2015-10-08 303 浏览
往年吃大閘蟹,都在酒樓,今年想試自己買回家享用,经朋友提點,去這老子号店買回家最安全,因怕買到假貨照牌高掛,好創眼,蟹櫃好大,望到都口水流。買了2公2乸,附送醋、赤砂糖、紫蘇葉和薑今次我用蒸龍處理,好簡單就ok,二十分鐘就可以處理好薑茶和醋,就可以等食 成功完全,超吸引,開餐!乸的膏,硬中帶甘香,淡淡的带回甘,肉都鲜甜,無泥味輪到公,真好,滑滑的膏,帶油感覺,入口即溶,肉就更鮮甜,其實公乸各有優点,兩者都愛。
照牌高掛,好創眼,蟹櫃好大,望到都口水流。
買了2公2乸,附送醋、赤砂糖、紫蘇葉和薑
今次我用蒸龍處理,好簡單就ok,二十分鐘就可以
處理好薑茶和醋,就可以等食
成功完全,超吸引,開餐!
乸的膏,硬中帶甘香,淡淡的带回甘,肉都鲜甜,無泥味
2015-10-04
  • 大閘蟹
2015-10-08 261 浏览
十月又到喇,又係食大閘蟹嘅季節,每年呢個時候我都總係會買番幾隻大閘蟹整黎食下,過下個口癮。今日俾公司叫左去上環做野,做完野見到呢間舖頭賣大閘蟹,行埋去見隻隻都好似好好肉地,幾好食咁。心癮即刻就起左喇,跟住就即刻買幾隻番屋企整,享受下咁。一番到屋企緊係即刻煲水。呢間野真係好鬼貼心,賣蟹嘅同時仲有好多野附送,就好似醋呀,紫蘇葉呀,最緊要食完有啲人會飲嘅薑茶嘅材料都幫客人都預備好埋。整理好晒野,水一熱我就將紫蘇葉同蟹入去蒸,講真今次真係第一次落手落腳去整,所以一切都會超級小心。經過20分鐘嘅蒸煮之後,蟹就變左紅卜卜喇,一陣陣香味撲向我。跟住緊係即係開蓋睇下有無膏喇~~~~本來以為雄性會比雌性多膏,點知原來都係一樣咁多。加小小店舖提供嘅甜醋,真係超鮮味呀。跟住啲蟹肉超鮮味,唔會有霉爛嘅感覺,真係令人好驚喜,估唔到係上環都可以揾到啲咁好食嘅大閘蟹,下次都要再買幾隻先
一番到屋企緊係即刻煲水。
2015-10-08 289 浏览
手殘也能成為蒸蟹高手家中公公婆婆都九十多歲,兩人身體狀況還可以,但行動不方便,近年來已經很少出街。十月又是食大閘蟹的好日子,婆婆突然有天和我說好想食,我便去看看行情啦~原本我打算和他們出去食,但帶二個坐輪椅的老人家出去食飯實在不易,而且他們不能食得太多,若出去點一兩只,可能餐廳都不會願意下單,還是買回去自己弄啦朋友介紹下到了老字號廣隆行買了幾只回去做,今年陽澄湖失收,報紙也有報導,因此買大閘蟹還是去老字號會有保證(我怕買了假的陽澄湖大閘蟹,你要知道,大陸有好多無良商人。。。)價錢其實也不貴,一只大約是4至5兩左右,蟹的價錢一斤$200-300不等買蟹會附送會附送一枝蟹醋、赤砂糖、紫蘇葉和薑茶一份,十分方便我其實第一次整大閘蟹,但這裡的姐姐都好友善,耐心指導你整蟹的技巧還有說明書,十分細心~回去只要輕輕洗擦蟹身放在碟上放點紫蘇葉和薑(個人喜歡加點薑同蒸)大火蒸20分鐘~完成啦,好容易~而且好有滿足感好多蟹膏~老人家會喜歡食雌蟹,因為雌蟹蟹膏看起來金黃色而且味濃甘香,那蟹膏把手指都染黃了,老人家的咀都是黃色,十分有趣,當然雌蟹是比較貴一點,但蟹反正又不可以多食,給他們食當然要要上品啦最難得

手殘也能成為蒸蟹高手

還有說明書,十分細心~
回去只要輕輕洗擦蟹身
放在碟上
放點紫蘇葉和薑(個人喜歡加點薑同蒸)

大火蒸20分鐘~
完成啦,好容易~而且好有滿足感
好多蟹膏~
最難得是,每只都好多蟹膏,實在無比滋味

2015-10-06 251 浏览
秋天嚟到又係食大閘蟹嘅時候喇,朋友介紹之下我哋就嚟到上環嘅廣龍行買大閘蟹食,除咗有大閘蟹之外仲有好多珍饈百味。食十月至11月特別想食大閘蟹,廣龍行地點就係上環A出口行一分鐘就到非常方便,佢哋仲有幾種大閘蟹選擇,我哋就揀咗四隻$240嘅分別有公乸。佢哋好細心會有埋紫蘇,薑,糖同蟹醋俾埋,仲有煮法添大閘蟹非常新鮮拎返到屋企依然生猛,煮咗20分鐘左右。唔不好海鮮嘅我對大閘蟹情有獨鍾尤其是蟹膏,打開下一個愛金黃色嘅蟹膏就出現在眼前,一啖一啖送上口裏蟹膏甘香濃郁,最愛加上蟹醋一同進食,體操嘅酸味令下一個進一步昇華,更加香更加美味 在到另一個部位,蟹膏依然豐富,甘香甜美,再加上蟹肉曾先香甜,非常好吃這個蟹醋令整個大閘蟹味道更加好吃,酸味不會太強,仍然保留蟹嘅鮮味。非常推薦個人比較鍾意食公蟹,因為肉質較豐富而且厚肉,蟹肉同蟹膏真豐富

佢哋好細心會有埋紫蘇,薑,糖同蟹醋俾埋,仲有煮法添

大閘蟹非常新鮮拎返到屋企依然生猛,煮咗20分鐘左右。

2015-10-06 336 浏览
又到食大閘蟹季節了,到處都有大閘蟹,試過在街邊買過,但質數參差,且用水草綑綁,會較重砰。媽媽聽聞上環廣隆行的太湖大閘蟹為本地正版正貨,還有, 喜歡吃蟹的她, 還專程冒雨出去,把大閘蟹帶回來,太愛她了!九月圓臍十月尖, 入秋後至十月底, 雄蟹最美味。雖然如此,仍想試試雌蟹,所以雄蟹雌蟹各兩隻, 每隻四両,好像是HK$240一斤, 這裡剛好是一斤了。雄蟹是肚尖, 雌蟹是肚圓。我發覺蟹殼深淺也有差別,隻隻都好生猛,眼仔眨眨﹗還有紫蘇葉、浙醋、薑、黃糖, 太貼心了。放紫蘇葉,蒸焗20分鐘就食得啦!雌蟹細隻一點,蟹膏比較實淨硬身,味道較清香且肉少,所以點些醋來吃會好味一點。雄蟹蟹膏甘黃,比較軟身,而且黏黏的,非常香濃,肉多爽身又鮮甜。十月記得要食雄蟹呀!還有還有,食完大閘蟹後,記得要飲薑茶驅寒呀﹗

還有紫蘇葉、浙醋、薑、黃糖, 太貼心了。
放紫蘇葉,蒸焗20分鐘就食得啦!
還有還有,食完大閘蟹後,記得要飲薑茶驅寒呀﹗
2015-10-03
2015-10-04 584 浏览
久不久到港島西區入貨,因為貨品齊備,冬菇海味,一應俱全,而近來很多店舖都掛了旗幟,原來大閘蟹靜悄悄地上市了。要買品質和來源都有保證的大閘蟹,都會選擇老字號,今天經過這一間,「年齡」比譚校長還要大,已有三十多年歷史,商譽大於一切,所以吃得安心。價錢由二百多元至三百多元一斤,中庸之道,選了二百多元的,兩隻雄,兩隻雌,附送醋,紫蘇葉,紅糖和薑,還怕你不懂處理,送上說明書。鍋上燒了大開水,蟹洗乾淨後,反轉連紫蘇葉隔水蒸15-20分鐘便可。揭開蟹蓋,香氣四溢,金黃的蟹膏呈半溶狀態,入口極甘香,清除蟹心蟹胃後,便可吃了。肉質鮮甜,點些醋吃,更能提鮮,吃蟹不能貪快,與太座每人吃兩隻,輕剝細啖,享受了一小時味覺之慢活,快哉!

5 分钟 (外卖自取)
適逢已經踏入十月,天氣仲係照樣炎熱,行多陣都仲係流晒汗個隻。但都無阻大閘蟹季開鑼,呢個月份又係開始食大閘蟹既時候喇。.上兩星期,和他已經睇緊有邊間餐廳做緊大閘蟹宴,但原來仲未推出! 諗諗下自己蒸都唔難呀,友人推介下就去左上環既廣隆行度買蟹。.由上環A2出口一路向右直行,見到紅噹噹既大招牌就到了。先看看廣隆行既來頭,原來店子已經營三十多年,係售賣大閘蟹既老字號,有自家的養殖場和專屬採購員,出品全係太湖大閘蟹; 更厲害既係得到全港唯一正版正貨商標的大閘蟹專門店,更得到香港食環處檢驗為合格食品,咁就食得安心又放心喇。更重要係因有自家養殖場,所以價格方面就不會受外界影響 (據聞今年大蟹少,所以價錢較高),咁就食到又平又靚既大閘蟹喇。.門面放住兩個放滿大閘蟹既凍櫃,價錢由$2xx-$3xx/斤不等。今次我地選購左$240/斤既大閘蟹,共4隻,兩雄兩雌,每隻約有4-5兩重,拎上手仲係眼仔碌碌腳郁郁,感覺新鮮。.購買仲會附送一枝蟹醋、赤砂糖、紫蘇葉和薑茶一份,不過食大閘蟹既必備用具就要自行購買嚕。.由於我地唔係即日食,所以會建議將蟹放在雪櫃下格,如可以既話請鋪上一條濕毛巾,以免出風口會將蟹吹乾。(記
門面放住兩個放滿大閘蟹既凍櫃,價錢由$2xx-$3xx/斤不等。今次我地選購左$240/斤既大閘蟹,共4隻,兩雄兩雌每隻約有4-5兩重,拎上手仲係眼仔碌碌腳郁郁,感覺新鮮。
蟹醋,用黎沾蟹肉食
購買仲會附送一枝蟹醋、赤砂糖、紫蘇葉和薑茶一份
由於我地唔係即日食,所以會建議將蟹放在雪櫃下格,如可以既話請鋪上一條濕毛巾,以免出風口會將蟹吹乾(記住已死的大閘蟹不能食用啊! ) 後來隔左兩日先蒸黎食,大閘蟹都仲好生猛。
清洗時不用把水草解開,用牙刷刷乾淨蟹身;將蟹肚向上,每隻蟹上放片紫蘇葉,待水煮沸後,開始蒸約20分鐘便可以享用了。
煮好後,已見到蟹變成金黃色。有兩隻更加爆膏,不過個兩隻都係雄蟹,讓小妹非常期待。
圖為雌蟹
雄蟹蟹肚身尖長形,雌蟹肚身屬圓大形; 另外雄蟹蟹腳有毛,而雌蟹係無的;據說由於雄蟹味道比較濃,所以先由雌蟹開始食。
雌蟹打開蟹蓋後,蟹膏望落未算好多,金黃色既蟹膏食落頗甘香,味道卻未算濃,而蟹肉肉質鮮甜。
雄蟹
不過對比下還是雄蟹蟹膏的味道較濃郁和明顯,蟹膏甘香四溢,而且較飽滿,食得很滋味呢。
雄蟹
2015-10-02 337 浏览
秋天是吃大閘蟹最佳時期剛剛踏入蟹期,我們家已經急不及待買來食了!上網得知它們家在太湖有自設大閘蟹養殖埸而且還有通過中國出入境檢驗檢疫,並獲得衛生證書食得放心又安心!太湖大閘蟹由 $200 ~ $360 一斤最後選了兩隻雄、兩隻雌 ($240/斤)體積不算大,一般來說公蟹比母蟹稍微大一點白色的蟹肚要朝上(避免蒸熟時蟹膏流出來)螃蟹屬性偏寒加薑酒可以去腥味驅寒氣附的紫蘇葉一樣也是去腥留鮮的作用等蒸鍋的水滾後放進去大火快蒸15~20分鐘 蒸好了!露出滿滿濃郁的黃紅蟹膏公蟹就是飽滿的蟹膏為主蟹膏滿到要溢出來,金黃色的蟹黃吃起來細緻綿密濃稠味道則是非常濃郁,令人回味無窮母蟹的蟹黃味甘清甜我個人還是比較愛公蟹呢~搭配鎮江醋多了些酸甜感蟹肉感覺會瞬間更緊實完全不同的享受,好幸福
秋天是吃大閘蟹最佳時期

剛剛踏入蟹期,我們家已經急不及待買來食了!
上網得知它們家在太湖有自設大閘蟹養殖埸

而且還有通過中國出入境檢驗檢疫,並獲得衛生證書

食得放心又安心!
太湖大閘蟹由 $200 ~ $360 一斤
最後選了兩隻雄、兩隻雌 ($240/斤)

體積不算大,一般來說公蟹比母蟹稍微大一點
白色的蟹肚要朝上(避免蒸熟時蟹膏流出來)

螃蟹屬性偏寒加薑酒可以去腥味驅寒氣

附的紫蘇葉一樣也是去腥留鮮的作用

等蒸鍋的水滾後放進去大火快蒸15~20分鐘
蒸好了!
露出滿滿濃郁的黃紅蟹膏
公蟹就是飽滿的蟹膏為主

蟹膏滿到要溢出來,金黃色的蟹黃吃起來細緻綿密濃稠

味道則是非常濃郁,令人回味無窮
母蟹的蟹黃味甘清甜

我個人還是比較愛公蟹呢~
搭配鎮江醋多了些酸甜感蟹肉感覺會瞬間更緊實

完全不同的享受,好幸福

2015-10-01
2015-10-02 504 浏览
中秋節剛剛過去,秋季時節,又是時候食大閘蟹,踏入蟹期,不知今年的大閘蟹質素如何?! 在上環區工作的我,只有留意到有兩間賣大閘蟹的店子,分別是位於上環永樂街的 <廣隆行> 及 <成隆行>!前者比較出名,因此,我那天放工後便走來! 店方供應大閘蟹及蔘茸海味,是江南名產大閘蟹的香港總經銷商!在太湖自設大閘蟹養殖埸,而且通過中國出入境檢驗檢疫,並獲得動物衛生證書;真是信心保證!  而這裡的太湖大閘蟹由 $200 ~ $360 一斤,豐儉由人! 反正,一年一次,就選了價錢大眾化的二百四十元一斤那款大閘蟹! 由於,我帶回家跟家人分享,因此四隻份量剛好! 笑容滿面的老闆為我挑選公乸大閘蟹各兩隻,放入膠袋同時,還有一包紫蘇葉配料包,  內裡除了有紫蘇葉一疊之外,還有紅糖兩包,薑一支,蟹醋一支;相當週到又貼心! 當晚,我沒有食飯,只有食水果及一些炒菜打底;先蒸一公蟹及一乸蟹作比較,每隻大約 3~4兩! 配料包附上的卡片,溫馨提示:將蟹洗淨後 (切勿解水草),放於有蓋沸水鍋中 (蟹肚向上,少許紫蘇葉放於水中),隔水蒸約 20分鐘,配以薑粒及蟹醋蘸食,倍覺鮮

由於,我帶回家跟家人分享,因此四隻份量剛好!
四隻大閘蟹份量剛好!
紫蘇葉配料包

配料包附上的卡片,溫馨提示:將蟹洗淨後 (切勿解水草),放於有蓋沸水鍋中 (蟹肚向上,少許紫蘇葉放於水中),隔水蒸約 20分鐘,配以薑粒及蟹醋蘸食,倍覺鮮美!
至於薑茶,則是把薑去皮後切片,加入紅糖,煮 5分鐘便成!簡易方便!

食寒性食物的大閘蟹同時,又可以飲味道清甜帶辛的薑茶驅寒,來得正好,配搭得宜!
薑茶
媽咪已準備食大閘蟹必備的餐具!
 她真是體貼!
太湖蟹 $240/ 斤
隔水蒸 20分鐘後拿出來,鑊裡的水面只有些小油份;散發一股蟹鮮香及紫蘇葉獨特的清香!

橙紅色的蟹蓋色澤鮮明,
 蟹肚呈圓形為蟹乸,肚呈三角形則是蟹公;蟹乸比蟹公多蟹膏,前者的蟹膏較軟身,後者的蟹膏較挺身!
太湖蟹
食起來不及預期的甘香,蟹膏不算多,
 勝在食完不飽溜!蟹肉尚算鮮美,蘸上酸中帶甜的蟹醋更添風味!
只是洗完手以抹手紙便可抹掉蟹油,連洗手液也用不著!可見蟹膏不多,整體不過不失!令我們有點失望!
 連媽咪嚐過之後也覺得質素一般,是她嚐過最差的一次啊!

不知是否此時尚未算時令蟹期!還是一分錢一分貨的關係呢?
2015-09-30
2015-10-01 612 浏览
吃過月餅,又來到蟹迷年度盛事,當然就是食大閘蟹的時候了!曾聽愛吃大閘蟹的友人說,佢每年都會去位於上環永樂街的《廣隆行》買蟹,皆因店鋪在太湖設有自家大閘蟹養殖埸,而且通過中國出入境檢驗檢疫,獲得動物衛生證書,所以質量有保証,能令消費者食得放心,既然友人推薦,亦不妨一試。趁這天假期決定來上環揀蟹,雖說「九月圓臍十月尖」,即現在是吃腹部圓圓的雌蟹最好時間,但是筆者還是想一次過品嚐雌、雄兩款,在心大心細之下,最後選了兩隻雄、兩隻雌 ($240/斤),一於來個迷你大閘蟹 tea。這四隻大閘蟹的蟹身,體積雖然唔算好大,但薄薄的外殼看起來幾有光澤,呈深綠色,而且不但隻隻都眼仔碌碌,仲非常生猛,蟹肚摸落去亦結實有肉。食大閘蟹又點少得這幾個法寶呢!當然就是紫蘇葉、自家調製的蟹醋、老薑和紅糖喇。首先的步驟自然就是蒸蟹,先將大閘蟹反轉,肚向天,並鋪上紫蘇葉以助辟除腥味。落鑊用中火蒸 15-20 分鐘,取出後就食得。其實筆者尚未把蟹蓋拆開,就已經聞到蟹膏的鮮香。雌蟹的蟹黃較硬;而雄蟹的膏黃則比較綿密,配上《廣隆行》的蟹醋,更能帶起蟹肉鮮味及有消膩功效。不過記得餐後來一杯老薑茶,有助中和大閘蟹的寒氣。
吃過月餅,又來到蟹迷年度盛事,當然就是食大閘蟹的時候了!
2015-10-01
2015-09-30 683 浏览
因蟹期剛開始,大家都抱着觀望態度看待首批大閘蟹,所以昨日大夥兒也只是買了數只蟹品嚐,初試啼聲!因成品也無令人失望,今天決定再下一城,買多數只蟹回家和家人分享。因有朋友相熟廣隆行,所以是晩轉到該店買蟹。一如昨日的蟹店,廣隆行同樣有相關政府部門發出的證書,保證貨源來自太湖或陽澄湖。既然昨日主力試了雌蟹,今天一於試試雄蟹,目標還是四至五兩的大閘蟹。 雌雄蟹相比,雄蟹蟹膏明顯黏糯軟身一點,蟹蓋上的蟹膏比預期少了少許,但蟹身膏量則算滿意。相比昨日的大閘蟹,蟹膏食味稍稍甘香一點,但蟹肉則不及昨日的清甜結實,各有千秋。近日已吃了不少大閘蟹,也是時候稍事休息,等待下月再嚐更肥美的蟹品!

太湖五兩大閘蟹

[29/9/2015; Tue]

2015-09-29
3 分钟 (外卖自取)
太湖四兩大閘(雌)蟹
講開又講,今年試左幾間團購,都係你啲膏最鮮味,連啲腳都爆肉,夠實淨,最重要係排隊攞蟹夠快手,唔洗等餐死嘅…… 今年同班蟹痴主攻廣隆行其實團購蟹都可以有咁嘅質量,真係無得頂!一於食到十一月頭✌

其實團購蟹都可以有咁嘅質量,真係無得頂!一於食到十一月頭✌
2014-10-15 1134 浏览
又到食大閘蟹季節,幫襯了廣隆行多年,今年一貫地保持超水準👍今次買了around $6x 隻的蟹公,蟹肉鮮甜肥美,蟹羔芳香濃郁,食到成手黃油😆買蟹會送埋紫蘇葉,仲有自家制蟹醋,酸甜適中!今年仲試埋太雕酒,極易入口,座暖飲驅寒暖胃😋
又到食大閘蟹季節,幫襯了廣隆行多年,今年一貫地保持超水準👍
買蟹會送埋紫蘇葉,仲有自家制蟹醋,酸甜適中!
今年仲試埋太雕酒,極易入口,座暖飲驅寒暖胃😋

2014-10-06
用餐优惠
團購
2014-04-25 1772 浏览
一向廣隆行都有唔少既捧場客,我自己就真係未試過,今次就唯有同班同事分享下喇。一入到去都已經有三四個人係到揀緊蟹。多數人買260-280一斤嘅蟹,我對蟹都無咩認識,唯有問下店員,見到價格由$100 /3隻,至最貴既$360一斤都有,店員話係太湖黎既貨,所以就有唔同價錢。聽落好似好勁咁,但又好似一頭霧水,既然平時同事對我咁好,唯有買D貴野佢地食下喇,就買左最貴既蟹皇一齊試試先!對蟹一D都唔識既我當然請店員代勞揀蟹,佢揀完攞出黎俾我睇,見D蟹凍到眼仔唔係幾識郁,唔知新唔新鮮呢? 但D蟹腳就勁有反應,係咁fingfing下,之後就有D紫蘇、醋、紅糖同薑係送比我既。之後佢張卡片有教蒸蟹方法,方法係連送既紫蘇,隔水蒸20分鐘。即刻約定班同事今晚開餐,大家都無問題,咁我就整定等佢地上黎, 香到成間屋都係味,有D蟹味有D其他味。我就試食左一隻先,D肉好香,我就覺得無其他蟹咁甜。但膏真係幾多,都好甘香。整體黎講都唔錯
膏膏膏
膏膏膏
2013-10-09 1396 浏览
上星期才吃過老三陽的大閘蟹, 這麼快又敵不過大閘蟹的誘惑, 所以就上Groupon團購了8隻5兩半($62/隻)的大閘蟹, 順便對比一下兩家老店。出了上環地鐵站, 走幾步就看到廣隆行的標誌, 挺方便的。走到門口, 已經有蠻多人去選蟹, 我們就先去用groupon券換"蟹券", 然後便排隊取蟹。店員沒拿起一隻, 也會用手按那隻蟹, 使牠張一張開眼睛, 證明自己還是活的, 看上去確實挺生猛! 蟹的大小跟老三陽差不多, 公的就當然比乸的大。廣隆行也一樣地附送了紫蘇葉, 醋, 薑和黃糖, 和老三陽一樣細心, 它的蟹醋還是自己製造的呢!要蒸囉!!!這三隻都是乸的。我仔細地品賞, 我個人覺得廣隆行比老三樣好吃!! 乸的膏多得令人歎為觀止!!! 鮮甜到不得了!震撼吧?公的肉也不錯! 廣隆行賣的公也勝老三陽一點點, 因為老三陽公的膏的苦澀味比較重, 而且蟹的體型比較小。總的來說, 真的好美味, 雖然上環是遠了一點, 但是為了更吸引的美食, 何樂而不為?
要蒸囉!!!
這三隻都是乸的。
震撼吧?
2013-10-09