餐廳: 寿々乃
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-12-16 54 瀏覽
高質素omakasa 今次去試食嘅係lunch嘅Omakase Book枱12:30到全間舖頭大概只有10個位一個師傅serve晒所有人速度預咗唔會好快環境佈置得好靚裝修亦都好新師傅話佢哋已經開業七年搬咗嚟跑馬地呢個新舖一年我哋揀咗個有前菜,刺身,八貫壽司,熟食$980 🍽️前菜方面,冇乜特別呢個季節加咗一個香箱蟹蒸蛋刺身嘅選擇有三個特別出色,第一個係叫高參嘅刺身魚好滑 好鮮第二個係魚子超級鮮甜,超級彈牙第三個係八爪魚吸盤睇到張相係超巨型嘅八爪魚🐙壽司嘅選擇唐師傅溝通咗,俾咗帶子海膽壽司海膽當然無敵好食另外仲有幾款唔錯嘅白魚壽司🐟(印象深刻嘅有沙甸魚,針魚)師傅話如果有特別食物鍾意嘅話一定要打電話嚟留每一日會有新鮮嘅刺身,由日本空運到港✈️
高質素omakasa

環境佈置得好靚
裝修亦都好新
師傅話佢哋已經開業七年
搬咗嚟跑馬地呢個新舖一年

我哋揀咗個有前菜,刺身,八貫壽司,熟食
$980 🍽️

超級鮮甜,超級彈牙
第三個係八爪魚吸盤
睇到張相係超巨型嘅八爪魚🐙

壽司嘅選擇
唐師傅溝通咗,俾咗帶子海膽壽司
海膽當然無敵好食
另外仲有幾款唔錯嘅白魚壽司🐟
(印象深刻嘅有沙甸魚,針魚)
師傅話如果有特別食物鍾意嘅話一定要打電話嚟留
每一日會有新鮮嘅刺身,由日本空運到港✈️

香箱蟹蒸蛋
高參
炸蟹餅
2023-12-06
慶祝紀念
生日
香箱蟹蒸蛋
2023-12-16 29 瀏覽
特登去跑馬地食omakese😍真係多得朋友介紹先會去咁遠尋寶見到餐廳既裝修已經覺得有一種好舒服既感覺晚餐只有一set $1,880 +同時都可以選擇用酒類搭配omakase師傅就推介一品純米大吟釀(另加$280+, 300ml)~果然無介紹錯!易入口~同時有啖啖米香味前菜有兩款左:銀杏 疊魚昆布漬第一次食新鮮既銀杏,想像唔到嘅鮮甜同爽脆右:代表秋冬的碗物 木之子 & 秋刀魚成碗湯都充滿菇味,師傅話木之子依個名就係代表一堆菇類🤎好有詩意一邊食一邊聽師傅講海鮮既來源同最推薦既食法🫡好似上緊堂咁~個胃同個腦袋都有得著🤎刺身時間~好多魚類都係第一次品嘗~真係好滿足啊左上:皮目魚 配酸汁上中:縞鰺魚右上:北海道水八爪魚拌Wasabi漬特別欣賞wasabi漬🤏🏻雖然比起wasabi更搶口~但配刺身食更夾呢左下:赤貝 白見貝下中:香箱蟹 (11月6-12月31先有)超級滿足🤤成隻蟹拆好哂肉~啖啖都係享受🤤除左面頭既蟹肉,仲有蟹膏同蟹籽係底🧡右下:新鮮三文魚子拌蘿蔔蓉師傅仲要示範彈啲三文魚子比我地睇😆係新鮮先會咁彈得起👍🏻仲有師傅追加比我地食既小食!!大滿足上:白海老真丈(蝦味魚蛋)下:昆布醬油燒白子
見到餐廳既裝修已經覺得有一種好舒服既感覺

晚餐只有一set $1,880 +

同時都可以選擇用酒類搭配omakase

前菜有兩款
左:銀杏 疊魚昆布漬
第一次食新鮮既銀杏,想像唔到嘅鮮甜同爽脆
右:代表秋冬的碗物 木之子 & 秋刀魚

刺身時間~好多魚類都係第一次品嘗~真係好滿足啊
左上:皮目魚 配酸汁
上中:縞鰺魚
右上:北海道水八爪魚拌Wasabi漬
左下:赤貝 白見貝
下中:香箱蟹 (11月6-12月31先有)
右下:新鮮三文魚子拌蘿蔔蓉
師傅仲要示範彈啲三文魚子比我地睇😆係新鮮先會咁彈得起👍🏻

仲有師傅追加比我地食既小食!!大滿足
上:白海老真丈(蝦味魚蛋)
下:昆布醬油燒白子
同左師傅講我唔太好白子既刺身🥹然後佢話我一定會鐘意食依個白子燒⋯果然無令人失望啊~入口creamy,唔會有白子刺身果種怪腥味,係有一種好鮮甜好香魚油味😛加埋昆布醬油甜甜地~入口更容易!

接下黎就有壽司
金目鯛、關鯖、青森帆立貝、槍魷魚、秋刀魚、中吞拿、大拖羅魚腩、醬油漬吞拿魚
而我最鐘意既係關鯖,第一次食鯖魚刺身,魚味十分之濃郁😍
另外好欣賞師傅對食材了解既細膩程度🥹好似 大拖羅魚腩壽司咁,原來簡單用鹽就可以降低油香同時增加魚嘅味道😋

最後點少得北海道根室海膽
入口creamy 香甜

最後以味噌湯同甜品做一個完美既總結~
新鮮日本柿配蒸南瓜布丁慕絲
第一次食蒸既慕絲~估唔到有驚喜🥳入口絲滑~有南瓜既香甜亦有濃濃既布丁香氣
最後食埋日本柿~清新解膩

成餐飯都好滿足!
沉浸式4小時體驗日本傳統食材既烹調方式❤️
好多謝師傅用心既介紹~亦都好好客~成餐飯就好似同朋友一齊傾計食飯咁😆
有時間一定會再黎‘上堂’🤭

2023-12-13 19 瀏覽
好難先book到寿々乃一去到已經比門口環境吸引住 想叫Sake同朋友小酌一杯 聽師傅介紹一品純米大吟釀 米甜味完全感受到又順口 先付有疊魚銀杏同木之子秋刀魚暖湯由酸汁配平目魚先醒胃,然後到深海池魚-縞鰺,厚切完美展現到油脂香氣、鮮甜同肉質層次感。再黎係我人生中食過最爽脆既八爪魚吸管,配上Wasabi油漬,呢個食法完全衝擊我味蕾! 正 !師傅之後展岀八爪魚真身 下一碟北海道白見貝加赤背,本人十分之欣賞赤背鮮甜季節性既香箱蟹 師傅將成隻蟹拆晒 每一啖都鮮嫩嘅肉質再加上令人回味無窮嘅蟹膏蟹籽 三文魚子每粒十分之鮮甜 再配上蘿蔔蓉因為對蝦敏感,師傅特別為我準備咗愛知縣海蜆,完全唔需要任何調味,都可以感覺到海蜆嘅鮮甜。另外追加左昆布汁燒白子 一啖咬落去外帶昆布汁帶偏鹹既味道再加上白子係口中奶油嘅感覺 令你不知不覺食完一嚿再想食多嚿 金目鯛、關鯖、青森縣帆立貝、福岡縣槍魷魚、北海道秋刀魚,點少得大家最鍾意嘅中拖羅、大拖羅、油漬拖羅。 最後點少得北海道根室海膽!鮮甜幸福嘅感覺一次過充滿晒口裏面!飲完麵豉湯暖胃,又點會少左飯後甜品,日本時令嘅柿再加上南瓜蒸布甸,淡淡嘅甜味令你覺得甜而不漏。師傅為人親切
好難先book到寿々乃
一去到已經比門口環境吸引住

想叫Sake同朋友小酌一杯 聽師傅介紹一品純米大吟釀
米甜味完全感受到又順口

先付有疊魚銀杏同木之子秋刀魚暖湯

師傅之後展岀八爪魚真身
下一碟北海道白見貝加赤背,本人十分之欣賞赤背鮮甜

三文魚子每粒十分之鮮甜 再配上蘿蔔蓉

師傅為人親切令大家都會一齊分享下生活既點滴,一期一會又恍如朋友既感覺令我覺得除咗享受美食之外,都係一種好好嘅體驗。
2023-12-12
2023-12-12 12 瀏覽
一條靜靜的街上有一間日式庭院風嘅店舖,唔知仲以為係一間Gallery,其實係我早左個幾月book位嘅Omakase🍣餐廳內部裝修好有空間感,出面仲有個小庭院,大約有10個位左右,我地大約7點到已經full house😱坐低左之後師傅好friendly咁同我地打招呼😆先付昆布鰈魚、岩手縣海老、鴨肉、銀杏、糖漬栗子擺盤好有心思,係秋天紅葉🍁theme,最驚喜係銀杏有淡淡香味,一d苦味都冇季節Suimono~ 木之子 (秋刀魚、松茸、菇)師傅每上一道菜都會好用心介紹,食完餐飯會長左好多知識🤓木之子係指木頭生出黎嘅菇菌類,配上鮮甜嘅秋刀魚Sashimi 刺身平目魚 (魚肉同沿側) :魚肉鮮甜,沿側就爽滑充滿油香,配上酸汁,仲有醋骨俾你調節酸度香箱蟹師傅拎左手臂咁大隻嘅香箱蟹出黎係我地面前拆肉起膏,蟹膏蟹子都爆多,香箱蟹正值當造嘅季節,見到滿滿嘅橙色就知道係肥美,最正嘅係有專人拆殼,淡淡蟹膏蟹肉,滿足到一個點呀🥰🤩石川寒鰤黎自石川嘅寒鰤,又一當造嘅代表,係我最喜愛嘅Top 3,鮮甜得黎又充滿油香,好impressive ❤️八爪魚刺身、吸盤配醬油漬Wasabi深海大Monster ,師傅專登拎左原

先付
昆布鰈魚、岩手縣海老、鴨肉、銀杏、糖漬栗子

季節Suimono~ 木之子 (秋刀魚、松茸、菇)

Sashimi 刺身

香箱蟹

石川寒鰤

八爪魚刺身、吸盤配醬油漬Wasabi

深海大Monster ,師傅專登拎左原條八爪魚腳show俾我地睇佢有幾巨型!第一次咁食吸盤,原來係勁脆,特別中意個醬油漬Wasabi,食落好刺激😂個碟仲要勁靚,成幅畫咁

佐賀赤貝、北海道白見貝

本身已經好中意食貝類刺身,赤貝超新鮮爽口,第一次食白見貝,食落有d似象拔蚌,但就更加鮮甜

北海道三文魚子配蘿蔔蓉
新鮮三文魚子比平時食開嘅更加脆卜卜,有幾粒仲係師傅放落杯個陣偷偷彈走左😂加埋蘿蔔蓉又係神來之筆,無諗過佢地係咁match

季節料理
昆布醬油燒白子

食完一輪刺身,就到熟食啦,白子見人食得多,不過都係刺身為主,醬油燒白子我都係第一次食,感覺好creamy 好香好滑

海老真丈

師傅介紹海老真丈呢個名聽到我地成頭問號😂原來係炸蝦丸,日本人改名真係好叻😎食落感覺有少少個魚腐,但就係蝦味同彈牙d,熱辣辣炸起好好食😋師傅好細心咁提我地唔好辣親

Sushi 壽司

金目鯛
魚皮燙過,所以可以連皮食,保留皮下脂肪,食落又有多一重口感

大分關鯖
黎自大分嘅關鯖肉質紮實,食落好彈,魚味濃郁

福岡槍魷魚
魷魚肉厚,師傅好細心咁界咗花紋,怕食落好難咬

秋刀魚
秋刀魚雖然嚟到季尾,但係今晚呢件壽司仍然超高質!

帆立貝
帆立貝壽司好似一粒波波😆其實係師傅好細心,知道我哋兩個女仔食唔到咁多飯,又想俾我哋試多啲唔同嘅嘢,所以整到d飯細細粒🥰

新鮮醬油漬赤身、中拖羅、大拖羅

去到尾聲係吞拿魚三寶,本人最愛係中Toro,但今晚赤身同埋大Toro打俾我更加多嘅驚喜!用新鮮醬油積極赤身食落好嫩滑,師傅話係因為用咗最中心位嘅赤身去做,新鮮醬油漬又唔會太鹹 💯
大拖羅平時食落去好油膩同埋好多筋,經過師傅特別處理過食落冇乜筋之餘仲用鹽好巧妙感降低個油膩感👍

海膽海苔包

超鍾意食海膽😎多到掉出黎嘅海膽食落去真係好滿足,日本海膽就係香濃同鮮甜

甜品

蒸南瓜布甸配和歌山柿

其實去到呢一刻我個肚已經飽到爆炸😂但係見到甜品又開啟咗另外一個胃,蒸嘅南瓜布甸好香濃南瓜味,配埋甜甜嘅和歌山柿真係畫上一個超級完美嘅句號❣️
今次係我第一次食晚餐嘅omakese ,份量同種類已經遠超過我嘅想像,首先係師傅嘅專業,全晚都係佢一個人serve晒全場嘅客人,速度快不特只,仲要照顧到每位客人嘅需要同細心介紹,佢主動同我哋兩個傾偈,令到我哋成餐飯都食得好開心,又學咗好多唔同嘅魚同埋海鮮嘅名,仲有同我哋分享咗好多日本小資訊,除咗有高質嘅食物同細心嘅服務,舒服嘅環境,望住師傅準備食物同擺盤,其實都係另外一種表演,十分賞心悅目❤️
第一次食Omakase想寫食評,平時覺得Omakase應該都差唔多,但係呢次真係好唔同,真係想推薦俾大家黎食啊!佢的材料大部分北海道空運過黎,材料黎講真係北海道無得頂今次個場得4個人真係好好彩,師傅專心同我地溝通了解我地鍾意食咩,我就鍾意食爽口的東西八爪魚呢次係我的最愛(平時我完全唔識欣賞),師傅叫我地講紫蘇花同醬漬wasabi放係吸盤入面食,口感同味道一流!🥰🥰第一次食好甜好甜的三文魚籽!彈牙又新鮮然後一人一隻香箱蟹,全部師傅拆曬d肉,唔洗自己拆,好幸福🥺 因為係蟹乸仲有硬膏🥰然後十貫的壽司三款係吞拿魚,大拖、中拖同埋稀有部位寶石紅色的吞拿魚肉真係好完美。我自己最鍾意中拖羅,因為佢d油脂真係甜的😿🥲🥲完美得太可怕了仲有北海道馬糞海膽當然係大家的最愛 hahahhaa 一排滿滿的海膽🥺 睇到都想再去多次!最後的甜品雖然用南瓜整但係有Crème Brûlée的味道好有驚喜

第一次食好甜好甜的三文魚籽!彈牙又新鮮

2023-12-08 24 瀏覽
平時同frd去嘆omakase 都鍾意周圍食 周圍試,但係呢間係我食過幾間omakase之後,令我覺得可以一再拜訪嘅. 講omakase有幾好味有幾精緻,大家都可能覺得係廢話,但係呢間omakase除左係食味道食present之外,師傅仲多左一份知識,其他地方嘅師傅未必係唔識,但係未必識同客人分享,師傅連一塊非食用純伴碟嘅楓葉,都有背景故事帶到俾我地,莫講話真正放入口嘅食材或菜式. 如果準備去食omakase嘅人,我本人十分推薦,所有食材都非常新鮮鮮甜,而每一道熟食亦都非常特別!前菜及甜品- 鰈魚昆布漬,岩手芝海老配上銀杏甘露栗子- 和歌山富有柿配南瓜蒸布甸兩道充滿秋天氣息嘅菜式,首尾呼應.刺身類 (上至下)- 青森平目魚刺身配酸汁,有兩個不同部位,估唔到質感係可以有咁大分別.- 水八爪魚吸盤,八爪魚腳,特別介紹山葵漬,口感爽脆,香而不辣,可以放入八爪魚吸盤一齊食.- 天島名物 縞鰺魚 油份豐富 超肥美🤤熟食類(左至右)- 富山白蝦素揚,有啲似炸白飯魚,不過多左一份酥脆,鮮味比白飯魚更濃郁,送酒一流!- 海老真丈配日本青椒,師傅話即係炸蝦丸,食落嘅感覺佢似分子料理,呢種食感非常新穎,係

前菜及甜品
- 鰈魚昆布漬,岩手芝海老配上銀杏甘露栗子
- 和歌山富有柿配南瓜蒸布甸
兩道充滿秋天氣息嘅菜式,首尾呼應.

刺身類 (上至下)

- 天島名物 縞鰺魚 油份豐富 超肥美🤤

熟食類(左至右)

- 海老真丈配日本青椒,師傅話即係炸蝦丸,食落嘅感覺佢似分子料理,呢種食感非常新穎,係我食過最特別最好味嘅蝦丸😋

- 白子昆布醬油燒,又係一款好特別,從來未食過嘅菜式,白子燒到非常香口,同昆布醬油混合,鮮味及醬油香完美配搭.

- 季節限定香箱蟹,無論蟹膏定蟹肉都好鮮甜,而蟹籽本身係冇乜味嘅,所以師傅教需要撈埋啲蟹膏一齊食.

- 筋子蘿蔔溶,係由師傅自己醃漬自己逐粒拆,所以味道唔似一般嘅三文魚子,得個咸字😋

壽司
所有壽司,師傅都用佢嘅經驗,加左不同嘅配搭,不同嘅刀法,即使係wasabi,不同嘅魚都用左不同嘅份量,有啲就配紫蘇,有啲就配海鹽,有一款魚,甚至乎係輕輕灼過,為免劇透,我就唔逐一講啦,自己去試下啦🤭

所有食材師傅都會詳細介紹

2023-12-06 15 瀏覽
想食快餐嘅話呢餐未必啱你,ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ ᴅɪɴɴᴇʀ食品種類繁多,廚師儘顯心思地準備咗約𝟺小時嘅美食盛宴刺激你味蕾👅 快樂嘅時間過得特別快,廚師邊在席前烹調邊用心解說,全程ᴋᴇᴇᴘ住和客人有互動 絕無冷場氣氛熱絡🪐࿐✩.˚.👨🏻‍🍳ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ $𝟷𝟾𝟾𝟶/𝟷ᴘᴇʀsᴏɴ.🥜小菜▪️漬物▪️沙丁魚魚仔餅🥗前菜▪️鰈魚昆布▪️芝海老▪️合鴨🥣時令湯▪️燒秋刀魚木之子湯🔥時令料理▪️醬油昆布燒白子▪️富山炸白蝦丸🐟刺身▪️平目魚▪️ 香箱蟹▪️ 縞縿魚▪️白海老▪️水八爪魚▪️白見貝 赤貝▪️筋子蘿蔔蓉🍣壽司▪️金目鯛▪️帆立貝▪️秋刀魚▪️金海老▪️海膽手卷▪️吞拿魚腩▪️大吞拿魚腩▪️醬油漬吞拿魚🍵味增湯🍮甜品▪️柿子 南瓜布丁.呢餐有唔少都喺一般鮨店比較少見的,堅持不時不食原則 餐牌設計得好花心思 大滿足!!.🦀️原隻香箱蟹肉質呈一梳梳嘅形態 鮮甜綿密多汁,蟹膏甘香濃郁~ 甲殼好似寶箱一樣載住滿滿嘅美味蟹肉,閃耀住橙色光澤望見都流曬口水❤︎.🐙水八爪魚腳成日可以食到 口感煙韌少黏牙唔算太特別,不過初次嘗試嘅八爪魚吸盤好驚喜,爽脆口感配上醬油漬芥末更加提昇鮮味~ 估唔到原條觸手比天花板仲高 視覺超震撼ฅ˙Ⱉ˙ฅ.🫘秋季限定美食
👨🏻‍🍳ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ $𝟷𝟾𝟾𝟶/𝟷ᴘᴇʀsᴏɴ
▪️金目鯛▪️帆立貝▪️秋刀魚▪️金海老▪️海膽手卷
▪️吞拿魚腩▪️大吞拿魚腩▪️醬油漬吞拿魚
🍵味增湯
🍮甜品▪️柿子 南瓜布丁
🫘秋季限定美食生筋子喺尚未完全成熟嘅三文魚籽,一般三文魚籽經加工醃製冷藏 一年四季都可以食用,反觀生筋子因為成本較高 即使喺產季嘅秋天只有較高級嘅日本料理店先會採用~ 連膜整串醃漬嘅生筋子味道更鮮甜 口感好彈入口爆汁💦

2023-12-03 29 瀏覽
餐廳的店舖設計優雅,帶有日式庭園風格,給人一種寧靜和放鬆的感覺。Omakase晚餐價格為$1,880。Appetiser開胃菜包括杏仁、栗子甜露、芝海老和鴨肉。這道菜的外觀吸引人,精緻可口。Seasonal Suimono & Sashimi - 5 kinds這道菜包括時令燒秋刀魚,加入木之子;還有松茸、舞茸、金菇等等,口感清爽宜人。平目魚刺身:平目魚刺身和緣側部位,兩個部位口感不同,緣側更爽口清甜。白海老:這款特別的富山縣白海老口感帶點黏黏,非常鮮甜。縞鰺魚:縞鰺魚肉肥美,幼嫩而帶有油香。北海道白見貝:非常爽口,赤貝鮮甜,白見貝口感爽嫩。八爪魚:八爪魚腳和吸盤有著不同的口感,吸盤爽脆,配上醬油漬和芥末,鮮甜美味。三文魚籽:新鮮的三文魚籽彈牙可口,每顆都在口中爆開,非常鮮甜。香箱蟹:香箱蟹只在每年的11月6日至12月31日期間可供應。師傅將整隻蟹拆解並擺放精美,每一口都充滿蟹的鮮香味。Seasonal Hot Dish - 2 kinds昆布醬油煮的鱈魚白子像奶油般口感,軟綿滑口。炸白海老煎炸后更是香脆可口。Sushi - 10kinds金目鯛、關鯖魚、帆立貝、槍魷魚、甘海老、秋刀魚

Omakase晚餐價格為$1,880。

Appetiser

平目魚刺身:
平目魚刺身和緣側部位,兩個部位口感不同,緣側更爽口清甜。

白海老:
這款特別的富山縣白海老口感帶點黏黏,非常鮮甜。

縞鰺魚:
縞鰺魚肉肥美,幼嫩而帶有油香。

北海道白見貝:
非常爽口,赤貝鮮甜,白見貝口感爽嫩。

八爪魚:

三文魚籽:
新鮮的三文魚籽彈牙可口,每顆都在口中爆開,非常鮮甜。

香箱蟹:

Seasonal Hot Dish - 2 kinds
昆布醬油煮的鱈魚白子像奶油般口感,軟綿滑口。

炸白海老煎炸后更是香脆可口。

Sushi - 10kinds
金目鯛、關鯖魚、帆立貝、槍魷魚、甘海老、秋刀魚、中拖羅、蛇腹大拖羅、醬油漬拖羅和北海道根室海膽手卷。

每一款壽司都充滿驚喜,新鮮而美味。師傅使用新鮮的食材和精湛嘅技巧,以展現食物最佳嘅口味和質感。

Miso Soup or Udon Soup & Dessert
以麵豉湯或和歌山杮南瓜蒸蛋糕作為最後的一道菜。

2023-12-02 15 瀏覽
Book咗好耐終於都book到🫶🏻前排同朋友食咗呢間位於跑馬地嘅Omakase❤️我地今次食既係晚市人均💰1880既套餐成餐飯選用佐好多當季既新鮮食材👍🏻👍🏻師傅仲超級好客😝一入座已經問定我地鐘意食啲咩再準備俾我地👍🏻👍🏻超貼心🫰咁多樣食物我自己最鐘意係筋子同拖羅🫶🏻只係好少喺香港食到咁新鮮咁好味既筋子拖羅既油花亦都好靚 入口即化😏即時想食多幾件😼—————————前菜—————————銀杏鰈魚昆布漬岩手縣芝海老合鴨—————————碗物—————————木之子 配 燒秋刀魚—————————刺身—————————平目 白身魚香箱蟹🥹 唔使自己剝蟹殼真係好感動😝😝縞縿魚 望落好似油甘魚😇富山縣白海老🫰每一絲都係一條蝦仔🥹即係入邊起碼有20條蝦仔🥹北海道水八爪魚 醬油漬芥末放吸盤食好正🤓白見貝 赤貝 配 芥末 海鹽☺️白見貝好鮮甜🫰北海道筋子 配 蘿蔔蓉❤️❤️大愛 唔會好似出邊嘅筋子咁咸 配埋蘿蔔蓉仲有啲鮮甜🫶🏻—————————小食—————————沙甸魚魚苗🥹🥹食到密集恐懼—————————和食—————————鱈魚白子 昆布醬油燒炸蝦丸🍤富山白海老丸—————————壽司————————
Book咗好耐終於都book到🫶🏻

海膽😍師傅好大方咁開咗成盒俾我哋 最後一人食咗兩嚿😝😝

甜品
和歌山杮 南瓜蒸布丁

2023-12-01 21 瀏覽
餐廳由銅鑼灣搬遷到跑馬地至今一年有多,仍然有不少的熟客捧場🙌🏻 餐廳環境不大但充滿著輕鬆愉悅的氛圍🥂▫️晚市時段只有「ᴍɪʏᴀʙɪ」一個ᴍᴇɴᴜ,食材新鮮且有心思,很喜歡這裡🥳▫️❥$𝟭𝟴𝟴𝟬 𝕄𝕀𝕐𝔸𝔹𝕀/ᴘᴇʀ ᴘᴇʀꜱᴏɴ🥢~~~~~~~~~~~~~~~~ᐝ 先付:◂ ◂ 銀杏:煙煙韌韌◂ ◂ 鰈魚昆布漬:清甜爽口🫶🏻◂ ◂ 栗子甘露煮:軟糯香甜  ◂ ◂ 另外還有鴨胸和海老~~~~~~~~~~~~~~~~ ️ᐝ 季節食材:◂ ◂ 趕上了秋刀魚的尾聲,加了木之子(即舞茸菇、冬菇等),熱乎乎的一碗氣味清新🍄~~~~~~~~~~~~~~~~ ️ᐝ 刺身:①平目:◂ ◂ 沾上辣蘿蔔酸汁,開胃清新◂ ◂ 也可夾著紫酥花,別具風味🌿▫️②鰝鰺:◂ ◂ 清甜爽口🫶🏻▫️③八爪魚、八爪魚吸盤:◂ ◂ 同朋友都很喜歡八爪魚吸盤,口感非常爽彈🐙👍🏻◂ ◂ 倒入一點ᴡᴀsᴀʙɪ漬物,其嗆味比一般的 wasabi更濃郁,辣味直通鼻腔,令人吃得好感動🤤▫️④白見貝、活赤貝:◂ ◂ 兩者都清甜爽口,很喜歡🫶🏻▫️⑤根子蘿蔔蓉:◂ ◂ 根子即三文魚籽,平時品嚐的很多都咸咸又很腥,所以一直都對它沒甚好感🙈◂ ◂ 這裡的三文
❥$𝟭𝟴𝟴𝟬 𝕄𝕀𝕐𝔸𝔹𝕀/ᴘᴇʀ ᴘᴇʀꜱᴏɴ🥢
◂ ◂ 另外還有鴨胸和海老
ᐝ 季節食材:
刺身
①平目:
◂ ◂ 沾上辣蘿蔔酸汁,開胃清新
◂ ◂ 也可夾著紫酥花,別具風味🌿
②鰝鰺:
◂ ◂ 清甜爽口🫶🏻
▫️
③八爪魚、八爪魚吸盤:
◂ ◂ 同朋友都很喜歡八爪魚吸盤,口感非常爽彈🐙👍🏻
④白見貝、活赤貝:
◂ ◂ 兩者都清甜爽口,很喜歡🫶🏻
⑤根子蘿蔔蓉:
◂ ◂ 這裡的三文魚籽顆顆飽滿晶瑩剔透,單是外表已有不同之處🥰
◂ ◂ 放入口中一咬,新鮮帶甜的味道充斥整個口腔,還有著清新柚子味,很美味呀🫦
ᐝ 季節料理:
①海老增丈:
◂ ◂ 海老加了發起的蛋白、蛋黃製成,其口感軟綿綿有如平時吃的魚腐,太特別了👍🏻
②昆布醬油白子:
◂ ◂ 全熟的白子滑溜溜,浸泡在昆布醬油中,也很美味😘
③香箱蟹:
◂ ◂ 蟹蓋整齊放滿了香箱蟹腳、蟹籽、蟹膏、蟹身,令人心花怒放🦀😻
◂ ◂ 新鮮的蟹肉已非常鮮甜,加入一點點的醋更能將其鮮味再次提昇💖
ᐝ 小食:
⑥中拖羅
⑦大拖羅
⑧吞拿魚醬油漬
⑨白海膽手卷
◂ ◂ 最喜歡當中的大拖羅,師傅巧妙地加左鹽,可以降低拖羅豐腴的油脂💛
◂ ◂ 吞拿魚醬油漬沒大拖羅般肥美,但更能品嚐到其本身的鮮味🧡
◂ ◂ 白海膽手卷選用根室市海膽,鮮甜又不腥,而且份量給得滿滿的💚
ᐝ 味噌湯
甜品:
◂ ◂ 有清甜的和歌山柿和香濃的南瓜蛋糕🍰
位於跑馬地附近,係時代廣場再步行約5分鐘就到~餐廳以全吧枱位設計,室外仲有個小庭院✨ 食材新鮮由日本直送,菜式既驚喜又有誠意😍 而且師傅好健談,令氣氛輕鬆愉悅☺️❀ 先付 🥢前菜有齊鹽味銀杏、昆布漬鰈魚、栗子、芝海老及合鴨肉,擺盤精美又豐富✨❀ 季節清湯 🥣秋冬湯品味道鮮香,入面有燒秋刀魚、松茸、舞茸及冬菇等配料,好足料呢~♡ 刺身 🐟❀ 平目魚: 香滑帶嚼勁,配以酸汁及醋橘更清香❀ 白蝦: 入口鮮甜黏滑,可加入豉油及芥末食❀ 縞鰺: 魚肉肥嫩帶油香❀ 白見貝: 鮮甜爽口,搭配海鹽及紫蘇花❀ 香箱蟹: 每年11-12月既時令食材,師傅將全隻蟹拆開再係蟹蓋上鋪滿蟹腳、蟹籽及蟹膏,蟹腳好鮮甜,伴上土佐醋更提鮮❀ 北海道水八爪魚 🐙師傅即場展示長型八爪魚腳,好啱打卡😍 薄切八爪魚腳口感帶嚼勁,吸管就較爽脆,加上芥末或醬油漬芥末食更惹味❀ 根子蘿蔔蓉 🥢味道鹹甜清香,配以蘿蔔蓉及柚子皮更清新❀ 海老真丈 🦐炸蝦丸以白蝦製成,熱辣辣好彈牙,外酥內嫩,配以清新唔辣既青椒仔食~❀ 昆布醬油燒白子 🥢燒過既白子食落多一份焦香味😍 入口即溶,綿滑又creamy♡ 壽司 🍣❀ 金目鯛: 口感鮮嫩,清甜細膩❀
❀ 先付 🥢
❀ 季節清湯 🥣
刺身 🐟

❀ 平目魚: 香滑帶嚼勁,配以酸汁及醋橘更清香
❀ 白蝦: 入口鮮甜黏滑,可加入豉油及芥末食
❀ 縞鰺: 魚肉肥嫩帶油香
❀ 白見貝: 鮮甜爽口,搭配海鹽及紫蘇花
❀ 北海道水八爪魚 🐙
❀ 根子蘿蔔蓉 🥢
味道鹹甜清香,配以蘿蔔蓉及柚子皮更清新
❀ 海老真丈 🦐
❀ 昆布醬油燒白子 🥢
燒過既白子食落多一份焦香味😍 入口即溶,綿滑又creamy
壽司 🍣

❀ 金目鯛: 口感鮮嫩,清甜細膩
❀ 關鯖魚: 新鮮無醃製,質感爽滑
❀ 槍魷魚: 口感爽韌,夾埋紫蘇葉食味道好夾
❀ 帆立貝: 飽滿厚實,鮮甜肉爽
❀ 甘海老: 用上三隻鮮甜既蝦,倍感滿足
❀ 秋刀魚: 夾有薑蔥調味,魚味濃郁唔腥
❀ 中拖羅: 入口柔嫩,油香四溢
❀ 大拖羅: 蛇腹位最為肥美,簡單蘸上鹽中和油脂感
❀ 吞拿魚醬油漬: 質感嫩滑,經醬油漬後更帶出鮮味

❀ 北海道根室海膽: 鮮甜且份量十足,用紫菜包住食更有風味
❀ 麵豉湯 🥣
甜品 🍰
南瓜布丁配和歌山柿
2023-11-29 27 瀏覽
之前係銅鑼灣逸園中心嘅,就算搬左去新店,人氣依舊旺盛不得不提鄧師傅好識帶動氣氛,好似享受緊一場表演,真係味蕾同視覺享受Omakase Set 單是先付已經很豐富銀杏、鰈魚昆布漬、栗子甘露煮、海老同鴨胸最喜歡是鰈魚,幼嫩清甜季節料理➿時令燒秋刀魚,加入木之子;松茸 舞茸金菇等等入口清雅舒服➿平目魚刺身配搭酸汁辣蘿蔔及醋橘,酸味令魚鮮味即時提升➿白海老 富山縣特,口感帶點黏黏,非常鮮甜➿縞鰺魚肉肥美,幼嫩帶油香➿赤貝 北海道白見貝兩款貝類都好爽口,赤貝好鮮甜,白見貝口感爽嫩➿八爪魚八爪魚腳同吸盤,兩種唔同口感,吸盤爽脆,配上醬油漬芥末,鮮味係口中爆發➿三文魚籽新鮮三文魚籽原來可以咁彈牙,粒粒在口中爆開,超級鮮甜➿香箱蟹 只係每年11月6~12月31 先可以捉黎食,所以非常珍貴;師傅將全隻拆肉拆膏,擺放精美,啖啖蟹香鮮味十足➿白子由昆布醬油煮鱈魚白子,綿滑入口即溶➿炸沙甸魚魚苗·➿熱海·金目鯛 ➿九洲大分·關鯖魚➿青森·帆立貝➿福岡·槍魷魚 ➿北海道·秋刀魚➿中吞拿魚腩➿蛇腹大拖羅➿赤身·天身 ➿北海道·甘甜蝦➿北海道根室·海膽手卷壽司每樣都充滿驚喜,每樣都好新鮮新鮮關鯖魚原來口感味道上都同
之前係銅鑼灣逸園中心嘅,就算搬左去新店,人氣依舊旺盛

Omakase Set
單是先付已經很豐富
銀杏、鰈魚昆布漬、栗子甘露煮、海老同鴨胸
最喜歡是鰈魚,幼嫩清甜

季節料理
➿時令燒秋刀魚,加入木之子;松茸 舞茸金菇等等入口清雅舒服

➿平目魚刺身
配搭酸汁辣蘿蔔及醋橘,酸味令魚鮮味即時提升

➿白海老
富山縣特,口感帶點黏黏,非常鮮甜

➿縞鰺魚肉肥美,幼嫩帶油香

➿赤貝 北海道白見貝
兩款貝類都好爽口,赤貝好鮮甜,白見貝口感爽嫩

➿八爪魚

➿三文魚籽
新鮮三文魚籽原來可以咁彈牙,粒粒在口中爆開,超級鮮甜

➿香箱蟹

➿白子
由昆布醬油煮鱈魚白子,綿滑入口即溶

➿炸沙甸魚魚苗
➿蛇腹大拖羅
➿赤身·天身
➿北海道·甘甜蝦
➿北海道根室·海膽手卷

壽司每樣都充滿驚喜,每樣都好新鮮
新鮮關鯖魚原來口感味道上都同以往食過嘅完全唔同;當造嘅秋刀魚好肥美,魚味重;手卷海膽很清甜,一整排海膽非常吸引
今次仲可以品嚐到吞拿魚,比較稀有的天身同油脂最豐富的蛇腹,兩種不同享受,天身好軟腍但魚味好濃!
➿麵豉湯
➿和歌山柿 南瓜蒸蛋糕

2023-11-28 23 瀏覽
一接近冬天就好想食嘢儲脂肪過冬今日去左港島食好西-頂級omakase鰈魚小砵: 碟魚切咗細條絲,跟住配咗海藻,輕輕調味過,幾入味,但又食到魚肉嘅鮮味栗子:大大粒,香甜芝海老:好新鮮,蝦味回盪係口中鴨肉:混種鴨(家鴨x 野鴨)-鴨肉冇過瘦過肥,入味。日本餐廳食鴨我自己黎講幾新鮮,但又唔錯!平目刺身:青森的白身魚。花拆開就好香魚肉好清香另外放埋一邊嘅一片魚係邊緣肉位,識落個口感同隔籬嗰兩塊唔係好痛,比較爽脆"絲高" "魚參" 魚:望落似油甘魚,但食落一d 都唔係。有d 厚度,好香魚味水八爪魚,北海度。腳肉同吸盤肉。師傅話生到最大都有十米。吸盤肉:新鮮 爽脆,彈牙。唔同部位嘅肉口感都好唔同腳肉:軟糯配醬油漬Wasabi,真係清醒出天際一南一北右 赤貝,佐賀 : 好有肉地,味道清新。左 白見貝 ,北海度 : 好爽口,帶有海水嘅鹹味,同點嘅鹹又唔係同一種鹹。但本身嘅貝又有甜味,好有層次有wasabi / 鹽臨上枱嘅時候廚師整咗啲柚子碎喺上邊新鮮三文魚子逐粒逐粒拆出嚟。每年12月就已經完結其他日子都係急凍。唔使再加豉油已經調咗味,先食原味,之後就可以再撈埋下面嘅蘿蔔蓉一齊食。廚師即場喺我哋面前將一
一接近冬天就好想食嘢儲脂肪過冬

今日去左港島食好西-頂級omakase

栗子:大大粒,香甜
芝海老:好新鮮,蝦味回盪係口中

平目刺身:青森的白身魚。花拆開就好香
魚肉好清香

水八爪魚,北海度。腳肉同吸盤肉。師傅話生到最大都有十米。
吸盤肉:新鮮 爽脆,彈牙。唔同部位嘅肉口感都好唔同

腳肉:軟糯
配醬油漬Wasabi,真係清醒出天際

一南一北
右 赤貝,佐賀 : 好有肉地,味道清新。
有wasabi / 鹽

臨上枱嘅時候廚師整咗啲柚子碎喺上邊
廚師即場喺我哋面前將一粒魚子彈咗喺枱嗰度跟住彈到勁高,勁誇張,佢話係新鮮先至可以有依個彈力

粒粒魚籽好爆汁,好鮮甜

壽司嘅調味如果想多啲或者少啲都可以專登同師傅講,佢會自己調節返
另外我哋女仔梗係要求小飯啦😆

金木雕,魚皮都食到,食到皮下脂肪
鎗魷魚,切開咗一條條咁樣,更方便客人食用,入邊包咗紫蘇葉,一啲都唔韌👍🏼👍🏼

關鯖:依個係可以生食嘅,九洲的,全日本得佢可以生食,有標籤的。肉質好特別,單講口感唔太似魚

北海道嘅秋刀魚,入邊加咗薑同埋蔥。老闆話如果我都唔鍾意呢度嘅秋刀魚嘅話咁我就真係唔鍾意秋刀魚

其實一餐Omakase落嚟真係食咗好多嘢,可惜一篇只可以放少少相,而且我仲掛住食,都已經盡量記錄低同大家share但係都一定係錄唔晒
大家有興趣真係非常建議去食吓。
2023-11-26 29 瀏覽
這晚和朋友來到跑馬地吃Omakase🤩。餐廳位置其實和Times Square非常靠近,所以過來非常方便。餐廳設計充滿大自然元素,大石板、木結構,以及多盤植物的擺放。最喜歡是門口的設計,給人優雅平靜感🌳🪨。師傅十分熱情健談,不時問問你對食物的感覺,對每道食物都作仔細講解。‖ 雅 ($1880) ‖前後總共吃了23道菜。首先,先付。分別有太刀魚、岩手縣蝦、鰈魚昆布、黃金栗子和銀杏。黃金栗子十分香甜。整道前菜食材豐富,有鹹有甜,展開整晚鮮美之旅。然後是吸物。即清湯。是秋刀魚木之子湯。秋刀魚和各款菇菌味道很配搭,甘鮮清甜,為接下來的刺身讓味蕾做好準備。接下來到刺身五點。平目魚。配上紫蘇葉和酸汁。左邊一片的是平目魚緣側,即平目魚的邊緣,這個位置特別爽彈肥美😋。旁邊的紫蘇花也可一起吃下。縞鰺。有深海池魚王之稱。口感爽軟,帶有脂香,味道甘鮮。白海老。是來自富山縣的白蝦。師傅說這晚會有三個食法。這是第一吃,剝了殼的白蝦刺身,最原始,最基本。因為白蝦細小,所以這個碗子裡藏有好多隻白蝦。白蝦味道非常鮮甜!😍 口感滑捋捋,點上醬油一起吃,將味道層次更提升😋。白蝦素揚。這是第二吃,連蝦殼原隻炸。鬆脆香口,但

‖ 雅 ($1880) ‖

前後總共吃了23道菜。

首先,先付。
分別有太刀魚、岩手縣蝦、鰈魚昆布、黃金栗子和銀杏。

然後是吸物。
即清湯。是秋刀魚木之子湯。

接下來到刺身五點。

縞鰺。有深海池魚王之稱。口感爽軟,帶有脂香,味道甘鮮。

因為白蝦細小,所以這個碗子裡藏有好多隻白蝦。

白蝦素揚。這是第二吃,連蝦殼原隻炸。鬆脆香口,但同時又吃得到蝦香,好好味😍。師傅說連殼吃多鈣,對骨好😆。

水八瓜魚。師傅拿出原條觸手給我們看看有多長🐙。
分別有觸手及吸盤兩個部位,前者煙韌,後者爽口,有著芥末醬油漬配搭。

赤貝、白見貝。白見貝即象拔蚌。兩款都是鮮活刺身,所以非一般地鮮美🤤,口感非常幼滑爽口!應該是我吃過最優質的赤貝和白見貝😋。

然後是料理二品。

師傅在料理前,送上筋子蘿蔔蓉作間場。

筋子和三文魚子都是三文魚的卵子,不過分別在於三文魚子是去除卵巢薄膜後進行醃漬,而筋子則沒有去除卵巢薄膜而原條醃製。
三文魚子可大批量冷藏,所以能全年供應。但筋子屬新鮮貨品,在三文魚產卵期才有,所以每年只有幾個月時間供應。無論新鮮度或口感都是筋子優勝過三文魚子。

師傅已把筋子的薄膜去除,確保口感。筋子十分新鮮爽脆,和以前吃過的三文魚子確有不同☺️。

第一道料理是蒸蜆,來自愛知縣。師傅說沒有落鹽,鹹味都是來自海水😲,味道好夠鹹!鹹中帶鮮。

第二道料理是白蝦真丈。真丈意思是用魚漿或蝦漿與其他食材一起做成的丸狀物。
這是白蝦第三吃。大大粒,蝦味極香濃,口感軟彈,好好味,同樣好喜歡😍😍。

再接下來是壽司十貫。

從左上到右下。
🐟 金目鯛:來自靜岡縣。清甘軟滑。

🐟 關鯖:來自大分縣。由於鯖魚難保鮮,所以一般都是經醃製或經燒煮,好少會生吃,而大分縣的關鯖則是其中少有可以生吃的高級鯖魚。
無經醃製,吃到鯖魚濃厚的鮮味,肥美扎實😋。

🐚 帆立貝:來自青森縣。清甜,吃到帆立貝的鮮。

🦑 墨魚BB:好滑,師傅放了紫蘇葉在壽司中,所以有濃烈紫蘇味,但兩者又幾夾。

🐟 秋刀魚:秋季當做,好味,一向喜歡秋刀獨有的魚鮮☺️。

🦐 甘海老:三隻一起食,那種口感與甘鮮好滿足😍。

🍣 中拖羅:嫩滑,油脂滿溢🤤。
🍣 大拖羅:已落鹽,肥美可口😋。
🍣 赤身:天身部位,即吞拿魚中間部位,接近脊骨的位置。已經醬油醃製,實淨順滑😋。

🌟 海膽:來自北海道根室市。滿滿海膽,十分滿足☺️。

最後送上味噌湯和甜品
甜品是蒸南瓜焦糖蛋糕配好甜的蜜瓜😋。

就這樣不知不覺完成整晚近四小時的鮮味饗宴。這晚是個好好的用餐體驗,特別是師傅的熱情款待😊。
2023-11-26 38 瀏覽
之前有朋友介紹過呢間omakase 幾好 所以今日就黎左呢間喇先嚟食咗個前菜有鰈魚昆布漬銀杏 岩手芝海老 甘露煮栗子 青森平目魚刺身配酸汁縞鰺魚刺身 脂肪結實 肉質肥嫩 口感順滑鮮甜師傅同我哋分享佢手上呢條魷魚觸鬚有大概一公斤重八爪魚吸管 +八爪魚腳🐙師傅建議食用時配少許山葵漬 吸管非常脆口 第一次食覺得感覺好新鮮 八爪魚腳則肉質鮮味彈牙 炸白蝦 蝦身晶瑩剔透 脆口小物 送酒一流北海道白見貝+赤貝個人比較喜歡白見貝 佢味道鮮甜濃厚 口感爽脆利落筋子蘿蔔溶師傅話呢個筋子係新鮮筋子 因為呢個月份先有 平時個啲都係漬/雪藏嘅 所以特別香甜金澤香箱蟹係11月至12月 先至有得食 佢叫香箱蟹嘅原因 係因為打開嘅時候入邊啲蟹膏就好似寶箱一樣咁靚 師傅話佢五分鐘就可以將一隻蟹起膏拆肉 白子昆布醬油燒鱈魚白子又稱為雲子白子綿密滑嫩 醬油燒可以辟去腥味更提鮮炸蝦丸同平時食開嘅蝦丸口感完全相反 呢款蝦丸係軟綿綿 外脆內軟 師傅話係先用蛋白打佢企身然後再撈埋 蛋黃煆蓉再一齊炸嘅終於嚟到壽司嘅部分喇伊豆熱海金目鯛 青森帆立貝福岡槍魷魚 師傅特意喺魷魚身上𠝹花 令到佢入口嘅時候 有軟綿綿嘅口感 北海道根室市馬糞

先嚟食咗個前菜

白子綿密滑嫩 醬油燒可以辟去腥味更提鮮
炸蝦丸

終於嚟到壽司嘅部分喇

伊豆熱海金目鯛 青森帆立貝
福岡槍魷魚 師傅特意喺魷魚身上𠝹花 令到佢入口嘅時候 有軟綿綿嘅口感 北海道根室市馬糞海膽手卷
北北海道甘蝦 北海道秋刀魚 呢個月份係食秋刀魚嘅季節 秋刀肥美甘香

中吞拿魚腩 大拖羅 醬油漬拖羅

成餐飯都食得好開心又好資訊性📝 因為師傅對自己嘅工作同埋食材都瞭如指掌 除咗可以講得出食物嘅來源之外 亦都會講出食物名字背後嘅意思 非常有趣 眼見在座每個食客都好開心 呢餐可以當選為年度我最喜愛 omakase😂