Restaurant: U IZAKAYA
Terms & Details:
2023-02-03 43 views
之前放假就帶屋企人去食呢間fusion餐廳,lunch 都幾多人食。🦪活生蠔刺身 $156生蠔有2款口味,分別係原味同加咗蘿蔔蓉嘅酸汁生蠔。生蠔好肥美,蠔味好重,肉質爽嫩,好食。😋🥓風乾火腿拼盤 $128風乾火腿拼盤有Salami, Parma ham, 芝士同牛油果醬。Parma ham鹹香十足,同芝士好夾。😛🍆蒜香欖油炒雜菜(時令) $88加咗好多木魚碎喺上面,好有日式風味,雜菜有茄子、翠玉瓜、雞髀菇等。😆🐷鐵板黑毛豬肩肉 $228賣相精緻,黑毛豬肩肉一啲都唔嚡。配菜有薯蓉同南瓜,兩樣都幾好食。🦀松葉蟹肉卡邦尼烏冬 $188呢個卡邦尼烏冬我比一百分,烏冬好掛汁,好多蟹肉,啖啖美味。

🦪活生蠔刺身 $156

🥓風乾火腿拼盤 $128

🍆蒜香欖油炒雜菜(時令) $88

🐷鐵板黑毛豬肩肉 $228

🦀松葉蟹肉卡邦尼烏冬 $188
呢個卡邦尼烏冬我比一百分,烏冬好掛汁,好多蟹肉,啖啖美味。
2023-02-03 44 views
呢間喺銅鑼灣嘅U IZAKAYA 主打海膽西日fusion料理🧡 環境闊落,仲有户外位可以打卡。今次就試咗佢哋嘅lunch set ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و🧡竹炭麵包配海膽醬 $38店員先送上竹炭多士配海膽醬,用咗新鮮海膽製成嘅海膽醬味道濃郁,好重海膽味。😍 配埋香脆嘅竹炭多士好夾。🥗火炙刺身沙律 $128呢個沙律好豐富,有好多款火炙刺身,例如三文魚,左口魚邊等等,火炙過嘅刺身份外惹味,唔錯。😋🦀炸軟殼蟹 $98軟殼蟹好大隻🤣 炸到金黃香脆,入面仲有好多蟹肉,值得一試。🐷豚肉大葱卷 $32🐷豚肉蘆筍卷 $32🐮蒜香横隔肌 $38/ 串🐔雞心元 $38/ 串串燒環節就叫咗幾款肉類,特別推介蒜香横隔肌,肉質好鮮嫩,重牛味,蒜香汁好惹味。🐷鐵板黑毛豬肩肉 $228黑毛豬肩肉好嫩滑,唔會嚡口,顏色粉嫩。🥰配菜嘅薯蓉同南瓜都好好食。😋🦀松葉蟹肉卡邦尼烏冬 $188呢個一定要試下🥹賣相好靚,上面鋪滿松葉蟹肉,烏冬好掛汁,好重芝士味,唔會太膩。😋😋🍨黑糖蘋果紅豆杯 $48/杯甜品就叫咗黑糖蘋果紅豆杯,有好多黑糖蘋果蓉,幾特別。😛❤️‍🔥Love Fire $68💜Purple Hearts $78呢度都有幾款特

🧡竹炭麵包配海膽醬 $38

🥗火炙刺身沙律 $128

🦀炸軟殼蟹 $98
軟殼蟹好大隻🤣 炸到金黃香脆,入面仲有好多蟹肉,值得一試。

🐷豚肉大葱卷 $32
🐷豚肉蘆筍卷 $32
🐮蒜香横隔肌 $38/ 串
🐔雞心元 $38/ 串

🐷鐵板黑毛豬肩肉 $228

🦀松葉蟹肉卡邦尼烏冬 $188

🍨黑糖蘋果紅豆杯 $48/杯
甜品就叫咗黑糖蘋果紅豆杯,有好多黑糖蘋果蓉,幾特別。😛

❤️‍🔥Love Fire $68
💜Purple Hearts $78
呢度都有幾款特色嘅cocktail同mocktail,兩杯賣相都好吸引(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
2023-01-31 36 views
朋友介紹,話最近呢度開左間唔錯既高級餐廳,就黎試下啦!呢度食物種類好豐富,有日式,有西式,又有鐵板,總有幾款岩食!牛油果蝦沙律配黑松露蜜糖沙律菜新鮮,個醬汁甜甜地,好夾,又有香香的黑松露味!好食!牛油果好creamy ,虎蝦肉都好多,一啲都唔會慳生蠔拼盤,一次過食晒甘多個國家既生蠔,正!望落去大部分都大只,最肥美似係加拿大的!漲卜卜的!食落又真係加拿的最甜!其他的都唔差,好大只,好嫩滑,淡淡既海水味,一啲都唔腥!超級正!除生蠔外,另一個不能放過既就係刺身啦!刺身五點,件件大件夾新鮮美味!😋😋刺身一啲都唔腥,食落好鮮甜美味。魚刺身肥美,入口回味無窮!厚切,望住張相都見到油甘魚同吞拿魚夠晒口感、美味!牡丹蝦擺得好靚,又大只,肉質好爽甜!蒜香羊西冷本身唔太中意食羊,覺得好羶,朋友想食就試左少少。但呢個我覺得又幾好食喎!首先肉質好淋,燒到好香!面頭有啲蒜同蔥,夾埋食好香,味道好夾,唔羶!唔食羊既我食多幾串都得😆😆鐵板虎蝦配海膽醬只虎蝦超大只,擺到成只碟,唔會孤單感覺😆燒到好香,焦焦地,少少鹽咸味,食落肉質好實淨,爽口!點埋個海膽醬,好甜美!蝦膏都好多,我地連蝦膏都食埋,好食!松葉蟹肉卡邦尼烏冬
朋友介紹,話最近呢度開左間唔錯既高級餐廳,就黎試下啦!

牛油果蝦沙律配黑松露蜜糖
沙律菜新鮮,個醬汁甜甜地,好夾,又有香香的黑松露味!
好食!

牛油果好creamy ,虎蝦肉都好多,一啲都唔會慳

生蠔拼盤,一次過食晒甘多個國家既生蠔,正!

超級正!

除生蠔外,另一個不能放過既就係刺身啦!

刺身五點,件件大件夾新鮮美味!😋😋

牡丹蝦擺得好靚,又大只,肉質好爽甜!

蒜香羊西冷

唔食羊既我食多幾串都得😆😆

鐵板虎蝦配海膽醬
只虎蝦超大只,擺到成只碟,唔會孤單感覺😆

蝦膏都好多,我地連蝦膏都食埋,好食!

松葉蟹肉卡邦尼烏冬
相都見到,松葉蟹肉都好多,又有魚子!

烏冬好煙韌彈牙,醬汁好多,個味又唔會太over ,好香好creamy ! 正!

芝士蛋糕
好香滑,唔會太”流”,以止作今餐結尾,完滿!

呢度食物質素同服務都幾好!之後先見到Openrice book 位有折,清酒又有買一送一,下次可好好利用用!

2023-01-30 35 views
我同女朋友好掛住日本啲海膽,所以搵咗呢間以海膽為主題嘅餐廳,諗住試吓佢啲海膽係咪真係咁正。竹炭麵包配海膽醬呢個starter幾特別,佢係黑色嘅竹炭麵包,之後點用海膽製成嘅醬黎食,鮮味十足,同埋係新鮮冇腥味。金目鯛刺身刺身並唔係齋用刀將魚切成魚生片,而係會用火燒下魚嘅表面,呢個步驟會帶來火炙嘅魚油香味,亦都令到食落口冇咁膩。北海道海膽職員介紹咗個幾抵嘅package,$1288有一板100g嘅海膽+一支720ml嘅清酒。嚟到餐廳最期待呢刻,終於比我搵到係日本食海膽嘅感覺,新鮮、香濃又唔苦,連埋sake食呢個幾match,令到鮮味提升。 鐵板牛舌蔥同埋蒜片鋪咗係半生嘅牛舌上面,用鐵板嘅熱力整熟塊肉,口感爽口嫩滑,只係要留意返個口會有幾強嘅蒜味。味噌燒蠔蠔本身係鮮甜嘅,師傅加左脆脆在上,增添不少口感,幾有趣嘅。不過佢可能唔想味噌嘅味道蓋過蠔鮮味,而令到味噌味好淡。鐵板帆立貝牛油汁味好香嘅帆立貝配上日本菇同南瓜,而南瓜好有心機整成千層糕咁,中間夾左芝士片,係一個有特色又好食嘅菜。海膽帶子意粉個意粉比到驚喜我哋,意粉嘅汁主要用海膽整出嚟,調校過有少少酸味,令到個胃可以喺食咗咁多好嘢之後都繼續食呢

竹炭麵包配海膽醬

金目鯛刺身

北海道海膽

鐵板牛舌

味噌燒蠔

鐵板帆立貝

海膽帶子意粉
個意粉比到驚喜我哋,意粉嘅汁主要用海膽整出嚟,調校過有少少酸味,令到個胃可以喺食咗咁多好嘢之後都繼續食呢個意粉,另外個魚子醬提到個味。

柚子雪葩
感覺自然,有真嘅柚子皮係雪葩入面,香氣refresh 返口腔,甜度適中。

Overall黎講,餐廳採用嘅食材新鮮,處理嘅方法亦都係一流,餐廳裝修別出心裁,食具精緻,同埋過服務態度非常貼心,會照顧客人需要。另外有户外位可以俾有需要嘅人坐,個位係可以望到馬場。
2023-01-30 37 views
同朋友慶祝生,千挑萬選簡左呢間餐廳。雜誌介紹呢間係以海膽為主題的食店,包括海膽刺身、唐揚免治雞肉海膽流心蛋、立鱗燒配海膽汁、海膽茶碗蒸等,就連海膽雪糕都有,超特別!而海膽係由日本直送,所以吸引左黎試下!餐廳位於Zine! 10樓,新開無耐,有戶外地用餐地區,環境舒服!竹炭麵包配海膽醬⭐️⭐️⭐️⭐️麵包微暖,外脆內軟,好香口。海膽醬超濃郁,好似食緊啖啖既海膽甘,又creamy ! 正!磯煮花螺⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一定要點埋啲汁食,甜甜地,入晒味,花螺好肉,無沙又爽口!加埋少少蔥花既香味,無得彈!刺身盛盒,五款⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️賣相一流,呢個又係必食!有三文魚腩、油甘魚、吞拿魚、螺同牡丹蝦兩個字:鮮。甜。刺身件件厚切,好肥美!油甘魚爽口鮮甜,三文魚腩可以用肥甘味美、肉嫩油豐黎形容,好好食!牡丹蝦好大只!肉質好爽口,鮮甜,係我食過最大只既牡丹蝦!腹脅牛肉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️生熟度剛剛好,剛熟到粉紅色的肉。有少少油脂分佈,咬落好juicy ,好嫩滑,又有牛味!左上方既配菜都好好食,由幾款唔同既菜夾住整成,好特別!月見免治雞肉棒⭐️⭐️⭐️⭐️剛剛燒起,好香口,仲熱辣辣,點埋個雞醬油食好夾!豚肉紫蘇卷⭐️⭐️⭐️⭐️平時好少食紫蘇,但呢個組合出

同朋友慶祝生,千挑萬選簡左呢間餐廳。
而海膽係由日本直送,所以吸引左黎試下!

竹炭麵包配海膽醬⭐️⭐️⭐️⭐️
麵包微暖,外脆內軟,好香口。

磯煮花螺⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

刺身盛盒,五款⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
賣相一流,呢個又係必食!
有三文魚腩、油甘魚、吞拿魚、螺同牡丹蝦

兩個字:鮮。甜。

牡丹蝦好大只!肉質好爽口,鮮甜,係我食過最大只既牡丹蝦!

腹脅牛肉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

生熟度剛剛好,剛熟到粉紅色的肉。
有少少油脂分佈,咬落好juicy ,好嫩滑,又有牛味!
左上方既配菜都好好食,由幾款唔同既菜夾住整成,好特別!

月見免治雞肉棒⭐️⭐️⭐️⭐️
剛剛燒起,好香口,仲熱辣辣,點埋個雞醬油食好夾!

豚肉紫蘇卷⭐️⭐️⭐️⭐️
平時好少食紫蘇,但呢個組合出奇地夾!
豚肉燒到好脆口,有鹽燒咸香味,夾埋紫蘇葉既香味食好特別!幾好食喎!

生日飯又點可以無甜品

柚子味雪芭⭐️⭐️⭐️⭐️
有粒粒既果肉,好濃既柚子味,yummy!!

芝士蛋糕⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
好濃好creamy 既芝士味,好食!

好滿足既晚餐!職員推介依家仲做緊清酒買一送一,但我地唔飲酒,所以無嗌,大家可以一試!

推介!
2023-01-27 25 views
位於銅鑼灣嘅UIAKAYA 以海膽料理作主打,炮製出多款精緻同特別的料理,除咗有海膽撩你之外,仲有壽司、串燒、甜品、飲品等餐廳即係樓底好高所以空間感好好,有室內同室外嘅位置,露台位有隻無面男公仔一睇就知打卡位啦~~🔸竹炭麵包配海膽醬 $38竹炭麵包呢家唔算小見,配合理海膽醬就未試過呀🤤個海膽醬超級正呀😻 好濃烈既海膽味又唔稀的🔸生蠔Set 🦪 $348有5款不同國家既生蠔,每款都肥美新鮮,有佢哋獨特嘅海水味🤤西班牙🇪🇸 銀堡加拿大 🇨🇦 Gailiano日本 🇯🇵 日之雪花法國🇫🇷 聖馬田愛爾蘭 🇮🇪 路易費莎🔸日本活赤貝刺身 (原隻)$128看看赤貝的光澤就知道很新鮮喔!食落肉質爽厚,鮮味十足😍🔸海膽炸豆腐 $188用了清酒杯放了每粒海膽炸豆腐 ,好精緻🤩海膽好新鮮,份量都好多 唔係得小小👍🏽豆腐入面都好似有海膽味一樣,好似注入左入面咁!🔸海膽雪糕 $68最後這個海膽雪糕作一個完美的句號見到有海膽雪糕其實都有啲十五十六食唔食好🙈海膽係好正,但做甜品就唔知會點樣呢😂食落好香又帶點海膽嘅鹹味,將雪糕放喺用日本米造成的米餅上食都得😆

🔸竹炭麵包配海膽醬 $38
竹炭麵包呢家唔算小見,配合理海膽醬就未試過呀🤤

個海膽醬超級正呀😻 好濃烈既海膽味又唔稀的

日本 🇯🇵 日之雪花
法國🇫🇷 聖馬田
愛爾蘭 🇮🇪 路易費莎

🔸日本活赤貝刺身 (原隻)$128
看看赤貝的光澤就知道很新鮮喔!
食落肉質爽厚,鮮味十足😍

🔸海膽炸豆腐 $188
用了清酒杯放了每粒海膽炸豆腐 ,好精緻🤩

海膽好新鮮,份量都好多 唔係得小小👍🏽
豆腐入面都好似有海膽味一樣,好似注入左入面咁!

🔸海膽雪糕 $68
最後這個海膽雪糕作一個完美的句號
見到有海膽雪糕其實都有啲十五十六食唔食好🙈
海膽係好正,但做甜品就唔知會點樣呢😂

2023-01-26 828 views
在網上見到這間餐廳的介紹,得知這家餐廳的招牌是海膽,被這裏的海膽菜式吸引,加上在網上訂座主餐單七折,今個新年的時候來試一試。很快叫了幾樣網上推薦的海膽菜式試水溫。有一說一,餐廳侍應服務不錯,來到先貼心的問需要的是冷水還是暖水,這天氣溫太冷,當然是要暖水啦!看到其酒牌,應該是期望客人點清酒的,可惜我不能喝酒。喝暖水雖然好,但後來配合海膽的時候總會有股腥味,若果能提供熱茶的話會更好。前菜竹炭麵包海膽醬 $38Bamboo Charcoal bread with sea urchin sauce 這裏的前菜需要另外加錢,不過看了網上介紹是竹炭麵包配海膽醬, $38這個價錢也算合理。很快竹炭麵包送上了,擺盤構思得不錯,大碟上放上四片小小的方形竹炭麵包,另外一個醬油碟中放着由新鮮海膽及海膽醬造成的自家製海膽醬,另外還有一隻小碟放着匙羹,儀式感十足。竹炭麵包的味道像方包,但有少許甜味,烤過但時間不長,溫度是溫溫的,外層有少許脆口,內裏仍然是柔軟的,但味道仍然是普通方包。敗筆之處應該算是這個海膽醬吧,海膽醬的味道非常淡,若果單吃的話細細品味也能夠吃到海膽的味道,可惜配上麵包以後所有鮮味都基本被麵包味

很快叫了幾樣網上推薦的海膽菜式試水溫。

前菜
竹炭麵包海膽醬 $38

敗筆之處應該算是這個海膽醬吧,海膽醬的味道非常淡,若果單吃的話細細品味也能夠吃到海膽的味道,可惜配上麵包以後所有鮮味都基本被麵包味道掩蓋,吃不出海膽味,加了醬油以後雖然有改善,但仍然毫不突出,可以說是沒有什麼味道。
評分:6/10

火炙帶子海膽手卷$128
Seared scallop and sea urchin hand roll
在我剛剛吃了一口竹炭麵包的時候,這個手卷已經上枱了,感覺上速度很快。
由於知道手卷不能放太久,我馬上放棄吃竹炭麵包,改為先吃這個海膽手卷。

一拿上手就覺得紫菜太薄,中間接觸米飯的部份已經完全吸滿了濕氣,變得很軟,只有頭尾兩部份仍然能夠保持脆身。
一口吃下,海膽味道並不突出,可能是選用的海膽質素未夠高級,也有可能是帆立貝的肉質比較大,掩蓋了海膽的鮮甜味,由於這個手卷尺寸不算太大,我是一大口吃下的,無論海膽的鮮味及帆立貝的甜味都未能在我的味蕾上留下記憶,只留下了紫菜濕軟 ,掩蓋了海膽鮮味的印象。

我環顧這間餐廳,大部份的位置及客人都是和我一樣,坐在獨立的枱,而不是在吧枱上,這樣的話仍然推出這個非常快就會濕軟的手卷是否合適呢?或者可以在紫菜上下功夫,或者要想辦法改良菜式,但這就交給師傅考慮吧!
評分:4/10

海膽茶碗蒸 $108
Sea urchin chawnmushi teacup steamed egg
現在天氣太冷,前面兩個菜式只能夠算是溫的,溫度不夠,都看到這碗熱騰騰的茶碗蒸上枱是還是很期待的,因為太想吃熱的東西。
這個茶碗蒸的確是剛剛蒸好的,熱氣騰騰,看着賣相十分吸引,表面充滿着海膽的金黃色,然後還有海膽及三文魚籽。
這個茶碗蒸溫熱好吃,非常細滑,但海膽仍然有少許臭味,我覺得這一板海膽的味道都一樣,都有這少許臭味,可能是我運氣不好, 正好吃到味道不好的海膽吧!加上把海膽放在熱的食物上,更加突出了這少許的臭味,三文魚籽也只是獨立存在,有一部份三文魚子甚至已經干扁了,看出不太新鮮,和整個菜式的融合也並不充分。
要讚的是在表面淋上的海膽醬增添了茶碗蒸creamy的口感,整體來說這個茶碗蒸味道不錯,調味適中,但上面裝飾的海膽肉及三文魚籽反而拉低了這個菜式的分數。
評分:7/10

海膽味噌甲羅燒配三文魚籽 $328
Sea urchin with miso in crab shell with salmon roe
其實在這個菜式和意粉中我猶豫了一段時間,最後選擇了這個菜式,還好是我最喜歡的一道,也是我覺得最好吃的一道。

這個菜式的成功完全歸功於蟹味增,蟹味增非常鮮甜,雖然海膽及三文魚子仍然是一樣的貨色,有着一樣的缺點,但由於蟹味增的味道太突出,可以完全地掩蓋着以上兩者的缺點。
配合的小麵包也有心思,和小麵包配合着吃的時候可以中和了蟹味增的鹹味。
吃了兩片,正當我想着美中不足是小麵包的份量太少,剩下的蟹味增還有很多,猶豫着是否需要問侍應再加量時,眼角掃上了吃了一半的竹炭麵包及海膽醬,我靈機一觸把剩下的海膽醬全部倒入甲羅燒中,拌勻以後海膽醬增添了蟹味增的creamy感覺,使其口感沒有那麼乾,竹炭麵包也和蟹味增配合的很好,終於不用吃沒有什麼味道的麵包了,不禁誇贊自己聰明,終於可以好好地享受這個竹炭麵包了。
評分:8/10

總括而言這裏環境不錯,坐得舒服,服務也好,但食物相對普通,主要是靠材料的功勞,若果海膽的質素今天普通的話就會拉低食物質素,我覺得好吃的蟹味增也是可以現成買的,看不出廚師的功力,我有這些食材的話自己在家也能堆砌得出。其他的例如海膽醬及茶碗蒸也只屬於普通,吃完沒有什麼記憶。七折以後買單也差不多$500 一位,若果沒有七折的話要六百多元…只能說一切都平淡如水吧
總評分:6.5/10
$500 (Lunch)
2023-01-26 28 views
啱啱飛完日本,好掛住日本嘅海膽🥹所以決定試試😋😋1. 海膽source +竹炭麵包海膽汁感覺幾得意,算係成餐嘅warm up🤭2. 火灸刺身沙律入面有油甘魚、左口魚、三文魚、蟹子🤤食材新鮮,要讚嘅係火灸之後,除左油甘魚嘅腥味🤤令我忍唔住食多幾舊3. 金目鯛魚刺身 金目鯛魚係刺身名牌🤭🤭餐廳做足細節位,表面有用火槍燒一燒,bit左啲魚嘅油份出嚟,入口即溶,食落好幸福4. 北海道小川海膽100g +Sake既然海膽係餐廳嘅賣點,再趁住佢但promotion嘅時候叫一板🤤🤤🤤$1288就可以有100g配一支Sake,同去日本食嘅價差唔多😳必點海膽好新鮮,食落好creamy,連平時唔食海膽嘅男朋友都食😦就知高質5. 串燒:羊肉西冷+蒜香牛肉+燒銀杏羊:芝麻味濃,比牛肉好食🤤🤤蒜香牛肉:普通,可以試其他燒銀杏:我最鍾意,因為少啲見其他日本餐廳有得揀😝😝6. 鐵板牛舌鐵板牛舌表現還好,冇係日本食咁濃牛味☺️建議留肚食其他7. 鐵板凡立貝南瓜皮脆仲有芝士係入面,明明係配菜,但竟然都好好食😦另外,凡立貝邊爽,有彈性,都好新鮮🤩8. 鮮蠔- 廣島蠔(海膽+味噌兩味)餐廳會定時提供生🦪 時令生蠔,我地揀左唔

啱啱飛完日本,好掛住日本嘅海膽🥹所以決定試試😋😋

1. 海膽source +竹炭麵包
海膽汁感覺幾得意,算係成餐嘅warm up🤭

2. 火灸刺身沙律
入面有油甘魚、左口魚、三文魚、蟹子🤤

3. 金目鯛魚刺身

4. 北海道小川海膽100g +Sake

5. 串燒:羊肉西冷+蒜香牛肉+燒銀杏
羊:芝麻味濃,比牛肉好食🤤🤤
蒜香牛肉:普通,可以試其他
燒銀杏:我最鍾意,因為少啲見其他日本餐廳有得揀😝😝

6. 鐵板牛舌
鐵板牛舌表現還好,冇係日本食咁濃牛味☺️建議留肚食其他

7. 鐵板凡立貝

8. 鮮蠔- 廣島蠔(海膽+味噌兩味)
餐廳會定時提供生🦪 時令生蠔,我地揀左唔同煮法,兩種食法都幾得意,唔算伏,鍾意試新野嘅可以試下

9. 海膽魚子醬帶子意粉+海膽汁
🌟🌟必點!!最抵讚意粉嘅包法一睇就知好考廚師技巧,咁樣亦可以令熱力保存!材料方面啲海膽同魚子完全唔吝嗇😍做到啖啖都食到海膽+魚子,再淋上海膽汁😳,超正!!!

10. 柚子雪芭+海膽雪糕配米餅
海膽雪糕第一次食🤩極推薦!! 真係啖啖海膽味,估唔到海膽做甜品都咁吸引

唔想再食海膽嘅就試下日本雪糕,又係時令嘅,不過呢個同街外嘅袖子雪糕唔同,會有啲柚子皮係到👍🏻
2023-01-20 40 views
朋友今個月生日,我同佢都勁鍾意食海膽,咁啱係OpenRice 見到呢間以海膽為主題嘅餐廳,緊係吾可以錯過啦!竹炭麵包配海膽汁係送嘅前菜,幾特別。之後叫咗個磯主花螺,甜甜地做前菜都幾開胃!海膽魚子醬帶子意粉係必叫,打卡一流,海膽新鮮,意粉醬都撈得好味!不過我覺得最特別係個唐揚免治雞肉海膽流心蛋,熱辣辣嘅流心蛋配合埋雞肉同新鮮嘅海膽真係好吾錯!之後又嗌咗海膽手卷,見到有咁多海膽心情就特別好!但係由於呢間嘢啲嘢實在太細份,食極都吾飽,所以又叫多左其他餸。個蘋果豚肉卷香香地又林幾好味,另外仲嗌咗燒魷魚,炒枝豆,燒明太子伴青瓜。個燒明太子就真係太鹹唔好食,建議唔好叫!整體嚟講呢間嘢真係偏貴,啲嘢太細份,不過用嚟打卡都開心嘅,呢一餐兩個人食左1千蚊,但其實吾算好飽。
2023-01-19 29 views
呢間餐廳真係好多食物選擇,我揀左竹炭麵包配海膽醬汁小食,海膽醬好鮮甜$38,叫左三款唔同國家既活生蠔刺身,西班牙,日本同愛爾蘭呢三款蠔由淺入深甘食,由淡味去到濃味甘食好鮮同肥美,西班牙最濃味,餐廳仲有蠔拼盤6隻都係$348,慢煮雞胸凱撒沙律$108,健康精選,串燒叫左幾串不同款的,紫蘇雞腿肉,燒虎蝦,秋葵,蒜香羊肉串西冷,薄燒牛舌鐵板上熱辣辣,全部逐份即叫即煮可以見到廚房,三文魚籽海膽飯好好味,海膽新鮮無腥味。
2023-01-15 30 views
新年緊係要搵下有咩未食過既餐廳食大餐🥳 本來銅鑼灣耀華街Zing!已經有好多餐廳選擇,今次呢間U Izakaya更有有海膽主題Menu, 作為海膽愛好者真係唔可以錯過🤤竹炭麵包配海膽醬 ($38)黑炆炆既竹炭麵包外型好特別,將佢搣開細細塊沾上海膽醬食,開胃又好味牛油果蝦沙律配黑松露蜜糖 ($88)大蝦切成一粒粒,鮮甜彈牙,混入打碎左既牛油果同沙律菜,加上黑松露蜜糖,開胃又健康🤩磯煮鮑魚 ($98)炆煮過的鮑保持左鮑魚鮮嫩爽口的肉質,而且醬汁鮮甜香濃,作為其中一樣前菜非常出色壽司八款 ($468)磯煮鮑魚切碎左一啖放入口特別鮮甜帶子鮮美,同香濃黑松露係絕配吞拿魚腩超級肥美,魚油香味係口中散發雲丹海膽味道超級香甜,食一舊真係唔夠🥺松葉蟹肉鮮甜多汁,一啲都唔乾身火炙左口魚邊充滿油香,入口即溶牡丹蝦大隻肥美,啖啖又甜又厚肉油甘魚味道清甜,帶少少清爽的口感火炙帶子海膽手卷 ($128)帶子同海膽一清一濃,味道本來就好夾,帶子再被輕輕燒過,層次上再加一分香氣三文魚籽海膽手卷 ($108)兩樣濃味既刺身夾埋一齊食,香上加香,絕對係重口味人士之選🤤 作為中意食濃味刺身既人,呢個手卷真係必食虎蝦天婦羅

竹炭麵包配海膽醬 ($38)

牛油果蝦沙律配黑松露蜜糖 ($88)

磯煮鮑魚 ($98)

壽司八款 ($468)
磯煮鮑魚切碎左一啖放入口特別鮮甜
帶子鮮美,同香濃黑松露係絕配
吞拿魚腩超級肥美,魚油香味係口中散發
雲丹海膽味道超級香甜,食一舊真係唔夠🥺
松葉蟹肉鮮甜多汁,一啲都唔乾身
火炙左口魚邊充滿油香,入口即溶
牡丹蝦大隻肥美,啖啖又甜又厚肉
油甘魚味道清甜,帶少少清爽的口感

火炙帶子海膽手卷 ($128)

三文魚籽海膽手卷 ($108)

虎蝦天婦羅 ($128)
大大隻虎蝦炸成天婦羅,更加爽口彈牙,仲有香脆金黃色的外皮,熱騰騰的口感冬天食好正

海膽魚子醬帶子意粉 ($238)
每一口都充滿香濃海膽汁既意粉,如果胃仔有空間一定要試!色香味俱全既一道主菜,魚子醬更加為意粉做到畫龍點睛的效果

鐵板黑毛豬肩肉 ($228)
完美剛剛熟既黑毛豬肩,肉質鮮嫩,完全無肥肉同筋位,係啖啖肉的享受😎

蘋果豚肉卷 ($48)
燒香的豚肉包住爽甜脆口的蘋果,第一次食呢個配搭的串燒,好有新鮮感
厚切牛舌芯 ($74)
厚切牛舌真係超厚,肉質爽脆,非常厚肉
雞翼 ($48)
單骨雞翼燒到外皮好脆,方便食用
雞頸 ($48)
雞頸本身就係肉唔多的部位,串燒之後,唔肥又唔油

菠蘿雪葩 ($108)
用左原個菠蘿做返外觀,雪葩質地好幼細,入口即溶,菠蘿味好出好清新
海膽雪糕 ($68)
將海膽做成雪糕,原來可以又香又滑,甜既雪糕入面帶點海膽的咸香,感覺好特別

最有驚喜係餐廳好sweet, 免費幫我地係甜品上面寫左”happy anniversary”既字,即刻叫店員幫我地影相打卡😆

Forest ($88)
用左Vodka同梅酒做底,飲落酒味都比較重,青檸同柚子令杯酒有清新同酸甜的感覺
Summer Fiesta ($98)
酒底用左梅酒,荔枝酒同日本燒酒,加上芒果同菠蘿汁,味道會比較甜,非常適合女仔飲
2023-01-13 540 views
好想快啲衝去🇯🇵瘋狂食海膽😛但其實留係香港都食到高質海膽😏呢間係銅鑼灣嘅U IZAKAYA以海膽料理作主打,廚師巧妙地用新鮮海膽設計出唔同精緻料理,可以試下全海膽嘅海膽盛宴🤩🤩或者lunch time都有幾款性價比好高嘅lunch set👍🏻👍🏻今次我叫呢個Set D就有小食、沙律、湯、茶碗蒸、壽司、串燒、甜品、飲品,非常豐富🤰🏻可以滿足食海膽嘅癮😝呢度空間感好好,仲有露台位置有個無面男公仔打卡位🤣竹炭麵包配海膽醬每個套餐都會送上竹炭多士配海膽醬,醬汁用上新鮮海膽加海膽醬調配而成,海膽味超級鮮🥰🥰真係食到新鮮海膽鮮甜味,直頭想帶返樽返屋企😚😚松葉蟹肉沙律松葉蟹肉🦀份量多而且好鮮甜👍🏻好揼本,幾鍾意佢落咗啲油漬車厘茄,加上沙律菜好醒胃。馬賽魚湯湯頭飲到好濃郁鮮甜嘅海鮮味,蝦肉同蜆都大隻彈牙新鮮😗😗海膽海鮮茶碗蒸本來簡單嘅茶碗蒸加上海膽即時昇華不少😎😎蒸蛋非常滑溜,食落有驚喜😋😋原來唔止面頭有原片海膽,蒸蛋本身都食到香濃鮮甜嘅海膽味,仲有油脂豐腴嘅火炙三文魚腩,充滿口腔嘅海膽味帶來幸福感💖壽司六貫(海膽、磯煮鮑魚、黑松露帶子、吞拿魚、油甘魚、火炙左口魚邊)前面已經食到半飽,先至到主菜部份🤪

竹炭麵包配海膽醬

松葉蟹肉沙律

馬賽魚湯
湯頭飲到好濃郁鮮甜嘅海鮮味,蝦肉同蜆都大隻彈牙新鮮😗😗

海膽海鮮茶碗蒸

前面已經食到半飽,先至到主菜部份🤪所有魚生都好鮮甜,海膽唔使多講,好甘香😚;鮑魚甜甜地幾彈牙;油甘魚呢款比較有咬口;吞拿魚好厚身帶點油脂香;帶子似乎係我食過嘅帶子刺身入面最厚👏🏻👏🏻帶子本身鮮甜味爆發;火炙左口魚雖未至於入口即溶但油香豐富😽

蘋果豚肉卷串燒
豚肉鹹鹹香香,好邪惡😈巧妙地襯以爽脆多汁而且特別嘅蘋果💦口感好正,加上黑醋汁點綴即刻減低膩感。

厚切牛舌心串燒
口感好彈牙,食落帶點炸蒜嘅香氣,唔錯😛

黑蒜椰菜仔
椰菜仔帶輕微嘅甘苦味更能減低整餐嘅膩感,如果口感爽脆啲就更加完美喇。

甜品
是日甜品係柚子雪葩🍧酸爽嘅味道加上沙冰般嘅口感,平衡返一整餐嘅飽滯感😆

Purple Hearts (Buttergly Pea, Yuzu puree, cranberry juice, soda)
呢度餐牌都有幾款特色嘅cocktail同mocktail等酒類,呢杯mocktail賣相好吸引😻酸酸咪咪嘅紅莓汁加上菠蘿肉好清爽。

人均消費:$720
推介指數(10分為滿分):9分

U IZAKAYA
銅鑼灣耀華街38號ZING!10樓

2023-01-13
$720 (Lunch)
2023-01-12 30 views
慶祝屋企裝修完畢 緊係要食餐好 諗下去邊?緊係日式餐廳喇當造季節緊係食下靚海膽 - U IZAKAYA餐廳環境非常好 地段位於銅鑼灣食街 餐廳環境寧靜 好適合同朋友伴侶一齊黎慶祝頭盤 - 磯煮鮑魚鮑魚煮到好似刺身咁 無腥味 仲帶鮮味同甜味 好爽口仲要唔縮水沙律 - 牛油果虎蝦沙律配黑松露蜜糖沙律最怕係有好多沙律醬 呢個沙律不但無加沙律醬 仲要用牛油果做主要食材再配上虎蝦肉令成個沙牛律帶黎不同食感同埋味道麵包 - 竹炭麵包配海膽醬雖然麵包食唔到好強烈既竹炭味 但配上海膽醬 無搶味之餘 仲帶有海膽鮮甜味 如果海膽醬多小小會開心啲壽司盛盒 - 海膽 磯煮鮑魚 黑松露帶子 吞拿魚腩松葉蟹肉 火炙左口魚邊 牡丹蝦 油甘魚以上八款除左鮮甜之外 仲非常新鮮海膽除左係主角之外 無搶到其餘食材既光環 壽司既魚類仲非常飽滿 新鮮既食材緊係一口完成先對得住佢地手卷 - 火炙帶子海膽手卷 加 三文魚籽海膽手卷海膽依然冇令人失望 再配上肥美既帶子 同三文魚籽 帶黎兩種口感同味道 一個鮮 一個肥美 串燒 - 厚切牛舌心 蘋果豚肉卷 雞頸肉 雞翼牛舌冇騷味仲要非常厚肉 有別於其他既薄切牛舌蘋果豚肉卷係豚肉既夾擊下蘋
慶祝屋企裝修完畢 緊係要食餐好 諗下去邊?緊係日式餐廳喇

手卷 - 火炙帶子海膽手卷 加 三文魚籽海膽手卷

串燒 - 厚切牛舌心 蘋果豚肉卷 雞頸肉 雞翼
牛舌冇騷味仲要非常厚肉 有別於其他既薄切牛舌
蘋果豚肉卷係豚肉既夾擊下蘋果都不失光彩係四周帶點果香
雞頸肉一咬落去有別於其他雞肉既感覺 一大串雞頸肉起馬要廚師細心咁將肥肉起出 再燒 師傅手流一流
雞翼係一字骨 怕骨既朋友可以一下就起哂啲雞肉出黎 讚!

天婦羅 - 虎蝦天婦羅
一條條肥美既虎蝦 配上天婦羅既做法 將虎蝦蛻變成啖啖肉既天婦羅 剛剛好既熟度配上酥炸既外皮 yummy!

主食 - 海膽魚子醬帶子意粉
海膽完完全全咁融入左意粉上 令意粉披上金黃色的海膽 再加上帶子連魚子醬 係口入面帶來富貴既沖擊

肉食 - 黑毛豬肩肉
豬肩肉再上慢煮既做法 令到豬肩肉無左太熟既*鞋*口感 反而帶黎嫩滑既感覺 再加埋配菜 剛剛好中和返食肉既邪惡感覺

甜品 - 海膽雪糕 菠蘿雪葩
店員好有心咁 幫我地寫上記念日既盤 配上原隻菠蘿 菠蘿雪葩入面有微粒既菠蘿唔會太甜 甜而不膩
重點甜品 海膽雪糕 海膽配雪糕 無腥味之餘 反而帶黎味蕾既刺激 甜中帶小小海膽既咸味

飲品 - Forest, Summer Fiesta
Forest 最適合鐘意飲酒人士 酒味偏重 入口順口最後會帶點果香
Summer Fiesta 呢種比較會偏向妹酒 偏向甜味 酒味較輕 飲多兩杯都得

磯煮鮑魚
牛油果沙律
竹炭麵包海膽醬
壽司盛盒
  • 海膽雪糕
2023-01-10 33 views
主題系之日式店子,高級又有景,很棒,朋友帶我慶祝,前菜主吃甜品,有海膽之部分很多,推介刺身及酒類FRUIT BODY來得日本的店子,就要點杯酒,這cocktail用了vodka, gin、梅酒,柚子、梳打,很新鮮味道很香。SUMMER FIESTA充滿夏日風情,再加杯冰涼特飲,絕對是假日消暑之選~前菜有竹炭麵包配海膽醬,賣相非常好看,吃下去,醬有驚喜,是用上新鮮海膽,濃濃海膽味~濃鬱感覺,不會太油,配埋竹炭麵包塊令人開胃,海膽派對。生蠔介紹了多國的數款生蠔,由淡味到濃味,有西班牙,加拿大,朋友說淡味好棒,吃起上來海水味香,感覺亦較清新!活北寄貝刺身刺身好棒,刺身爽口,質素棒油甘魚手卷油甘魚滿油香串燒串燒亦是店子主打,味道棒棒,居酒屋名物呢,點上醬燒汁,味道非常濃郁~海膽炸豆腐白海膽及赤海膽,鮮味滿滿,豆腐滑身,熱辣辣。推介!有驚喜的是這個,面頭海膽醬濃郁,而且外皮炸得酥脆,值得一試海膽雪糕特別之雪糕點可以不點~用海膽做成之雪糕,棒,驚喜,味道不怪,甜甜的不會出現腥味,夾餅是用日本米做,朋友也說好棒,像吃三文治一樣,咁鮮,口感富有。店子之非酒精類飲品也很好,居酒屋食午餐~環境優雅,座位也

FRUIT BODY

SUMMER FIESTA
充滿夏日風情,再加杯冰涼特飲,絕對是假日消暑之選~

生蠔

活北寄貝刺身
刺身好棒,刺身爽口,質素棒

油甘魚手卷
油甘魚滿油香

串燒

海膽炸豆腐

海膽雪糕

店子之非酒精類飲品也很好,居酒屋食午餐~環境優雅,座位也很寬,朋友坐得舒服又快樂。晚上再來會更有感覺。戶外座位又有打卡位,感覺chill!
今日1月5經Openrice book左15:15,當日收到餐廳Ws 提醒last order 15:30 坐到最遲16:30建議我地早小小到,十分貼心於是我就提早到2:30鐘到,今日約咗媽咪食lunch,佢話想食日本嘢,但食過出面omakase都麻麻 無話想再去食既感覺 就上網搵到呢間主題海膽餐廳試下,點知十分有驚喜 我哋都10分喜歡我哋揀咗lunch set set D 688 $/1,餐廳而家做緊套餐九折,單點正價食品7折套餐包括嘅海膽茶碗蒸 十分鮮甜,配搭得好好,除咗海膽上面仲有兩塊火炙三文魚好香口!之外,仲要讚吓壽司六貫,除左海膽,其他魚類都好新鮮,左口魚邊入口即溶,帶子完全包裹住舊飯,十分滿足甜美另外串物有牛舌,厚切的 完全不硬,讚一讚回音豚肉蘋果 十分有創意 蘋果燒完好甜好夾!甜品:柚子雪吧,比起外面冰沙感佢偏向傑身雪糕感!岩哂唔鐘意食冰類既我除套餐我仲單點2客海膽手卷,新鮮!海膽滿滿!最後讚讚餐廳服務,服務員待客有禮 吧位有2個海膽模應好可愛 吧位師傅好親切,整體感覺好舒服 今次用餐愉快一定會再黎試埋其他款食品推薦埋唔好海膽既朋友 因為佢魚生刺生都真係好新鮮!串物都好食

除套餐我仲單點2客海膽手卷,新鮮!海膽滿滿!

一定會再黎試埋其他
款食品
推薦埋唔好海膽既朋友 因為佢魚生刺生都真係好新鮮!串物都好食!
2023-01-05
$750 (Lunch)
  • 海膽茶碗蒸
  • 黑松露帶子壽司