2021-06-24 2830 瀏覽
Omakase 🎌 A great discovery indeed! The environment is so cozy with harmonious Japanese vibes. It's so suitable for enjoying a full omakase expeerience or even just for a quick bite.The Omakase set we ordered include 4 seasonal sashimi, 8 omakase sushi, hand roll, snapper soup, steamed egg and ice cream. We also ordered additional skewer and some other sushi platter as well.The 4 seasonal sashimi were outstanding and fresh. I especially enjoyed the O-taro, my all time fav (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) The raw prawn i

The 4 seasonal sashimi were outstanding and fresh. I especially enjoyed the O-taro, my all time fav (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) The raw prawn is also very fresh and gigantic.

🍣 The set includes 8 seasonal sushi, with both shell and fish categories. The yellowtail belly and horse mackerel were chewy yet still tender. The urchin one retained the taste of ocean as well! This is my favorite so I always saved it as the last piece to enjoy it thoroughly.

🍢Beef tongue & pork belly skewer are another pleasant surprise. Their texture are just about right with just the right amount of seasoning. I also enjoyed their snapper soup, which was super rich in flavor. The steamed egg is normal and tasted good too.

🍨One last major thing to mention is the wasabi ice cream, which is so rarely found. The taste is so interesting, with spiciness and sweetness blended together smoothly. A definite must-try indeed.

The hand roll is tuna melt, which is very rich in flavor. The only thing is that the seaweed should be crispier when delivered! Nonetheless, it's still a nicely made course that could not be omitted.

Another thing to bear in mind is their service, which was wonderfully efficient. The waiters and sifu were all very efficient and they also patiently explained the dishes and names of the fishes to us. It made me want to learn more about different kinds of sashimis! Would definitely recommend visiting it and trying out their dishes if not omakase.

2021-06-21
  • Omakase
2021-06-16 523 瀏覽
同朋友一齊去牛頭角買嘢,沿途見到一間日本餐廳門面都幾別緻於是決定試下。餐廳好企理,每一個位置都可以見到廚師製作食物的過程。店員服務周到有禮。睇下餐牌好多選擇,樣樣都好吸引,樣樣都想試吓,於是我們嗌咗兩個拼盤。兩個拼盤有齊我想食嘅壽司,見到就開心。每一件壽司都是現場製作。壽司拼盤 HK$188包括:三文魚、三文魚子、拖羅、海膽、甜蝦、池魚、鯛魚、油甘魚、帆立貝拖落好肥美,入口即化。三文魚子一咬落去,直情係爆汁。我最鍾意食蝦,甜蝦比出邊嘅大隻,食落鮮甜有口感。特上壽司拼盤HK$258包括:拖羅、牡丹蝦、赤貝、銀雪魚、深海池魚、海膽、白身魚、鯖魚、金日鯛、三文魚子。特別要讚嘅係海膽,好新鮮好甜。每一件魚都切得好厚身,食落肥美鮮甜。飯粒粒分明,軟硬適中,為每件壽司加分不少。係呢區可以有咁嘅質素嘅餐廳都好驚喜。
壽司拼盤 HK$188

特上壽司拼盤HK$258

係呢區可以有咁嘅質素嘅餐廳都好驚喜。

2021-06-14
  • 壽司拼盤
2021-06-08 611 瀏覽
今次黎到位於牛頭角既森戶~~呢度除左有得食Omakase之外,午市都有lunch set可以揀😍😍當日12點幾去到已經有不少客人,大家去之前記得bk枱喔🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🍣特上壽司拼盤 $268✨呢個拼盤有10款壽司,包括有拖羅、牡丹蝦、赤貝、銀鱈魚、深海池魚、魴鮄、帶子、鯖魚、海膽同三文魚籽~~呢個價錢可以食咁多款魚生真係好抵😍😍每款魚生都好新鮮肥美,仲要係厚身,好正!!當中最鍾意海膽壽司,好鮮甜,入口即化~~跟餐仲有麵豉湯同茶碗蒸,味道都唔錯😋😋🐮安格斯牛肉飯 $98✨如果唔食魚生,呢度都有其他熟食~~朋友就叫左呢個牛肉飯,望落都好吸引🤤🤤面頭鋪滿牛肉,聞落好香~配料就有洋蔥同蘑菇,一齊食好惹味😋😋份量都好多,撈牛肉汁食好送飯👍🏻👍🏻
今次黎到位於牛頭角既森戶~~

🍣特上壽司拼盤 $268✨
呢個價錢可以食咁多款魚生真係好抵😍😍
每款魚生都好新鮮肥美,仲要係厚身,好正!!
當中最鍾意海膽壽司,好鮮甜,入口即化~~
跟餐仲有麵豉湯同茶碗蒸,味道都唔錯😋😋

🐮安格斯牛肉飯 $98✨
如果唔食魚生,呢度都有其他熟食~~
朋友就叫左呢個牛肉飯,望落都好吸引🤤🤤
份量都好多,撈牛肉汁食好送飯👍🏻👍🏻
2021-06-06 629 瀏覽
上星期來試omasake, 今日來吃lunch set. 比較下,即高低立見。魚的肉質和鮮味係可以,但比厨師發辦,明顯係次左些。 特上壽司併盤$258+10%:吞拿魚腩, 牡丹蝦,赤貝, 銀鱈魚,深海池魚,魴鯡, 海膽,帆立貝,鮪魚 和 三文魚籽。 set包,麵豉湯和茶碗蒸。 吾喜愛三文魚籽,所以問換其它可以嗎?😅 成功! 麵豉湯, 除了幾粒豆腐和倆片海帶外,冇乜料,冇乜味。茶碗蒸,足夠,正。10件壽司中,仍以 吞拿魚腩最吸睛🤩。近似商務午餐的價格,係環頭環尾的地區,在冇服務,冇裝修的格局下,稍微貴了。

2021-06-04
2021-06-03 417 瀏覽
一間小店,冇花巧裝修和服務,但食物質素好,價格算合理。 廚師發辦おまかせ分有等價錢🤑,$380, $480 和 $680。除了份量不同,廚師話魚質素和類型也不相同。。。那我們叫了「森」$680。 包括6款刺身:帶子,鮑魚,大拖羅,牡蠣、牡丹海老,鯛。8款壽司:鰈,金目鯛、鯖、比目魚,赤貝,火灼梭子魚、赤鮭 、海膽壽司及手卷。再加,茶碗蒸,鯛魚湯及雪糕。雪糕有三種味, 薑味,綠茶和畫Wasabi。 茶碗蒸勁多料, 吸晴🤩。 大拖羅好肥美😋,是日最愛。 海膽外表顏色一般,但肉質幾鮮甜, 意料之外😅。個人唔太喜歡食蠔🤫, 所以問廚師可否轉其它, 換來兩片北寄貝刺身,哈哈😜!見份量都夠吃,所以特意叫廚師🍚少飯。🤗 滿意的一餐!
一間小店,冇花巧裝修和服務,但食物質素好
,價格算合理。

包括
6款刺身:帶子,鮑魚,大拖羅,牡蠣、牡丹海老,鯛。

見份量都夠吃,所以特意叫廚師🍚少飯。🤗 滿意的一餐!
2021-05-30
2021-05-26 447 瀏覽
香港工業區臥虎藏龍,近年唔少餐廳因租金考慮選址於呢啲地段,牛頭角亦唔例外!午飯時段經過發現一間新開嘅日式平價omakase,價錢由300至600幾蚊不等。中午時段唔想食廚師發板咁heavy,所以單點算數。午市套餐奉送茶碗蒸同埋麵豉湯。茶碗蒸幾出色。大大舊雞肉蟹柳好足料,加埋芫荽白果有創意,味道又出奇地幾夾!調味得宜,火候控制得啱啱好,滑嫩無比。安格斯牛扒飯 $168油花唔算多,肉質緊致有嚼勁,牛味幾濃!厚薄適中,燒汁稍鹹適合送飯。旁邊嘅粟米芯同埋秋葵屬串燒質素,好過一般伴碟,讚!壽司拼盤$18810件壽司包括:拖羅、三文魚、油金魚、帶子、金線鯛、池魚、白身魚、甜蝦、三文魚子、蔥吞拿魚腩。壽司質素中規中矩,食得過!最欣賞金線鯛,「魚如其名」魚皮上面嘅黃色花紋好吸引,肉質緊實,炙燒更添甘香。三文魚子軍艦都唔錯,粒粒晶凝通透,鹹香唔腥。黑豚五花腩 $68 & 鹽燒牛舌 $78日本菜點少得即叫即燒嘅串燒!五花腩幾鬆化,脂肪一層疊一層、油香充盈。牛舌無腥臊味,厚切得黎爽口唔韌。廚師調味比較重手,重口味嘅朋友應該會好喜歡,適合重口味嘅朋友會喜歡,適合佐酒。

安格斯牛扒飯 $168

壽司拼盤$188

黑豚五花腩 $68 & 鹽燒牛舌 $78

2021-05-21 376 瀏覽
今次係第二次黎光顧,水準都係咁好食😋今次叫左自選12件壽司🍣午市會有埋味噌湯同茶碗蒸附上😄碗湯飲落麻麻地,加上我本身唔太鍾意飲味噌湯,所以我就冇再飲落去茶碗蒸既蛋好滑 粒冬菇好甜 入面應該有一塊細細既豬肉同一小條蟹柳👍🏻黎到主食壽司 火炙壽司十分之好食 而且佢嘅魚生都係完全解凍晒 食落去有種入口即溶嘅感覺 (之前食過未完全解凍哂既魚生食落硬梆梆之後有陰影)之後就黎到超級好食既北海道海膽手卷🤩啲海膽好好味😋好新鮮又鮮甜對我黎講好有驚喜 所以我地之後都再叫多左兩個海膽手卷不過無影到相👍🏻👍🏻👍🏻最後係牛舌串燒佢既牛舌食落有種juicy 既感覺 而且係比較厚身既但個燒烤感覺就冇咁強烈 可能因為我對串燒既感覺就係比較乾身少少既 不過佢都係好食既😋本身佢係有4塊既 但熱辣辣上枱一時興奮未影相就食左塊先😂😂😂總結而言,如果之後我想食有質素少少既日本野既時候都會再諗起佢,所以我應該會一直繼續黎食😁😁
今次係第二次黎光顧,水準都係咁好食😋
今次叫左自選12件壽司🍣

自選壽司
北海道海膽手卷
燒牛舌串燒
2021-05-15 435 瀏覽
牛頭角區/觀塘區的午飯時段,週圍都難揾位,諗住食貴啲就會有好坐啲的環境傾下計,APM那間日本餐廳午市full咗,book唔到位,之後搜尋到這間「森戶」。但是......問題係太細間舖,坐位太窄,三個大男人坐得太貼太辛苦,理論上價錢能反映食物質素,環境和服務等等。以午市$258~極上壽司拼盤(十件),食物質素比「板長」好少少(板長又比千両好少少),但係「板長」肯定坐得舒服過「森戶」,三個人午餐總收費$851,比唔到我商務午餐的基本條件 !
極上壽司拼盤
2021-05-13
極上壽司拼盤
2021-05-09 381 瀏覽
隱藏在牛頭角繁華街道裏,有一間低調又藏不着的日式餐廳。路經的人必定被落地大玻璃吸引着,可以看見店內具時尚感的日系裝潢,看到廚師在低頭忙着準備刺身料理。我點了一個刺身拼盤跟幾個串燒。刺身拼盤 $188刺身非常新鮮,有油甘魚、帶子、池魚、白身魚、甜蝦,各兩件。油甘魚色澤紋路分布均勻。肉厚肥嫩, 魚肉細緻甘甜、滑嫩多膠質。帶子刺身肉厚味甜,味道鮮味甘甜。甜蝦大隻而且夠肥美,好鮮甜,肉質彈性。串燒方面,也很出色。燒雞泡魚乾 $68表面燒至金黃香脆,味道帶點鮮甜,沾點沙律醬更惹味。黑豚五花腩 $68/2好香的五花腩肉,加點檸檬汁去油膩感。紐西蘭羊架 $68羊架有獨特香味,不會羶,肉質鮮嫩腍滑。
隱藏在牛頭角繁華街道裏,
有一間低調又藏不着的日式餐廳。
路經的人必定被落地大玻璃吸引着,
可以看見店內具時尚感的日系裝潢,
看到廚師在低頭忙着準備刺身料理。

我點了一個刺身拼盤跟幾個串燒。
刺身拼盤 $188
刺身非常新鮮,有油甘魚、帶子、池魚、白身魚、甜蝦,各兩件。
帶子刺身肉厚味甜,味道鮮味甘甜。
甜蝦大隻而且夠肥美,好鮮甜,肉質彈性。

串燒方面,也很出色。
燒雞泡魚乾 $68
表面燒至金黃香脆,味道帶點鮮甜,沾點沙律醬更惹味。

黑豚五花腩 $68/2
好香的五花腩肉,加點檸檬汁去油膩感。

紐西蘭羊架 $68
羊架有獨特香味,不會羶,肉質鮮嫩腍滑。
2021-05-09 292 瀏覽
估唔到牛頭角都有高質壽司食~係門口已經見到日式裝潢,主要係木系顏色。入面座位都係bar枱,只有一張4人枱。Bar 枱前面係刺身櫃,望到條條刺身原貌。我叫咗一個「火炙盛盒」$228 入面有拖羅、三文魚腩、帶子、左口邊、銀鱈魚、鰻魚、金線鯛、金目鯛上枱時見到火炙壽司全部油光閃閃 好吸引!首先食咗白身魚先,銀鱈魚西京燒就食得多,銀鱈魚壽司就真係第一次食。火炙後,魚肉帶豐腴油分卻不膩口,爽口嫩滑。金目鯛紅色魚肉,用火燒出金目鯛的油分,令壽司入口更鮮更甜,鮮魚味濃郁。金線鯛魚身表面好似有道金線,食落肉質緊實、爽口。左口邊油脂滿滿,放入口裡融化的感覺,好滋味。帶子賣相吸引,入口軟綿鮮甜。拖羅油腴的細膩口感,好回味。火炙鰻魚肥美又厚肉,經火炙過嘅鰻魚更香甜。📌森戶地址: 牛頭角牛頭角道305-325A號官塘立成大廈地下E號舖
估唔到牛頭角都有高質壽司食~
係門口已經見到日式裝潢,主要係木系顏色。
入面座位都係bar枱,只有一張4人枱。

Bar 枱前面係刺身櫃,望到條條刺身原貌。

我叫咗一個「火炙盛盒」$228
火炙盛盒

上枱時見到火炙壽司全部油光閃閃 好吸引!
金線鯛魚身表面好似有道金線,食落肉質緊實、爽口。
左口邊油脂滿滿,放入口裡融化的感覺,好滋味。
帶子賣相吸引,入口軟綿鮮甜。
拖羅油腴的細膩口感,好回味。
火炙鰻魚肥美又厚肉,經火炙過嘅鰻魚更香甜。

📌森戶
  • 火炙盛盒
2021-05-09 277 瀏覽
森戶係觀塘嘅日式小店,於疫市下開店,由幾百元一位嘅Omakase Set,到一百蚊左右嘅丼飯都有,真正豐儉由人!火炙魚生丼 $288見隔離位食Omakase Set食得津津有味,所以我有信心嗌佢最貴嘅丼飯!上菜嗰下真係嘩一聲,大大碗嘅丼飯鋪滿了火炙刺身,多到根本見唔到啲飯!帶子:肥大肉厚,甜味出眾!銀鱈魚:魚油含量很高,充滿光澤,十分可口!金目鯛:火燒出了油分,帶皮令入口更鮮更甜!三文魚腩:肥到出汁,味道濃郁!大拖羅:兩件都係超厚切,魚味香濃,滿口油香,不得了!飯:索晒咁多款刺身嘅魚油精華,格外香口,滋味十足!紐西蘭羊架 $68除咗刺身係厚切之外,連羊架都係勁厚身!羊架烤至香口惹味,仲一啲都唔羶!配菜冬菇同埋秋葵都幾好食!

火炙魚生丼 $288

帶子:肥大肉厚,甜味出眾!

銀鱈魚:魚油含量很高,充滿光澤,十分可口!

金目鯛:火燒出了油分,帶皮令入口更鮮更甜!

三文魚腩:肥到出汁,味道濃郁!

大拖羅:兩件都係超厚切,魚味香濃,滿口油香,不得了!

飯:索晒咁多款刺身嘅魚油精華,格外香口,滋味十足!

紐西蘭羊架 $68
2021-05-07 276 瀏覽
由中學到大學生時代,直到初次工作,觀塘區一直都是我時常出沒的地方。這些年,工作換了又換,這舊社區也改變不少。城市規劃讓餐廳與店舖都退到了近牛頭角那邊,想不到連比較高級,吃Omakase的日式壽司店也有。森戶走的是平價路線,一人前Omakase才不過七百元,質素亦不俗,難怪傍晚時分,小小的店舖早已坐滿了人。特上壽司拼盤($258/10件),有的是中拖羅、海膽、深海池魚等較為高級的壽司。金目鯛用火輕輕灼過以後尤其肥美。中拖羅也算是入口即溶,以這價錢來說相當超值。帶點驚喜的是這裡的串燒,層次分明的黑豚五花腩($68/2串)脂香味飽滿,卻不油膩。鹽燒牛舌($78/2串),也許是放涼了的關係,有點過韌,厚薄程度和味道本是不錯,建議大家早點享用。

中拖羅也算是入口即溶,以這價錢來說相當超值。

2021-05-03 244 瀏覽
今次主要介紹《森OMAKASE 》, 上次疫情試過第二位半價的《戶OMAKASE 》已經覺得好正, 刺身同壽司都好新鮮。 所以今次正價都要試埋《森》, 果然冇令我失望!👨🏼‍🍳食物:刺身6點- 最好食係蠔; 手心咁大( 女士要分開兩啖食) 肉質鮮甜; 拖羅夠肥美, 食落冇筋; 油甘魚, 赤貝正常鮮甜, 反而牡丹蝦同鮑魚比較失色。 之後上茶碗蒸,暖下個胃, 先再食主打既壽司。 壽司8貫次序分別係: 1.鮮北寄貝, 唔係一般紅色尾既北寄貝 2.白蝦好鮮甜冇蝦尾 3. ’于酒目’ 廚師係咁叫佢, 出現左黑人?? 魚質好有彈性 4. 梭子 5. 鯖魚 6. 銀雪魚, 第一次食燒銀雪魚壽司 7. 喜之次 8. 馬糞海膽作结尾之後可以揀魚湯烏冬或 吞拿魚碎手卷加魚湯。 店主推介後者。 吞拿魚碎係鋪滿全條手卷, 食到最後一啖都有吞拿魚,正! 甜品:香蕉, 黑糖, 栗子味雪糕可揀一款。 我揀左栗子味, 真係有栗子粒! 另外我帶左三件切餅慶祝生日, 餐廳用壽司碟另上。 🏙環境: 餐廳大約得20個位; 所以想食就記得book 位。 大部分位圍住壽司枱坐, 方便壽司師傅為客人上壽司。 但枱比較高, 不能
今次主要介紹《森OMAKASE 》, 上次疫情試過第二位半價的《戶OMAKASE 》已經覺得好正, 刺身壽司都好新鮮。 所以今次正價都要試埋《森》, 果然冇令我失望!

👨🏼‍🍳食物:刺身6點- 最好食係蠔; 手心咁大( 女士要分開兩啖食) 肉質鮮甜; 拖羅夠肥美, 食落冇筋; 油甘魚, 赤貝正常鮮甜, 反而牡丹蝦同鮑魚比較失色。 之後上茶碗蒸,暖下個胃, 先再食主打既壽司壽司8貫次序分別係: 1.鮮北寄貝, 唔係一般紅色尾既北寄貝 2.白蝦好鮮甜冇蝦尾 3. ’于酒目’ 廚師係咁叫佢, 出現左黑人?? 魚質好有彈性 4. 梭子 5. 鯖魚 6. 銀雪魚, 第一次食燒銀雪魚壽司 7. 喜之次 8. 馬糞海膽作结尾

🏙環境: 餐廳大約得20個位; 所以想食就記得book 位。 大部分位圍住壽司枱坐, 方便壽司師傅為客人上壽司。 但枱比較高, 不能觀賞壽司師傅搓壽司

🤵🏻‍♀️服務: ok 有禮貌。 如果壽司師傅可以介紹一下魚的來源會更佳。

💰價錢:《森OMAKASE 》($680) 六款刺身(厚岸蠔+鮑魚) & 壽司8貫配上特別/ 貴價魚
《戶OMAKASE 》($480) 四款刺身& 壽司8貫
喜之次
北海道馬糞海膽
吞拿魚手卷
2021-05-01 285 瀏覽
大部分居酒屋都係尖沙咀呀天后呀,終於比我同男朋友搵到間係觀塘區,森戶係牛頭角站A出口行幾分鐘就到,門面唔大,但好日式,內裡裝修都好骨子,藍色同木系為主餐牌選擇多,全部都好吸引,於是我地同侍應講我地鍾意食咩,交比廚師發辦廚師考慮到我地嘅食量同喜好,揀左以下4款食物💛特上北海丼 $198(拖羅、油甘魚、三文魚、帶子、牡丹蝦、海膽、三文魚籽)刺身多過飯,海膽超鮮甜,拖羅食落口油脂浪浪下,全部刺身都好厚身大塊!💛壽司拼盤 $188(拖羅、三文魚、油甘魚、帶子、金線鯛、池魚、真鯛、甜蝦、三文魚籽、拖羅碎)拖羅同油甘魚係我至愛,比起刺身飯嘅拖羅更勝一籌,每件嘅飯量唔會多,女仔絕對可以食晒10件建議食左拖羅碎同三文魚籽先,以免紫菜淋左影響口感💛燒白膳 $88/2串好新鮮、厚肉、彈牙,外脆內嫩滑💛雞翼 $48/2串好貼心剪開左隻雞翼黎燒,又入味又易食食得超滿足,會再去!

廚師考慮到我地嘅食量同喜好,揀左以下4款食物

💛特上北海丼 $198
(拖羅、油甘魚、三文魚、帶子、牡丹蝦、海膽、三文魚籽)
特上北海丼

💛壽司拼盤 $188
建議食左拖羅碎同三文魚籽先,以免紫菜淋左影響口感
壽司拼盤

💛燒白膳 $88/2串
好新鮮、厚肉、彈牙,外脆內嫩滑
燒白膳

💛雞翼 $48/2串
好貼心剪開左隻雞翼黎燒,又入味又易食
雞翼

食得超滿足,會再去!
2021-04-25
特上北海丼
壽司拼盤
燒白膳
雞翼
  • 燒白鱔
2021-04-30 175 瀏覽
第二次去食晚餐,因為對上次的omakase 念念不忘今次就叫左一個$380 omakase ,一個$188壽司拼盤,無上次食得咁豪😂不過佢的食材好新鮮,食平啲更加覺得好扺食,所以講下$188壽司拼盤有咩食,有拖羅,油甘魚,三文魚,帶子,三文魚子,吞拿魚蓉,火炙金線鯛,甜蝦,池魚佢的壽司都係固定的,所以會係一啲普遍會見到的魚類比較多,但係新鮮既,又大舊。🤤如果想試一啲時令的魚類,咁叫omakase 就岩晒,例如有魴鮄,銀雪,鯖魚。銀雪魚壽司好好食,油香好正!牡丹蝦都好大條😍每次去都食到唔同既壽司,好多謝師傅咁比心機整壽司😍
第二次去食晚餐,因為對上次的omakase 念念不忘

每次去都食到唔同既壽司,好多謝師傅咁比心機整壽司😍
2021-04-25