2015-07-25 1810 瀏覽
為了享用美食,我們的準備工夫可以來得多徹底?平日不單將大大小小心儀的餐廳記下,繼而在飲食網中翻看食評作參考,然後進入篩選入圍餐廳的程序,跟著找到吉日和預約良朋後便可出發嚐餐去。一頓三小時的晚餐,可能是三小時準備工作所得。有時也會感到疲累,唯有選擇打開叮噹的隨意門,隨意碰碰運氣去!Soho 的 「Bistronomique」是沒刻意的安排,在門前看到午市套餐價格相宜,餐廳內享用的客人亦不少,便本著一試無防的心態,若果效果正面的話,就如尋獲珍寶一樣,驚喜萬分!一黑一白的麵包,令我想起「飄零燕」卡通裡彼得的婆婆。麵包帶著微溫,質感鬆軟,塗上牛油,雖未至於動人,但軟綿溫暖的麵包,彼得的婆婆也一定也合意!三道菜的午餐,我選了普通的 Caesar Salad。不過 Caesar Salad 從侍應手傳來之時,眼睛已發現其不平凡之處。首先是原片的羅馬生菜,然後是溏心蛋,最後是羅馬生菜上姿態美妙的鯷魚,別具一格的 Caesar Salad。採用了大種的羅馬生菜,口感特別爽脆,遂自行用刀叉切開,像在品嚐牛扒般興奮!不得不提是沙律所用的醬汁,調得比性感尤蜜更加吸引,酸香甜辣多層次的味覺享受,將滑溜的溏心蛋
Bread
Caesar Salad

採用了大種的羅馬生菜,口感特別爽脆,遂自行用刀叉切開,像在品嚐牛扒般興奮!不得不提是沙律所用的醬汁,調得比性感尤蜜更加吸引,酸香甜辣多層次的味覺享受,將滑溜的溏心蛋和鹹酸的鯷魚混合,吃得一滴也不留,令人驚喜及非常回味的 Caesar Salad。
Prawn, Crab & Avocado Tian
另一前菜是 Prawn, Crab & Avocado Tian,需額外附加 $25元。酥香金黃的外層包裹著蝦肉、蟹肉和牛油果,肯定是廚師手工之作,似乎也相當吸引!
Prawn, Crab & Avocado Tian
蝦肉及蟹肉甚為豐富,牛油果熟度則略為不足,不過在惹味醬汁重重包圍下,小小的缺憾也無損大雅,與麵包伴吃,香脆、爽軟、鮮香集於一身,相當美味!
Daily Special: Spare Ribs
主菜備有五款選擇,三文魚、雞和扁意粉也不是我杯茶,因此我選了 Daily Special 的 Spare Ribs。

單憑其賣相,我沒選錯了!一試果然不俗,Spare Ribs 肉質鬆軟腍滑,我愛纖纖的肉感與爽口的筋膜相連,多吃也不會膩。加上醬汁調得恰度好處,當中的甜味與稠度也不過份,大廚炮製出更為耐吃的 Spare Ribs,不用酸椰菜作平衡,也令人吃出滋味來!
Grilled US Angus Rib Eye Steak 是老公的選擇,想不到最後令我們感失望!肉眼扒的質量也許出了問題,肉質帶筋、沒彈性,最壞的是滲出血水來,這質素的肉眼扒實在是講不過去,份量雖足也是於事無補,將之前的美好印象一一沖走了,實在是沉重打擊!
Iced Lemon Tea, English Tea
氣氛閒逸安靜,坐著慢慢享受餐茶!
這串星星燈引領客人沿樓梯到達地庫的用餐區。

對比地點、質量和服務態度,「Bistronomique」的午市套餐實在優惠,收費在 $108 至 $148 的範圍。價錢是一個吸引的因素,但不要被這一點點破壞餐廳總體的印象,若基於成本因素的話,可考慮不賣,或提高價格,相信講求質量的客人是願意付出的。原本喜孜孜的笑臉就這樣給肉眼扒拖垮了,相信隨意門也感意外!
2015-07-05
  • Caesar Salad
  • Spare Ribs
  • Prawn
  • Crab & Avocado Tian
2015-07-23 1033 瀏覽
朋友聚會,大家都喺度討論緊有啲咩性比價高嘅餐廳,佢哋知我平時有留意開食肆,所以叫我介紹,唯一指引係中環地點,因為中環可以遷就大部分返工嘅朋友,咁我左諗右諗,就決定SOHO呢一間,價錢相宜,食物質素又好,環境唔錯又有兩層,非常之穩陣。點店內的環境唔錯,掛畫非常之有特色。一坐低店員的服務態度非常之好,即刻倒水同埋遞上兩個熱辣辣嘅餐包。餐牌望咗一陣,除咗個海鮮大雜薈既魚我極力推介朋友一定要食之外,其他嘅Menu我地就各自揀咗一啲心水既試下。Spinach Scallop Gratin HK 138帶子菠菜沙律呢個帶子沙律賣相非常靚,最吸引人嘅地方就有原片嘅松露,松露醬嘅美食食得多,但係可以食原片嘅真係少之又少,可見廚師非常落重本,中間嘅帶子略為煎香兩邊,可以食到帶子嘅鮮甜,不用全刺生係一個聰明嘅做法,因為我認為全刺身,會同其他熟咗嘅材料味道格格不入。個黃色嘅汁,初初以為係布甸或者蛋糕之類,原來係意大利芝士黎架,呢個意大利芝士有加左啲雞蛋,所以唔算太杰,有淡淡既芝士香味,又唔會掩蓋其他食材,整個頭盤係清新而有特色嘅,成日頭盤都叫沙律,有時都想轉下口味。由於芝士汁太好味啦我用來.我叫左兩個餐包將

Spinach Scallop Gratin HK 138
帶子菠菜沙律

個黃色嘅汁,初初以為係布甸或者蛋糕之類,原來係意大利芝士黎架,呢個意大利芝士有加左啲雞蛋,所以唔算太杰,有淡淡既芝士香味,又唔會掩蓋其他食材,整個頭盤係清新而有特色嘅,成日頭盤都叫沙律,有時都想轉下口味。由於芝士汁太好味啦我用來.我叫左兩個餐包將佢沾完才收手。

海鮮大雜燴就係今晚我等左好耐既主角,好心急想食既一道菜。係記得上次食呢條魚嘅魚湯非常鮮甜,所以今次係條魚未上場之前我已經不停咁向朋友吹誇個大雜薈有幾咁好食。

Market Fish in Bouillabaisse HK 328
主角出場啦,朋友見到條新鮮魚原條上,果然即刻攞起手機係甘影,呢條魚係用咗新鮮嘅班與吊桶,蜆,青口等一齊燴,個湯底好濃,又有龍蝦味,但係奇就奇在湯裡搵唔到有鮮蝦,所以忍唔住問店員,龍蝦味係邊度黎?佢話俾我哋聽其實係條魚已預先塗左龍蝦糕,湯底也加入龍蝦湯,務求令海鮮嘅鮮味更突出同濃郁,嘩,才賣328元甘重本??

食嘅時候我哋將魚皮掀起,就見到雪白嘅魚肉,魚肉是爽口彈既,斑魚既特色就係魚個肉質唔會霉霉爛爛,雪白雪白既魚肉直接食已經好鮮活,我當然係點濃湯一齊食啦。

最後我哋食得乾乾淨淨,湯都幾乎飲晒,呢個海鮮大雜燴兩個人食真係非常之滿足,當然如果多人食嘅話一條四個人分,仲可以叫多幾個餸。

經理見到我哋食得津津有味,問我地好唔好食?我哋兩個異口同聲大贊好食,佢同我地講仲有個luxury 版既海鮮大雜燴,可供預定。我哋問佢luxury 版係點樣?經理話如果我哋預訂嘅話,可以揀唔同嘅魚例如龍躉,仲可以指定要加龍蝦大蝦或者大蟹等任何鍾意嘅食材。聽上去真係非常之吸引,我地計劃左下一次黎叫多啲人一齊食飯,甘就可以擦一個luxury既海鮮大雜燴。

甜品- Caramelised Apple Tarte Tatin HK 60
呢個蘋果都係非常之讚既餐後甜品,賣相靚唔在講,初初上桌我仲覺得佢有啲似蜜桃。

蘋果有天然果糖嘅味道,與香料一齊煮過,有點兒苦,不過加埋個甜甜雪糕就平衡左兩者,所以我都係將溶咗嘅雪糕淋上蘋果一齊食。

老實講呢度嘅法國餐真係好抵食,法國餐係香港一般都係fine dining, 難得呢個做得有點兒似家庭式可以一齊share, 份量又足夠同享。下次大家來soho不妨試吓。個海鮮大雜燴一定要食!
2015-07-22 815 瀏覽
妹妹安排了一家法國餐廳, 作為慶祝我的農曆生日.仲話今晚包我有驚喜.法國餐廳喎! 聽落真係好心動!滿腦子是精緻的法國菜式, 好期待呀.這晚沿著中環扶手電梯, 直上到士丹頓街,轉右行一小段, 就來到期待巳久的餐廳.就座後, 職員問及餐飲想要紅酒或白酒.如果是與另一半SWEET SWEET的話, 一定會點餐酒.酒精作祟 - 醉醺醺, 朦朦朧, 這就是浪漫了!!!!!!!!而今晚是和妹妹ENJOY呢!!!就選大家小時候喜歡的飲品- 橙汁.Bread & butter我喜歡的澱粉質呀.熱烘烘的包包, 塗上已預先溶化的牛油.Avocado crab tian gazpacho牛油果+蟹肉 < 初時係這樣想像.牛油果在底, 蟹肉混和了蝦肉, 蟹籽及濃濃的醬汁.以西班牙冷湯gazpacho伴碟 (有橄欖油)綠色+紅色+橙色就在叉子上, 我來也!一道清新的STARTER, 很配合七月的天氣.就因為gazpacho微微的辣,喚醒了味蕾呢!Baby squid ‘a la plancha’ chorizo, garlic魷魚BB好新鮮, 很接近母親大人的味道.小時候, 母親大人直接在街市購買新鮮魷
妹妹安排了一家法國餐廳, 作為慶祝我的農曆生日.
仲話今晚包我有驚喜.
法國餐廳喎! 聽落真係好心動!
滿腦子是精緻的法國菜式, 好期待呀.
這晚沿著中環扶手電梯, 直上到士丹頓街,
轉右行一小段, 就來到期待巳久的餐廳.
就座後, 職員問及餐飲想要紅酒或白酒.
如果是與另一半SWEET SWEET的話, 一定會點餐酒.
而今晚是和妹妹ENJOY呢!!!
就選大家小時候喜歡的飲品- 橙汁.
Bread & butter
我喜歡的澱粉質呀.
熱烘烘的包包, 塗上已預先溶化的牛油.
Avocado crab tian gazpacho
牛油果+蟹肉 < 初時係這樣想像.
牛油果在底, 蟹肉混和了蝦肉, 蟹籽及濃濃的醬汁.
以西班牙冷湯gazpacho伴碟 (有橄欖油)
綠色+紅色+橙色就在叉子上, 我來也!
一道清新的STARTER, 很配合七月的天氣.
就因為gazpacho微微的辣,
喚醒了味蕾呢!
魷魚BB好新鮮, 很接近母親大人的味道.
小時候, 母親大人直接在街市購買新鮮魷魚仔,
在家中自行為魷魚仔去墨汁拆骨 <<
當時整個SINK盤都是黑色呢!
再加入蒜, 辣椒及其他調味料在鑊中略炒,
完成一大盤熱辣辣又美味的新鮮魷魚仔.
今晚, 我和妹妹尋回這種新鮮魷魚質感了.

然而, 這裡是西餐廳呀!
母親大人的魷魚仔是熱盤,
這個Baby squid是開胃冷盤.
‘a la plancha’是以鑊仔略煎/炒.
Chorizo紅色的香腸, 香腸中的紅椒為醬汁增添鮮紅的色彩.
(真係好似母親大人的做法!!!)
魷魚BB (筒身+觸鬚)約手指長度.
幸好整體不太辣, 没有蓋過魷魚BB的鮮味.
加埋檸檬汁, 更完美.
魷魚BB彈牙, 與當年母親大人的新鮮魷魚一樣.
果然有驚喜.

Market fish in ‘Bouillabaisse’
見到Market fish, 直接聯想到: 街市 + 魚.
街市直接買的魚, 當然新鮮啦!
但煮法 = in ‘Bouillabaisse’
我唔識呢, 所以向職員查詢.
‘Bouillabaisse’是一種Provence普羅旺斯煮法,
名曰 : 馬賽魚湯Marseille bouillabaisse
由2組詞語組成 : bouillir「烹煮」和abaisser「降低、減少」,
即是減少烹煮的時間,
將很多種類的海鮮與其他香料一同快速熬製,
以免魚肉變老變硬
整道菜原鍋呈上來.
鍋中有原條石班, 青口, 帶子, 貝類, 海帶,
蒜, 蕃茄(一開四, 去籽去皮), 其他香料.

湯呈褐色!
先嚐一口湯=濃+鹹+鮮
其實我覺得少少似龍蝦湯.
可是職員表示此湯無落龍蝦呢,
只是用了很多海鮮做湯底!!!!
小小的青口很嫩滑,
很久未試過這種彈牙的質感了.
(從前母親大人在街市買新鮮的青口烹調)
如果鍋中的青口呎寸大一點會更好.
某些餐廳使用雪藏青口, 貪其外觀討好,
但無鮮味可言, 入口也不會彈牙(肉質霉)呢!

帶子直徑約3CM.
帶子不能久煮, 應該是後下的.
幸好鮮味十足, 與海鮮湯底很相襯.
鍋中的石斑表面有層金黃色, 應該曾經煎過,
先以煎封鎖住肉汁, 繼後的炆煮, 就不會便魚肉變老.
看到緊緻的魚皮, 真不忍心落刀.
先從魚背開始吧, 起出一大塊石斑扒.
而魚脊骨附近的肉是剛剛好熟呢!
碟子上石斑扒真的很吸引.
入口嫩滑的魚肉, 其鮮味是比得上酒樓清蒸大石斑呢.

其實初見這道菜, 第一個想法是按宋嫂魚羮的做法.
將魚肉拆下來, 融於濃湯之中,
以匙羮一口一口的品嚐.
但是這條石斑肉質真係好滑,
如果拆肉與湯混和, 就感受不到魚肉的滑,
有點大材小用!
現在直接用刀叉吧! 食魚要有儀態!
最後細看才發現~~ 是GIGI姐節目用STAUB鍋呀!
聽講這個法國品牌的鑄鐵鍋可以用較短嘅時間煮好食物,
比較適合用於燜燉的煮法。
而且原鍋上枱, 無需轉碟, 保留美食的原汁原味.
餐廳對煮食用具都好講究喎!!!
Roasted Pigeon minted pea, lardon w/ salmis gravy
真的以為是燒乳鴿,
上菜後才知道這道菜以蔬菜襯底,
白色就是小洋蔥呀!! 我第一次見呢!
烤乳鴿表面有肉汁GRAVY.
要測試其的肉質是否OK, 先試胸部的肉.
而鹵水乳鴿/紅燒乳鴿, 鴿胸都是偏硬.
這個烤乳鴿胸肉質仍然保持粉紅色,
入口嫩滑, 真係煮得ARM ARM好,
足以証明這是<堅>滑.
快快動手品嚐其他部位吧!
Caramelized apple tarte tatin
Caramelized apple tarte tatin
以糖及牛油, 把蘋果煮至焦糖色,
再煮過的蘋果, 放在批底上焗制.
難怪蘋果入口有種焦香味, 是以前未有嚐過的.
但天氣熱, 聆聽職員講解這個批的制法後,
雪糕開始溶化…………..

今晚的海鮮盛宴很滿足!
妹妹所言非虛,
真的給我一個驚喜呢!
生日
2015-07-15 771 瀏覽
蘇豪區一向多選擇,間間餐廳都各有特色,今日突然想浪漫一下,於是就聯想起法國菜.同事介紹我去Bistronomique,佢話食過西環果間好好味,我見d食評又幾好就走左黎試下行到門口見入面裝修好簡潔,感覺好舒服,本人好怕裝修好浮誇果d餐廳,呢度又簡潔,乾淨,雖然多客人,但大家都好有禮貌咁靜靜地傾計,一d都唔嘈雜,氣氛好好,又夠浪漫(法國=浪漫),(浪漫=紅酒)呢條公式我相信大多數人都承認,於是我點了house wine我通常都會試西餐廳嘅house wine睇下佢地有無心,house wine 預左唔係貴酒,但最緊要夾到呢度d食物,來了一杯New Zeland 13年嘅Pinot Noir, (品酒內容唔喺openrice講喇) 總之呢隻新世界酒OK,同食物好夾,佢地有揀過d酒唔係Hea大家到食物喇,餐廳介紹左Air Dried Duck,我第一個諗法係法國臘鴨 (俾我講到cheap晒tim XDDD)呢隻Duck真係不Duck了,吃落口感似ham,但有食開肥膩野嘅朋友一定會明白豬油同鴨油嘅分別鴨油嘅油香比豬肉香,鴨肉味比一般煙鴨胸更香濃,每片都切得好薄,雖然肥美,但吃落無油琳琳感覺,仲配

Air Dried Duck Breast
鴨油嘅油香比豬肉香,鴨肉味比一般煙鴨胸更香濃,每片都切得好薄,雖然肥美,但吃落無油琳琳感覺,仲配以酸瓜可以中和下d油味,餐前餸紅酒簡直一流
Avocado Crab Tian
個Air Dried Duck,我當餐前餸紅酒用,所以再叫多個沙律當前菜,叫左Avocado Crab Tian,清清地去一去d鴨油. 本身我好鍾意食牛油果,而我覺得蟹肉同三文魚係同佢最夾嘅食物,Avocado Crab Tian唔係新菜式,但伴碟果個蕃茄加龍蝦汁就有新鮮感,牛油果蟹肉再加埋蕃茄龍蝦汁感覺更清新,反而特左蕃茄香味,大熱天時食個清新冷盤,真係透心涼,蕃茄酸酸地又開胃,本人十分滿意
Pork Shoulder
輪到主菜Iberico Pork Shoulder,豬肩肉本身肉質比較爽口,even 炆琳左都仲keep到果個口感唔會琳晒,
豬肩肉味道濃郁,唔會炆到硬晒仲好有咬口,肉汁好濃豬肉同香草味,配菜新鮮無overcook,火侯剛剛好,食落爽口之餘,同d肉汁一齊食更香.又係餸紅酒一流
Apple Tarte Tain
最後到甜品,由於吃了油鴨同豬肩,好有罪惡感,於是點了Apple Tarte Tain食d生果清下d油脂,
新鮮蘋果用焦糖煮到入晒味放在一片蘇皮上配上小小雪榚球一個,傳統得黎簡簡單單,為浪漫大餐劃上一個完美句號.
2015-07-14
2015-07-02 1202 瀏覽
在 5月份的一個晚上,朋友相約到中環食晚飯,對上環工作的我十分方便!  曾經聽朋友們談過位於蘇豪區的法式餐廳 Bistronomique Staunton 水準不俗,於是,決定一試 Bistronomique Staunton 吧! 單是門口掛上黑板寫明:$399 ~ 6 道菜晚餐,已經是一大賣點!也是招徠的好方法!   一去到間餐廳,以開放式設計!  紅色的餐椅配上白色的餐桌布,顏色分明!  牆身掛上昔日香港的圖畫,相信勾起不少香港人的回憶吧! 這裡佔地兩層,除了地下一層之外,還有地庫!兩層都是用餐區,洗手間則設於下層!  我們被安排到地下的二人桌子。沿樓梯行落下層,會見到色彩繽紛的星星型立體吊燈,色彩影射到牆上,顯得份外華麗璀璨! 天黑後,在昏暗的環境下享用晚餐,滿有情調!  卻是門口全開的關係,有蚊飛入來!我們也中了招! 先送上麵包籃麵包看起來外表比較硬,包身微暖而帶點軟熟!而且富有麥香!已經不錯! Heirloom tomato salad balsamic vinegar 蕃茄沙律配黑醋 $88共有三款蕃茄,青蕃茄爽口偏酸,黃蕃茄酸中帶甜,而紅蕃茄則是

一去到間餐廳,以開放式設計!
 紅色的餐椅配上白色的餐桌布,顏色分明!
 牆身掛上昔日香港的圖畫,相信勾起不少香港人的回憶吧!
天黑後,在昏暗的環境下享用晚餐,滿有情調!
 卻是門口全開的關係,有蚊飛入來!我們也中了招!

先送上麵包籃
麵包籃
共有三款蕃茄,青蕃茄爽口偏酸,黃蕃茄酸中帶甜,而紅蕃茄則是最鮮甜多汁!
 芝士片鹹香提味;至於,黑醋汁加入糖,減低其激酸度,更易入口!
 三款蕃茄各有獨特的口感及味道,豐富了口感層次!
Truffled salt cod brandade soft boiled egg 黑松露鹽鱈魚配溫泉蛋 $108
看似是一道很簡單的菜色,其實廚師也花了不少心思!

先把溫泉蛋蛋黃混合薯蓉,夾雜蛋汁的薯蓉入口溫熱而口感濕潤,混合了鱈魚及黑松露鹽,帶出魚肉的鮮滑及中和薯蓉帶來的飽膩感,把薯蓉塗上薄脆的多士上,美妙的配搭出奇地夾!
Razor Clam with pernod cream sauce (Pernod 酒忌廉汁煮蟶子) $130/ 2pcs
送上桌時,香氣洋溢!實在惹人垂涎!

蟶子份量十足!
 以 pernod 酒烹調,並用上洋蔥粒調味,帶出蟶子本身的鮮味及應有的嚼勁!惹味非常,完全滿足味蕾!
 美中不足是食到尾有沙!
Giant garoupa fin in Bouillabaise 海龍皇湯煮龍躉背 $400
要提早一日預定,讓廚師有充分時間挑選龍躉魚!
 恰巧當晚,另有食客預先預定龍躉魚,我們才有機會嚐到龍躉背,真有口福!
 這是我初次品嚐龍躉背,很是期待啊!
 龍躉背聽起來都幾「口了 口能」!

以龍蝦湯烹調,鮮美又濃味!令整體豐富了口味層次!而且,龍躉的魚皮超厚身富彈性,亦含有豐富骨膠原,真是女性恩物!
 魚質鮮滑而一絲絲!
 配料包括: 魷魚、青口、蜆、八爪魚… 食出啖啖鮮味來!令人回味無窮!
Roasted pigeon minted peas Lardon with salmis gravy 鴨肝汁煮乳鴿 $238
乳鴿剛好一隻分開 4件,味道恰到好處的鴨肝汁提升乳鴿肉味,令肉味更香濃,
 肉質鮮嫩肉汁豐腴!
 配上新鮮青豆,既粉腍又清甜!其他的雜菜如:黃瓜、青瓜、生菜、甘筍… 添上清新之餘,吸收肉汁精華更是無得輸!
Apple tarte tatin 焦糖蘋果批 $60
一件簡單的蘋果批,廚師悉心把一片片蘋果片疊上,更有立體效果!

蘋果以焦糖煮過,入口甜美軟熟,口感濕潤!批身薄而鬆化!
 由於,未上甜品之前,我去了洗手間,回來時雲呢拿雪糕已溶掉一半!
Apple tarte tatin
這裡的菜色有水準之餘又出色!
 連甜品也不例外,我們也感受到廚師的心機與熱誠!
 飽肚之餘又滿足味蕾!
 絕對物有所值!
 美中不足是有蚊咬!
 所以衛生方面打了折扣!

2015-05-28
$563.2 (晚餐)
2015-07-01 775 瀏覽
登上半山就是有種不同的感覺。一天您約在此晚飯,我有點受寵若驚! 是比起平日的見面更重視,你感受到嗎?不要說平路,走過這婉延的山路,是享受之前的小小艱巨。不過,走到了這家小店,還被侍者安排到清靜的一角安頓了,嗅到撲鼻的食物香氣,我知道我倆今晚會大把口福。炎炎夏日,我戒不了的習慣就是先來一杯冰凍青島。喝過後啤酒會開啟我體內的恆溫裝置,爽耶! 可我萬萬沒想到您會為我送上一朵花! 這株名叫雅枝竹的花卉,只吃根部那軟嫰的一點點,早知道我們開一支SAUVIGNON BLANC,會把這夏夜襯托得更圓滿吧! 這一片一片的小寶貝,沾著他他醬吃,是十分好的下酒菜,也十分配合小倆口促膝談心呢! 前菜是法菜常客: FROG。拋開其生前樣貌的心理陰影,其實這道是很好吃的菜。薯茸又夠軟滑不LUMPY,而旁邊的田雞FOAM才是驚喜位! 濃郁的田雞味卻有輕柔的口感,我覺得這是分數很高的前菜!魚湯是燒的杰杰的,因為所有魚都已打成魚茸。當然裡邊的味道是COMPLEX的,不只有魚,還有很多海中寶。初時我還誤會是龍蝦湯呢!今天很幸運,有其他客人預訂了燒乳豬,我們也能吃上此道OFF MENU的菜。乳豬比中式的是不夠脆皮,可是那

今天很幸運,有其他客人預訂了燒乳豬,我們也能吃上此道OFF MENU的菜。乳豬比中式的是不夠脆皮,可是那咇出的肉汁跟GRAVY是另一種的好吃!  另一道主菜焗乳鴿也一起來了。看見有脾的食物我也顧不了儀態,一手把其腿肉撕下。乳鴿是真脆皮,肉汁緩緩地從破開的皮流出,滴在下底的雜菜上,可說得上是充分吃光光他的美味。 鴿肉軟嫰得來味是濃郁,可萬萬猜不到原來底下的青豆才是寶! 咬下去是卜卜的爆開的口感! 連配菜的完成度都很高,想必大廚一定是個要求很高的人。

吃飽了,跟你一起慢慢散步,是另外的一種幸福。如果以後可以多來這裡浪漫一下就好了!

2015-06-21 1148 瀏覽
我同BB多數都會去食西餐來渡過我們的紀念日,如果係我拍板,通常都係到赤柱或尖沙咀一帶的餐廳來渡過,不過今次由BB拍扳,來到中環既呢間法式餐廳渡過我們的紀念日~~大家都係想睇下我地食左D乜野好野食姐!來了!首先,有多數西餐廳主菜之前都有既麵包!第一個,稱之為沙律既 Steamed Whole Artichoke truffle vinaigrette上台時,熱呼呼的,點食法?一塊一塊剝離,食中間既肉,口感似軟身薯仔肉,但味道好清新,佢唔係肉類,但頗有肉感,好特別!第二,Spinach Crepes Black Truffle Cheese 外面似用pizza皮包住既春卷,但內裡是芝士和菠菜,中間的芝士因為愈熱變溶,香味非常,但芝士味又唔會cover菠菜的鮮,加上黑醋汁,開胃不覺膩!第三,Pan Fried Foie Gras 鵝肝,外脆內軟,口感非常好,切開後,中間還有少許粉紅的,你諗下佢有幾幼嫩!?第四,我全晚最鍾意既,Market Fish in Bouillabaisse 聽老闆講今晚既fish係石班,外皮脆,但有湯底浸過,但不會,而且啖啖肉,配上蜆肉,魷魚,番茄,令海鮮既味道昇

大家都係想睇下我地食左D乜野好野食姐!來了!

首先,有多數西餐廳主菜之前都有既麵包!
麵包
上台時,熱呼呼的,點食法?

第三,Pan Fried Foie Gras
Pan Fried Foie Gras

Market Fish in Bouillabaisse
聽老闆講今晚既fish係石班,外皮脆,但有湯底浸過,但不會,而且啖啖肉,配上蜆肉,魷魚,番茄,令海鮮既味道昇華,彷佛就係海鮮大集會,最後不得不提,佢用龍蝦湯底煮,我就鍾意飲湯既,佢個龍蝦湯底係我既飛佛,鮮咸味道,令呢道菜顯得十分perfect池!

第五,Roasted Pigeon (Minted Pea, Lardon w/ salmis gravy)
係乳鴿黎,平時多數都會係酒樓食紅燒乳鴿,不過今次係烤乳鴿附上法式醬汁,有酒香味,但又唔會過濃,講返隻鴿,肉質嫩滑,正是皮脆肉嫩的榜樣!

甜品,Caramelized Apple Tarte Tatin
Caramelized Apple Tarte Tatin
上有糖煮蘋果肉,下有酥脆的酥皮,質感豐滿不膩,配上雪糕口感滑膩!

以後又多一道地方可慶祝我們的紀念日了!
2015-04-28
紀念日
2015-06-09 1139 瀏覽
今晚係LKF happy hour 後,上左蘇豪揾食。蘇豪有好多細細間既餐廳,我反而中意揾大大間既,因為開得大大間甘好生意,應該好好食。今晚選擇左 Bistronomique ,就係因為中意佢大大間有兩層,甘既理由都得?問你怕未?!哈哈!當然門口寫住 HK 399 Set Dinner 都係理由之一,起碼唔貴,可以一試~打開 Menu 原來都有好多菜式,而且價錢又合理,問店員佢地出名咩菜式,佢地話客人中意黎食海鮮... 甘我地都唔一定要 set dinner, 所以決定放棄 set dinner 改食海鮮~頭盤先黎沙律 -Heirloom Tomati salad hk 88呢個Heirloom Tomati salad 係蕃茄迷必試。你睇有四色既蕃茄幾可愛?黄色同綠色蕃茄第一次食,好開心。佢地同紅蕃茄既最大分別係質地好爽脆,而紫色既蕃茄都係第一次食,顏色好特別,咬上去較硬身,連個中心部分都係爽既,甘得意都有既 !?佢地既沙律汁用左黑醋混合了蒜蓉,所以提升左蕃茄味的複雜性。吃上黎不會單調....第二道菜係店員推薦既 白汁煎聖子 HK68聖子係煎經過,所以外層香脆,灑上白汁,蒜蓉,仲有一

第二道菜係店員推薦既 白汁煎聖子 HK68
聖子係煎經過,所以外層香脆,灑上白汁,蒜蓉,仲有一種好特別的香草味,甘香而清新,忍唔住請教了店員佢地加左咩甘令個汁甘特別?
佢地話用左 Funnel Herb,仲有白酒,先能進一步引到聖子的鮮味出黎,呢一點我同意,因為西餐唔同中餐,中餐宜蒸,但西餐無蒸既做法,只有靠汁同煮法,yummy ~! 呢個聖子值得推介,唔知下次黎仲食唔食到呢?
menu 上的主菜第一項就係魚,所以我地諗都唔諗就叫左 Market fish in Bouillabaisse hk 320
呢碟相當驚喜,除左係原條魚甘大手筆之外,仲味濃汁多,問店員甘多汁係咪要叫個意粉撈撈佢,點知佢話呢個唔係汁,係海鮮湯,用左龍蝦同鮮魚煮幾個鐘既,所以可以當湯飲,唔洗刻意撈意粉,唔夠飽先再叫意粉都未遲。
既然係甘,我即刻裝一碗嘆下---海鮮湯果然好鮮甜美味,裡面混合左八爪魚同蜆, 蒜頭同野菜,果然係一碗濃郁既海鮮湯 !
我連飲兩碗先開始食魚。呢條魚既肉質同石斑相似,魚身沒有因為煮湯而變得無味,係屬於肉質爽而滑的一類,成條魚切割黎吃,很有滿足感。
由於飲兩碗湯加成條魚,我已吃飽,就skip左意粉,翻個留肚食甜品。由於吃左濃味既野,想 choose 翻 d 清新既甜品清清味覺, 所以我叫店員推薦 desset 俾我...佢話要清新又唔甜既就不如試 Lemon Tart HK 60
好啦,都好,起碼 Lemon 夠fresh --
呢個 Lemon Tart 滿足左我 fresh 既要求,但都好似好甜,都係旁邊既雪糕更合我意,哈哈!

2015-06-09
2015-06-09 947 瀏覽
星期一晚的 Soho 較清靜,也許是週末剛完,客人都沒勁出來吃飯,我和朋友在士丹頓街走了一下,看到這間 Bistronomique ,想起上個月在西環的分店有過不錯的回憶,想也不想就進去了。Soho 的 Bistronomique 環境和西環海邊的浪漫風不同,這裡帶有蘇豪的時代節奏。掛圖是香港的舊風情,另一番滋味 。走路走得熱熱的先叫杯 White Wine 涼快一下。店家遞上熱熱的麵包,把餐包先焗熱才上台這一細節,不是每個餐廳都會注意的,這一點點 做到,我挺欣賞的~前菜我叫了 Surf and Turf Tartare HK 138  , 因為我喜歡蟹肉,朋友喜歡牛肉,那就各取所好了牛肉他他肉質鮮美如吞那魚,朋友最怕生牛肉的鐵銹味,但這道菜她跟我說像吞那魚肉般無金屬味,難得我們可以一起 enjoy 同樣的食物,感覺挺好的 相比牛肉他他,我更喜歡蟹肉他他, 原隻蟹拆肉,啖啖海鮮的豪邁,又豈能錯過!可能是Surf and Turf Tartare 這太難忘,主菜我們還是選擇海鮮- Market fish in Bouillabaisse HK 320...店家向我們建議一定要連湯喝,而且

可能是Surf and Turf Tartare 這太難忘,主菜我們還是選擇海鮮- Market fish in Bouillabaisse HK 320...店家向我們建議一定要連湯喝,而且份量足夠两個女的飽肚,聽起來很吸引,就順其意一試,反而我們就是想吃海鮮!

上菜了,原條煮的 Bouillabaisse ,果然有很多濃多湯打底,急不及待喝一口,魚湯非常鮮甜,還夾雜著濃濃的龍蝦味,像是魚湯?不是不是,應該更想像龍蝦湯,一道菜能當湯喝又有鮮魚吃,抵食也
揭開魚肉,的確,鮮嫩無比,肉質有彈性,應該不是雪存貨,值得推薦
最後選擇甜品,Menu 上甜品不少,來一個Apple Tart HK 60 吧!
蘋果用焦糖煮過,酸酸的果酸滲透焦糖的甜味,美妙的結尾~
2015-06-08
2015-05-30 2104 瀏覽
那天收工後相約朋友去了中環的SOHO 區食晚飯,最後我們選擇了Bistronomique Staunton食法國晚餐,此餐廳地方分成兩層,沿著樓梯間可見美麗的吊燈再往下層,下層位置都是用餐的位置,餐廳的兩旁牆身都掛上懷舊又浪漫的繪畫,座位是紅色的梳化椅,襯托著每張鋪上白色枱布的餐桌,同時枱上有餐酒杯及閃爍的燭光,在昏暗的環境下享用晚餐,氣氛真是十分浪漫又有情調。 由店員安排座位後,店員為我們斟了清水及奉上餐牌,餐牌都以法文及英文為主,要花多些時間去了解,沒有一點圖畫或中文。 先奉上一籃麵包仔,麵包帶點微暖,包身不會太韌硬,附上一碟兩片厚切的鮮牛油,撕開麵包中間,將鮮牛油塗上麵包內,微暖中帶點麥香,嚼中的麵包煙韌又帶些鬆軟,散發淡淡的牛油鮮香,香滑又美味。 Heriloom tomato salad balsamic vinegar($88)三款不同的蕃茄、雜沙律菜及黑醋汁製成蕃茄沙律,再灑了幾片芝士片伴食。紅色的蕃茄比較甜美,綠色的蕃茄比較酸,最後黃色的蕃茄的味道比較中和及清淡,各有特色,天然的蕃茄酸甜再混入了甜香的黑醋汁,食落非常醒胃,正好是食正餐前的一道開胃前菜。

Truffled salt cod brandade soft boiled egg($108)
內有一隻溫泉蛋,蛋下是一些薯仔蓉混鱈魚肉,魚肉都好鮮,而且沒有一點魚腥。溫泉蛋呈半熟狀態,先將溫泉蛋弄散,飽滿欲滴的蛋汁在溫泉蛋中滲出,再與魚肉及薯蓉攪拌,輕輕用餐刀搽上此魚肉在薄脆的多士上,口感濕潤富有濃厚的魚香,魚肉中的薯蓉入口即化,細膩軟綿,越食越滋味讓人一試傾心。

Razor Clam with pernod cream sauce ($130, 2pcs)
兩隻的蟶子都好大隻,稀身的忌廉汁加入了pernod 酒及洋蔥粒,蟶子肉都好新鮮,口感也是彈牙爽口,與忌廉汁共食已經非常滑溜,再加上帶甜的洋蔥粒,口感層次非常豐富,別有一番滋味。
Giant Garoupa fin in Bouillabaise  ($400)

廚師親自到市場挑巨大的龍躉魚,此菜式必須預訂最少一天,海鮮汁用了海龍皇湯與混雜多款海鮮烹煮,雜海鮮中有蜆肉、八爪魚、魷魚、青口等等......而另一方面龍躉背魚比較厚身,魚身上鋪滿龍蝦汁去焗,用刀輕輕地切下去已經容易切開,晤算好多碎骨,魚肉魚皮都富有膠質,魚皮上有濃郁的龍蝦汁,咬嚼勁又惹味,此外魚肉都好滑溜嫩口,魚腩位更是肥美可口,橙色的海龍皇汁亦能與龍躉魚的味道十分配合,魚肉吸盡汁醬,嘴嚼中的魚肉濃香又海鮮的鮮甜,好味美味值得一試。
Roasted pigeon minted peas Lardon with salmis gravy($238)
燒鴿肉一共有4件,肉質香口幼嫩,外皮有少少軟身,鴿肉本身有肉汁,當中燒汁用了鴨肝製成,令鴿肉吃起上來更濃郁香惹,兼帶有鴨肝的鮮美,有鴨肝味道的燒汁沒有羶味,再與一些雜菜及青豆共食,可以減輕下一些肉質的油膩。

Apple tarte tatin ($60)
蘋果肉用了焦糖煮過,清爽的蘋果肉入口都好香甜,焦糖味都好突出不會過甜膩,一片片蘋果片疊起在酥皮上,賣相也十分美觀精緻,酥皮底都好酥脆,而雲呢拿雪糕質感冰涼幼滑,不過都好快開始溶化,要盡快吃掉。

食物用料上乘,廚師真是好心機炮製了不少特別創新的菜式,服務都不錯,夠熱試又幾專業,食物上枱時會介紹菜式烹調製作及主動介紹不少是日的廚師精選,朋友仔對此晚餐都好意,我又怎樣不滿足呢?
2015-05-28
2015-05-18 1090 瀏覽
每年的五月份通常喺旺季, 咩旺季!?!就喺我好多朋友都喺五月份生日。。。生日有咩做, 就喺食, 食, 食!! 所以一定會用心揾番間"正野"慶祝一下同埋滿足埋自己試新餐廳的虛榮心。今次我地選擇了食西餐, 既然大家都在中環收工, 就直上soho啦! 我特别喜歡在這條士丹頓街尋找晚飯的靈感, 因為這條不長不短的街巷上, 可以有起碼五個國家的美食, English, Mexcian, French, 希臘菜和 Amercian你真可以感受和體現到香港真喺一個不折不扣的國際都市! 我地由上環GOD 直上轉右直行, 行下行下期間, 我見到這間內装精緻, 又可以坐近街景的dining 位置, 朋友三人一致決定今晚開餐地点! 我地先点了紅酒, 因為法式西餐, wine list 齊備, 同埋price好reasonable!! Impress 喺佢哋啲Wine多, 而我的至愛pinot noir 都有來至兩個國家的可供選擇的, 所以我哋每人飲左兩杯wine後, 談下心望下街景, 見行人洛洛不絕, 真喺好relax, 放工放鬆的好地方 樓下是另一天地, 可以提供給包場做event的地方!內裡装橫充滿浪漫

樓下是另一天地, 可以提供給包場做event的地方!
內裡装橫充滿浪漫氛, 别有用心掛畫, 深深沉醉了於這間餐廳內
Happy hours 後, 正餐來料
Caesar salad anchovy, parmesan
嘩, 一放上枱我哋立刻Blink, Blink
登大對眼... 好大隻腌鳳尾魚, 從未見過原條上, 而蛋是半流心蛋, 好好的配搭, 而生菜也是全片上, 不是碎上!! 我真的食到原汁原味的完整配合!
Brown butter frog legs pomme puree
很少地方有frog legs食。。。佢哋用了蒜頭和potato蓉去親番用butter煎香的frog legs, 好野味, 好有texture, 不肥不膩的, 適當的辣味, 提升左對味覺的刺激, 來迎接之後main course!
Slow-cooked Australian lamb shank
好juicy 的 lamb shank, sauce用左龍蝦汁去做slow cook 的, slow cook中文叫慢燉, 中國人叫"憫"吧! 這樣做法的肉, 很淋之外,
不會破壞口感仍然保存到其羊的肉汁與原味 。煮得十分出色不會浪費其本身的肉汁流出到sauce 到。
French Sand Snapper Emperor fish with seafood
好豐富的感覺, 因為好多蜆仔, 好多小尤魚, 还有海帶!
Amazing... 你會覺得好似食緊海鮮餐, 條魚好入味, 好滑, 相信怕魚惺的人都一定會食。其次我很贊償佢哋的煮法, 好細心, 有時候食材貴得黎都要適得煮, 仲要講究, 而法國人最懂得這精髓! 因為蜆仔依然食到其鮮味
, 圆圆紅紅的蕃茄發揮到吸汁的食材, 小尤魚就好有咬感, 好rich到味覺的一道菜
題外話/補充資料: Come again Want to try their lunch menu
2015-05-06
生日
  • Caesar Salad Anchovy Pamesan
2015-05-15 2409 瀏覽
Previously came here for lunch which was good but dinner is even better.Started off with crusty bread and butter.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Foie gras “confit” Gewurztrominer gelee $128Started with this sinfully guilty foie gras which was velvety and rich with a strong white wine jelly that complimented it perfectly.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Caesar salad with anchovy and Parmesan $88Then we had the salad which was generously topped with shaved parmesan and the highlight of the salad were the white anchovies bec
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Then we had the salad which was generously topped with shaved parmesan and the highlight of the salad were the white anchovies because the vinegar that it was in was really appetizing.
The eggs had a perfectly runny yolk too!
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Spinach crepes with black truffle and cheese $88
The crepes which was flaky filo pastry were stuffed with lovely spinach and cheese is fit for anyone who loves spinach and cheese with a hint of black truffle which made them even more scrumptious.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Lobster risotto (for two $680)
The lobster risotto was interesting because it was loaded with pearl onions and other vegetables which makes it less heavy and the lobster was meaty and springy.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Bitter chocolate mousse cake with vanilla ice-cream HK$ 55
To finish off, we had this rich velvety mousse cake which had lovely layers of chocolate cake in between.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
We had a lovely girls night with fine food but we were left feeling guilty because of the dishes with high cholesterol!
人與人的關係實在奇妙, 不知從何時開始我們成為了朋友, 而且還大家熟落起來。今晚還是第一次單獨約會, 終於有機會兩個女仔於Bistronomique Staunton 傾下心事小妹對朋友要求十分簡單, 只要大家真誠相處, 相信友誼就會自然地發展。Bistronomique Staunton 乃法左小餐館, 氣氛輕鬆之餘, 價位也相對地親民。******************************隨手點了杯Cocktail , 成份Vodka, Lemon Juice和略燒過的檸檬皮。由於完全沒有加入糖水, 味道天然可口, 直接的酸味把酒精壓下去. 輕微苦澀,挺易入口的Cocktail 。 簡單而直接, 正如小妹的性格同出一轍。Foie gras “Confit” Gewurztrominer gelee $128鵝肝醬配Gewurztrominer 白酒暏喱粒別小看似毫無殺傷力的透明白酒暏喱粒, 其酒香十分突出, 苦中帶澀, 配上口感油潤的鵝肝, 等如吃一口鵝肝喝一口白酒 , 挺”爽”的。Caesar salad with anchovy and Parmesan $88一般的沙律
bread basket

鵝肝醬配Gewurztrominer 白酒暏喱粒

肝喝一口白酒 , 挺”爽”的。

一般的沙律菜, 巴馬芝士, 煙肉粒和麵包粒等齊全,
特別加入了 "半熟蛋" 和 "油浸鯷魚味” 提香,
令到本是平平無奇的Caesar salad 變得不平凡
酸味的鯷魚就是與沙律十分配合, 小小心思就帶來了大大驚喜, 抵讚。

Spainach crepes with black truffle and cheese $88
Crepes真是變化多端, 皮薄。餡靚是必要條件,
餡料有菠菜, 芝士和黑松露等
特別用上crepe的皮而卷成春卷狀,
芝士沒有搶過黑松露芳香, 口感輕盈 ,令人吃得舒服。
Lobster risotto (half version)
將龍蝦一開二, 體積差不多完全蓋過 Risotto,
難得 龍蝦還是鮮甜的 。
risotto以龍蝦膏烹成, 每粒飯也索滿蝦膏的精髓, 味道非常濃郁, 鮮味十分突出
只是嫌略咸 所以不能吃太多 。
而飯粒也是小妹喜歡略軟的口感, 還加入了切粒的菇粒, 洋蔥和切粒龍蝦肉等, 份量十足,

絕對足兩人份量 。

Bitter chocolate mouse cake with vanilla ice-cream $55
喜歡入口即溶的快感, 甜美中略透出朱古力應有的苦澀, 富層次感,
柔柔的After taste 令人著迷 。
題外話/補充資料: 服務也十分細心, 週到。 無論兩人談心或 Gathering 也可以考慮
2015-05-07
0 分鐘 (堂食)
  • Spainach crepes with black truffle and cheese
2015-05-06 711 瀏覽
今晚與老姊到位於蘇豪區的Bistronomique Staunton吃晚飯, 穿過酒吧林立的街道後, 便到達餐廳. 這間法國餐廳分上下兩層, 簡約的裝修, 柔和的燈光加上輕音樂, 氣氛比一般的法國餐廳輕鬆. 樓梯的一串星形燈飾, 是餐廳的亮點.點菜後, 肚子開始餓, 這是店員正好送上了三式麵包籃. 三個麵包大小相約, 拿上手仍然是暖暖的, 外層有點煙韌, 內裡卻很柔軟, 牛油塗上麵包後立時溶化, 與麵包溶為一體, 很美味.再來的便是cocktail, 點了有酒精成份的Rum pineaple juice, 酒精不重, 菠蘿汁味道卻很重, 甜甜的, 很適合女性飲用. 兩道前菜同時上枱:Iberico ham Bellota 48 months黑毛豬火腿, 這個切得也很薄, 油脂不太多, 有鹹香味; 配上青色的辣椒同吃, 辣椒酸中帶辣, 辣度頗高, 不吃辣的還是不要試了, 否則吃後要狂飲水! Pan fried foie gras 煎鵝肝, 這個煎得不太焦脆, 油香滿碟, 雖然內裡柔軟, 但卻少了份外脆內軟的口感; 配上醃過的桃片和沙律菜, 減低了鵝肝的油膩感.Salt Baked Sea
樓梯的一串星形燈飾, 是餐廳的亮點.

兩道前菜同時上枱:
Iberico ham Bellota 48 months
Pan fried foie gras
Salt Baked Seabream
鹽焗魚, 用上了新鮮的火點魚, 外層用紫菜鹽加蛋白包著, 有點似中式的乞衣雞, 不過用的不是泥而是鹽, 主角換成魚而已.
魚肉有點偏實, 單吃會較鹹, 但配合附上的tartar sauce同吃, 因其是以新鮮蕃茄加橄欖油製成, 味道酸酸甜甜, 與魚肉很配合, 提昇了魚肉的鮮味. 魚肚部份塞滿了海帶, 口感很爽.
iberico pork shoulder
烤豬肩肉, 肉質腍滑而不嚡口, 很入味, 配上蔬菜同吃, 不錯.
Caramelized Apple Tarte Tatin
焦糖蘋果片, 一層層的疊起, 配以層次分明而鬆脆的酥皮底. 蘋果片味道偏甜, 可能是焦糖下得較多, 把蘋果本身的味道蓋過; 雲尼拿雪糕質感幼滑, 不過很快溶掉.
Lemon tart
檸檬撻, 上面以檸檬絲作裝飾, 入口有很重的檸檬香味, 質感幼滑, 微酸的味道有消滯的效果; 曲奇餅底也尚算香脆, 是不錯的飯後甜品, 也正好為法國菜之夜畫上句號.

2015-04-30
  • 烤豬肩肉
  • 檸檬撻
  • Salt Baked Seabream
2015-05-06 686 瀏覽
自從離開中環工作之後, 好耐都冇係蘇豪食飯.難得可以同阿妹撑枱脚, 緊係食餐好同順便傾吓計.呢間餐廳環境清靜同氣氛唔錯, 一於試吓.菜式由阿妹話事, 頭盤叫咗鵝肝同火腿. 煎鵝肝冇平時食果D咁燶, 反而有D似中式蒸法, 比較粉嫩, 油份適中. 火腿軟熟, 咸香度剛好, 不錯. 火腿中間有辣椒, 伴著火腿食味道有所提升.主菜係西班牙方式鹽焗火點, 中間釀有海草, 海鹽被染成綠色同墨綠色, 魚肉沒有因為鹽焗而變得過於結實, 反而保存鮮甜味.另一個主菜係炆豬肩肉, 豬肩肉味道濃郁, 炆得火侯剛好, 蔬菜鮮甜味滲入豬肩肉, 令整度菜式更加美味.甜品有檸檬撻同蘋果撻, 伴有vanilla icecream, 檸檬撻有絲絲檸檬, 十分清新, 蘋果撻撻皮係酥皮, 伴著煑過蘋果, 味道很合拍.我倆坐到十點左右離開, 仲有客人入座, 餐廳應該好受歡迎.

我倆坐到十點左右離開, 仲有客人入座, 餐廳應該好受歡迎.
2015-04-30