2023-07-10 44 浏览
太古坊新開Cafe,裝修用上火星橙色,感覺新穎,而且採光好好,周末黎食brunch好享受!Flat White (Regular) ($39),必試佢地店既咖啡,house blend嚴選優質咖啡豆,味道偏nutty,而拉花用心,打卡一流!檸檬汁烤雞煙肉Panini ($73),係經熱壓後酥脆麵包同餡料徹底融合,加入Mozzarella Cheese係中間再烤焗,達到拉絲效果,而檸檬汁令整體更清新,兩款肉好夾,滿足感爆棚!Homemade Loaf Cakes ($33),自家製蛋糕有多款口味,今次試了香蕉及咖啡胡桃,加熱後香氣撲鼻,香蕉味偏甜,而咖啡味用上Alchemy Blend豆製作,口味更獨特!

2023-07-09 33 浏览
Alchemy ORIGIN - 有特色咖啡廳今日嚟到鰂魚涌太古坊一間新開嘅咖啡廳,這間咖啡廳位於地舖嘅位置,大大塊高身嘅落地玻璃,陽光可以直接照射到店內,以店內紅土色嘅設計特色,與陽光照射下相輝映。香煎虎蝦配辣蕃茄汁意粉 $121濃郁嘅蕃茄汁,酸酸甜甜又帶點辣,醬汁充分掛在彈牙嘅虎蝦同埋意大利粉上。牛油果多士配沙律 $78軟腍嘅牛油果配上多士,超爽脆嘅沙律菜,配上柚子汁、合桃、芝士。Cold brew coffee $65非常冰凍嘅冷泡咖啡,沒有一般咖啡嘅酸澀同苦味,味道比較甘醇。Cappuccino $38咖啡味濃有奶泡感既意式泡沫咖啡。
Alchemy ORIGIN - 有特色咖啡廳

香煎虎蝦配辣蕃茄汁意粉 $121

牛油果多士配沙律 $78

Cold brew coffee $65

Cappuccino $38
咖啡味濃有奶泡感既意式泡沫咖啡。
2023-07-09 50 浏览
Alchemy回歸鰂魚涌之後,前後都去咗三次。以前係尖沙咀返工時,都間中會去美麗華分店,咖啡好啱口味,今次帶兩老去食下!烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯($125)烤雞一點也不乾,有少少肉汁,用上Cajun調味幾香口;菠蘿和檸檬乳酪醬,令到成個漢堡一點也不膩;麵包表皮微脆,口感鬆軟;焗薯用了Cajun seasoning而不會覺得單調厚切意大利煙肉卡邦尼意粉($99) 煙肉真的厚切沒說笑,增加口感;卡邦尼醬汁濃郁,意粉煮得剛剛好,很有咬口香蕉蛋糕($33) 香蕉味濃,蛋糕夠濕潤,甜到剛剛好,最喜歡蛋糕邊微微的焦脆伯爵茶朱古力($41) 這裏的伯爵茶和朱古力香味道很平衡,飲到喉嚨位會慢慢滲出伯爵茶香,但又有朱古力的濃,挺喜歡的牛奶咖啡($43) Alchemy blend偏nutty,香濃咖啡,很合意週末的鰂魚涌比較冷清,想不到這裡幾旺場,用心製作食物,是會感受到的
Alchemy回歸鰂魚涌之後,前後都去咗三次。

2023-07-09 49 浏览
是日因工作關係黎到鰂魚涌,完工後想搵間坐得舒服既食肆坐低傾下,就問大堂保安員,介紹我地去二期有間新開張既cafe shop. 黎到門口望入去裝修及設計枱櫈擺位幾有心思。我地掃code落單一杯泡沫咖啡同一杯鮮奶朱古力,本身咖啡吾算大杯,但店員好有心機拉花,吾係經常睇得到,咖啡味香濃,泡沫出奇地多,可能用機打左好耐啦,真係幾香架,我朋友個杯鮮奶朱古力都吾差,拉左2個心出黎,搞到朋友吾忍心飲左佢。厚切意大利煙肉卡邦尼意粉聽到個名已經好想點黎食,事實上又真係好味道。首先介紹下香味先,呢道菜用卡邦尼汁煮,離遠未食都聞到香味,真係不得了,相機食完到我食,第一啖已感受到廚師功力,啲卡邦尼汁煮得吾杰剛剛好,意粉過完冷河煮出黎特別爽口,最讚呢都係厚身煙肉,平時食開都係薄身煙肉,今次既口感好吾同👏🏻👏🏻三重芝士及果仁配波菜扁意粉,我平時比較少食到菠菜製成意粉,扁意粉配果仁我印象中第一次食,感覺幾新奇味道吾錯,配埋三重芝士成碟菜味道幾濃,我鍾意食淡味少少,如果吾太鍾意濃味,事前吾好撈勻芝士。空酮宇治抹茶忌廉卷:香濃既抹茶香味,外層灑左一層抹茶粉,中間有一層厚忌,食左吾漏味道合適。總結:各位如果係附近返工,可

厚切意大利煙肉卡邦尼意粉

總結:各位如果係附近返工,可以一試!價錢中位吾算貴,計算性價比係高既。
交通方面,鰂魚涌地鐵站行過去5分鐘到,如果對環境,食物,服務有要求,真心推介一試。

2023-07-08
庆祝纪念
纪念日
2023-07-08 36 浏览
😊周末chill下,同老公去我喜歡的☕咖啡店吃個早午餐。🍽️🍴🥤巧克力咖啡(Iced)$47Alchemy Blend, 咖啡濃郁,牛奶同朱古力味道平衡。🍍🍔烤雞菠蘿漢堡配乳酪醬及焗薯 $125大大個漢堡一定夠飽,菠蘿味道香甜多汁。🥑牛油果青瓜蕃茄沙律伴芝士配檸檬醋醬$88可以點Extra Dressing幾好,清新健康,份量非常多。🍌自家製香蕉蛋糕$33最愛甜品,香蕉味道天然濃郁。溫馨提示:堂食須加一服務費,用餐時間90分鐘/60分鐘(只點飲品)

🥤巧克力咖啡(Iced)$47

🍍🍔烤雞菠蘿漢堡配乳酪醬及焗薯 $125

大大個漢堡一定夠飽,菠蘿味道香甜多汁。

🥑牛油果青瓜蕃茄沙律伴芝士配檸檬醋醬$88

🍌自家製香蕉蛋糕$33

最愛甜品,香蕉味道天然濃郁。

2023-07-08
2023-07-08 44 浏览
尖沙咀Espresso Alchemy喺港島開新分店🥳估唔到寫字樓區星期六都一樣多人😯餐廳以橙色為主調裝修Menu同尖沙咀店大致相同😉-🔹烤雞菠蘿漢堡配檸檬醋醬及焗薯($125)漢堡包搽牛油烘到微脆☺️烤雞咬落仲好juicy檸檬醋醬配菠蘿 酸酸甜甜好開胃😋-🔹脆炸魚堡配自家製蛋黃醬($125)魚堡誠意之作🐟炸粉皮唔太厚咬落啖啖肉 無雪藏味✅中間夾住沙律菜🥬同蕃茄🍅去除油膩感-🔹生酮Tiramisu卷蛋($62)依家出埋生酮甜品梗係要試😗表層灑上咖啡粉 Tiramisu嘅芝士味唔太重🤔似普通咖啡蛋糕多啲-🔹Long Black($40)Alchemy咖啡咁出色一定要試🤓口感順滑 飲落帶微酸黑洞唔識飲啡都覺得唔苦🤪-🔹蜂蜜伯爵茶鮮奶($43)淡淡伯爵茶香帶有蜂蜜甜味仲可以揀多蜜糖🍯正
尖沙咀Espresso Alchemy喺港島開新分店🥳
估唔到寫字樓區星期六都一樣多人😯
餐廳以橙色為主調裝修
Menu同尖沙咀店大致相同😉

🔹烤雞菠蘿漢堡配檸檬醋醬及焗薯($125)

漢堡包搽牛油烘到微脆☺️
烤雞咬落仲好juicy

檸檬醋醬配菠蘿 酸酸甜甜好開胃😋
🔹脆炸魚堡配自家製蛋黃醬($125)

魚堡誠意之作🐟炸粉皮唔太厚
咬落啖啖肉 無雪藏味✅
中間夾住沙律菜🥬同蕃茄🍅去除油膩感
🔹生酮Tiramisu卷蛋($62)

依家出埋生酮甜品梗係要試😗
表層灑上咖啡粉
Tiramisu嘅芝士味唔太重🤔
似普通咖啡蛋糕多啲
🔹Long Black($40)

Alchemy咖啡咁出色一定要試🤓
口感順滑 飲落帶微酸
黑洞唔識飲啡都覺得唔苦🤪
🔹蜂蜜伯爵茶鮮奶($43)

淡淡伯爵茶香帶有蜂蜜甜味
仲可以揀多蜜糖🍯正
2023-06-30 150 浏览
我最近去了一家新開的咖啡店,名叫Alchemy Origin 是連鎖咖啡店的新line。這家咖啡店的裝修優美,非常適合拍照打卡。我點了一杯外賣flat White,實在是品味出眾。首先,我對咖啡店的裝修印象深刻。Alchemy的室內設計簡潔大方,採用了現代風格搭配溫暖的土元素,營造出一個舒適且療癒的氛圍。咖啡店使用大片的窗戶,讓自然光照射進來,營造出明亮的環境。此外,他們還擺放了一些綠植,增添了一份自然的氛圍。整體而言,Alchemy的裝修給人一種舒適和輕鬆的感覺。接著,談到我所點的咖啡。首先,這杯咖啡的外觀就非常吸引人。它擁有豐富的奶泡和漂亮的拉花圖案。對於咖啡愛好者來說,外觀也是一種享受。咖啡的味道非常濃郁,帶有柔和的咖啡香氣,奶泡的質感也非常順滑。整體來說,這杯flat White給了我一種平衡和令人愉悅的口味。整體來說,我對Alchemy的食物和服務都非常滿意。不僅僅是咖啡,還有舒適的環境和友好的員工。我會推薦這家咖啡店給那些喜歡品味優雅且舒適的咖啡體驗的人。無論是單獨一人還是和朋友相聚,Alchemy都是一個適合的選擇。

꧁𝗔𝗹𝗰𝗵𝗲𝗺𝘆 𝗼𝗿𝗶𝗴𝗶𝗻꧂ ⚠︎︎ɴᴇᴡ⚠︎︎ɴᴇᴡ⚠︎︎ɴᴇᴡ𝘌𝘴𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴𝘰 𝘈𝘭𝘤𝘩𝘦𝘮𝘺喺𝘤𝘢𝘧𝘦界都屹立左一段時間,唔係啲咩新力軍,今次反而係「回到最初的起點」,重回發跡地——鰂魚涌新分店超具設計感,起喜歡流線型嘅設計,加上採光度高,陽光灑落乾燥玫瑰𝘵𝘰𝘯𝘦嘅夯土牆,更顯其色彩!不過礙於流線型嘅設計,就算樓底夠高,幻想到如果爆場時應該都會有啲迫,萬幸係週末嘅工商區人流都唔算多,所以都坐得舒服餐點方面選擇亦不少,繼續有輕食如沙律、𝘱𝘢𝘯𝘪𝘯𝘪、三文治,亦有𝘣𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳、𝘱𝘢𝘴𝘵𝘢、𝘈𝘋𝘉等,值得一提係有生酮甜品! 當然重點係超值嘅單品咖啡! 最平$𝟹𝟶就買到杯精選𝘚𝘖𝘌,真係邊度揾(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)⎈ 𝙲𝚊𝚓𝚞𝚗 𝚌𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚊𝚗𝚍 𝚙𝚒𝚗𝚎𝚊𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚋𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚕𝚎𝚖𝚘𝚗 𝚍𝚛𝚎𝚜𝚜𝚒𝚗𝚐 𝚊𝚗𝚍 𝚛𝚘𝚊𝚜𝚝𝚎𝚍 𝚙𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘𝚎𝚜 $𝟷𝟸𝟻巨量𝘣𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳! 大到唔知點放入口好 (笑)厚厚嘅雞扒配超甜菠蘿,非常𝘫𝘶𝘪𝘤𝘺~𝘭𝘦𝘮𝘰𝘯 𝘥𝘳𝘦𝘴𝘴𝘪𝘯𝘨亦都好開胃但麵包略嫌偏軟身,一吸水就會好易糊掉薯仔烤到好腍又惹味,重點係比炸薯條健康得多⎈ 𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗 𝚓𝚞𝚒𝚌𝚎 𝚖𝚊

巨量𝘣𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳! 大到唔知點放入口好 (笑)
厚厚嘅雞扒配超甜菠蘿,非常𝘫𝘶𝘪𝘤𝘺~
𝘭𝘦𝘮𝘰𝘯 𝘥𝘳𝘦𝘴𝘴𝘪𝘯𝘨亦都好開胃
但麵包略嫌偏軟身,一吸水就會好易糊掉
薯仔烤到好腍又惹味,重點係比炸薯條健康得多

⎈ 𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗 𝚓𝚞𝚒𝚌𝚎 𝚖𝚊𝚛𝚒𝚗𝚊𝚝𝚎𝚍 𝚌𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝚠/ 𝚋𝚊𝚌𝚘𝚗 & 𝚖𝚘𝚣𝚣𝚊𝚛𝚎𝚕𝚕𝚊 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝚙𝚊𝚗𝚒𝚗𝚒 $𝟽𝟹
之前食過青醬雞胸今次就試下其他口味,雞肉一貫嘅嫩滑,配搭雖然簡單但好食,不過檸檬味就唔算突出

⎈ 𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚠𝚑𝚒𝚝𝚎 | 𝚂𝙾𝙴 | 𝙱𝚛𝚊𝚣𝚒𝚕 $𝟺𝟺 (𝙻𝚊𝚛𝚐𝚎)
呢度嘅咖啡𝘊𝘗值實在係高!
奶啡都有𝘚𝘖𝘌而且同𝘩𝘰𝘶𝘴𝘦 𝘣𝘭𝘢𝘯𝘥價錢同一水平
𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 𝘢𝘳𝘵飲到底仍然完整,𝘣𝘢𝘳𝘪𝘴𝘵𝘢應記一功

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦7.7/10 👱🏻‍♀️7.7/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 Alchemy ORIGIN (鰂魚涌)
#cty_cafehopping
#cty_鰂魚涌

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄

☞ 𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 @ctyfooddiary 𝐟𝐨𝐫 𝐦𝐨𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰𝐬

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
2023-06-09 327 浏览
🕰️博物館𝚏𝚎𝚎𝚕 𝙽𝚎𝚠 𝙲𝚊𝚏𝚎🧱𝟻月𝟹𝟶日係鰂魚涌新開嘅𝓒𝓪𝓯𝓮☕️之前我都有去過海港城分店估唔到佢呢間新開分店又再一次吸引到我✨我星期六去 本身諗住新開仲要假日我以為一定爆炸多人 (可能地點比較少去 所以大家卻步左)下午𝟸:𝟺𝟶到 大概只有𝟷𝟶個客 人流比想像少到下午𝟺點就已經包場 早知訓晏啲😴不過我覺得我簡呢張大圓枱超難影📸好易影到其他人🤭玻璃室外光打落個面係藍色光😣個意粉好好食😋但生酮嘅𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞我覺得一般 可能太健康唔啱我🤣同埋地點有啲唔就腳 附近又無嘢行🥲全部寫字樓嚟~🔖冇最低消費🔖冇限用餐時間🔖無需訂座🕰️𝟾𝚊𝚖-𝟿𝚙𝚖 每日都開~📍Alchemy ORIGIN @espressoalchemy 鰂魚涌英皇道979號太古坊太古坊二座地下A號舖🤎🤍🤎🤍🤎🤍🤎🤍🤎🤍🤎🤍🤎🤍
🕰️博物館𝚏𝚎𝚎𝚕 𝙽𝚎𝚠 𝙲𝚊𝚏𝚎🧱
𝟻月𝟹𝟶日係鰂魚涌新開嘅𝓒𝓪𝓯𝓮☕️

之前我都有去過海港城分店
估唔到佢呢間新開分店又再一次吸引到我✨
我星期六去 本身諗住新開仲要假日
我以為一定爆炸多人 (可能地點比較少去 所以大家卻步左)
下午𝟸:𝟺𝟶到 大概只有𝟷𝟶個客 人流比想像少
到下午𝟺點就已經包場 早知訓晏啲😴

不過我覺得我簡呢張大圓枱超難影📸好易影到其他人🤭
玻璃室外光打落個面係藍色光😣

個意粉好好食😋
但生酮嘅𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞我覺得一般
可能太健康唔啱我🤣
同埋地點有啲唔就腳 附近又無嘢行🥲全部寫字樓嚟~

🔖冇最低消費
🔖冇限用餐時間
🔖無需訂座
🕰️𝟾𝚊𝚖-𝟿𝚙𝚖 每日都開~

🤎🤍🤎🤍🤎🤍🤎🤍🤎🤍🤎🤍🤎🤍
見最近新開又近諗住Lunch去試下,等左差唔多成個鐘走左冇再等。平日中午去建議2人先好去,4人去要預拆檯坐。3/5人以上有排等。有位員工態度唔好冇禮貌,似冇做過服務業。坐位安排好有問題,未齊人都俾人入。一開始帶啲2個人嘅去入面4人檯,2個走左再補2個入去。後面3個或以上嘅基本上係等門口嘅4人圓檯。所以2人籌唔洗點等,2個人嘅入曬去之後會跳過3人嘅籌去問4人拆唔拆開,分開2個2個入去食。可能啱啱開業啦,希望之後可以改善。😥

有位員工態度唔好冇禮貌,似冇做過服務業。

坐位安排好有問題,未齊人都俾人入。
一開始帶啲2個人嘅去入面4人檯,2個走左再補2個入去。
後面3個或以上嘅基本上係等門口嘅4人圓檯。
可能啱啱開業啦,希望之後可以改善。😥
2023-06-06 149 浏览
見到社交平台有食家介紹,然後工作地點又係附近,最鐘意試新餐廳嘅我,當然第一時間去試吓啦。Receptionist係好friendly 有禮貌,幫間餐廳加印象分👍🏻叫左一個青醬忌廉雞肉長通粉,個Pesto sauce 同芝士令到個意粉好香,食落都唔錯,係西餐意粉既硬度,最怕係西餐廳食到淋哂既意粉。雞胸肉有5件,d肉滑既,同埋意粉既份量足,讚!唔似其他西餐廳出埋哂d袖珍份量女仔都唔飽😓另外叫咗杯Honey Earl Grey Latte, 改Almond Milk. 用玻璃樽上,影完相即刻飲,都已經係常溫。我估計係冇整熱d奶,所以成杯咖啡都唔熱之外仲只係常溫。點餐時落埋個竹炭黑芝麻蛋捲,但係同waiter 講左好多次都冇上到。時間有限,只能取消。希望下次有得食啦。環境舒服,食物好味,今次係有少少暇疵,始終新開才幾天,不過都可以接受,會再去😃

Alchemy ORIGIN (鰂魚涌)評分:🌝🌝🌝🌝🌗新落成既太古坊二期開左間新餐廳,裝修好有心思,台凳都好有特色,整間店都充滿住木紋,因為咖啡色同好多wave形狀,感覺好似係大峽谷/流沙入面一樣。食物方面性價比高,豬頸肉漢堡令人難以忘懷。✅✅✅雜菌豬頸肉漢堡包配芥末籽醬 ($125): 一上菜比個size嚇親😂 好大個!豬頸肉竟然係一大塊完整咁夾係入面,比平時豬頸肉厚身,油脂分布完美,食落有口感頗彈牙得黎好嫩,入面係淡淡粉紅色。味道好有豬肉香,濃郁度適中,仲有微微焦香。雜菌份量好多,而且味道突出,增加層次。有唔少芥末醬,好開胃惹味,刺激程度剛好。番茄juicy,生菜新鮮,但生洋蔥食唔到咁多太刺激了。反而麵包無烘過包皮只有一點塗了牛油,質感都唔夠鬆軟。✅煙鴨胸配菠菜扁意粉 ($103): 鴨胸係切粒上,食落有口感,但個人比較鍾意一塊塊上,味道同質感會更突出。唔係好覺有煙燻味。意粉al dente,菠菜存在感太強,再切細條啲會更好。✅青醬忌廉雞肉長通粉 ($99): 青醬味道較淡,雞肉肉質淋軟比較乾,唔係好有口感。長通粉質感很好,軟硬度適中。✅乳酪青醬雞肉意式香草包 ($85): 香
[咖啡店☕️] Alchemy ORIGIN (鰂魚涌)
評分:🌝🌝🌝🌝🌗

✅乳酪青醬雞肉意式香草包 ($85): 香草包有好香橄欖油同迷迭香味,質感好有彈性多氣孔。有好多件好多件雞肉,但肉質比較淋軟乾身。

✅炸魚卷餅配希臘乳酪醬 ($118): 有兩個份量好大既tortilla!炸魚新鮮炸起熱辣辣,肉質ok。入面包住好多好多菜,有少少苦。車厘茄增添fresh感覺。醬汁味道唔夠突出有啲可惜。

✅香煎虎蝦配辣番茄汁意粉 ($121): 醬汁真係頗辣呢!係番茄肉香草黑椒調味下真係幾惹味。意粉彈牙。虎蝦正常。

✅熱朱古力 (+$11): 拉花好靚啊。口感順滑,奶既比例高啲,唔會太厚身,適合配餐一齊飲。朱古力味好香,唔會過甜。

✅牛奶抹茶 (+$19): 點左走甜,依然無苦澀味,質感頗滑。賣相好有藝術感,抹茶部分有掛杯感覺。杯墊係水松墊,同臺凳顏色好夾。

環境🖼️:圓台入面有一個山勢地形既模型,原來係哥倫比亞曬豆場既模型,好有特色。其他檯凳大多數係木紋臺。餐具係黑色反光物料,好有型。

服務🧍🏻:接觸過既服務員都非常nice and friendly。可能係因為剛開業仲有野要fine tune,有兩次上左人地既菜比我地。

📍Alchemy ORIGIN (鰂魚涌)

2023-06-02 94 浏览
係太古坊翻工嘅朋友之後又多一個靚啡嘅好選擇了!Alchemy係鰂魚涌起家,係九龍新界都開曬分店後再次強勢回歸港島東,並再擇址於太古坊新分店牆身、木枱、甚至是Logo的線條都仿上非洲的建築特色或咖啡場的山脈線條,咖啡店中間甚至放上大大張玻璃枱來展示,格調十足〰️𓂅 青咖喱雞肉迷你漢堡 ( ᴴᴷᴰ 89 )雖說是Mini Burger但份量絕對不是份量敷衍了事的,辣度十足嘅青咖喱雞肉餅,配上清爽的青瓜蕃茄等去平衡辣味,而且那種辣回味無窮令人印象深刻𓂅 菠菜煙肉蛋餅 ( ᴴᴷᴰ 69 )外表平凡但也意外好吃,沒有手多的配上芝士或粟米,用簡單的配搭去做好吃的菜🥰𓂅 生酮意式芝士卷 ( ᴴᴷᴰ 62 )#ketofriendly 又好吃嘅甜品叫人點抗拒,Tiramisu口味嘅卷蛋雖然蛋卷層口感厚實,但是中間的忌廉帶酒香又唔會過甜,很對我胃口~𓂅 法式西多士配自家制雜莓醬 ( ᴴᴷᴰ 56 )這個價錢幾抵食!西多帶少少燶邊,越食越好食 (笑喊)𓂅 ᴸᴬᵀᵀᴱ ( ᴴᴷᴰ 38 )佢地自家House Blend混合了Indonesia/ Brazil/ Ethiopia的咖啡豆,帶上微微朱古力風味𓂅

𓂅 青咖喱雞肉迷你漢堡 ( ᴴᴷᴰ 89 )

𓂅 菠菜煙肉蛋餅 ( ᴴᴷᴰ 69 )

𓂅 生酮意式芝士卷 ( ᴴᴷᴰ 62 )

𓂅 法式西多士配自家制雜莓醬 ( ᴴᴷᴰ 56 )
這個價錢幾抵食!西多帶少少燶邊,越食越好食 (笑喊)

𓂅 ᴸᴬᵀᵀᴱ ( ᴴᴷᴰ 38 )

𓂅 ˢᴵᴺᴳᴸᴱ ᴼᴿᴵᴳᴵᴺ ᴮᴿᴱᵂ ( ᴴᴷᴰ 30 )
SOE Ethiopia不錯,一嚐就被那種咖啡香吸引住,果然無介紹錯
2023-05-30 99 浏览
Alchemy ORIGIN 新店位於太古坊二期,從地鐵站過去大約5分鐘路程。在不同地方採購咖啡豆,店舖在葵芳有工場炒咖啡豆,所以咖啡口味較特別🙈。-新店裝修有別於其他分店,以仿土釀風堆砌成磚牆,另有仿莊園地勢的枱子,感覺特別可以打卡一下📸。職員告知下月還有真咖啡樹,跟店舖一同成長,這個感覺挺特別的☺️。-▪︎單品濃縮咖啡+泡沫咖啡 HKD$79貪心一點選擇組合咖啡☕️,可一次品嚐到兩個口味。咖啡可選擇不同品種的咖啡豆,這次選擇Brazil - Ferreira -Santa Clara。先品嚐濃縮咖啡的原味道,咖啡味道濃厚,帶點微酸的香。.泡沫咖啡有拉花,色澤不算太深色,但咖啡味道香濃。加入鮮奶沖泡口感順滑😚,多了鮮奶的香甜味,感覺較容易入口。-▪︎Baileys Chocolate HKD$73這杯是有酒精的飲品,是用透明玻璃杯裝著的。有拉花的熱飲,味道挺香的☺️。先飲到百利甜酒的味道,再飲到香甜的朱古力,平常也喜歡這個組合的飲品😍。-▪︎雜菌豬頸肉漢堡配芥末籽醬 HKD$125巨賣相份量十足,可以跟朋友分享來吃🥰。豬頸肉油脂分佈均勻,肉質腍身挺香口的。漢堡有蕃茄和生菜等配料,中和了食物的油膩

▪︎單品濃縮咖啡+泡沫咖啡 HKD$79

▪︎Baileys Chocolate HKD$73

▪︎雜菌豬頸肉漢堡配芥末籽醬 HKD$125
巨賣相份量十足,可以跟朋友分享來吃🥰。豬頸肉油脂分佈均勻,肉質腍身挺香口的。漢堡有蕃茄和生菜等配料,中和了食物的油膩感😗。醬汁味道酸酸甜甜的,味道感覺較清新。

▪︎黑松露雜菌芝士奄列配多士 HKD$73
上菜時已聞到很香的味道,這個奄列賣相吸引🤭。奄列切開後看到滿滿的材料,雜菌配芝士口感豐富,松露和芝士味道配合。吃光這個後感覺挺飽的,還有沙律拌著吃😆。
▪︎生酮竹炭黑芝麻忌廉卷 HKD$61|生酮意式芝士卷 HKD$62
吃過一次覺得挺好,所以是會再點來吃的😎。蛋卷包著厚厚的忌廉,雖然感覺有點邪惡,但生酮味道不會太甜。

竹炭芝麻味道較濃郁,

意式芝士口感濕潤🤤。忌廉口感幼滑,整體味不會太甜。

2023-05-28
午餐
相信咖啡愛好者必定聽過Espresso Alchemy這品牌,其咖啡、食品、甚至店舖設計也是相當獨特且高質素,不像現今成行成市的打卡「文青咖啡店」般單調乏味。即使是coffee lover,或許也未必知道Espresso Alchemy 多年前首先駐足的地方是商業區鰂魚涌。經過多年的擴展,分店已在尖沙咀、荃灣等地區立足,而第一店早於數年前悄悄告別該區。現今品牌於2023年再一次回到Origin,在鰂魚涌開設更大、更多元化的過千呎店舖,命名為 Alchemy Origin。但Origin的意思又豈止品牌回到「出生地」?由於店主不時親身前往巴西、埃塞俄比亞、哥倫比亞等多個地方的咖啡莊園認識當地咖啡農,參與採購生豆,再將最好的咖啡帶到香港,在咖啡採購上實確花上不少心血。故此,Origin又可解作每一杯咖啡的來源地,也是每一個故事的開端。當天到訪已看出店主花了不少心思在店舖設計方面,加入了很多關於Origin的元素,例如店舖中央的大圓桌,玻璃下有一副哥倫比亞地勢的模型,正是當地咖啡莊園縮影,模型上還有小溫室、貯物室等,非常別緻。而牆身仿效了非洲常見的建築方式Rammed Earth 夯土牆,原

但Origin的意思又豈止品牌回到「出生地」?

而牆身仿效了非洲常見的建築方式Rammed Earth 夯土牆,原本層層疊加的泥和砂,變成了不同色彩與質感的高牆。

圓柱上的飾架放置了店主在各個Origin的紀念品,例如作為杯測鑒定師的店主在哥倫比亞當咖啡比賽評委的紀念apron、在產區運送咖啡豆的四驅車模型等,可以讓大眾了解到關於咖啡來源地的小故事,別具意義。

咖啡方面,有來自巴西、哥倫比亞、埃塞俄比亞等地的咖啡豆,亦有自家品牌的house blend,帶來世界各地的不同風味。

食物選擇繁多,由沙律、漢堡、意粉、三文治,到生酮甜品roll cake、French Toast等,多不勝數。其中紅咖喱/青咖喱雞肉迷你漢堡,就是鰂魚涌店的獨有美食,一定要試試看!