1K
2022-08-02 102 瀏覽
平時食omakase都係刺身壽司嘅口味,今晚就係去了間不一樣嘅地方食串燒omakase,餐廳位置位於金巴利街中間位置門面簡潔易認,推門進入,中間位置同埋吧枱位置,座下就點了這裡嘅Omakase套餐,有日本蒟蒻,青豆,胡蘿蔔組成嘅煎菜。接住就係三併一齊上嘅超多汁香甜嘅北海道粟米,一咬啲汁真係有爆汁嘅感覺;而用花竹蝦蝦肉打成蝦膠再煎嘅蝦餅入口十分彈牙爽口蝦味香濃;還有汁煮花螺肉,肉質結實爽彈入味!再來就係清酒煮貴妃蚌,貴妃蚌超大隻之餘,入口肉質嫩滑鮮味,帶點酒香,當然個汁都唔好浪費飲埋🥰日本九州產土雞免治雞肉釀冬菇配溫泉蛋,將雞肉變成免治雞再釀在冬菇上燒,冬菇彈牙加埋免治雞入口嫩滑而菇味香濃,浸埋個溫泉蛋更香滑!燒白鰻串上枱後,店員在燒白鰻加上即磨新鮮柚子皮,燒白鰻串燒得十分香口,本身肉質夠晒彈牙肥美,魚皮燒得十分香脆!鹽雞醬燒雞翼,師傅細心已將雞翼去骨,用皮脆肉嫩就絕對冇錯,伴碟還有蘿蔔漬物,加了Wasabi刺激味蕾!厚燒牛舌上面配有白蔥蓉,厚燒牛舌十分煙韌彈牙,十分有口感!這個黑豚肉荔枝卷都十分特別,熱燙燙嘅香甜多汁嘅荔枝外面用黑豚卷住,入口時個種有爆汁嘅感覺好特別!美國安格斯燒牛肉上

厚燒牛舌上面配有白蔥蓉,厚燒牛舌十分煙韌彈牙,十分有口感!

美國安格斯燒牛肉上放了紫洋蔥,入口肥美之餘肉質十分嫩滑軟熟,超正!

一輪串燒食物後,就係昆布海草清湯白布烏冬,湯底清新配埋原整一塊白布烏冬,入口十分彈牙!

最後甜品就係由用冧酒燒過嘅香甜菠蘿,十勝紅豆夾埋口感煙韌抹茶蕨餅,超多汁鮮甜嘅山梨縣白土,三樣組成甜品拼盤!

整體食物質素高,店員服務良好,出菜節奏剛好,一個接一個唔會有冷場,串燒嘅omakase 這裡真係一個正確嘅選擇!
2022-08-01 90 瀏覽
今日有幸同朋友介紹我來到這一間食Omakasa. 因為聽朋友講這間餐廳的質素不錯而且價錢很合理每個set大約888。重要的是廚師會預備時令的食物。鱈魚干配精美沙律醬鱈魚干煙靭脆口,魚味清甜。再加上點它預備的沙律醬,就更能提升了整體的口感。清酒燒蛤蜊很喜歡食這度主要是蜆為主角。蜆清甜,肉質肥美,再加上用清酒煮。又更帶出蛤蜊的鮮味感。九州雞髀肉釀蘑菇配日本溫泉蛋廚師用了九州雞髀肉做主要食材,用冬菇夾着非常之有層次。燒百鰻鰻魚鮮味十足。肉質嫩滑。店員會在百鰻上邊再加新鮮的柚子皮。這個情況非常之特別因為當店員灑上新鮮的柚子皮,這陣陣的柚子皮香味加上品嚐這個鰻魚時, 就更加滋味不同。豆卜油揚花竹蝦蝦餅用花竹蝦製成的蝦餅。蝦味濃郁!而面上是用了明荷(香料)配黑醋沙律醬蜜糖。好有創意呀!牛舌,大蔥有麻辣牛舌質感適中牛味濃郁。大蔥夾雜着麻辣味道。長洲蝦膏醬鹿兒島萵筍黑豚肉配橋頭萵筍很爽甜及黑豚肉味道爽滑。配以長洲蝦膏就更能突出整體性的味道。牛油粟米紫洋蔥美國安格斯牛柳串這個美國安格斯牛柳串,牛肉質感剛好!因為它配以牛油粟米及紫洋蔥。這個配搭簡直更加提升牛柳的水準!立魚魚蛋昆布白布烏冬白布烏冬質感滑亂厚

鱈魚干配精美沙律醬

九州雞髀肉釀蘑菇配日本溫泉蛋
廚師用了九州雞髀肉做主要食材,用冬菇夾着非常之有層次。

燒百鰻

豆卜油揚花竹蝦蝦餅

牛舌,大蔥有麻辣
牛舌質感適中牛味濃郁。大蔥夾雜着麻辣味道。

長洲蝦膏醬鹿兒島萵筍黑豚肉配橋頭

牛油粟米紫洋蔥美國安格斯牛柳串

立魚魚蛋昆布白布烏冬
白布烏冬質感滑亂厚度適中以那個昆布特別之處是一絲絲,魚蛋是用立魚制。格外美味及新鮮。

北海道牛奶布+冧酒焦糖菠蘿 +紅豆綠茶蕨餅
這三款甜品,配搭得非常好
首先北海道牛奶布甸-牛奶味濃郁,口感滑捋捋!
菠蘿面層是焦糖!配以冧酒食法,菠蘿味的甜度又能平衡用這個冧酒!
紅豆綠茶蕨餅,這個蕨餅質感非常煙靭。紅豆配綠茶又能令紅豆不會太甜。

2022-07-13
2022-07-31 195 瀏覽
合作愉快的韓國美女,突擊相約到尖沙咀食隱世串燒Omakase,地點就在韓國街,一於出來傾訴下工作壓力。黑木門面低調,簡約設計加上木條子,一推門踏入店內,已經給我們一種舒服寧靜的日本風,無論坐吧枱還是其他座位,感覺都好似置身東京橫行之中。Omakase $888韓國美女是熟客,坐下來不用看Menu,就點了 Omakase $888,包括前菜、沙律、海鮮、串燒、煮物、湯,平時食omakase 所費不菲,尤其是尖沙咀地點優越。黑木 這間日式居酒屋價錢真的好親民!看到師傅功夫主理 串燒 omakase,廚藝精湛!店長說食材大部份都來自日本,食材新鮮,食物安全及質素有保證,熟食串燒Omakase受到不少女生歡迎。前菜精美前菜,令味蕾感覺非常清甜,打開胃口。沙律整體花螺 味道特別出色,質感好滑好軟。北海道白粟米🌽爽脆多汁,配上蝦餅蝦味十足, 再加上一點沙律醬汁,提升了整體的滋味口感。清酒燒蛤蜊原始造型賣相精緻,貴妃蚌和北寄貝 d friend ,肉質肥美鮮甜,吃完肉可以飲埋貝裡的清甜濃湯,品嚐北寄貝的鮮味。免治雞肉釀冬菇 溫泉蛋♨️用上九州雞肉跟鹿兒島薩摩雞質素相近,九州雞髀肉釀冬菇,口感非常之有層

Omakase $888

前菜
精美前菜,令味蕾感覺非常清甜,打開胃口。

沙律

免治雞肉釀冬菇 溫泉蛋♨️
用上九州雞肉跟鹿兒島薩摩雞質素相近,
九州雞髀肉釀冬菇,口感非常之有層次,配溫泉蛋多汁,每一口都將味道提升。

燒白鰻 配新鮮柚子皮
串燒由師傅親自發辦,師傅經驗豐富,燒串燒有技巧有耐性,食到燒白鰻外面脆身,店員會在鰻魚上灑上新鮮柚子皮,每一口都可以感覺很清香,品嚐滋味。

鹽燒雞翼
雞翼燒到外脆內軟,師傅仲幫我哋起咗骨,啖啖肉。

厚燒牛舌
配合白蔥牛油,帶有麻辣味,燒牛舌爽口質感,牛味濃郁。

黑豚腩片卷荔枝
口感似沖繩黑豚,黑豚肥瘦均勻,外層燒到脆口,食落油香重,吃的時候滲出荔枝的果香,口感非常好。

美國安格斯牛肋肉串
牛肋肉非常軟淋入味,私心推薦!美國安格斯牛柳串質素方面甚高,肉質柔軟,燒完都仲好juicy,唔會燒得過乾,好惹味!配搭紫洋蔥很甜 🧅日本舞松茸菇味芳香,口感爽,香濃舞茸作配料。

白布烏冬
昆布紫菜清湯,白布烏冬質感滑嫩,厚度適中,令鮮味更突出。

甜品
非常有特色,山梨縣桃🍑 味濃郁,非常之甜。焦糖燒菠蘿,冧酒菠蘿面層的焦糖好好味道,紅豆綠茶蕨餅質感非常煙靭,十勝紅豆很美味。

整體食物質素非常高,廚師很有心思的烹調,菜式有創意,下次約朋友一起來再試!
  • 燒白鱔
  • 安格斯牛小排
  • 牛舌
  • 燒雞翼
2022-07-30 79 瀏覽
約了好朋友在尖沙咀韓國街搵食,上網查看韓國街竟然有間日式廚師發辦串燒,就跟好朋友都決定選日棄韓,雖然價錢一定比韓式貴,但質素比韓式高,絕對值得一試。入座後,侍應介紹是日套餐,就決定點了是日推介,反正跟朋友什麼都吃,上什麼菜吃什麼菜,為晚飯帶來點驚喜也不錯。前菜先來個山梨縣桃牛油果黑豚腸,之後逐道菜上枱,有清酒燒蛤蜊,九州雞釀冬菇配溫泉蛋,鹽燒九州雞,大蔥煮韓國麻油牛舌配日本青椒仔,鹿兒島黑豚肉包萵笋,美國安格斯牛柳配蒜蓉牛油粟米,昆布紫菜白布烏冬。甜品係冧酒燒菠蘿,十勝紅豆配綠茶蒴餅。全部材料都非常新鮮美味,好滿足的一餐。
2022-07-28 89 瀏覽
🍶鱈魚乾。濁酒。鱈魚乾香脆,點蛋黃醬調味,送日本清酒一流。濁酒米香飽滿綿滑,味道清新略甜,唔會搶去食物嘅味道,同時亦能獨當一面。🌽日本生粟米。日本桃。黑豚肉腸。日本生粟米粒粒粟米都爆汁,感覺清新。日本桃加凱撒沙律醬就似高級版沙律,日本蜜桃特別香甜多汁,適合夏日。黑豚肉腸同其他清新甜蜜嘅沙律、水果成強烈嘅對比,燒烤風味黑豚肉豬肉味香濃,彈牙爆汁。🦪蛤蜊蚌。軟骨免治雞肉釀冬菇蛤蜊蚌加竹炭、燒白酒。蛤蜊蚌巨大,啖啖肉,燒白酒幽香撲鼻,蛤蜊蚌亦保留住海水味。軟骨免治雞肉釀冬菇,像是家常菜的配搭,但亦有其複雜嘅功夫及步驟,加上溫泉蛋,增加質感。🍗燒白鰻。酩酊雞翼。燒白鰻係以黑木自製鰻魚汁調味,廚師再為我哋加上柚子皮,為濃郁鰻魚味加點清新嘅層次。酩酊雞翼以淮山漬伴碟,淮山漬有點wasabi 味,再加上日本菊花瓣,增添幾分高雅。🥓燒蝦餅。燒牛脷。燒蝦餅加蝦子,有少少鹹味少少辛辣味,再加上微甜嘅醬汁調味。燒牛脷以青椒仔伴碟,牛脷上加黑木自製蒜蓉醬,增加濕潤感覺,青椒仔亦十分美味。🥩燒美國牛柳條。清湯白布烏冬。燒美國牛柳條上面加紫粉紅洋蔥脆,充滿日本精緻特色。牛柳條亦牛味香濃有咬口。清湯白布烏冬口感彈牙
🍶鱈魚乾。濁酒。

🌽日本生粟米。日本桃。黑豚肉腸。

🦪蛤蜊蚌。軟骨免治雞肉釀冬菇

🍗燒白鰻。酩酊雞翼。

🥓燒蝦餅。燒牛脷。

🥩燒美國牛柳條。清湯白布烏冬。

燒美國牛柳條上面加紫粉紅洋蔥脆,充滿日本精緻特色。牛柳條亦牛味香濃有咬口。清湯白布烏冬口感彈牙,煙韌滑溜。暖暖嘅清湯飲落令人舒服。

🍍冧酒焦糖燒菠蘿。抹茶蕨餅配紅豆蓉。

燒菠蘿熱騰騰,散發冧酒香味。菠蘿外面脆脆地,入面清甜多汁。抹茶蕨餅煙煙韌韌,像性格比較内斂但卻閃耀出眾嘅角色,紅豆蓉為蕨餅加一層滋潤嘅面霜,再以金薄作華麗嘅點綴。
2022-07-28 3299 瀏覽
今日朋友約左我嚟呢間尖沙咀呢間門面好低調簡約,好有日式風格的餐廳試熟食版Omakase✨ 🔸鱈魚乾小食 暖身嘅鱈魚乾好脆! 好似食緊餅乾~沾沙律醬更滋味~ 🔸前菜: 蟹子青瓜沙律+青森蘋果+螺肉串 整個配搭好開胃~清爽又好味! 🔸清酒煮日本蛤蜊 一放低已聞到好香清酒味,好肥美好大隻嘅蜆!中間口感有啲似生蠔咁肥美!! 清酒煮把海鮮嘅鮮味再提升❤️好食! 🔸九州雞髀肉釀冬菇 一放低就聞到冬菇好香! 師傅用左走地雞,雞髀肉仲加入咗雞軟骨增加口感,配半熟日本溫泉蛋~ 口感豐富~ 🔸蝦膠燒蝦餅! 蝦餅好彈牙~ 面頭仲加左新鮮蝦籽、配搭意大利黑醋同日本芫荽!幾滋味~一串一啖😋 🔸燒白鰻 師傅鰻魚將先蒸後燒,外皮燒得好脆身!加咗青檸汁,同埋即磨柚子皮,酸酸地好開胃 🔸燒九州雞翼 都係用左走地雞, 有:鹽燒和菊花芽蔥兩隻味,燒得好香,好惹味!雞中翼去曬骨,食得好方便; 兩舊外表似醃蘿蔔的,原來係長芋生葵漬,係wasabi味嘅日本淮山,有啲好似秋葵黏液,口感似脆版蘿蔔,好特別~ 🔸燒牛舌 好香!入面鎖住咗好多肉汁! 有咬口但唔韌!肥美多汁~ 係好完美嘅燒牛舌!❤️❤️上面淋左啲大蔥麻油,輕微麻辣~好惹味!下面
🔸鱈魚乾小食
暖身嘅鱈魚乾好脆! 好似食緊餅乾~
沾沙律醬更滋味~

🔸前菜:

🔸清酒煮日本蛤蜊
一放低已聞到好香清酒味,好肥美好大隻嘅蜆!
中間口感有啲似生蠔咁肥美!!
清酒煮把海鮮嘅鮮味再提升❤️好食!

🔸九州雞髀肉釀冬菇
配半熟日本溫泉蛋~
口感豐富~

🔸蝦膠燒蝦餅!

🔸燒白鰻

🔸燒九州雞翼

🔸燒牛舌
好香!入面鎖住咗好多肉汁! 有咬口但唔韌!
下面的燒蘆筍就好爽脆清新,中和番牛舌的肥膩感

🔸鹿兒島燒腩包萵筍+長洲蝦醬
豬肉嘅油香滲入萵筍入邊!!
勁香! Yummmm

🔸美國安格斯牛肋骨肉
完全唔韌,肉質有嚼口,有紫洋蔥配日式燒汁,好好味!  蒜蓉牛油燒粟米好香蒜同牛油味!

🔸昆布紫菜白布烏冬
湯好鮮甜清新~ 立魚魚蛋口感好特別,唔係彈牙果種魚蛋,咬落好”林”!
白布烏冬好厚身,一片都好飽肚!

🔸甜品
焦糖燒菠蘿:
燒菠蘿超甜!面頭仲有層脆焦糖😍
北海道3.6牛乳布甸: 好香好滑! 好重奶味~
綠茶蕨餅配十勝紅豆醬: 綠色味濃! 蕨餅幾煙韌~主要甜味來自紅豆蓉😋

食到超飽飽!!
2022-07-26 75 瀏覽
平時食開壽司嘅Omakase 就食得多今日就同朋友嚟到依間低調嘅餐廳食串燒Omakase,因為佢哋係逐張逐串燒所以大家都預多啲少少時間過嚟呢間餐廳。我哋總共食咗10道菜有鱈魚乾、磯煮鮑魚、燒牛舌、免治雞肉釀冬菇、燒白鰻、燒雞翼、燒牛肋肉、豚肉包萵筍、昆布白布烏冬、燒菠蘿配紅豆奶凍同綠茶蕨餅。咁多個菜式入邊我就最欣賞佢哋以下呢幾個,首先講吓免治雞肉釀冬菇食落Juicy呢個配搭冇得輸配埋蛋汁一流!之後磯煮鮑魚食落都幾淋,有淡淡嘅鮑魚味。仲有燒白鰻,呢個真係整得非常好食,燒到啱啱好外脆內嫩,調味一流!佢地嘅鹿兒島豚肉包萵筍都好值得欣賞,估唔到佢地又幾夾,仲好有心思係中間落左少少蝦醬,帶出左萵筍嘅甜。
平時食開壽司嘅Omakase 就食得多
我哋總共食咗10道菜有
之後磯煮鮑魚食落都幾淋,有淡淡嘅鮑魚味。
佢地嘅鹿兒島豚肉包萵筍都好值得欣賞,
2022-06-16
2022-07-26 72 瀏覽
第一次食廚師發板,既好奇又興奮 。我先選了一杯梅酒,酒味不是太濃,適合女士們。首先端來的是沙律,賣相不但吸引 ,味道更是豐富, 包括有沙梨縣蜜桃、炸蝦餅和牛油果,內裏各有不同味道的醬汁,吃起來口感十足。接著第二道菜是清酒燒蛤蜊,蛤蜊非常大隻,肉質厚實,而且味道清甜, 叫人一試難忘。 接著是吃串燒,首先來個免治雞肉釀冬菇,配上溫泉蛋 ,其特點是用九州雞肉,所以特別嫩滑,再蘸上溫泉蛋漿,可說是滑上加滑。然後再來一個串燒白鰻,鰻魚配上新鮮柚子皮減去油膩感覺,不錯的搭配。 之後是燒去骨雞翼, 外皮燒得脆脆的,雞肉亦非常嫩滑,而且配上一個芥末八爪魚小食 ,味道變得更為豐富。 之後再來一個燒牛舌配小青椒,略帶麻辣味道,更覺惹味。全晚最欣賞的是鹿兒島黑豚肉捲萵筍,萵筍爽脆,黑豚肉燒得脆脆, 一點肥膩感覺也沒有。最後還有美國安格斯牛肋骨串燒 ,牛燒得剛剛好,不會太熟,吃起來肉質軟綿綿的,又帶有牛味 。其實吃到這裏已經十分飽,但店員再端上一個昆布紫菜清湯白布烏冬,原本想放棄 ,但喝下一口清湯後,被那清甜的味道吸引, 一口一口 又將整碗吃掉了。最後真的捧腹而回。 整體而言,第一次光顧廚師發板,感覺非常良好
整體而言,第一次光顧廚師發板,感覺非常良好,每道菜後也不知道下一道菜是什麼菜式,吸引食客的好奇心 ,不得不讚賞是這兒的服務員服務態度非常好,上每道菜也會耐心地為您介紹菜式,而且不時為你添上熱茶,款待殷勤,值得一讚。
2022-07-21 77 瀏覽
在尖沙咀的街角,有一道不起眼的門,就如《哈里波特》裏的「斜角巷」,推門入內,別有洞天。「黑木」串燒居酒屋店子不大,但勝在服務殷切,令客人有賓至如歸的感覺。我們選了Omakase 廚師發辦料理,因為菜式一定是廚師的拿手菜,鎮店之寶。“沙律”:山梨縣蜜桃、蝦餅、牛油果,清新口感,是開胃前菜。“鱈魚乾配沙律醬”,鱈魚乾非常脆口,有魚味,點沙律醬來食,一流。“清酒燒蛤蜊”,蜆肉清甜肥美,清酒帶出鮮味,如吃鮑魚的感覺。“免治雞肉釀冬菇,配溫泉蛋、九州雞肉”,滑溜的溫泉蛋,鮮甜多汁的雞肉,濃香的釀冬菇,構成多重層次的口感和味道。“燒白鰻配新鮮柚子皮”,鰻魚肉外脆內鮮,上面灑上即磨柚子皮,增加香味。“燒去骨雞翼”,啖啖肉,調味適中,燒得非常香口。“小食:芥末八爪魚”,八爪爽而不靭,配上微辣的芥末,十分可口。“燒牛舌配小青椒(麻辣味)”,爽口有牛味,完全不靭,與花椒味絕配。“鹿兒島黑豚片捲萵筍”,上有長洲蝦膏,香氣撲鼻,更加上爽甜的萵筍。“美國安格斯牛肋骨串燒”,燒得恰到好處,能保持口感而不靭。“昆布紫菜清湯白布烏冬”,成片的烏冬,口感幼滑,與昆布的鮮味相得益彰,還有鮮甜的魚蛋片。“甜品:芝士年糕、冧

“沙律”:山梨縣蜜桃、蝦餅、牛油果,清新口感,是開胃前菜。

“燒去骨雞翼”,啖啖肉,調味適中,燒得非常香口。

“美國安格斯牛肋骨串燒”,燒得恰到好處,能保持口感而不靭。

甜品:芝士年糕、冧酒燒菠蘿、紅豆綠茶蕨餅”,特別是芝士年糕,煙靭口感,是美味的甜品
最後是果汁或其他飲品。
由沙律到甜品,一共十二道菜,每道菜都由廚師詳細介紹,可見非常認真。
2022-07-16 2714 瀏覽
還記得對上食Omakasa 已經是在日本的時候, 近排香港很多提供Omakasa 的餐廳。但是價錢並不便宜。特別本身都不是太想只吃魚生/壽司那款的Omakasa 。同朋友傾談中,知道這間餐廳是提供熟食的Omakasa。因為熟食的功夫相對是不少。 除了食材要新鮮愛廚師的廚藝也要精湛。賣相也要精緻。所以整體需要廚師的功夫就真的不少。所以好期待試下這一間黑木。真心香港這個價錢食Omakasa 。絕對是少之又少。但價錢是其次,食物質素及烹調的創作再配合廚師的廚藝。 才是就更重要一環。黑木的門面已經相當吸引。它的簡約設計給人一種很舒服及寧靜的日本風格。這種經驗是從門口開始到入店內。其實已經造到給客人感覺到身於另一個境界。在香港這種設計是不可少。餐廳內比較精緻。但設計亦比較舒服的。店內有兩款形式的坐法可供客人選擇。吧枱及table枱鱈魚干配精美沙律醬鱈魚干暖身脆口,而肉質慢慢咀嚼口後帶出點點魚味。再加上點小小的沙律醬,就提升了整體的滋味感。日本蘋果蟹子青瓜牛油果沙律沙律整體味蕾感覺非常清甜特別扭曲牛油果質感很特別好滑好軟熟。清酒燒蛤蜊本人本身非常之喜歡食蜆。這個蜆清甜肉質肥美,再加上用清酒煮。沒有

鱈魚干配精美沙律醬

日本蘋果蟹子青瓜牛油果沙律
沙律整體味蕾感覺非常清甜
特別扭曲牛油果質感很特別好滑好軟熟。

清酒燒蛤蜊
本人本身非常之喜歡食蜆。這個蜆清甜肉質肥美,再加上用清酒煮。沒有遮蓋這新鮮的食材,又更帶出蛤蜊的鮮味感。

九州雞髀肉釀蘑菇配日本溫泉蛋
廚師用了九州雞髀肉做主要食材在用冬菇夾着口感非常之有層次。外面多汁內雞肉甜。

燒百鰻
蒸完再燒烹調技巧,就可以食到鰻魚外面嘅脆身。另外店員會在百鰻上邊再加新鮮的柚子皮。這個情況非常之特別因為當店員灑上新鮮的柚子皮,這陣陣的柚子皮香味加上品嚐這個鰻魚時, 就更加滋味不同。

豆卜油揚花竹蝦蝦餅
這花竹蝦製成的蝦餅。蝦味十足!而面上是用了明荷(香料)配黑醋沙律醬蜜糖。廚藝方面好有創意。

牛舌,大蔥有麻辣
牛舌質感適中牛味濃郁。同時大蔥夾雜着麻辣味道。

長洲蝦膏醬鹿兒島萵筍黑豚肉配橋頭
這個萵筍很爽甜而黑豚肉味道爽滑一邊食一邊配橋頭加了味道感

牛油粟米紫洋蔥美國安格斯牛柳串
這個美國安格斯牛柳串,是食串燒以來最好味的燒飯因為他配以牛油粟米及只洋蔥已牛柳質素方面甚高。

立魚魚蛋昆布白布烏冬
先講白布烏冬質感滑亂厚度適中以那個昆布特別之處是一絲絲,而用立魚做的魚蛋。份外美味及新鮮。

北海道牛奶布
冧酒焦糖菠蘿
紅豆綠茶蕨餅
重頭戲當然留返最後這個甜品!非常有特色及新意,
北海道牛奶布甸滑捋捋牛奶味濃郁。
這個菠蘿面層的焦糖好好味道!菠蘿非常之甜。配以冧酒食法味道恰當好處!
紅豆綠茶蕨餅這個相對就比前邊兩款甜品平庸。 因為這個就一般能夠在日本店都能夠食到,但這個蕨餅質感非常煙靭。

整體食物質素非常高,心思的烹調。所以已約了家人一起來再試試!
  • 鱈魚乾
  • 燒菠蘿
  • 燒白鱔
2022-07-13 106 瀏覽
間餐廳位置好隱蔽!差d以為我fd老點,搵好耐先見到度門。原來係廚師發板嘅串燒餐,坐低之後完全冇Menu俾你參考,只係根據當日餐廳收到嘅食材去整嘢食俾你,考廚師嘅創意同功力。至於你會食到啲咩呢?就冇人知,每道菜好似抽盲盒咁,哈哈1. 小食 鱈魚乾 點調咗味嘅mayonnaise有d辣,魚乾好脆,似薯片咁。2. 蝦籽青瓜沙律,青森蘋果,牛油果,一串螺肉。麻醬,青瓜好清爽。螺好有咬口,3. 清酒煮日本蛤蜊。勁香清酒味!中間好似食緊蠔咁,外邊係有咬口嘅部份4. 九州雞肉釀冬菇,溫泉蛋。用咗走地雞,加咗少少雞軟骨增加口感。一上枱已經勁香菇味5. 蝦膠串燒蝦餅,上面有意大利陳年黑醋,蝦籽。好彈牙,上面仲有少少日本莞荽調味。6. 串燒白鰻,先蒸後燒,脆身。上枱再加磨咗粉嘅柚子皮。有粒小蕃茄,超鮮甜,有少少激烈嘅酸味,加埋柚皮,超夾勁爽!魚皮好脆!7. 燒九州去骨走地雞翼,一隻鹽燒,一隻加咗菊花同芽葱。勁香燒過嘅雞皮味。山葵漬日本准山,勁爽口,微微wasabi味,帶d黏黏嘅口感,好清新爽口。雞皮燒到脆晒,帶少少黑椒8. 燒牛舌,伴燒露筍,醒大葱麻油,有少少辣。露筍好鮮嫩,有燒牛嘅肉汁香。牛舌好爽口,

間餐廳位置好隱蔽!差d以為我fd老點,搵好耐先見到度門。

8. 燒牛舌,伴燒露筍,醒大葱麻油,有少少辣。露筍好鮮嫩,有燒牛嘅肉汁香。牛舌好爽口,牛肉香好濃,呢個嘅調味不得了!
9. 鹿兒島豬腩肉捲萵筍串燒,上面加咗長州蝦醬,勁香蝦醬味!咸香味勁出,超吸引!仲有粒好似蕎頭咁嘅嘢,漬物。好爽口,入口唔會好咸,提鮮!

10. 美國安格斯牛肋骨肉串燒,上面有紫洋蔥,下面配咗蒜蓉牛油燒粟米。牛油粟米超香!點解可以咁香?勁正!牛肋骨肉係一塊塊肉串住中間咁燒,好似mini kebab咁,令你唔會食得好狼狽,一啖咬一舊出黎。牛肉味道有少少蕃茄,洋葱,蒜味,好日式!肉都好淋。

11. 昆布紫菜白布烏冬,立魚魚蛋。粒魚蛋勁軟,仲好鮮甜!布烏冬辣到咀,成大塊都好熱,唔似平時烏冬,似塊厚嘅皮但口感順滑嘅。

12. 焦糖燒菠蘿,北海道3.6牛乳布甸,綠茶蕨餅配十勝紅豆醬。布甸勁香奶味,好似飲緊3.6牛奶咁,但味道再加重!菠蘿即燒,上枱慢慢食仲出緊煙!表層有燒到焦嘅糖,整走咗黎食,燒完嘅波蘿好清甜,唔想影響陣味~ 蕨餅有3舊,好食,個兜好有日本宮殿茶點嘅感覺,好高級

食咗成晚侍應勁勤力,狂幫你加茶!杯茶幾時都夠熱
2022-07-03 1141 瀏覽
My wife took me to a Japanese style barbecue Omakase. I like the entrance with simple and neat decoration, very Japanese. Staff is very attentive, always fill up my tea cup,  which is very important to the customer. Salad and Sashimi: Salad is very fresh, I like the sweetness of the Japanese apple. The Bonito sashimi is soft which Iighten me up with fresh fish sashimi as appetizer. Surf clam with sake was my favorite dish,The flesh is soft and firm, it has mild aroma and taste sweet when slowly

The flesh is soft and firm, it has mild aroma and taste sweet when slowly chewed in my mouth.
We had several skewers including chicken heart, chicken wings, Japanese eel, pork belly and Angus beef. Started with the lightly seasoned varieties first.
Chicken wings, the skin becomes crispy when grilled, but still retains a good amount of tasty fat. Chicken Hearts also have a very meaty flavor, though not as strong as liver, and are surprisingly tender.
Pork belly skewer is good, bite-sized pieces comes with purple onions,  seasoned with special shrimp paste, not too strong, brings together a savory smell with a pleasing texture. As you bite into it you will encounter a lovely contrast of food taste between the sweetness and savory.
The Angus beef was a refreshing cut of meat, it is a nice juicy bit of meat which just fills your mouth with a taste that you won’t forget. It smells delicious, and it is very juicy. You will struggle not to immediately gulp down this juicy, full of flavour, skewer.
Just an eating habit to share, some people would take the meat off to eat with chopsticks, but I prefer to eat them directly on the skewer. The reason is that Chef put just the right amount of meat and seasoning on each and every skewer, and I believed that this effort makes the skewer itself taste even better, hence eating it on the skewer is best.

Also, there are also other seasonings available for the skewers, but I think its best with original taste and when freshly made.

Overall, with hot udon and dessert, it's a perfect skewers Omakase experience!
2022-06-15
/ /尖沙咀串燒𝕆𝕞𝕖𝕜𝕒𝕤𝕖今日同朋友嚟到呢間超日式裝修( ´▽`)超用心製作,大概都食左2個半鐘~鱈魚乾🐠真係超脆口!!仲有個醬汁可以點似沙律醬咁,食落超夾🥰免治雞肉釀冬菇(九洲雞)🐤呢個超出色!雞肉好嫩估唔到同冬菇食會咁夾~~仲配埋溫泉蛋,超鮮甜🤩磯煮鮑魚超腍超入味😚😚牛舌拖羅🐮厚切,食落仲好有牛味!燒白鰻🐟先煮後燒,中間好juicy🥰外皮仲好脆!!燒雞翼🐤燒得好香~鹿兒島豚肉包萵筍落左洲蝦膏🐷呢個超好食!豚肉超嫩口,萵筍好爽脆美國安格斯牛肋肉🐮配牛油粟米🌽好重牛味!昆布紫菜白布烏冬🍜昆布好特別,食落清清地燒菠蘿配紅豆奶凍同綠茶缺餅黑木🍵呢個燒菠蘿甜甜脆脆🍍綠茶好濃📍 黑木 (尖沙咀)尖沙咀金巴利街8號地下2號舖

/ /
尖沙咀串燒𝕆𝕞𝕖𝕜𝕒𝕤𝕖
今日同朋友嚟到呢間超日式裝修( ´▽`)
超用心製作,大概都食左2個半鐘~

鱈魚乾🐠
真係超脆口!!仲有個醬汁可以點
似沙律醬咁,食落超夾🥰

免治雞肉釀冬菇(九洲雞)🐤
呢個超出色!雞肉好嫩
估唔到同冬菇食會咁夾~~
仲配埋溫泉蛋,超鮮甜🤩

磯煮鮑魚
超腍超入味😚😚

牛舌拖羅🐮
厚切,食落仲好有牛味!

燒白鰻🐟
先煮後燒,中間好juicy🥰
外皮仲好脆!!

燒雞翼🐤燒得好香~

鹿兒島豚肉包萵筍落左洲蝦膏🐷
呢個超好食!豚肉超嫩口,萵筍好爽脆

美國安格斯牛肋肉🐮
配牛油粟米🌽好重牛味!

昆布紫菜白布烏冬🍜
昆布好特別,食落清清地

燒菠蘿配紅豆奶凍同綠茶缺餅黑木🍵
呢個燒菠蘿甜甜脆脆🍍綠茶好濃

📍 黑木 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利街8號地下2號舖
  • 雞肉棒
  • 白鱔
  • 牛舌拖羅
  • 鱈魚乾
2022-07-01 69 瀏覽
呢期係尖沙咀暫住😆多啲蒲頭尖沙咀~今晚相約左fd子 係附近食個晚餐~由廚師發板~食啲咩前菜鱈魚乾 好脆好好食蟹子沙律 蝦餅 青蘋果好清新上湯北寄貝 下底有菇熟既北寄貝 沾左上湯 味道唔錯,特別燒北寄貝裙邊燒得岩岩好免治雞肉釀冬菇 配 溫泉蛋 雞肉用左九州嘅走地雞牛舌拖羅口感好豐滿,牛舌燒得唔乾帶肉汁又唔腥~燒白饅新鮮柚子皮即批即磨 味道好清新 燒雞翼去骨,燒得皮脆肉嫩鹿兒島豬腩片包萵筍絲薄片 配 萵筍既清新 幾match 美國安格斯牛肋條肉牛油粟米昆布紫菜白布烏冬甜品 燒菠蘿幾正~
呢期係尖沙咀暫住😆
多啲蒲頭尖沙咀~
今晚相約左fd子 係附近食個晚餐~
廚師發板~食啲咩

前菜
鱈魚乾 好脆好好食

蟹子沙律 蝦餅 青蘋果
好清新

上湯北寄貝 下底有菇
熟既北寄貝 沾左上湯 味道唔錯,特別

燒北寄貝裙邊
燒得岩岩好

免治雞肉釀冬菇 配 溫泉蛋
雞肉用左九州嘅走地雞

牛舌拖羅
口感好豐滿,牛舌燒得唔乾帶肉汁又唔腥~

燒白饅

甜品
燒菠蘿幾正~

2022-06-29
2022-06-29 103 瀏覽
-dried codNice appetizer to start withIt’s extremely crispyPuffy and not dryPortion is just rightNot too much but just enough to make you wanna encore -Apple prawn cake saladI’m not a fan of Apple saladBut this is extremely soothing for the summerThe prawn cake is chewy and spongyFull of umami as well!-hokkigaiI always fancy hokkigai sashimiThis is a cooked version which is equally amazingThe soup makes the hokkigai extremely moist and tenderDon’t forget to finish the soup It’s so yummm!!-surf c
-dried cod
Nice appetizer to start with
It’s extremely crispy
Puffy and not dry
Portion is just right

-Apple prawn cake salad
I’m not a fan of Apple salad
Full of umami as well!

-hokkigai
It’s so yummm!!

-surf clam fin
My experiences towards fin is not too good
It’s usually raw and too chewy
Not good for stomach as well
But this grilled clam fin is so tender
Remember to add the lemon juice
It added just the right amount of acidity to the dish

-chicken and mushroom
You can never imagine how well such pairing is
Am not a fan of Onsen tamago but this is watery and not to clingy to the mouth
The soy sauce added another layer to the dish as well

-ox tongue toro
The fattest part of the ox tongue
Perfect texture
Love the garlic oil chilli sauce !

-White eel
The chef first steamed it before grilled in order to trap the water inside
The Fresh Yuzu skin sprinkled on top smells extremely good
For those who don’t eat fish bones
Don’t worry this is bone free haha

-Chicken wings
Don’t forget to try the pickle at the side
It’s extraordinary with wasabi dressing

-pork with celtuce
Am always craving for Celtuce! It balanced really well with the pork
By this time I was a bit full already and the celtuce really makes the entire dish lighter

-Angus short ribs
This is the last skewer
They added quite a number of seasonings
It’s strong and with a lingering aftertaste

-udon and dessert