天外天

Above & Beyond
2020-01-01 881 瀏覽
早前媽咪生日,就同佢黎左呢度飲個靚早茶好好彩我地有book位所以坐到window seat冷盤小食我地叫左個話梅浸豬手,幾入味,同埋最重要嘅係非常乾淨,有時啲餐廳豬手上面仲有好多豬毛但呢度絕對冇! XO醬煎腸粉都好食唔會好油膩同埋有少少辣辣地好開胃黑椒火鴨生煎包幾得意第一次食唔係豬肉餡嘅生煎包好彩都冇令我地失望👍🏻胡椒味好重好好食椒鹽龍鬚都好好食,呢啲香口野最緊要唔好整到好厚粉,呢度處理得啱啱好🥰仲有鵪鶉旦燒賣都好食!依家好少地方有得食!同埋鮮奶蛋撻都OK幾好食
早前媽咪生日,就同佢黎左呢度飲個靚早茶

好好彩我地有book位所以坐到window seat

XO醬煎腸粉都好食唔會好油膩同埋有少少辣辣地好開胃

黑椒火鴨生煎包

仲有鵪鶉旦燒賣都好食!依家好少地方有得食!
同埋鮮奶蛋撻都OK幾好食

Visited there for anniversary but very disappointing. Their managers and waitresses are nice to foreigners but cool to the local customers. One will have expectations to their customer service not only because it is a outlet of a teaching hotel but also the customer needs to pay at least $800 per head. Will not go again in the near future.
  • 片皮鴨
2019-11-05 1269 瀏覽
受到港遊玩的台灣好友邀約,到尖東的天外天中菜見面吃個晚飯,由於她住於這酒店,所以可以點比較實惠的品味香港菜單。各選了一款菜單,可以比較一下。每人有幾款前菜小食,個人比較喜歡的有:香芒帶子沙律及蜜汁叉燒,帶子夠厚實新鮮,配上沙律醬也充滿中式味道;叉燒烤得脆邊,蜜汁也很清甜。湯品則是燉竹笙及南瓜羹,燉竹笙的高湯濃厚,配料也煮得盡吸湯汁精華,相得益彰;南瓜羹則有松露香氣,清香幼滑。主菜的古法蒸斑件蒸煮時間做得剛好,魚鮮十足;鳳梨咕嚕肉肉塊炸得香脆,甜酸醬汁也很到位。炒飯、甜品也吃得出師傅功架,令人很滿足!

炒飯、甜品也吃得出師傅功架,令人很滿足!
2019-08-31
2019-10-21 1585 瀏覽
印象中這間中餐廳很難訂枱,所以經常遺忘了它的存在,直至最近有訂枱網經常出现它的名字便試下訂枱吧!不知是否社會事件拖累下,只得幾枱客,侍應也很殷勤招待,自己習惯去到一些級數較高嘅中菜廳就一定要試下他們湯頭,是否味精湯底,如果係靠味精的就早些拜拜,不要浪费金錢;先點了個蟹肉燕窩茸灌湯餃,感覺大厨有用心機去調教這個味道,餡料有松茸,理應湯頭吾應該搶去松茸香味,可惜松茸太少了,揭開蓋一點香氣都嗅不到,不如菜名吾好加上松茸好過,還有一點就是個湯吾夠熱,是暖的,係放了久没人跟單還是什么原因就不得而知了;叉燒包餡料十足,拿出來熱烘烘的叫了個芥茉M6和牛,吾冧有點韌還要有渣,早知食蝦好過;甜品就叫個馬拉糕,未至于好軟熟,都好好味。望住這個景補償一下心靈吧會不會再來,随緣。

叉燒包餡料十足,拿出來熱烘烘的

叫了個芥茉M6和牛,吾冧有點韌還要有渣,早知食蝦好過

甜品就叫個馬拉糕,未至于好軟熟,都好好味。

望住這個景補償一下心靈吧

會不會再來,随緣。
2019-10-20
午餐
2019-10-12 1605 瀏覽
早前喺openrice搵食咁啱見到天外天做85折,即刻嗱嗱聲訂枱同屋企人飲茶啦,餐廳都好好,安排到海景位一行四人我點得太多嘢啦,瑤柱蟹肉灌湯餃同黑椒火鴨生煎包係我推介嘅,灌湯餃夠多蟹肉湯又甜,生煎包夠黑椒味我鍾意🤤而阿姨好鍾意肉鬆臘味蘿蔔糕,話佢外脆內軟,我就負責食哂啲肉鬆😂阿媽就鍾意個蜆蚧炸鯪魚球,我本人唔係好鍾意食鯪魚球都覺得係幾好食嘅,夠彈牙。不過呢度啲湯麵只係一人份咁細碗,所以我今次選擇咗叫哂點心唔叫麵填肚啦😌
2019-10-01 4957 瀏覽
坐擁無敵海景的餐廳多的是,但近在咫尺的卻不是太多,天外天是其中一間令人感到伸手即可觸及的感覺,每次到來都感到無比的舒暢。 很久沒有與一眾食友聚首一堂,心情特別興奮。由前菜三拼來打開序幕,清酒醉鮑魚爽滑軟腍,散發出陣陣酒香;紅蜇頭伴青瓜則冰涼爽脆,點點的麻油香,清新醒胃;最後的百花乳豬件外型飽滿,香脆的乳豬下是爽口彈牙的蝦膠,層次豐富,如果加點醬汁會更好吃。 一碗碧綠的生拆的蟹肉菜苗羹送來,賣相清新淡雅,掏上一匙,內有無數新我鮮生拆的白雪雪蟹肉混和其中,口感滑溜,鮮甜在口中盤旋,美味美味。 過了一會兒,餐廳端出了招牌菜的港式片皮鴨,侍者已將鴨肉排得整整齊齊,以摩摩皮包來吃,味道不俗。 接著的紅梅香燒大蝦皇,賣相精緻,蝦球外脆內爽,配合酸甜醒胃的醬汁,令人回味。 是晚的戲肉來了,是法國Sturia Oscietra魚子醬蟹肉炒蛋白。賣相已拿滿分,每一份炒蛋白也會配上一盒15克的Sturia Oscietra,再加上香檳,令體驗更上一層樓。事實上咸鮮的魚子醬的確為蟹肉炒蛋白帶來了提味添鮮的作用,喝上一口氣泡柔和的香檳,完美的魚子體驗。 而金蒜M9澳洲和牛粒立刻令味蕾尋回了刺激
而金蒜M9澳洲和牛粒立刻令味蕾尋回了刺激,香濃惹味的調味下,和牛粒的油香更顯甘香肥美,而且入口即溶,滋味無窮。
主菜吃完了,來一個金盞玉如意,不但中和了油膩,賣相也賞心悅目,難得的是多款蔬菜的生熟度竟十分一致,非常爽口,足證師傅功力之深厚。
桂花燉雪梨拼紅桑子乳酪小籠包兩者中西兼備,先嚐一口潤喉的燉雪梨,清甜淡香;小籠包則是甜美醒胃的代表,為是晚劃上句號。
2019-09-29 1289 瀏覽
Splendid view up at the 28th of Hotel Icon.The signature Peking Duck is a disaster. Seriously the portion was a bit small for a one whole duck. The taste of the meat was not juicy nor charcoal, it was just dry and plain.Other matters were so far so good, nothing really special and impressive. Only the fried fish fillets was nice. Hence, all the premium went to the classy settings, if you're looking for good Chinese food, this is not a first priority.

片皮鴨
2019-09-28 906 瀏覽
今日揀咗天外天飲茶,訂座嗰時冇指明要海景位都安排到海景位,媽媽勁開心😃 一行三人我地點咗瑤柱蟹肉灌湯餃,蝦餃,牛肝菌燒賣,叉燒包,羊肚菌牛肉腸粉,芝士鮮蝦角,黑椒火鴨生煎包,蝦球上海伊麵,個人特別鍾意灌湯餃同伊麵,而媽媽就食海景食飽。順帶一讚係呢度嘅前菜係甜合桃而唔係我最討厭嘅醃菜
2019-09-25 1205 瀏覽
工作忙碌做到無停手,今日終於可以約埋幾個同事一齊收工去食好嘢!今次選擇咗呢間位於尖沙咀嘅天外天,大家都想好好咁Relax一吓,望住靚景品嚐晚餐💕一開始上左個合桃小食,甜甜地好香脆👍🏻之後上嘅第一道菜係一個黑松露燻蛋🥚黑松露好多,超級濃郁,半熟嘅流心燻蛋,蛋黃汁呈半流質狀態,入口超好食🤤叉燒非常出色!鹹到適中,就算空口食都覺得唔膩唔口乾👍🏻燒肉脂肪非常均勻,食落一啲都唔肥膩☺️之後仲有叫片皮鴨,呢款就不過不失啦!反而個牛柳粒又幾好食喎👍🏻厚得嚟,入口一啲都唔韌!但芝士焗龍蝦就麻麻哋啦😟芝士太多,多得嚟我又唔覺得個芝士味好濃郁,龍蝦肉又少鵝肝好食👍🏻最後食埋個杏仁蛋白糖水,不過都係一般般,蛋白得好少,少到無咁😟擺盤就擺得靚,用嚟打卡呃下like就得😂

一開始上左個合桃小食,甜甜地好香脆👍🏻
之後上嘅第一道菜係一個黑松露燻蛋🥚

之後仲有叫片皮鴨,呢款就不過不失啦!
反而個牛柳粒又幾好食喎👍🏻厚得嚟,入口一啲都唔韌!
鵝肝好食👍🏻

擺盤就擺得靚,用嚟打卡呃下like就得😂
2019-09-24 976 瀏覽
天外天算係高質素既飲茶點心餐廳,作為開胃小食蜜餞合桃果仁稱得上用心製作及優質之選。甜甜的糖衣蓋過合桃淡淡的苦澀味,糖衣外殻脆身而果仁不會軟,一小碟確不夠!今日食飯人少少,而且唔肚餓,叫既點心唔多,以下只係列舉部份點心:上湯蝦球依麪:麵身唔會過淋,蝦球爽口有鮮味,但略嫌份量太少。個人認為湯底太杰,有些許似「軒」汁多於湯,如果稍微稀釋會更好。鵪春旦燒賣:超水準,有誠意。用上小小的鵪春蛋,單係去殼已經麻煩,難得蛋白光滑無崩,而且內裡仲係流心,以蒸點黎講時間火候非常到家!豬肉調味恰到好處,肉質彈牙,值得推薦。鮮奶撻:好奇怪,鮮奶無味似水,甜味也輕薄,撻皮也唔甜,朋友話食到咸味,微甜配咸/輕甜感覺奇怪,唔好試。

上湯蝦球依麪:

鵪春旦燒賣:

鮮奶撻:
工作實在太忙碌,堆積了幾個食評!只好先寫記憶猶新的 2 個。星期日懶洋洋的早上,10點半臨時打電話試訂Above & Beyond,竟然 11點有位, 馬上出門,來個週日 brunch !多次來這裡吃飯,不管是喝茶食點心,午餐或晚餐,基本都沒有失望,不時會有新款點心,食物和服務水準穩定 !我們叫了龍井茶,茗茶每位 $35, hubby 泡龍井茶,習慣把泡茶的熱水壺壺蓋打開,不同於普洱需要大滾水100℃,泡龍井茶用85~90℃ 溫度的水就好了,而且是先加水落杯子,然後才放茶葉。特別要贊 Cindy我們把壺蓋打開,她問了原因,知道後幫我們加熱水的時候,我們可以特別要求,她卻加了一點點冷水,把水的溫度降了點!星期日沒有套餐,只能散點,先點了 6 個點心,灌湯餃 2 客、牛肝菌燒賣、黑松露野菌餃、叉燒包、魚子龍蝦餃和鮮奶蛋撻仔,hubby 後來多加了燒鵝酥,陳醋珠蟹餃。***看著收條寫食評,剛發現我們只叫了一個陳醋珠蟹餃,但算了 2 個,下次一定要討回。灌湯餃上湯味道剛好,不太濃!湯裡的 2 小塊蟹肉很鮮味,餃子裡面滿滿的湯汁和蟹肉蓉,我們很滿足笑著對望牛肝菌燒賣比較普通,沒有什麼特別黑松露野

特別要贊 Cindy

牛肝菌燒賣
比較普通,沒有什麼特別

黑松露野菌餃
餃子外皮薄薄,野菌新鮮,黑松露味道不算濃,剛好

叉燒包
不過不失,及格
魚子龍蝦餃

有驚喜,餃皮晶瑩,龍蝦味鮮而濃,魚子 caviar 非常新鮮大粒,有爆口的感覺

鮮奶蛋撻仔
作為甜品,鮮奶嫩滑,不錯的選擇

陳醋珠蟹餃
陳醋起了畫龍點睛的作用

燒鵝酥
不錯,但不算特別

茶靚點心正,差不多 2 小時的 brunch,滿足的一個星期天 !

龍井

2019-09-22
龍井
2019-09-22 620 瀏覽
為左母親節唔駛出去同人逼食飯 我地好多時都會提早慶祝😎今年黎到Hotel Icon 入面既呢間天外天食飯慶祝小食叫左招牌之一差燒 差燒又香又淋 密汁味好重 係我至愛😍跟住有蟹肉菜羹好多蟹肉係入面但唔夠熱 得唔到鐘意熱食既呀媽喜愛😅片皮鴨半隻 每人都包到2-3舊 但去皮有d乾 又無野熱住 凍左就太硬🙄鮑魚雞粒煲4-5隻鮑魚到煮得好香😍川辣蝦球蝦又大又爽 辣辣地好好食甜本叫左個茉莉花茶蕉糖燉蛋 茶味好重好好食😛其他人食湯丸同杏仁茶都話唔錯☺️
為左母親節唔駛出去同人逼食飯 我地好多時都會提早慶祝😎

甜本叫左個茉莉花茶蕉糖燉蛋 茶味好重好好食😛

其他人食湯丸同杏仁茶都話唔錯☺️
2019-04-20
2019-09-20 677 瀏覽
屬於中式fine dining,甫進餐廳感覺很高級,坐的位置也很理想,一張圓枱倚靠維港美景,等待朋友之際細看餐牌,價錢屬中高,但坐下一段時間都未見有侍應上前招待。齊人了,等開茶、點菜又等了好一段時間,不知是否酒店業真的在節流,只見一位侍應來來回回,不斷走動,還要負責「片皮鴨」片皮,人手緊絀問題可想而知。這裏的叉燒很驚喜,我們還encore點了兩碟、片皮鴨一般,面粉皮很厚、蟹肉羹還可以,個人認為素鵝較片皮鴨出色。

2019-09-17 865 瀏覽
男朋友預定了Hotel Icon 28樓的天外天餐廳幫我慶祝生日,我地Order左佢最出名的扁皮鴨套餐。窗邊位數果唔多,以4人枱位主,我地訂位的時候,已經full booking。一坐低,有侍應問我地飲咩茶茶方面,我地叫左一壺 碧螺春。 茶味清香,唔錯。之後侍應就送上一碟琥珀合桃。合桃幾香口,新鮮,帶有少少蜜糖的甜味。 頭盤的3款食物都唔錯。青瓜同海蜇頭非常爽脆,但味道就較為清淡;而個安格斯脆腩片,塊肉外層煎香左,中間的肉較軟,可能凍左,味道一般 ;個鮑魚撻好鬆化,配埋鮑汁,幾好食 到主菜,呢度係半隻鴨的份量,切開大約有9件左右,而麵皮同鴨件的數量都係一樣。個鴨非常香肉味,鮮嫩軟林,不愧係主打菜;但就略嫌少左肉汁。唔知係咪港式的做法關係,個鴨皮比較軟林,切得都比較厚身,比較難包,太大塊。整體可以,好飽肚! 個蟹肉菜苗羹好足料,好多蟹肉,味道清淡一點,但可以消一消頭先扁皮鴨的油膩感。 個櫻花蝦帶子炒飯非常香口,唔算好油。雖然好飽,但佢會令你食完一啖又一啖 呢個乾燒蝦球非常彈牙,而且好大粒。唯一的問題是個汁。佢

呢個乾燒蝦球非常彈牙,而且好大粒。唯一的問題是個汁。佢配的呢款酸辣汁,同蝦球唔係幾夾,有點失色

最後,甜品係一個芒果熱情果泡芙,面層的熱情果果凍好酸,而個泡芙都已經林哂,放左好耐咁,比較失望

我地額外order 左壽桃,餐廳都有擺盤,寫上Happy Birthday 🥳

整體餐廳的食物質素唔錯,食材新鮮,味道不俗,氣氛同環境優雅,情侶們慶祝節日可以考慮一下!
2019-09-15
  • 片皮鴨
  • 生拆蟹肉菜苗羹
仲有幾日就中秋節,有無諗過去邊度慶祝?最好就係可以享受美食之餘,又能欣賞到月色。雖然近日大家未必有心情,但難得可以跟家人共聚的日子,就要好好把握,對嗎?早前係Hotel Icon頂樓更天外天用膳,不單品嚐了新任行政總廚黃子其師傅的手勢,更可以欣賞香港璀璨的燈色與夜景。前菜 紅蜇頭拌青瓜、清酒醉鮑魚及百花乳豬件 由淡至濃,帶來三款不同口味。就由紅蜇頭拌青瓜開始,口感清新爽脆;隨後的清酒醉鮑魚就最得我心,淡淡的酒香完全滲入鮑魚,質感柔韌有嚼口,確是找不到挑剔的地方。到了百花乳豬件,吸收江南百花雞的理念,在乳豬皮下釀上蝦膠,香脆與彈牙兩種不同質感同存,卻沒有違和感。生拆蟹肉菜苗羹蟹肉拆得仔細,毫無碎殼,印象分滿分,選用花蟹肉,味道更覺鮮甜,菜苗刴得細緻,卻又不帶半絲「臭青」味,反而有種清新的感覺,在這個炎夏,能喝上一碗真好。法國Sturia Oscietra 魚子醬蟹肉炒蛋白 在中菜中引入魚子醬,的確是個大膽的構思,甜美的蟹肉,加上炒得嫩滑的蛋白,雪白可人,放上矜貴的法國 Sturia Oscietra 魚子醬,黑白相映,賣相一流,魚子醬在舌尖迸裂,濃郁的味道隨之而來,與蛋
仲有幾日就中秋節,有無諗過去邊度慶祝?

最好就係可以享受美食之餘,又能欣賞到月色。

前菜

紅蜇頭拌青瓜、清酒醉鮑魚及百花乳豬件

由淡至濃,帶來三款不同口味。

生拆蟹肉菜苗羹

法國Sturia Oscietra 魚子醬蟹肉炒蛋白
在中菜中引入魚子醬,的確是個大膽的構思,甜美的蟹肉,加上炒得嫩滑的蛋白,雪白可人,放上矜貴的法國 Sturia Oscietra 魚子醬,黑白相映,賣相一流,魚子醬在舌尖迸裂,濃郁的味道隨之而來,與蛋香的結合,確是令人回味無窮。

頂級享受是浪接浪,魚子醬配上法國頂級G.H. Mumm RSRV 4.5 香檳,更加是無以尚之的享受。

紅梅香燒大蝦皇
選用體形較大的虎蝦,真係啖啖肉,肉質爽彈已經好吸引,仲要蘸點酸酸甜甜的紅梅汁,就更加惹味,大家可不要錯過炸得香脆的蝦頭,內藏美味的蝦膏,蝦殼卜卜脆好啱送酒。

港式片皮鴨(全隻)
原隻即場片皮,包保熱辣辣,放上京蔥絲及海鮮醬,用薄餅皮包好一齊食,油香四溢,真是滋味無窮。

金蒜M9澳洲和牛粒
肉質鬆軟又富油香,能配上一杯紅酒就更佳。

金盞玉如意
味蕾經過油香豐盈的和牛粒洗滌後,當然是來個菜蔬,以菇菌加露筍的結合,時令又清新。

甜品

紅桑子乳酪小籠包

未夾起仲以為真係小籠包,餡料是紅桑子乳酪,酸酸地正好平衡了甜膩感覺。

桂花燉雪梨
另一款燉雪梨先把帶酸味的果核挖走,梨肉質地軟稔,同時帶陣陣桂花的幽香,真是一個完美的壓軸。