Restaurant: La Parole
Info:

2011-09-17 37 views
尋晚放工同男友去左食La Parole,因為都係朋友極力推介所以去試下,於是放工大約7點就去到,果時差唔多full左一半,冇幾耐就full哂,好在早d到 前菜未上前先品嚐餐包及小吃,餐包頗法式的,微暖且有nuts,而小吃味道不錯,令我非常期待之後的食物 我的前菜是鵝肝,有幾種不同食法,中間的那片很juicy,不過唔會食到成口都油,加上外面煎到脆脆的,而入面就好腍,一咬d汁就出哂黎,好食!而配上多士吃的那個也ok,不過只是被搶了風頭 而主菜當然是牛扒,我要左8成熟不過出奇地一d都唔韌,切落去好易就切到,咬落去更加食得出鮮味,夠嫩滑,好多肉汁,配埋d sauce就真係絕配,果然冇令我失望,最衰男友又係叫呢個,唔係可以試下其他睇下係唔係都咁正ma 而甜品就叫左pancake,不過掛住食唔記得影相,個pancake皮厚唔厚係我好睇pancake好唔好食的一個重要因素,好在呢度果d一d都唔厚,生果都新鮮,幾好! 同男友都覺得呢度唔錯,細問下lunch都係百多元,下次再來試試lunch

2011-09-13 7 views
上星期有朋友生日, 有人提議去呢間餐廳食, 雖然好少去呢區, 但原來拾地鐵係上環站落,行幾分鐘就到, 好方便. 間餐廳感覺好舒適, 座位又寬敞, 個waiter好有禮貌. 我叫左其中一款set menu, 個appetizer味道唔錯, 但我至愛係main course既牛扒, 肉質好鮮嫩, 好juicy, 食得出係好新鮮既材料, 最後當然唔少得美味既甜品啦! Strawberry不嬲都係我既favourite, 件pancake好crispy, 食完就perfect啦!而呢間餐廳既集團重有開朱古力店, 所以我都叫左杯朱古力飲品, 據聞係用比利時新鮮朱古力沖調, 果然朱古力味非常濃郁. 今次個朋友真係好介紹, 無論係環境, 食物同服務, 都係優質享受,價錢又唔係太貴, 係三五知己一邊食一邊傾既好地方. 我下次要再約另外既他朋友去試下其他菜式先得.
行幾分鐘就到, 好方便.

先得.
2011-09-03
Birthday
是日因為有朋友就黎走咁就成班去左食法國菜,最後揀左La Parole,呢度環境唔錯,幾適合品酒,朋友梗係都開左d酒高興下,不過我真係唔係太識,飲左少少就放棄左,唯有專注食。經過waiter詳細講解後,我地個個都係叫Discovery Menu,由大廚決定,起碼唔使自己諗。是日Appetizer係Foie Gras,小女真係未試過咁大件Foie Gras,以前食果d都係細細件一啖就冇所以一見到就好開心,雖然大大件,不過一d都唔油膩,煎得岩岩好,唔會太燶而又夠脆,入面都是熱辣辣同軟淋淋的!而湯係龍蝦湯,味道夠濃,入面都幾多龍蝦肉,雖然好足料,不過唔會好似出面果d好”傑”咁,所以飲完都唔會頂住仲有雪葩食,用黎清一清味蕾,幾細心wo又主菜有2道,第一道係忌廉白酒龍蝦,又係啖啖肉的一道,雖然唔係好識食,不過食得出幾新鮮,忌廉汁味道重,食完即刻飽左d而第二道主菜係牛仔柳配黑松露薯蓉同燒烤汁,個牛仔柳好嫩同夠軟熟,而黑松露配薯蓉都真係第一次食,黑松露好香令到成個薯蓉都香噴噴,加埋紅酒汁就有幾個層次既味道,幾特別,係是日最愛!!不過最衰冇得散叫,要睇彩數,因為discovery日日唔一樣最後個甜品係士
仲有雪葩食,用黎清一清味蕾,幾細心wo又
最後個甜品係士多啤梨奶凍,奶凍中間有d士多啤梨cake同sauce, 奶味唔太重,唔會搶左士多啤梨味,而士多啤梨都係食得出係新鮮既
個discovery set真係好多野食,食到我地個個都叫哂飽,餐茶都差d飲唔落,不過呢度就真係幾適合gathering,食物同環境都唔錯,有機會下次再黎

2011-08-30 19 views
同男友成日都會周圍食唔同嘅餐廳,今次試左喺上環開左唔係好耐嘅La Parole,由上環地鐵站去5分鐘都唔使就到是日星期五, 爆哂, 好在男友一早book左位, 侍應帶左我地去中間坐, 餐廳個環境暗暗地, 都幾浪漫, 水bar個位仲會轉色, 幾得意坐左一陣就上左d餐包同小食, 餐包有幾款, 因為唔太肚餓同想留肚, 淨係試左一款有nuts嘅, 味道唔錯, 個小食細細份, 都幾好食前菜要左哈密瓜西班牙火腿, 個火腿係比較濃味果種, 不過都幾有肉味, 配埋哈密瓜一齊食就平衡番個味道, 而且ham份量仲有好多添, 即時覺得好抵至於主菜我要左三文魚配龍蝦汁, 三文魚稍稍煎過, 外面是脆的, 因為唔係煎到全熟, 入面好嫩滑, 而龍蝦汁香濃, 令三文魚味道濃起來而男友要左大蝦墨魚麵條, 個麵加左唔同顏色嘅配菜, 令本身黑色的麵條冇咁沉悶, 佢個醬幾特別, 綠色的, 不過我地2個試左都唔知係咩, 個大蝦都ok新鮮, 不過男友話要大碟d先夠佢食….甜品係紅桑子酥皮伴雪糕, 2層酥皮中間有d cream夾住好多紅桑子, 酥皮夠脆, 不過真係太多cream喇, 要整番d出黎, 不過呢個甜品好適合女仔食, 而男

甜品係紅桑子酥皮伴雪糕, 2層酥皮中間有d cream夾住好多紅桑子, 酥皮夠脆, 不過真係太多cream喇, 要整番d出黎, 不過呢個甜品好適合女仔食, 而男仔就…好在男友揀左pancake, 唔係佢一定唔會食個甜品
飲埋餐飲坐左一陣搞到成11點先走, 不過無論食物質素定環境都值得推介
$400 (Dinner)
2011-08-29 34 views
和同事食farewell lunch,見這裡食評不錯,預早幾天訂位,12:15pm到達,全落地玻璃,裝修簡潔,環境開揚。4 course set lunch有6種選擇,價錢由$138 - $188不等。頭盤有湯或沙律,我們點了沙律:有碎蛋,麵包粒和煎過的西班牙火腿,沙律菜和其他配料普通,但火腿超咸,連沙律菜一同食也不能中和咸味,食了兩小片已受不了。主菜:三文魚柳 - 好出色,煮得剛剛好,魚肉好嫩滑,薯蓉亦好好味,這度主菜真係做得好出色。羊架 - 沒有羶味亦沒有其他味道,是完全沒有肉味的肉,芥辣超咸,完全唔似芥辣,而伴碟的焗千層薯仔,完全是油浸出來的,成碟只有那粒烤蒜頭最好味。甜品是法式banana pancake,賣相似碟炸腸粉,食落不脆口,pancake還算有麥味,但估不到切開後聞到好濃郁的香蕉味,相當不錯。最後coffee or tea結束這頓午餐。總括來說,水準平均,誠意是有,但仍有很多進步空間,希望他們繼續努力。

主菜:

2011-08-29
$195 (Lunch)
2011-08-28 21 views
平時只係睇openrice多,今次終於搵到間令我的起心肝去寫,希望唔係3分鐘熱度今次想分享的餐廳叫La Parole,一間fine dinning餐廳,食法國菜因為是好朋友生日,一心諗住與壽星女食餐好,於是選擇了位於上環柏廷坊的這間, 試試跟好朋友浪漫下因為大家都唔係好肚餓,本身想試試discovery menu最後都放棄左,要左3 courses侍應奉上了餐包和餐前小食,驚喜的是餐包有好多我摯愛的nuts,而小食比較精緻,不過忘記了是什麼 前菜Foie Gras以Foie Gras為題做出來的3款不同味道, 以中間整片為主角, 不油膩, 不過充滿油香, 外面煎得很脆, 而左右2邊的都充滿Foie Gras味,不過味道較輕主菜我選擇了魚,以三角形碟上,比較特別,底層配上green bean sauce, 整體感覺較清新,而魚看上去好像跟平時食的差不多, 不過咬下才發覺魚身質感特別, 不是平時吃的好腍那種, 但又不是好硬, 說得比較抽象, 因為真的不懂形容,而個sauce味道不太濃,與魚一起食又幾搭配,不過個人覺得再咸一點比較好,愛較濃味的可以選擇朋友的pasta,她說味道也不錯甜品Ch

前菜
Foie Gras

主菜

甜品
Chocolate soufflé
與Foie Gras一樣,亦是一式3件,最右邊的是類似心太軟但沒有太流心的效果,朱古力味濃郁,味道與心太軟差不多,不過因為不是流心,吃得比較方便,最令我開心的是吃的時間還暖暖的,而上面有個類似橙片的東西,估計是用來裝飾,不過我與朋友都冇食。而最左面的是類似soufflé的東西,朱古力味較輕,喜歡濃味的我當然比較喜愛剛才的那一款。而中間的mousse感覺是中和朱古力味,我就係食完右邊的就食呢個再食左邊那個,清一清舌頭嘛!

餐飲
熱朱古力, 熱朱古力較平時飲開的滑,不過實在太飽,居然飲唔哂,太浪費喇!

下次真係要留定肚去食法國餐,我估我會encore多一次

以上相片只是以手機影,若質素不佳,望見諒

2011-08-28 60 views
今日去La Parole食生日飯,極之不滿,以後唔會再去。我哋總共18位,其中5位生日,大約1個月前訂位。安排訂位那位哥哥仔話會email menu俾我哋,收到後打去詢問menu內容,點知佢話menu唔啱,問個menu喺唔喺佢哋嘅,大佬呀,email address冇得呃呱,最後咪又係要認send錯,話再send過,點知兩曰後都冇影,再打去追,個哥哥仔好似如夢初醒,跟住就話email唔得住,fax得唔得?唔知點解可以fax就唔可以email!最後咪又係email咗嚟!另外又同我哋講你哋咁多人會唔會考慮包半場,話大約$8xxx,我話考慮吓。兩曰後打番去confirm,嗰哥哥仔又係玩失憶,跟住總話要$13xxx,好明顯價錢隨口噏!好,到幾日前confirm食乜,minimum charge每人要$380 (3道菜),因為有兩位8歲以下小朋友,所以問係唔係average每人$380就得,結果當然唔得,都算,咁問有冇意粉menu,又話冇,咁咪話佢知想食乜嘢材料嘅意粉囉,咁冇彈性嘅餐廳都幾難搵!不過仲未完!我哋有7位食牛扒,哥哥仔話有side dish:risotto, salad, 同另一樣嘢

今日去La Parole食生日飯,極之不滿,以後唔會再去。

我哋有7位食牛扒,哥哥仔話有side dish:risotto, salad, 同另一樣嘢(忘記了),咁我咪話要check吓呢7位要乜再覆佢,點知佢話expect呢7位食同一樣嘢,咁我哋梗係嘈佢啦,最後咪又俾我哋選唔同嘢,點解一開始要俾啲咁嘅選擇客人!
哈!今日去到仲攪笑,我哋嗰7位食牛扒嘅朋友同侍應講生熟要求,佢哋居然話呢7位要朋友要選擇同一個生熟度,唔可以分別選擇!我都未聽過有咁嘅餐廳!
由於已經預先選好食物,所以將名字同座位寫咗俾佢哋上菜用,點知上菜時梗係有錯喇,本來我哋都冇乜所謂,我哋只係話俾佢地知邊位錯咗啲乜,唔係投訴,點知佢哋仲話係我哋坐亂咗,唔係佢哋錯,咁我哋問佢邊位坐亂咗又答唔出!我哋跟住真係火都嚟埋去投訴,跟住咪又嚟say sorry,不過有鬼用咩!
嗰5位生日朋友嘅甜品應該有happy birthday to xxx嘅朱古力字,不過又miss咗一位,但係我哋都麻木哂!

從來人數多可以有優惠,未聽過人數多要犧牲選擇!

食物方面,頭盤同主菜都不過不失,冇乜特別,份量偏少。唯獨牛扒唔夠冧;甜品方面,水準參差,同是朱古力梳乎里加心太軟加芒果mousse,有幾份幾好,有幾份就係朱古力蛋糕加冇流心嘅心太軟加芒果mousse!梳乎里完全唔鬆軟,心太軟overcooked!

估唔到我係第一個喊嘅食評!
2011-08-28
2011-08-24 13 views
今日難得早放,終於有機會約個朋友一齊黎試下喇!!其實之前一直都有去開以前係青衣個間la parole既,見佢新開番,點都要試一試支持啦我地兩個女仔都叫左4-course set ($428),有leonidas張VIP card仲有九折~麵包--我好鐘意有乾果個款麥包頭盤--叫左西班牙火腿配哈密瓜三塊大大片既火腿,讚!!鹹香配香甜,好味!!湯--魚蓉湯仲有d碎魚肉係入面個湯好creamy,好rich~~main course--我叫左海鮮homemade pastahomemade既pasta果然同出面個d唔同,好unique好有蛋香味!加埋大大隻既帶子同花蛤,好飽~~好滿足呢!甜品--有六款選擇,樣樣都超級吸引!最後聽左服務員既推介,揀左~蘋果撻配雪糕新鮮焗起既酥皮上面有薄薄既青蘋果片,yummy!最後,梗係要飲番杯leonidas hot chocolate啦!好濃好滑既朱古力~~ 我地差唔多將成隻杯既雕花朱古力都刮晒 XD嘻,以前青衣城既服務員仲係度喎雖然依家搬左去上環我冇以前甘方便成日可以去,不過同朋友食餐飯之餘,又可以做善事幫助小朋友,一舉兩得~整體上依然係不錯既推介呀!
今日難得早放,終於有機會約個朋友一齊黎試下喇!!

麵包--我好鐘意有乾果個款麥包

頭盤--叫左西班牙火腿配哈密瓜
三塊大大片既火腿,讚!!鹹香配香甜,好味!!

湯--魚蓉湯
仲有d碎魚肉係入面

個湯好creamy,好rich~~

新鮮焗起既酥皮上面有薄薄既青蘋果片,yummy!

嘻,以前青衣城既服務員仲係度喎

整體上依然係不錯既推介呀!
$450 (Dinner)
  • homemade pasta
2011-08-17 15 views
因為有discount card and charity 關係, 最後揀左依到食lunch. 一坐低已好快送上appertizer, 不過冇介紹, 食完都唔知係乜東東. Lunch sets 有6 款選擇. Price from $138 - $188. Stated clearly no msg is used in cooking.I have picked quiche against green pea soup for starter. It's kinda ham cheddar mushroom quiche. Main course is sole fish, taste normal. But the portion is quite small, feel not full even after finished the lunch. 環境, 食物, 服務各方面都ok, 只是甜品方面沒有什麼特別, 是日只有 fruit jelly or fresh fruit plate, no cake no ice-cream no good. Anywa
Appertizer
Quiche Lorraine
Sole Fish Meuniere & Dice of Vegetables ($168)
環境, 食物, 服務各方面都ok, 只是甜品方面沒有什麼特別, 是日只有 fruit jelly or fresh fruit plate, no cake no ice-cream no good. Anyway, 依間都係不錯的餐廳, 可以再來

2011-08-15
$180 (Lunch)
  • Hot / Iced Chocolate
沒有看到有喊的評語, 所以一試, 結論: 收費中上, 但是水準一般兩人晚飯, order 了1. 3 course set- starter : scallop (GOOD TASTE) , main course: lamp chop (OVERDONE - 好難切, 冇肉味), dessert: chocolate souffle (dark chocolate 味不夠)2. Discovery set - 6 course + champagne以為會有些特別, 原來 同其他menu 的 set dinner 類似starter: scallop, Cream of Truffle (沒有香味的), 煎鵝肝 (overdone), fish of the day (問了waitress 是什麼魚, 答覆係, fresh from the market, best choice from the chef-- 即係唔知道), lamp roll (同lamp chop 同味道), dessert: cream + chocolate + b
沒有看到有喊的評語, 所以一試,

結論: 收費中上, 但是水準一般

兩人晚飯, order 了

starter: scallop, Cream of Truffle (沒有香味的), 煎鵝肝 (overdone), fish of the day (問了waitress 是什麼魚, 答覆係, fresh from the market, best choice from the chef-- 即係唔知道), lamp roll (同lamp chop 同味道), dessert: cream + chocolate + blue berries

don't know why it's called discovery set when most of the food are the same as other set dinner.

total $1,078

怪不得星期五晚walk in 有位, 相比樓上的另一家, 在 value for money 一環上 輸晒

但有一樣一定要提, 服務員態度和笑容一流, 深明service quality 的重要- excellent
2011-08-05
$530 (Dinner)
2011-07-31 49 views
無意中發現這間餐廳. 因為朋友想食法國菜, 我便想起柏延坊. 沒有去其他幾間,想試吓新嘢. 原來朋友都知道這間餐廳是著名Belgium 朱古力 Leonidas 老板開的, 他們還跟我說老板是為慈善而做生意, 有個感人的故事.星期六晚上, 店內氣氛燈光都不錯, 我們三人被安排坐在窗邊, 很不錯的位置, 自成一角. Menu 有3-course & 4-course, 我們都選了3-course. 餐前小食三文魚餅, 好味! 麵包兩款, 手做的, 好香好好味. 侍應還不停問我們要唔要潻加. 我們也不客氣要了三個basket. 很開心他們沒有收開樽費, 第一枝是免費的!Entree 我們選了spanish ham with melon, 肉料很香很濃. Signature dish: Foie Gras 油很少, good! Soup 是 signature Black truffle cream soup, 不錯! Main course 我們選了Cod fish, 這條魚外表沒什麼特別, 但肉身咬口不軟不太實, 剛好, 是很新鮮的魚! 配green bean sauce, perfec

Entree 我們選了spanish ham with melon, 肉料很香很濃. Signature dish: Foie Gras 油很少, good! Soup 是 signature Black truffle cream soup, 不錯! Main course 我們選了Cod fish, 這條魚外表沒什麼特別, 但肉身咬口不軟不太實, 剛好, 是很新鮮的魚! 配green bean sauce, perfect!!很少在西餐廳食到滿意的魚呢! 朋友的pasta也很不錯.

甜品是recommeded 的 Chocolate soffle, 跟心太軟一起上Trio chocolate 是moose+icecream. ok. Set dinner 有complimentry coffee and tea. Latte 不錯. 3-course dinner $380 per person 很合理.

離開時我們遇到穿著很普通的老板, 原先我以為他是其中一名侍應. 他很誠懇的介紹他公司的產品包括Leonidas cake and chocolate, 和他們在同一層新開的日本餐館. 他很詳細解釋他們開設的兒童中心的目的和運作形式. 真感動!

我希望在此幫他宣傳一下, 希望能有多些人支持他們的行動!

foie gras
spanish ham
2011-07-30
$412 (Dinner)
foie gras
spanish ham
2011-07-27 13 views
小妹第一次寫食評,, 寫得唔夠詳細希望唔好介意, 只係想分享下自己既體驗 其實小妹唔係第一次去la parole, 佢之前係青衣開既時候已經係佢既 fans 又有好野食又做到善事喎.. 雙重享受 搬左去港島對我仲方便 嘻難得放假回港梗係要去拜訪下啦 因為book 左枱所以唔洗等我都認得有幾個侍應都係之前青衣做開 服務幾好, 一坐低已經斟水同放低餐牌成年冇食過好似樣樣都好吸引咁 -.-最後我要左個4 course set不過同行人數好多, 所以大家唔洗擔心, 有好多相睇麫包當然唔少得啦有兩款: 傳統既baguette 同一鐘有乾果既麫包可能大家香港人食慣左軟d 熱d 既面包啦, 會覺得比較硬同凍但係都不得不讚個果包, 食落好健康好特別, 推介推介appetizers!我要左鵝肝 想食左好耐!!! 真係好好味 細佬要左個salad媽媽要左scallops爸爸要果個我唔知叫咩名呀.... 嘻 -v-(我係咪好有heart 呢! 仲自己整埋圖 XD)個湯係魚湯 好好味!但係唔記得左影相xdmain course 我要左我最愛既羊 男朋友要左鴨我地兩個都好滿意! 賣相亦好好 最後唔少得既梗係甜品

又有好野食又做到善事喎.. 雙重享受

搬左去港島對我仲方便 嘻
難得放假回港梗係要去拜訪下啦

因為book 左枱所以唔洗等
我都認得有幾個侍應都係之前青衣做開

服務幾好, 一坐低已經斟水同放低餐牌

成年冇食過好似樣樣都好吸引咁 -.-
最後我要左個4 course set
不過同行人數好多, 所以大家唔洗擔心, 有好多相睇

麫包當然唔少得啦
有兩款: 傳統既baguette 同一鐘有乾果既麫包
但係都不得不讚個果包, 食落好健康好特別, 推介推介

appetizers!
我要左鵝肝

想食左好耐!!! 真係好好味

細佬要左個salad
媽媽要左scallops
爸爸要果個我唔知叫咩名呀.... 嘻 -v-

(我係咪好有heart 呢! 仲自己整埋圖 XD)

個湯係魚湯 好好味!
但係唔記得左影相xd

main course 我要左我最愛既羊
男朋友要左鴨
我地兩個都好滿意! 賣相亦好好

最後唔少得既梗係甜品啦!!!

我恨不得全部都試晒佢食晒佢 XD

爸爸點既APPLE STRUDEL
媽媽既STRAWBERRY PANCAKE
男朋友同細佬都點左既 BANANA CHOCOLATE CRUMBLE
我點既 CHOCOLATE SOUFFLE IN 2 WAYS
真係好味架冇呃你!!

最重要既主角終於出場!
超正既HOT CHOCOLATE

飲極都唔厭

結論: 雖然唔係第一次食但係食完都仲係覺得好滿足! 鐘意食keep 到水準既人快d 去試下啦! 真係唔錯架

p.s. 結果我抵受唔住誘惑... 前幾日又去左尼度食飯....
2011-07-13
$350 (Dinner)
  • 鵝肝
  • 朱古力梳乎里
  • 帶子
2011-07-19 18 views
同2個同事之前都黎食過lunch, 不過太趕冇寫食評上次叫左個salad 加上Leonidas vip card有9折埋單都係一百蚊鬆d, 食法國菜其實都幾抵下黎過先知原來呢度係社企幫助d有語言障礙既小朋友所以今次就encore多一次, 食好野兼做善事不過今次轉戰晚餐, 黎個candle light dinner 因為唔使趕住返工所以可以周圍影下相個門面都幾靚, 有個酒架仲有盞水晶燈添雖然我地3個都有玩openrice不過大家都覺得唔想出咁多post所以最後決定由我寫食評, haha首先梗係上左餐包先, 有幾款既我估應該係正宗法國麵包 同埋係暖暖地既, my favourite味道唔錯, 幾款都幾好食外脆內軟睇左一陣menu, 最後前菜我點左ham果個有d哈蜜瓜伴碟本人對ham係非常熱愛同有研究所以呢個一食就知係高質素口感非常好, 味道香濃,肉質豐富, 一個字"正"!!之後就上主菜鴨胸, 伴上薯蓉唔記得左個汁係咩淨係記得同個鴨胸好搭配而個鴨胸就肉質肥美肥瘦比例好岩,一d都唔油膩味道梗係都冇得頂啦之後上甜品, 係朱古力慕思不過掛住食唔記得影相添個慕思好滑, 朱古力味好出我都估唔到我可以食
同2個同事之前都黎食過lunch, 不過太趕冇寫食評

埋單都係一百蚊鬆d, 食法國菜其實都幾抵下

黎過先知原來呢度係社企

幫助d有語言障礙既小朋友

所以今次就encore多一次, 食好野兼做善事

因為唔使趕住返工所以可以周圍影下相
個門面都幾靚, 有個酒架
仲有盞水晶燈添

雖然我地3個都有玩openrice

不過大家都覺得唔想出咁多post

所以最後決定由我寫食評, haha

首先梗係上左餐包先, 有幾款既

我估應該係正宗法國麵包

同埋係暖暖地既, my favourite

味道唔錯, 幾款都幾好食

外脆內軟

睇左一陣menu, 最後前菜我點左ham果個

有d哈蜜瓜伴碟
肉質豐富的ham
本人對ham係非常熱愛同有研究

所以呢個一食就知係高質素

口感非常好, 味道香濃,

肉質豐富, 一個字"正"!!

之後就上主菜鴨胸, 伴上薯蓉
鴨胸肉質肥美, 不油膩
唔記得左個汁係咩

淨係記得同個鴨胸好搭配

而個鴨胸就肉質肥美

肥瘦比例好岩,一d都唔油膩

味道梗係都冇得頂啦

之後上甜品, 係朱古力慕思

不過掛住食唔記得影相添

個慕思好滑, 朱古力味好出

我都估唔到我可以食哂成個~haha

餐飲叫番上次個熱朱古力,係用leonidas朱古力做

我呢個fan梗係叫呢個啦

果然冇令我失望

同之前一樣咁香濃咁滑

d杯既雕花都一樣咁靚

到埋單果時又到我張vip card出動

最後每人都係俾左三百幾蚊

總括黎講我地3個都覺得keep到水準

一定會黎第3次架, 要試多d唔同款式~haha

$350 (Dinner)
肉質豐富的ham
鴨胸肉質肥美, 不油膩
2011-07-18 15 views
前排突然想食法國菜知道呢度開左間就決定黎試下好在早幾日打電話黎book星期五, 唔係實冇位, 全場坐無空缺 一入到去就被安排坐係中心位見到個水吧不斷轉唔同顏色燈, 好靚呀!坐低左之後慢慢研究下個menu待應好快就上左麵包, 表面上好似冇乜特別咁原來係我最愛既芝士包, 真係好驚喜芝士味好濃郁, 好香芝士, 一食就停唔到口就係咁好快就食左3個, 好在都仲食得落主菜友人俾我嚇左一跳~haha我同朋友都係要個3 course 試下先前菜要左Ham with Melon第一眼睇個賣相好ok一食落去就知係正宗傳統的西班牙火腿好香不過一d都唔油膩, 咸味恰到好處同埋哈蜜瓜一齊食個味道好match主角主菜要左個大蝦pastad蝦好肥美, 啖啖肉食得出好鮮甜pasta比出面果d好d, 好彈牙綠色果個汁唔記得左係咩不過配上pasta食真係好得!!甜品我地揀左starwberry pancake入面除左有starwberry jam之外仲有strawberry果肉d starwberry好甜, 同好新鮮整體感覺食完都唔會"濟"住, 唔錯 係一個幾好既甜品今之要左個3 course有d後悔早知要4 couse
前排突然想食法國菜知道呢度開左間就決定黎試下

一入到去就被安排坐係中心位

見到個水吧不斷轉唔同顏色燈, 好靚呀!

坐低左之後慢慢研究下個menu

待應好快就上左麵包, 表面上好似冇乜特別咁

原來係我最愛既芝士包, 真係好驚喜
最最最愛既芝士包
芝士味好濃郁, 好香芝士, 一食就停唔到口

就係咁好快就食左3個, 好在都仲食得落主菜

友人俾我嚇左一跳~haha

我同朋友都係要個3 course 試下先

前菜要左Ham with Melon

第一眼睇個賣相好ok
好正的西班牙火腿
一食落去就知係正宗傳統的西班牙火腿

好香不過一d都唔油膩, 咸味恰到好處

同埋哈蜜瓜一齊食個味道好match

主角主菜要左個大蝦pasta
Pasta 同出面係唔同d, 好味!
d蝦好肥美, 啖啖肉

食得出好鮮甜

pasta比出面果d好d, 好彈牙

綠色果個汁唔記得左係咩

不過配上pasta食真係好得!!

甜品我地揀左starwberry pancake

d starwberry好甜, 同好新鮮

整體感覺食完都唔會"濟"住, 唔錯

係一個幾好既甜品

今之要左個3 course有d後悔

早知要4 couses試埋個湯

而家唯有等下一次, 短期內會再食架!!
$400 (Dinner)
好正的西班牙火腿
最最最愛既芝士包
Pasta 同出面係唔同d, 好味!
2011-07-07 21 views
七月初(睛)古語有云:以食會友.亦有云:獨樂樂,不如眾樂樂.有甚麼開心得過可以與幾位同樣對美食有passion的食友見面?我在'食'方面向來是'獨行俠',不是因為我個性孤癖,但實在苦無同channel的食伴. 能夠找到同channel的食友,carefree地在'食'方面作深入的分享和討論-無論是'覓食'心得方面的交流,對美食知識上的分享,又或只是在'食'這一範疇上談談天,都已經很令人興奮,有一種'you are not alone'的感覺.所以說:獨樂食,不如眾樂食,是真的.這次選擇在上環的la parole聚餐,genre是我較少吃的法國菜-不是因為我不喜歡吃,相反的其實我很喜歡嘗新,但一直覓伴不果-所以對我而言又是另一新嘗試. 週末也有lunch set,其實已經包括頭盤或湯,主菜,甜品和餐飲,但我們也想嘗試多幾款甜品,所以就問侍應拿set dinner的餐牌,打算吃完正餐再a la carte點幾個甜品.set lunch有數個主菜選擇,有牛有羊有雞也有素食的選擇,我其實很想選羊的,但一見到有沙律就會有強烈慾望想吃菜,最終還是要了個xxl salade;頭盤也因此放棄了carr
七月初(睛)

所以說:獨樂食,不如眾樂食,是真的.

set lunch有數個主菜選擇,有牛有羊有雞也有素食的選擇,我其實很想選羊的,但一見到有沙律就會有強烈慾望想吃菜,最終還是要了個xxl salade;頭盤也因此放棄了carrot salad and spanish ham而要了green pea soup,沒那麼單調整頓午餐都是在吃菜嘛.

大家都點了自己的選擇後,侍應先放下麵包籃和餐前小吃.
客人對麵包的第一印象,大多取決於其溫度.可惜的是,這裡的麵包未有被翻熱,大家摸著冷冷的麵包心中都已涼了一大截.而用來搽麵包的牛油用漂亮的容器盛載,可惜因為從冰箱拿出來所以出水,樣子不討好;本身也沒甚麼油香.麵包有三款,有淡黃色,表面帶麵粉的小豬仔飽,也有像切片法飽的,還有一款有混有合桃碎的麥麵飽.我只嘗了最後的一款,覺得麵包有隱隱約約的酸味,猜想這是sourdough麵包,但比起我從前吃過的又有點過硬和乾.不過個人很愛果仁,所以合桃碎為這片麵包加添了不小分數.其他食友有吃到另外幾種麵包,意見都是只一般.
大家都讚歎不已的,反有是附送的餐前小吃。小小的薄脆多士片上面放著塑成橄長狀的黑橄欖醬,和切半的小蕃茄.賣相不花巧,味道卻非一般。橄欖醬非常非常香,並不油膩,外表看似濃杰重味,吃來卻反而輕怡又清新,橄欖的餘香也會留在口腔內久久不散.加上甜美不酸的番茄,組合簡單卻好吃極了,我們甚至要叫侍應再拿多一點來呢!
望著無人想再碰的麵包籃,幸好大家的頭盤很快就送上.我是唯一一個要green pea soup的,青綠色的湯以泡沫蓋住表面,輕盈的湯泡沫與底下的杰湯成口感成反比,加上少許切碎的香草,質感頓時豐富起來.湯喝來完全沒有常見的豆澀味,味道微甜的,也香,輕輕盈盈的不知為甚麼很醒胃,完成整碗也未覺飽滯,也對之後的沙律主菜更期待了.
賣相漂亮的就是其他食友的頭盤-carrot salad and spanish ham了.餐廳很有創意和心思將混合了酸醋汁的蘿蔔切成幼絲,再將之盤成圓盾狀,以薄脆和火腿蓋面,賣相極像一朵正在盛放的花.加上碟上成一直線的黑橄欖和長葱,碟面佈置也充滿大自然的感覺.
主菜我選擇了xxl salade(big vegetarian salad)-要以超大碗盛載的它菜如其名,份量真的很驚人!這個素菜沙律用料非常豐富和多樣化,表面以切成極薄片的蘿蔔和青瓜覆蓋,底下有butter lettuce及車里茄等等,軟硬爽脆口感俱有.單論口感,它可是非常豐富的,但可能因為沙律dressing是單調的紅酒醋汁,毫無異議比杰身的dressing如caesar健康,但味道只是得個酸字,但不香,強烈的醋味也蓋過了蔬果的天然味道,所以第一啖沙律尤是可,第二三啖很快開始覺得單調.加上這沙律份量大,吃極也未見底,但啖啖都是差不多的東西,吃著吃著,真的很悶.

但我畢竟是愛吃菜愛到發瘋的菜痴,所以還是盡量把整個沉悶但健康的沙律吃完.終於成功後,我的驚人胃納應該也嚇到了侍應,因為她在拿走我的巨型沙律碗時也驚訝地表示,很少顧客吃得完這個加加大碼的素菜沙律...看來我的胃真的是個無底黑洞來的...
set lunch其他選擇也包括grilled lamb chop,煎得剛剛好生熟的羊聽說帶羊酥味,也香,配菜的potato gratin也香甜軟滑.要不是素菜沙律實在太吸引,愛吃羊的我可是一定會點這個的!
也有Basquaise Chicken and Polenta可以點,但點了這款主菜的食友表示,這看似普通的煎雞居然帶黑毛豬的質感和味道,真神祕!
受不了羊酥味的也可選擇煎三文魚.食友的Pan-fried Salmon Mix Vegetables and Chicken Juice,聽說魚油豐富,但肉質不夠軟滑.這也是我不多敢在外點煎魚吃的原因,因為很多時都會把魚煎得過頭變粗,魚味魚汁盡失尤是可,連嚼起來也像橡膠般,光是想也覺得恐怖.
主菜稍稍令人失望了,大家立刻像希望投放在最後的甜品上.本來set lunch有甜品Assorted Fruit Plate的選擇,大家不約而同要了生果,為單點的甜品去預留胃納!要把生果盤擺得吸引其實很難,這裡用上長碟盛載切成細粒薄偏狀的生果,將之舖成立體3d狀,心機可嘉,雖然賣相不知怎的硬是覺得有點怪...但幾款生果都新鮮爽甜,包括有我最愛的火龍果,其他都屬夏天消暑'涼'品,更以少許切絲的basil leaf點綴,除了裝飾外也為鮮甜的水果增添一份幽幽清香,證明餐廳在細微處都有落足心機!

最後來都叫甜品的環節,在問了侍應那幾款最受顧客歡迎後也就聽取其意見,點了三款分著吃.
根據侍應所說,這裡最受歡迎的是Chocolate Souffle in 2 recipes and mango mousse.心中對梳乎里這種甜品有一定期望和印象,但拿來的卻是一碟三件好像風馬毫不相及的東西.所謂用兩種做法的朱古力梳乎里,原來就是放在souffle cup裡的疑似馬拉糕,以及在旁的疑似心太軟.

一般的梳乎里會有又鬆又軟的質感,全因為在製作過程中incorporate大量空氣,空氣在焗爐中受熱膨脹才能'撐'高souffle,所以真的要即焗即吃,否則空氣一冷卻,梳乎里就下塌到'一敗塗地'.本來看見這個放在souffle cup的的chocolate 'souffle',動作也加快幾倍以免誤了好時晨,但看見它經過幾分鐘都絲毫不動,就知出事了.果然,用刀一切就知這和想像中的完全不同,質感未至死實,但一定不會鬆軟,反而像在茶樓才會出現的'馬拉糕'質地.吃來也覺得可可味不夠濃,其半濕偏乾的texture更令我想起一種在超級市場有賣,只可一大排買過的'日本進口'朱古力蛋糕.,總的來說,這個souffle,很令人失望.

之前的梳乎里名不乎實,我們對另一個'souffle'也不敢抱甚麼期望,更打趣說它可能會是心太軟蛋糕....果然,一破開cone狀的pudding,少許朱古力醬緩緩流出.如此景況沒可能是梳乎里吧,但若說它是心太軟,又不夠流心,所以叫它做二不像好了.二不像的味道是幾好的,起碼朱古力味比剛才的梳乎里濃郁和沉實,但不足夠令人'嘩'一聲.

記得很久很久之前,試過在家附近的wildfire晚餐,正餐後差不多獨自ko了一個朱古力味極度燶郁,甜度濕潤度都剛剛好,就連伴碟的雪糕都好好味的chocolate caramel pudding,遠比這個出色.不過這款甜品已經off menu良久,自己也不能再像從前那樣吃得放縱但暢快...如此美味和豪情,只能在回憶中尋覓.

這個甜品中最好吃的,反而是mango mousse.mousse打發得輕盈,頂部的泡抹質感像綿花糖,但味道卻是濃郁的芒果味,啖落還有點像熱情果或青檸的微酸與之平衡,很清新怡人,但問題是很杯口太細,難用羹'畢'來吃.
第二個吃的是Banana and Chocolate Crumble. apple crumble是我最愛的甜品之一,這個用香蕉和朱古力取代蘋果,但上面同樣是以牛油和麵粉磋成的脆脆,底層是香蕉與朱古力醬.表面有粒黃色蕉狀物體,還以為是杏仁糖之類的硬糖,但原 來是普通夾糖那種軟糖,是令人想像不到...

香蕉是會一焗就出水的水果,所以這個不能避免地濕潤,感覺不太良好.雖然說香蕉與朱古力的味道應該是絕配,但這個未是想像中那麼濃味,反而香蕉味完全 搶過了頭.頂上的crumble不多,脆度也只是一般,整體來說和軟稔香蕉的質感未能成強烈對比.整體來說,也只是一般.
最後才吃Strawberry pancake with homemade strawberry jam,所以早以攤凍變硬了,要切開也得花點力氣,也有點'爆餡',不美觀.crepe的味道普通,甚至和在街邊買到的日式可麗餅差不多,變硬的餅邊反而帶點煙韌,更得我心.strawberry jam雖然是自家製作,但味道沒甚麼驚喜.伴碟的雪糕球只是雀巢貨式,奶味不足,令人提不起勁去吃-其實在這種規模和檔次的餐廳,用稍稍高級一點的雪糕,應該不會影響盈利太多吧,但可大大改善留給客人的印象.

總括而言,a la carte的甜品無一不令人失望,反觀set lunch的甜品選擇bounty in a glass,雖然只是朱古力mousse加雪糕,但好像還有水準...或是我們都一廂情願地期望過高了?

因為實在太飽,所以也沒有點餐飲,對著餐廳奉送的leonidas朱古力片也沒勁.個人對這餐廳的評價就是:不是不好吃,但好像越minor的就會給人驚喜(如olive toast!),但主菜,甜品都只是普普.但正如開首所說,和志同道合的食友共進午餐,大家對'食'方面的交流,才是這餐的重點.

希望和幾位食友能夠再聚,延續是次的快樂時光!
2011-07-02
$250 (Lunch)