝦黑豚南瓜十六殼
鍋底係日本十六穀米+南瓜、櫻花蝦、粟米同黑豚。食到最後個粥已經煮好,精華既所在!!完全無加過調味,但已經好夠,好鮮甜!夾雜住櫻花蝦既香味!正!

檸檬雪芭
黎一個完美既結局!雪芭酸酸甜甜,好幼滑,香檸檬味,用佢黎結尾一流!

係一間好值得推介既蒸氣煱,服務同食物質素都一流!尤其是啲海鮮,好新鮮,好清甜,時間控制得好好!人多仲可以包場!
推薦!
2019-06-15 76 views
生日打算食好啲,喺openrice睇到呢間小店,就嚟試下啦。店面非常之細,一次只係可以serve三桌人,不過都坐得幾舒服,裝修别致。不足嘅係冷氣唔夠,蒸氣又好熱。 點餐時需要留意,如果一抬点咗兩個餐,粥底同埋鱼係冇得分開上嘅,如果想食價格更高嘅粥底或者鱼需要補價。先準備粟米魚肚黑豚十六穀粥,等到食完海鮮之後就有得食啦。然後就係各式海鮮,全部都非常新鮮。龍躉嫩滑结實,貝類爽口彈牙,龍蝦最正,不但生鮮,仲有齊蝦肉蝦膏蝦子,超滿足。牛肩不老無筋,海膽亦都有鮮味。栗子雞不過不失。每道菜式都附有蔬菜,份量充足又好食,少見。 最後個粥融入咗海鮮味, 好食又暖胃。比較唔滿意嘅係花生豆腐, 雖然造型和用料別緻, 但係口感黏結,疑似下了極多澱粉。豆腐本身淡而無味,和著蟹肉蟹膏食倒是还好,但係始終食唔出花生香味。最後四人埋單,兩个A兩个B加四杯飲料大概二千一百元多啲,略貴不過非常值得!
。 最後個粥融入咗海鮮味, 好食又暖胃。

粟米魚肚黑豚十六穀粥
海膽粉卷, 牛肩露筍卷
栗子走地雞
新鮮龍蝦
2019-06-14 49 views
好耐都冇食過蒸海鮮粥底火鍋,呢間咁啱之前有朋友食完介紹我黎,仲話佢係主打用健康新鮮食材配蒸海鮮。雖然地方就偏遠少少不過為咗食好嘢就冇法子啦。佢地點係響火炭既工業區內,響火車站行過去10分鐘左右。一入到去,地方雖然唔係好大,但係座位都好闊落坐上去都好舒服,同埋個環境用嚟打卡一流呀!職員一開始已經好細心咁解釋每個set既食材,由於朋友上次係食B餐,所以我今次都跟朋友嗌😁一開始前有個冷盤小食係皮蛋嚟嘅,個汁酸酸甜甜好醒胃..呢個係粥底,裏面有日本十六穀,魚肚,栗米同黑豚。職員幫我地加少少水之後就開始蒸海鮮喇.有機花生芽老虎班件..花生芽都係第一次聽,職員介紹原來佢係超高營養嘅一種蔬菜黎,食落去有小小似芽菜,但好爽口,個前端好重花生味,配埋個班件..又唔會搶左佢味,成個配搭好match.蒜芯瑤柱北海道扇貝..呢個扇貝最正係佢啲汁,淡淡精華,食得出好新鮮。呢個叫做紐西蘭托托貝,比起一般大蜆更甜..又係成個殻都好多精華..當然唔會放過😁海膽配蟹肉粉卷..味道特別!幾有驚喜手工花生豆腐,一上台已經覺得佢勁靚喇..個豆腐蒸到恰到好處,滑身..好似食緊豆腐花咁.花生味不算太重.黎到最後一道菜啦佢期待左好
雖然地方就偏遠少少不過為咗食好嘢就冇法子啦。
佢地點係響火炭既工業區內,響火車站行過去10分鐘左右。

一開始前有個冷盤小食係皮蛋嚟嘅,個汁酸酸甜甜好醒胃..

呢個係粥底,裏面有日本十六穀,魚肚,栗米同黑豚。
職員幫我地加少少水之後就開始蒸海鮮喇.

蒜芯瑤柱北海道扇貝..
呢個扇貝最正係佢啲汁,淡淡精華,食得出好新鮮。

海膽配蟹肉粉卷..味道特別!幾有驚喜

手工花生豆腐,一上台已經覺得佢勁靚喇..

黎到最後一道菜啦佢期待左好耐嘅龍蝦

最後一道菜係花龍蝦,每人半隻但個size都算大隻,仲有膏! 正阿!

最最最後重頭戲,食粥喇..
呢個粥底我第一次試,因為出邊都係白粥居多,呢個粥底簡直一試愛上,佢吸收哂所有海鮮精華,同埋佢本身粥底個魚肚勁槳嘴,好重膠質..個豚肉滾左咁耐竟然仲好林...
食完呢個粥真係已經超級飽喇..

本身我地仲想試埋佢個心太軟..下次再大班人D一定會再黎食呀!
2019-06-06 54 views
火炭一向比人感覺都係工業區,而且地點比較偏遠,但係上網得知開咗間drink氣鍋🙃主打蒸海鮮🦐🦑🐟去到夜晚門面幾靚,好有格調,入到去餐廳唔大,座位不多,但環境唔錯,幾有feel😊適合一班人去或家庭聚會或者包場蒸海鮮分三個餐,我哋試咗最平嘅$398餐😶一開始店員就用日本16穀米預備粥底,先嚟蒸北寄貝及蜆,北寄貝超級巨型大隻🤩而且新鮮鮮甜。蜆就正常味道未算突出之後就有花生豆腐,整到好似一朵玫瑰花咁,賣相幾靚,豆腐帶有少少花生味,但比較清淡,好彩有蟹粉調味🦀 小食仲有皮蛋味道正常,冇咩特別。 之後有露筍豚肉卷,豚肉我覺得比較老,蟹粉卷賣相幾靚味道普通蒸扇貝夠大姐都幾鮮甜龍蝦肉都尚算爽口,但可更好😶最後到栗子蒸雞,蒸雞本身有調味最後就係個粥,落咗十六穀味道比較有咬口,幾特別。

小食仲有皮蛋味道正常,冇咩特別。

之後有露筍豚肉卷,豚肉我覺得比較老,蟹粉卷賣相幾靚味道普通

蒸扇貝夠大姐都幾鮮甜
龍蝦肉都尚算爽口,但可更好😶
最後到栗子蒸雞,蒸雞本身有調味
最後就係個粥,落咗十六穀味道比較有咬口,幾特別。