今日同朋友再次黎到位於銅鑼灣既鐵板燒店。餐廳環境闊落舒適,一走入去有長吧檯位置,再行入裏面有三張半圓鐵板燒枱,能夠睇到師傅烹調食物既過程,門口旁邊仲有一間獨立房。餐廳有唔同價位既鐵板燒套餐,可以因應自己需要選擇~✨🦞龍蝦鐵板燒 二人前 $2380🔸沙律是日沙律係和風沙律,沙律菜新鮮爽脆,上面仲放上藜麥及核桃,再淋上柚子酸汁,味道酸甜開胃。 🔸前菜前菜係龍蝦福袋,哩道前菜最特別之處係冬天熱食,夏天凍食~福袋皮唔會厚,入面係大大嚿手打龍蝦滑,仲配有清甜無渣既蘿蔔。🔸汁煮白鱈魚白鱈魚用上和風洋蔥汁烹調,魚肉細緻嫩滑,洋蔥清甜,醬汁惹味,再加上煎到香脆既魚皮,配搭埋一齊非常好食👍🏻🔸原隻龍蝦配海膽汁龍蝦配海膽汁真係超好食❗️龍蝦大隻肉厚,入口味道鮮甜,肉質爽彈,配搭味道濃郁既龍蝦海膽汁,真係忍唔住一啖接一啖,連旁邊既雞冠草昆布都可以點埋醬汁一齊食,好食推介👍🏻🔸季節料理:蒜蓉天白花菇日本天白花菇非常厚肉,入口彈牙富肉汁,蒜香味十足。🔸熊本縣產A5黑毛和牛熟度我地交俾師傅幫我地控制,出到嚟簡直係完美🥹建議大家都交比師傅,真係好有驚喜❗️一食落去肉質軟腍,牛味突出,而且超多肉汁,啲油脂豐富到接近入口即

餐廳有唔同價位既鐵板燒套餐,可以因應自己需要選擇~

✨🦞龍蝦鐵板燒 二人前 $2380
🔸沙律

🔸前菜

🔸汁煮白鱈魚

🔸原隻龍蝦配海膽汁

🔸季節料理:蒜蓉天白花菇
日本天白花菇非常厚肉,入口彈牙富肉汁,蒜香味十足。

🔸熊本縣產A5黑毛和牛

一食落去肉質軟腍,牛味突出,而且超多肉汁,啲油脂豐富到接近入口即溶既狀態,真係勁好食👍🏻配菜仲有羽衣甘藍、蒜片同番薯仔~

💕師傅貼士:
第一嚿先食完原味,之後嗰舊可以點少少鹽,第三舊加上Wasabi、蒜片,再點燒汁,味道真係估唔到咁好❗️好推介大家都咁樣試下~

🔸炒飯(日本產米)
乾瑤柱絲炒飯炒得乾身,粒粒分明,店員會送上漬物,包括醃蘿蔔同酸菜,可以用來配炒飯~

🔸雞湯:自家清雞湯
雞湯入面有大大隻彈牙既鮮蝦及大量珊瑚菇,味道清甜。

🔸甜品
甜品我地揀左抹茶雪糕及靜岡蜜瓜,店員話哩到既甜品會因應季節及節日而有所調整,大家都可以留意下~抹茶雪糕抹茶味濃郁,配有不同既乾果,食落口感更豐富;靜岡蜜瓜味道清甜,而且非常多汁,超級好食👍🏻

整體黎講,餐廳環境舒適,店員同師傅既服務質素都好好,食材高質素,真係每一樣食物都非常滿意,而且再次黎食都能夠保持質素,絕對係約會同慶祝既好選擇💕

2023-03-04 145 瀏覽
大約半年前曾到訪,餐廳無論是服務或食物的味道,都留有不錯的印象‼️這次帶上家人二訪,連家人都相當滿意讚不絕口‼️❤️▫️❥$𝟮𝟯𝟴𝟬 龍蝦鐵板燒🥢~~~~~~~~~~~~~~~~▰ 藜麥合桃和風沙律🥗翠綠色的沙律很清新‼️▫️▰ 龍蝦福袋💰餡料口感扎實‼️蘿蔔清甜‼️▫️▰ 汁煮白鱈魚🐟鱈魚的魚皮煎得香脆,發出咔嚓聲響‼️雪白的魚肉很嫩,沾上用蒜片洋蔥煮成的醬汁,很滋味呢‼️▫️▰ 原隻龍蝦配海膽汁🥢新鮮的龍蝦切對半,在鐵板師傅熟練的手勢下輕輕鬆鬆取出龍蝦肉‼️龍蝦肉相當嫩,裹上滿滿的海膽汁,很。美。味‼️▫️▰ 日本天白菇🍄香味濃郁的天白菇簡單地加入蒜蓉,口感厚實‼️▫️▰ 熊本縣A5和牛🥩粉嫩的色澤已令人心動‼️和牛充滿油脂香,肉質軟嫩又多汁‼️可加點伴碟的醬汁、岩鹽、炸蒜片、Wasabi,每種吃法各有不同的風味‼️▫️▰ 炒飯🍚白米飯加入和牛粒、雞蛋、紅蘿蔔、青蔥等材料,炒得香氣撲鼻‼️炒飯粒粒分明且乾身,很喜歡這種口感‼️▫️▰ 清雞湯🥣簡單地放了蝦、菇,味道清新‼️▫️▰ 甜品最後再來一份柚子雪粑及靜岡蜜瓜,劃上完美的句點‼️
❥$𝟮𝟯𝟴𝟬 龍蝦鐵板燒🥢
~~~~~~~~~~~~~~~~
▰ 藜麥合桃和風沙律🥗
翠綠色的沙律很清新‼️

▰ 龍蝦福袋💰
餡料口感扎實‼️蘿蔔清甜‼️

▰ 汁煮白鱈魚🐟

▰ 原隻龍蝦配海膽汁🥢

▰ 日本天白菇🍄
香味濃郁的天白菇簡單地加入蒜蓉,口感厚實‼️

▰ 熊本縣A5和牛🥩

▰ 炒飯🍚

▰ 清雞湯🥣
簡單地放了蝦、菇,味道清新‼️

甜品
最後再來一份柚子雪粑及靜岡蜜瓜,劃上完美的句點‼️

2023-03-04 96 瀏覽
食日式鐵板燒確係賞心樂事, 一邊欣賞廚師精湛刀工和廚藝, 又可以品嚐新鮮嘅食材。鐵人旨花座落銅鑼灣, 交通很方便。汁煮白鱈魚廚師先將魚皮分開, 魚皮和魚肉唔再鐵板上不停翻動, 魚皮煎得十分香脆, 魚肉滑溜鮮甜。接著是鐵板燒日本象拔蚌, 廚師在鐵板上快速翻炒, 象拔蚌肉質十分鮮甜, 配以特製芥末忌廉, 美味香滑, 叫人驚喜。A5和牛也令人期待, 和牛是熊本刺身級, 脂肪分佈均勻, 五成熟啱啱好, 肉質鬆化, 油脂甘香, 口感豐富。配以岩鹽或者山楂汁, 同樣美味。一品料理日本鮮花菇菇味香濃, 以炒香蒜蓉和葱粒和牛油兜炒, 花菇肉厚腍滑, 清新又美味。和牛粒炒飯加上雞蛋瑤柱香蔥, 炒飯粒粒分明, 十分香口。甜品選了日本靜岡蜜瓜, 清甜多汁, 非常美味。

一品料理

和牛粒炒飯加上雞蛋瑤柱香蔥, 炒飯粒粒分明, 十分香口。

甜品選了日本靜岡蜜瓜, 清甜多汁, 非常美味。
政府宣布,3月開始室外內都可以唔使再戴口罩,值得食餐好啲慶祝下,今晚去到銅鑼灣食鐵板燒。餐廳有Omakase 壽司吧同鐵板燒選擇,我地選擇食鐵板燒,揀咗龍蝦鐵板燒 $2380 二人前。✨前菜▪️和風沙律有沙律菜、青瓜絲、藜麥、合桃。加上柚子酸汁食落開胃又健康。▪️龍蝦福袋腐皮入邊包住嘅係手打龍蝦滑,蝦滑味道爽口彈牙,蘿蔔軟腍鮮甜入味,好味呀。✨汁煮白鱈魚洋蔥汁煮白鱈魚,將魚皮放至鐵板煎至金黃香脆,咬落好似食緊薯片咁脆。鱈魚用咗洋蔥汁去煮,肉厚嫩滑,洋蔥味道爽口清甜,加埋洋蔥汁一齊好惹味呀。✨原隻龍蝦配海膽汁選用西澳龍蝦,龍蝦大隻厚肉,咬落爽口彈牙,食落充滿牛油香味,配上龍蝦膏嘅海膽汁更能提鮮。✨一品料理蒜蓉炒日本天白菇,菇味濃郁軟腍,蒜香味突出。✨日本產A5黑毛和牛日本A5熊本和牛,我地選擇咗5成熟。牛味香濃軟腍又Juicy。有紅酒山揸汁、芥末、和牛燒汁等調味,調味可選擇由淡味到濃味嘅配料醬汁開始食到濃味,食落好有層次感。✨雞湯 雞湯入面有好多野菌,飲落清甜,仲有隻蝦肉勁爽口呀。✨ 和牛炒飯炒飯炒得夠乾身,粒粒分明,食完飽晒。▪️甜品✨柚子雪葩✨靜岡蜜瓜甜品食返個蜜瓜同柚子雪葩可以幫助解膩,

✨前菜
▪️和風沙律
有沙律菜、青瓜絲、藜麥、合桃。加上柚子酸汁食落開胃又健康。

▪️龍蝦福袋

✨汁煮白鱈魚

✨原隻龍蝦配海膽汁
原隻龍蝦配海膽汁

✨一品料理
蒜蓉炒日本天白菇,菇味濃郁軟腍,蒜香味突出。

✨日本產A5黑毛和牛
日本A5熊本和牛,我地選擇咗5成熟。
日本A5熊本和牛

✨雞湯
雞湯入面有好多野菌,飲落清甜,仲有隻蝦肉勁爽口呀。

✨ 和牛炒飯
炒飯炒得夠乾身,粒粒分明,食完飽晒。

▪️甜品
✨柚子雪葩
✨靜岡蜜瓜
甜品食返個蜜瓜同柚子雪葩可以幫助解膩,食完好滿足。

食後感,食物都好新鮮美味,每個擺盤都好靚就好似一件藝術品咁。邊食邊欣賞師傅嘅廚藝,絕對係視覺同味覺嘅享受。

原隻龍蝦配海膽汁
日本A5熊本和牛
2023-03-01 109 瀏覽
呢間位於銅鑼灣嘅日式鐵板燒餐廳 地址都好容易搵 都係喺地鐵站附近 中環收工過嚟20分鐘就到今日慶祝朋友生日 所以決定食好啲一坐低師傅好細心,咁問我哋有冇食物敏感,我就唔食蔥,所以都叫咗師傅係炒飯上面唔好放蔥,師傅話冇問題 今日叫左個有龍蝦嘅set! 龍蝦非常新鮮 未食已經覺得好吸引!嘢食方面,龍蝦係呢餐飯嘅主角,燒完之後都好爽口彈牙,點上特製嘅醬汁,實在令人回味無窮 和牛都係另一個好出色嘅食物 入口即溶 唔會話做到好overcook 冇令人失望最後食埋個甜品就捧住個肚返咗屋企

今日慶祝朋友生日 所以決定食好啲

最後食埋個甜品就捧住個肚返咗屋企
  • 和牛炒飯
  • 清酒雞湯
2023-02-25 89 瀏覽
今次潮勝位於銅鑼灣鐵板燒, 餐廳裝修設計以居酒屋風格,感覺舒適簡潔, 食鐵板燒除咗食物質素之外,欣賞廚師即場烹調亦係一種視覺享受。前菜以青瓜絲,藜麥,合桃配上酸甜嘅柚子汁,相當開胃!汁煮白鱈魚, 最令人驚喜係師傅會將魚皮煎香成非常脆薄香口, 感覺就好似食薯片一樣,而 白鱈雪魚非常嫩口鮮甜。鐵板燒第一主角就係象拔蚌, 伴上芥末汁襯托 非常鮮美可口, 食完一口又一口!鐵板燒第2主角當然唔少得a5和牛, 油脂分佈非常平均,5成熟入口即溶,油脂感非常豐富, 配上新鮮芥末同炸蒜片一齊食簡直係回味無窮!粒粒分明嘅和牛炒飯, 伴以雞蛋一齊炒 , 份量一啲都唔少!鮮雞湯非常鮮甜,裏面仲有唔少配料,食飽飲一碗熱湯簡直非常滿足。最後甜品一啲都唔野少,我揀咗柚子雪芭同埋豆腐雪糕, 柚雪葩口感非常清爽, 而豆腐雪糕 口感濃郁,伴上燕麥脆脆非常好食,為今次嘅鐵板燒畫上圓滿句號!

前菜以青瓜絲,藜麥,合桃配上酸甜嘅柚子汁,相當開胃!

粒粒分明嘅和牛炒飯, 伴以雞蛋一齊炒 , 份量一啲都唔少!

2023-02-22 85 瀏覽
美食加藝術之夜,「鉄人旨花」!鐵板燒絕對可以滿足哂呢兩點!高質既食材,再加上廚師精湛廚藝。絕對係美味加視覺衝擊!前菜「龍蝦福袋」簡單而複雜!因為師傅做到利用簡單的腐皮 包住 鮮甜的龍蝦滑!再加上濃郁既龍蝦汁,腐皮吸哂龍蝦汁既精華,龍蝦滑 鮮甜彈牙。最後仲有清甜蘿蔔做一個收尾!「沙律」藜麥合桃新鮮蔬菜,拌柚子醋。健康又開胃!表演開始,主角:「白鱈魚」,今次表演難道有啲高,因為 白鱈魚 絕新鮮 冇醃味! 師傅煎魚 過程中 起埋塊皮過程好療癒! 原來師傅 要將塊魚皮 煎到 脆卜卜 。再加上 洋蔥汁。 白鱈魚即刻變咗色香味俱全!師傅仲好細心,咁教我哋點樣品嚐!首先食咗脆卜卜嘅魚皮。再食原味嘅鱈魚。之後再將鱈魚點洋蔥汁。一塊魚食出3種層次及味道!接住落嚟嘅表演,主角:「原隻生猛大龍蝦」師傅一開二,仲要起埋肉,切好一粒粒。新鮮食材 ,嫩滑鮮甜,再加上濃郁既海膽汁,兩者完全天衣無縫,各有各味道,但係令到成個菜式超級昇華!「一品料理」交哂比師傅發版!(日本天白花菇) 蘑菇中嘅愛馬仕,師傅用咗蒜蓉炒花菇。啖啖蘑菇香,再用蒜蓉黎調高花蘑本身香味! 絕對係你意想唔到甘好味!「日本產A5黑毛和牛」!!!提提大

「沙律」藜麥合桃新鮮蔬菜,拌柚子醋。健康又開胃!

接住落嚟嘅表演,主角:「原隻生猛大龍蝦」

「日本產A5黑毛和牛」!!!提提大家!!!(鉄人旨花)既黑毛和牛!係有日本熊本,和牛認証!絕對係貨真價實日本黑毛和牛!師傅好細心,佢會喺煎和牛之前問我地要幾多成熟! 我地話要5成熟!師傅果然冇每我地失望!和肉真係煎到5成熟岩岩好! 入口即溶,且擁有平均的霜降脂肪以及濃厚的風味。 “師傅為我地準備左:芥末、蒜片、鹽、羽衣甘藍”作調味,可以按個人喜好黎選擇!

「炒飯(日本產米)」簡單黎講 就係高級版既炒飯!肉就係和牛 米就係日本種既米 !師傅 將 米飯炒到粒粒分明 和牛 肉汁 被米粒包住!所以粒粒都係精華!

「雞湯」
好入味,好清甜 絕無味精,係用時間慢慢熬製出黎!心機之作!

甜品 」哈密瓜,爆汁。果味清甜。
2023-01-14 186 瀏覽
鐵板燒有新鮮嘅食材,仲可以欣賞到師傅嘅精湛技術,好似睇緊藝術表演咁。【龍蝦鐵板燒】前菜合桃沙律沙律以柚子醋調味,酸酸甜甜好開胃。白鱈魚鱈魚扒肉厚鮮嫩,配上汁燒洋蔥汁,魚嘅鮮味更突出,魚皮特別燒至薄脆片,口感一嫩一脆。龍蝦配海膽汁澳洲龍蝦十分生猛,size比起其他同類鐵板燒的更加大隻,師傅將龍蝦拆肉煎至八九成熟,肉質最鮮嫩彈牙,再淋上龍蝦膏海膽汁更濃郁香口。日本產A5黑毛和牛熊本A5和牛的牛味濃郁,豐溢的油花均勻入口即融,仲一次過有幾種唔同嘅食法,可伴上紅酒汁、wasabi、岩鹽或蒜片。炒飯炒飯乾爽而粒粒分明,瑤柱碎好鮮香。雞湯雞湯清澈無油脂,有爽口的本菇和彈牙的鮮蝦仁,好鮮甜。甜品蜜瓜味道清甜不膩。

【龍蝦鐵板燒】
合桃沙律
沙律以柚子醋調味,酸酸甜甜好開胃。

白鱈魚

炒飯
炒飯乾爽而粒粒分明,瑤柱碎好鮮香。

雞湯
雞湯清澈無油脂,有爽口的本菇和彈牙的鮮蝦仁,好鮮甜。

甜品
蜜瓜味道清甜不膩。
2023-01-07 1459 瀏覽
今次去咗銅鑼灣嘅人氣鐵板燒餐廳,餐廳環境以傳統居酒屋設計,一邊係壽司吧,而另一邊係主打鐵板燒,餐廳座位不多,想試就要記得預先預約喇!龍蝦鐵板燒二人前HK$2380前菜前菜係龍蝦福袋,龍蝦肉打成蝦膠,蝦肉爽口彈牙,伴以煨煮得好入味嘅蘿蔔,呢個福袋份外矜貴。沙律青瓜絲、藜麥同合桃,伴以柚子醋,酸酸甜甜幾開胃。汁煮白鱈魚首先將魚皮起出來煎,煎得好像薯片一樣,非常香脆。白鱈魚魚脂豐富,煎香魚肉表面再用洋蔥汁煨煮,魚肉肉質嫩滑,吸收曬洋蔥汁嘅精華。龍蝦配海膽汁澳洲新鮮龍蝦都幾大隻,半隻已經好多龍蝦肉,師傅非常熟手,很快就將龍蝦切件再用牛油香煎,龍蝦肉入口彈牙嫩滑,再配上海膽汁,簡直將鮮味提升到最高境界。一品料理一品料理會因應季節會有所不同,今次係蒜蓉日本鮮花菇,花菇非常厚肉,菇味香濃,用蒜蓉同牛油煨煮過後,十分軟腍入味。日本產A5黑毛和牛A5和牛油脂豐富,分布平均,肉味香濃,和牛中間還是粉紅色,入口軟腍多汁,配以四種不同食法,分別有車厘子紅酒汁、玫瑰鹽、蒜片同燒汁加wasabi ,各種食法各有特色,我就鍾意同蒜片一齊食,蒜片香脆可口,令人不禁一口接一口。炒飯店員説炒飯每次材料都會有所不同,而今次

龍蝦鐵板燒二人前HK$2380

沙律
青瓜絲、藜麥同合桃,伴以柚子醋,酸酸甜甜幾開胃。

炒飯
店員説炒飯每次材料都會有所不同,而今次係瑤柱炒飯,炒飯用上日本米,配料有洋蔥、紅蘿蔔、蒜蓉、雞蛋及瑤柱絲。炒飯炒得好乾身,粒粒分明,每粒飯都被雞蛋包裹着,充滿了蛋香。

雞湯
雞湯比較清甜,加入了鮮蝦及野菌,可以清清味蕾。

甜品
甜品有雪糕、雪葩同新鮮生果選擇,今日新鮮生果係靜岡蜜瓜,一定要試下。而朋友就要柚子雪葩,酸酸甜甜,柚子味濃郁。
2022-12-12 222 瀏覽
呢間餐廳一邊係主打omakase一邊係用來做鐵板燒☺️上次就試咗佢哋嘅omakase覺得成餐飯嘅質素都好唔錯,所以今次朋友生日我哋就book左食間食😍.🍢龍蝦蝦肉福袋前菜超有誠意‼️用龍蝦加蝦肉整成滑,然後再用腐皮包住,食落去啖啖肉😍好彈牙.🥗核桃沙律新鮮嘅沙律菜配上藜麥同埋合桃😌呢個配搭真係好健康好fresh😇.🐟白鱈魚師傅將魚肉同魚皮分開‼️魚皮煎到香脆可口,魚身四邊都依然煎到脆😍肉質方面好嫩滑🤩汁方面就用左洋蔥汁,食落去仲帶有啲酒味.✨南非活飽魚師傅會喺我哋面前處理好😌鮑魚喺個爐度依然都會跳動住,真係好新鮮😳師傅會將鮑魚切片,然後再砌好俾我哋😌一啖一片,食落好爽口,仲配上海草忌廉汁😍加埋上味道更豐富.季節料理✨日本鮮花菇呢個煮法用咗簡單嘅調味已經帶出咗花茹原有嘅味道,師傅用咗牛油同埋香蒜去簡單調味,每一粒都好有口感.🐮日本A5黑毛和牛師傅會問我哋想要幾多成熟,今次我就揀咗五成熟☺️上到嚟仲見到粉嫩嫩嘅肉證明一啲都唔老😌依個牛超重牛味😳師傅幫我地配左紅酒車厘子汁同海鹽、蒜片‼️配菜方面就用左羽衣甘藍🥬.🍚炒飯用左珍珠米,師傳炒到粒粒分明👍🏽.🍮甜品揀咗靜岡蜜瓜,超甜又多汁😍
🍢龍蝦蝦肉福袋
🥗核桃沙律

🐟白鱈魚

✨南非活飽魚

季節料理
✨日本鮮花菇
🐮日本A5黑毛和牛

🍚炒飯
用左珍珠米,師傳炒到粒粒分明👍🏽

🍮甜品
揀咗靜岡蜜瓜,超甜又多汁😍
2022-12-09 264 瀏覽
成日見到朋友去呢間餐廳慶祝,終於戴左屋企人去試,因為見食評個個都叫龍蝦餐咁就叫左,再叫強左帝王蟹餐,一開頭諗成家人食到好金,不過俾媽媽爸爸食下正野係應份的,每日都好辛苦湊3個bb 。 點知一叫完, 侍應就成隻蟹拎黎我地面前俾我地影相,我地都驚訝左,因為我以為個餐得幾隻腳食,唔知係成隻所有部位都煮俾我地食,當堂覺得超級無敵抵!跟住全程師傅都好細心問我地bb們,洗唔洗唔落pepper, 跟住又切細粒d和牛俾bb佢地食, 重要食食下送左3個燉蛋,話送俾小朋友🥹我個女即係japjapjap食哂,食到後尾又再送左桃啫喱俾bb, 我覺得有呢個心意超好,我地個個都好開心。 講番野食, 我真心覺得全部野都好新鮮好好食, 後尾加左南非鮑魚,超厚肉地,雖然我啊媽話鐘意食刺身多d, 但係燒一燒小朋友又可以試下😅大概係咁,真係有人將成隻蟹同龍蝦咁煮幾款再碟碟靚靚咁分4份, 我覺得個師傅好好,全程好有耐性同我地傾計,食左4個鐘,我地一落機疫苗證藍左既第一晚絕對係物有所值同開心☺️
2022-12-01 3171 瀏覽
一直以來鍾意吃日式鐵板燒,就是欣賞味道與視角的享受。今日來到銅鑼灣的鉄人旨花,師傳運用精湛廚藝,不單止帶來美味佳餚、還有如fine dining 的擺盤,為我帶來新的鐵板燒體驗點選龍蝦鐵板燒 二人前前菜龍蝦福袋腐皮做成的福袋,裏面釀入龍蝦滑,用上龍蝦汁煨煮,口感爽滑彈牙,味道份外清甜,以這個手功菜揭開鐵板燒的序幕沙律青瓜絲拌藜麥,清新開胃汁煮白鱈魚先將魚皮放在鐵板上,稍煎一會就把魚皮同魚肉分離。師傅一邊把魚皮煎成脆片,另一邊用蒜蓉洋蔥汁煮熟白鱈魚肉。建議先吃魚皮脆片,再吃嫩滑的魚肉,這樣就可以吃出兩種不同口感龍蝦配海膽汁選取體重較大的西澳龍蝦,份量特別多。師傅把活龍蝦放上鐵板,手起刀落輕易將龍蝦肉起出。香煎過的龍蝦肉鮮甜彈牙,上碟前師傅淋上龍蝦羔海膽汁調味,使原本鮮味的龍蝦更加鮮甜季節料理 蒜蓉炒天白菇用菇中極品天白花菇,菇香濃郁,厚實細嫩,簡單用上蒜蓉已經好美味日本產A5黑毛和牛A5和牛油花分明,師傅煎至5成熟,肉質依然軟腍,有入口即溶感覺。師傅配搭出車厘子紅酒汁、鹽、wasabi、炸蒜片加燒汁等不同醬汁和調味料,可按個人喜好選擇。我就喜歡炸蒜片不加任何醬汁,簡單直接吃出和牛味道雞

點選龍蝦鐵板燒 二人前

龍蝦福袋

沙律
青瓜絲拌藜麥,清新開胃

季節料理 蒜蓉炒天白菇

雞髀菇蝦仁湯
雞髀菇、蝦仁加雞湯餚煮,入口不覺油膩,味道格外鮮甜

炒飯用上日本米、日本雞蛋加蔥花蒜蓉等配菜,粒粒分明,乾身不油膩。不要以為只是簡單一個炒飯,個人覺得炒飯是吃鐵板燒最精彩的環節,一舉手一投足,總是令人賞心悅目

甜品
有靜岡蜜瓜和日本來的抹茶雪糕,連甜品都用到最高的等級,可想而知會幾好味

2022-11-27 259 瀏覽
日本餐廳鉄人旨花同時提供鐵板燒同廚師發板。第一次黎到就點左A5日本產和牛龍蝦二人前😋食材都係精心挑選由日本🇯🇵直送香港🇭🇰👍令客人有信心保證前菜~腐皮龍蝦肉蝦膠,腐皮索滿醬汁味道,入味但唔會過鹹,包住粒龍蝦肉蝦膠丸沙律~冰凍嘅沙律🥗加有合桃藜麥,簡單配酸汁白鱈魚~勁厚肉,師傅將魚煎香面脆肉嫩,醬汁係用大量嘅洋蔥煮成,香甜好味龍蝦配海膽汁~嘩好大隻龍蝦,我仲以為一隻龍蝦分比6人食,但原來只屬於我地😳上碟時實不相瞞有啲驚訝🤣海膽汁嘅味道配新鮮龍蝦,肉質爽嫩彈牙,好似食到好奢華咁🥰側邊有雞冠草伴食,增添左爽脆感季節料理~日本花菇大隻厚身,自己本身唔鍾意食冬菇,但師傅用上大量嘅蒜蓉牛油去煎😋點解會咁好食㗎日本產 A5 黑毛和牛~我點咗四成熟,鍾意加少少Wasabi同玫瑰鹽一齊食,脂肪平均,真係肥美肉嫩充滿肉汁炒飯~牛肉粒雞蛋蔥飯炒到粒粒分明,我自己鍾意食鹹啲,落多少少鹽一定更加好味雞湯~雞湯配上香菇同蝦最後食埋個甜品雪粑🤣將呢餐畫上句號..未住!唔想完😂份量好多,好飽好滿足🫶抵食

沙律~冰凍嘅沙律🥗加有合桃藜麥,簡單配酸汁

雞湯~雞湯配上香菇同蝦

外賣送餐
鉄人旨花 📍銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈2樓~鉄人旨花~係專門食廚師發辦 Omakase 同鐵板燒我係平日夜晚來食差不多坐滿👏🏻好受歡迎想食記得提早訂位啦📞龍蝦鐵板燒二人前 $2380 / 兩位~套餐好豐盛~我地兩個人食完超級飽~滿足前菜、沙律、汁煮白鱈魚、龍蝦配海膽汁、季節料理、日本產A5 和牛、炒飯、雞湯及甜品望住廚師🧑‍🍳整鐵板燒~感覺好似睇緊表演禁~👏🏻好精彩前菜~龍蝦🦞福袋 腐皮包住龍蝦肉蝦膠配上蘿蔔蝦膠彈牙、腐皮同蘿蔔吸收左湯汁嘅精華沙律🥗藜麥、合桃配上沙律菜同青瓜醬汁酸酸甜甜好開胃汁煮白鱈魚厚切白鱈魚🐟廚師先煮好洋蔥汁🧅再慢慢張厚切白鱈魚煎到金黃色😋食落魚肉柔軟嫩滑✅魚皮煎得好香脆🤤口味好豐富♥️龍蝦配海膽汁用上西澳新鮮龍蝦🦞廚師即場拆肉♥️功架十足炒香後淋上秘製海膽醬🤤龍蝦肉質爽口彈牙季節料理-日本鮮花菇日本鮮花菇大大粒~望落已經好厚實用上最簡單調味~蒜蓉同牛油更能品嘗到花菇香味日本A5黑毛和牛廚師會先詢問幾多成熟~我簡左7成熟🥩煎出來和牛呈現粉紅和牛本身油脂較重~油香味濃先品嘗原汁原味和牛粒~再配以伴碟上海鹽、紅酒汁、芥末一款和牛~多種味道炒飯用上日本米~飯粒粒粒
鉄人旨花
📍銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈2樓

~鉄人旨花~
係專門食廚師發辦 Omakase 同鐵板燒
我係平日夜晚來食差不多坐滿👏🏻好受歡迎
想食記得提早訂位啦📞

龍蝦鐵板燒二人前 $2380 / 兩位~
套餐好豐盛~我地兩個人食完超級飽~滿足

前菜、沙律、汁煮白鱈魚、
龍蝦配海膽汁、季節料理、
日本產A5 和牛、炒飯、雞湯及甜品

望住廚師🧑‍🍳整鐵板燒~
感覺好似睇緊表演禁~👏🏻好精彩

前菜~龍蝦🦞福袋
腐皮包住龍蝦肉蝦膠配上蘿蔔
蝦膠彈牙、腐皮同蘿蔔吸收左湯汁嘅精華

沙律🥗
藜麥、合桃配上沙律菜同青瓜
醬汁酸酸甜甜好開胃

日本A5黑毛和牛
廚師會先詢問幾多成熟~我簡左7成熟
🥩煎出來和牛呈現粉紅
和牛本身油脂較重~油香味濃
先品嘗原汁原味和牛粒~
再配以伴碟上海鹽、紅酒汁、芥末
一款和牛~多種味道

用上日本米~飯粒粒粒分明

味道清😄配埋鮮蝦同菇菌~飲落好舒服

靜崗蜜瓜~超甜又多汁

柚子雪芭~柚子味濃👏🏻
成餐飯可以用完美形容♥️
2022-11-21 2684 瀏覽
一向都好喜歡食鐵板燒, 因為熱焫焫好食之餘,可以係bar 枱前直接欣賞師傅既表演其實係一種享受, 所以定期都會跟朋友周圍去食鐵板燒, 今次朋友帶我黎呢間食鐵板燒, 話呢間好食, cp 值又高! 呢間日式餐廳分2部份, 一part 係食omakase, 另一part 就係食鐵板燒, 2邊座位都係bar 枱, 咁全部客人都可以好好咁欣賞師傅既表演。鐵板燒枱全部都係半圓形, 圍住師傅坐,個個都望得清楚😂睇完個menu, 唔使諗就立即揀咗佢個龍蝦鐵板燒二人前(HK$2380) 🤣🤣🥢前菜 & 沙律 個前菜係龍蝦福袋, 腐皮做成既福袋,入邊係龍蝦肉蝦膠, 放入龍蝦汁及蘿蔔煨煮, 龍蝦蝦膠彈牙, 個福袋亦入晒味, 滿滿的龍蝦味, 配埋個清甜蘿蔔, 正! 🥢汁煮白鱈魚 以汁煮既方式去處理白鱈魚, 魚皮及魚脂先起出來煎, 煎得香脆。魚皮起出來煎在鐵板燒比較常見, 但魚脂也起出來煎則比較少見, 這更顯出師傅的技術,2層皮都被起出來煎得香脆, 魚皮是像薯片般脆, 而那薄薄一層的魚脂脆之餘多了一份油脂感。白鱈魚脂肪豐富,用洋蔥汁一起煮後仍然有魚肉特有那種滿滿油脂感, 魚肉跟脆魚皮或魚脂一起吃, 2種口感截

🥢前菜 & 沙律

🥢汁煮白鱈魚
以汁煮既方式去處理白鱈魚, 魚皮及魚脂先起出來煎, 煎得香脆。魚皮起出來煎在鐵板燒比較常見, 但魚脂也起出來煎則比較少見, 這更顯出師傅的技術,2層皮都被起出來煎得香脆, 魚皮是像薯片般脆, 而那薄薄一層的魚脂脆之餘多了一份油脂感。白鱈魚脂肪豐富,用洋蔥汁一起煮後仍然有魚肉特有那種滿滿油脂感, 魚肉跟脆魚皮或魚脂一起吃, 2種口感截然不同😋

🥢龍蝦配海膽汁
用上澳洲新鮮龍蝦, 師傅手起刀落, 乾淨俐落地將龍蝦起肉拆件, 用牛油香煎, 再配上海膽汁, 龍蝦肉爽口彈牙, 非常鮮味, 配海膽汁真係絕配 🤤

🥢季節料理- 蒜蓉日本鮮花菇
花菇用蒜蓉同牛油煨煮, 上枱已經聞到花菇果陣獨有香氣,花菇厚實多汁, 加上牛油同蒜蓉既香味,非常好食的一道季節料理

🥢日本產A5黑毛和牛
A5和牛油脂分布平均,肉味香濃而且脂肪豐富,師傅將和牛煎至五成熟, 中間還是粉紅色的, 入口軟腍,肉汁豐盛,可按個人喜好,配以三種不同醬汁食😋

🔺車厘子紅酒汁- 車厘子的甜, 有解膩
🔺玫瑰鹽- 簡單鹽, 食出牛的原汁原味
🔺新鮮Wasabi 加蒜片及燒汁 – wasabi 加燒汁加蒜片, 少少wasabi 提起牛肉的鮮味, 蒜片香脆可口, 係我最鍾意既配搭食法

🥢炒飯(日本產米)
炒飯用上日本米, 再加上洋蔥, 紅蘿蔔, 蒜蓉, 雞蛋及牛肉碎, 炒飯炒得乾身, 粒粒分明, 充滿蛋香, 雖然好飽, 但食吓食吓就成碗食晒,

🥢雞湯
加入蝦及菇既清雞湯, 鮮甜不油膩

🥢甜品
甜品有雪糕, 雪葩及生果選擇, 我揀咗蜜瓜, 而朋友就要雪葩, 都好好味, 完尾作結🫶🏻

• 龍蝦配海膽汁
  • 汁煮白鱈魚