2023-02-26 257 瀏覽
火紅的拉麵店主打蝦濃湯直程好似西餐廳食的龍蝦湯加入咗拉麵咁,湯底超級creamy,用咗虎蝦不比龍蝦遜色,蝦鮮味超級香濃,湯非常厚杰飲哂真係會有點膩,杰度有點似醬汁多於湯。最大亮點一定係隻巨型虎蝦,肉質鮮味爽彈仲食到少少膏,蝦味突出,外面仲有脆脆櫻花蝦包住,最後再沾埋個蝦濃湯,簡直係三重濃蝦蝦蝦!串燒正常發揮,白鱔皮脆肉肥美,口感比一般鱔爽彈, 要加多少少鹽帶出味道。雞腎調味就好好但比較乾,而牛柳粒就較為失望超多根完全𡁻唔到。平日午餐咁的價錢有超正虎蝦濃湯麵加串燒仲包飲品真係超抵食👍🏻
火紅的拉麵店主打蝦濃湯
燒白鱔

2023-02-08
午餐
2023-02-23 192 瀏覽
之前經過,看見菜單設計得很可愛又是我很愛吃的串燒和日式居酒屋所以已經bookmark了這間拉麵店很久!曾經下午兩點來過一次(沒有預約),結果進去才知道拉麵似乎有數量限制,被店員告知已經售罄。後來終於跟朋友約好,能試一試這個超級有名的虎蝦濃湯拉麵!火夫本身的午餐也CP值很高!午餐set有:一品前菜x3、串燒x2及1項主菜。前菜本來就只有三款,所以就是全部都可以試一遍🤣個人最喜歡藜麥味噌青瓜,將用味噌醃製了的藜麥放在青瓜上不會太鹹,也有清新的口感,很開胃~另外有毛豆春卷和小吐司,味道也很不錯喔!但是毛豆春卷建議趁熱時吃!虎蝦濃湯麵這款主菜要額外加$50,雖然感覺有一點貴,但是店員拿過來的時候就感覺這價錢也是值了。湯底非常香非常濃郁,有一點像撈麵的感覺。之前看見有一些人說湯底很鹹,但個人覺得只嚐湯底其實應該是剛剛好,反而配上蝦一起吃的時候就有點鹹。虎蝦炸得非常香脆,鹹香的蝦味配上香脆炸皮很可口🤤外皮應該是用麥片包覆後再下煱炸,即使我們拍照有點耐還是很香脆啦!稍微不足的點是有一點厚,吃到最後也是剩下來了😅串燒菜單上有很多不同的串燒可以選擇,我選了活鱔(+$8)和鹽燒雞翼(+$2),感覺香港很少

一品前菜

前菜本來就只有三款,所以就是全部都可以試一遍🤣

串燒:活鱔、鹽燒手羽串

串燒
菜單上有很多不同的串燒可以選擇,我選了活鱔(+$8)和鹽燒雞翼(+$2),感覺香港很少看到活鱔串燒,就算本身很怕吃到魚骨,也是抱着嘗試一次的心態,結果完全沒有魚骨呢!鹽燒雞翼也是不錯

朋友則吃了明太子撈麵,玉子鰻魚和鹽燒五花腩。

整體來說覺得也是很不錯,前菜非常有驚喜,很清新解膩。拉麵很不錯,就是吃到最後還是感覺有一點膩,可能是份量比較大了一點吧!另外串燒……如果晚上居酒屋有位置,非常推薦和朋友一起來吃!真的感覺串燒師傅的手藝很好,會為串燒回頭呢~
2023-01-14
5 分鐘 (堂食)
一品前菜
串燒:活鱔、鹽燒手羽串
2023-02-23 289 瀏覽
朋友介紹來這家餐廳用餐🥢裝修佈置得像居酒屋一樣🍶環境氣氛很好及坐得舒適主打日式麵食及串燒🍢麥粒味噌青瓜🥒免費一份前菜,雖然青瓜🥒爽脆很fresh但配味噌醬仍略為鹹,不過當小食很醒胃😋虎蝦濃湯麵🍤🍜每一桌子都必點的虎蝦濃湯麵🍜,是餐廳招牌菜,賣相吸睛🤩,外層舖滿櫻花蝦炸得香脆可口,原隻虎蝦🍤肉質厚實爽彈,每條麵都沾滿濃郁蝦湯好creamy,掛汁力超強,整體做得很出色,我超愛吃😋值得推介👍明太子撈麵🍝麵上有溫泉蛋🥚,明太子,紫菜及蔥,明太子及醬汁的份量很足夠,與麵一起撈勻吃超creamy雞肝多士🐔🍞多士🍞烘得香脆可口,配上一碟雞肝醬塗上多士吃增添風味,但對於內臟的食物,我不太喜歡吃及覺得有腥味,相反友人很喜歡,覺得味道很夾👍白燒活膳🐟燒得很出色🔥,膳皮香脆,肉質爽口彈牙芝心茄子🧀🍆茄子🍆中間夾住芝士🧀好好吃整體食物質素不錯👍,價錢親民,這家餐廳長期滿座,建議大家記得提早預約
朋友介紹來這家餐廳用餐🥢

明太子撈麵🍝

雞肝多士🐔🍞
雞肝多士

白燒活膳🐟
燒得很出色🔥,膳皮香脆,肉質爽口彈牙
白燒活膳

芝心茄子🧀🍆
茄子🍆中間夾住芝士🧀好好吃
芝心茄子

2023-02-12
白燒活膳
芝心茄子
2023-02-21 107 瀏覽
好唔容易,終於成功預約了這間人氣拉麵店。準時到店,店員先serve 一個餐前青瓜小吃,青瓜唔太新鮮。滿心期待地叫了最出名的濃湯大蝦拉麵,本來想order埋燒物,但係覺得都係試咗個拉麵得唔得先。大蝦湯拉麵嘅湯真係好濃厚,但係應該係罐頭湯,大蝦蝦身唔結實,拉麵煮得過淋,唔好味。好彩無叫燒物。 一句講晒--無下次。

好彩無叫燒物。

一句講晒--無下次。
2023-02-21
2023-02-18 136 瀏覽
繼續在理工大學工作, 晚上放工後最Enjoyable的其中一件事, 就是在火夫吃撈麵和串燒. 特別是之前已經吃過外賣版的牛肩胛撈麵, 堂食的美味真的有差, 拌上生雞蛋之後, 蛋香和肉香, 蛋汁和肉汁, 還有炙烤的焦香及微溫, 與口感爽實的撈麵結合起來, 其複雜和層次是外賣版較難感受的. 牛肩胛除了肉香外也帶有蜜糖的甘甜, 無得頂! 本格撈麵其實就是肉臊撈麵, 這裏的肉臊真的接近台南風格, 口感紮實, 沒太多脂肪, 汁料甜香而且質感較為濃厚. 拌以生雞蛋麵身不會糊化. 蒽絲, 紫菜絲和木魚絲除了令撈麵口感更有層次外, 也提供自然的鹹味, 味道豐富但不會Over, 簡單而令人歡喜.串燒有製法相對複雜的蟹肉牡蠣以及生蒜牛柳, 同樣是炸串模式, 上面加上配料或者醬汁, 炸層夠薄, 夠脆, 結構也夠工整. 直接燒的, 除了推介白鱔外, 豬腩肉也做得相當不錯, 除了腩肉Juicy 而口感爽嫩外, 腩肉與腩肉之間的烤蘋果, 更是神來之筆.The noodles of Kafu are always the hidden gems in HK. The freshly prepared beef ch

The noodles of Kafu are always the hidden gems in HK. The freshly prepared beef cheek noodles and the Taiwanese style noodles are excellent in texture and taste. The egg mixed with the noodles provide the extra smoothness but doesn’t affect the overall texture. The ingredients are so fresh and tasty. The skewers have deep fried version and grilled version that you should never miss as well.
2023-02-16 132 瀏覽
假日午餐set 唔洗$150就食到咁多野食 非常抵👍環境方面亦都好舒服 燈光好柔和🫶食物質素都係中上水平〰️星期六去既時候要等位 大概都要半個鐘至九個字🚶🏻‍♀️🚶🚶🏻‍♂️HOLIDAY AND WEEKEND LUNCH SET $138🥄一品 三款全包〰️最吸引應該就係雞肝多士了🫣第一次試雞肝醬 同我想像有少少出入 我覺得有啲似食蟹膏醬咁🤣味道相對較淡 綠色就應該係青豆醬了 我自己就還好 一品食物整體都比較淡口 味道唔會太濃 🥢麵食 ➿本格撈麵上網睇本格撈麵係其中受歡迎之一 就試一試 配料好豐富 有紫菜 木魚絲 肉碎同蛋等等 撈勻食 口感一流👍麵質都好彈牙 不錯不錯〰️💓➿虎蝦濃湯麵 +$50最最最受歡迎既就係呢個虎蝦濃湯麵了🍜睇賣相已經超吸睛!關注組都有推薦過🤣一上枱已經滿滿鮮蝦味🦐〰️味道方面 湯頭好鮮 完全無腥味 雖然係濃湯 但食得多都唔覺膩 虎蝦堅大隻 唔係厚粉 而我爽口彈牙!😛🍢串物➿ 塩燒手羽先➿ 雞腎➿ 雞肝啡菇➿ 生蒜牛柳串燒黎講 就普普通通啦 無特別推薦食 一個set包兩款都幾抵既 比較有印象係雞肝啡菇 啡菇好juicy😛另外 串燒等候時間都幾長 生蒜牛柳等到我哋食完都未有

[一品x3➕麵食x1➕串物x2➕飲品]

➿ 塩燒手羽先
➿ 雞腎
➿ 雞肝啡菇
➿ 生蒜牛柳

串燒黎講 就普普通通啦 無特別推薦食 一個set包兩款都幾抵既 比較有印象係雞肝啡菇 啡菇好juicy😛另外 串燒等候時間都幾長 生蒜牛柳等到我哋食完都未有🫣!

🥤飲品
➿午後檸檬茶
➿午後奶茶
2023-02-14 365 瀏覽
👩🏻最近就同朋友去咗黃埔最近大熱嘅沖繩風居酒屋,佢地有齊串燒、炸串同拉麵,當中佢哋嘅拉麵仲受到拉麵關注組嘅推介添!.麵食❣️💓虎蝦濃湯麵 $128廚師用櫻花蝦將成隻虎蝦🦐包住,聞落好香蝦味,咬落去脆卜卜,就算浸咗落去湯入面都唔會好輕易淋晒,虎蝦又大隻又彈牙,好味啊! 至於個湯底都唔差㗎,成碗橙紅色🍜,夠晒濃味,當中應該有加到啲忌廉,所以整體較稠身,拉麵掛晒蝦湯,食到最後成個湯都飲晒咁制🤣,不過食晒成個拉麵比較漏,建議兩個女仔Share一個。.一品❣️💓海苔魷魚鬚 $46依個魷魚鬚炸得好香口好好味,魷魚鬚🦑條條都好大條,份量仲好多,啱晒大家一路摸酒杯底🍺一路食🤭。.枝豆春卷 $42見到依個枝豆春卷就知廚師有幾用心,用春卷包起一粒粒嘅枝豆再拎去炸,再配埋枝豆醬,幾得意,不過略嫌個枝豆醬凍得滯,將新鮮炸起嘅枝豆春卷蘸落去,個溫差太大,感覺怪怪地。.串燒❣️蔥燒牛舌 $26本身以為係牛舌上面放上大量蔥花,然後拎去燒,但原來係京蔥同牛舌一齊串起拎去燒,👩🏻就麻麻地京蔥嘅,但食落都唔錯,牛舌都好軟腍。.葡提鴨卷 $24見到好多食評都話要試,葡提鴨卷即係用鴨肉包住粒青提子🍇,一咬落去提子就會喺口中爆開,酸
麵食❣️
💓虎蝦濃湯麵 $128
一品❣️
💓海苔魷魚鬚 $46
枝豆春卷 $42
串燒❣️
蔥燒牛舌 $26
葡提鴨卷 $24
見到好多食評都話要試,葡提鴨卷即係用鴨肉包住粒青提子🍇,一咬落去提子就會喺口中爆開,酸酸甜甜又鹹鹹地幾得意,不過👩🏻就唔太喜歡柚子胡椒醬,所以覺得有啲多餘。
💓雞心喉 $26
食內臟既朋友可以試下,有雞味,就咁燒都好好味。
💓廣島蠔豚卷 $28
驚喜之作,用豚肉包住Juicy既廣島蠔🦪嚟燒,蠔肉新鮮,唔會腥臭,好味。
炸串❣️
💓蟹肉牡蠣 $26
吉列炸蠔🦪上面放咗超多蟹肉絲,一啖都食唔晒,好味。
生蒜牛柳 $26
一開始唔知道係將成件牛柳拎去做炸串,同想像中嘅唔係好同。生蒜味主要嚟至表面嘅大蒜醬,牛柳軟腍,都唔錯嘅。
整體味道都幾好,依度嘅串燒🍢好特別,出面好少見,特別係兩個蠔串燒----廣島蠔豚卷同蟹肉牡蠣,係必試啊! 虎蝦濃湯麵都好好味。晚餐價錢就略貴,全部都係單點,無Set menu,串燒$48/2串,部份要加錢,所以大家見到上面每串嘅價錢略有不同,而午餐就有Set menu,可選一款麵食同兩串串燒,性價比高好多!
海苔魷魚鬚
雞心喉
廣島蠔豚卷
生蒜牛柳
2023-02-12 7268 瀏覽
呢度最出名係麵食, 串燒都好有驚喜, 而且裝修都好有日式居酒屋既感覺, 仲有歌個日本人坐左係我地阻離添🏮雞白湯關東煮🍢($46)年糕福袋, 白蘿蔔, 雞肉, 加少少辣粉, 全部食材都煮到好腍身索曬啲湯汁好正😍 雞白湯好清甜, 一啲都唔味精同油膩超正🤤($48/2)蔥燒牛舌👅兩片厚切牛舌中間夾左一段大蔥, 食落好Juicy同腍身😌廣島蠔豚卷🦪 ($4)第一次食呢個組合相當有驚喜, 半肥瘦既豚肉包住鮮味既蠔, 口感好豐富同埋兩樣食材好夾, 大推🤩本格撈麵🍛($72)肉醬, 紫菜絲, 生蔥, 蒜蓉, 生蛋黃, 同拉麵撈埋一齊食好香蔥既味道, 不過唔算太特別🤭半熟牛肩胛撈麵🐮($98)牛肩胛燒到好腍身好香, 生蛋黃, 蔥, 食落同本格拉麵差唔多, 但係啲牛肉幾出色😉白桃梅酒🍑好濃白桃味一啲都唔似飲緊酒好易入口😚紫蘇葉梅酒🌿好清新同特別既梅酒, 帶微微既紫蘇香好refreshing😉呢度最出名既係虎蝦濃湯麵, 可惜唔食得, 見隔離枱食個汁好橙好濃郁😍 呢間絕對會Encore, 我覺得串燒同一品比麵食出色😎

[一品]
雞白湯關東煮🍢($46)

[串燒]($48/2)
蔥燒牛舌👅
兩片厚切牛舌中間夾左一段大蔥, 食落好Juicy同腍身😌

廣島蠔豚卷🦪 ($4)

[麵食]
本格撈麵🍛($72)

半熟牛肩胛撈麵🐮($98)

[飲品]
白桃梅酒🍑
好濃白桃味一啲都唔似飲緊酒好易入口😚

紫蘇葉梅酒🌿

2023-02-09
  • 本格撈麵
  • 廣島蠔豚卷
  • 雞白湯關東煮
網上見呢間幾多人推薦就去試下,果然無失望👍🏽,叫左蝦湯麵同串燒,仲有個小食。首先蝦湯麵個湯底濃郁得黎唔會咸,味道岩岩好,麵質亦煮到剛剛好,唔會淋/硬,仲有隻蝦比我想像中大隻,蝦外面係包左層炸左既櫻花蝦,食落好特別、脆口,隻蝦食落實身,成碗麵都整得好好,讚👍🏽個小食叫左雞肝多士,係類似鵝肝醬揸包咁,都係整得好好,無咩要彈。最後串燒就叫左蠔豚+蜜瓜牛,燒得剛剛好,唔會燒過濃或者無味道,配搭食落有驚喜,雖然等既時間對耐少少,但燒得好食真係唔係間間做到,值得一讚。呢間推薦👍🏽😋
呢間推薦👍🏽😋
2023-01-30
.Bookmark咗一段時間🔖襯住放假終於可以試吓人氣嘅串燒店🍢😋門面超有氣勢,木系嘅裝潢,加上簡約設計🎏入到去都真係有少少似日本嘅居酒屋vibe🇯🇵🍱.✊🏼記得要book定位啊!📞.▪️虎蝦濃湯麵 $128 • 2/10幾乎每枱都必叫,加上之前睇咗啲關注組大推呢個麵,搞到我都心思思想試吓究竟有幾好食!!絕對!絕對!值得打卡,賣相吸引💯不過麵質太腍,撈埋啲「濃湯」變到一pat pat ……加上個湯底完全食唔出蝦膏味…… 淨係覺得好鹹🥲反而on top嘅虎蝦大大隻,外皮係沾滿櫻花蝦再炸,咬落去超級crispy,而入面嘅肉質亦都夠爽彈👍🏼.▪️海苔魷魚鬚 $46 • 9/10魷魚鬚就真係有驚喜,仲奇怪點解menu度會冇星星(推介),咁好食點解冇人講!!🤣魷魚鬚非常耐㬭~酥香脆口,加埋紫菜嘅香氣,外脆內軟,食到停唔到口👅.▪️串燒/串揚 2本 $48 • 9/10🍢蟹肉牡蠣+$2🍢廣島蠔豚卷+$4🍢雞心喉+$2🍢蔥燒牛舌+$2串燒真係好出色,又抵食👍🏼👍🏼最鍾意食蠔🦪 sooooooo good🤌🏼.▪️柚子梅酒 $42 • 4/10柚子味非常重,好易入口,不過呢款有啲啃,梅味唔太突出~
Bookmark咗一段時間🔖
襯住放假終於可以試吓人氣嘅串燒店🍢😋
門面超有氣勢,木系嘅裝潢,加上簡約設計🎏
入到去都真係有少少似日本嘅居酒屋vibe🇯🇵🍱

✊🏼記得要book定位啊!📞
▪️虎蝦濃湯麵 $128 • 2/10
幾乎每枱都必叫,加上之前睇咗啲關注組大推呢個麵,
搞到我都心思思想試吓究竟有幾好食!!
絕對!絕對!值得打卡,賣相吸引💯
不過麵質太腍,撈埋啲「濃湯」變到一pat pat ……
加上個湯底完全食唔出蝦膏味…… 淨係覺得好鹹🥲
反而on top嘅虎蝦大大隻,外皮係沾滿櫻花蝦再炸,
咬落去超級crispy,而入面嘅肉質亦都夠爽彈👍🏼

▪️海苔魷魚鬚 $46 • 9/10
魷魚鬚就真係有驚喜,仲奇怪點解menu度會冇星星(推介),
咁好食點解冇人講!!🤣
魷魚鬚非常耐㬭~酥香脆口,加埋紫菜嘅香氣,
外脆內軟,食到停唔到口👅

▪️串燒/串揚 2本 $48 • 9/10
🍢蟹肉牡蠣+$2
🍢廣島蠔豚卷+$4
🍢雞心喉+$2
🍢蔥燒牛舌+$2
串燒真係好出色,又抵食👍🏼👍🏼
最鍾意食蠔🦪 sooooooo good🤌🏼

▪️柚子梅酒 $42 • 4/10
柚子味非常重,好易入口,
不過呢款有啲啃,梅味唔太突出~
因為book左嘉里酒店staycation所以就search附近嘅餐廳🍴。我地兩個人一人一碗麵再加啲串燒食。車海老濃湯麵呢個係佢地間餐廳🍴人氣嘢食。雖然成碗得一隻蝦,但隻蝦🦐有兩隻手指咁粗,上面係沾滿左櫻花蝦黎炸。係雙重蝦味,食完包你哇哈哈哈!🤭 佢個濃湯好杰,其實食落有啲似沾麵多過湯麵🍜。個濃湯有啲似龍蝦🦞湯味如果鍾意❤️食🦐同🦞一定要叫呢個!明太子撈麵本身佢黎到嘅時候仲覺得點解好似咁少明太子,但撈完食每一啖都係滿滿嘅明太子同cream。串燒除左佢個車海老濃湯麵,佢有好多串燒都好得意,例如葡萄鴨卷、雞心喉、牛少、雞胸骨🦴腸等等。真係要我自己就個人就推薦佢地個牛舌👅、葡萄鴨卷、蠔卷、雞心喉。我要讚讚佢啲串燒真係做得唔錯。Overall 黎講嘢食質量同價錢性價比都叫高,幾個friend聚舊傾下計食飯之選,食完一次已經瘋狂話要去食第二次🤭
我地兩個人一人一碗麵再加啲串燒食。

車海老濃湯麵

串燒

白熊太久沒過海~這次為了看演唱會來到了黃埔的人氣居酒屋火夫😍簡直是衝著它們的虎蝦拉麵來😆但因為我和友人都不是太餓的關係 只是共點了一份麵再加串燒😗-🌟-▪️虎蝦濃湯麵 ($128)是必點必點的拉麵🤩基本上每桌都叫了至少一份~橙紅色的蝦湯底非常濃稠 把蝦的鮮甜味帶出 麵條雖然是幼麵但非常掛湯 (個人覺得可以再硬身一點)虎蝦口感彈牙 大大隻 整體來說非常有驚喜🤓▪️蔥卷牛舌 ($26)▪️葡提鴨卷($24)▪️雞腿京蔥燒 ($26)▪️櫻花蝦豆腐($24)▪️蟹肉牡蠣($26)▪️生蒜牛柳($26)除了主食外它們的串燒也很出名 2本串燒是$48元 大部分人氣的品項都是要加錢derr 在我們的的當中特別推薦葡提鴨卷和蟹肉牡蠣🤩bite size的串燒讓人一口接一口 下次真的想把其他串燒通通一試😆▫️白川鄉微濁酒 ($108)久違的girls night當然要喝一點alcohol! 我們讓店員推薦清酒🍶見他們還有每位$158 2小時的free flow下次有時間的話一定要試試(餐牌上奉勸大家量力而為🙏🏻)-🌟-小店長期滿座full booking 建議大家如果來的話一定要事先訂位喔~建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍

-🌟-
▪️虎蝦濃湯麵 ($128)
虎蝦濃湯麵

▪️蔥卷牛舌 ($26)
▪️葡提鴨卷($24)

▪️雞腿京蔥燒 ($26)
▪️櫻花蝦豆腐($24)
櫻花蝦豆腐

▪️蟹肉牡蠣($26)
▪️生蒜牛柳($26)

▫️白川鄉微濁酒 ($108)

-🌟-

建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5
櫻花蝦豆腐
  • 葡提鴨卷
上次星期六黎黃埔諗住試下佢,點知要排𝟏個幾鐘就放棄咗‎(·•᷄ࡇ•᷅ )今次特登𝐨𝐩𝐞𝐧𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐛𝐨𝐨𝐤定枱,因爲係平日黎,仲試到個好抵食既𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭添~我同男朋友一人叫咗一個包埋串燒𝐬𝐞𝐭 ,每個𝐬𝐞𝐭有一份麵食+兩份串燒/串揚+飲品 ❬ 𝐰𝐞𝐞𝐤𝐝𝐚𝐲 𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭 $𝟏𝟏𝟖/𝐩𝐞𝐞𝐬𝐨𝐧 ❭ ❛ 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞𝐬 ❜ ✧ 車海老濃湯麵 (+$𝟓𝟎)✧ 明太子撈麵❛ 𝐘𝐚𝐤𝐢 / 𝐊𝐚𝐭𝐬𝐮 ❜ ✧ 白燒活鱔 (+$𝟖)✧ 雞尾串燒 (+$𝟐)✧ 蟹肉牡蠣 𝟐份 (+$𝟐)❛ 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬 ❜ ✧ 烏龍茶✧ 午後奶茶黎到都一定要叫下佢地既車海老濃湯麵,賣相真係好靚,飲落個湯好濃,仲濃過出面啲沾麵,不過我就覺得有啲太鹹同太杰,杰到有啲似醬汁多過似湯底,點麵食會覺得好膩,我就唔係好食得曬成個麵,要兩個人𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞先食得落平時好鐘意食明太子既我見咁多人讚佢地個明太子撈麵就叫咗個試下~本身個麵已經撈好咗好多明太子同忌廉,而佢個麵上面再放滿咗溫泉蛋、紫菜、蔥花同一大份明太子,賣相好吸引~不過食落我覺得真係太𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲,係好膩同完全食唔到多既感覺,最後食極都係食到半碟就食唔到𝐥𝐮呢

❛ 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞𝐬 ❜
✧ 車海老濃湯麵 (+$𝟓𝟎)
✧ 明太子撈麵

❛ 𝐘𝐚𝐤𝐢 / 𝐊𝐚𝐭𝐬𝐮 ❜
✧ 白燒活鱔 (+$𝟖)
✧ 雞尾串燒 (+$𝟐)
✧ 蟹肉牡蠣 𝟐份 (+$𝟐)

❛ 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬 ❜
✧ 烏龍茶
✧ 午後奶茶

呢度既串燒同炸物都唔錯~白燒活鱔燒到個皮幾香脆,都幾厚肉,燒雞尾就幾重油香~我地叫咗𝟐份既蟹肉牡蠣都合乎期望,炸得幾酥脆同埋蟹肉既份量都唔少,算係唔錯既炸物喔~

本身黎之前係好想食佢嗰兩個麵,點知兩個都少少失望,反而覺得我地叫嗰幾款串燒同炸物幾唔錯
2023-01-18 193 瀏覽
呢間開咗之後book mark左勁耐今日終於去得成Openrice長期full booking今次咁啱有朋友去食叫佢直接幫我喺間舖到訂位先食到今次黎緊係要食曬啲signature先啦!- 虎蝦濃湯麵 $128- 明太子撈麵 $78- 沖繩燻肉卷- 葡提鴨卷- 蟹肉牡蠣 +$2- 廣島蠔豚卷 +$4串燒2樣$48呢度啲湯麵同撈麵都好好食啲湯汁勁濃郁虎蝦濃湯麵係必食值得一讚係佢個虎蝦超大條之餘 出面層皮仲有好多櫻花蝦一齊炸真係超級好食!另外佢地嘅串燒都好高質好精緻又唔算好貴又等得唔耐店內都冇油煙味坐得好舒服周圍裝修得好似日本居酒屋咁成個氛圍好正
呢間開咗之後book mark左勁耐
今日終於去得成
Openrice長期full booking
今次咁啱有朋友去食
叫佢直接幫我喺間舖到訂位先食到
今次黎緊係要食曬啲signature先啦!
- 虎蝦濃湯麵 $128
成個氛圍好正
  • 虎蝦濃湯麵
  • 葡提鴨卷
2023-01-17 246 瀏覽
🏠火夫🍤虎蝦濃湯麵 $128不得不承認,呢個麵嘅賣相係超級好,隻炸蝦好似浮咗喺啲麵上面咁哈哈🤣 識落覺得佢嘅棉質偏腍,蝦麵湯底味道唔算好突出,得罪講句有啲似罐頭湯溝出嚟,鹹味重過海鮮味,不過呢個麵打卡係100分👍🏻🐮半熟牛肩胛撈麵 (2本串燒) $142呢個係第二個套餐嚟,有唔少嘅牛肩胛肉,配上半熟蛋,麵質依然都係偏腍,醬汁係幾濃嘅蒜香味,呢個反而好食過蝦面😂🍢鹽燒手羽中如果串燒來講呢個燒得都唔錯,啲雞翼好Juicy~😍🍢蟹肉牡蠣呢個係一舊炸咗嘅蠔,上面有啲碎嘅蟹肉,食落都唔錯~
🏠火夫

🍤虎蝦濃湯麵 $128

🐮半熟牛肩胛撈麵 (2本串燒) $142
半熟牛肩胛撈麵 (2本串燒)

🍢鹽燒手羽中
鹽燒手羽中
如果串燒來講呢個燒得都唔錯,啲雞翼好Juicy~😍

🍢蟹肉牡蠣
蟹肉牡蠣
呢個係一舊炸咗嘅蠔,上面有啲碎嘅蟹肉,食落都唔錯~
2023-01-02
午餐
半熟牛肩胛撈麵 (2本串燒)