2022-08-29 298 浏览
bifteck 近排出既weekend brunch 都幾高質,menu分為牛同海鮮兩款,如果兩個人去就可以一人叫一款,因為兩款都好好味😀 先黎既係牛肉他他配魚子醬/海鮮海鮮配三文魚籽,牛肉他他加左日本蛋同有鹹鮮既魚子醬,整體比較濃味;而海鮮他他就有帶子、魷魚同三文魚等刺身,相對比較light啲☺️A4和牛迷你漢堡配和牛清湯丶和牛天婦羅同和牛西冷卷,先食和牛西冷卷,油脂豐富入口即溶咁制☺️再飲和牛清湯,真係未飲過咁濃既牛湯,aftertaste 都維持左一段時間!食完burger 再食和牛天婦羅,和牛天婦羅真心驚喜,係一件厚既和牛肉,但絕對無因為係用天婦羅既做法而變得好乾,仲係好juicy,夾埋我最愛既紫蘇葉一齊炸,呢個天婦羅好食到有啲違規☺️海鮮個邊既日本紅蟹肉迷你漢堡配龍蝦清湯、蟹肉沙律同厚條蟹腳天婦羅都好出色。主菜方面既就試左來自三個地方既牛肉,包括澳洲M7和牛、西班牙天然草飼牛及韓牛,不論係油脂分佈、肉味既濃郁程度同烹調方法,三款既牛肉各有特色,一次過可以試三款咁唔同既牛肉都幾爽!海鮮方面嘅主菜係波士頓龍蝦意大利雲吞配馬賽魚湯,海鮮湯好濃郁,除咗龍蝦意大利雲吞之外,仲有北海道帶子、法

主菜方面既就試左來自三個地方既牛肉,包括澳洲M7和牛、西班牙天然草飼牛及韓牛,不論係油脂分佈、肉味既濃郁程度同烹調方法,三款既牛肉各有特色,一次過可以試三款咁唔同既牛肉都幾爽!海鮮方面嘅主菜係波士頓龍蝦意大利雲吞配馬賽魚湯,海鮮湯好濃郁,除咗龍蝦意大利雲吞之外,仲有北海道帶子、法國藍青口同馬來西亞蜆,樣樣嘅海鮮都非常新鮮,都非常好食!

甜品都好誇張,有成三款咁多☺️ 柚子puff 配脆米,入面既柚子吉士醬酸酸地都幾唔錯;芝麻雪糕配芝麻蛋白餅,芝麻味好出好濃,鍾意食芝麻嘅人一定好鍾意呢款!朱古餅配埋brown 碎碎都好重朱古力味,唔會話太甜,都好好食。

總括嚟講我覺得呢一個set呢嘅性價比都幾高,不論你鍾意食牛肉定係海鮮都做得好出色,同埋我好鍾意佢款式好多而且好飽,$598位黎講都真係值得一試☺️
2022-08-28 352 浏览
灣仔近利東街有棟商廈叫QRE Plaza,原來幾多中高檔次餐廳,今次試咗呢間Bifteck 餐廳首先送上餐包,麵包好鬆軟,配埋佢個醬幾好味,而麵包仲可以refill之後就到Boston Lobster Barley,呢樣係全餐我最欣賞,因為龍蝦汁好多同好香,入面仲有唔少新鮮爽彈嘅龍蝦肉,而除咗意大利飯,佢仲有啲薏米,口感幾特別,如果份量多啲就更好🤣面頭再配上A4和牙,好嫩滑,仲好有牛味,配埋一齊食成件事好夾👍🏻Slow Cooked A5 Rump係慢煮24個鐘嘅A5和牛配埋個和牛高湯,成碟味道算幾清,應該係為咗突顯到和牛嘅味,個湯幾好飲,我仲飲埋😛French Fries就加咗櫻花蝦粉,有啲香味,但就冇多到鹹味,所以味道主要都係靠茄汁Baby Green Salad有日本蘿蔔同紅菜頭,酸酸地,幾開胃最後叫咗個甜品Mango Sake Kasu,有呂宋芒、雪芭,幾好味,同埋唔算貴,唔錯!

Boston Lobster Barley

Slow Cooked A5 Rump
French Fries
Baby Green Salad
Mango Sake Kasu
  • Roasted Slow Cooked Japanese A5 Rump
2022-08-26 1639 浏览
新餐廳登埸🥳!!! 喜歡吃牛扒的朋友仔在嗎?! 大家不要錯過以法日料理為主打的 •🇫🇷🇯🇵 𝔹𝕚𝕗𝕥𝕖𝕔𝕜•囉~餐廳精選來自日本、美國、澳洲、比利時等地的高級牛扒,再用法日烹調方式炮製😆,與傳統扒房與別不同,食肉獸記得試啦~ 中午時段光顧,「4道菜商務午餐🍽 $248/位 」💕,包含餐包、前菜、餐湯、主食 和 甜品。份量豐富,打工仔記得預多點時間吃午餐囉~ _ ʜᴀɴᴅ-ᴄᴜᴛ ᴅʀʏ ᴀɢᴇᴅ ʙᴇʟɢɪᴜᴍ ʙᴇᴇғ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ +$68 選用風乾熟成35日的比利時和牛做生牛肉他他😆,肉味濃香,配上日本生蛋黄拌匀,口感軟糯,再放上紫菜天婦羅上,層次好豐富。 _ ᴊᴀᴘᴀɴᴇsᴇ ᴄʀᴀʙ ᴄʀᴏǫᴜᴇᴛᴛᴇ +$48 我超愛吃日式可樂餅🥔,這份外脆內軟的蟹肉可樂餅,用辣紅蘿蔔醬調味🥕,微微的甜,微微的辣,刺激味蕾,好好吃呀~而且蟹肉好鮮甜,值得推介。 _ ᴅᴀɪʟʏ sᴏᴜᴘ 餐湯同樣以牛做主題,牛香味濃,更帶有紅蘿蔔的清甜味哦~ _ ᴜsᴅᴀ sʀғ ᴡᴀɢʏᴜ ʜᴀɴɢᴇʀ sᴛᴇᴀᴋ +$48 牛味相當濃郁的封門柳😍,肉質超軟腍,搭配日式帶豬的豬扒醬,深得我歡心😚,吃不停

_ ᴜsᴅᴀ sʀғ ᴡᴀɢʏᴜ ʜᴀɴɢᴇʀ sᴛᴇᴀᴋ +$48 牛味相當濃郁的封門柳😍,肉質超軟腍,搭配日式帶豬的豬扒醬,深得我歡心😚,吃不停口呀。

_ ᴜsᴅᴀ ʙʀᴀɴᴅᴛ ʙᴇᴇғ sᴛᴇᴀᴋ ᴘʀɪᴍᴇ ᴛᴇʀᴇs ᴍᴀᴊᴏʀ +$88 在高級餐廳常見的🇺🇸美國品牌ʙʀᴀɴᴅᴛ ʙᴇᴇғ,這𥚃也有供應😌。牛肉外層帶有焦香,肉汁被緊緊鎖住,肉嫩且有嚼勁,沾點芝士松露醬,就更加好吃啦~

_ ᴅᴇssᴇʀᴛ sᴜʀᴘʀɪsᴇ 甜品的設計不馬虎,有乳酪雪糕,又有樹葉型的脆餅😝,甜度剛剛好哦~
2022-08-23
1K
當一至五困在金鐘這個美食沙漠,間中就會趁lunch time 出走到灣仔吃午餐,今次就來位於QRE Plaza的法日扒房BIFTECK。餐廳面積寬敞,簡約工業風的裝修營造出時尚型格的氣氛,玻璃窗透進了柔和的自然光,悠閒輕鬆不侷促。全新推出的「C'est Délicieux」午市菜單逢星期一至星期五 12pm 至 3pm供應,價錢最低為每位港幣$248元起,4-course set lunch包羅前菜丶湯品丶主菜及甜品,性價比高,讓上班一族趁此機會放慢腳步細享美食。點菜後,店員都會奉上餐包,麵包烘得外脆內軟,拌以味噌沾醬及紫菜脆片,就連餐包都不再平凡。西班牙60個月草飼牛腹脅肉生薄切 +$68牛腹脅肉是指牛腹部及靠近牛肋處的鬆軟肌肉,同時帶有筋、肉與油花,本身肉質偏向緊實,帶有嚼勁。Carpaccio做法就是將生牛肉切成薄片,以西式醃漬方法處理後變得軟身,最大限度地保留了牛肉的生鮮肉香。是日餐湯為蕃茄牛肉湯,喝起來溫和順口,融合了牛肉香濃肉汁。美國Brandt Beef Prime級小牛柳 $248+$88美國加州Brandt Beef 於飼養過程不使用抗生素、荷爾蒙、生長激素等用藥,U

西班牙60個月草飼牛腹脅肉生薄切 +$68

Spanish Vintage Flank Steak Carpaccio

西班牙60個月草飼牛腹脅肉生薄切

是日餐湯為蕃茄牛肉湯,喝起來溫和順口,融合了牛肉香濃肉汁。

Daily Soup

美國加州Brandt Beef 於飼養過程不使用抗生素、荷爾蒙、生長激素等用藥,USDA Prime亦是最頂級的牛肉,具備大理石花紋般的脂肪。

USDA Brandt Beef Prime Teres Major

自選Medium Well七成熟,火候控制得精準,表面帶炭火焦香,中心仍保持嫩紅色,保留牛扒豐腴的肉汁,肉質鬆軟富油香,牛味濃郁有層次。

美國Brandt Beef Prime級小牛柳

醬汁可於日式吉列汁丶日式土佐醋或芝士松露蘑菇汁三選一,這次選配酸香的土佐醋,中和肉食的飽膩感,也不會搶去肉香。

最後以擺盤優雅的「甜品師精選」甜點作結,乳酪雪糕入口順滑,酸甜冰爽,讓夏日暑氣一掃而空。

Dessert Surprise
2022-08-22
Dessert Surprise
2022-08-22 197 浏览
上次新開張時都黎過Bifteck食晚餐,今次就試下weekday set lunch。set lunch 每位$248元起,價錢唔算平,不過有齊哂 4-course,感覺好豐富。雖然Bifteck係主打食牛既steak house,但都有其他海鮮選擇,前菜我揀左 +$48 日本紅蟹肉可樂餅配辣甘筍汁,炸得脆卜卜熱辣辣,真係有絲絲蟹肉,真材實料,配埋辣辣地既甘筍汁好惹味。餐湯係蕃茄牛肉湯,煮得夠火候,牛肉燉得入口即融。main 就揀左波士頓龍蝦帶子手打意粉配櫻花紫菜汁,呢款不需要另外加錢,手打意粉是自家制,所以不是平時食開的滑口意粉,而是粗糙帶有咬口,手工製意粉的成本和心機比現成意粉多,龍蝦已經切件,新鮮啖啖肉。最後甜品有yoghurt雪糕,酸酸地好清新,不會太有罪惡感。

日本紅蟹肉可樂餅配辣甘筍汁

餐湯係蕃茄牛肉湯,煮得夠火候,牛肉燉得入口即融。

波士頓龍蝦帶子手打意粉配櫻花紫菜汁

甜品

2022-08-19 213 浏览
餐廳係日式同法式扒房既fusion,平時肉眼西冷食得多,嚟到呢度當然要揀番啲和牛食下🥰🥰‣ Roasted Bone Marrow ⋆ $168牛骨髓沒太大特別(可能係上次Henry’s的太好味🤭)上面好多菇菌,味道濃但比較單一,但其餘既茶式都好鍾意🥰‣ A5 Wagyu Tataki Roll ⋆ $288呢個tataki roll 睇落已經好吸引😍牛肉有處理過唔係全生既,平時唔食生牛肉既我都好接受到!入面仲包左紅蝦同甜蝦他他,入口層次豐富。仲要記得蘸埋佢既龍蝦凍汁!‣ Roasted Slow Cooked Miyazaki A5 Rump ⋆ $458呢個牛好嫩好軟熟,雖然佢係A5牛但入口唔會好多肥膏。面頭有好新黑松露,一上枱已經好香之餘件牛竟然都有黑松露🥹好surprise佢地兩者味道竟然真係merge埋左!‣ Grill Hokkaido Scallop Chawanmushi ⋆ $158呢個茶碗蒸好出色!真係同平時食omakase既唔同,帆立貝味道入哂蒸蛋到,加上上面既龍蝦汁泡泡,好有驚喜!當然帆立貝同蒸蛋都好滑

‣ Roasted Bone Marrow ⋆ $168

‣ A5 Wagyu Tataki Roll ⋆ $288

『善用食材配搭層次感豐富,牛肉海鮮各有千秋』⁡灣仔QRE臥虎藏龍,今次就嚟到BIFTECK試下佢地最新推出嘅Weekend Brunch,分牛肉同海鮮兩種選擇,另外仲可以加埋Free Flow Wine(+HKD208)或者Wine Paring(+HKD288)添🥂個人覺得海鮮的前菜更出色,牛肉就係主菜更有驚喜。如果想要輕盈清新d建議揀海鮮,如果鍾意濃味啖啖肉就建議揀牛肉🐮⁡餐廳好大坐得都算寬鬆,環境同服務都令人舒心🤵🏻‍♀️食物的表現亦對得住價錢,每道菜都係用心之作,可以話性價比超高🈵⁡推介🥢西班牙牛柳🥢韓牛西冷🥢蟹肉沙律🥢牛舌Taco🥢海鮮他他🥢柚子泡芙————————————————————⦿WEEKEND BRUNCH SET (HKD598)⁡// BEEF // 牛肉狂迷必食🥩◎比利時熟成生牛肉他他配魚子醬| 3.5/5牛肉軟諗,洋蔥味突出,魚子醬帶入鹹香味,整體偏淡口的調味⁡◎A4和牛迷你漢堡配和牛清湯| 4/5包身鬆軟飽滿,漢堡扒黑椒味香濃,夠濕潤惹味。配上牛肉味都超濃的和牛清湯,暖笠笠好舒服⁡◎和牛西冷卷| 4.3/5用上日本京都所產的姬牛,脂肪同肉味比例更好,卷住

『善用食材配搭層次感豐富,牛肉海鮮各有千秋』

————————————————————
⦿WEEKEND BRUNCH SET (HKD598)

// BEEF // 牛肉狂迷必食🥩
◎比利時熟成生牛肉他他配魚子醬| 3.5/5
牛肉軟諗,洋蔥味突出,魚子醬帶入鹹香味,整體偏淡口的調味

◎A4和牛迷你漢堡配和牛清湯| 4/5

◎和牛西冷卷| 4.3/5
用上日本京都所產的姬牛,脂肪同肉味比例更好,卷住水間菜入口清甜,油香慢慢滲出

◎和牛天婦羅 | 3.8/5
呢道則是用左A5神戶牛,聽聞係用葡萄酒酒粕發酵製成的飼料餵養🌿紫菜包裹和牛酥炸後淋上黑蒜汁,肉質紥實,帶紫蘇的香味

◎西班牙天然草飼牛、澳洲 M7和
牛及韓牛 | 4.3/5
澳牛的Short rib油脂極度豐富,口感竟有些彈牙,要配紅蔥頭紅酒汁中和油膩感🍷西班牙牛柳配牛筋醬的牛筋軟嫩,配上更加軟嫩的牛柳,肉味濃郁滿足👅當中最愛當數韓牛西冷配黑椒醬,炙燒得非常香脆,有咬口但唔黐牙,油脂同肉香有絕佳平衡,食到停唔落嚟

甜品拼盤 │3.8/5
柚子泡芙上面有開心果碎同忌廉,下面鋪滿脆米🍊黑芝麻雪糕配蛋白餅芝麻味都幾濃,而朱古力曲奇配朱古力脆脆就更重海鹽焦糖味

// SEAFOOD // 清怡之選💦
◎海鮮他他配三文魚子| 4.3/5
三文魚、三文魚籽同輕微火炙的魷魚,油香十足,爽口彈牙粒粒分明

◎日本紅蟹肉迷你漢堡配龍蝦清湯| 3.8/5
蟹肉加鹽同黑椒再加蒜同薯仔去炸,配上自家製嘅沙律醬同阿拉斯加蟹肉,包體酥脆幾特別,整體甜甜地。龍蝦湯清澈濃郁,冇落忌廉凸顯到龍蝦鮮味

◎蟹肉沙律| 4.5/5
一梳梳紅蟹肉乾身分明,鮮甜帶有蝦乾的香氣

◎蟹肉春卷 │ 3/5

◎波士頓龍蝦意大利雲吞配馬賽魚湯 │ 3.5/5
Ravioli 上面有帶子、蜆、藍青口、蕃茄同埋炸basil & basil oil🌱清爽好味,帶子香煎熟度恰好,Ravioli有咬口,入面的龍蝦肉再多d就好

甜品拼盤同上

⦿ Miso Wagyu Tongue Taco (HKD98) │ 4/5
西京白味噌,配慢煮24小時和牛舌,上點前再煎香用火槍燒🔥Taco好似薯片咁厚身香脆,牛舌柔軟充滿油香多汁,食得有點狼狽🙈

⦿ Assorted Grilled Seafood Taco (HKD108) │ 3.5/5
燒海鮮香口有鑊氣,夾住椰菜好惹味,有d似食緊大排檔的風味
————————————————————
♣️Bifteck @bifteckhk
☌ 灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 23樓
◔12nm~3pm; 6-10pm

回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
份量: 🌕🌕🌕🌖🌑
味道:🌕🌕🌕🌖🌑
價錢:HKD1000p.p(incl. 10% service charge)
2022-08-14 250 浏览
#fridayla_wanchai 仲記得幾年前試過銅鑼灣一間超好味既西餐廳主打法日料理,每一道菜式都有相當高既水準而佢地之後原班人馬係灣仔開左間扒房價錢平左,但質素卻有過之而無不及無論裝修,服務定菜式如果你話我知佢地已係米芝蓮推介🥰💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘 1️⃣Weekend Brunch Set(海鮮)💲598💭頭盤是滿載帶子,三文魚💭還有三文魚魚籽及紋甲魷魚刺身的他他💭用圓盒裝住,附上貝殼湯匙,意境一流👍💭食落口感極豐富,而且清甜開胃💭所有鮮味一次過係口內綻放😍🐟💭然後是一道以日本紅蟹為主調既菜式💭蟹肉融入了沙律及春卷中,還有炸龍蝦肉漢堡😳💭最後仲有一杯龍蝦湯,完全就係一個主餐既份量💭所以食落份量十足,而且蟹肉極甜,層次多樣🤤💭跟住先係主菜,是海鮮雜錦伴意大利雲吞💭個雲吞絕對有驚喜,內裡釀有波士頓龍蝦肉🦞💭而伴碟的海鮮則有兩隻煎帶子,兩隻大硯及青口💭全部都勁鮮嫩,湯汁是法式馬賽魚湯極惹味,到呢度已食到超飽😆💭然後到甜品則是一個6格既木盒💭內裡裝住一個柚子泡芙,朱古力曲奇,仲有黑芝麻雪糕💭整體而言係超滿足,絕對對得價錢2️⃣Weekend Brunch Set(牛)💲598💭同海鮮s
#fridayla_wanchai

仲記得幾年前試過銅鑼灣一間超好味既西餐廳
主打法日料理,每一道菜式都有相當高既水準
而佢地之後原班人馬係灣仔開左間扒房
價錢平左,但質素卻有過之而無不及

無論裝修,服務定菜式
如果你話我知佢地已係米芝蓮推介🥰

💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘

1️⃣Weekend Brunch Set(海鮮)💲598
💭頭盤是滿載帶子,三文魚
💭還有三文魚魚籽及紋甲魷魚刺身的他他
💭用圓盒裝住,附上貝殼湯匙,意境一流👍
💭食落口感極豐富,而且清甜開胃
💭所有鮮味一次過係口內綻放😍🐟
💭然後是一道以日本紅蟹為主調既菜式
💭蟹肉融入了沙律及春卷中,還有炸龍蝦肉漢堡😳
💭最後仲有一杯龍蝦湯,完全就係一個主餐既份量
💭所以食落份量十足,而且蟹肉極甜,層次多樣🤤
💭跟住先係主菜,是海鮮雜錦伴意大利雲吞
💭個雲吞絕對有驚喜,內裡釀有波士頓龍蝦肉🦞
💭而伴碟的海鮮則有兩隻煎帶子,兩隻大硯及青口
💭然後到甜品則是一個6格既木盒
💭內裡裝住一個柚子泡芙,朱古力曲奇,仲有黑芝麻雪糕
💭整體而言係超滿足,絕對對得價錢

2️⃣Weekend Brunch Set(牛)💲598
💭同海鮮set一樣,頭盤同樣是他她
💭不過就以美國Prime牛肉為基底
💭再配上日本蛋黃及魚子醬,個人就偏好海鮮個款
💭會清爽D,但如果你喜歡油香四溢既潛在,呢款就啱嗮
💭然後就是以A4和牛為主調既菜式
💭牛肉融入在天婦羅及牛西冷卷當中,仲有一個和牛漢堡
💭一樣係猶如主菜既份量,太誇張🥺🥺😱
💭所以牛set個人覺得應該比較適合男士
💭然後就係集合韓牛,西班牙牛及澳洲M7牛排既主菜🐂
💭熟度基本上控制到一致,所以食落就更感受到唔同國家牛肉既風味
💭而且伴碟既醬汁都能夠做到畫龍點睛既作用
💭作為平時都有係屋企煮開牛扒既人黎講,質素絕對係收貨有餘😋
💭而甜品基本上係同海鮮set一致
💭整體個人會覺得假如係二人同行,最好食唔同既set
💭因為咁先可以食盡所有風味!

🔘如有需要,可以加$288/人,換取wine pairing
🔘或加$208/人,換取sparkling wine freeflow

◤BIFTECK ◥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🗺️∶灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 23樓
🍟Food:🔥🔥🔥🔥🔥
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #sweet #灣仔 #灣仔美食 #港島美食 #扒房 #香港 #香港美食 #steakhk #finedining #finedininghk #qreplaza
正日生日飯揀咗 Bifteck,作為 Le Reve 嘅姊妹餐廳,精緻度有過之而無不及,店名係法文中牛扒嘅意思,單刀直入主打靚牛 ✨ 主廚糅合法日兩地嘅烹調手法,利用新鮮紫菜、白松露同味噌等特色食材入饌,除咗某道菜,可以話係頗有驚喜嘅 Fine Dining 🍽‣ Focaccia | Brioche | Seaweed Tempura麵包自家手製,配 Miso Butter 夠特別。‣ Fresh Oyster “Three Ways” | $2581️⃣ Wagyu Tartare 加入同樣切碎嘅蠔肉,兩者質感驚人地相似 🙀 軟嫩得難捨難分,以魚子醬點綴增添鹹鮮味,好創新嘅處理手法!2️⃣ Yuzu Salsa 以洋蔥、番茄、青瓜碎製成 🍅🥒🧅 柚子嘅酸中和咗蠔獨有嘅鏽味,易入口之選。3️⃣ 炸蠔天婦羅粉漿中混入新鮮紫菜,有陣隱約嘅青草香 🌿 配以泡菜蛋黃醬同三文魚籽,大玩 Fusion 混搭 😝‣ Artichokes Soup | $88用咗香港人唔太熟悉嘅雅枝竹,奶白色濃湯打成豐盈泡沫,Creamy 中嘗到蔬菜嘅清甜 🥰 刨上滿滿嘅新鮮白松露同松露油,單憑賣相已經矜貴過人 ✨‣ Oxta

麵包自家手製,配 Miso Butter 夠特別。

‣ Artichokes Soup | $88

‣ Oxtail Soup with Seasonal Vegetables | $98
先放好已拆肉嘅牛尾,伴以炙燒過嘅豆腐、櫻桃蘿蔔、白蘿蔔,露筍等時令蔬菜 🥕 店員即席用茶壺將湯斟到碗中 🫖 視覺享受完味道又點呢?麵豉湯調味鹹得嚟略嫌單調,完全蓋過牛尾湯嘅香氣,唔太推薦 🫣

‣ Boston Lobster French Barley Risotto with A4 Wagyu Carpaccio | $308
先聲奪人嘅和牛刺身已經贏咗一半,帶有煙燻味嘅生牛肉十分嫩滑 🥩 包裹住薏米煮成嘅燉飯事半功倍,每啖都有龍蝦肉,肉質亦處理得剛剛好 🦞 調味略微過甜,但仍然好食。

‣ Steamed Manila Clams with Uni Miso Sauce | $208
嬌嫩欲滴嘅蜆肉粒粒飽滿 🐚 海膽醬汁加入新鮮紫菜同味噌,熱辣辣嘅紫菜布里歐酥香鬆軟,沾上鹹香鮮甜嘅醬汁正到痺 🤤 連伴碟嘅珍珠洋蔥同油浸車厘茄放上麵包都係一絕,食到手指都吮埋!👅💦 能夠將咁多種元素完美平衡,盡顯主廚巧思,係幾近完美嘅呈現 💯

‣ Roasted Slow Cooked Miyazaki A5 Rump with Wagyu Consonmé | $698
店內最有特色嘅日本雪室熟成和牛,以低溫熟成產量稀少,選用 A5 等級和牛後腿肉進行慢煮,佐以牛骨清湯 ♨️ 經店員大力推薦,咁一定要試試佢啦!老實講餐飯食到大半都好滿意,但唔好意思呢個係極失望 💔💔 望落Pinku Pinku 咁,但一切落去已經覺得唔對路,一個字——韌!兩個字——好嚡!😩 食到大半忍唔住同經理反映返,佢都呆咗幾秒先話「吓?韌?慢煮嚟㗎喎..」我都想講吓…. 為咗唔浪費呢七嚿水堅持食晒,真心咬到牙骹都軟,嬲啊!😂

‣ Roasted Bone Marrow | $168
土豪風 Side Dish,手臂咁長嘅牛骨髓放上幾種菇菌,鋪上芝士碎、麵包糠同香草同焗,食落香口但可以想像到啲肥膏有幾油膩 🤪

‣ Mango Sake Kasu | $78
慢煮牛嘅悲傷全靠甜品扳回一城,我最愛嘅呂宋芒製成雪芭 🥭 酒粕啫喱米香醇厚,配上脆脆 Crumbs、軟滑奶香 Mascarpone Cheese 同紫蘇花,莫名有種芒果糯米飯嘅味道,超鍾意!😍

‣ Sakura Espuma | $88
櫻花泡沫柔滑細膩 🫧 嗒真啲會食到淡淡嘅鹹味,相信係由鹽漬櫻花而來 🌸 伴以糖漬草莓,少女味滿瀉 💕

📍 Bifteck
灣仔皇后大道東 202 號 QRE Plaza 23 樓
2022-06-07
庆祝纪念
生日
  • Mango Sake Kasu
心情唔太好,想食一餐decent少少嘅晚飯安慰一下自己,同朋友選擇咗去開咗唔算太耐嘅bifteck,去之前覺得最吸引嘅係佢有雪室熟成和牛!喺香港實在好少見!餐包,有趣嘅係佢配搭埋天婦羅海苔同埋一pat好似poopoo嘅物體!(笑)其實佢係用面豉味牛油,食落個味道完全唔衝突,反而全個前菜好夾,十分神奇!(sorry相機食後,其實佢present得好靚嘅!)呢個係Fresh Oyster Three Ways,一個係青蘋果莎莎醬+柚子泡泡(雖然一督落去就無曬xd)配生蠔、一個係和牛他他+生蠔+魚子醬(切碎嘅)、一個係炸蠔。結論係好好食!🤣 我同朋友都覺得生蠔配他他嘅味道最豐富特別~上菜嘅waiter特登介紹,呢個risotto有別於一般用意大利米,反而係用薏米去烹調,配搭龍蝦醬汁同埋龍蝦肉,口感特別,而且食落口無食普通米咁膩口。上面配襯咗A4和牛Carpaccio,同樣十分驚喜和牛味道濃郁,口感軟嫩,係令人感到十分幸福嘅一道菜!去到扒房又點可以唔食牛呢? 本身打算簡簡單單叫個Prime Hanger Steak。本身無特別留意menu,上菜時候waiter話呢道菜原來仲配咗Dry aged
Fresh Bread with Homemade Miso Butter
Fresh Oyster "Three Ways"
USDA Prime Hanger Steak
去到扒房又點可以唔食牛呢? 本身打算簡簡單單叫個Prime Hanger Steak。本身無特別留意menu,上菜時候waiter話呢道菜原來仲配咗Dry aged咗15日嘅牛舌。佢仲話牛舌用去dry aged,最後wastage會好多,只會剩低好中間嘅一段仲可以用來serve客,所以十分珍貴,叫我地仔細品嚐!
果然!最後我地都俾呢個牛舌驚艷到!果種軟嫩同埋濃濃嘅牛味令我地內心小尖叫!
當然個hanger steak都好食,佢配搭以牛舌烹調嘅醬汁,濃郁之餘但又唔會搶走主角嘅鮮味,十分出色。

不過,講到全晚最令人難以忘懷嘅,一定係佢嘅甜品!(覺得佢地係被牛扒耽誤嘅甜品店LOL)
Tofu Dango with Soy Sauce Ice cream
一上枱就見到佢仲·冒·緊·煙! 聞到微微嘅焦香味,頓時心諗好彩自己堅決留肚食甜品呀(因為見到佢地話每晚都有駐場甜品師,好似好勁咁lol)!
個丸子食落口,就爆發中焦香,但唔係平時烤焦麵包之類嘅苦,而係香!
本身好怕甜嘅嘢有太「創新」嘅鹹口味,覺得通常都會伏,但呢個雪糕完全顛覆我諗法。個雪糕其實就好似海鹽焦糖咁嘅味道,鹹甜唔會互相搶走,而且質地軟滑,係一個好高質嘅雪糕!
Mango Sake Kasu
因為上一個甜品太過太過令我地驚喜,呢個作為第二個上嘅甜品,難免會失色少少咁多🤏
不過佢都係一個好好食嘅甜品!最上面嘅芒果雪糕feel到十分真材實料,中間白色嘅原來就係「Kasu」,問過waiter,原來就係成日喺SK II之類嘅護膚品聽到嘅「酒粕」。一食落去朋友就話「真係好sake」,酒味十分濃,好彩無醉xd。

同朋友唔算十分十分餓,所以叫咗一個appetiser,兩個main同埋兩個甜品。結果兩個女仔食剛剛好!

綜括而言,十分推薦大家慶祝紀念日、節日之類去!而且大推甜品
题外话/补充资料: 餐廳員工上菜嘅時候都願意仔細介紹每一道菜,十分值得讚賞!
2022-07-21
Fresh Oyster "Three Ways"
USDA Prime Hanger Steak
Mango Sake Kasu
  • Tofu Dango With Soy Sauce Ice Cream
2022-07-23 289 浏览
「Bifteck 」喺法文中係「Beefsteak」牛扒既意思,係最近新開既日法創意fusion扒房。早幾日終於試左佢地既lunch,好欣賞店員用心介紹每道菜式,而且擺盤賣相都十分精緻。連餐前麵包都比到人驚喜!佢地用左味噌牛油同炸紫菜天婦羅取代,真係好有心思!
𝓖𝓻𝓲𝓵𝓵𝓮𝓭 𝓢𝓹𝓪𝓷𝓲𝓼𝓱 𝓡𝓮𝓭 𝓟𝓻𝓪𝔀𝓷 𝓤𝓭𝓸𝓷
𝓤𝓢𝓓𝓐 𝓦𝓪𝓰𝔂𝓾 𝓢𝓡𝓕 𝓩𝓪𝓫𝓾𝓽𝓸𝓷
𝓐5 𝓦𝓪𝓰𝔂𝓾 𝓜𝓲𝓷𝓲 𝓑𝓾𝓻𝓰𝓮𝓻
  • Grilled Spanish Red Prawn Udon
  • A5 Wagyu Tataki Roll with Spanish Red Prawn & Amaebi Tartare
2022-07-20 244 浏览
平日和朋友聚會,剛好看中了這間餐廳Bifteck,整體感覺不錯,值得回頭👍我們因為是平日去,所以不算太多人環境寬敞舒適,適合和朋友聚會聊天,set lunch價錢也合理⭐️前菜:佛卡夏麵包和炸紫菜配味增醬麵包和紫菜都是脆口的,搭配味噌醬立即多了一點日式風味,亦不會過鹹評分:3.5/5⭐️前菜:慢煮雞胸肉沙律配胡椒醬慢煮雞胸肉非常嫩口,一點也不會乾沙律裏也有牛油果、青瓜、火龍果、生菜,感覺幾清新唯一要注意的是胡椒醬偏辣,不吃辣的人可能要留意一下😥評分:3.5/5⭐️餐湯:蘑菇忌廉濃湯蘑菇味香濃,質地細滑,不過不失評分:3/5⭐️主菜:番茄帕瑪火腿芝士意粉帕瑪火腿配搭布拉塔芝士味道不錯,芝士的膩被火腿的鹹香中和掉,吃起來一點都不膩意粉質地剛剛好al dente是蠻有驚喜的一道意粉評分:4/5⭐️主菜:美國封門柳配乾燥綠胡椒醬我們點了medium的封門柳,肉質嫩口又充滿肉香,不會很肥膩旁邊亦搭配了日式燒汁,與牛排出奇地配合,又有點日式風味,不錯不錯😋在旁也有酸洋蔥和冬菇,吃起來醒胃清新茄子用了味噌醬煮,吃起來不會熟爛,煮得剛剛好👍評分:4.5/5⭐️甜品:柚子哈密瓜雪葩配馬斯卡彭吃完主菜後,上了這一道甜

我們因為是平日去,所以不算太多人

⭐️前菜:佛卡夏麵包和炸紫菜配味增醬
佛卡夏麵包和炸紫菜配味增醬

評分:3.5/5

⭐️前菜:慢煮雞胸肉沙律配胡椒醬
慢煮雞胸肉沙律配胡椒醬

慢煮雞胸肉非常嫩口,一點也不會乾
沙律裏也有牛油果、青瓜、火龍果、生菜,感覺幾清新
唯一要注意的是胡椒醬偏辣,不吃辣的人可能要留意一下😥

評分:3.5/5

⭐️餐湯:蘑菇忌廉濃湯
蘑菇忌廉濃湯

蘑菇味香濃,質地細滑,不過不失

評分:3/5

⭐️主菜:番茄帕瑪火腿芝士意粉
番茄帕瑪火腿芝士意粉

意粉質地剛剛好al dente
是蠻有驚喜的一道意粉

評分:4/5

⭐️主菜:美國封門柳配乾燥綠胡椒醬
美國封門柳配乾燥綠胡椒醬

在旁也有酸洋蔥和冬菇,吃起來醒胃清新
茄子用了味噌醬煮,吃起來不會熟爛,煮得剛剛好👍

評分:4.5/5

⭐️甜品:柚子哈密瓜雪葩配馬斯卡彭
柚子哈密瓜雪葩配馬斯卡彭

吃完主菜後,上了這一道甜品
哈密瓜的雪葩伴隨着柚子的香氣,非常清新解膩,中和了之前牛排和意粉的油膩

評分:4/5

建議:跟朋友一起吃可以點不同的主菜互相分享,如果怕不夠飽,可以一個點澱粉類,一個點肉類的😋
2022-07-14
佛卡夏麵包和炸紫菜配味增醬
番茄帕瑪火腿芝士意粉
美國封門柳配乾燥綠胡椒醬
柚子哈密瓜雪葩配馬斯卡彭
  • USDA  SRF  Wagyu  Hanger  Steak
2022-06-29 293 浏览
係灣仔返工,想揾間好少少嘅餐廳食lunch無意中發現呢一間見評分不錯所以走左去試落單後店員送上麵包呢個有驚喜麵包暖暖地內脆外軟襯左麵鼓比你沾黎食仲有個炸海苔真心唔錯👍🏻👍🏻之後有頭盤我揀左呢個天婦羅有魷魚同蝦炸得ok夾埋個醬好味另一個頭盤係呢個牛他他冇乜驚喜但都係好食之後個忌廉蘑菇湯就麻麻奶味太重冇乜磨菇味Main我揀左牛佢menu有幾款牛嘅要加錢店員話餐廳牛做得比較好佢推介呢個比我話多”林”身成set嘢都OK個茄子都係炸過,脆脆地甜品我反而覺得出色嘅有驚喜👍🏻面頭有少少似焦糖薄脆中間係哈密瓜雪葩墊底仲有啲哈密瓜粒有個開心果醬襯埋好食又唔會太甜❤️買單八百幾蚊兩個人尚算合理ok中間店員都會關心下食物啱唔啱食整個用餐體驗ok可以一試👍🏻
係灣仔返工,想揾間好少少嘅餐廳食lunch
無意中發現呢一間

要加錢
店員話餐廳牛做得比較好
佢推介呢個比我話多”林”身

成set嘢都OK
個茄子都係炸過,脆脆地

甜品我反而覺得出色嘅有驚喜👍🏻

中間店員都會關心下食物啱唔啱食
整個用餐體驗ok
可以一試👍🏻

2022-06-24 289 浏览
終於等到上司一齊食team lunch喇~今次揀左公司對面新開既一間法日fusion餐廳食下熟成牛~唔講真係唔知BIFTECK 係法文入面解說為牛扒!!!餐廳行簡約工業風既裝潢~感覺都好開揚舒適!員工有禮同體貼~好主動去解釋菜單入面既菜式...仲會好體貼詢問客人有冇食物敏感...入坐後店員就拎左一碟餐包俾我地~餐包配紫菜天婦羅及自家製味噌醬好好味~味噌醬搽麵包就係第一次...佢地既麵包都好有heart~好脆!紫菜天婦羅就似零食~!Slow Cooked Chicken Breast & Butter Lettuce Salad with Avocado & Yuzu Kosho Vinaigrette沙律汁有少少辣味~慢煮雞胸鬆軟!Hand-Cut Dry Aged Belgium Beef Tartare牛肉他他撈入日本蛋...立即令他他變得更滑~肉味都提昇左!!!Cream Mushroom Soup好重蘑菇味好滑~USDA SRF Wagyu Hanger Steak with Baby Vegetables我揀左5成熟~肉汁好多~好香好有肉味!配菜好fresh~每食完一口牛食一

餐廳行簡約工業風既裝潢~
感覺都好開揚舒適!

員工有禮同體貼~

入坐後店員就拎左一碟餐包俾我地~

餐包配紫菜天婦羅及自家製味噌醬

沙律汁有少少辣味~慢煮雞胸鬆軟!

Cream Mushroom Soup
好重蘑菇味好滑~

我揀左5成熟~肉汁好多~好香好有肉味!配菜好fresh~每食完一口牛食一口配菜會提昇左肉味!!!

Slow Cooked Australian M5 Wagyu Rump with Baby Vegetables
慢煮真係會將肉類質感提昇!唔睇菜名..我以為自己食緊牛舌~好鬆軟!!

Dessert Surprise - Yuzu Sorbet
呢個dessert真係surprise~外表已好吸引~食完重口味既牛肉...食返個柚子sorbet清一清油膩感~!

呢間餐廳既廚師擺盤真係好好~除左可以用味覺同嗅覺感受之後...視覺上佢地都滿足到客人~!

總括黎講~值得一試~!
餐包紫菜脆片味噌醬
Cream Mushroom Soup
2022-06-24
餐包紫菜脆片味噌醬
2022-06-18 284 浏览
Had a 3-course lunch at Bifteck with my colleagues. The environment is decent with good service. For appetizer we had house salad/beef tartare, main couse wagyu hanger steak, and daily special desserts. Bifteck house saladFirst time seeing yellow-coloured beetroot haha taste even fresher than the ordinary purple ones. The texture is more crunchier as well. Beef tartare js good with nice seasoning. The seaweed tempura is a nice pairing to the tartare. Wagyu steak is very yummy! Grilled perfectly
House  salad

Bifteck house salad

Beef  tartare

Wagyu  hanger  steak

Wagyu steak is very yummy! Grilled perfectly and medium cooked, the mushrooms on the side are also delicious😛 they even have a few choices of sauces to pair with the steaks. I tried the peppercorn sauce which is very flavourful and goes really well with the steak.

Dessert
Dessert

Both the desserts are quite average.

Would definitely come back for their steaks!
House  salad
Beef  tartare