2024-01-17
最近同朋友去食過呢間Omakase, 雖然話價錢比較貴,但係食過又覺得都几抵下。首先係壽司師傅,好風趣幽默,其次就係距地既食材都比較新鮮。當日有季節料理:白子昆布醬油燒,海老真丈海老真丈,白蝦的另一種食法,做法有啲似蛋白魚腐,但更具蝦味,搭配小青椒,別有一番風味。我最鐘意既手握壽司有好多款金目鯛,關鯖,青森帆立貝,白海老,北海道秋刀魚,槍魷魚,吞拿三式(中拖羅,大拖羅,赤身),海膽手卷白海老,小小一件壽司,竟然可以包含幾十隻白蝦,其中鮮味都可想而知啦。吞拿三式,經常都系廚師發板重頭戲,三個唔同部位,一直都有各自的fans。今日吞拿魚仲要系現切,每個部位都系上乘之選。個人更為喜歡中拖羅,魚肉同油脂的鮮味都可以兼顧,相得益彰。根室馬糞海膽手卷,鄧師傅落足料,整整一排包一份手卷,一啖落去就知道勁滿足。海膽味濃郁,唔會腥臭,仲有少少回甘添。味增湯:味增湯都系當造蔬菜+魚+豆腐,味道都唔錯,唔會太鹹。甜品:和歌山柿+南瓜慕斯南瓜慕斯真系有啲出奇,食落更似栗子味道多啲,但整體非常唔錯。和歌山柿都頗為出名噶啦,好清甜唔會膩。
當日有季節料理:白子昆布醬油燒,海老真丈
甜品:和歌山柿+南瓜慕斯