2009-01-06 20 浏览
聖誕日為怕吃西餐又貴又多人,於是便改吃中餐慶祝。節日時的大型商場,既有應節的華美裝飾,又有特備節目表演,當然是過節吃飯和欣賞免費娛樂的好地方啦。要數又一城開張以來的所有中式食肆,水準好的實在不多,而又一棧的水平一直保持得很好,我每年都總會去上一至兩次,而最懷念的菜式就是黃金蝦球。 試想想 : 滾熱辣的爽口大蝦球,每隻都薄薄地沾上了甘香幼滑的咸旦黃蓉,外皮更是有點兒香脆,而不只是泥般的濕和油膩。吃過很多其它美心集團酒樓和其它酒家的黃金蝦球,但都只有失望而不是驚喜。已差不多有一年沒有到過這裏吃飯了,在這full house 人多繁忙的一夜,滿以為要降低要求,卻想不到大廚水準依舊, 又一棧的黃金蝦球仍保持著它的No.1位置,好吃得叫人忘掉了膽固醇的問題。而另外點了一客醬爆核桃雞丁,甜甜的麵醬配以滑嫩的雞丁和炸得非常香口的核桃,實在美味。唯一少許缺點是,有部份核挑肉炸得稍為過火,以至有點苦味。兩人亦多叫了一客清真牛肉餅,肉汁雖多但牛肉沒有鮮味,而外皮雖薄但卻嫌硬。小籠飽實在比這強得多。如果有機會,該試試這裏的素鵝。朋友試過說這裏的素鵝好味。剛好看到人家點了一碟,賣相真不賴。看來真的要留待下回分

如果有機會,該試試這裏的素鵝。朋友試過說這裏的素鵝好味。剛好看到人家點了一碟,賣相真不賴。看來真的要留待下回分解。

在這裏吃飯最大的缺點是: 裝修頗舊,環境擠迫。二人桌貼牆放,令人坐得很不自在,因為待應和客人會在你桌子旁擦來擦去。

正,令人一吃難忘的黃金蝦球
正,醬爆核桃雞丁,又滑又香甜
正,令人一吃難忘的黃金蝦球
正,醬爆核桃雞丁,又滑又香甜
  • 黃金蝦球,核桃雞丁
見AE 有半價, 所以就去試下.蟹粉小龍包, 無蟹味.鍋貼, 同響街邊買果D無分別.個無錫骨, 無驚喜.担担麵, 得個辣字.其他都唔記得左食左D乜.服務又係無乜特別, 唔好又唔衰.不過價錢就...... 兩個人食, 五百蚊埋單, 用左AE都要比$300. 咁既質素, 真係三百都覺得貴.無乜特別, 都唔會再去.
見AE 有半價, 所以就去試下.

蟹粉小龍包, 無蟹味.
鍋貼, 同響街邊買果D無分別.
個無錫骨, 無驚喜.
担担麵, 得個辣字.
其他都唔記得左食左D乜.

服務又係無乜特別, 唔好又唔衰.

無乜特別, 都唔會再去.
2008-12-05 8 浏览
前排同流沙包睇完007之後去佐又一棧食飯, 記得以前係CityU讀書果陣, 都間唔中會去又一棧食飯, 都隔佐好多年無去過. 前排申請佐AE白金卡之後, 先知原來又一棧都係美心集團既(用AE白金卡係美心中菜集團食飯有半價優惠, 但只限晚市及散叫). 我地果晚叫佐酸辣湯, 窩貼, 蟹粉煨面, 無錫骨, 同埋一個菌菇類既餸. 我覺得D野幾好食呀, 尤其是個蟹粉面, 正! 我地又有卡位坐, 環境舒服, 唔錯唔錯~ 不過呢度D冷氣超勁呀, 變態, 好感受到D冷風由頭頂吹落黎, 好討厭!!

無錫骨
窩貼
酸辣湯
蟹粉煨面
2008-11-25 7 浏览
星期六和家人共7人去事Lunch﹐訂了位1點吾使等 ﹐但係就比左張比較細既台我地﹐結果D野都吾夠擺! 因為非常肚餓﹐所以叫左好多野﹐但都差吾多清晒:素鵝: 稍為甜左D﹐但非常入味﹐吾錯!山東雞絲拉皮: 我本身非常鐘意事粉皮﹐好味!蒜泥白肉: 呢個麻麻地﹐同傳統蒜泥白肉味道吾同﹐而且D肉好"老"﹐個汁又吾好味﹐無下次!北京片皮鴨: 叫左一食 ($290)﹐比北京樓$320平少少﹐但係味道就差好遠﹐雖然同樣係美心集團﹐但味道就差左D﹐最後都係自己帶個鴨返屋企褒湯。塞磅蟹: 味道吾錯﹐好滑! 推薦!!鍋榻豆腐: 普通﹐個汁可以接受。上湯菜心: 一D都吾老﹐非常嫩。小籠包: 皮薄﹐但係個餡味道就麻麻地﹐而且一籠得四只要$36﹐貴左D!蔥油餅: 出面好少食到呢種蔥油餅﹐好味呀! 青菜煨麵: 親戚個女3歲﹐最鐘意食麵﹐所以特登叫比拒!最後大家都好飽﹐所以無叫甜品。整體都OK﹐如果吾係黎呢度行街就吾會特等黎呢度食。值得一讚既係呢間餐廳餐牌裡面D菜名全部都好有心思﹐大家可以不妨留意一下!

因為非常肚餓﹐所以叫左好多野﹐但都差吾多清晒:
素鵝: 稍為甜左D﹐但非常入味﹐吾錯!
山東雞絲拉皮: 我本身非常鐘意事粉皮﹐好味!
塞磅蟹: 味道吾錯﹐好滑! 推薦!!
鍋榻豆腐: 普通﹐個汁可以接受。
上湯菜心: 一D都吾老﹐非常嫩。
蔥油餅: 出面好少食到呢種蔥油餅﹐好味呀!
青菜煨麵: 親戚個女3歲﹐最鐘意食麵﹐所以特登叫比拒!
2008-10-22 6 浏览
又一棧無大閘蟹餐食, 不過都有d蟹粉菜滿足一下蟹痴. 今次叫左蟹粉豆腐, 蟹粉炒蝦仁同埋蟹粉小籠包. 蟹粉豆腐好滑呀, 蟹粉味幾出, 豆腐又嫩又滑, 正. 蟹粉炒蝦仁同平日嘅清炒蝦仁分別唔大, 只係係清炒蝦仁個面加左d蟹粉咁解. 蟹粉小籠包做得好出色, 真正做到一百分, 皮又薄, 料又夠. 除左蟹粉菜之外, 仲食左素鵝, 小黃魚同嫩雞燴麵. 素鵝有好香嘅煙燻味, 甜甜地, 幾好. 小黃魚都出色嘅, 不過同我之前幾日食過果d都仲有d距離. 嫩雞燴麵好好味, 個湯好清好甜, 又唔會太大碗.
又一棧無大閘蟹餐食, 不過都有d蟹粉菜滿足一下蟹痴.

• 蟹粉豆腐
  • 蟹粉小籠包
2008-10-15 16 浏览
醉雞HK$78 – 雞很滑,酒也香,但兩者相逢恨晚,雞醉意未濃素鵝HK$68 – 件數很多,餡為甘荀絲、冬菇絲.可惜餡汁略多令整體口感濕腍羅宋牛肉鍋巴HK$78 – 微辣番茄汁,牛肉只有標準的滑,鮮味欠奉.米通很脆、幼細,尚有洋蔥片、西芹、番茄件.雖然醬汁非熱騰騰也吃得津津有味無錫骨HK$98 – 肉腍,汁也調味適宜蝦仁煮豆乾絲HK$88 - 豆腐乾切得幼如麵絲,奶白色汁如湯,猶如吃麵,平凡中顯不平凡小籠包(四隻)HK$36 – 皮薄蒸九不理(三只)HK$27 – 包鬆軟,菜肉餡也不錯拔絲蘋果(六件)HK$48 – 侍者即席放於冰水中,漿薄兼有白芝麻.嫌拔絲不夠多,蘋果很甜但不爽茶芥HK$11@前菜HK$22 – 鮮皇帝菜(貢菜)、花生、青瓜粒、豆腐粒環境 – 中式裝潢,但檯與檯之空間應大一些服務 – 很周到,侍者常替我們添茶
無錫骨HK$98 – 肉腍,汁也調味適宜
小籠包(四隻)HK$36 – 皮薄
蒸九不理(三只)HK$27 – 包鬆軟,菜肉餡也不錯

茶芥HK$11@
前菜HK$22 – 鮮皇帝菜(貢菜)、花生、青瓜粒、豆腐粒

環境 – 中式裝潢,但檯與檯之空間應大一些
服務 – 很周到,侍者常替我們添茶
素鵝HK$68
羅宋牛肉鍋巴HK$78
無錫骨HK$98
蝦仁煮豆乾絲HK$88
2008-10-01
因為想搵個係火車沿線的地方行下,揀揀下又來到又一城。同行友人豬仔想飲晏茶食點心,又見眼前此間中式茶樓格局的又一棧,係未睇清楚之前就攞飛走左入去。入到去先知死火,原來唔係食蝦餃燒賣既!不過都冇辦法啦,茶都飲左,唯有照去。一打開menu,真係俾價錢嚇窒左,頭幾頁都係貴價菜式,好彩最後都有相宜d o既麵食同點心。因為同原先o既plan唔同,點菜時花左唔少時間。最後點左炸醬麵、天津九不理包、羅宋牛肉鍋巴。原本想食生煎包,不過侍應話賣晒,所以先要九不理。炸醬麵首先上枱:一食落,發覺最搶眼的唔係炸醬,而係麵條,彈牙好咬口,撈左好多醬都唔會「淋劈劈」,又唔粉,麵條黎講算係中上之作。不過炸醬就唔係平時麵檔食辣果d,唔辣,感覺比較似肉醬意粉的肉醬,偏甜。另外,青瓜非常新鮮,撈埋一齊食都不失色。整體黎講,呢個炸醬麵都幾好食~九不理:有蒸同煎,點左蒸的。原本冇乜期望,諗住會係普通o既豬肉包,點知佢包皮做得好好,好軟熟,不粉不黏,易入口。餡料冇特別好或不好的地方,肉汁OK。如果冇其他心水,呢個九不理唔錯。羅宋牛肉鍋巴:鍋巴同汁分開上,汁係真係羅宋湯,唔算太濃,辣味的。料都幾多(牛肉、蕃茄、西芹、洋蔥等)。鍋巴
因為想搵個係火車沿線的地方行下,揀揀下又來到又一城。

入到去先知死火,原來唔係食蝦餃燒賣既!

不過都冇辦法啦,茶都飲左,唯有照去。

因為同原先o既plan唔同,點菜時花左唔少時間。

最後點左炸醬麵、天津九不理包、羅宋牛肉鍋巴。
原本想食生煎包,不過侍應話賣晒,所以先要九不理。

羅宋牛肉鍋巴:鍋巴同汁分開上,汁係真係羅宋湯,唔算太濃,辣味的。料都幾多(牛肉、蕃茄、西芹、洋蔥等)。鍋巴有大約6件到,一件4cm x 4cm到啦。浸落d汁到,等個鍋巴吸收左d汁,加件牛肉一齊食,浸左一段時間都幾香口幾脆,又有濃濃的羅宋汁味,幾易入口,有得玩有得食,好快就食晒!$78,值唔值就唔知,食個感覺都幾好的。

總括黎講,3味菜中,澱粉質表現出色,哈哈!

得兩個人,試左3樣野,完全冇預期過會入黎食,但幾好,唔洗有不必要的期待
,錯有錯著,食物令人驚喜。

埋單計埋茶錢小菜206,午餐黎兩個人就真係貴左少少,但都唔會有唔值o既感覺,滿意滿意啦~
炸醬麵
鍋巴
2008-09-12 7 浏览
或許中秋佳節的緣故,格外想吃風味偏內陸的菜肴,你因著一份思念,揀了又一棧。餐牌是精美的工筆畫,很典雅,不禁影上幾張。不過價錢,亦是尚可承受的貴價。沒辦法,誰叫你和你的胃不爭氣的想家了呢?意外的看到一味“老北京六必居炸醬面”($38),會是怎么樣的“老北京”?忍不住要試試。做得認真講究,面十分彈牙爽滑,那醬的味道?老北京談不上,炸醬與六必居的乾黃醬更是九不搭八,味道并不北京,好在還不錯。你真傻,以為在這里真可以吃到六必居炸醬面?“一見鐘情奶油小黃白”($75)真的可以“一見鐘情”嗎?未料到小黃白真身原來是椰菜,已經有點失望;菜又完全不入奶油的鮮美,好像你自己煮的清湯大白菜,只不過主角換上不討好的椰菜罷了。魚癡的你一直惦記著點一條魚,今次兩位朋友都遷就,感激他們吧。精挑細選出這款“上海紅燒蔥燒桂魚”,魚個頭不算小,浸在濃油赤醬的調料中,佐以筍片冬菇與蔥絲,咸甜與油并存,可你卻依然喜歡,只因那魚肉鮮滑之極又頗入味,$148的價錢相比之下就真是值得。同場另一顆明星要屬“四川漁香茄子豆腐”,幾塊茄子加埋豆腐竟要$72,令你有些罪惡感,然而隨著拌著蔥碎與酸甜辣合體醬汁的它們入了口,只留下回味無窮的

同場另一顆明星要屬“四川漁香茄子豆腐”,幾塊茄子加埋豆腐竟要$72,令你有些罪惡感,然而隨著拌著蔥碎與酸甜辣合體醬汁的它們入了口,只留下回味無窮的滿足。

雖然有些許會錯意,但依舊令你尋回點點家鄉菜肴的風味。這第三百篇食評,也不枉獻給你了。
  • 上海紅燒蔥燒桂魚;四川漁香茄子豆腐
2008-07-11 1 浏览
又一城食肆選擇不多,這晚來試試這家賣京菜的。入座後才知此店是美心集團成員,說是京菜館,但餐單上卻是京、川、滬俱備,果然是美心特色 - 巧立名目也。本來打算吃南京鹽水鴨的,見冷盤有鵝(忘記了是什麼名堂)便點來一試。此鵝肉甚乾,吃來不及一般鹽水鴨那樣 juicy 及惹味,不太出色。竹笙上素鑊氣夠,不過那芡汁太稠,入口黏嘴。素餃不過不失,皮不夠薄,勝在夠熱而已。清炖獅子頭等了很久才上桌,是全晚唯一好吃的一道菜,老老實實、真才實料做的獅子頭,用肥瘦兼備(最佳比例是肥三瘦七)的豬肉刴成,調好味在清湯內炖,好味的東西有時就是這麼簡單。美心集團的一貫水平,沒有下次。
又一城食肆選擇不多,這晚來試試這家賣京菜的。

竹笙上素鑊氣夠,不過那芡汁太稠,入口黏嘴。

素餃不過不失,皮不夠薄,勝在夠熱而已。

美心集團的一貫水平,沒有下次。
(非会员)
2008-06-10 5 浏览
上星期去食晚飯,一入去...嘩...d位迫到唔可能兩個人一齊行,我地book左張大台,好彩大台位置無禁迫,不過就涷到死,叫d人將冷氣關細d,竟然問都唔問就答我"唔得",仲話比張毯我就算...之後再叫第二個關,轉個頭佢話關左,但係我唔覺囉!!!!d火計全場加埋都唔夠5個,個個都好似做暑期工咁....上菜次序掉轉晒....湯都未上竟然上左個飯先(個湯係最後上)...我叫左個"雲吞雞"一粒雲吞都無,只有王芽白和一粒唔似魚旦既魚旦!!!!!!食完叫人收野都等左10分鐘.....由頭涷到落尾.....
2008-05-31 2 浏览
冇影到相呀..唔好意思!!我同男朋友次次去到都會食以下3個菜:1) 真西利霸王雞 <--- spicy既...同d乾既chilli一齊炒, 幾野味 (我都係因為個名先叫, 點知都幾好食) 但唔食得spicy既唔好叫, 都幾hot2) 龍井蝦仁 <---好好食 , 唔點佢個醋仲好食3) 雞湯娃娃菜 <--- ok , 只係想食個菜我地次次去都係即慶, 冇book位~ 雖然上菜有時會慢d...但佢地d服務都唔錯架~食物 , 話晒係美心集團既, 都唔會差得去邊 ^_^
冇影到相呀..唔好意思!!

我同男朋友次次去到都會食以下3個菜:
2) 龍井蝦仁 <---好好食 , 唔點佢個醋仲好食
3) 雞湯娃娃菜 <--- ok , 只係想食個菜

我地次次去都係即慶, 冇book位~
雖然上菜有時會慢d...但佢地d服務都唔錯架~
食物 , 話晒係美心集團既, 都唔會差得去邊 ^_^
  • 真西利霸王雞
2008-05-26 14 浏览
因有一位同事另謀高就。故在上星期五晚我們同事共十二人在又一城的又一棧舉行歡送晚宴。經各人商議後決定叫了一個十二人套餐,有餸菜連甜品共有十二樣:1.肴肉-----好食。2.海蜇頭-----很爽。3.素鵝-----可能是煙燻關係,同事話好似食煙頭。4.葱油雞-----雞肉很滑。5.蟹肉翅-----好味,有很多翅。6.宮爆蝦球-----樣靚及蝦球很彈牙。7.填鴨-----都可以,但鴨片切得太細塊了。包鴨的粉皮好正。8.乾腌炸小黃魚-----原條食,每人一條無得爭,各人齊聲都話好味。9.蔣腿扒雙蔬-----食了令人有清新的感覺。10.上海粗炒-----上海粗麵的麵身粗幼不一,相信是自家的出品,所以很滑又夠爽。11.龍眼飽----飽很滑及餡很香。12.高力豆沙香蕉球-----樣子很美觀,美足不足是有香焦做餡,時間久了,便帶有酸味。全個套餐為二仟二佰八十元,最後結帳為二仟七佰多元,相信是包括加一小費、茶錢及涼菜。當晚各人都吃得很飽及齊讚好味道。

1.肴肉-----好食。
2.海蜇頭-----很爽。
3.素鵝-----可能是煙燻關係,同事話好似食煙頭。
4.葱油雞-----雞肉很滑。
5.蟹肉翅-----好味,有很多翅。
6.宮爆蝦球-----樣靚及蝦球很彈牙。
9.蔣腿扒雙蔬-----食了令人有清新的感覺。
11.龍眼飽----飽很滑及餡很香。

海蜇頭
宮爆蝦球
乾腌炸小黃魚
高力豆沙香蕉球-
2008-05-15 9 浏览
好耐無黎又棧今次為左補祝老母日一於黎整番餐有兩個4人餐揀兩個都好味....唔知點揀一個豪D..但抵D一個平D...但又無咁抵...結果大家都係諗緊...食松鼠魚果個好定係片皮鴨果個好...結果係揀左平果個....松鼠魚餐先黎一個瑤柱燕窩羹燕窩足料~~正!淆肉~薄左少少..差D口感味道GOOD!煎蝦排大隻...多膏開左邊炸過...夠易食正!!章茶鴨味道好...略肥..配蝴蝶包OKSIZE細左DD唔記得乜野雞絲拉皮味道特別唔似出面用麻醬香口D松鼠魚(其實係松子魚....)好味~~今次近肚位有少少腥可能劏得差竹笙扒菇...(類似)清清地...唔錯無驚喜窩貼皮薄唔錯有肉汁另加甜品合桃露 + 楊枝甘露
好耐無黎又棧
今次為左補祝老母日
一於黎整番餐

有兩個4人餐揀
兩個都好味....唔知點揀
一個豪D..但抵D
一個平D...但又無咁抵...
結果大家都係諗緊...食松鼠魚果個好定係片皮鴨果個好...
結果係揀左平果個....松鼠魚餐

先黎一個瑤柱燕窩羹
燕窩足料~~正!

淆肉~

唔記得乜野雞絲拉皮
味道特別
唔似出面用麻醬
香口D

松鼠魚(其實係松子魚....)
好味~~
今次近肚位有少少腥
可能劏得差

竹笙扒菇...(類似)
清清地...唔錯
無驚喜

窩貼
皮薄唔錯
有肉汁

另加甜品
合桃露 + 楊枝甘露

• 松鼠魚
臨走同公司中的一班弟兄姊妹食餐飯~食物整體唔錯0架, 不過有部分都係碟大大"食送"少少咁...特別有印象的:鍋貼煎得幾好, 有肉汁, 皮都煎得脆~楊枝甘露好thick, 好creamy @__@當日食個雞絲粉皮時飛來一隻巨蚊...x___x"""好可怕...anyway, 呢餐都是開心滿意的~~
臨走同公司中的一班弟兄姊妹食餐飯~

特別有印象的:
鍋貼煎得幾好, 有肉汁, 皮都煎得脆~
楊枝甘露好thick, 好creamy @__@

當日食個雞絲粉皮時飛來一隻巨蚊...x___x"""
好可怕...

anyway, 呢餐都是開心滿意的~~
(非会员)
2008-05-09
母親節就到,當然要帶媽媽吃一餐豐盛的,見到這間在開飯啦頗受好評,於是一試。是日晚飯七時,人數六位。雖然是平日星期四,但爆滿!勁!裝修不錯,有電視,茶杯是有蓋的!當晚點了一個叫【知已良朋】的套餐,足六位用,好明顯一定有剩,打包帶走。前菜齋雞青瓜豆,本人不嗜辣,但辣度可以接受。醉雞酒味不太濃,適合不太喝酒人士,但應該是冷盆的卻不夠凍。海蜇頭與平時在普通食肆吃的海蜇形狀不同,這裡不是一條條的,是一粒粒的,咬感比較厚身,好奇怪,可能是吃不慣。泡椒蒜香蝦球見到菜牌上有條辣椒,本來以為好辣,其實些少辣也沒有,甚至前菜還比這道菜辣,真不知道那條辣椒加來幹嘛?但蝦肉爽口,味道不錯。金華芙蓉翅其實是預多了可以足夠七位用,所以有一位可以吃兩碗。味道不錯。吃到這裡等了十分鐘,可能已接近八時,所以全場爆滿,上菜也開始慢了下來。松鼠東星招牌菜當然要一試,果然沒有另人失望,醬汁酸度恰到好處,又酸又甜,加上東星本身已經起骨油炸,脆咯咯,三個字,正正正!!!好吃到連魚頭也解決掉!竹笙上湯扒王菜芡汁太杰,加了太多豆粉,感覺黏稠。吃到這裡又等了十分鐘,酒樓應該是等齊所有有叫這套餐的客人用完桌上的菜,才一次過上。這道菜是片

裝修不錯,有電視,茶杯是有蓋的!

前菜
齋雞青瓜豆,本人不嗜辣,但辣度可以接受。

醉雞
酒味不太濃,適合不太喝酒人士,但應該是冷盆的卻不夠凍。

海蜇頭

泡椒蒜香蝦球

金華芙蓉翅

松鼠東星
好吃到連魚頭也解決掉!

竹笙上湯扒王菜
芡汁太杰,加了太多豆粉,感覺黏稠。

這道菜是片皮鴨,酒樓成隻鴨在客人面前片,所以會見到表演,不過不是在台上,只在酒樓一角
。裝片皮鴨的碟真的是一隻鴨型的碟,有鴨頭的!
這點真的令我超驚訝!

片皮鴨
原以為套餐的片皮鴨不會多,但居然放滿一隻碟,比想像中多了一倍份量。但質素當然和全聚德沒得比,全聚德是連蒜蔥也超好吃的。說回正題,雖然鴨肉多,但包鴨肉的皮太厚太粉,感覺好飽,如果薄一半會好些,結果試了一次後放棄,只吃鴨肉。

吃到這裡基本上大家已放低筷子,但還有粗面和我最愛的豆沙窩餅,所以一定要留肚。

粗麵
真的沒試過,我家人吃了一碗後全部打包。

豆沙窩餅
終於到我的最愛!!!我對豆沙窩餅的要求很高,基本上只要那間食肆有供應豆沙窩餅,我必定會叫上一客。不過這次真的讓我失望透頂,豆沙窩餅的餡基本上可以的,但好明顯不是即整,是用微波爐翻叮的!
一丁點也不脆,軟林林的,真的氣死我了!!!
如果喜歡豆沙窩餅的朋友最好不要試,心情會壞掉!

不過基本上以這套餐的價錢,雖然有點美中不足,但我覺得都算是值回票價了。

• 松鼠東星