2007-05-10 44 views
老細難得今日請食lunch,佢話呢間客家菜好食,於是一行十一就o黎試.叫好多食,都唔記得晒食咩,我覺得最好味有胡椒豬肚湯,走地雞,墨魚餅,咸菜煮懵仔魚,炒蕃薯苗,燒豬仔骨,仲有一個好似叫客家粉絲,真係好正呀~我老細話夜晚好多人食o架,記得要預先訂位喇!
2007-02-22 38 views
聖誕大餐食中菜(魚村菜);1.蠔仔粥~ 蠔仔size算幾大隻啦,份量亦唔少,但都幾味精feel.2.三杯雞~ 好咸而且好細碟.3.狗仔羊~ 又係好細碟,顏色已俾鼓油蓋滿,好黑.4.蜆仔葛粉絲~ 好大鍋的,其實幾特式,但好重胡椒味.5.脆玉瓜魚標~ 都係幾大碟的,魚標用了細size的,而且唔夠鮮味.
聖誕大餐食中菜(魚村菜);
2.三杯雞~ 好咸而且好細碟.
3.狗仔羊~ 又係好細碟,顏色已俾鼓油蓋滿,好黑.
4.蜆仔葛粉絲~ 好大鍋的,其實幾特式,但好重胡椒味.
2007-01-02 28 views
年尾最後一個圍內局,一行十人,揮軍北上作客"紐卡素",地點為新漢記,就是我們今夜的St Jame,s Park.其實係自己想一嘗此沙頭角客家菜,難得爐兄肯安排一局,所有菜式不用操心去想,真是衷心多謝.菜式非全部所有客家菜,菜式眾多,實在很難逐一記起,走地雞細細隻,雞味濃郁,肉質嫩滑,一吃就知係鮮雞.蝦棗是用蝦打到起膠,炸到金黃,點上酸甜醬汁,深慶得人.石九公湯,煲到湯汁呈奶白色,用魚去煲湯,一定甜,當然這條石九工,煲出來鮮甜又好喝.紅荵爆吊桶,吊桶又鮮又爽,狗仔羊肉煲,煲放在gas爐上,雖然沿用順德人炆狗肉方法去做之,不過感覺上似吃地道羊腩煲多一點,羊肉稔熟,炆得入味.其他如水瓜魚膘,水瓜的甜,同魚膘的爽,兩者很夾.湯汁亦非常鮮甜.炒魚麵點上辣醬,很好吃.缽仔飯,飯沒有大榮華蒸得粒粒分明,豬油亦沒有那麼香.因為"愛華頓情意結"之關係,難得有酒家promo 泰象啤,心裏歡喜.兩支幾個人分,我們正身處在"紐卡素",應該喝Newcastle Brown Ale才夠地道嘛?實在不能一一品評所有,總之一大班人,吃得高興,多謝爐兄的勞心勞力.雖然路途比較偏遠,但在香港,並不是一回事,坐火車也只是3

實在不能一一品評所有,總之一大班人,吃得高興,多謝爐兄的勞心勞力.雖然路途比較偏遠,但在香港,並不是一回事,坐火車也只是35分鐘,當然,也值得專程拉大隊來吃.

引伸閱讀:

2007-01-01 15 views
大澳之旅暫時都要束之高閣,讓路這篇先行,怎說都是成班好友除夕及新年倒數,過了氣就失卻了內在的意義了!差不多三四十人在圍村的歡聚,先來盆菜後來BBQ,外賣盆菜就落實在這裡;這裡的盆菜是正宗的客家盆菜,海蝦、切雞、燒鴨、炸門鱔、門鱔乾、鮫魚魚蛋、鮫魚魚片、南乳炆五花腩、乾魷魚、鵝掌、豆卜、蘿蔔、豬皮、芹菜、金蠔、發菜…,加上出名的芡汁,令到整個盆菜生色不小。雖然沒有名貴的材料,全是地道的粗枝食材,但這亦是正宗客家盆菜的特點!在吃盆菜之餘加上一碗熱辣香噴的白飯,再添上二三瓷匙的芡汁,天上美食也;而兩盆盆菜足夠令到眾人棒腹,份量可想而知!飽餐一頓後,閑聊近況,小朋友就在圍村大光地自成一角,然後再來BBQ、香檳、紅酒、陳年糯米酒、禮炮、倒數…!祝願大家新年新樂,身體健康!

祝願大家新年新樂,身體健康!
2006-10-29 23 views
很久沒有來這裡食了,最近約了朋友在這裡聚聚,原來已重新裝修完,比之前靚了不少。我們看完餐牌後,便決定了叫正宗走地雞、例湯、銀蝦仔泡菠菜、喬頭咕嚕肉、豬油這撈砵仔飯和紅蔥爆連墨鮮吊桶。正宗走地雞- 雞肉很有雞味,肉質也很鮮嫩,唔算肥,實在唔錯,價錢又平,值得一試。例湯- 忘記了是什麼湯了,只記得味道很濃,飲得出是老火湯,應該沒有落味精,非常好飲。銀蝦仔泡菠菜- 蝦仔細細隻,又脆又有咬口,菠菜鮮嫩很有菜味。喬頭咕嚕肉- 咕嚕肉炸得好脆,但偏酸、甜味唔夠,而且份量偏小,也可以一試。豬油這撈砵仔飯- 砵仔飯焗得好乾身,一粒粒飯很鮮明,可惜豬油和豉油唔夠香味和出色,比相差很遠。紅蔥爆連墨鮮吊桶- 吊桶內充滿墨汁,令吊桶味道更濃,吊桶很有鮮味,唯一比較麻煩的是,要很小心食,如不是,便很容易弄黑衣服。^.^食物出色,價錢平;可惜地方太遠,唔多方便。

豬油這撈砵仔飯- 砵仔飯焗得好乾身,一粒粒飯很鮮明,可惜豬油和豉油唔夠香味和出色,比[大榮華]相差很遠。

食物出色,價錢平;可惜地方太遠,唔多方便。
2006-09-18 31 views
裝修後第一次試食。亞姐介紹幾個小菜:客家咸鴨、清蒸聖子皇、胡椒豬肚燉湯、魚湯浸辣椒葉。三個人都好足夠。但係完全無驚喜。味道太淡。鴨唔夠咸,聖子一般、湯無胡椒味、魚湯無味。失望!
(Non-member)
晏晝係沙田食到把幾火,夜晚就諗住同阿媽同女友去食o的好野,阿媽話不如去粉嶺新漢記,話之前去過,o的野好好味(我都食過佢打包果o的,真係幾好味)。點知我阿媽叫埋auntie A同auntie B去,結果就產生左一個好奇怪既飯局組合。七點去到,好彩auntie A同事頭婆熟,唔駛等位,出面個個排晒隊,我地行入去就有位,不過就窄O的,個四人檯坐五個人,得我一個男仔,焗住我要坐圓凳。講返野食先,auntie A話佢請,仲係咁叫送,先後叫左炒魚麵、半隻走地雞、一條蒸倉魚、四隻聖子、一碟南乳大蝦、炸豆腐、客家粉絲、豬油撈飯、仲有個肉碎湯之類既送,每味送簡簡單單,但係味道真係唔錯,我最鍾意條蒸魚,真係好新鮮好滑,個客家粉絲(auntie A叫既,個送叫咩名真係唔知啦)有O的好似粉絲湯既野,仲有肉碎、咸菜、蜆肉同少少辣椒,好惹味。個炸豆腐更係普通得來見功架,外面薄薄地一層好脆,入面軟滑又唔油膩,真係必食!!!

2006-05-24 20 views
今晚走去粉嶺揾個好耐無見嘅死黨敍舊,想一想自己有差唔多成十幾年無入過粉嶺,去到真係成個路盲咁,好彩死黨有車,佢問我食乜,我諗起之前有人介紹呢間鋪,於是就叫佢揸嚟呢度試。一入到去,人山人海,差唔多full house,發覺側邊其他食肆水靜河飛,心諗呢度一定有D料到。叫咗四餸一湯,另加三飯及一枝啤酒。個湯係番茄薯仔豬潤湯,味道十分家常,豬潤大大塊,亦頗爽,無乜苦味,不俗;再嚟一個香口小吃--- 蝦棗拼墨斗棗。一上枱嘅時侯都有少少愕然,兩款棗嘅形狀係呈長條形,並唔係平時食開潮式嘅球形,墨斗棗食落有極濃嘅墨魚味,一食就知無乜加粉,夠晒真材實料,D蝦棗亦頗彈牙,不過可能之前食嘅墨魚味太濃,D蝦棗嘅蝦味反而無咁出;之後係落單阿姐推介--- 客家炆墨魚豬肉,成個餸放响一個雞公碗上,夠晒香土味,味夠濃亦夠油,係客家菜嘅特色,伴菜嘅木耳及荀比主角嘅墨魚及豬肉更精彩;食完個味濃嘅,就叫番個清D嘅魚腐湯浸白菜仔,魚腐做得軟滑,夠魚味,配上新鮮嘅白菜仔,不錯;叫咗三個飯,二個係普通嘅"靚仔",我自己食嗰個就係砵仔豬油撈飯,呢味膽固醇嘅好朋友真係要係呢D新界菜館先至揾到門路食,可惜呢度嘅出品就令我大失所望,最重

叫咗三個飯,二個係普通嘅"靚仔",我自己食嗰個就係砵仔豬油撈飯,呢味膽固醇嘅好朋友真係要係呢D新界菜館先至揾到門路食,可惜呢度嘅出品就令我大失所望,最重要係飯不夠熱,米亦煮得太生,變得太硬,就算有豬油及靚豉油都彌補唔到la...

埋單350幾蚊,係呢度嚟講可能係幾貴,水準叫做OK...
2006-04-11 31 views
11-1-2006 1838難得一日蛇曬王出黎去威,盡慶完之後當然要食番的好野補充體力,本來在第2個地方攪掂,有朋友話這裡會方便的,於是在這裡安排飯局,還記得上次黎既時候是某一年的初春,不過席上的朋友已經換成另一批的「新世代」。該晚連埋我共有7位,被安排近門口的檯,除了別人開門閂門要食風外,感覺上比上樓既一層好些少,連飯及湯我地叫了11道菜式,會逐一介紹。第1味係客家狗仔燜鮮羊肉,這味菜絕對沒有你地好想食的配料如枝竹及馬蹄,完全係靠羊的新鮮度、煮的方法及汁醬去完成,羊肉還有少少應該的鮮及羶味,還有係用gas爐上,汁醬收得好燶,如大火既時候,的汁會彈到周圍都係,要小心的,隨羊附上生菜一碟,可以與羊一齊去滾,汁的精華落在生菜上,非常好食,就算有幾好味的馬蹄枝竹羊腩煲也要行埋一邊。第2味係走地雞半隻,第1次見到個樣時,仲以為白斬雞,因為我媽媽鄉下的出品通常係好薄皮及瘦,這裡比較肥美,當然唔會肥到冇雞味,食落去係新鮮貨色兼有雞的鮮味,皮如果薄及瘦番既,會更加好,後尾我地都整多半隻。之後的上菜上檯速度也加快了。跟住黎既兩味比先前既清新既,前者就是水瓜煮魚鰾,魚鰾又名花膠/魚肚/魚膠,這裡用了沙爆
11-1-2006 1838

跟住黎既兩味比先前既清新既,前者就是水瓜煮魚鰾,魚鰾又名花膠/魚肚/魚膠,這裡用了沙爆魚肚,蝦米一的都唔少,水瓜亦是如此,加上魚鰾本身的鮮味,也不須花「師傅」去錦上添花,還有肉碎,但顯得有點畫蛇添足;後者又係以蝦米作為配料的清新菜式:雲腿蝦米魚湯大芥菜,芥菜幾靚,唔苦,加上其金華火腿及魚湯的味道,作為係街外成日成肉的我(有時叫菜仲貴過叫肉),也禁不住食了不少,尤其係的蝦米,正所為寶物沈歸底。

食完兩味清清地的菜式後,係時候轉一轉口味食番的炸物,其中一款既係鴛鴦棗,當然唔係蜜棗,而係蝦棗及墨斗棗的隻拼,兩樣食物都係打去起曬膠先去炸,而不會炸定的先再翻炸,同甜酸醬一齊去食,簡直係絕配,都係該句,新鮮炸上黎既,就要新鮮食,但切記要吹一吹先好食,整親個喉嚨就唔好啦,我就連鋪在底下的生菜都唔放過。

只係菜,冇粒炒粉麵飯點會飽,這裡最出名的係豬油撈飯,間唔中食少少冇相干,不過所載的不是啡色的砵仔,而只是蒸飯所用的有花藍色器皿,欠左少少風味,有所失望,飯仍然係一粒粒,而豬油及甜豉油都係微暖,味道當然係好啦,偶然放縱一下冇乜所為,如果的豬油係燒豬所提練出來既就更加正斗。

就先既兩味以蝦米作配料的其實可以算係湯菜一類的菜式,跟住黎就的菜式都係這樣,今次就蕃茄作為配料,而主角就係懵仔魚,又名鯨龍,肉質比較實同埋鞋,不過又唔係想象之中咁差,起碼有得趙下的肉同埋皮,加埋豆腐卜浸在「汁」裡,差唔多又俾我地掃清,這道菜的名稱就是蕃茄炆懵仔魚。以上的幾道菜,已有肉及海鮮,都未夠,係其他類型的海鮮,選取了姜豉葱爆珍珠螺,珍珠螺冇沙,唔知急凍或冰鮮,加上大量姜片及葱段去爆,炒得幾香,不過一般食店處理有豆豉的菜式時,都犯上老毛病,只係浸過水就同其他材料一齊去煮,缺點就係使到豆豉的香味沒有帶到出來,要好味,浸完水後,要切碎,然後加少少生抽調味,如果唔係咁,不如唔落仲好,做裝飾未輪到佢。

而有菜有飯亦當然要有湯,我地就叫了今晚的例湯石九公煲大芥菜,石九公爆香,然後落水,再加埋大芥菜,鮮味十足兼有些少奶白色的湯,自己連渣都飯同食了不少;另一味炸物係南乳香炸門鱔,南乳味好濃,門鱔又大件,炸得又香脆,連細骨都食埋落肚,係值得一叫的菜式。

最後一味係毫不起眼既蝦醬蒸五層肉,我估計五層肉既意思係一層皮、一層肥膏、一層肉,之後再黎肥膏及肉,是晚大部份只有三層,睇落去有少少唔敢食,試過第1舊之後,就不斷添食,原因係的油逼曬出黎,肉及肥膏一的都唔肥,加上蝦醬夠味,入左豬肉後更加突出其味道,個個都好怕咁,我就一於好少理咁清袋,底既只有一層好薄既油,當然係倒唔到出來。

埋單大約每位110蚊,相當有水準及有少少喜出望外,假以時日必會再翻炒。
2006-02-24 25 views
我今次係第三次去新漢記,我好鍾意食雞,特別係走地雞,仲意佢皮薄又有雞味,我山長水遠走入黎粉嶺都係為左佢,我食過兩次都唔錯,有一次果隻我明知係隔夜0既都照買,但味道都OK,係"鞋"左D 姐,點知今次入到離,佢比D成三斤重一隻0既雞比我食,唔識分0既朋友話幾滑ar,我就食到"銀銀聲"(我同"呀穌一樣,"去街市買雞,重來唔買重過兩斤半0既雞0既,因為一定皮厚兼夾唔好食0既) 仲用幾濃0既鹽水浸過tim,唔知係咪因為禽流感,所以無走地雞到,我打電話訂位時,佢同我講話半隻要加$20,我仲鬼咁開心諗住貴DD貨應該仲靚D,咁遠入到離真係好失望呀!
2006-02-01 25 views
北上之後相約好友飯聚,難得山長水遠都入黎,佩服佩服!一行七人,九菜一湯,竟然可以清晒,味道可想而知:例湯: 係石九公湯,夠火喉,又鮮甜,正走地雞: 先黎半隻,雞味濃郁,又滑,最後追加半隻,但卻沒有之前半隻咁好味(在坐有人忍唔住order左半隻打包比阿媽,真孝順)蝦棗/墨斗棗雙拼: 甜酸醬好似同呢味用上等號, 不過要即刻食, 因為耐左會無咁脆, 但新鮮彈牙, 打到起膠至炸, 果然唔同.水瓜蝦米煮魚鰾: 水準依舊, 食過幾次,感覺同之前一樣,羌蔥珍珠蠔: 話明珍珠蠔,細粒就預左,難得鮮甜唔太油狗仔炆羊肉: 用沙煲另上,雖然要百幾蚊,但依然覺得物有所值,肉質鮮嫩入味,比之前所食兩次仲要好蕃茄炆狗仔魚: 老實講狗仔魚係乜魚我唔太清楚,但入口啖啖肉,魚味濃郁,應該唔係雪藏貨,用蕃茄同炆,令湯汁鮮甜畧帶酸味,胃口大開.仲有幾個菜唔係幾記得,但飲飽食醉又一餐,仲要開開心心,乜都係度啦!
北上之後相約好友飯聚,難得山長水遠都入黎,佩服佩服!
一行七人,九菜一湯,竟然可以清晒,味道可想而知:
例湯: 係石九公湯,夠火喉,又鮮甜,正
水瓜蝦米煮魚鰾: 水準依舊, 食過幾次,感覺同之前一樣,
羌蔥珍珠蠔: 話明珍珠蠔,細粒就預左,難得鮮甜唔太油
其實本人十多年前,曾經跟過此店老闆漢哥學師三日,但短短三日己經學了很多東西,雖然本人己經冇做飲食業多年,但本人十分喜歡飲飲食食,也食過不少好的東西,始終常常回味漢哥的手勢,除了廚藝,漢哥多年一直堅持用料新鮮,菜式多變及以誠待客,去到新漢記就好有親切感,相信很多熟客也有同感,希望新漢記的客家菜繼續發揚光大~ 推介:墨魚餅,走地雞,蚊鯊魚,鴨下巴及每天新鮮海魚
推介:墨魚餅,走地雞,蚊鯊魚,鴨下巴及每天新鮮海魚
2005-08-20 52 views
19/08/2005 20:00今晚本應去打網球的,但天不造美,入夜後雨下得更大,所以決定以飯局代之。打波在上水,但附近似乎冇乜邊度有好野食,其後便想起曾在粉聯和墟吃過美味的客家菜,一於翻兜呢間!可能天氣關係,平時熱鬧非常的新漢記今晚只得四、五檯客人,樓上更見疏落。一行六人點了一湯五餸,分別是胡椒豬肚湯、手撕鹽焗雞($55)、客家豬肉卷($28一條)、蝦棗/墨斗棗雙拼($58)、蠔仔煎蛋及腐乳通菜。豬肚湯煲上,味濃而且足料,火侯亦夠,但要飲到較底才有辛辣的胡椒味。手撕雞有雞味但很瘦,當中只有一半是手撕,另一半是斬件上,怪怪的。還有奉上的是一碟薑蓉,若換上沙薑粉會更好。豬肉卷口感似扎肉,$28一條分量來說是頗足的。蝦/墨斗棗亦是最出色的一味,材料新鮮,炸的時間剛好,外脆肉軟,可以咬到啖啖的墨魚粒,不過$58只有若十件都幾貴,不過都係抵o既!蠔仔煎蛋用o既蠔好大隻亦好有蠔味。另外砵仔上o既白飯會奉上豬油同豉油,不過健康關係只係淺嚐。飯後有紅豆沙送,都係有水準的甜品。服務方面相當週到,介紹菜式亦見落力。整體來說十分出色,可惜的是人不多未能多試幾個菜式,當中炆魽魚同客家炆豬肉都是相當吸引的,下
19/08/2005 20:00

整體來說十分出色,可惜的是人不多未能多試幾個菜式,當中炆魽魚同客家炆豬肉都是相當吸引的,下次再來試,呢餐埋單共$376,抵食!
2005-04-09 19 views
kc都講晒,我都無野好講,不過d砵仔蒸飯粒粒分明有咬口,好香,雖然加豬油唔係太健康,不過真係好難忍,點都要提下~~哈哈!

2005-03-30 16 views
一班食友去挑戰八仙嶺,最後終於都以不同形式嘗試及完成了。因為下午只吃生果,所以晚飯時份,個個都是飢腸轆轆的。天氣悶熱,加上不快事充斥,令人熱氣上冒,先來幾支冰凍啤酒降降溫,當然亦要多謝David兄及焚化爐兄的靚紅酒。菜單由店家代勞,我們只需聽及點頭就行了,好不輕鬆。點了不少菜,要一一記下也不是易事,包括栗子炆鴨、木耳炆豬肉、節瓜肉碎魚肚、薑蔥煎珍珠蠔、白切雞、豆豉蒸魽魚、蜆肉莧菜浸木薯粉、洋蔥炒墨汁吊桶、大芥菜煲豬骨、炒魚麵和少不了的~咕嚕肉。菜色一碟碟的來,人也實在太餓了,所以個人計是不顧儀態的狼吞虎嚥,各位食友們,真的失禮了。栗子炆鴨用上新鮮貨,好處是肉質緊緻鮮美,但肉就較少。栗子炆符又腍又粉,可惜我跟Thomas領隊一樣,喜歡吃硬一點的栗子;木耳炆豬肉用上了南乳,加上肥肉,是又濃又香,這味家鄉菜做得不錯。最好吃的當然是肥肉,是日行了六個鐘頭山路,什麼肥肉也不怕吃,真好。其次大塊的木耳索了肉汁,加上爽口的口感,都美味非常。我就兩碟的木耳也都包了底,絕對是不石錯過的菜色;蝦米節瓜肉碎魚肚是濕濕的,易入口。魚肚大塊又鬆軟,浸滿湯汁,加埋蝦米,得別好味;薑蔥煎珍珠蠔的蠔仔隻隻肥美,亦鮮甜
薑蔥煎珍珠蠔的蠔仔隻隻肥美,亦鮮甜。用薑蔥爆過,減去蠔本身膩滯的味道,吃多幾隻也可以;
白切雞一吃便知是新鮮雞,雖然不算大隻,但雞味足,跟吃冰鮮或雪藏雞有雲泥之別;
蒸魽魚就較為失色了一點,魽魚本身骨多肉少,肉質平平亦偏腥,雖然生猛,但不大合個人口味;
浸木薯粉是另一家鄉菜,木薯本身味淡,用鮮甜的蜆肉及甜美的湯汁浸著,加上菜,是不錯又健康的配搭;
炒吊桶是連墨汁炒的,所以賣相黑漆漆的,但味道鮮甜。吊桶細細隻,但很新鮮,肉質爽口彈牙,內有小軟骨一條,所以是有骨落地的,是另一個不容錯過的菜色;
大芥菜煲豬骨是菜也是湯,大芥菜是菜膽部份,味道鮮美,亦有益腸胃,多吃無妨。豬骨已煲得韌韌的,可以不吃。反而湯甚甜美,下了大量胡椒去吊味,我是渴完一碗又一碗的,非常掂;
這裡的魚麵是圓身的,魚味十足亦彈牙,加上辣油同吃,十分不錯。吃開兩興的「鞋帶」魚麵,這裡的又是另一口感;
咕嚕肉是第一碟上檯的,一輪風卷殘雲後立即清碟,如此狀況,當然意猶未盡再來一碟,第二碟就差不多是最後一碟上檯的。肉件偏向肉片,炸得幾脆口,但酸味過重,全蓋過甜味,酸甜的平衡可以做好一點。酸味亦嗆喉,是平常白醋之過;
食友們叫砵仔蒸飯,原本見菜色多,又有魚麵又有木薯的,不需要叫。但見砵仔飯粒粒分明,賣相好正,所以都忍唔住叫了一砵。果然有飯香,飯粒偏硬,正合個人口味,有豬油及醬油可以撈飯,但加或不加都一樣好吃,又是必叫的一味。
吃埋甜品,是十二分咁飽,埋單一千七百五十蚊,每人百五蚊,吃了這麼多款式,都算唔貴。
吃吃喝喝,高談闊論,與大家食飯真開心。