2015-10-31 319 浏览
開蟹果陣如果唔講,我以為佢係流沙奶黃包或者流心西多啲fd黎😂😂想像下個畫面啲蟹膏又香又滑🙈配埋微微嘅紫蘇葉香氣好夾蟹後整番杯薑茶,成件事簡直係享受😋一路寫已經一路回味緊喇~下次又再去買過!
啲蟹膏又香又滑🙈配埋微微嘅紫蘇葉香氣好夾
蟹後整番杯薑茶,成件事簡直係享受😋
一路寫已經一路回味緊喇~下次又再去買過!
2015-10-28
用餐优惠
試食活動
2015-10-21 3909 浏览
聽說今年大閘蟹的季節快到尾聲,趕緊在完結前嘆番隻。今日去開上環果頭開會,見到勁大個招牌,上網睇左陣都好似唔差,就行入去睇睇。2個大櫃入面勁多唔同款既蟹,其實我真係唔識揀,是但諗住食最平果隻試下啦$240斤,買左4隻,同阿媽一人兩隻唔使爭,total$300.佢仲送埋大閘蟹4寶:紫蘇葉、蟹醋、紅糖和薑,哈哈唔講我真係唔識整。阿媽話啲蟹要用牙刷刷下先,真係黑色架刷出黎,之後反轉隻蟹隔水蒸,紫蘇葉既作用就係放係水入面,幫助去寒同增加香味。蒸左20分鐘左右已經搞掂,其實真係唔太難。一開蓋勁香紫蘇味。首先緊係揭開個蟹蓋,金黃色既蟹膏呀,好似準備要流出黎咁。而且入口仲係半固體狀態果下先最正,甘香的蟹膏令人再三回味,連蓋都想食埋。而且蟹肉亦都十分結實,鮮味十足,好正呀!每人2隻真係夠皮喇,如果唔係會太濟架。最後識飲一定係飲番本薑茶暖番個胃又驅寒。
首先緊係揭開個蟹蓋,金黃色既蟹膏呀,好似準備要流出黎咁。
最後識飲一定係飲番本薑茶暖番個胃又驅寒。
2015-10-21 4588 浏览
每逢這季節個心就囉囉攣,因為又係時候食大閘蟹喇!見到不少食家幫襯廣隆行,說是經營三十多年的老字號,又在太湖自設養殖埸,小妹當然信心倍增,一於捉幾隻大閘蟹回家慢慢嘆。舖頭門口設有兩個凍櫃,放滿深綠色的大閘蟹,價錢由$240-$480/斤,豐儉由人。今次挑選的每隻約4-5兩重($240/斤),屬於中小體型,店家並會附送蟹醋、紅糖、紫蘇葉和薑,相當貼心。為了方便客人煮食,卡片印有處理方法,小妹就依樣畫葫蘆,先幫大閘蟹洗白白,反轉蟹身放在碟上,再加入紫蘇葉辟腥,然後隔水蒸20分鐘。攪掂,食得!雄蟹肚尖長,雌蟹肚圓大,據說前者較味濃,故先由雌蟹開始。打開蟹蓋,雌蟹蟹膏不及預期澎湃,質感相對堅挺,入口甘香,餘韻凝聚嘴巴。雄蟹蟹膏則比較綿密濃郁,較合心意。蟹肉方面不失鮮美,蘸上酸中帶甜的蟹醋,又是另一滋味。餐後喝碗薑茶,有助驅寒。
餐後喝碗薑茶,有助驅寒。
2015-10-20 2945 浏览
啦啦啦~~ 大閘蟹季又開鑼!第一水蟹率先試!男人大帝係廣隆行買咗四隻大閘蟹返黎,餵飽我呢個蟹痴!!呢間係上環,地鐵站附近都幾易搵。蟹分大細有不同價錢,都幾合理的價。好想拎晒咁多蟹返去食!XDDDD廣隆行好細心,除了附有蟹醋、薑及紫蘇葉之外,仲有卡仔教你蒸蟹。首先清洗乾淨四隻蟹,然後煲滾一煲水之後。就可以放在碟上隔水蒸。拎返黎的蟹新鮮仲係度郁郁哄,咁蒸法就最鮮美! 在水中放上紫蘇葉,反轉肚向上蒸,以免蟹膏流走了。蒸上20分蒸就閂火食得啦~~金黃金黃好鬼靚,勁香的蟹鮮味,流晒口水!WOW~~ 金黃色的蟹膏及蟹油,美味非常,油甘香滑的感覺在口中回味。蟹身同樣多膏,也是令人回甘回味的地方。金黃鮮嫩的味美口感,食了兩隻還是不夠喉吧?!下次可以再買大隻一點的!HAHA地址:上環永樂街119號地下
好想拎晒咁多蟹返去食!XDDDD

在水中放上紫蘇葉,反轉肚向上蒸,以免蟹膏流走了。
蒸上20分蒸就閂火食得啦~~
金黃金黃好鬼靚,勁香的蟹鮮味,流晒口水!

下次可以再買大隻一點的!HAHA

地址:上環永樂街119號地下

2 分钟 (外卖自取)
$120 (宵夜)
2015-10-16 4064 浏览
Green day 的這首歌令我想起的十月的來臨,中秋過後,開始入秋,喜歡冬天的朋友漸漸聞到秋意正濃的滋味。Green day的這首歌雖然rock味好重,但也蓋不住那有文青感的秋天和冷豔的冬天天氣嘅來臨。是的,十月是屬於大閘蟹的季節,自上次吃完帝都庭的任食大閘蟹package後,念念不忘,好想好想食大閘蟹。大約就是那個像牛皇織女的故事,一年見一次,當然不可以錯過,怕下年不知仲會不會無大閘蟹食。而每年呢個時候,總會有好多賣蟹的鋪頭出現,成行成市,好不熱鬧。那種想食大閘蟹的感覺這幾天油然而生,於是個日經過從前上環工作的地方,來到了這間幾有名的地方廣隆行,買蟹番去食。時間太趕,也沒有聽呢度員工介紹,要了兩隻大概四到五両的蟹公和蟹乸,番去就立刻蒸黎食。最喜歡呢度買蟹,除了不是用水草外,還用了好有fashion sense的繩,令較傳統嘅廣隆行立刻後生起來,而且還有自家的酷同有紫蘇葉送,十分方便和一站式,方便我呢種懶人。一公一乸,各有各精彩,兩隻都各有優缺點。兩隻蟹都算幾肥美,先講蟹乸個隻,蟹腳肉質較為軟,亦較幼細,蟹味濃郁,不過,九月尾十月頭的蟹乸應該係較為色澤鮮豔,就有點流心的效果,不過香氣

一公一乸,各有各精彩,兩隻都各有優缺點。

兩隻蟹都算幾肥美,先講蟹乸個隻,蟹腳肉質較為軟,亦較幼細,蟹味濃郁,不過,九月尾十月頭的蟹乸應該係較為色澤鮮豔,就有點流心的效果,不過香氣唔夠勁。
蟹蓋雖然不是非常澎湃的蟹膏,但如果以買返屋企嘅質素黎講,我覺得已經算幾好。

蟹公較為大隻,大隻約三分一左右,蟹身大份左,蟹腳等等相對都大份少少,不過呢隻蟹膏呈橙色,,蟹蓋沒有咁傾家蕩產咁傾瀉咁流出來,可能是未係食雄蟹的最佳時候,但吃完蟹的香味依然殘留在口裡久久不散,蟹膏較實,味道像麵包蟹般的那種凍刺身蟹膏。
蟹腳較大隻,蟹鉗都一樣肉質較實,點著其送上的酷更加滋味,如果以腳同肉似乎呢隻蟹公勝一籌。

今次以不錯的價錢買的兩隻蟹公和蟹乸,都算幾扺食,十月頭的這個晚上,把我完全清醒過來,wake me up when September ends,大閘蟹告訴你,秋意來臨,蟹迷請準備好吧。
廣隆行 Kwong Lung Hong

2015-10-06
2015-10-14 3447 浏览
過往吃大閘蟹,都是在館子中,今年卻是首次在家中吃大閘蟹。四隻大閘蟹,兩雌兩雄,都是來自上環永樂街的「廣隆行」。賢內助雖然是首次在家蒸大閘蟹,但早已做好功課。她把四隻大閘蟹從雪櫃取出之後,鋪上紫蘇葉後放進鑊中蒸牠十來二十分鐘,我便有蟹可吃了。雖然聽說今年的大閘蟹失收,質素未似得去年麼好,但這些來自太湖的大閘蟹,質素仍然不差,蟹膏不少,甘香滑膩,再配以「廣隆行」附送的蟹醋和配大閘蟹吃的,可以減輕寒涼的薑茶一杯,已足以令自己吃得甚為高興。
過往吃大閘蟹,都是在館子中,今年卻是首次在家中吃大閘蟹。

四隻大閘蟹,兩雌兩雄,都是來自上環永樂街的「廣隆行」。
5 分钟 (外卖自取)
$100 (其他)
2015-10-13 2522 浏览
秋風終於到了又是時候食大閘蟹了今次訂的是爸爸朋友推薦的廣隆行一次蒸了四隻兩隻蟹公 兩隻蟹乸一般都會附送蟹醋 紅糖 薑 及紫蘇葉蟹醋就配上切粒的薑紅糖就用上切片的薑煲成薑茶飲用四隻蟹的黃油糕都十足多得滿瀉個人來說就比較喜歡蟹公蟹公的糕軟軟身但就較鮮甜蟹肉都十分爽口蟹乸的蟹糕就較蟹公的多但就較硬身無咁甘甜
秋風終於到了

蟹乸的蟹糕就較蟹公的多
但就較硬身
無咁甘甜

2015-10-13 1960 浏览
到上環PMQ參觀完畢,打算坐巴士回家去,經過上環永樂街時記得海味街一帶有很多老字號的參茸海味店,現在正值大閘蟹當造的季節,就決定買幾隻回家與家人一起享用!紅色招牌的廣隆行遠遠已能吸引途人注意,見到店員正在把大閘蟹放進雪櫃內,大閘蟹相當新鮮且眼仔bling bling,就選了每斤$240 的大蟹,兩雄兩雌的,還貼心地附上蟹醋、紫蘇葉、紅糖&薑,以及小卡,教導客人如何煮來吃呢!先把蟹洗刷乾淨 (不需解水草),置於有蓋的沸水鍋中 (蟹肚向上,少許紫蘇草放於水中) 隔水蒸約20mins即可. 先吃雌蟹,內裡的蟹膏相當多,雖然蟹膏比較硬身,但甘香甜味!再來的就是公蟹,雖然仍未到農曆十月,但現在的公蟹都那麼多膏,蟹膏甘香鮮甜,相當軟滑,沾上蟹醋,更能提味. 真是各有各捧場客呢! 與家人簡簡單單的在家吃大閘蟹已經很快樂 上環永樂街119 號地下2851 6821
先吃雌蟹,內裡的蟹膏相當多,雖然蟹膏比較硬身,但甘香甜味!

與家人簡簡單單的在家吃大閘蟹已經很快樂

2851 6821

5 分钟 (外卖自取)
十月又是吃大閘蟹的季節,記得端午過後日錯過了黃油蟹,有點心有不甘,一直念著吃蟹的滋味。在上環工作兩年,正好有天經過廣隆行看到大大的橫額宣傳大閘蟹,急急腳回去跟家人來個Whatsapp群組開個會。大家都好像心有靈犀,所以我下班後成為了運送大閘蟹專員,到永樂街的廣隆行購買四隻大閘蟹就急急回家了。話説我整個人都超愛吃海鮮,尤其是蟹,所以我常跟別人説:「將來我的另一半一定要愛吃海鮮。」我媽卻説:「那你嫁個漁民就好了。」聽到這真令我哭笑不得。運送大閘蟹回家都相當順利,之後的程序就交給媽媽負責了。雄雌蟹各二,剛從雪櫃拿出到回到家依然吐白泡,夠晒新鮮!事不宜遲,要快快放入鍋中蒸了。從蒸鍋的透明蓋看到蟹逐漸熟透,爆出的蟹膏倒是挺厲害!!蒸好後盛涼大概十分鐘就把大閘蟹逐一分解,廣隆行的大閘蟹也是挺「聚」手的。 爸媽還是小吃宜情,所以讓我享受吃兩隻大閘蟹的美味。溫馨提示,蟹膏含有高膽固醇,要適可宜止,記得小吃多滋味。蟹的內部依然相當燙熱,所以還是先吃蟹爪吧。用尖筷子把蟹爪的肉溢出,蟹肉厚實,像是快要把蟹殻撐爆。 打開蟹蓋有點小失望呢,蟹膏未算很多,並沒有佈滿整個蟹蓋,但金黃色滑溜溜的蟹膏倒是有的,在口腔迴
蟹的內部依然相當燙熱,所以還是先吃蟹爪吧。用尖筷子把蟹爪的肉溢出,蟹肉厚實,像是快要把蟹殻撐爆。 打開蟹蓋有點小失望呢,蟹膏未算很多,並沒有佈滿整個蟹蓋,但金黃色滑溜溜的蟹膏倒是有的,在口腔迴旋的滋味令人回味無窮,這時候我希望有一碗飯,讓蟹膏可以拌飯吃,可惜原來顧住做大閘蟹,白飯還未煮好,到底今晚要幾點才吃到晚飯呢?
雖然蟹蓋有點失望,但拆開公蟹的內部竟是滿載驚喜,蟹膏豐富,帶著半溶的口感,想必是拌飯的最好配菜。雖然大閘蟹以蟹膏為多以著名,但是吃完蟹膏後蟹肉也是相當鮮甜,完全沒有苦澀味。
吃完一隻公的,再去吃母蟹。雖然身形上,公蟹略大一點點,但母蟹的也有不同的美味,蟹黃芳香濃郁,蟹肉更比蟹公的結實。在廣隆行的大閘蟹能清清楚楚展出公和母蟹的不同,除了蟹肚之外,母蟹的蟹黃呈鮮紅,口感較為厚實,金黃色的蟹黃依然是很澎湃!
另外廣隆行還很貼心地準備了醋,薑茶,黃糖,紫蘇葉。不過他們的醋第一口倒是挺酸溜溜的,但邊沾邊吃醋的味道慢慢帶點甜味。
這幾隻大閘蟹令我們差不多十點才開始吃晚飯,在這個十月蟹膏量已經是相當滿意,令人更加期待十一月的蟹膏量呢。吃完後也不忘要喝杯薑茶驅寒。大閘蟹迷要準備開動了!!!
廣隆行
2015-10-07
2015-10-12 1804 浏览
中秋節過後,又提示了我大閘蟹的旺季又要來臨了。面對美食,小妹往往遲鈍半拍,每次幾乎捉住其的尾巴,才能分到一杯羹。幸好,這次多得家姐的帶獻,早前在廣隆行訂了數隻大閘蟹,才能乘著秋意品嚐美味的大閘蟹。家姐出錢,做細的當然出力,就是是把活生生的大閘蟹護航回家。幸好,店舖位置離家不遠。從上環地鐵站B2出口和右行,隔一條街口就看到紅噹噹的生招牌掛在半空。把家姐早前所購買的單據交給員工,就看著員工從雪櫃中挑選了兩隻公和兩隻乸的大閘蟹。員工說每隻大閘蟹均足四到五両重,究竟五両重有幾多,小妹無從考問,但見一老行店運作多年,當然不會騙小妹的皮毛,小妹當然相信他們的實力。從兩邊的雪櫃旁都貼上由食物安全中心給予的動物衛生證書,證明此一大閘蟹經過合格檢疫,大家可安心食用。隨大閘蟹會附上一支即食蟹醋、一份赤砂糖、一份薑和一份紫蘇葉,連配料、醬汁都一同供應,相當貼心。由於小妹決定第二天才食用,固先把大閘蟹安放在下格雪櫃,用濕棉花去滋養大閘蟹一整夜。到第二天拿出來,碰一碰大閘蟹,眼球仍在閃動,口吐泡沫在玩,仍然十分生猛。自問廚藝零分的小妹,對第一次烹蟹確實引來考驗。幸好,上網看看煮法的資料,其實做法又不太難。1)做
買大閘蟹還會送上赤砂糖、薑、紫蘇葉和即食蟹醋各一份。
兩公兩乸的大閘蟹
烹調時,要將蟹肚朝天,以防蟹膏流失
食我啦,食我啦
1)做水草牢住的大閘蟹,先不用拆繩,用牙刷清潔可見的泥沙和污物。
2)把大閘蟹放在碟上,蟹肚朝天,以免蟹膏流失。
3)把每片紫蘇葉放在每隻蟹肚之上。多餘的紫蘇葉可放在蟹底。
4)加水煮沸後連水草隔水蒸: 四至五両的蟹可煮16至20分鐘。
「登、登、登、登⋯」期待了16分鐘的時刻,閃亮橙黃的肉身、圓鼓鼓的身軀、爪毛密挺的大閘蟹正正向著我揮手。急不及待要把它來拆件了。
拆開蟹蓋,除去腮位,在蟹身中間、濃稠金黃的蟹膏處於流心與非流心之間,醮點少許即食蟹醋,鮮味即時提升百倍,一啜就把蟹膏一吸而盡,甘香豐脥,油脂蟹香餘韻仍然逗留在舌尖依香不散。
公的體型較大些少,聽說蟹膏會更多,看來是對的。雌性蟹會有硬身一點的蟹膏,雖然蟹香依舊,但可能有礙口感,小妹還是較喜歡大大隻的雄蟹。
大閘蟹就是要吃它的蟹膏,但其實它的蟹鉗和蟹腳皆有少許蟹肉的存在,雖然不能與青蟹、海蟹的相題並論,但肉身結實鮮美,也不賴呢。

引用詩人李白曾寫詩讚蟹道: 「蟹螯即金液,糟丘是蓬萊。且須飲美酒,乘月醉高台」美酒倒就沒有,但由於大閘蟹較為寒涼,因此必須配合用赤砂糖和薑煲出來的薑茶,熱性較強,可驅寒暖胃,還有解毒殺菌的功效。一口蟹膏、一口薑茶,人生之樂快活也。
2015-10-08
10 分钟 (外卖自取)
2015-10-11 1318 浏览
諗住去上環high下tea,行經廣隆行,就記得好多人都講過呢間既大閘蟹好正宗,好好食!有哂衛生證書,真係會對佢有信心d,所以就叫老闆揀2公2母比我!買完就拎番屋企慢慢煮啦!!!! 好心急啊!!老闆仲送左樽蟹醋同整大閘蟹既秘方比我 用附送的紫蘇葉,上面放上反左肚既蟹,隔水蒸15到20分鐘左右,就熟架啦!蟹本身既油多到爆哂出黎,超級正!但食之前,要將薑切食細粒,放入蟹醋,咁就可以將醋倒落蟹蓋/蟹肉,撈黎食!送白飯一流!揭開蟹蓋,金黃色既蟹膏,都流哂出黎,雌蟹既蟹黃較硬,但好有口感,而雄蟹巴膏黃好綿密,配蟹醋更右帶出左蟹肉既鮮美!就算食完呢枝醋,我一定會番轉頭買!!
買完就拎番屋企慢慢煮啦!!!! 好心急啊!!
老闆仲送左樽蟹醋同整大閘蟹既秘方比我

蟹本身既油多到爆哂出黎,超級正!

就算食完呢枝醋,我一定會番轉頭買!!

2015-10-08
入秋又是食大閘蟹的時候 , 古語有云 “ 九月團臍十月尖 ” , 現在是十月當然是食蟹公 ~ 適逢有大閘蟹團購 , 可以以極低價購得大閘蟹 , 在選擇團購時先要了解大閘蟹公司 , 結果我選了三十多年老字號 " 廣隆行 " ~廣隆行 於太湖自設大閘蟹養殖場 , 有專業團隊挑選品質優良的大閘蟹 , 翌日早機送港 , 保證新鮮 ~ 另外更獲 香港 " 正版正貨 " 商標 及 " Q 嘜優質服務保證 " , 質量絕對有保證 ! 客人的腳步是證明 , 聽到有客人是一籮一籮的購買大閘蟹 ~團購買了 6 隻 , 每隻大約有 4 兩重的大閘蟹送了一份配料給我 ( 蟹醋、紫蘇葉、薑各一份 ) 好 , 啟程回家蒸大閘蟹去 ! 根據店員的教路 , 以牙刷或刷子清洗大閘蟹 , 蟹肚朝天 , 肚上放一片紫蘇葉(朝天的原因是以免蟹膏流出), 水滾後把若干片紫蘇葉放入滾水中 , 合上鍋蓋 , 蒸 15 分鐘便成 , 蒸得太久會令蟹膏變硬 , 不好吃 ~ 橙紅色的大閘蟹 = 蒸熟了 金黃色滿滿蟹膏 , 膏香 , 白雪雪蟹肉鮮甜 , 肉紮實 , 食蟹時沾上蟹醋 ( 加點薑粒 ) , 更為鮮美 ~蟹後 , 泡薑茶驅寒也

客人的腳步是證明 , 聽到有客人是一籮一籮的購買大閘蟹 ~
團購買了 6 隻 , 每隻大約有 4 兩重的大閘蟹
送了一份配料給我 ( 蟹醋、紫蘇葉、薑各一份 )
好 , 啟程回家蒸大閘蟹去 !
橙紅色的大閘蟹 = 蒸熟了

蟹後 , 泡薑茶驅寒也有助消化 ~

本篇完 ~

外卖自取
$50 (其他)
用餐优惠
團購
"秋風一起,菊黃蟹肥" 記得上年仍大閘蟹盛產之年,大閘蟹價錢又平又肥美,一家人都很愛吃大閘蟹,一樂也。大閘蟹慢慢地上市了! 休息了一年,是時候買定多啲老薑,煲薑茶打打底(愛吃大閘蟹的孩子們一定明白bagel 的話意。早前看電視得知今年的大閘蟹,很不幸,今年的大閘蟹未有上年的盛產,價錢也相對高,雖然大閘蟹每年都有奸商用"A貨"冒充,今年的大閘蟹供應少了,價錢又提高了,相信假冒情況應該更嚴重了。穩陣起見,買大閘蟹最好都是到一些老字號買,九龍城 上環也有好幾間, 上年去過九龍城 新三陽買,今年就試下上環的廣隆行吧。從上環A2岀口向右行, 不消2至3分鐘,就會見到店面了。較為人熟知的大閘蟹盛產的有陽澄湖及太湖。 而廣隆行所供應的就是太湖大閘蟹,據知他還是全港唯一獲「正版正貨」商標認證的大閘蟹專門店,並有「Q嘜優質服務保證」的老字號蟹行。店內是傳統的海味店,而門外則齊齊整整的擺放著大閘蟹,價錢又$240-$360. 愛的也可原籮買,愈大隻的蟹除番開愈平!畢竟大閘蟹季才剛開鑼,bagel先試牛刀,只買$240斤的,每隻約4至5兩重,買了2隻雄2隻雌。買蟹會附送蟹醋 1 支、赤砂糖 1 份、紫蘇葉

從上環A2岀口向右行, 不消2至3分鐘,就會見到店面了。

買蟹會附送蟹醋 1 支、赤砂糖 1 份、紫蘇葉 1 份及薑茶 1 份,有夠貼心。

買到回家用濕毛巾包著它們,放到放生果的那層(bagel家中的雪櫃最下格是冰格來的) 。
第二晚才享用,那岀來的大閘蟹依然生猛。

跟著說明書:

1. 先將大閘蟹(不剪水草)洗淨。

2. 蟹肚向上,並放上附送的紫蘇葉,放上有蓋的蒸鍋中隔水蒸15到20分鐘 (視乎蟹的大少) 。
哈哈,bagel用了母親節送給母親大人的 German Pool 變頻萬用鍋,當時她晚晚都兩眼發光睇食平3D...
最後,就是享受成果的時候了,開動!

肚尖的是雄蟹。
肚圓的是雌蟹,揚州人說"重陽後蟹公得勢,母蟹失竉" .

話雖如此,我們向來也愛吃蟹公多些。
先吃蟹公,打開蟹蓋未見十分肥美。吃下黃油不算很重,但也有回甘之味。
掰開蟹身,蟹黃也算豐滿,旁邊一梳的是蟹腮,上邊會有污穢物,在胸部的中央是蟹心,十分寒涼,切勿吃 (蟹腮雪白而非灰黑,蟹腳上的毛金黃而非啡黑,也是陽澄湖,太湖蟹的特徵)

吃蟹公最愛就是那些白白的蟹膏,吃下黏口,漿在齒間,令人感動。可惜始終未到吃蟹公的最佳時候,膏未算很多。
當下是吃蟹乸的時候,打開蟹蓋,顏色橙黃,感覺比蟹公更肥美。
吃罷蟹黃,先是鮮,甘香繼而湧岀,令人回味。
蟹身方面,膏滿滿的堆在中間,黃油creamy像吃海膽般,中間有些少硬身的蟹膏,這是蟹乸的特質。
蟹肉也鮮,沾些許醋同味,甚感滋味。

總結,大閘蟹才剛上市,未算是十分肥美,若孩子每年只會吃一次大閘蟹,又愛吃蟹公的,最好等到10月尾才吃,免浪費了quota. 至於bagel嘛, I will be back!
2015-10-06
2015-10-09 618 浏览
秋天是吃大閘蟹的季節,社交網站已經開始放滿大閘蟹的相片,大家都在談論去那裡吃大閘蟹,而我個人較喜歡在家自已煮,感覺比較抵食也方便慢慢歎。前幾天朋友介紹我上環有一間老字號大閘蟹專門店廣隆行,有正版正貨商標認證,品質很有保証,我買回家後就急不及待要馬上煮來吃!跟妹妹分享,我各買了蟹公蟹乸各兩隻(大蟹),試試分別。附送配料包括蟹醋、紫蘇葉及薑,很方便不用另外再買。卡片有大閘蟹食法簡介,只需先洗乾淨蟹身,把數片紫蘇葉放於滾水中,蟹肚向上放入煲內,以免蟹油漏走,隔水蒸20 分鐘即可。一蒸好已能聞到香味飄散出來,非常吸引~~先吃蟹公,蟹公較大隻重手,整個蟹殼一拿起來就看到滿滿的金黃色蟹膏,讓人忍不住流口水!!看!!多吸引的爆膏效果,蟹膏帶淡淡蛋黃香味,濃郁香味瀰漫口腔內,好鮮甜實在是人問美味,而蟹腳及蟹肉都好鮮味,記得別浪費蟹身每一寸都要仔細的品嚐。而蟹乸比較細隻,蟹膏偏硬身一點,雖然膏較少但口感更香濃飽滿,吃起來有奶油的香氣卻不會有太油的感覺,同樣吃得很過癮。回味無窮,聽說月中的蟹會更靚更肥美,必定會再encore再encore!!
跟妹妹分享,我各買了蟹公蟹乸各兩隻(大蟹),試試分別。
附送配料包括蟹醋、紫蘇葉及薑,很方便不用另外再買。
一蒸好已能聞到香味飄散出來,非常吸引~~
2015-10-07
2 分钟 (外卖自取)
  • 大閘蟹
2015-10-08 520 浏览
中秋剛過去,秋風起泛起陣陣涼意,十月份又到了。十月份網上總會出現些迷人爆膏的大閘蟹照片,真叫小妹又愛又恨。家人老早在團購網訂了數隻'廣隆行'的大閘蟹,雖然連日來下著雨,小妹也忍耐不住放學後要到上環拿大閘蟹。團購資料:$39 換購 4 両 – 4 両半 【廣隆行太湖大閘蟹公】 1  隻 (原價 $69)$59 換購 5 両 – 5 両半 【廣隆行太湖大閘蟹公】 1  隻 (原價 $105)價錢算是公道合理,品質及味道就要好好品評一下。<廣隆行>王老闆於太湖有自家養殖大閘蟹場,有自己的採購隊,故全是名副其實的太湖大閘蟹之餘,更由香港食環署檢驗合格,是全港唯一獲「正版正貨」商標認證的大閘蟹專門店!(網上資料)購入四隻大閘蟹已經會蟹醋1支 + 赤砂糖1份 + 紫蘇葉1份 + 薑茶1份。店員會從大閘蟹櫃取出大閘蟹,客人可選雌雄,講究「九雌十雄」。 就是,農曆九月雌蟹成熟,吃雌蟹。農曆十月,雄蟹成熟,吃雄蟹。團購中點了一隻五兩,三隻則是四兩或四兩半。分別大閘蟹雌雄小知識 ,雄蟹肚身尖長形 肚 雌性身圓大形 。蒸煮大閘蟹需要加上紫蘇葉一同蒸煮以驅寒氣 。再者蟹肚應朝向上,蟹膏會不易流
團購資料:

價錢算是公道合理,品質及味道就要好好品評一下。
團購中點了一隻五兩,三隻則是四兩或四兩半。
分別大閘蟹雌雄小知識 ,雄蟹肚身尖長形 肚 雌性身圓大形
蒸煮大閘蟹需要加上紫蘇葉一同蒸煮以驅寒氣 。再者蟹肚應朝向上,蟹膏會不易流走
雄蟹蟹膏
雄蟹蟹膏呈奶黃色入囗軟身,略帶點白油 (精子) ,即是出現白色呈透明狀蟹膏 ,白油入囗帶點黏囗且糊口。蟹殼的蟹膏較淡囗,入囗蟹未不太濃郁,蟹膏較水潤。肉蟹紮實白晳,加點薑絲黑醋更可以帶出蟹肉鮮味。
雌蟹蟹膏
雌蟹蟹膏則是呈橙黃色,入囗較硬身,未夠細滑。雌蟹的蟹殼的膏爆膏,又帶點水潤的蟹膏。把吃蟹身時先將肺部的腮及蟹胃清除,那六角形的心也記得除去,因為是最陰最寒。小妹最愛吃雌蟹,因為那爆膏的蟹黃令人一試難忘。
薑茶
大閘蟹後飲用薑茶,解寒、溫肺止咳的功效,更有利於治療流感、傷寒、咳嗽。
雄蟹蟹膏
雌蟹蟹膏