2023-07-23 25 浏览
同屋企人第一次食Omakase,揀呢間係九龍城的北斗,因為喺openrice 見食評口碑唔錯,就去試吓。間鋪唔係好大裝修好日式,令我感覺去咗日本咁,老闆係日本人話佢哋屬於懷石料理嘅omakase ,唔怪之得咁精緻,食物新鮮好味😋
2023-07-22
2023-07-22 26 浏览
今日,朋友話想試吓廚師發辦,於是同我嚟咗「北斗」,店內廚師是地道日本人,菜式都非常精美,十分美味。首先,廚師為我哋準備咗牛蒡漬和芥末淮山漬,牛蒡的清爽口感和芥末淮山的微辣香氣非常相配,令人回味。接下來是海膽豆腐和蜆肉湯。海膽豆腐的口感柔滑,豆腐的味道和海膽的濃郁香氣完美結合,非常美味。而蜆肉湯的湯底濃郁,蜆肉的鮮甜味道散發出來,令人垂涎欲滴。然後是北海道凡立貝、炙燒銀雪魚和炙燒鰹魚。北海道凡立貝口感鮮嫩,炙燒銀雪魚和炙燒鰹魚的外皮炙燒得恰到好處,口感酥脆,內裡則是鮮嫩多汁,非常好吃。茄子天婦羅和火炙大拖羅也是非常值得推薦。茄子天婦羅的茄子口感鬆脆,外皮炸得金黃酥脆,火炙大拖羅內裡則是嫩滑可口。炸蠔、炸希靈魚和炸螺肉都是非常美味的炸物。炸蠔、炸希靈魚和炸螺肉的外皮都炸得很酥脆,內裡則非常鮮嫩。魷魚海膽串燒的魷魚切得厚實,口感彈牙,海膽的味道非常濃郁,非常適合作為下酒菜。最後,神戶牛柳粒和明太子茶漬飯都是非常豪華的菜品。神戶牛柳粒的肉質鮮嫩多汁,帶有微微的油花,非常美味。明太子茶漬飯則是一道非常精緻的主食,米飯融合了明太子的鹹香味,入口滑嫩,讓人一口接一口。總體來說,廚師發板的菜品非常豐富

總體來說,廚師發板的菜品非常豐富,每道菜都有其獨特的風味和口感,而且呈現得非常精美。尤其是海鮮類菜品,新鮮度非常高,海膽和蜆肉更是讓人印象深刻,絕對不能錯過。
2023-07-21 389 浏览
大鄉里,未試過Omakase,成日抱有懷疑論,以為所謂「廚師根據當天的新鮮食材和客人的口味偏好,自由搭配出菜單,現場即席烹製出來」,只是幌子,其實只係將買唔去嘅食材,由廚師決定煮咩。呢日朋友帶我嚟「北斗」,試吓Omakase($1380/人),估唔到啲食材竟然咁優質,讓我體會到廚師嘅創意、誠意同專業,呢餐真係食得好開心🥰🥰牛蒡漬和芥末淮山漬🥗🥗牛蒡漬是將牛蒡切成薄片後加入調味料和醋等進行漬製而成,酸味和甜味非常適中,吃起來既清爽又開胃。芥末淮山漬將淮山切成薄片後加入芥末等調味料進行漬製,口感鮮辣,非常開胃。海膽豆腐🍮🍮在豆腐中添加北海道海膽和魚子,豆腐口感極為柔軟,海膽的鮮味和魚子的鹹香相輔相成,與柔軟的玉子豆腐非常搭配。蜆肉湯湯汁清澈透明,味道鮮美,蜆肉也非常鮮嫩大隻,口感十分清爽。北海道凡立貝🥠🥠非常甜美鮮美,口感柔軟,帶有淡淡甜味。而且加入了柚子汁,淡淡的酸味和香氣,為凡立貝增添一份清新風味。炙燒銀雪魚和鰹魚🐟🐟銀雪魚口感鮮美,而且骨刺很少,味道鮮美。鰹魚肉質緊實,風味濃郁,口感濃厚。茄子天婦羅🍆🍆用的是日本京都茄子,經過油炸後外皮酥脆,內裡柔軟,口感豐富。茄子的天然甜味和醬油的

牛蒡漬和芥末淮山漬🥗🥗

海膽豆腐🍮🍮

蜆肉湯
湯汁清澈透明,味道鮮美,蜆肉也非常鮮嫩大隻,口感十分清爽。

北海道凡立貝🥠🥠

炙燒銀雪魚和鰹魚🐟🐟

茄子天婦羅🍆🍆
用的是日本京都茄子,經過油炸後外皮酥脆,內裡柔軟,口感豐富。茄子的天然甜味和醬油的鹹香相互融合,營造出極具層次的風味。

火炙大拖羅🐠🐠
將厚實的大拖羅切成薄片,經過火炙後表面呈現焦脆的金黃色,內裡則是鮮嫩的口感,入口即化。

富山灣白蝦海膽🦐🦐
富山灣白蝦肉質鮮甜彈牙,而海膽則帶有濃郁的海洋風味和軟滑的口感,兩者搭配在一起非常新鮮美味。

炸蠔🦪🦪
使用新鮮的蠔肉沾上麵粉和蛋液,再油炸至金黃色。炸蠔外酥內嫩,口感豐富,蠔肉的鮮味亦得以保留。

炸希靈魚🐟🐟
炸希靈魚外酥內嫩,魚肉的鮮味得以保留,且帶有一定的嚼勁,魚面配上櫻花蝦同鰹魚干,超級搭配味美。

炸螺肉🦪🦪
炸螺肉的口感脆嫩,螺肉極具鮮味。

魷魚海膽串燒🍡🍡
魷魚口感彈牙,而海膽則帶濃郁的海洋風味和軟滑口感,兩者搭配在一起非常新鮮美味。

神戶牛柳粒🐮🐮
肉質細嫩、油花分布均勻,口感豐富,十分鮮美。

明太子茶漬飯🍲🍲
將明太子和茶漬飯巧妙地結合,味道相當獨特。明太子味道鹹香濃郁,茶漬飯則是將煮熟的米飯拌入茶葉、醬油、糖等調味料,口感香軟,明太子的鹹香和茶漬飯的清香相互融合,口感豐富。

北斗
地址:九龍城福佬村道59號地下B號舖
2023-07-19
雖然而家有得飛返,去日本食omakase抵食又好味。但有時個癮一到,都係要喺香港搵個正omakase食慰藉下、頂下癮既!朋友帶嚟嘅北斗omakase又真係不錯,好值得推介!一入去,極具氣派嘅裝修盡現眼前,雲石檯面佈置,高檔雅緻。店舖細細,只有10個座位,保證每位客人都得到悉心招待。一開始有玄米茶,雲石桌面上已準備好檸檬汁、豉油、椒鹽。另外仲有一片方包(吸油用,唔食架!)旁邊仲有牛蒡、喬頭,用來每道菜之間清味蕾。準備好,就開始今日的omakase:1️⃣蝦膏豆腐•北海道海膽未食已經聞到好濃蝦香味!一啖咬落去勁濃郁嘅蝦味包爆發喺口腔,好多好多既蝦既香味condense左係一口既豆腐入面,精彩!配極度鮮甜既新鮮海膽,紫蘇葉、紫蘇花除左裝飾用,紫蘇花仲可以食。係食完咁濃烈味道食物之後,可以清新口腔。2️⃣蜆湯好大隻蜆!加埋啲菇,味道濃沃。每個人都有足足一壺,隻蜆仲可以食埋,超鮮甜!3️⃣北海道北寄貝鮮甜到爆!!!4️⃣北海道帆立貝表面輕輕炙過,內裏保持sashimi滋味。5️⃣深海池魚爽口,油脂味重可以點刺身豉油6️⃣銀鱈魚表面燒灼過嘅半生熟銀鱈魚,比全熟既銀鱈魚無咁油,增添一重鮮美。7️⃣大拖羅用紫菜包住上。勁香,舌頭
雖然而家有得飛返,
去日本食omakase抵食又好味。
但有時個癮一到,
都係要喺香港搵個正omakase食慰藉下、頂下癮既!

朋友帶嚟嘅北斗omakase又真係不錯,
好值得推介!

一入去,極具氣派嘅裝修盡現眼前,
雲石檯面佈置,高檔雅緻。
店舖細細,只有10個座位,
保證每位客人都得到悉心招待。

一開始有玄米茶,
雲石桌面上已準備好檸檬汁、豉油、椒鹽。
另外仲有一片方包(吸油用,唔食架!)
旁邊仲有牛蒡、喬頭,用來每道菜之間清味蕾。

準備好,就開始今日的omakase:

1️⃣蝦膏豆腐•北海道海膽
未食已經聞到好濃蝦香味!
一啖咬落去勁濃郁嘅蝦味包爆發喺口腔,
配極度鮮甜既新鮮海膽,
紫蘇葉、紫蘇花除左裝飾用,
紫蘇花仲可以食。
係食完咁濃烈味道食物之後,
可以清新口腔。

2️⃣蜆湯
好大隻蜆!
加埋啲菇,味道濃沃。
每個人都有足足一壺,
隻蜆仲可以食埋,超鮮甜!

3️⃣北海道北寄貝
鮮甜到爆!!!

4️⃣北海道帆立貝
表面輕輕炙過,
內裏保持sashimi滋味。

5️⃣深海池魚
爽口,油脂味重
可以點刺身豉油

6️⃣銀鱈魚
表面燒灼過嘅半生熟銀鱈魚,
比全熟既銀鱈魚無咁油,
增添一重鮮美。

7️⃣大拖羅
用紫菜包住上。
勁香,舌頭輕壓油份入口即溶!

8️⃣京都萬願寺唐辛子
開始精彩獨特既串揚!
唐辛子有一個手板咁長,
炸粉輕輕薄薄痴實唐辛子表面,
唔辣,無草青味,
輕點椒鹽更加正!

9️⃣金鯛魚
炸到魚鱗企晒喺度脆卜卜,
本身加左少少淮鹽調味,味道已不錯。
建議可加少少檸檬汁,
再多一重清新。
魚配檸檬汁perfect match!

🔟沙梭魚
師傅教呢種魚,營養價值高!
個嘴型好似kiss咁,所以 又名"kiss魚"。
魚味唔同頭先既魚,
本身魚味濃d、帶咸味多d。

1️⃣1️⃣炸蠔
平時嘅炸蠔好唔同,
用綿綿細細嘅麵包糠包裹黎炸,
I love this!

1️⃣2️⃣蟹膏魷魚
好厚身嘅魷魚,入面仲釀咗蟹膏,
好軟林柔軟嘅魷魚,一啲都唔韌。
魷魚本身比較淡味,
釀濃郁鮮味既蟹膏喺入面,
好聰明美味既combination !

1️⃣3️⃣神戶牛柳
油花條理分明,入口即溶。

1️⃣4️⃣明太子茶漬飯
個茶漬飯又係好好食!
但成個餐實在太多嘢食,食唔晒。

1️⃣5️⃣日本桃
當造嘅日本桃,清甜多汁!

北斗既omakase除左刺身之外,
主打串揚,
同一般大多數主打刺身/壽司嘅omakase好唔同,
都幾鐘意呢度既flow同食物,
唔係淨係刺身/壽司/手卷,
感覺食物種類多樣化一d,別具特色!💖😋
2023-07-16 35 浏览
今日係高興的日子,工作上有突破,做到好成績,上司很慷慨,請了我去九龍城北斗食omakase🤩店舖不算大,但裝修別緻,師傅係日本人,風趣幽默同我哋傾偈,而且會詳細解釋每款食物的名字,產地,同食法,真係正宗日本人的食法👍🏻👍🏻這裏有上菜用的碟,麵包唔係攞嚟食,係放個別食物用,另有醃製蕎頭同牛蒡。🥢白蝦配海膽味豆腐: 白蝦鮮甜,海膽味豆腐有海膽鹹香,香滑美味😋🥢鯛魚鮮菇湯: 日式精美茶壺作器皿,好別致,鯛魚鮮味十足,配上鮮菇,湯味一流💕🥢北海道厚身帶子: 帶子非常厚身,而且入口即化,白滑美味✨🥢深海池魚: 完全沒有腥味,魚香清甜,好味🤤🥢火炙銀鱈魚: 火炙後的銀鱈魚未食已聞到好香,銀鱈魚依然保持鮮嫩,正😌🥢火炙大拖羅: 肉質鮮嫩,油香十足,入口即化,回味無窮,一試愛上🥰🥢岩手縣生蠔: size好大,生蠔鮮甜,配上柚子啫喱,口感很清新✨🥢萬願寺唐辛子: 唔辣,外酥內甜,爽口又香口👐🏻🥢沙嘴魚天婦羅: 即炸,熱辣辣,黃金炸粉酥香,沙嘴魚鮮嫩🥢魷魚天婦羅: 魷魚一啲都唔韌,天婦羅炸得好香,兩者配合得天衣無縫😋🥢馬糞海膽: 我的至愛,海膽鮮味香濃,配上炸海苔,令人一試難忘🤤🥢日本松葉蟹蓋:

鯛魚鮮菇湯

北海道厚身帶子,  深海池魚

🥢北海道厚身帶子: 帶子非常厚身,而且入口即化,白滑美味✨

🥢深海池魚: 完全沒有腥味,魚香清甜,好味🤤
火炙銀鱈魚,  火炙大拖羅

岩手縣生蠔

萬願寺唐辛子,沙嘴魚天婦羅,魷魚天婦羅

🥢萬願寺唐辛子: 唔辣,外酥內甜,爽口又香口👐🏻

🥢沙嘴魚天婦羅: 即炸,熱辣辣,黃金炸粉酥香,沙嘴魚鮮嫩

馬糞海膽,日本松葉蟹蓋

🥢日本松葉蟹蓋: 成個蟹蓋鋪滿蟹肉,蟹肉肉質鮮味又香口💕
明太子茶漬飯,水果蕃茄

🥢明太子茶漬飯: 茶漬飯配上明太子,鹹香好味,唔會太鹹🫶🏻

🥢水果蕃茄: 唔係蔬菜蕃茄,鮮甜爽口,一點也不酸

非常滿足的一餐,全部食材都非常高質新鮮,很幸福💕💕 會再嚟🥰
鯛魚鮮菇湯
明太子茶漬飯,水果蕃茄
  • 明太子茶漬飯
  • 火炙大拖羅
2023-07-16 264 浏览
屋企人想食Omakase,決定帶佢地去九龍城試下北斗。因為日本人主理,亦由地道日本廚師發辦,所有食材係空運到港,確保屋企人食到最正的一餐!北斗店面不大,但內裡裝潢卻十分日本風格,最重要的是從服務到食材,每一個細節都體現了他們對優質和精緻的追求。Omakase:Lunch斗🔸蝦海膽味豆腐口感相當豐富,豆腐滑軟,搭配新鮮的海膽和蝦,使人難以忘懷。🔸真雕鮮菇湯以精美的小茶壺倒出湯汁,很有詩意!每一啖湯都蘊含深深的濃郁風味,充斥著新鮮菇和真雕的香氣,魚肉好鮮嫩,十分好飲~🔸北海道厚身帶子厚身鮮美,細滑豐腴,試咗第一次即愛上。🔸深海池魚好鮮甜,肉質細緻唔腥,魚味清甜。🔸銀鱈魚經過簡單的火炙處理,保留了鮮嫩口感,煙燻香氣四溢,好食😋🔸火炙大拖羅佈滿精緻的魚油花紋, 肉質鮮嫩,入口即溶,絕對能夠滿足到一眾刺身控。🔸岩手縣生蠔大大隻,肉質好實,又飽滿,望落食慾滿滿,入口鮮甜,肉質爽口。🔸萬願寺唐辛子薄薄一層金黃炸粉,外酥香甜,唔辣,口感清爽。🔸沙嘴魚天婦羅香酥脆,內軟香甜!夠晒味,趁熱食啱啱好!正😄🔸北海道海膽海膽味道香濃,配上炸紫菜,入口即溶的口感,鮮味無比,屋企人話食上癮。必試~🔸魷魚天婦羅大大件

Omakase:Lunch斗

🔸蝦海膽味豆腐
口感相當豐富,豆腐滑軟,搭配新鮮的海膽和蝦,使人難以忘懷。

🔸真雕鮮菇湯

🔸北海道厚身帶子
厚身鮮美,細滑豐腴,試咗第一次即愛上。

🔸深海池魚
好鮮甜,肉質細緻唔腥,魚味清甜。

🔸銀鱈魚
經過簡單的火炙處理,保留了鮮嫩口感,煙燻香氣四溢,好食😋

🔸火炙大拖羅

🔸岩手縣生蠔

🔸萬願寺唐辛子
薄薄一層金黃炸粉,外酥香甜,唔辣,口感清爽。

🔸沙嘴魚天婦羅
香酥脆,內軟香甜!夠晒味,趁熱食啱啱好!正😄

🔸北海道海膽

🔸魷魚天婦羅
大大件仲好厚身又好鮮味。

🔸蟹蓋
蟹肉味道清甜,肉質實而不散,滿足感佳。

🔸明太子茶漬飯
由日本米整成,煙靭軟熟,加上明太子的鮮香味,兩者完美結合,食到一粒飯都唔想放過。

🔸日本水果蕃茄
本來見到蕃茄時有點失望,但一試上便愛上水果蕃茄,表皮柔軟,色澤鮮艷,特別鮮甜多汁,口感爽脆,食到停唔到口!

屋企人食得很滿足!性價比高,每一道菜都充滿了驚喜,每一口都讓人感到滿足。無論是料理的創新,還是對食材的選擇,他們都做得非常出色,喜歡日本菜的朋友亦可以一試。十分值得推介~
  • 明太子茶漬飯
  • 真雕鮮菇湯
  • 蝦海膽味豆腐
  • 大拖羅
2023-07-15 50 浏览
朋友請我食好野,我梗係要揾啲特別啲既野食啦😃😃😄見到九龍城呢間叫北斗既日本餐廳食omakase 廚師發板喺OpenRice 好多好評☺️☺️,價錢喺同類型比較唔算太貴,所以就book 位等我同朋友enjoy 下啦😝😝海膽麻醬豆腐- 好味!食得出係日本又滑又靚既豆腐,配上鮮甜海膽😃😃 為呢餐開咗一個靚頭☺️☺️蜆湯- 每人一壺,熱湯好鮮甜😄內有好大隻蜆,仲有唔少菇😆😆 好飲☺️☺️北海道北寄貝- 食完前菜,就食刺身了😀山海子火炙銀雪魚- 呢個好味!大拖羅- 入口即溶😃😃富山灣白蝦海膽- 嘩!你睇下幾多海膽同白蝦😊😊炸茄子- 好特別! 估唔到食omakase 有炸茄子食!少少硬身既炸皮加埋軟淋淋既茄子肉😝 兩種口味混埋一齊,好特別好味☺️☺️炸金錭魚- 全部食物中我最鐘意呢個😃😃炸北海道帆立貝- 好正!帆立貝大大粒!配埋魚子喺面,每啖都有兩重滋味😀😀炸生蠔🦪- 好大隻,好肥美😃😃神戶牛- 脂肪比唔錯!入口即溶☺️☺️明太子茶漬飯- 好正! 估唔到明太子放入茶漬飯係咁夾😜😜😜日本桃- 好清甜,係靚野😃😃呢餐廚師發辦好吸引😀😀得閒再黎食下,食日本呢刻最當造既食物滿足下😃😃北斗 (九龍城)九龍城福佬村道59號地下B

朋友請我食好野,我梗係要揾啲特別啲既野食啦😃😃😄

海膽麻醬豆腐

蜆湯

北海道北寄貝
- 食完前菜,就食刺身了😀

山海子

火炙銀雪魚
- 呢個好味!

- 入口即溶😃😃

富山灣白蝦海膽
- 嘩!你睇下幾多海膽同白蝦😊😊

炸金錭魚
- 全部食物中我最鐘意呢個😃😃

炸生蠔🦪- 好大隻,好肥美😃😃

神戶牛
- 脂肪比唔錯!入口即溶☺️☺️

明太子茶漬飯- 好正! 估唔到明太子放入茶漬飯係咁夾😜😜😜

日本桃- 好清甜,係靚野😃😃

北斗 (九龍城)
九龍城福佬村道59號地下B號舖
2023-07-11
2023-07-15 17 浏览
北斗 (九龍城)九龍城福佬村道59號地下B號舖朋友生日🎂,要帶佢食好西😝😝睇到OpenRice 呢間位於九龍城既日本廚師發辦一直都好多好評! 加上自己上年都試過,有信心保証,今日就同朋友去啦😃😃喺宋王台港鐵站出口出咗一陣就到,唔洗行到身水身汗,超級正😃😃餐廳晚市分咗北和斗餐,斗餐比北餐多咗刺身和燒物,一場黎到,梗係要叫最好的,試多一些唔同食物,更滿足😀😀😀今日既先付係油漬蒜頭🧄和紅酒喬頭再黎前菜,今日喺海膽麻醬豆腐,好味😋靚既海膽真係唔同啲🤪🤪蜆湯🤓🤓 好味好鮮甜,仲有大大隻蜆😄😄刺身-北海道北寄貝, 好肥美山海子火炙銀雪魚大拖羅,入口即溶,無得挑剔😆富山灣白蝦海膽炸茄子炸金錭魚炸北海道帆立貝炸生蠔神戶牛明太子茶漬飯日本桃成餐飯試咗好多日本而家最當造既食物,餐廳環境唔錯,待應服務好,值得多多幫襯😀😀
北斗 (九龍城)
九龍城福佬村道59號地下B號舖

今日既先付係油漬蒜頭🧄和紅酒喬頭

再黎前菜,今日喺海膽麻醬豆腐,好味😋靚既海膽真係唔同啲🤪🤪

蜆湯🤓🤓 好味好鮮甜,仲有大大隻蜆😄😄

刺身-北海道北寄貝, 好肥美

山海子火炙銀雪魚

大拖羅,入口即溶,無得挑剔😆

富山灣白蝦海膽

明太子茶漬飯

日本桃

2023-07-11
2023-07-13 15 浏览
再訪omakase,omakase 好在就是就算再去,也不會覺得悶,每次黎師傅都會準備唔同既時令食材,每每都令你有驚喜。今次既menu 「斗」有15道菜,每道既細緻同師傅嘅用心,不能錯過的omakase. 北斗一入去感受到佢完美無瑕既雲石裝修,高貴灰綠色既雲石,係一整條bar枱都係用雲石造,高貴加非常用心。視覺味覺空間整個嘅感受。1. 蝦膏豆腐,北海道海膽非常濃郁既蝦膏豆腐,未食已經聞到好濃蝦味,豆腐味道有層次,加上面上的北海道海膽,人間美食。2.蜆湯用茶壺裝住嘅蜆湯,茶壺蓋上反轉放咗個小杯,這就是懷石料理,精緻嘅料理,加上有設計嘅裝飾器皿,蜆湯非常鮮味,入邊仲有菇同好大嘅蜆肉。3. 北海道北寄貝爽口鮮味,手掌般大的北寄貝,邊帶點靭,中間部分肉質爽嫩。4.北海道帆立貝厚身半熟帆立貝,外層燒香左,一梳梳嘅帆立貝肉質,超級正!5. 深海池魚深海池魚,喺冬天嘅時候喺水底比較深嘅地方遊走,於是乎為咗保暖身體會自動積存左多嘅脂肪,所以同普通池魚比,深海嘅池魚特別肥美,同樣魚質鮮嫩。6.銀鱈魚魚油味濃,鮮味在口腔久久未能散,非常之咁滿足。7.大拖羅今次黎都非常期待既大拖羅,燒香左既大拖羅,咬落去嘅

1. 蝦膏豆腐,北海道海膽

2.蜆湯

3. 北海道北寄貝
爽口鮮味,手掌般大的北寄貝,邊帶點靭,中間部分肉質爽嫩。

4.北海道帆立貝
厚身半熟帆立貝,外層燒香左,一梳梳嘅帆立貝肉質,超級正!

5. 深海池魚

6.銀鱈魚
魚油味濃,鮮味在口腔久久未能散,非常之咁滿足。

7.大拖羅
今次黎都非常期待既大拖羅,燒香左既大拖羅,咬落去嘅時候啲油滴到成隻手都係,一定要黎食呢個大拖羅,每次嚟都係會令依然surprise。

8.京都萬願寺唐辛子
加上薄薄嘅麵包糠, Juicy清新美味。

9.金鯛魚
厚肉,金鯛魚皮就好似藝術品一樣,美得好吃。

10.沙錐魚
師傅建議可以點檸檬汁,味道清新,食得出魚嘅層次味道。

11.炸蠔
Juicy 加好大size既炸蠔,一咬落去,蠔汁已經咇出嚟。

12. 蟹膏魷魚
魷魚嫩滑新鮮,包裹住蟹膏,回味無窮。

13. 神戶牛柳
肉質細膩,口感豐富,油脂份佈平均。

14.明太子茶漬飯
最後仲有個飯,一層用紫菜貼上嘅明太子,加上茶漬飯,喺甜品前嘅滿足

15.日本桃
最鍾意就係食桃,Perfect嘅完結。

Omakase關注組,有時都會見到有人推介,真識食。想食記住預約,有時都幾full 㗎。
2023-07-11 143 浏览
北斗 omakase 我哋今日去九龍城搵野食。揀左廚師發辦 Omakase: 斗 Tussle ($1380 加一服務費)呢個餐有:先付 - 前菜 - 清湯 - 剌身 - 串揚 - 燒物 - 食事 - 甜品等緊野食,先黎杯熱玄米茶。先付:北海道帆立貝,好清甜軟身!魚子粒粒都鬆軟,鹹鹹地甜甜地,搭配帆立貝食鮮味十足。北海道根室海膽,味道鮮甜。地甲清湯入邊有一大隻蜆,仲有一啲菇類,個湯就清清地幾好飲刺身北海道嘅北寄貝 上面淋左青檸汁,同埋柚子。深海池魚,上面淋靚靚嘅左岩鹽日本原隻 紫海膽 富山灣白蝦仔原隻海膽,兩重鮮味混合,鮮甜清新嘅感覺,本身比較清啲,紫海膽就好甜,加埋一齊好fresh! 有種夏日清涼感覺!🤭大拖羅一塊紫菜夾住,熱熱地,盡量一啖過食!大拖羅中間夾左日本生蒜蓉,同埋wasabi! 北海道珍蠔 🦪上面配搭左一啲柚子啫喱 好肥肉厚,一隻手掌咁大隻,本身已經好清甜又滑,點埋啲柚子啫喱,帶出嘅鮮味!京都萬願寺 唐辛子(右下)大大隻嘅青椒,炸得香脆子池昆布 (左)希靈魚係昆布上邊產卵日本嘅。串揚沙錐魚(右上)細細條,魚肉好鬆脆柔軟可以點少少檸檬汁食魷魚配明太子啫喱(左)一口食,明太子
北斗 omakase

呢個餐有:

等緊野食,先黎杯熱玄米茶。

先付:

北海道帆立貝,好清甜軟身!

魚子粒粒都鬆軟,鹹鹹地甜甜地,搭配帆立貝食鮮味十足。

北海道根室海膽,味道鮮甜。

地甲清湯
入邊有一大隻蜆,仲有一啲菇類,個湯就清清地幾好飲

刺身
北海道嘅北寄貝 上面淋左青檸汁,同埋柚子。

深海池魚,上面淋靚靚嘅左岩鹽

日本原隻 紫海膽
富山灣白蝦仔

大拖羅
一塊紫菜夾住,熱熱地,盡量一啖過食!
大拖羅中間夾左日本生蒜蓉,同埋wasabi!

北海道珍蠔 🦪
上面配搭左一啲柚子啫喱

京都萬願寺 唐辛子(右下)
大大隻嘅青椒,炸得香脆

子池昆布 (左)
希靈魚係昆布上邊產卵

日本嘅。串揚沙錐魚(右上)
細細條,魚肉好鬆脆柔軟
可以點少少檸檬汁食

魷魚配明太子啫喱(左)
一口食,明太子既咸同魷魚既淡味平𧗾左,整體味道岩岩好。

日本松葉蟹蓋 (右上)
下邊個蟹蓋中間有好多蟹膏,蟹肉都好足料

伊勢海老龍蝦配海膽(右下)
海膽比較Creamy,而且濃郁同埋鹹啲
龍蝦有火炙味道

明太子茶漬飯
將明太子撈落啲湯入邊,啲湯有飯素嘅味道,暖暖地易入口。

甜品:靜岡蜜瓜 (香甜,質感柔軟,香滑)
  • 深海池魚
  • 甜品
  • 原隻紫海膽  配富山灣白蝦仔
2023-07-11 15 浏览
呢間店舖仔細細,主打omakase,食物重質重量廚師會同客人介紹食材,好親切,食完會學多左唔同嘅食材同出處👍🏼前菜有北海道根室海膽配北海道帆立貝帆立貝鮮甜有咬口,海膽甜,質地軟綿綿,頭盤已經好好食😍蜆清湯 暖暖地,好鮮味,蜆煮得啱啱好😋軟滑嘅北寄貝配上檸檬同柚子,😋池魚-厚切🤤,魚味濃,爽脆👍🏼原隻海膽加白蝦仔,好鮮味😋大拖羅超級好食🤤入口即溶👍🏼👍🏼(廚師放喺我手上,叫我一啖食晒)🥲幾秒就享受唔到🥲北海道生蠔,肉質肥美,creamy,配柚子啫喱 ,更😋😋串揚唐辛子,清新香脆子持昆布,上網查左->魚直接在昆布上產卵,食落好得意😏😏串揚沙錐,魚味較淡,又脆又滑魷魚配明太子,味道互相配合,一濃一淡松葉蟹蓋:蟹膏加蟹肉,好濃蟹味伊勢龍蝦加海膽,彈牙爽口🤤明太子茶漬飯 …去到呢到已經好飽🫣但碗飯都清晒😜甜品有靜岡蜜瓜,唔死甜,好味😆樣樣都好食😋👍🏼👍🏼品質同價錢成正比😗
呢間店舖仔細細,主打omakase,食物重質重量

前菜有北海道根室海膽配北海道帆立貝
帆立貝鮮甜有咬口,海膽甜,質地軟綿綿,頭盤已經好好食😍

蜆清湯
暖暖地,好鮮味,蜆煮得啱啱好😋

軟滑嘅北寄貝配上檸檬同柚子,😋

池魚-厚切🤤,魚味濃,爽脆👍🏼

原隻海膽加白蝦仔,好鮮味😋

大拖羅超級好食🤤入口即溶👍🏼👍🏼
廚師放喺我手上,叫我一啖食晒)🥲幾秒就享受唔到🥲

北海道生蠔,肉質肥美,creamy,配柚子啫喱 ,更😋😋

串揚唐辛子,清新香脆

子持昆布,上網查左->魚直接在昆布上產卵,食落好得意😏😏

串揚沙錐,魚味較淡,又脆又滑

魷魚配明太子,味道互相配合,一濃一淡

松葉蟹蓋:蟹膏加蟹肉,好濃蟹味
伊勢龍蝦加海膽,彈牙爽口🤤

明太子茶漬飯 …去到呢到已經好飽🫣但碗飯都清晒😜

甜品有靜岡蜜瓜,唔死甜,好味😆

樣樣都好食😋👍🏼👍🏼品質同價錢成正比😗

2023-07-10 98 浏览
呢一間位於九龍城嘅日式omakase餐廳係由日本師傅渡邊先生親自主理👏,菜式夠晒地道即刻試下啦🥳斗 $1380北海道海膽+帆立貝第一道菜式已經好吸引😻,海膽鮮味十足完全唔會有臭味,帆立貝好厚切😙日式蜆湯呢個壺嘅蓋其實係一隻杯😆,可以倒湯出黎飲,而裏面嘅蜆肉好大件😋北寄貝北寄貝好新鮮,口感方面比較爽口👍燒鰹魚我自己幾鍾意呢種炙燒嘅食法,外層少少焦香味更加吸引😎燒鱈魚呢一件鱈魚部位好靚,油脂十足🔥大拖羅當然唔少得最愛嘅拖羅❤️,用紫菜包住食,拖羅完全無筋又超級肥美🤤生蠔今日品種嘅生蠔好大隻,而且係我比較鍾意creamy嘅口感🤩炸茄子茄子啱啱新鮮炸起好香脆🤪炸金目鯛第一次食金目鯛嘅呢一個食法😌,外層魚皮又夠厚又脆😙炸螺呢一個品種嘅螺好大隻,口感方面係比較爽口🤪炸星鰻好大件嘅星鰻,魚香味十足😜炸蟹蓋酥脆嘅蟹肉口感好特別,而且仲有好多蟹膏😎和牛伴飯呢一個湯飯湯底有淡淡嘅魚鮮味😆,而且和牛牛肉味十足好香口😋水蜜桃作為最後完美嘅結尾,水蜜桃又甜又多汁😝

斗 $1380
北海道海膽+帆立貝

日式蜆湯

北寄貝
北寄貝好新鮮,口感方面比較爽口👍

燒鰹魚
我自己幾鍾意呢種炙燒嘅食法,外層少少焦香味更加吸引😎

燒鱈魚
呢一件鱈魚部位好靚,油脂十足🔥

生蠔
今日品種嘅生蠔好大隻,而且係我比較鍾意creamy嘅口感🤩

茄子啱啱新鮮炸起好香脆🤪

炸金目鯛
第一次食金目鯛嘅呢一個食法😌,外層魚皮又夠厚又脆😙

炸螺
呢一個品種嘅螺好大隻,口感方面係比較爽口🤪

炸星鰻
好大件嘅星鰻,魚香味十足😜

炸蟹蓋
酥脆嘅蟹肉口感好特別,而且仲有好多蟹膏😎

和牛伴飯
呢一個湯飯湯底有淡淡嘅魚鮮味😆,而且和牛牛肉味十足好香口😋

水蜜桃
作為最後完美嘅結尾,水蜜桃又甜又多汁😝
1K
2023-07-05 18 浏览
👧🏻😋👅🍽✨用心製作omakase🥰-北斗 Hokuto🇭🇰 九龍城福佬村道59號地下B號舖 🇭🇰-🎏午市同晚市都有兩個餐, 「斗Tussel」比「北North」多左刺身同燒物, 晚市差$400, 食完覺得真係超抵, 因為刺身勁多款🎏鋪頭得十個位左右, 當晚三枱客已full晒, 師傅既照顧同介紹都好無微不至😆 book左六點半早左到, 岩岩開場就入去, 兩位師傅好快手先上左先付, 壽司豉油, 檸檬汁, 椒鹽同玄米茶-晚市 - 斗 Tussle $1380✔️先付✔️前菜✔️清湯✔️刺身✔️串揚✔️燒物✔️食事✔️甜品-🧄先付💯味噌蒜頭同牛蒡濃郁好開胃-🦪前菜✨北海道帆立貝鮮甜好香檸檬味, 肉質好實淨 ✨北海道海膽味道鮮甜, 質地creamy, 點wasabi好清新-🍵清湯💯本菇蜆湯好純粹就係蜆同菇, 食得出用左好多大蜆去熬個湯好鮮甜, 蜆肉勁厚身肥美-🐟刺身✨鱈魚刺身配明太子啫喱有灸燒過少少脆邊,魚肉好滑, 魚油勁香✨白色北寄貝好大隻切左條, 本身已有檸檬汁, 青檸碎好突出佢自身海水鮮味✨師傅介紹鰹魚係五月先開始當造, 而家最新鮮, 有薑末係面, 同魚肉本身鹹味好配合✨拖羅夾左日本生蒜中和魚油食落冇咁
👧🏻😋👅🍽✨
✔️甜品
🧄先付
💯味噌蒜頭同牛蒡濃郁好開胃
🦪前菜
✨北海道帆立貝鮮甜好香檸檬味, 肉質好實淨

🍵清湯

🐟刺身

✨拖羅夾左日本生蒜中和魚油食落冇咁膩, 超厚身, 肉質好實淨
✨大船渡灣令和之怪物: 師傅又有介紹東北大地震死晒全部生蠔, 五六年之後正常供應好珍貴; 食落鮮甜肥美, aftertaste有少少礦物味

🍤串揚
💯京都萬願寺唐辛子, 頭部微辣, 中間清甜

💯沙鯪魚完全唔腥好鮮味, 脆口冇骨, 檸檬汁好突出到魚鮮味
💯希靈魚籽好大粒有咬口, 夾住子持昆布, 入面相對上唔太重調味突出返魚籽鮮甜

💯炸穴子較薄身, 炸皮好脆, 點檸檬汁同椒鹽超級夾

💯海膽魷魚卷有勁多海膽, 就咁撩少少海膽已經勁鮮甜, 同魷魚一齊食無論質地定味道都突顯左D海膽

🥩燒物
✨和牛粒入口即溶, 黑椒中和油膩感

🍙食事
💯明太子茶漬飯個明太子後勁鹹辣, 撈左茶漬飯味道岩岩好, 飯素都好香

🍈甜品
✨靜岡蜜瓜切件連果皮上, 又凍又甜入口即溶
2023-07-04 32 浏览
想食番餐豐盛嘅日本菜,但屋企附近冇Omakase嘅餐廳,所以近近地嚟到九龍城,好有驚喜。「斗」套餐,包括有先付-前菜-清湯-刺身-串揚-燒物-食事-甜品。著重細節嘅廚師發辦,先付前菜已經好驚豔。味噌蒜頭感覺濃味但食後有清甜味。而牛蒡經醬油浸漬,味道獨特,開胃可口。前菜有帆立貝配青檸皮碎同檸檬汁,肉質結實而帶出鮮味。海膽更加清甜幼滑。刺身種類多,由淡到濃味,越食越過癮。特別驚喜係鱈魚刺身。面頭鋪上明太子啫喱,而鱈魚輕輕炙燒後將油份逼出。魚肉非常肥美,絕不油膩,食出好似平日煎熟嘅鮮甜。另外鰹魚刺身係宜家時令。同樣用火喺鰹魚表面炙燒,令脂肪留喺魚肉面,令鮮甜效果更突出,唔會腥。岩手縣大船渡產嘅牡蠣。大細如手掌般嘅牡蠣,味道鮮甜,蠔味帶有奶油感,海水味同礦物味平均,唔會有重金屬味,帶有悠長餘韻。串揚種類多,平日亦少有機會品嚐。日本沙鮻魚。魚香十足,配上少許檸檬汁感覺清新。魚身幼細,肉質軟熟,可以食到魚嘅鮮甜。炸魚籽昆布配櫻花蝦。炸物中間係子持昆布,然後外面包住希靈魚籽,正正突顯希靈魚喺昆布上產卵情況。魚籽外面炸得金黃香脆,裡面嘅魚子鬆脆,有獨特口感。燒和牛口感軟滑,入口即溶,油香十足。明太子茶

串揚種類多,平日亦少有機會品嚐。

燒和牛口感軟滑,入口即溶,油香十足。

明太子茶漬飯解膩得黎帶有咸香味。

再以靜岡蜜瓜作結,心滿意足。

2023-07-01 17 浏览
今日朋友請食飯, 話價錢唔係問題,咁一於食好啲,一諗就諗到食廚師發辦😄呢間餐廳位於九龍城,之前都嚟過,食材全部日本直送,質素好高,廚師渡邊先生嚟咗香港37年,由佢發辦,一定好放心😍首先,第一道菜:厚切帶子~帶子鮮甜,好黏口。海膽~非常甘甜,完全冇臭味。跟住落嚟,順序列出:大蜆湯~用茶壺裝住,好似飲茶咁樣飲,真係幾嘆,隻蜆仲大大隻添😋火脊鱈魚~外皮燒香,鱈魚香滑。大拖羅~紫菜包住火脊大拖羅,入口魚油澎湃,一啖食晒,非常滿足😚大生蠔~生蠔雪凍咗,好爽甜,又Creamy,加咗少少柚子汁,更加好味👏炸茄子~外脆內軟,恰到好處。脆炸金目鯛~連魚鱗都炸到脆卜卜,魚肉仲好Juicy,絕對係高水準之作💯炸榮螺~未食以為會好靭,食落口完全唔靭,估唔到仲好有感👍脆炸鰻魚~都係外脆內軟,食落去啖啖肉,完全唔覺得有骨😊炸蟹蓋~蟹膏甘香,加埋蟹肉一齊食,超好食🤪和牛粒湯飯~和牛嫩滑,充滿油香,配埋淡淡的湯飯,非常之夾😋食咗咁多嘢,已經好飽,最後你嘅歌日本水蜜桃甜品埋尾,呢一餐真係好飽,又滿足😇
首先,第一道菜:
厚切帶子~帶子鮮甜,好黏口。
海膽~非常甘甜,完全冇臭味。
跟住落嚟,順序列出:
火脊鱈魚~外皮燒香,鱈魚香滑。
炸茄子~外脆內軟,恰到好處。
炸榮螺~未食以為會好靭,食落口完全唔靭,估唔到仲好有感👍
脆炸鰻魚~都係外脆內軟,食落去啖啖肉,完全唔覺得有骨😊
炸蟹蓋~蟹膏甘香,加埋蟹肉一齊食,超好食🤪
和牛粒湯飯~和牛嫩滑,充滿油香,配埋淡淡的湯飯,非常之夾😋