2017-07-03 1053 瀏覽
之前喺大陸試過食烤魚,今次第一次係香港食,因為同行朋友好鍾意食魚而我自己本身就麻麻因為好驚腥味,不過今次冇令我失望。店舖好近地鐵站地點好方便,鋪頭嘅座位都寬鬆,每台與每台之間都覺得都有空位唔會太迫,唔使食到㷫烚烚嗰時大家身貼身咁辛苦。鋪頭中間有個調味位,大家可以各取所需自己鍾意出去調味。睇到餐牌因為本身唔係好識食啲咩魚點樣分啲咩魚,點一下後,店員解釋得好詳細,咩嘢係為止中邊,細邊。而且烤魚有辣有唔辣。當年依度除咗有烤魚之外仲有雞煲,絕對係朋友聚會之選。而小食就叫咗皮蛋同大漠羊肉串。小食做得唔錯,大漠羊肉串好有驚喜,調味特別唔同,果然係巴蜀風,呢個真係強烈推薦要食。肉一啲都唔un 而烤魚叫咗酸菜味烤魚細邊,bb辣。魚嚟到見到好多配料係上面,店員亦都好細心咁解釋,魚已經可以食,不過如果想入味啲可以等多一陣先食。魚皮有啲脆,魚既肉質好好,一啲都唔腥,而且少骨。對我同我朋友來講細邊已經好足夠,當然唔少得叫兩碗飯黎撈嗰啲魚汁啦。 而飲品依度都好多選擇,黎食烤魚當然唔少得健康嘅飲品啊,呢度有自家製夏枯草,酸梅湯,蘋果茶山楂楊梅等等。個人為咗食得開胃啲就叫左依度嘅酸梅湯,好好飲好解渴,仲要唔會好似街

之前喺大陸試過食烤魚,今次第一次係香港食,

睇到餐牌因為本身唔係好識食啲咩魚點樣分啲咩魚,

同大漠羊肉串。小食做得唔錯,大漠羊肉串好有驚喜,

而烤魚叫咗酸菜味烤魚細邊,
bb辣。魚嚟到見到好多配料係上面,店員亦都好細心咁解釋,
當然唔少得叫兩碗飯黎撈嗰啲魚汁啦。

而飲品依度都好多選擇,黎食烤魚當然唔少得健康嘅飲品啊,
呢度有自家製夏枯草,酸梅湯,蘋果茶山楂楊梅等等。個人為咗食得開胃啲就叫左依度嘅酸梅湯,好好飲好解渴,仲要唔會好似街邊嗰啲咁甜,非常推薦。
2017-06-30 71 瀏覽
平日成日都會食烤魚,食來食去都係麻辣,酸辣,今次我地試下食唔辣既,唔知會唔會都係咁入味呢?我地揀左鮮茄味烤魚,因為我真係好鍾意食蕃茄,呢個蕃茄烤魚幾好,蕃茄好多,已經切好一片片,湯底帶著濃濃的蕃茄味,先說說魚,我們叫了大邊,$225 很大條唔係貴,魚肉好嫩滑,白雪雪的,但骨較多,吃的時候要小心,魚本身已經有味,乾看魚皮已經知道是煎過的。配料有:大豆芽、金針菇、唐芹、房珍菇,頭一份配料$30,秀珍菇數量多,也是我喜歡的配料,帶有少少林,但又有啲煙靱,有咬口!另外我地點了打邊爐最愛的響鈴,$30有7條,都不算太貴,這個響鈴唔似平日任飲任食𠴱啲,普通的很鬆散,呢個夾起的時間已經係結實,5秒左右就夠啦!串燒又點可以唔叫呢?(聞到隔離枱好香),呢度有燒白鱔,價錢都幾貴,我地叫左兩串,燒過塗上燒汁的白鱔真係唔同,燒既時間恰到好處,表皮唔會太燶,唔會燒焦,鱔肉亦充滿燒汁味,骨也不多,可以放心食用呀!燒牛舌同羊肉串都係上品,羊肉串強烈推介,$19一串,價錢非常合理,一上枱已經傳出陣陣So味,加上孜然粉,味道一流!羊肉除左肥肉,仲加上一啲瘦肉,半肥瘦食落都好有口感,味道都好味啲!燒牛舌我本身以為是薄切,

燒牛舌我本身以為是薄切,估唔到係厚切,咬落去煙靭無比,好有嚼勁,另外亦好juicy,牛舌比起白鱔還要出色!但我最中意的都係羊肉串XD

以為烤魚店淨係得烤魚?估唔到仲有串燒食喎!真係開心呢~
2017-06-22
2017-06-26 133 瀏覽
去完旺角逛街就梗係同朋友仔去逛下街,行到太子就發現有一間主打烤魚既餐廳,主點係可打埋邊爐,一石二鳥實在太吸引,而且仲好好食,不得不同大家分享一下。其實餐廳的位置非常接近地鐵站,就算同朋友食到好晏都唔怕冇車番屋企,地理位置尼講好方便住唔同區的朋友。而且餐廳裡面坐得非常舒服,同朋友一邊打邊爐一邊傾計就最合適不過啦。係打邊爐之前,當然要選擇要吃的烤魚,因為我朋友都唔太食得辣,最後選擇左番茄烤魚作為主食,之後再加配料就開始打邊爐啦。但聽店員介紹番麻辣烤魚係鎮店之寶,如果可以食辣的朋友絕對要嚐嚐。但蕃茄烤魚亦相當不錯,蕃茄的味道非常濃烈而且聞落好惹味,完全蓋過魚的腥味,蕃茄味深透整條烤魚。而烤魚的份量可以選擇半條或整條,但要小心魚骨比較多。而且可以選擇的配料也很多,很開心可以點很多自己喜歡的配料,尤其是響鈴和炸魚皮等。把配料放在蕃茄炸魚窩裡,味道非常夾,這樣的打邊爐算是比較少見,可以吃到有水準的烤魚絕無僅有。另外,我們也點了幾款小食,包括手拍青瓜,牛展和醉雞件等涼拌。當中我比較喜歡醉雞件,燒酒的濃度算不太濃,所以味道很平衡,酒的味道不會太濃郁,而且雞肉很滑,可以試一試。而且牛展也不錯,份量不少。

另外有兩道小食是整個晚飯裡的大愛,
好喜歡吃這家餐廳的撈魚皮,再配醬油一起吃,非常醒胃,喜歡這類涼拌的朋友要嚐嚐。

這個豬頸肉串燒也好吃到令你想再多點一份,
豬頸肉的份量算不少,而且厚厚的,再配上沙嗲醬吃,味道非常搭。

最後,一定要強烈推介這裡的特飲給大家,因為真的超級好飲。主點是,與社企的店員親手炮製的特飲,跟我們平常在打邊爐飲到的不同,而且選擇多了和比較健康。當中,我們點了生津李乾蘋果茶,個人認為絕對要點這個,味道不算很甜,食完邊爐再飲呢個蘋果茶,會幫你下火,令你冇咁熱氣,而且可以潤喉。下次再吃,一定會再點。剛好,再叫一瓶已經賣完了,所以真的非常搶手。在點菜前一定要先點這個。

如果大家經過太子,可以考慮嚐嚐這間餐廳的烤魚和打邊爐,既是聚腳地又可以品嚐好吃的烤魚。 整體來說,這家餐廳質素不錯,值得推薦給大家。
2017-05-05
2017-06-22 715 瀏覽
宜家既烤魚店真係成行成市,今晚約左成兩年無見既Phoebe同Kevin一齊食飯,就就大家啦,搵左間地點就腳既,係太子站D出口出,行兩分鐘左右就到啦!話晒芬姐介紹既,我地都期望好大呢!(芬姐係公司既食家來呀)由於我地都唔食辣既,我地就叫左鮮茄味烤魚(細邊),仲加左$30配料,有大豆芽,金菇等等,唔使10分鐘,烤魚就黎啦!估唔到細邊都咁大條,我地先試一試個湯,好清甜,剛開始時蕃茄味都唔太濃,但滾多一陣d味出晒,蕃茄已經切好片,鮮甜多汁,魚係煎過的,魚皮最正,脆口,魚肉好入味,鮮茄味浸入晒魚肉,所以食落味道好舒服,魚肉也都嫩滑多肉,不錯呀!餐廳除左烤魚,仲有其他小食,我地叫左兩個,蒜泥白肉蒜味重,上枱時蒜味好香,蒜蓉完全蓋住白肉,加上少少辣味,白肉好搞笑的,中間仲有片青瓜,減低左個辣味,食落都無咁油膩呢!另外我地仲叫左涼拌魚皮,凍凍地咁食魚皮都幾好味而且份量好多,食極都大有咁。食落有d麻油味,但我覺得重點係d花生,又脆又爽,魚皮都有手指咁長,雖然濕濕地,但係好爽口!飲品又點少得呢?呢度飲品自家煲架,我地叫左一Jar share,羅漢果茶,雪凍了的果茶,鮮渴又夠凍,夠甜,$36每人可分到兩杯,

飲品又點少得呢?呢度飲品自家煲架,我地叫左一Jar share,羅漢果茶,雪凍了的果茶,鮮渴又夠凍,夠甜,$36每人可分到兩杯,抵飲呀!

開開心心又一餐!
2017-06-17 351 瀏覽
一向是隻愛吃魚的饞嘴貓,無論蒸魚還是煎魚,河鮮還是海鮮,泥鯭還是蘇眉,都一樣能吃得津津有味。但不太吃得辣,但又喜歡吃辣的我,對於惹味刺激的川式烤魚可真是又愛又恨,既愛它的刺激,又恨自己每次都吃得頭皮發炸,大汗淋漓。不過,烤魚總還是要吃的。這次幫襯的,是在旺角砵蘭街開業的「八一蕃巴蜀烤魚店」。店子環境一般,不過這一點不太重要,因為我之所以來此,無非是為了它的烤魚而已。 七種烤魚口味中,麻辣味烤魚實在太刺激,即使小辣相信我也受不了,可以不理;鮮茄味烤魚不是我杯茶;豆豉味烤魚好像怪怪的;酸菜味烤魚又太普通;剩下來的三種口味,香辣、剁椒、泡椒,都具備辣的元素,正合我意,最後終於點了小辣的「香辣味烤魚」,讓我這饞貓一嚐久違了的辣魚風味。 先來碟涼菜「涼拌萵筍」($32),大量的蒜蓉散佈萵筍之上,碟上的酸汁藏於萵筍之下,使這「涼拌萵筍」的味道變得濃烈,稍欠清爽,不過都尚算開胃。「香辣烤鯇魚」($225/大邊)接著送來。大盤中的大邊烤魚,在沸騰的香辣汁液浸泡下,魚肉在應有的魚味以外,多添上一份有著無窮魔力的辣味,倍加吸引。三十元一份的配菜,包括金菇、秀珍菇,唐芹與大豆芽,全都是索汁能手,作為配角,吸

不過,烤魚總還是要吃的。

七種烤魚口味中,麻辣味烤魚實在太刺激,即使小辣相信我也受不了,可以不理;鮮茄味烤魚不是我杯茶;豆豉味烤魚好像怪怪的;酸菜味烤魚又太普通;剩下來的三種口味,香辣剁椒泡椒,都具備辣的元素,正合我意,最後終於點了小辣的「香辣味烤魚」,讓我這饞貓一嚐久違了的辣魚風味。
香辣烤鯇魚」($225/大邊)接著送來。大盤中的大邊烤魚,在沸騰的香辣汁液浸泡下,魚肉在應有的魚味以外,多添上一份有著無窮魔力的辣味,倍加吸引。三十元一份的配菜,包括金菇秀珍菇唐芹大豆芽,全都是索汁能手,作為配角,吸引度不比主角的烤魚遜色太多。雖然老婆仔不大愛吃烤魚,即使不計她的「貢獻」,單憑我一人之力,已幾可把整盤烤魚連同其他配料全部吃光。
吃刺激香辣的烤魚怎能不喝凍飲,見桌上餐牌中有四款自家製作的冷飲,從較常見的酸梅湯,最健康的夏枯草,到較特別的生津李乾蘋果茶都有。而我,就揀了最感興趣的「山渣楊梅特飲」喝,貪它有開胃健脾,生津解喝功效。大瓶的特飲,微酸的味道,夠清涼,也開胃,都不錯。
因為想多吃點菜,所以在眾多火鍋料中,「油麥菜」($26)成為了我唯一的選擇。把油麥菜放進烤盤中,只需一會,索汁能力超強的油麥菜便索滿香辣魚汁,效果跟秀珍菇、金菇和唐芹不遑多讓。
總不成只吃烤魚吧!所以也叫來三款串燒佐餐。
燒牛舌」($32/串)、「燒白鱔」($38/串)與「大漠羊肉串」($19/串)水準中規中矩,不算特別出色,可也不會難吃,當中「大漠羊肉串」肉質稍肥,老婆仔不太喜歡,我反而覺得幾好。
饞嘴貓吃過辣魚,滿足了。
  • 香辣烤鯇魚
2017-06-17 81 瀏覽
老實說,朋友飯聚次次黎雞煲真係無D新意食得雞黎就已經無曬胃口食其他菜今次自己發辦搞飯聚就打算黎食下烤魚鍋自家制飲品!!$36一樽真係算CP值高啦!!!配菜的價位30~50左右,性格比高吧~仲有一D特色小菜,中國地方小菜真的不得不嘗~最後,個烤魚MENU出黎~看似簡陋,但地方寬敞,與友人一起詳談旅遊經歷,細聲講大聲笑也無阻他人雅興,因為氣氛熱烈才有一種舒暢的感覺一睹肥牛真身$58色澤非常鮮嫩鮮經,都有成8塊左右,無咩脂肪,所以啖啖都是肉叫左個酸菜魚烤魚由於朋友怕食到太多魚骨就專登叫左魽魚魚身果然魽魚的骨比較完整連成一節,所以好容易地就起到成副肉骨加上,魚刺少左,變成每一塊魚塊都大大件,與一大堆酸菜及汁醬相為結合就非常有鮮味條魚更可加上$30就會有大豆芽、秀珍菇、金針菇、唐芹!!!全部都是吸味超強的配料,非常豐富除此之外,我地更叫上了炸魚皮、響玲,實行吸曬酸菜味的大食計劃畢竟酸菜味酸酸甜甜的關係,令到個胃口不會過滿,反而更能食更多小配料同埋爽水太勁,服務員都好NICE咁幫我地加湯水.....最後,我地將薯仔片、娃娃菜作結尾。一邊聊天,一邊慢慢好似煲湯咁等材料煮淋,薯仔片的軟綿口感,娃娃菜的

老實說,朋友飯聚次次黎雞煲真係無D新意
食得雞黎就已經無曬胃口食其他菜
今次自己發辦搞飯聚就打算黎食下烤魚鍋
自家制飲品!!$36一樽真係算CP值高啦!!!

配菜的價位30~50左右,性格比高吧~

仲有一D特色小菜,中國地方小菜真的不得不嘗~

最後,個烤魚MENU出黎~

一睹肥牛真身$58
色澤非常鮮嫩鮮經,都有成8塊左右,無咩脂肪,所以啖啖都是肉

叫左個酸菜魚烤魚
由於朋友怕食到太多魚骨就專登叫左魽魚魚身
果然魽魚的骨比較完整連成一節,所以好容易地就起到成副肉骨
條魚更可加上$30就會有大豆芽、秀珍菇、金針菇、唐芹!!!
全部都是吸味超強的配料,非常豐富
酸菜味烤魚

同埋爽水太勁,服務員都好NICE咁幫我地加湯水.....

最後,我地將薯仔片、娃娃菜作結尾。一邊聊天,一邊慢慢好似煲湯咁等材料煮淋,薯仔片的軟綿口感,娃娃菜的清甜都一一帶起

另,特別建議大家飲佢地自家制的飲品。清熱解渴就不在話下,總比飲汽水來得健康!!
2017-04-24
酸菜味烤魚
香港幾乎每區都有火鍋店, 一個圓型大鍋, 自己喜歡的生料放在滾起湯底變熟, 熱呼呼送進口裡的感覺特別美味. 好幾次吃不同店的水煮魚/牛都是全部弄好以一大個盤上枱, 總覺得很浪費充滿辣椒香料和精華的湯底, 不如來個烤魚+火鍋吧! 今日行得太多路, 泊車泊到老遠, 趁個鍋未上枱order個小食 芥末木耳 ($28) 這個健康食物, 淨吃是沒有味道的, 但加入Wasabi即刻搖身一變成為好味的「前菜」, 怕wasabi味的fd都接受到, 木耳很爽脆, 味道好清新而不嗆喉, 很開胃. 從不浪費食物的我, 「食得哂先至好嗌」地order細邊的剁椒味烤魚($185), 問了店員有幾辣. 就知道是越食越辣的所以只叫了小辣. 沒多久便送來了, 好多京葱和洋蔥, 第一件事便是掉哂d芫茜. 心目中的剁椒是所有辣椒都剁得碎碎的然後辣味全數釋出, 呷了口頭啖湯, 是刺激的漸辣味, 慢性麻入味蕾中. 即使小辣, 亦是眾多款式的最辣的. 大啖肉一咬, 勁入味!! 識食一定是先夾一大份肉再浸一浸湯底, 連魚皮都勁好味, 整個小碟都是魚骨, 吃著吃著有如待應所講--越吃越辣, 所有剁成小粒的各種"椒

芥末木耳 ($28)

大啖肉一咬, 勁入味!! 識食一定是先夾一大份肉再浸一浸湯底, 連魚皮都勁好味, 整個小碟都是魚骨, 吃著吃著有如待應所講--越吃越辣, 所有剁成小粒的各種"椒"在口中揮發, 白色粗粗地洋蔥滾到好林而且入哂味, 此時已經滿頭大汗!

沒浪費湯底, order幾個較索湯底的生料(真正汁都撈埋), 加了小許魚湯.

竹笙 ($38)
食親譚仔必叫, 係平時超級市場海味area的竹笙, 最適合索湯, 因為無響鈴油炸過的「熱氣」, 而且價錢尚算親民, 放入充滿魚味和椒香的湯底拖一拖, 超燙口!

生粉皮 ($22)
其實不知生粉皮是甚麼東東, 原來是「雞絲粉皮」中的粉皮, 淥一段時間變透明的傢伙. 又一索湯底之選.

肥牛 ($60)
我覺得無論是普通打邊爐, 以至雞煲, 水煮, 肥牛是必叫的item, 識食一定在同一餐吃水煮魚和水煮肥牛, 肥牛切得厚薄適中, 沒有過多肥膏, 而且送上枱時牛肉顏色看得出是剛從凍櫃拿出的, 加分!

冰鎮酸梅湯 ($36)

通常打邊爐不會叫一jar jar飲品, 糖水水多過料. 但見是「自家製」儘管一試, 不太甜, 真亦都好解渴. 之後還叫多了一jar...解辣!

今次只有兩個口叫不到太多, 下次叫多兩個fd可以嗌多d開心share, 如果有個option叫「半份」相信我地會食得更happy~

用餐期間聽到好幾個booking call, 好在我倆早了來吃.
題外話/補充資料: 坐得舒服
2017-06-15
  • 剁椒味烤魚
  • 冰鎮酸梅湯
2017-06-14 44 瀏覽
人哋話冬天就最好打邊爐,雖然而家咁熱,但係打邊爐嘅人確實唔少。唔知大家打邊爐嘅時候最鍾意食啲乜嘢湯底呢。我個人就最鍾意食啲湯底比較濃郁啲,甚至係有酒味嘅。因為我身為一個比較寒底嘅人就好鍾意飲完湯個身有種熱辣辣咁嘅感覺。呢度出名嘅除咗係烤魚之外,仲會有一個益生菌醉雞鍋。湯經過長時間煲過,好濃嘅湯,入邊仲有唔同嘅菇類,有茶樹菇,金菇,雞髀菇同埋靈芝菇。我哋叫咗一隻雞嘅份量,佢俾咗兩碟,一碟就有半隻雞嘅份量,其實半隻雞嘅份量已經非常之足夠三至四個人食。本身個湯底已經夠晒濃郁,夠晒好飲,但係再加埋已經醃制過嘅醉雞,嗰種刺激嘅感覺更加暖入心。真係飲完成個人都暖晒非常之正!除咗雞窩之外,如果想食啲串燒的話,呢度都提供左好多唔同類型。特別推薦就係牛脷同埋白膳。牛脷一串已經有三件,咬落去厚身,有口感,非常好食。另外白鱔仲配埋拒特製嘅醬汁,食落去嘅鮮味之餘仲會有醬汁嘅味道。仲有呢一個小食涼拌魚皮,魚皮係比較傳統嘅做法,係以前嘅粥店先至會有呢一樣嘢食。而家真係買少見少,因為整工序都十分之多。但係往往工序越多嘅嘢就越好食。用上麻油同胡椒調味,再配上嘢味嘅蔥同埋姜,惹味非常。另外仲有個飲品,並唔係你普通嘅汽水

牛脷一串已經有三件,咬落去厚身,有口感,非常好食。

另外仲有個飲品,並唔係你普通嘅汽水,而係共廚家作的成果,又好味,好特別,真係十分需要支持。
2017-06-14 101 瀏覽
收工嘅時候一大班同事想傾吓計,其中一個同事就住喺太子嗰邊,所以就介紹左呢間烤魚俾我哋食,原來呢同我之前食過嘅荃灣烤魚係同一個老闆嘅。平時得兩個人嘅時候最多都係食小半邊嘅烤魚,今次夠晒多人終於可以食一條全魚。原來嘅份量真係非常之大,半邊已經有一隻手臂咁粗。初頭有位同事都幾擔心,因為佢不嬲都食開鉗魚,佢嫌鯇魚嗰陣味道太腥,所以唔多鍾意食。但係如果食魽魚嘅話呢個份量係應該唔夠我哋咁多人食。所以今次就試吓鯇魚,但係結果玩魚嘅味道一啲都唔腥,佢10分容易就接受左。魚肉又非常之厚身,食落去好滑,而魚已經預先烤製過,所以會有少少香脆,同埋火炭嘅烤味,好味。味道來講呢度有6種味道,有着一般嘅麻辣味,香辣味,比較小有嘅豆豉味同埋鮮茄味都會有。今日就揀咗麻辣嘅味道,但係因為唔係個個都食得咁辣,所以我哋就揀咗個小辣先啦,出嚟個樣辣椒其實都好多,都擔心,但係食到一半嘅時候都可以接受。味道濃而香,麻而不辣。最值得一提嘅就係佢個湯底,如果滾得耐咗個湯無唒,再加嘅並唔係味精湯,而係濃郁嘅奶白色魚湯,所以由頭食到落尾都可以保持個湯嘅濃郁。本身個魚無任何配菜嘅,所以如果加多$40就會有芹菜,芽菜,金菇同葱。建議一定要加

本身個魚無任何配菜嘅,所以如果加多$40就會有芹菜,芽菜,金菇同葱。建議一定要加,因為加落去啲蔬菜會吸收整個湯底嘅味道,特別好食。

如果仲唔夠食嘅話就加埋佢啲火鍋配菜,包保夠飽,特別推薦嘅就係喺呢度嘅薯粉,薯粉配烤魚係完美嘅配搭。

仲有肥牛,男人的另一個浪漫。

另外仲想提一提嘅就係老闆娘嘅服務態度,佢完全冇架子,成日都會出嚟問下你有啲乜嘢特別嘅需要,同埋無限地為我哋加湯,好貼心。

2017-06-13 70 瀏覽
今晚來到太子吃四川菜,說到四川菜當然要吃烤魚這裡的烤魚口味眾多,有麻辣、香辣、剁椒、泡椒、酸菜、鮮茄、豆豉!仲可以自選辣度傳統的大、細邊、全條是鯇魚、新出的魽魚是比較細條,全條等於鯇魚的大邊左右,但比起鯇魚更小骨。我本來點了走辣的番茄味魽魚$235,加了一份配菜 $30誰知店員來了細邊的鯇魚一開始被滿滿的材料蓋住,我都不知道是什麼魚,後來吃到魚肉的時候,感覺味道像鯇魚般一問之下才知道原來店員來錯了細邊不過錯有錯著,我們只有兩個人,細邊的份量已經足夠了魚肉鮮美嫩滑,不過鯇魚的缺點就是太多骨! 鮮茄湯頭用上新鮮番茄,味道清甜濃郁,烤魚的胡椒味重,滲透在茄湯中,惹味而不攻鼻,味道剛好。點了烤魚的話一定要加一份配菜才好吃,首份四款材料才$30(再加需$38),有秀珍菇、金針菇、芹菜、大豆芽,用烤魚的湯底淆製,令整鍋烤魚更加香氣撲鼻!我們還點了一份炸芋片$30,芋片太薄,而且感覺不太新鮮不知道是否因為颱風關係沒有新食材,像是買剩貨般。小食方面點了一款涼拌萵筍$32口感爽脆 味道不錯,用上醋、麻油和蒜泥調味,是款開胃小食。但$32這個份量未免太少了整體感覺還好,主角烤魚夠鮮甜嫩滑
今晚來到太子吃四川菜,說到四川菜當然要吃烤魚
我本來點了走辣的番茄味魽魚$235,加了一份配菜 $30
誰知店員來了細邊的鯇魚
一問之下才知道原來店員來錯了細邊
不過錯有錯著,我們只有兩個人,細邊的份量已經足夠了
魚肉鮮美嫩滑,不過鯇魚的缺點就是太多骨!
炸芋片
我們還點了一份炸芋片$30,芋片太薄,而且感覺不太新鮮
不知道是否因為颱風關係沒有新食材,像是買剩貨般。
涼拌萵筍
小食方面點了一款涼拌萵筍$32
整體感覺還好,主角烤魚夠鮮甜嫩滑
涼拌萵筍
2017-06-13 52 瀏覽
好耐都冇食過烤魚, 今日約朋友一行2人, 7點鐘黎到時間仲早~ 即刻有位!睇MENU佢都有好多唔同既烤魚選擇! 而且有好多打邊爐既配材, 仲有D 熟食! 烤魚有分全魚、大邊同細邊...平時辣味既烤魚就食過...不過天氣咁熱唔食辣!食蕃茄味烤魚!大邊夠我地2個女仔食!加啲打邊爐既配料!叫左菇, 菜同埋腐竹! 清清地加落去魚湯入面! 好好味! 魚魚面層滿滿既蕃茄! 條魚好滑入味!面層仲落左啲串燒用既調味粉(唔知叫乜)啲湯好甜呀!我地係咁加湯飲埋啲湯!好滿足既一餐!
烤魚有分全魚、大邊同細邊...
平時辣味既烤魚就食過...不過天氣咁熱唔食辣!
食蕃茄味烤魚!
大邊夠我地2個女仔食!加啲打邊爐既配料!
叫左菇, 菜同埋腐竹! 清清地加落去魚湯入面! 好好味!
魚魚面層滿滿既蕃茄!

我地係咁加湯飲埋啲湯!
好滿足既一餐!
2017-06-07
2017-06-12 82 瀏覽
食烤魚可能大家都係講得出好好好好出名個一兩間, 但係排隊排到想死, 有時真係唔係好想排, 好彩冒住周圍食既精神, 終於搵到另一間烤魚都係幾有質素既, 就係呢間八一蕃!呢度除左食烤魚仲有雞煲, 仲有串燒叫添!雖然得兩個人, 但我又想食魚又想食雞, 一於兩個叫哂! 不過之前就叫左D串燒同小食先。一個係夫妻肺片, 少少辣, 但好足料, 開下胃幾好! 串燒就叫白鱔及火雞腎, 白鱔好軟, 火雞腎就差少少, 不過唔係太差既。話咁快叫左既烤魚就到啦~~~呢個係巴蜀烤魽魚香辣味, 雖然係全魚, 但係唔係太大條, 而且呢個無咁多骨, 岩哂我地呢D又要食又唔要骨既人, 哈哈。辣度揀左小辣, 但我地都覺得係可以再辣D, 辣D應該會更好味! 條魚本身就好軟身好滑, 食落唔會腥, 係正既!跟住就到雞煲啦! 我地點既係唔辣, 不過食雞煲果然係要食麻辣先夠過癮, 佢本身D香料係好香, 但點左唔辣總係覺得差左D野咁, 但D雞係幾好食!瘋狂的又食烤魚又食雞煲, 一次滿足左兩個願望, 正!
呢度除左食烤魚仲有雞煲, 仲有串燒叫添!

一個係夫妻肺片, 少少辣, 但好足料, 開下胃幾好!

條魚本身就好軟身好滑, 食落唔會腥, 係正既!

瘋狂的又食烤魚又食雞煲, 一次滿足左兩個願望, 正!
屋企人好鍾意食魚,雖然我知道出面有好多人都唔食魚,但係同時都會有好多人鍾意食魚嘅!太子內街不嬲都有好多美味餐廳=] 酸菜味烤魚全魚$336 一大條魚, 佔晒成個煲,表面富有大部份芫荽,好香呀! 如果不喜歡芫荽的話一定要提早揚聲。 我哋另外都有加錢叫跟魚首份配菜$30(大豆芽,金針菇,唐芹,秀珍菇) 魚分量不算太大藏在中間裏面。 肉質都好滑,吸收了酸菜的蒜香味,酸菜湯也可以飲! 肥牛$60 除了與之外,也可以吃牛,分量不是很大,不過肉質不錯,脂肪分布尚算平均。 烏冬$20 還不夠飽,就叫一個烏冬,然後就完全飽了。 值得一提的是,服務員的態度很好,顧客也感到很舒服。 反而有些顧客無理取鬧更加令人為之側目😒⋯

酸菜味烤魚全魚$336

一大條魚, 佔晒成個煲,表面富有大部份芫荽,好香呀!
如果不喜歡芫荽的話一定要提早揚聲。
魚分量不算太大藏在中間裏面。
肉質都好滑,吸收了酸菜的蒜香味,酸菜湯也可以飲!

肥牛$60

烏冬$20
還不夠飽,就叫一個烏冬,然後就完全飽了。

值得一提的是,服務員的態度很好,顧客也感到很舒服。
反而有些顧客無理取鬧更加令人為之側目😒⋯

2017-06-11 165 瀏覽
近年雞煲的人氣依然高企,有著一眾“死心”的粉絲,所以外出吃火鍋時也總會配上雞煲的一環。反之他的鄰居:烤魚的氣勢像是稍有不及,然而我自己則偏愛吃魚多於雞,又想到上一次吃烤魚已是大半年前的事了......因此決定今夜相約鍾愛烤魚的友人來個“烤魚之夜”-朋友家住旺角,說要帶我到平日自己吃烤魚的地方,她說那間烤魚店可有不同份量的烤魚選擇,比較適合今晚只有二人的我倆還沒坐下已見不少食客,店子小小也挺滿座喔有多種口味的烤魚,最後我們選了鮮茄味(細邊)HKd$185並配上一份配菜HKd$30其後再另加了一份鮮魚卜HKd$35重口味人仕可自行“混醬”店内亦有不少涼拌及串燒,趁著烤魚還未到來就先食個雞絲粉皮HKd$34來做前菜吧吃到一半,主角便出場,想不到細邊的份量也蠻大的相信若食量不大的話三人分吃也會足夠難怪朋友只讓點選一款火鍋配料烤魚調味不錯,配上足料鮮茄,微辣帶酸,開胃非常,是種適合夏天的味道喔而魚卜份量也十分充足並且新鮮,讓我吃得心滿意足有吃當然有喝,不喝啤酒也少不免喝罐汽水吧雖然份量頗多,幸好我跟朋友的戰鬥力也不弱,邊吃邊聊,最後也吃光光就這也跟朋友吃個夠,捧著滿滿的肚子回家去了
因此決定今夜相約鍾愛烤魚的友人來個“烤魚之夜”

還沒坐下已見不少食客,店子小小也挺滿座喔

其後再另加了一份鮮魚卜HKd$35

重口味人仕可自行“混醬”

店内亦有不少涼拌及串燒,
趁著烤魚還未到來就先食個雞絲粉皮HKd$34來做前菜吧

吃到一半,主角便出場,想不到細邊的份量也蠻大的
相信若食量不大的話三人分吃也會足夠

難怪朋友只讓點選一款火鍋配料

而魚卜份量也十分充足並且新鮮,讓我吃得心滿意足

有吃當然有喝,不喝啤酒也少不免喝罐汽水吧

就這也跟朋友吃個夠,捧著滿滿的肚子回家去了
2017-06-10
雖然我唔係好鍾意食魚,但係朋友就好鍾意食魚啦!今次唔食普通嘅打邊爐,走去食烤魚。這間餐廳位於太子,裝修有中國風,都幾多客人。酸菜味烤魚全魚$336最驚身邊的朋友唔食得辣,所以討論左一陣決定酸菜。酸菜味其實都有好多酸菜,酸味十足。而且烤魚大大條,大過個盆!下面嘅火爐就平均加熱,條魚等一陣就食得,本身都煎過所以好香口,唔使擔心好似清蒸咁啦。與有分大邊/小邊,大邊就係包埋尾,但係我哋主力都係想食魚,所以就叫左全條魚,如果想平啲嘅話可以選擇半條魚。跟魚首份配菜加多$30有大豆芽,金針菇,唐芹和秀珍菇總共四款不同的菜類。除了吃一些煎過的烤魚之外,當然要飲健康飲品!生津李乾蘋果茶$36 清新到不得了,而且糖分不高,不必擔心過甜的問題。

這間餐廳位於太子,裝修有中國風,都幾多客人。

酸菜味烤魚全魚$336