2019-06-27 529 浏览
-一大班朋友聚會👭👬總是找不到一間好餐廳不是火鍋、放題,便是酒樓😾這次,我們終於發現這間地道潮州菜餐廳!原來大廚更榮獲第19屆中國金馬獎呢😳♥《雙併鵝肉墨魚》這裡主打鵝肝及鵝肉💛😎我不太吃內臟,只能試試鵝肉~滷水味香濃,鵝肉入味而厚實🤤重點是不肥膩,也不會過鹹啦~滷水鵝肝也香味四溢,色澤漂亮😎♥《椒鹽九肚魚》這個必吃!!!完全令人吃不停口😱炸皮薄脆,但魚肉超嫩滑!新鮮炸起,外脆內軟,溶化在口😋咬下去還有滿滿的魚汁,技術實在一流!♥《黃金豆腐》這裡的炸物太好吃了吧🥰同樣是炸皮薄脆,但豆腐軟滑!炸得金黃酥脆,一口一粒很滿足🤓♥《反沙芋頭》頗罕見的甜品🤔工序繁複,因此鮮為人做~大概是以砂糖裹著炸芋頭😛超甜!怕甜的人可以略減些糖~炸物不會失望,也是外脆內軟😚♥小提示 Tips:這裏可訂枱或包場,另有唱K和麻雀供應,有需要不妨試試😘 重點是炸物一流,尤其是椒鹽九肚魚🤗
一大班朋友聚會👭👬
總是找不到一間好餐廳

不是火鍋放題,便是酒樓😾
這次,我們終於發現這間地道潮州菜餐廳!
原來大廚更榮獲第19屆中國金馬獎呢😳

《雙併鵝肉墨魚》
這裡主打鵝肝及鵝肉💛😎
我不太吃內臟,只能試試鵝肉~
滷水味香濃,鵝肉入味而厚實🤤
重點是不肥膩,也不會過鹹啦~
滷水鵝肝也香味四溢,色澤漂亮😎

《椒鹽九肚魚》
這個必吃!!!
完全令人吃不停口😱
炸皮薄脆,但魚肉超嫩滑!
新鮮炸起,外脆內軟,溶化在口😋
咬下去還有滿滿的魚汁,技術實在一流!

《黃金豆腐》
這裡的炸物太好吃了吧🥰
同樣是炸皮薄脆,但豆腐軟滑!
炸得金黃酥脆,一口一粒很滿足🤓

《反沙芋頭》
頗罕見的甜品🤔
工序繁複,因此鮮為人做~
大概是以砂糖裹著炸芋頭😛
超甜!怕甜的人可以略減些糖~
炸物不會失望,也是外脆內軟😚

小提示 Tips:
2019-06-24 315 浏览
每逢假日最好是找到一些可訂枱,或包場的餐廳,呢度仲有得唱K同打麻雀,啱晒家人聚會。這餐廳以鵝片同鵝肝為主打小菜,碧綠川椒雞球雞要煮得好入味,入口肉質香滑柔嫩而且仲系去晒骨嘅,炸紫菜葉也好香口這湯飯好好吃😋!滷水鵝肝平時食得西式煎鵝肝多,中式嘅潮州滷水鵝肝都係第一次食椒鹽九肚魚入口魚肉喺口入面溶化的感覺,值得一試!黃金豆腐外脆內軟,入口即溶既感覺🤤反沙芋頭唔係每一間潮州打冷菜都可以食到而今次呢間餐廳有實在太好了,芋頭粉粉的,糖衣香脆,讓人讚不絕口,這個花點時間等也值得吃過這些菜後,才感覺到地道嘅潮州菜鵝咁惹味,難怪這餐廳大廚拎左第19屆中國金馬獎

碧綠川椒雞球
雞要煮得好入味,入口肉質香滑柔嫩
而且仲系去晒骨嘅,炸紫菜葉也好香口

這湯飯好好吃😋!

滷水鵝肝
平時食得西式煎鵝肝多,中式嘅潮州滷水鵝肝都係第一次食

椒鹽九肚魚
入口魚肉喺口入面溶化的感覺,值得一試!

黃金豆腐
外脆內軟,入口即溶既感覺🤤

唔係每一間潮州打冷菜都可以食到

2019-06-23
  • 鵝肝拼盤
  • 黃金豆腐
  • 椒鹽九肚魚
2019-06-24 402 浏览
今日同一家人一齊黎食潮洲菜鵝片同鵝肝原來係呢間餐廳嘅主打😋食落呢間潮州菜味道夠傳統地道雙併鵝肉墨魚鵝肉肥美,還有一些墨魚片,味道很鮮甜的滷水鵝肝原來滷水鵝肝都有令人喜出望外嘅地方,滷水同鵝肝味道出奇地夾,而且份量都唔少👏🏻椒鹽九肚魚看賣相像椒鹽鮮魷,但係原來他是椒鹽九肚魚,入口非常之幼滑煎蠔餅咁這個煎蠔餅的肉非常多,非常地道嘅潮州風味煎蠔餅,入口啖啖蠔仔肉黃金豆腐粒粒香脆無比,炸到金黃色嘅豆腐粒中間亦都係好soft 反沙芋頭芋頭入面係軟林林,糖粉形成一層好香脆嘅糖衣,聽說這甜品係需要用好多時間心機去整,味道好吃值得一試🤤原來本店大廚仲拎左第19屆中國金馬獎 👏🏻難怪東西都那麼好吃😋
今日同一家人一齊黎食潮洲菜

鵝片同鵝肝原來係呢間餐廳嘅主打😋
食落呢間潮州菜味道夠傳統地道

雙併鵝肉墨魚

鵝肉肥美,還有一些墨魚片,味道很鮮甜的

椒鹽九肚魚

看賣相像椒鹽鮮魷,但係原來他是椒鹽九肚魚,入口非常之幼滑

黃金豆腐

粒粒香脆無比,炸到金黃色嘅豆腐粒
中間亦都係好soft

2019-06-22
午餐
庆祝纪念
父亲节
  • 鵝肝拼盤
2019-06-23 276 浏览
唔同大家講,大家都未必知打冷食物我好鍾意食🤤今次嚟到梅花邨,唔係一條村,其實係一間打冷小菜館👀仲要個總廚拎左第19屆中國金馬獎(嘢食)😂-潮州菜夠地道傳統😳😳😳鵝片同鵝肝原來係呢間餐廳嘅主打🦢凍蟹實肉肉質豐富,鮮味十足滷水鵝片好入味,入面仲有啲豆卜索晒啲汁原來滷水野真係做得好出色👍🏻招牌肉碎粥水同米嘅比例分配適中方魚芥蘭夠哂爽口碧綠川椒雞球一開始以為田雞,原來係好入味嘅川椒雞🥰經典美食煎蠔餅一定唔能夠錯過,好香脆💕甜品就係反沙芋頭,甜甜地熱辣辣極具特色😍P.s. 可訂枱,仲可以包場唱K同打麻雀都得🤤...🌺梅花邨小館📍地址: 長沙灣青山道460號地舖
唔同大家講,大家都未必知打冷食物我好鍾意食🤤

今次嚟到梅花邨,唔係一條村,其實係一間打冷小菜館👀

仲要個總廚拎左第19屆中國金馬獎(嘢食)😂
潮州菜夠地道傳統😳😳😳
鵝片同鵝肝原來係呢間餐廳嘅主打🦢
凍蟹實肉肉質豐富,鮮味十足

招牌肉碎粥水同米嘅比例分配適中

方魚芥蘭夠哂爽口

碧綠川椒雞球一開始以為田雞,原來係好入味嘅川椒雞🥰

經典美食煎蠔餅一定唔能夠錯過,好香脆💕

甜品就係反沙芋頭,甜甜地熱辣辣極具特色😍

P.s. 可訂枱,仲可以包場唱K同打麻雀都得🤤
🌺梅花邨小館
📍地址: 長沙灣青山道460號地舖
最開心就係同三五知己一齊食飯啦!今次食潮州野!呢間梅花村小館係長沙灣,係地道傳統潮州菜。地鐵行過去都係8-10分鐘左右所以都好方便。聽聞呢度個大廚拎左第19屆中國金馬獎(飲食),果然臥虎藏龍!滷水鵝肝我好鍾意食鵝肝,但係平時食嘅都係西式做法煎鵝肝。滷水鵝肝就真係人生第一次食,本來以為會好奇怪,但係結果原來好好味。雙併鵝肉墨魚半肥瘦嘅鵝肉好入味,最有驚喜係墨魚片,煙銀得黎又食到墨魚嘅鮮味。黃金豆腐omg呢個真係整得好好,外層炸粉好薄唔會好油,裏面嘅豆腐非常軟滑,彷彿一擺入口就化開咗。經典美食煎蠔餅通常食到嘅蠔餅都係粉多蠔少,不過呢度係調返轉,好足料。椒鹽九肚魚呢個真係必點自選!九肚魚好嫩滑,好香好鮮甜,真係食唔停口。欖菜肉碎炒飯本身食完其他餸菜都已經飽飽地,不過呢個炒飯好香好有口感,忍唔住食咗一大碗。反沙芋頭人生第一次食呢個甜品,估唔到口感幾得意,鍾意食芋頭嘅人一定唔可以錯過。老闆話呢度仲可訂枱、包場,仲可以唱K、打麻雀,真係超適合一大班人食完飯可以直接有餘興節目!

經典美食煎蠔餅
通常食到嘅蠔餅都係粉多蠔少,不過呢度係調返轉,好足料。

椒鹽九肚魚
呢個真係必點自選!九肚魚好嫩滑,好香好鮮甜,真係食唔停口。

欖菜肉碎炒飯

2019-06-10 551 浏览
梅花邨小館老闆說,他入廚經驗超過三十年如果用熟能生巧這個概念,以現在老闆的廚藝來看,三十年前應該係地獄級數撇除那些零技巧的菜單:潮式凍蟹、白灼蝦、凍大眼雞、滷水鵝片,是没有問題之外,其他的菜色,可以話係非常災難性蠔仔粥:蠔是極度腥臭,吃一口下去 馬上吐出來炸蠔餅:是腍的,是凍的,就好似係早上十一點炸起,靜靜的在碟上等待著我晚上來兩麵王:老闆親自端上枱面的時候,說:『這個就是我的成名絕技』我咬一口,又係腍嘅⋯⋯炒芥蘭:不如叫油浸芥蘭啦,油多到呢依個時候,我忍唔住問老闆:你到底仲有咩出名好食㗎?老闆馬上衝入廚房,未幾,捧出來一碟,說:這是現今最正宗嘅反沙芋應該是一碟黐左糖嘅芋頭⋯⋯同反沙芋完全没有關係我馬上叫埋單,老闆說:這麼快走?我說:係吖,趁隔離拉麵未關,去食晚餐。
梅花邨小館
老闆說,他入廚經驗超過三十年
蠔仔粥:蠔是極度腥臭,吃一口下去 馬上吐出來
炒芥蘭:不如叫油浸芥蘭啦,油多到呢
依個時候,我忍唔住問老闆:你到底仲有咩出名好食㗎?
應該是一碟黐左糖嘅芋頭⋯⋯同反沙芋完全没有關係
我馬上叫埋單,老闆說:這麼快走?
我說:係吖,趁隔離拉麵未關,去食晚餐。
  • 不推薦
2019-05-16 701 浏览
每次男家食飯都要我依個新抱諗,大伯二伯同叔仔完全翹埋雙手等我地諗好啦,今次就試下依間「梅花邨小館」,我地訂左6大一細,佢地都俾左張大檯我地,好貼心。餐牌都幾多野食,又潮州又客家菜咁,價錢都好合理。鹹菜豬肚湯$85都裝到每人一大碗嫁,而且每碗都有好多豬肚同鹹菜,飲到底都有dd辣,好開胃。滷水鵝片$125份量都幾多,底下有豆腐墊住,唔嚡經典美食煎蠔餅$85一d都唔油膩,唔會成口油,煎得好好黃酒煮蜆依個係侍應推介,話係客家菜,所以價錢唔知。食落好似我個時坐月嘅黃酒雞咁,但配蜆好似有少少怪雞。豉油皇鱔球$128我諗依個餸最好襯熱食,唔知係佢出到黎已經凍左定係我遲左食,覺得凍左嘅鱔球一般左招牌肉碎粥$125 一窩好多小粒蠔仔,份量都可以每人一大碗,方魚同肉碎加紫菜一齊食好夾。梅花小炒皇$80好特別有芋絲,炸得好脆口。高湯焗大蝦(黃金麵) $148有4大隻大蝦,蝦應該係急凍貨,欠缺一點彈性,反而黃金麵就好好食。但份量唔多。另叫2碗白飯同一罐可樂,茶位每個$5,埋單$1096。價錢都算合理,可能平日所以唔算多人,侍應都有禮貌。

餐牌都幾多野食,又潮州又客家菜咁,價錢都好合理。

鹹菜豬肚湯$85

滷水鵝片$125
份量都幾多,底下有豆腐墊住,唔嚡

經典美食煎蠔餅$85
一d都唔油膩,唔會成口油,煎得好好

黃酒煮蜆
依個係侍應推介,話係客家菜,所以價錢唔知。
食落好似我個時坐月嘅黃酒雞咁,但配蜆好似有少少怪雞。

豉油皇鱔球$128

招牌肉碎粥$125 一窩

梅花小炒皇$80
好特別有芋絲,炸得好脆口。

高湯焗大蝦(黃金麵) $148

另叫2碗白飯同一罐可樂,茶位每個$5,埋單$1096。
價錢都算合理,可能平日所以唔算多人,侍應都有禮貌。
2019-05-15
庆祝纪念
母亲节
2019-05-10 557 浏览
📍梅花邨小館總共有2間分店,之前都係食開北角果間,不過轉左工之後就無食過啦,一直念念不忘🙃。好彩而家係長沙灣有開分店,果日去開果邊就特登去食番🙂。鋪頭裝潢都都係行中國風,比起北角店,哩邊做大檯多,好適合朋友gathering。不過如果張櫈大番少少,就會坐得舒服D啦!😝.✔ 碧綠川椒雞🐤念念不忘菜式之一🤗好多人睇到個名都以為係辣既,其實佢一點都不辣!D珍珠葉炸得好脆,加埋D雞肉一齊食好惹味,送飯一流!🍚✔ 鹵水鵝片🐦鵝片好入味,鹵水味好香,唔會覺得太鹹或者太濃味。鵝片選用胸肉,肉質有口感得黎都唔會好韌,停唔到口👅!店鋪用左鹵水豆腐墊底,豆腐好軟滑都好入味👍✔ 椒鹽九肚魚🐟哩個真係喜出望外🤩🤩🤩!之前無諗過會點哩個餸,係友人想食所以叫左,點知好好好好味!椒鹽九肚魚要整得好食,一D都唔簡單,因為九肚魚本身係好軟身,而且好易會出水💦。出面好多一係炸到個外層好脆好厚,一係就炸到條魚乾哂,好似係食炸漿多過條魚。但梅花村真係整得好好☺️!首先炸到熱辣辣,而個外脆唔係死實既脆,係好薄好薄一層既炸漿,入面個魚仲係好嫩滑,魚汁都仲keep到係入面,所以食落果陣好香既魚味,而椒鹽味道剛剛好,再提升左整個味道,

✔ 椒鹽九肚魚🐟哩個真係喜出望外🤩🤩🤩!之前無諗過會點哩個餸,係友人想食所以叫左,點知好好好好味!椒鹽九肚魚要整得好食,一D都唔簡單,因為九肚魚本身係好軟身,而且好易會出水💦。出面好多一係炸到個外層好脆好厚,一係就炸到條魚乾哂,好似係食炸漿多過條魚。但梅花村真係整得好好☺️!首先炸到熱辣辣,而個外脆唔係死實既脆,係好薄好薄一層既炸漿,入面個魚仲係好嫩滑,魚汁都仲keep到係入面,所以食落果陣好香既魚味,而椒鹽味道剛剛好,再提升左整個味道,而且食落唔會成口油!😬

✔ 正宗潮式糖醋麵🍜個麵底唔會好重梘水味,外面既麵係少少脆,入面係比較淋身既,落埋糖食真係不得了!就算放耐左⏱,個麵都唔會標哂油!比起出面好多出名既都整得好味好多👨‍🍳! 高質!👍👍👍

仲有一樣令我念念不忘既就係反沙芋🤠,可惜已經賣哂😥!下次一定要一去到就叫留定先得呀!🤔
  • 碧綠川椒雞
  • 鹵水鵝片
  • 椒鹽九肚魚
  • 正宗潮式糖醋麵
2019-05-08 489 浏览
久聞北角嘅“梅花邨小館”多時,終於到九龍區開左分店,就約一大班朋友去試下。食潮州菜,當然唔少得“鵝肝拼盤” 鵝肝好大塊,用秘制嘅滷水煮過,啖啖肉味道香濃,加上睇到鵝肝粉嫩多汁。一睇就知個鵝肝有幾鬆軟,另外還有滷水鵝掌同埋滷水鵝片,鵝掌好入味,鵝片用了鵝胸嘅肉, 有咬口但唔會Un亦唔會太油膩。食完頭盤, 熱食又開始送上,先來一道「黃金脆皮豆腐」, 豆腐外皮鬆脆, 裡面柔軟, 亦好有豆味。連碟下面都無多餘油分,炸得鉿到好處。食完炸野,當然要飲返淡湯,我地叫左『竹笙蟹肉雪燕羹』裡面有大量嘅雪燕在上面,食完當堂覺得自己d 皮膚滑左,再食多兩啖, 仲有蟹肉,蟹肉令湯帶出鮮甜。可惜每人只有一碗, 下次過來一定要點。”骨香滄魚片“用了櫻滄魚起肉,再用本身魚骨做了一個盤承返D魚塊。雖然魚塊係拿去炸, 但係都能夠食出條魚係新鮮,要知道櫻滄魚離開水不久就會死, 肉會霉,所以要離開水後即時處理,每塊魚都炸得好香脆, 送啤酒一流。翠綠川味雞顧名思義就係有綠色, 有辣再用川味嘅方法煮成嘅雞。廚師用了雞髀肉再用正宗嘅四川香料爆炒,既能保持雞肉煮得呵到好處, 又能把香料帶入雞肉。蜜餞梅花骨師父用了蜜糖,青檸,柑等等

蜜餞梅花骨師父用了蜜糖,青檸,柑等等嘅材料秘制左一個特別嘅汁出來, 能夠做到甜而不膩, 酸而不澀。加上肉排咁Juicy, 唔經唔覺肉排就瞬間無曬。

食完熱薰就到麵食了, 個潮州黃金煎伊麵煎得脆脆的, 配上砂糖和醋,變得甜甜酸酸的就是食得7788都仲有胃口繼續食多兩碗。

最後當然唔少得Happy Ending, 就係潮州反沙芋,這個係一個傳統嘅潮州甜品, 做法唔難在潮州家庭家家戶戶都會做, 但係做得好食就難啊。重點係點令它乾身, 但又能痴住D脆糖。師父功架十足,能夠做到應有嘅效果。
2019-04-30
第一次和一大班朋友來梅花村小館食飯,對於這個隱世御膳房,坦白而言,很久沒有到訪過平民價錢但擁有高質素的食物質素的餐廳,我認為值得擁有米之蓮的稱霸,我表示百分百滿意,民望極高!絕對不失民心!員工服務態度和藹可親,介紹菜餚展示。上菜裝飾藝術🎨最欣賞的是每道菜式都仲食得非常吸引眼球,適合我們打卡的女生,每道菜式都會有不同而且細心雕刻的蔬果作裝飾,見到裝成咁特別外型咁吸引就入咗去,主打中式餐飲,岀色私房菜。地方雖小五藏目全,還可以唱K打麻雀包房,設置私人小派對🥳經常滿坐但我們有先預訂🈯️餐廳總廚師累積勁超過30年飲食經驗,而且取得第19屆中國金馬獎,名不虛傳的師傅!有信心保證,實力自選!前盤的開胃小食,有酸菜和花生🥜。鵝肝拼盤包括:鵝肝、鵝肉、鵝翼、豆腐、豬耳。滷水鵝肝和平常我們吃到的西式煎炸鵝肝,完全是兩件事情。我把較喜歡滷水鵝肝,沒有煎炸的油膩感!而且完全能鵝肝本質的味道和質感,入口即溶。鵝肉嫩滑肉質結實,肥瘦分明。滷水汁濃郁掩蔽豆腐,非常入味好吃😋豬耳爽口有質感脆卜卜!黃金脆皮豆腐👉🏼先談外觀,賣相非常吸引眼球,可觀相當吸引,以芋頭的雕刻和青瓜的擺佈,形成一種小山丘風景江山,食物的藝術🎨精

前盤的開胃小食,有酸菜和花生🥜。

鵝肝拼盤
包括:鵝肝、鵝肉、鵝翼、豆腐、豬耳。

黃金脆皮豆腐
👉🏼先談外觀,賣相非常吸引眼球,可觀相當吸引,以芋頭的雕刻和青瓜的擺佈,形成一種小山丘風景江山,食物的藝術🎨精美的食物雕刻!
👉🏼後談內在,外脆內軟,口感一流,外暖內熱,完全把食物的精髓在於出來,最簡單清淡的豆腐,可以化簡單為神奇!炸得金黃色的豆腐磚頭,同時又可以把豆腐的滑潤順口感保留得全面!

竹笙蟹肉雪燕羨
材料豐富得非常誇張,從圖片可見,絕對足料,材料選用雪燕,口口咬定淡淡燕,滑不溜口,絕非一般平價貨品,滿口都是蟹肉羹燕!比美魚翅!充滿湯底的海綿竹笙吸收精華湯🥣雪燕好岩愛美的女人👩🏻絕對是養顏之選!我確定我想食第二碗!

骨香蒼魚片
👉🏼先談外觀,包裝精緻優美!賣相可觀相當吸引,有層次鋪排,把魚骨做成一個外殼💓內包含魚肉「魚中魚」。而且綠色色的配菜加上鮮紅的番茄🍅雕刻成玫瑰花🌹造成顏色強烈對比,吸引眼球刺激舌頭的味覺,但都係要相機食先!
👉🏼後談內在,大部份人認為新鮮的魚,清蒸是最適合不過,這一點我都相當同意的。而且非常鮮味!毫無腥味!魚肉出奇地新鮮,師傅把餘下原本環保地作為裝飾的的的魚骨,再剪細,炸熱,再次送上,加添成為一道香脆可口小食,炸魚骨配啤酒🍻爽啊!

碧綠川椒雞
四川著名佳餚,參考川菜烹飪煮法,川味濃郁,帶點美味的辣炒雞味道,風味十足!雞肉口感嫩滑,火候🔥剛剛好,炒得不會過時過老!

蜜餞梅花骨
甜蜜蜜,啊,甜蜜蜜!師傅獨家研製醬汁搭配:青檸、金桔🍊、梅子、蜜糖,做成醬汁,配上豬仔骨👆🏼酸甜可口,帶出胃口!小朋友送飯之愛💓

黃金煎伊麵
把伊面干炒了一頓,炒成金黃色!香脆可口!

反沙芋
砂糖裹面夾了一些芋頭,口咬外脆內軟,齒夾留芋香!

地址: 梅花邨小館 (長沙灣)
長沙灣青山道460號地舖
電話: 26509668
2019-05-05 371 浏览
琴日同成大班大學同學聚舊,有同學訂左依間叫梅花邨小館嘅餐廳開大餐。餐廳位置方便,長沙灣落地鐵行一陣就到。依度主打潮州菜,同學之前食過話正,所以由佢發板。先黎個大大拼盤,主要有鵝肝,鵝片,腎同豆腐。潮式鵝肝平時少食,依間水準真係唔錯,味道香濃,鵝片係我鍾意果種,唔太肥亦唔太瘦,肉味同滷水汁既味道啱啱好。第二道係黃金豆腐,超香口嘅小食,整得外脆內軟,用黎送酒一流。(頭兩個餸掛住同朋友傾計,唔記得影相 )之後係依道嘅招牌菜之一,竹笙蟹肉雪燕窩,因為係招牌菜,所以依一刻終於記得揸住部相機影底,哈! 竹笙吸哂啲湯同蟹肉嘅精華,當然,雪燕應該係主角啦,想補一補嘅朋友可以嚟試下依個菜。再嚟係一餸兩食嘅骨香倉魚,原條上,老細叫我哋先食左魚塊先,食完剩骨部份幫我地攞入去再炸,又變左一碟佐酒小食。忍唔住問老細,平時潮州嘢都好少有咁煮法,老細解釋先知原來依家都係傾向有唔同嘅 fusion 做法,咁先至叫做有特色。食到依度其實都飽飽地,點知原來仲有兩個主菜未上,一個係川椒雞,另一個係梅花骨。川椒雞唔係辣果隻,不過炒得好香口好入味,啱我依個濃味控,梅花骨係令一種香,食落有種好柚子味嘅感覺,甜中帶少少酸果種,好特

食到依度其實都飽飽地,點知原來仲有兩個主菜未上,一個係川椒雞,另一個係梅花骨。川椒雞唔係辣果隻,不過炒得好香口好入味,啱我依個濃味控,梅花骨係令一種香,食落有種好柚子味嘅感覺,甜中帶少少酸果種,好特別。

終於食哂主菜,再嚟係甜品,因為太過飽,所以只有位再試兩款,一個係糖醋麵,另一個滾地糖藕,前者煎得薄身帶脆,糖醋分上,隨個人喜好,多人分享比較容易KO,藕條熱辣辣,滾上砂糖入口,有種暖心嘅感覺,個人覺得依個攞嚟送酒先至係最正。整餐飯質素高之餘,老板特別招呼周到,希望好快有機會同其他朋友再嚟幫襯。

川椒雞
梅子骨
竹笙蟹肉雪燕窩
倉魚 (可一餸兩食)
滾地糖藕
糖醋麵
2019-05-04
川椒雞
梅子骨
竹笙蟹肉雪燕窩
倉魚 (可一餸兩食)
滾地糖藕
糖醋麵
2019-05-05 175 浏览
平時好小食潮州野,點知一食就愛上左。 一路以為潮州野得啲豬紅蘿蔔,原來真係見識小,打冷同菜館好唔同,原全係兩樣野。今日菜單, 頭盤鵝肝拼盤,鵝肝除咗蒸之外,仲可以鹵水,味道仲要好夾,真食法,廚師真係好有創意。黃金脆皮豆腐係我最鍾意既一樣餸,外脆內滑,好考功夫。多人食飯有一個好處,就係可以懶係好豪咁叫個竹笙蟹肉雪燕羨食下, 除番開每人平平哋, 但冇諗過啲雪燕多到嚇死你。黃金煎伊麵, 個伊麵又係勁正,第一次咁樣食法, 個面蛋煎到脆卜卜,好香口。食到最後先知原來個廚師攞過金馬獎,總之呢餐飯我會好滿意, 下次一定會再去。

黃金脆皮豆腐係我最鍾意既一樣餸,外脆內滑,好考功夫。

2019-05-04 155 浏览
之前已經和朋友來過梅花村小館食飯知道這裡除了特色私房菜,還可以唱K,打麻雀今日專程帶朋友到訪梅花邨小館,不過因為呢度經常滿坐,所以多人吃飯最好先預訂先介紹一下餐廳總厨超過30年經驗而且最近還取得第19屆中國金馬獎果然名不虛傳未上菜前先來2個開胃小菜,酸菜和花生開胃齊人開飯了首先上的第一道菜係鵝肝拼盤,入面有鵝肝,鵝肉,鵝翼,豆腐,豬耳,鵝肝好香酒味,立刻瞬間令人心醉,而且鵝肝好大好肥美,入口即溶,加上鵝肉超嫩,肉質結實,滷水汁超香濃令人更回味之後就係呢度最受小朋友歡迎的黃金脆皮豆腐,皮脆內軟,豆腐非常嫩滑再來就是竹笙蟹肉雪燕羨相信呢個係女仕至愛,呢個超足料,用了多兩雪燕,每一啖都充滿的幸福感而我最欣賞的就係骨香蒼魚片,怕魚骨的朋友仔千萬別錯過,事關呢個鷹鯧魚魚片一啲都唔腥而且無骨師傅將剩低的魚骨剪細炸熱再次送上,超級香脆可口連魚骨都可以食埋,令人回味無窮,送酒一流!即刻叫支啤酒先。碧綠川椒雞,仿效了川菜嘅做法,加了少許川椒又唔會太辣,切合香港人口味,雞肉嫩滑令人回味另外最有特色的是蜜餞梅花骨師傅用了青檸,金桔,梅子,蜜糖做成醬,酸酸甜甜超開胃,非常創新,值得一讚這餸菜還取得第19屆中國
之前已經和朋友來過梅花村小館食飯
知道這裡除了特色私房菜,還可以唱K,打麻雀
先介紹一下餐廳總厨超過30年經驗
而且最近還取得第19屆中國金馬獎
果然名不虛傳

未上菜前先來2個開胃小菜,酸菜和花生開胃
齊人開飯了
令人更回味

再來就是竹笙蟹肉雪燕羨

師傅將剩低的魚骨剪細炸熱再次送上,超級香脆可口
連魚骨都可以食埋,令人回味無窮,送酒一流!即刻叫支啤酒先。

另外最有特色的是蜜餞梅花骨

這餸菜還取得第19屆中國金馬獎

黃金煎伊麵,這個伊麵和平時吃的麵很不同
用了干燒的做法,令麵餅有少許焦感,非常可口

是全晚的高潮焦點

上菜的時候超熱,入口時要小心,所以建議先放一會,師傅把砂糖炒至香脆,裹面夾了一個新鮮芋頭,咬下去外脆內軟,陣陣的芋香徘徊在嘴邊,令人難以忘懷

這類的私房菜很少地方可以吃到,而且留意一下每碟菜都有精美的食物雕刻,令整碟菜都變得美輪美奐

這裹的待應服務也非常細心的,招呼周到
有笑容同禮貌,每一個菜都是熱上
實在是一間不可多得的餐廳
開飯熱點!

2019-05-02 199 浏览
一班人最開心就係去食好嘢,喺長沙灣同埋荔枝角附近有一間叫做梅花村小館我已經係第二次去光顧,嗰度嘅食物可以話係相當高質,最近仲得到第19屆金馬獎,店裏面嘅廚師可以話係名不虛傳。今日同咁多位朋友一齊食飯梗係試吓佢啲特色套餐,呢度最出名嘅係鵝肝拼盤,真係大大份分量十足鵝肝口感細緻夠滑,食落去我味十足配上少許酒,齒頰留香,裡面仲有鵝掌同豆腐,加上香噴噴的滷水汁,非常吸引。黃金脆皮豆腐亦係相對受歡迎,佢嘅擺碟非常之精心設計,有一座假山假石,配上青瓜搭出嚟嘅千層塔,好有詩情畫意。黃金色的豆腐,脆口又美味,而且形狀小,一口就吃得到,方便非常。竹笙蟹肉雪燕羹,這個對女士十分補,它具有豐富的雪燕,蟹肉竹笙完美融合在羹內,啖啖肉,不用添加任何調味料,也很夠香夠好味了。其他食物亦非常高質,如骨香蒼魚片、碧綠川椒雞、蜜餞梅花骨和黃金煎伊麵,也很有潮州風味。而甜品方面,反沙芋很像一口朱古力,吃下去時外面是脆的,就算捧着肚子也得吃下去,因為真的十分好吃,有點像椰絲糖,但又不會太甜,是晚餐上必備的點綴。

其他食物亦非常高質,如骨香蒼魚片、
碧綠川椒雞、
蜜餞梅花骨
和黃金煎伊麵,也很有潮州風味。而甜品方面,
2019-04-27
2019-05-02 735 浏览
呢間餐廳, 其實係一間小型酒家。有電視機, 有麻雀, 聽聞仲有唱K, 真係店仔細細但五臟驅存。睇睇MENU先, 以十個月SHARE黎講, 佢D菜式吾算貴。首先介紹一下佢個開胃菜先, 就係鵝肝拼盤。表面以用酒釀過既鵝肝片蓋著其他肉類。但這道菜, 鵝肝是主角。用酒釀過的鵝肝片味道很特別。苦味來自酒, 但又不失肝臟的味道。這個竹笙翅, 竹笙口感爽口彈牙。沒有落其他代替品, 全盤足料。這個黃金豆腐, 外脆內軟。外面的炸粉很平均。啖啖都一樣口感。這個骨香鷹鯧魚的魚柳一早已被剪開了, 但肉汁依然。味道不濃亦不淡。口感柔軟。這個碧綠川椒雞的雞肉非常嫩滑。不太咸, 但少量的咸帶出雞肉的鮮味。這個反沙香芋, 外面的糖粉形成一層鬆脆的糖衣,裡而的芋頭非常香同沙。食落口感非常正。最後要介紹的是蜜餞金沙骨,這道菜是得了金馬獎。當中的蜜汁是以青檸, 甘吉, 蜜糖, 梅子組成的。味道清甜可口, 難怪得獎了。

首先介紹一下佢個開胃菜先, 就係鵝肝拼盤。
鵝肝拼盤
表面以用酒釀過既鵝肝片蓋著其他肉類。
但這道菜, 鵝肝是主角。
用酒釀過的鵝肝片味道很特別。
苦味來自酒, 但又不失肝臟的味道。
竹笙蟹肉雪燕羨

這個竹笙翅, 竹笙口感爽口彈牙。
沒有落其他代替品, 全盤足料。

黃金豆腐

這個黃金豆腐, 外脆內軟。
外面的炸粉很平均。啖啖都一樣口感。

骨香鷹鯧魚

這個骨香鷹鯧魚的魚柳一早已被剪開了, 但肉汁依然。
味道不濃亦不淡。口感柔軟。

反沙芋

這個反沙香芋, 外面的糖粉形成一層鬆脆的糖衣,
裡而的芋頭非常香同沙。
食落口感非常正。
最後要介紹的是蜜餞金沙骨,
這道菜是得了金馬獎。
當中的蜜汁是以青檸, 甘吉, 蜜糖, 梅子組成的。
蜜餞金沙骨

味道清甜可口, 難怪得獎了。
骨香鷹鯧魚
蜜餞金沙骨