2022-12-15
呢間喺灣仔法日扒房BIFTECK我覺得性價比都高,餐廳以精緻美味法日料理,大廚將好多不同食材配搭得宜,仲有自家雪室熟成牛肉㗎餐廳環境好大又舒適,而且氣氛好有情調全新冬季限定☃️「Soirée Gastronomique à BIFTECK – l’Hiver」由餐前麵包配特色醬,到日式鮮甜鯖魚丶帶子丶三文魚及魷魚做嘅前菜海鮮刺身脆卷,到濃香法國牛仔配牛肉他他,加$178可轉成特式魚子醬,鮮甜膠口牡丹蝦他他,配上矜貴魚子醬第三道菜主食有比較鹹香濃鮮嘅日本紅蟹肉茶漬飯配櫻花蝦XO醬,加$198可轉A5和牛茶漬飯配烏龍茶牛湯,2款茶漬飯我都鍾意,後者嘅茶湯好濃牛肉及蘑菇味道,仲有松露香及金箔喺面㗎主菜4選1,當中橄欖油油浸東星斑,好新鮮又夠肉嫩,仲有陣陣淡橄欖油甘甜果香,而另一款慢煮澳洲M9和牛牛臀肉,肉質嫩腍牛味夠濃,最後甜品榛子橙森林酸酸甜甜,食完滿足哂鍾意飲酒仲可加$308,會有3杯紅白餐酒去配搭,提升美食味道層次
由餐前麵包配特色醬,到日式鮮甜鯖魚丶帶子丶三文魚及魷魚做嘅前菜海鮮刺身脆卷,到濃香法國牛仔配牛肉他他,加$178可轉成特式魚子醬,鮮甜膠口牡丹蝦他他,配上矜貴魚子醬 第三道菜主食有比較鹹香濃鮮嘅日本紅蟹肉茶漬飯配櫻花蝦XO醬,加$198可轉A5和牛茶漬飯配烏龍茶牛湯,2款茶漬飯我都鍾意,後者嘅茶湯好濃牛肉及蘑菇味道,仲有松露香及金箔喺面㗎 主菜4選1,當中橄欖油油浸東星斑,好新鮮又夠肉嫩,仲有陣陣淡橄欖油甘甜果香,而另一款慢煮澳洲M9和牛牛臀肉,肉質嫩腍牛味夠濃,最後 甜品榛子橙森林酸酸甜甜,食完滿足哂 鍾意飲酒仲可加$308,會有3杯紅白餐酒去配搭,提升美食味道層次