餐厅: 鮨燐
资讯:

2024-10-03 563 浏览
近排工作壓力好大,特登搵咗一間喺公司附近廚師發辦,餐廳以木系裝修為主,最近做緊6折優惠,好抵食,而且用左時令食材,每一道菜都充滿住驚喜。先付🔸靜岡縣蕃茄配淡雪鹽:非常清新開胃菜,靜岡縣蕃茄甜美多汁,配上淡雪鹽,味道更鮮美。🔹黑梅貝:黑梅貝加左高湯煮,入口彈牙。🔸慢煮鴨胸:經過慢煮鴨胸肉肉質柔嫩。🍣14貫壽司🍣🔹熊本雅鯛:雅鯛肉質細膩,配上竹炭鹽和玫瑰香氣,既有視覺盛宴又有味覺享受。🔸北海道墨烏賊配青檸和日本鹽:墨烏賊口感Q彈,配搭清香嘅青檸的和微鹹嘅日本鹽,完美平衡。🔹北海道帆立貝:帆立貝甜美多汁,上面加咗綠色柚子皮,提升整體味道。🔸大分縣深海池魚:深海池魚肉質細膩,鮮味十足。🔹岩手縣赤貝:赤貝鮮甜,搭配紫蘇花的香氣,口感絕妙。🔸 炙燒神奈村梳子魚:梳子魚油脂香濃。🔹期間限定秋刀魚:秋刀魚脂肪豐富,配上薑蔥,既解膩又提鮮。🔸北海道鰤魚配豉油和芝麻:鰤魚肉質細嫩,用咗豉油和芝麻醃製,香氣融入每一口。🔹北海道銀鱈魚:銀鱈魚肉質細膩,加入微辣嘅柚子胡椒,令口感更豐富。🔸鹿兒島中吞拿魚腩:吞拿魚腩脂肪豐富,口感細膩,入口即化。🔹北海道牡丹蝦:牡丹蝦鮮甜多汁,上面加咗燒香蝦膏,十分驚喜。🔸長崎縣

先付
🔹黑梅貝:黑梅貝加左高湯煮,入口彈牙。
🔸慢煮鴨胸:經過慢煮鴨胸肉肉質柔嫩。

🍣14貫壽司🍣
🔸大分縣深海池魚:深海池魚肉質細膩,鮮味十足。
🔹岩手縣赤貝:赤貝鮮甜,搭配紫蘇花的香氣,口感絕妙。
🔸 炙燒神奈村梳子魚:梳子魚油脂香濃。
🔹期間限定秋刀魚:秋刀魚脂肪豐富,配上薑蔥,既解膩又提鮮。
🔸鹿兒島中吞拿魚腩:吞拿魚腩脂肪豐富,口感細膩,入口即化。
🔸長崎縣鯖魚:鯖魚鮮美,與白昆布嘅香氣完美結合。
🔹北海道白海膽:白海膽份量足,入口鮮甜,口感細膩,一口下去滿滿嘅海洋味道。

北海道牡丹蝦
北海道白海膽
🥣湯
麵豉湯入口暖胃。

🍮甜品
宇治抹茶奶凍:奶凍甜滑,抹茶味濃郁,上面仲加入咗日本黑豆。
宇治抹茶奶凍
  • 赤貝壽司
  • 鰤魚
  • 抹茶奶凍
2024-09-29 180 浏览
Omakase鮨鱗食材主要來自北海道,九州,沖繩等地區,都是採購當地時令食材,來貨自然新鮮😋前菜有以下👇🏻長野願沙葛加上柚子汁仲有螺鰹夾魚汁海鰻骨爽脆配搭得好好👍🏻omakase由廚師發辦我呢啲心大心細既人最適合,因為吾洗諗點邊樣好所有壽司配搭得好好啱啱好好夠飽日本進口新鮮材料鮮味十足🤤🤤員工服務都好好☺️每件壽司肉質嫩爽配上特製醬油甘甜美味好豐富😋😋火炙質地綿密軟滑入口即化微微火炙過鮮甜爽口賣相別緻打卡之選📸魚邊師傅經過一番燒製迫出香濃油脂再製成手卷好味到不得了👍🏻👍🏻1.北海道鳥魚賊配青檸汁2.春子鯛配蛋黃碎3.章紅魚配麵豉醬4. 深海池魚5. 金目鯛配醋麵豉醬6. 岩手縣赤貝配青檸汁7. 中拖羅 8. 池魚配紫蘇花9. 秋刀魚配薑蔥蓉10. 火炙梭子魚配芝麻11. 北海道牡丹蝦x炙燒蝦膏12.馬糞海膽13. 鯖魚x白昆布14. 腦天最後配搭甜品綠茶奶凍呢個set相當豐富一定夠飽每款新鮮美味埋單都不用$1000一人一個人都可以好好享受😋
Omakase

呢個set相當豐富一定夠飽每款新鮮美味
埋單都不用$1000一人

一個人都可以好好享受😋
2024-08-27
是日去咗公司附近位於上環蘇杭街嘅鮨店「鮨燐」食午餐,適逢佢哋最近推出午市壽司套餐八折優惠,相當抵食,套餐包括:田園雜菜沙律、日式蒸蛋 、自選壽司、手卷一本、麵豉湯和甜點,壽司嘅刺身師傅均選用每日日本直送的時令海鮮,配搭不同的調味和食材,增添風味😋🌟お好み寿司11貫と手巻1本定食 $ 548而家做緊八折優惠 $ 438 就可以食到▪️新鮮田園蔬菜沙律蔬菜非常新鮮、仲有紅洋蔥和蕃茄,配上黑醋酸汁,好開胃味蕾瞬間打開▪️日式蒸蛋日式茶碗蒸好香滑,有濃濃的雞湯香,蛋內的香菇味道香濃,非常美味食完兩款前菜就開始壽司時間,每款刺身時令新鮮,各款有着不同的風味,要我選擇最美味的三款,北海道馬糞海膽一定係首選,入口甜美甘香,跟住我會揀大吞拿魚腩,師傅灸燒過,魚油滿瀉好肥美,大吞拿魚蓉手卷亦係好高質,油脂滿瀉的吞拿魚蓉配上香蔥,都係一個最好味嘅配搭😋,其他壽司當然一樣出色,難分高下🍣熊本鯛魚、玫瑰和竹炭鹽🍣北海道烏賊、新鮮青檸汁🍣北海道帆立貝、柚子皮🍣岩手縣赤貝🍣大分縣深海池魚🍣神奈川梳子魚、芝麻🍣秋刀魚、薑蔥蓉🍣北海道銀鱈魚、柚子胡椒🍣馬交魚、辣椒蘿蔔蓉🍣北海道馬糞海膽🍣大吞拿魚腩🏮大吞拿魚蓉手卷🥣麵豉湯
是日去咗公司附近位於上環蘇杭街嘅鮨店「鮨燐」食午餐,適逢佢哋最近推出午市壽司套餐八折優惠,相當抵食,套餐包括:田園雜菜沙律、日式蒸蛋 、自選壽司、手卷一本、麵豉湯和甜點,壽司刺身師傅均選用每日日本直送的時令海鮮,配搭不同的調味和食材,增添風味😋

🌟お好み寿司11貫と手巻1本定食 $ 548
而家做緊八折優惠 $ 438 就可以食到

▪️新鮮田園蔬菜沙律

▪️日式蒸蛋

🍣熊本鯛魚、玫瑰和竹炭鹽
🍣北海道烏賊、新鮮青檸汁
🍣北海道帆立貝、柚子皮
🍣岩手縣赤貝

🍣大分縣深海池魚
🍣神奈川梳子魚、芝麻
🍣秋刀魚、薑蔥蓉
🍣北海道銀鱈魚、柚子胡椒
🍣馬交魚、辣椒蘿蔔蓉

🍣大吞拿魚腩
🏮大吞拿魚蓉手卷

🥣麵豉湯~食完壽司飲返一口熱嘅麵豉湯,飽肚又溫暖

🍨菠蘿雪葩~最後甜品時間奉上清新香甜嘅菠蘿雪葩,炎炎夏日好啱食
  • 大拖羅魚蓉手卷
最近同男朋友去咗呢間係上環嘅鮨燐 佢裝潢以淺木色為主好有格調 最近推出咗勁抵嘅週年祭六折優惠! ! 壽司新鮮高質 座位唔多建議先提前訂位😆師傅手藝好好 亦會細心介紹每一道菜~~ 優惠之後人均大約800頭就可以食到晚市Omakase❤️呢度晚巿omakase 有三個價錢 分別係HKD1380/HKD1680/HKD1880我哋揀咗做緊優惠嘅HKD1380~ 佢包咗前菜、14 貫壽司、湯同埋甜品🥰食到好飽好滿足!𝑫𝑰𝑵𝑵𝑬𝑹 𝑴𝑬𝑵𝑼 𝑯𝑲𝑫𝟏𝟑𝟖𝟎/𝑷𝑷 (六折優惠後 HKD828/pp✨)前菜有長野縣葛芋配柚子面豉醬🪄慢煮法國鴨胸同埋鮮甜北海道松葉蟹肉🥰❤️🍣熊本縣雅鯛好新鮮同好清新!🍣靜岡縣金目鯛金目鯛鮮甜 油脂較重🍣大分縣深海池魚深海池魚配上面豉醬口感好豐富 非常鮮甜🍣神奈縣竹籤魚感覺有少少似鰻魚!個人好鍾意~🍣岩手縣赤貝壽司超級新鮮上枱仲識郁🤣口感爽口 配上清新嘅青檸汁好夾好fresh~~🍣北海道墨魚北海道墨魚口感帶黏 配上竹炭鹽再以火炙輕輕燒過有少少焦香味好正!🍣岩手縣石垣貝石垣貝軟嫩又多汁 帶有少少海水味 一試難忘🤍🫶🏻🍣兵庫縣甜蝦壽司甜蝦非常鮮甜 配埋蝦膏好match好好食✨🍣

呢度晚巿omakase 有三個價錢
分別係HKD1380/HKD1680/HKD1880
食到好飽好滿足!

𝑫𝑰𝑵𝑵𝑬𝑹 𝑴𝑬𝑵𝑼 𝑯𝑲𝑫𝟏𝟑𝟖𝟎/𝑷𝑷
(六折優惠後 HKD828/pp✨)

🍣熊本縣雅鯛
好新鮮同好清新!

🍣靜岡縣金目鯛
金目鯛鮮甜 油脂較重

🍣大分縣深海池魚
深海池魚配上面豉醬口感好豐富 非常鮮甜

🍣神奈縣竹籤魚
感覺有少少似鰻魚!個人好鍾意~

🍣岩手縣赤貝壽司

鰤魚壽司魚味好濃郁!!配上京蔥口感豐富

🍣光蜜魚
光蜜魚魚味比較重 配上薑蓉完全唔腥💕

🍣秋刀魚壽司
秋刀魚魚味好濃 好鍾意師傅面頭加醬油之後再輕燒外層 好juicy!!

🍣火炙長崎縣鯖魚壽司
長崎縣鯖魚壽司同樣經過火炙🔥 更能帶出魚油嘅香味~

🍣北海道馬糞海膽
最期待嘅海膽🧡北海道馬糞海膽口感好 creamy好滑入口即融~~~非常高質味道鮮甜一啲都唔腥!海膽份量都好多🧡🧡

🍣大拖羅
三個字 超好食!
大拖羅入口即溶!!入口感到好幸福😆💖

🥣麵豉湯
🥛自制抹茶奶凍🍵
最後有麵豉湯同埋抹茶奶凍~奶凍口感好似滑 甜度適中

食完呢餐好飽好滿足!最近做緊優惠真係好抵✨✨✨
  • 拖羅
餐廳近來推出週年祭優惠,季節限定晚市14貫壽司套餐更有六折⭐️Dinner Menu•14貫壽司($1380,折$828)🪄前菜嚟自長野縣葛芋搭配柚子面豉醬,口感清爽,中間是慢煮法國鴨胸,配上洋蔥絲,鴨胸肉軟嫩配微酸的汁料好開胃,右面係北海道松葉蟹肉🪄 熊本縣雅鯛整體味道唔會好濃,幾清新🪄靜岡縣金目鯛博多萬豪,油脂較重🪄 大分縣深海池魚大分縣深海池魚,口感豐富,配上面豉醬,更加鮮味🪄神奈縣竹籤魚口感不錯,感覺似鰻魚🪄岩手縣赤貝壽司爽口清新嘅青檸汁,提升了赤貝鮮味,師傅上菜前拍一拍仲會郁動🪄 北海道墨魚加上竹炭鹽,入口有黏口感,中間口感較爽口,火炙過有帶焦香味🪄岩手縣石垣貝 軟嫩多汁貝,帶有清甜的味道,新鮮的赤貝真的與別不同,有令人感動的滋味,一試難忘🪄 兵庫縣甜蝦壽司甜蝦有口感,鮮甜中帶點黏口,蝦膏亦將味道豐富,入口濃郁。🪄 北海道鰤魚壽司鰤魚屬野生油甘魚,魚味濃郁、油份較重,師傅加入咗京蔥令口感豐富🪄光蜜魚呢款魚味較重,師傅加咗少少薑蓉冇咁腥🪄 秋刀魚壽司秋刀魚頭水所以未算最肥美,不過魚味質量佳,加醬油後輕燒外層,內藏蔥花令味道香濃🪄 火炙長崎縣鯖魚壽司長崎縣鯖魚壽司經過火炙,加上薄片

餐廳近來推出週年祭優惠,季節限定晚市14貫壽司套餐更有六折

🪄前菜

🪄 熊本縣雅鯛
整體味道唔會好濃,幾清新

🪄靜岡縣金目鯛
博多萬豪,油脂較重

🪄 大分縣深海池魚
大分縣深海池魚,口感豐富,配上面豉醬,更加鮮味

🪄神奈縣竹籤魚
口感不錯,感覺似鰻魚

🪄岩手縣赤貝壽司
爽口清新嘅青檸汁,提升了赤貝鮮味,師傅上菜前拍一拍仲會郁動

🪄 北海道墨魚
加上竹炭鹽,入口有黏口感,中間口感較爽口,火炙過有帶焦香味

🪄岩手縣石垣貝

🪄 兵庫縣甜蝦壽司
甜蝦有口感,鮮甜中帶點黏口,蝦膏亦將味道豐富,入口濃郁。

🪄 北海道鰤魚壽司

🪄光蜜魚
呢款魚味較重,師傅加咗少少薑蓉冇咁腥

🪄 秋刀魚壽司

🪄 火炙長崎縣鯖魚壽司
長崎縣鯖魚壽司經過火炙,加上薄片醋醃蘿蔔,更有層次感,減少了膩感

🪄 鹿兒島中吞拿魚
無得輸,入口即溶相當肥美

🪄 北海道馬糞海膽
口感好creamy 似食緊雪糕一樣,好滑溜,omakase 嘅海膽通常好有保證😎選材北海道馬糞海膽非常高質,鮮甜柔滑

🪄 麵豉湯
以幾款麵豉調較出來,較甜及有層次

🪄自制抹茶奶凍
呢款抹茶奶凍抹茶味唔苦,口感非常滑,不會太甜,食完感覺很完滿😎

🚩 鮨燐 (上環)
上環蘇杭街126-128號地下D號舖
#addifoodie #addifoodie上環
#foodie #hongkongfood #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #情侶美食 #HKcouple #foodiecouple #美食 #香港美食 #香港餐廳推介 #香港好去處 #香港餐廳 #香港餐廳指南 #上環餐廳 #香港打卡 #打卡 #上環美食 #香港打卡好去處 #hkfoodie #香港探店 #Omakase #上環omakase
2024-08-28
2024-09-08 277 浏览
呢間隱世omakase係位於📍上環尖沙咀都有分店店內環境係以木系簡約設計為,而座位都是吧枱位,可以近距離睇到師傅的手藝🍣食材方面都係黎自日本🇯🇵時令既食物👍🏻🔸14款貫壽司套餐 $828先有前菜三點、14款貫壽司🍣湯和甜品▶️前菜由左至右品嚐,左係長野縣的葛芋搭配柚子麵豉醬,口感清爽好似梨咁。中間係山口縣的黑梅貝 好好咬右就係慢煮鴨胸,個底係洋蔥面頭係蜜糖芥末,鴨胸好嫩口又開胃!▶️14款貫壽司🍣-愛户縣真鯛用了柚子皮的清香提升真調既鮮味~-北海道墨魚 用火槍燒一燒過,香味濃-深海池魚個池魚係切咗三層好特別,調味就用咗麵豉醬 -北海道銀雪魚係用左銀雪魚bb,用左柚子胡椒醬會有少少辣-銀手縣赤貝上菜前師傅會拍一拍個赤貝,令口感更爽口-新鮮生北寄貝平時食開嘅北寄啦貝都係見紅色,原來係熟的黑色係代表生的,食落好清甜-日本兵庫縣甜蝦師傅用上細切既刀工,令甜蝦有一種黏靭感,上面係煮過既蝦膏 -細池魚 呢隻池魚魚味重d,所以中間用左薑蓉調味-秋刀魚原來秋刀魚都係有分季節🤤 呢隻秋刀魚 一食就愛上魚味再濃d,肉質好軟淋-獅魚獅魚係野生油甘魚,有京蔥係入面-新鮮鯖魚 用左塊蘿蔔中和油膩-拖羅呢個係中拖羅同
呢間隱世omakase係位於📍上環
尖沙咀都有分店
食材方面都係黎自日本🇯🇵時令既食物👍🏻

🔸14款貫壽司套餐 $828
先有前菜三點、14款貫壽司🍣湯和甜品

▶️前菜
右就係慢煮鴨胸,個底係洋蔥面頭係蜜糖芥末
,鴨胸好嫩口又開胃!

▶️14款貫壽司🍣
-愛户縣真鯛
用了柚子皮的清香提升真調既鮮味~

-北海道墨魚
用火槍燒一燒過,香味濃

-深海池魚
個池魚係切咗三層好特別,調味就用咗麵豉醬

-北海道銀雪魚
係用左銀雪魚bb,用左柚子胡椒醬會有少少辣

-銀手縣赤貝
上菜前師傅會拍一拍個赤貝,令口感更爽口

-新鮮生北寄貝
平時食開嘅北寄啦貝都係見紅色,原來係熟的
黑色係代表生的,食落好清甜

-日本兵庫縣甜蝦
師傅用上細切既刀工,令甜蝦有一種黏靭感,上面係煮過既蝦膏

-細池魚
呢隻池魚魚味重d,所以中間用左薑蓉調味

-秋刀魚
原來秋刀魚都係有分季節🤤 呢隻秋刀魚 一食就愛上
魚味再濃d,肉質好軟淋

-獅魚
獅魚係野生油甘魚,有京蔥係入面

-新鮮鯖魚
用左塊蘿蔔中和油膩

-拖羅
呢個係中拖羅同大拖羅之間,脂肪比例好似雪花❄️咁

-三文魚子
每粒都勁多汁,落左d青檸汁柚子皮會甜啲

-北海道白海膽
😍😍啲海膽好清甜

🔸麵豉湯
好多蜆肉喺入面👍🏻 所以個湯底會甜身一點

🔸甜品
抹茶奶凍係師傅自己整,中間嗰個係黑豆

2024-09-07 227 浏览
約咗朋友去食omakase慶生,選擇咗上環的鮨燐,真係好值得一試!餐廳裝修簡約雅致,服務更是無微不至,連我哋電話冇電都借咗充電寶俾我哋🥹14貫壽司盛宴🍣🍣✨鹿兒島春子鯛魚肉質嫩滑,帶有柚子香味,已經混合好芥末,食落去超方便💛✨靜岡金木鯛輕微炙烤,逼出油脂,魚味更重,搭配青蔥,味道更加豐富😋✨扇貝加少許青檸汁,鮮甜得令人陶醉,口感滑嫩🦪✨赤貝口感緊實,鮮甜又不膩😍✨墨魚設成條狀,搭配紫蘇葉,口感黏黏的🦑✨牡丹蝦來自北海道,上面有蝦膏,鮮甜爽身🦐✨生銀鱈魚切成條狀,加上芝麻醬和京蔥,口感細膩,油分適中🤩✨北海道鰤魚油味重,搭配面豉醬,味道更加濃厚💖✨島根池魚魚味濃厚,加上薑蓉,腥味減少=🔥✨時令北海道秋刀魚魚味濃郁,搭配薑蓉,秋天的味道🍂✨長崎鯖魚加了醋的蘿蔔,清新又開胃🥗✨拖羅大吞拿魚,三層魚肉,口感嫩滑,入口即化😋✨清心三文魚子醃製得比較甜,青檸和柚子的搭配,味道層次豐富!🍊✨北海道白海膽味道清甜,簡直係海鮮中的瑰寶!💎✨綠茶奶凍滑嫩的質感,濃郁的抹茶味,為這頓美食之旅畫上完美句號🍵🎶🎶🎶

14貫壽司盛宴🍣🍣

✨鹿兒島春子鯛
魚肉質嫩滑,帶有柚子香味,已經混合好芥末,食落去超方便💛

✨靜岡金木鯛
輕微炙烤,逼出油脂,魚味更重,搭配青蔥,味道更加豐富😋

✨扇貝
加少許青檸汁,鮮甜得令人陶醉,口感滑嫩🦪

✨赤貝
口感緊實,鮮甜又不膩😍

✨墨魚
設成條狀,搭配紫蘇葉,口感黏黏的🦑

✨牡丹蝦
來自北海道,上面有蝦膏,鮮甜爽身🦐

✨生銀鱈魚
切成條狀,加上芝麻醬和京蔥,口感細膩,油分適中🤩

✨北海道鰤魚
油味重,搭配面豉醬,味道更加濃厚💖

✨島根池魚
魚味濃厚,加上薑蓉,腥味減少=🔥

✨時令北海道秋刀魚
魚味濃郁,搭配薑蓉,秋天的味道🍂

✨長崎鯖魚
加了醋的蘿蔔,清新又開胃🥗

✨拖羅
大吞拿魚,三層魚肉,口感嫩滑,入口即化😋

✨清心三文魚子
醃製得比較甜,青檸和柚子的搭配,味道層次豐富!🍊

✨北海道白海膽
味道清甜,簡直係海鮮中的瑰寶!💎

✨綠茶奶凍
滑嫩的質感,濃郁的抹茶味,為這頓美食之旅畫上完美句號🍵

🎶🎶🎶
Indulge in a sushi feast at Sushi Rin, where each piece is a delightful surprise. From the tender spring snapper to the exquisite sea urchin, this restaurant offers a true taste of Japan in every bite!

🍴鮨燐
📍上環蘇杭街126-128號地下D號舖
📞2882 8282
之前去過呢間𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞嘅尖沙咀店覺得幾高質 見佢仲做緊週年祭優惠再去(✿゚▽゚)有6折!人均連加一$900就食到14貫壽司套餐 CP值好高今次再訪依然冇失望 刺身都係咁肥美新鮮~食材由北海道 九州 沖繩等地空運到港會根據時令供應唔同魚生 每款都有唔同調味方法 比較特別嘅有野生銀鱈魚BB、秋刀魚、生醋鯖魚之類以柚子胡椒 青檸汁 麵豉醬 薑蓉等等調味 配上厚切魚生 同埋微暖手握飯 食唔停口٩(ˊᗜˋ )و𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚 14貫壽司套餐 $⑧②⑧✿ 前菜|麵豉湯|抹茶奶凍✿ 壽司♡ 真鯛|墨魚|深海池魚|野生銀鱈魚|赤貝♡ 北寄貝|甜蝦|細池魚|秋刀魚|野生油甘魚♡ 生醋鯖魚|拖羅|三文魚籽|白海膽

之前去過呢間𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞嘅尖沙咀店覺得幾高質
見佢仲做緊週年祭優惠再去(✿゚▽゚)有6折!
人均連加一$900就食到14貫壽司套餐 CP值好高
今次再訪依然冇失望 刺身都係咁肥美新鮮~
食材由北海道 九州 沖繩等地空運到港
會根據時令供應唔同魚生 每款都有唔同調味方法
比較特別嘅有野生銀鱈魚BB、秋刀魚、生醋鯖魚之類
以柚子胡椒 青檸汁 麵豉醬 薑蓉等等調味

♡ 真鯛|墨魚|深海池魚|野生銀鱈魚|赤貝
♡ 北寄貝|甜蝦|細池魚|秋刀魚|野生油甘魚
♡ 生醋鯖魚|拖羅|三文魚籽|白海膽
2024-09-03 208 浏览
餐廳嚴選最新鮮的時令食才,不時不吃,務求客人可以吃到最新鮮的壽司主要食材係來自 北海道 九州 沖繩 等等,14件壽司套餐$1380, 經openrice book位仲有6折, 真係非常抵食前菜長野縣沙葛配柚子麵豉汁沙葛鮮甜爽脆,令人非常開胃黑梅貝用鰹魚汁淆煮而成非常入味濃郁,尾部已清理乾淨吃著很方便海鰻骨又香又脆,一點點鹹香,佐酒一流漬物:蕎頭、醃蘿蔔、牛蒡1.北海道鳥魚賊配青檸汁青檸配海鮮很搭, 更能襯托魚肉的鮮甜味2.春子鯛配蛋黃碎蛋黃碎令口感層次更豐富3.章紅魚配麵豉醬很不錯 少有特別的吃法,4. 深海池魚吃得出新鮮的感覺5. 金目鯛配醋麵豉醬麵豉醬的鹹吊出魚的鮮味6. 岩手縣 赤貝 青檸汁赤貝爽彈有咬口7. 中拖羅 介乎大拖與赤身之間的中拖羅,不會太膩又不會缺少魚脂香氣,是我的最愛8. 池魚配紫蘇花吃著有一股淡淡的紫蘇花特有香氣,搭配池魚感覺清新9. 秋刀魚配薑蔥蓉薑蔥蓉與秋刀魚的配搭恰到好處10. 火炙梭子魚配芝麻芝麻香氣想不到跟魚原來這麼搭11. 北海道牡丹蝦x炙燒蝦膏蝦肉爽彈,非常新鮮12.馬糞海膽海膽很鮮甜,獨特的鮮味爆發而出13. 鯖魚x白昆布鯖魚油脂很豐腴,配搭白昆
前菜
長野縣沙葛配柚子麵豉汁
沙葛鮮甜爽脆,令人非常開胃
黑梅貝
用鰹魚汁淆煮而成非常入味濃郁,尾部已清理乾淨吃著很方便
海鰻骨
又香又脆,一點點鹹香,佐酒一流
漬物:
蕎頭、醃蘿蔔、牛蒡
1.北海道鳥魚賊配青檸汁
青檸配海鮮很搭, 更能襯托魚肉的鮮甜味

2.春子鯛配蛋黃碎
蛋黃碎令口感層次更豐富

3.章紅魚配麵豉醬
很不錯 少有特別的吃法,

4. 深海池魚
吃得出新鮮的感覺

5. 金目鯛配醋麵豉醬
麵豉醬的鹹吊出魚的鮮味

6. 岩手縣 赤貝 青檸汁
赤貝爽彈有咬口
7. 中拖羅

8. 池魚配紫蘇花
吃著有一股淡淡的紫蘇花特有香氣,搭配池魚感覺清新

9. 秋刀魚配薑蔥蓉
薑蔥蓉與秋刀魚的配搭恰到好處

10. 火炙梭子魚配芝麻
芝麻香氣想不到跟魚原來這麼搭

11. 北海道牡丹蝦x炙燒蝦膏
蝦肉爽彈,非常新鮮
12.馬糞海膽
海膽很鮮甜,獨特的鮮味爆發而出

13. 鯖魚x白昆布
鯖魚油脂很豐腴,配搭白昆布更能帶出魚肉的鮮甜味道
14. 腦天
腦天是多款壽司中油脂最豐富的一款,安排在結尾非常適合,有一種令人滿足的感覺
麵豉湯
海帶、豆腐,調味不會太過鹹
甜品
紅豆抹茶奶凍
抹茶的清香與甜甜的紅豆,奶凍非常嫩滑,差點想問店家是否可以多買幾個回家再品嚐
2024-08-30 213 浏览
這次我來到一家上環的高級日式 Omakase 餐廳,這次的 Omakase 餐單包含 14 件壽司,仲做6折優惠,讓我期待不已。前菜長野縣沙角搭配柚子麵豉醬的風味引人入勝,沙角的鮮甜與微微的酸味互相融合,清新可口。*柚黑梅貝的質感q 彈,令人驚喜。鴨胸配酸汁洋蔥絲**,鴨肉的厚實和洋蔥的酸甜相得益彰,令人垂涎。真鯛壽司,搭配柚子皮,魚肉的鮮味被柚子清香提升,口感上乘。火炙北海道墨魚焦香四溢,墨魚的彈牙加上微微的燒烤風味大分縣深海池魚,層次分明,醬汁的鹹香與魚肉的鮮甜極為和諧,配上綿滑的麵豉醬,細膩入味。北海道銀鱈魚的油脂豐腴,柚子胡椒醬為其增添了一抹鮮辣,令人欲罷不能。赤貝壽司淋上青檸汁,海味撲鼻,清新的口感伴隨著一絲酸味,極為新鮮。北寄貝壽司的口感彈牙,令人驚訝的鮮甜感兵庫縣甜蝦搭配蝦膏,甜度恰到好處,口中濃郁的海鮮味讓人陶醉。池魚壽司輕輕配上薑蓉,微辣的薑與魚肉的融合別具一番風味。火炙秋刀魚油分厚重,搭配蔥花的清香,這一口的層次感令人難忘。拖羅壽司融化於舌尖的柔滑與油脂,簡直是壽司中的奢華享受。醃三文魚子壽司配上柚子汁和柚子皮,咸香中帶著清新的果香,脆皮與鹹爽的對比使人驚豔。北海道
這次我來到一家上環的高級日式 Omakase 餐廳,

前菜

真鯛壽司,搭配柚子皮,魚肉的鮮味被柚子清香提升,口感上乘。
火炙北海道墨魚焦香四溢,墨魚的彈牙加上微微的燒烤風味

北寄貝壽司的口感彈牙,令人驚訝的鮮甜感

池魚壽司輕輕配上薑蓉,微辣的薑與魚肉的融合別具一番風味。

拖羅壽司融化於舌尖的柔滑與油脂,簡直是壽司中的奢華享受。

北海道白海膽壽司如絲般滑溜的口感,帶來海洋的精華,令人無法抗拒。

最後以抹茶奶凍作結,濃郁卻不過於甜膩,為這場味覺之旅畫上完美的句號。
2024-08-30 197 浏览
位於上環🍣鮨燐🍣🥢omakase隱世日本料理餐廳,開業已經超過六年,尖沙咀也有分店,食材都以時令食物當造為主,店內環境以木系簡約設計為主題,而座位只有吧台選擇,可以讓顧客近距離一睹師傅的刀工技藝😍😍當晚亦坐無虛席,氣氛甚佳🤍💰1380 👨🏻‍🍳🍣 🩷😱💰828😱就食到🍣🩷🎁經openrice訂座有6折週年祭限定優惠🎁14款貫壽司套餐👨🏻‍🍳包埋先付🥗 湯🥣及甜品🍨🥰🥰會先奉上前菜三點,有香脆清甜多汁北海道白粟米、肉質飽滿彈牙既黑梅貝 、日本松葉蟹配柚子啫喱,非常開胃😍😍😍💮熊本縣雅鯛 味道唔會好濃幾清新💮靜岡柚子皮北海道帆立貝 加上柚子皮一齊食 ,食落好爽身💮鮫鰈魚 油份較重 好滑身💮北海道墨魚 加上竹炭鹽,用細切刀法處理,入口有黏黏嘅口感,但中間又保留原本口感較爽口💮長崎縣伊咗木 又名雞魚脂肪豐盈,肥美甘香,帶有柔軟的質感💮間八魚 又名章紅魚燒過之後再加上北海道麵豉醬喺面,亦將油脂逼咗出黎💮岩手縣赤貝經師傅手拍一拍,爽彈既口感更鮮 更甜💮兵庫縣甜蝦鮮甜味美、口感佳,切粒狀更甜💮鹿兒島中吞拿魚入口即溶 相當肥美💮吞拿魚腦天😍每條吞拿魚只有2塊,此部位筋少脂肪多, 魚味濃厚,

💰1380 👨🏻‍🍳🍣 🩷😱💰828😱就食到🍣🩷
🎁經openrice訂座有6折週年祭限定優惠🎁
14款貫壽司套餐👨🏻‍🍳
包埋先付🥗 湯🥣及甜品🍨🥰🥰

💮熊本縣雅鯛
味道唔會好濃幾清新

💮靜岡柚子皮北海道帆立貝
加上柚子皮一齊食 ,食落好爽身

💮鮫鰈魚
油份較重 好滑身

💮北海道墨魚

💮長崎縣伊咗木 又名雞魚
脂肪豐盈,肥美甘香,帶有柔軟的質感

💮間八魚 又名章紅魚
燒過之後再加上北海道麵豉醬喺面,亦將油脂逼咗出黎

💮岩手縣赤貝
經師傅手拍一拍,爽彈既口感更鮮 更甜

💮兵庫縣甜蝦
鮮甜味美、口感佳,切粒狀更甜

💮鹿兒島中吞拿魚
入口即溶 相當肥美

💮吞拿魚腦天😍
每條吞拿魚只有2塊,此部位筋少脂肪多, 魚味濃厚,十分珍貴,是我最喜愛的其一

💮北海道馬糞海膽😍
口感直頭食緊雪糕一樣好滑溜,份量多到企唔穩

💮島根縣池魚
魚肉厚刺少,肉質鮮嫩肥美,口感上乘

💮長崎縣鯖魚
油脂特別豐潤,肉質細緻嫩滑,更帶來滿口脂香

💮青森縣魚籽柚子皮
魚卵粒粒飽滿、晶瑩剔透,入口滲出點點甜香,唔會死咸

師傅自家製北海道抹茶奶凍+味噌湯 🍨🥣
💮味噌湯 有別於一般居酒屋的味道,😋不可錯過!
💮抹茶奶凍 濃郁醇厚,甜度適中,口感超綿滑😻
為該晚作完美的總結❤️💯💯

• 三文魚籽
  • 抹茶奶凍
2024-08-27 267 浏览
多謝朋友為我安排慶祝生日,佢揀左上環嘅鮨燐同我食Omakase🤩呢度主要食材係來自我最愛嘅九州及北海道等等,食材非常新鮮,師傅非常健談,上菜速度節奏亦控制得非常好👍🏻見佢哋最近仲做緊周年祭有6折,14貫壽司每位只係$828,CP值幾高🥰🌿前菜 ▫️靜岡蕃茄味道香甜,上面有少少淡雪塩▫️靜岡鰻魚骨炸香後加了少少海鹽,非常香脆▫️慢煮法國鴨胸配上蜜糖芥末,下面伴有洋蔥可一齊食用🍣熊本雅鯛魚本身味道較淡,師傅加左炒香嘅蛋黃喺刺身上面增加香味🍣北海道墨烏賊 配上青檸汁口感更爽滑🍣北海道平貝用左柚子塩調味,味道清新🍣右口魚右口魚即係鮫鰈魚,上面部分用燒左嘅裙邊加上辣椒蘿蔔蓉&芽蔥,除左帶黎視覺嘅享受,咁能夠提高味道層次感🍣靜岡縣金目鯛金目鯛色澤亮麗,油脂甘香,中間加左萬能蔥🍣岩手縣赤貝口感清爽且味道鮮甜🍣島根縣池魚仔味道香濃,口感軟腍🍣中拖羅魚肉與脂肪比例平均,滿口甘香🍣兵庫縣甜蝦味道鮮甜而且色澤亮麗🍣北海道馬糞海膽超鮮甜份量又多,非常滿足🍣北海道顏鱈魚用左柚子胡椒調味,魚有燒過非常香口🍣九洲黑睦魚高級香身魚,脂肪滿滿且帶有甜味🍣長崎縣新鮮鯖魚鯖魚上面加左白昆布,食落更顯鮮甜🍣拖羅 (腦天部位)腦天屬
🌿前菜
▫️靜岡蕃茄
味道香甜,上面有少少淡雪塩

▫️靜岡鰻魚骨
炸香後加了少少海鹽,非常香脆

▫️慢煮法國鴨胸
配上蜜糖芥末,下面伴有洋蔥可一齊食用

🍣熊本雅鯛
魚本身味道較淡,師傅加左炒香嘅蛋黃喺刺身上面增加香味

🍣北海道墨烏賊
配上青檸汁口感更爽滑

🍣北海道平貝
用左柚子塩調味,味道清新

🍣右口魚

🍣靜岡縣金目鯛
金目鯛色澤亮麗,油脂甘香,中間加左萬能蔥

🍣岩手縣赤貝
口感清爽且味道鮮甜

🍣島根縣池魚仔
味道香濃,口感軟腍

🍣中拖羅
魚肉與脂肪比例平均,滿口甘香

🍣兵庫縣甜蝦
味道鮮甜而且色澤亮麗

🍣北海道馬糞海膽
超鮮甜份量又多,非常滿足

🍣北海道顏鱈魚
用左柚子胡椒調味,魚有燒過非常香口

🍣九洲黑睦魚
高級香身魚,脂肪滿滿且帶有甜味

🍣長崎縣新鮮鯖魚
鯖魚上面加左白昆布,食落更顯鮮甜

🍣拖羅 (腦天部位)
腦天屬矜貴部位之一,軟滑之餘亦充滿幸福嘅油脂,輕輕燒過後伴上紫菜及Wasabi 莖一齊食用,非常邪惡

🍮抹茶奶凍
非常驚喜嘅一道甜品,香濃嘅抹茶味且口感軟滑,配以黑豆點綴,為晚餐畫上完美句號
2024-08-12
成日心思思想去食omakase,最近發現有個超級抵的優惠,上環的鮨燐周年祭季節限定的14貫壽司套餐,原價為$1380,現在6折優惠價$828就可以食到,而且一個人都可以好好品嚐美食,餐廳只有十個位,一個人也不會尷尬,外向的朋友也可以和師傅或鄰座聊天,比較靜的朋友可以專心享受美食。這個套餐包含了來自北海道、九州、沖繩等地的時令食材,由廚師發辦安排,保證食材的新鮮度和美味,有14款壽司,剛好足夠不會太多或太少。前菜從左至右依次品嚐,左邊是長野縣的葛芋搭配柚子麵豉醬,口感清爽,中間是山口縣的黑梅貝,去除了內臟,吃得更方便,醬汁微甜,最右是慢煮的法國鴨胸配上洋蔥絲,鴨胸軟嫩,配微酸的汁料,很開胃。愛媛縣真鯛壽司來自愛媛縣真鯛,保留了它的油份,搭配柚子醬汁,帶來清新香氣。北海道墨魚壽司 墨魚和魷魚相似但它比較厚身,口感較豐腴有一絲黏稠,火炙過有帶焦香味。大分縣深海池魚 大分縣的深海池魚壽,三件堆疊在一起,口感更豐富,配上麵豉醬更能襯托它的鮮味。北海道銀雪魚壽司 油份重 柚子胡椒醬選材自北海道的新鮮銀雪魚bb,魚肉油脂豐富,搭配柚子胡椒醬,魚油甘香,肉質細緻。赤貝壽司 清新的青檸汁提升了赤貝的鮮味
2067 浏览
愛媛縣真鯛壽司
北海道墨魚壽司
大分縣深海池魚
北海道銀雪魚壽司 油份重 柚子胡椒醬
赤貝壽司
清新的青檸汁提升了赤貝的鮮味,上菜前拍一拍它令它口感更爽口。
新鮮北寄貝壽司
軟嫩多汁的北寄貝,帶有清甜的味道,新鮮的赤貝真的與別不同,有令人感動的滋味,一試難忘。
兵庫縣甜蝦壽司
細切後的甜蝦更有口感,鮮甜中帶點黏口,蝦膏令味道豐富,味道濃郁。
島根縣池魚壽司
池魚仔壽司魚味比較重,所加除wasabi外亦加入一點薑蓉,帶出魚香得來不會腥。
秋刀魚壽司
現在是秋刀魚的頭水,未算最肥美,不過它魚味質量佳,搽上醬油後輕燒外層,內藏蔥花,味道香濃。
北海道鰤魚壽司
鰤魚是野生油甘魚,魚味濃郁而油份也較重,口感豐富。
火炙長崎縣鯖魚壽司
長崎縣的鯖魚壽司經過火炙,加上一片薄片醋醃蘿蔔,更有層次感同時減少了膩感,口感多汁。
拖羅壽司
介於中拖羅和大拖羅之間的拖羅壽司,油花分佈均勻,油份在口腔直衝腦門,有種豐富的味覺享受。
日本青森縣三文魚子壽司
三文魚子比一般的較細粒但口感較脆身,搭配青檸汁和柚子皮,它的味道比其他店甜,個人覺得較為討好。
北海道白海膽壽司
每次吃omakase都期待吃海膽,這裡選材北海道白海膽,真的非常高質,鮮甜柔滑細膩,有驚喜也很有記憶點。
麵豉湯
以幾款麵豉調較出來,喝起來較甜及有層次。
自製抹茶奶凍
很喜歡這個抹茶奶凍,抹茶味不苦,奶凍口感非常滑溜,不會太甜,慢慢細味不捨得吃光,吃完感覺很完滿。
初次品嚐鮨燐的omakase,能感覺到它的選材非常新鮮,每件都吃得出突出的鮮味,在omakase是很重要的一點,白海膽和新鮮北寄貝並列我的最愛,真心推介給朋友!
2024-08-23 189 浏览
網上訂座有6折就食到🔖個餐原價$1380 嘅omakase!折咗$552晚市呢個價,質素仲要唔錯,性價比高👍🏻 前菜:開胃 《 松葉蟹 柚子啫喱 》、清甜《 白粟米 》、彈牙《 白貝 》~壽司:🍣日本愛媛縣 《真鯛》 - 由最清淡開始食~🍣《 伊佐木 》 香港人叫雞魚 ,油份比較重~🍣岩手縣 《 石垣貝 》 (季節性) - 爽口~🍣靜岡縣《 金目鯛 》 - 輕輕燒過,油份更出~🍣《 墨烏賊 🦑 》 - 表面界開 令其更黏口~🍣岩手縣 《 赤貝 》 - 爽嫩,有獨特鮮味~🍣北海道 《 鮫蝶魚 》- 即右口魚 - 上面係油潤嘅魚邊,再配上魚肝肝醬,味道香郁~🍣 大分縣《 深海大池魚 》- 配芝麻醬,刺身切開3片,爽身油潤,口感有層次~🍣北海道《 帆立貝 》 - 用豉油掃上再輕炙 ,好提鮮甜~🍣《 澗八魚 》 - 魚味重,油份重;配麵豉醬有咸香幾提鮮~🍣《 中拖羅 》 - 中吞拿魚腩 ,有魚味又有油脂感~🍣《 青森縣三文魚子 》 - 每間壽司店口味唔錯,今次師傅就會偏甜,呢個味我中意,唔好太咸~🍣北海道 《 白海膽 》 - 清甜甘香好新鮮~🍣《 鯖魚 》 - 燒至半熟,夾左薑蔥蓉,酸蘿
網上訂座有6折
就食到🔖個餐原價$1380 嘅omakase!
折咗$552
晚市呢個價,質素仲要唔錯,性價比高👍🏻

壽司
🍣日本愛媛縣 《真鯛》 - 由最清淡開始食~
🍣《 伊佐木 》 香港人叫雞魚 ,油份比較重~
🍣岩手縣 《 石垣貝 》 (季節性) - 爽口~
🍣靜岡縣《 金目鯛 》 - 輕輕燒過,油份更出~
🍣《 墨烏賊 🦑 》 - 表面界開 令其更黏口~
🍣岩手縣 《 赤貝 》 - 爽嫩,有獨特鮮味~
🍣北海道《 帆立貝 》 - 用豉油掃上再輕炙 ,好提鮮甜~
🍣《 中拖羅 》 - 中吞拿魚腩 ,有魚味又有油脂感~
🍣北海道 《 白海膽 》 - 清甜甘香好新鮮~
🍣《 鯖魚 》 - 燒至半熟,夾左薑蔥蓉,酸蘿蔔,中和油膩感~

🍵 麵豉湯

🍮 甜品 - 《 抹茶布甸 》底部茶味甘濃,係我杯茶~
2024-07-29
2024-08-23 127 浏览
前菜:靜岡蕃茄 淡雪鹽 靜岡鰻魚骨 海鹽 慢煮法國鴨胸 蜜糖芥末 熊本 雅鯛 炒香蛋黃比真鯛淡 蛋黃香北海道烏賊 青檸汁爽口北海道平貝 柚子鹽口感有層次 爽身解油膩右口魚/鮫鰈魚 魚邊燒香 辣椒蘿蔔蓉 芽蔥油份比較高 滑身👍👍靜崗縣金目鯛 馬文油份比較重,味香岩手縣赤背爽脆,鮮味濃島根縣 池魚仔肥美既池魚,厚切令到好滿足中拖羅Fatfat,係我最愛既拖羅丁富縣甜蝦爽甜,外觀靚北海道馬糞勁邪惡,超多海膽,多到企唔穩,成口海膽個感覺真係好正☺️☺️北海道顏鱈魚 柚子胡椒燒過,有豐富既油脂,質地細膩九州黑目魚 👍👍肉質細緻鮮美長崎縣 新鮮鯖魚 白昆布鮮而無腥味,夠厚食落啖啖肉拖羅 腦天大大件一口放曬落口,好滿足湯唔會好咸抹茶奶凍 黑豆出奇地好好食,抹茶唔苦奶凍好香好滑❤️❤️❤️呢間餐廳師傅真係好捨得,服務好好
熊本 雅鯛 炒香蛋黃
油份比較重,味香
岩手縣赤背
爽脆,鮮味濃
島根縣 池魚仔
肥美既池魚,厚切令到好滿足
中拖羅
Fatfat,係我最愛既拖羅
丁富縣甜蝦
爽甜,外觀靚
北海道馬糞
北海道顏鱈魚 柚子胡椒
燒過,有豐富既油脂,質地細膩
九州黑目魚 👍👍
肉質細緻鮮美
長崎縣 新鮮鯖魚 白昆布
鮮而無腥味,夠厚食落啖啖肉
拖羅 腦天
大大件一口放曬落口,好滿足

唔會好咸
抹茶奶凍 黑豆
出奇地好好食,抹茶唔苦奶凍好香好滑❤️❤️❤️

呢間餐廳師傅真係好捨得,服務好好