2017-07-28 7542 views
616牛肉火鍋專門店絕對是既親民又獨特的牛肉火鍋專門店,我家光顧起碼已三次,今次則與朋友來,哈哈。這裡一下單後,店員立即送上沙漏,在沙漏漏畢前必送上所有配料給客人。平時家人都點開牛雜湯,不過朋友較喜歡牛骨清湯,牛骨清湯喝到牛骨所帶來的自然原味,加上蘿蔔,粟米一同燉煮,那天然的香醇精髓朋友大讚特讚,而且由開始到吃完都沒有多餘的浮油,清爽到最後。我們先加入菜蔬滾煮,這吃法感覺比較健康。娃娃菜有股特別的鮮甜,火進牛骨清湯鍋煮,清脆爽口,吸收湯頭後特別夠味。金菇也是火鍋的好朋友,滿滿的金菇在湯鍋煮一會,非常爽滑,味道甜美,挺好吃的。朋友最愛響鈴,響鈴炸得薄脆,光吃很酥脆,不過我還是喜愛涮鍋吃。輕輕一涮,響鈴吸滿湯汁,絕對是精華所在。豆腐滑溜無比,不過一不小心的話就會弄得散爛,所以最好還是用湯勺盛起來,不好用筷子夾起來。如果熟悉616牛肉火鍋專門店 的話,應該知道這裡有不同的牛肉部位供應,所以一定會點不同的牛肉部份來吃。最誘人的牛肉火鍋秀開始~封門柳厚度很有份量,不會切得單薄,它鮮紅欲滴的模樣,令我更快想吃掉它。封門柳的品質太好,所以不用涮得太熟,略粉紅的色澤夾起來吃便可。香甜多汁的封門柳,雖不
牛骨清湯
我們先加入菜蔬滾煮,這吃法感覺比較健康。
娃娃菜
金菇
輕輕一涮,響鈴吸滿湯汁,絕對是精華所在。

豆腐

最誘人的牛肉火鍋秀開始~

封門柳

香甜多汁的封門柳,雖不是入口即化,但細緻又滑嫩的風味讓我們吃不停。
三花腱

三花腱咬起來紮實帶有脆度,有嚼勁又帶著爽口的滋味,帶著小小的油脂也增添嫩口度,肉汁四射,我們爽透的模樣,真是毫不保留掛在臉上。
匙皮

匙皮其鮮度一看就知,同樣涮至鮮粉紅色拿起來最好,此時吃的口感最鮮美,這油花最為豐腴,一吃之下,瞬間如雪糕般溶化,好吃極了。
招牌慢煮牛腩
招牌慢煮牛腩來過這麼多次也未曾嚐過,慢煮牛腩本身已煮熟,我們只要負責把它掉進鍋裡,直接再撈起來吃就可以。
牛腩理所當然的好吃,其筋有彈性又乾脆,口感適中,令人無負擔。
娃娃菜
金菇
豆腐
2017-07-26 183 views
繼兩個月前品嚐過616嘅牛宴之後今晚帶埋媽媽黎食好西 開心share不過今次無左套餐lu 唯有散叫啦⋯牛雜湯底少不了 味道依然香濃 無得輸 而且湯底價錢真係好底 $68only落單後店員放低漏斗 話漏斗倒數完啲野食都未黎的話 個碟就免費咁當然無機會發生啦XDD黑柏葉真係好好食 夠爽 加埋湯汁一流牛舌係我至愛 必叫啦 616就熟啦 入口彈牙重叫左出面比較少食嘅牛心同封門柳牛心比想像中軟林 封要柳入口就比較滑最後叫左個烏冬連湯底一齊食 吸盡精華 正!
繼兩個月前品嚐過616嘅牛宴之後

牛舌

重叫左出面比較少食嘅牛心同封門柳
牛心比想像中軟林 封要柳入口就比較滑
封面柳+牛心

最後叫左個烏冬連湯底一齊食 吸盡精華 正!
稻庭烏冬
牛舌
封面柳+牛心
稻庭烏冬
2017-07-23 226 views
突然想打邊爐,就約了阿爸到西菁街一帶搵食,到了之前食過幾正的616,餐牌轉了點,款式多了,價錢亦從新定位。先來兩罐可樂($9/ea),打邊爐一定要有凍飲先得。餐枱上有寫明醬料費($10/ea),明碼實價,我覺得合理的。這裏用ipad落單,是真的ipad非一般平板,觸控好很多,反應也快,好想拿來玩,哈。店員說店內設有廿分鐘保障,落單後便拿來一個漏斗,如果廿分鐘內沒上齊單上食物,是有優惠的,哈哈,店家當然做到啦,好像五分鐘已到齊了。湯底要了牛雜湯($68),嘩,第一次用牛雜黎打邊爐,一大鍋牛雜才68蚊,好抵呀,淨係食湯底已夠好夠,好香呀~醬料要了大量芫荽,少許紫天椒,仲有秘制牛肉汁,牛肉汁好好味,不需要再加豉油了。肉方面點了封門柳($68),牛朴肉($48),匙柄($48),牛肉餃($48),肉的大小剛好一口一片,而且只需6至8秒已食得,阿爸大讚封門柳最重牛味,又嫩又滑,其他的也不差,每個部位的口感都不一樣,唔講真係唔知食牛都咁講究。牛肉餃十分飽滿,入面包著大大舊牛肉餡,好多湯汁!皇帝菜($18),好新鮮的菜,好喜歡它獨特的氣味。烏冬($18),一客有兩個。牛雜鍋內的好物,全部都好入味,長
先來兩罐可樂($9/ea),打邊爐一定要有凍飲先得。
皇帝菜($18),好新鮮的菜,好喜歡它獨特的氣味。
烏冬($18),一客有兩個。
牛雜鍋內的好物,全部都好入味,長滾都不會韌,湯頭勁清甜,好味到阿爸飲左兩碗,哈,鍋內牛雜份量不少,實熟抵食之選!
蘿蔔好爽甜,吸飽了牛的精華,而且蘿蔔完全無渣,食了好多塊,正。
梗係要整返碗牛肉牛湯烏冬啦~
烏冬好滑,滾耐左都唔會淋哂,入味又有咬口,好食。

小店平日晚都不加一,兩個人食左三百五十幾蚊,飽到上心口,叫太多了……
2017-07-11
$175 (Dinner)
2017-07-23 184 views
突然想食D有質素,多款部位,而且不是外國既牛,上OpenRice search咗很久,就決定電訂來試試。6點半來到,已坐滿人,先點一定係有牛牛塊版上既併盤,全部試一片後,很鮮甜,除左圖中右上兩款鞋囗D外,全部都很濃牛肉味,吃完當然追加了散叫的胸口膀,牛腩心,雙層肉,同金花趾,😍😍全部都很鮮甜,很有咬口,如果湯底有麻辣湯就perfect 了!
2017-07-21 146 views
同朋友第一次嚟食,無限時,目測好多人,就算訂咗位,8點前都要等一陣。跟隨點菜紙提示,每個牛的部位要嘅時間都唔同。而牛心椗,胸口膀,尾龍同牛駝峰真係必食。湯底牛雜湯底好足料。前後點咗兩轉,加埋枝朝日,真係正,最重要係價錢唔算貴。

跟隨點菜紙提示,每個牛的部位要嘅時間都唔同。

而牛心椗,胸口膀,尾龍同牛駝峰真係必食。

湯底牛雜湯底好足料。

前後點咗兩轉,加埋枝朝日,真係正,最重要係價錢唔算貴。
2017-07-21
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$330 (Dinner)
  • 牛駝峰,牛心椗,胸口膀,尾龍
2017-07-21 117 views
同事向我推介,元朗有一間新主打牛肉火鍋的專門店,最特別是可以品嘗牛的不同部位,感覺很吸引,決定和為食的媽媽試一試。店鋪的裝修走懷舊風格,牆身更刻上元朗著名建築物的壁畫,非常地道。餐廳走高科技路線,用ipad 點菜。點好後待應放下這個漏斗,若在限定時間內未能上齊火鍋料,未上的火鍋料將不收費用,算是對顧客服務的一種承諾。湯底選用牛骨清湯,清清地才能品嘗食物的真味。選了以下四款牛肉,每款都各有特式,味道亦大不同,大約灼6 至10秒就成,牛肉的鮮味都散發出來,肉質鬆化。雙層肉封門柳牛駝峰牛朴肉牛肉餃內里𥚃都是牛肉,皮薄餡料多,牛肉味濃。飲完這枝竹蔗茅根海底椰,清熱解渴。下次再食牛,一定要來616
餐廳走高科技路線,用ipad 點菜。
湯底選用牛骨清湯,清清地才能品嘗食物的真味。

雙層肉
牛肉餃
內里𥚃都是牛肉,皮薄餡料多,牛肉味濃。
飲完這枝竹蔗茅根海底椰,清熱解渴。

下次再食牛,一定要來616
2017-07-17
Type of Meal
Dinner
以前已經想去試下大埔總店,但永遠就唔到時間。朝早經openrice 訂座,5點confirm,到6:30 入座全程順利。裡面大約可以坐60人,都算闊落。湯底得2款: 清湯 / 牛雜湯。當晚我地5個就要左牛雜湯底,貪佢有D野食下。個湯底都幾好飲,不過唔好飲太多,因為有落味,所以到尾好頸渴。Ipad 自助落單,都算方便易明。食品款類唔算多,不同牛肉類大約有20款,唔係牛既就只有菜,菇,響鈴選擇。不過佢講到明係牛肉火鍋專明店,可以接受。每碟牛肉大約$68-48,有10-12塊。我地叫左8樣牛,牛肉餃子,娃娃菜,響鈴,烏冬。講真食到中段,已經唔知邊款牛打邊款。提議可以整D牌仔,分別唔同牛部位。大部份牛類都有列明要淥幾耐(通常都係8秒)。最有印象係牛舌,封門柳同牛坑爪。牛舌爽口,有牛味,唔似其他舖頭得口感但無味。封門柳因為無脂肪,牛肉味最重,但亦會較'鞋'。牛坑爪脂肪分佈好似和牛咁,口感味道比例較其他部位平均,有牛肉味但因為有足夠脂肪,所以唔會'鞋'口,又唔會好油膩。醬料方面采用自助型式,款式同其他舖頭差唔多,約有8-9款。除左豉油外,佢亦建議用自家秘製牛肉汁+甘桔作為點醬。我反而用佢個牛肉汁多
裡面大約可以坐60人,都算闊落。
,不過唔好飲太多,因為有落味,所以到尾好頸渴。
大部份牛類都有列明要淥幾耐(通常都係8秒)。

醬料方面采用自助型式,款式同其他舖頭差唔多,約有8-9款。除左豉油外,佢亦建議用自家秘製牛肉汁+甘桔作為點醬。我反而用佢個牛肉汁多過豉油

其他配菜: 牛肉餃子 - 因本人唔食莞茜,所以無試,不過聽同行人講無特別。娃娃菜 - 好食,唔會俾老菜D客。響鈴 - 無特別。烏冬 - 本身無特別,但果湯底淥完好多牛肉之後再淥烏冬好好食。
飲品方面都比較少選擇。我地就叫左Asahi (大樽裝)$33,偏貴。
Other Info. : 埋單後會送張優惠卷,可以下次換一碟指定牛肉。不過期限只有個幾月。
2017-07-16
$160 (Dinner)
  • 秘製牛肉汁
  • 牛坑爪
  • 封門柳
  • 牛舌
<牛魔王必試 牛唔同部位打邊爐>😈🐂😋牛仔有難啦! 喺元朗西菁街既616 牛肉火鍋專門店係一間專食牛肉🐮既打邊爐店 🍲牛既唔同部位都會有得試, 好似牛胸蒡 牛駱琒甘 好多聽都未聽過😱 有d煙靭彈牙 有d爽口 有d肥美 有d瘦肉多 應有盡有 諗起都留哂口水😝😍食店牆身游滿壁畫 估計係元朗景色黎 , 出面既醬料自助 (位位10 蚊) 🤓最潮係用ipad落單 減去大家功夫 , 當客人點完菜後, 待應會放個漏斗既枱面⏳第一輪菜承諾 如果20 分鐘趕唔切送到會全數請客人食, 都係d做勢野 點會趕唔切 !😂😆重點係牛肉 枱面上既墊餐具紙會寫明牛肉名係大慨牛既邊個部位🐂🐮 分兩種價錢 48 蚊 同68 蚊 , 而某d 肉既建議食法 連放落爐入面 幾多秒都有講 都會寫得好清楚!👍🏻而我就點左價值68 蚊既牛雜煲 😈同5 碟牛肉🐂 牛肉份量一d都唔細 🤓🍴🐂牛什煲 有葱花 軟淋蘿白 調味 牛雜都算多 有肚 蒡 腸等等 煲得越耐 入味 好有牛香😆 🍴🐂牛駝峰 (8 秒) 近背位 脂肪比例五五比 肉質深色睇得出牛肉味都幾香濃 口感軟滑都有少少嚼勁🤓 點以香濃既秘製牛肉汁同青檸汁🍋一流🍴
<牛魔王必試 牛唔同部位打邊爐>😈🐂😋

🍴🐂尾龍 (8 秒) 近patpat位成塊偏紅 肌肉多少脂肪 口感比駝峰更香濃肉味同煙靭 襯初生雞蛋最正 🥚🐥夠哂香滑😍

🍴🐂匙柄( 6 秒 ) 近喉嚨下面 見到肉甘易色都知 口感軟林偏肥 脂肪比例高 啖啖油花😍

🍴🐂胸口膀 (13 秒) 近牛既心口 全肥膏白色😈 但得意既係熟左帶點爽口 好彈牙!🤓匙 配埋軟林既匙柄一齊食一爽一淋仲正 😍

🍴🐂金花趾 6 秒 牛後腳位 即係金錢展 可能因為係牛運動最多既後腳 所以 口感煙靭 脂肪偏少 就甘食唔點醬汁都夠哂味😍

食店既牛肉🐂🐮種類甘多, 每一碟份量都唔少 如果想食哂甘多種 最好起碼6至8 人食最正😆 邊打邊爐邊傾牛肉既部位😋 飲下啤酒 過癮過癮!😆
2017-07-13
$200 (Last Night Supper)
2017-07-08 214 views
今次約左一班鐘意食牛既朋友一齊去大殺四方去到元朗既呢間叫616既牛火鍋專門店到試下見到個MENU都知有D料到分好哂唔同部位黎賣由於我地都唔係好知唔同位有咩唔同所以我決定咩都試下先湯底我地揀左係牛雜湯底入面有哂咁多隻牛雜料正宗既由外食到內我覺得正既就係牛扑肉呢個牛肉味重, 岩哂我地既口味, 佢仲有個MENU教學係每個不同既部份要食碌幾多秒, 呢個係有少少肥, 但係就係D肥肉令到個牛味出哂黎!! 正胸口膀呢個就本住試下既心態去食, 估唔到又OK WOR, 唔似一般食開既牛肉, 佢係有少少爽口彈牙的, 有少少似豬頸肉, 但係又冇佢咁淋, 幾特別的口感腿肉呢個有少少似食緊牛肉, 牛味重好多, 而且真係要照住佢個MENU黎碌先得, 因為碌太耐會過老, 變到一點都不好吃!!! 我照住佢MENU時間黎碌, 哇~~一流
今次約左一班鐘意食牛既朋友一齊去大殺四方

正宗既由外食到內

我覺得正既就係牛扑肉

胸口膀

腿肉
$199 (Dinner)
  • 胸口膀
  • 牛扑肉
  • 牛雜湯底
2017-07-08 156 views
今次朋友帶我黎呢間店度食火鍋好彩係平日黎唔洗等位一入就有得食點菜呢D就梗係交比友人做架啦我就出左去拎醬料醬料選擇都幾多下我個人就無辣不歡, 所以就揀左係食辣椒醬, 同埋佢個自家製醬我覺得佢自家製醬係幾唔錯下, 微微帶點酸同埋辣, 用黎食牛反而會更加好味友人點完菜, 店員就放底個漏斗, 表示如果唔能夠係20分鐘黎齊會有EXTRA既優惠, 估唔到最後5分鐘都冇就上齊了, 落單超級快手!!我個人最愛既係匙柄因為佢既口感係最嫩滑, 近似係肥牛既部份, 而且只要跟個指引放落湯底滾幾秒就已經可以食得了熟板筯呢個即係牛根, 原隻好大粒, 對比起平時食個D個SIZE同口感真係呢個勝好多招牌慢煮牛腩呢個我地一開始就放左入去湯底了, 口感勁淋滑, 又唔肥膩, 份量都算多, 岩哂我地食牛駝峰呢個係我食到咁多隻牛入面味道最BALANCE既, 牛味唔會太重, 而且口感最嫩滑, 我地都叫左兩次黎食!!
今次朋友帶我黎呢間店度食火鍋

醬料選擇都幾多下

我個人最愛既係匙柄

熟板筯

牛駝峰
$167 (Dinner)
  • 熟板筯
  • 招牌慢煮牛腩
  • 牛駝峰
  • 匙柄
2017-07-07 2297 views
我不是牛的FANS, 但先生是超愛吃牛的,尤其打邊爐,先生簡直無牛不歡,他愛吃牛,因此對牛的要求也相對較高! 元朗近千色店附近有一間專吃牛的火鍋店,當然要帶先生去試試啦! 店內的裝潢帶有一點復古風我特別喜歡牆上的畫,畫出元朗的點滴牆上有好懷舊的牌子,好有FEEL啊!點餐是用高科技的Pad來點牛的每一個部份都清晰列明........嘩,很多部份我都是第一次聽啊! 真的大開眼界!先生超級開心,連我也顯得比較激動,我們瘋狂點不同部位的牛來試,畢竟在別的餐廳根本吃不到這些部位啊!落單後,店員放了一個「沙漏」在檯面,原來這家店承諾落單後,會在指定時間送上食物,若做不到,會將食物送給客人作賠償啊! (我在心裡祈求最貴的那碟牛要趕不上啊=P)醬料選擇很多,所需的都齊備了 ($10/位),秘制牛肉汁是這家店獨有的,值得試啊!來到這裡,湯底一定要試最特別,在外面甚少有的牛雜湯底($68) 先生最喜歡吃牛雜,這湯底有牛肺、牛腸、牛肚等....先生超級興奮!牛來了! 全部都是牛,簡直眼花撩亂! 我也要請店員逐一講解我們選了名字很特別的部位,包括匙柄、牛朴肉、封門柳、牛坑爪、牛駝峰(叫5碟送1碟優惠)牛坑爪封
店內的裝潢帶有一點復古風
我特別喜歡牆上的畫,畫出元朗的點滴
牆上有好懷舊的牌子,好有FEEL啊!
點餐是用高科技的Pad來點

封門柳
匙柄是我最喜歡的一碟,入口即溶!

每一碟牛都切到好薄,先生喜歡吃生一點,所以幾乎可以放進湯底3秒便吃,吃進口都是紅紅的,我要熟一點,要牛肉變色才吃,但質感一樣好,不會太韌! 牛的肉香好鮮好多汁,令我當夜立即成了牛粉絲!
當機立斷,立即再點不同的牛肉試試看!
手打牛滑第一次食($48),甚至第一次見,結實有口感
好像牛肉球的樣子,但牛味香濃
牛肉餃少見吧! ($48)我也是第一次試,肉汁多,正呀!
這晚,先生超級滿足!可以一次過試到牛的不同部份,簡直大滿足呀!
每人大約$200左右,是牛牛FANS必吃的一間店啊!
2017-06-15
$200 (Dinner)
2017-07-06 114 views
是晚家中無人做飯,我與父親大人決定外出用饍。上一代挨過的香港人,經歷過風風雨雨,一般都比較實際,父親大人亦是這麼的一個人,即使現在花費得起,吃飯也不太愛花巧菜式,並講求經濟實惠。在openrice找到了這家在元朗的616牛肉火鍋店,感覺符合父親大人的口味與用餐準則,於是決定帶他一試。火鍋店在元朗千色匯附近,位置方便。店內的牆身畫有一大幅元朗大棠路及附近一帶的手繪圖,頗有特式,不知其他分店是否都有所在地區的街景手繪圖呢火鍋店地方寬敞,我們七時到達,幾乎是第一枱客,其後陸續有其他客人入座,雖然是星期一,但入座率亦有大半,香港人吃火鍋真是無分季節 餐桌上的墊枱紙展示了不同牛肉部位及相應燙煮的時間。火鍋店以ipad點餐,非常方便。由於父親大人第一次吃這樣的牛肉火鍋,所以他先透過ipad看不同牛肉部位的照片看看牛肉色澤及肥瘦分佈,並談論應該點一些牛隻經常活動的部位,最後建議點牛朴肉、牛駝峰、匙柄和金花趾,似乎甚有飲食心得我們點的牛肉很快就送上,牛肉色澤鮮亮,看來非常新鮮,而且每片牛肉皆肥瘦均勻。為了要吃出各牛肉部位的不同口味,我們都不沾醬料,原汁原味品嚐牛肉。我倆不約而同認為牛駝峰最好吃!牛駝峰

我們點的牛肉很快就送上,牛肉色澤鮮亮,看來非常新鮮,而且每片牛肉皆肥瘦均勻。為了要吃出各牛肉部位的不同口味,我們都不沾醬料,原汁原味品嚐牛肉。我倆不約而同認為牛駝峰最好吃!牛駝峰的牛味最香濃,有咬口而不會靭,入口細嚼時肉汁微微滲出,非常好吃

牛朴肉夠鮮嫩,吃起來比較爽口,亦有陣陣牛肉香味

匙柄的肉質比較軟滑,與其他部位相比,牛味不如其他部位香。重看墊枱紙的牛肉部位分佈,其實牛朴肉、牛駝峰和匙柄三個部位非常接近,原來部位只是稍稍不同,肉質和味道可以有如此差別,如果不是這樣精細地吃,就很難有所體會了,實在非常有趣

牛肉主要分$48和$68兩種價錢,除了金花趾$68,我們其餘點的都是$48一碟。金花趾與我們點的其他牛肉部位比較,是最有咬口的一款。肉質如其他牛肉一樣新鮮,經燙過後卷成一圈,而肉片間著一條條突出的半透明肉筋,吃下去爽口彈牙。

火鍋湯底還有很多牛骨,我吃的一塊連著滑滑的牛骨髓,肴過湯的牛骨肉仍然保持嫩滑

父親大人吃的一塊牛骨間還有啫喱狀軟組織呢!美味又能補充骨膠原。

最後來碗牛骨湯,可能我們主要都是放牛肉配料,牛骨湯非常清甜,一點都不肥膩。

兩個人吃了四碟牛肉,連湯底的牛骨也吃了。經這樣一吃,父親大人和我忽然都變了吃牛專家了

2017-07-03
$170 (Dinner)
  • 牛駝峰
2017-06-19 121 views
聽朋友說元朗有一間專食牛的火鍋店,牛的什麼部位都有,有d連聽到未聽過架! 我呢d牛精就梗係唔會錯過啦,一於黎探過究竟當晚大約7點左右到達餐廳,客人唔算太多,只有3幾枱,可能是平日既關係啦。店內裝修得尚算光猛,闊落舒適,是簡約feel。餐廳盡頭位置就是自助式醬汁Bar (注意:$10/位任用)較有特色的是:秘制牛肉汁,大家可以一嘗講左咁耐,係時間要落單了。餐廳是用ipad作為餐牌,而每個部位都附上圖片文字,方便食客了解話明嚟食牛,梗係要食得徹底啦,所以我們揀了牛雜湯做湯底 ($68)湯底夠濃,材料亦足。有大量牛腸牛肚牛肺,仲有蘿白。內臟洗得好乾淨,不會有味道本人較喜歡食牛肚和蘿白~:牛肚: 煮得好淋,好入味蘿白:軟淋鮮甜下單後,店員便送上沙漏,保證於沙漏漏完前必定送完所有食物。餐紙上亦印有每個部位應用多少時間,以便煮過時,影響口感 (細心啊)主菜上場我們點了 ~~ 封門柳 ($68), 牛坑爪 ($68), 匙柄 ($48), 腿肉 ($48), 牛朴肉 ($48), 手打牛滑 ($48), 牛肉餃 ($48), 牛駝峰 (送的) 。另外,當然會有蔬菜,響鈴,菇類和烏冬啦匙柄 : 筋肉
我呢d牛精就梗係唔會錯過啦,一於黎探過究竟

店內裝修得尚算光猛,闊落舒適,是簡約feel。

餐廳盡頭位置就是自助式醬汁Bar (注意:$10/位任用)
較有特色的是:秘制牛肉汁,大家可以一嘗

講左咁耐,係時間要落單了。

本人較喜歡食牛肚和蘿白~:
牛肚: 煮得好淋,好入味
蘿白:軟淋鮮甜

下單後,店員便送上沙漏,保證於沙漏漏完前必定送完所有食物。

主菜上場

我們點了 ~~ 封門柳 ($68), 牛坑爪 ($68), 匙柄 ($48), 腿肉 ($48), 牛朴肉 ($48), 手打牛滑 ($48), 牛肉餃 ($48), 牛駝峰 (送的) [餐廳說5碟送1碟喔!] 。另外,當然會有蔬菜,響鈴,菇類和烏冬啦

匙柄 : 筋肉分明,涮一下即可享用,唔會太淋太老。

牛駝峰 : 有點咬口,口感嫩滑,肉汁鮮甜。

牛朴肉 : 脂肪雪花多而均勻,只需稍稍涮一下,讓它呈現粉紅色,便可食到它的嫩滑,甜味。

牛坑爪 :  沒有坑腩的油膩,肉質很幼嫩,入口溶化。

封門柳 : 聽講每頭牛只有2塊,所以極之珍貴。肉質鮮嫩,牛味香濃,只需涮幾秒,便可。

腿肉 : 位於臀腿部位的肉,聽說脂肪含量較少,肉質較老,切成薄身可令肉味更濃。

牛肉餃 : (店家自家制) 牛肉餡沒有腥味,很足料,而且多汁,再配以特有的醬汁來食,更顯突出。但因為餃皮較薄身,所以一夾就散開了。

手打牛滑 : 有別於一般的牛肉滑,以人手打做,所以能吃到牛肉的口感,甜味,香味,非常爽口,而且真材實料

至於其他食材,因為都是火鍋的大熱食品,所以不會有什麼大失誤出現的

Type of Meal
Dinner
2017-06-19 2479 views
元朗覓食種類繁多、今次就跟姊妹淘來到616牛肉火鍋專門店拾十拾下啦!室內環境也算是寬敞,跟朋友相聚也算是不錯的選擇喔!而且,最最特別的是牆壁上所畫的是元朗街景,有輕鐵和榮華作為元朗的指標店內是用iPad來下單的,很先進呢!自助醬料吧,醬料費每位$10除了一般火鍋醬料外、還有牛肉汁喔!第一輪下單,店員會給我們這個漏斗,首輪訂單若在流沙流完(約20分鐘)仍未能送上的話,未能送上的食物將贈送給客人!湯底我們選了比較特別的 牛雜湯底 $68湯內有牛腸、牛肺、牛肚、蘿蔔等等...超足料!而且也很特別呢!由於是散叫的所以我們先叫了不同部位的牛仔來嘗嘗看~分別是616罕有系列(各$68/碟)和616推介系列(各$48/碟)⇣封門柳、牛坑爪、匙柄、牛朴肉、還有牛駝峰(是碟內優惠5碟送1碟)牛肉味很重,而且每個部位都切到很透薄、而牛肉整體也是偏向有咬口得來又不會太鞋或是太韌,只要按建議時間來拾個幾秒就可以食到入口即溶的牛肉!眾多部位中個人特別喜歡的是封門柳和牛朴肉喔!另外也很推介以下2款牛肉製品:手打牛滑 $48結實有口感,有點像牛肉球!跟外面食到的不太一樣、感覺挺特別的!牛肉餃 $48自家製牛肉餃,飽

店內是用iPad來下單的,很先進呢!

自助醬料吧,醬料費每位$10
除了一般火鍋醬料外、還有牛肉汁喔!

湯底我們選了比較特別的 牛雜湯底 $68

匙柄

另外也很推介以下2款牛肉製品:
手打牛滑 $48
結實有口感,有點像牛肉球!

跟外面食到的不太一樣、感覺挺特別的!
手打牛滑

牛肉餃 $48
自家製牛肉餃,飽滿多汁,而且皮薄...可以一試!
牛肉餃

平均也只要每位$200、牛肉愛好者可以一試喔!
2017-06-15
$200 (Dinner)
匙柄
手打牛滑
2017-06-06 1964 views
上次替媽媽買台灣牛肉麵,看見鄰鋪616牛肉火鍋專門店人頭湧湧,而且是專吃牛肉火鍋,光是這點就非常吸引!家人聽到我說後覺得不錯,昨晚終於來一嚐牛肉火鍋盛宴。616的肉類全是不同位置的牛肉,我們在認真研究點甚麼。醬汁方面也有牛肉汁呢~ 愛牛之人絕對不會放過,加入青檸汁後滋味度更大大提升。既然全家是為牛而來,當然火鍋湯底也要牛得徹,我們選了牛雜湯。湯底人可謂包羅萬有,有牛肚,牛肺,豬腸,蘿蔔,不論是吃還是聞也很滿足。牛肚熬煮得入味可口,香氣撲鼻,軟嫩好吃,十分涮嘴。蘿蔔配牛素來是最佳拍檔,它的清甜軟腍愈嚼愈香。豬腸清洗得非常乾淨,油質也不會太多太膩,嫩彈有咬勁。下單後,店員送上沙漏,給客人上菜時間保證,在沙漏漏完前定必送完所有食材。牛丸超級彈牙,咬下去的每一口都覺得好像在彈跳一樣,看看每顆牛丸多紮實,弟弟超愛吃這,基本上被他的肚子包下來。牛肉滑放到鍋中煮,讓我眼睛為之一亮,吃到滿滿牛肉的口感,還有牛肉的香氣,甜味亦保留著,有別於一般吃到的牛肉滑,真材實料。響鈴本身炸得香酥鬆脆,以湯頭輕涮兩下,當其開始吸收湯汁之時就可以夾起,在膨軟中仍然帶有部分鬆脆的感覺。金花趾牛肉厚薄切得恰到好處,涮一涮便
家人聽到我說後覺得不錯,昨晚終於來一嚐牛肉火鍋盛宴。

616的肉類全是不同位置的牛肉,我們在認真研究點甚麼。

牛肚熬煮得入味可口,香氣撲鼻,軟嫩好吃,十分涮嘴。
蘿蔔配牛素來是最佳拍檔,它的清甜軟腍愈嚼愈香。
豬腸清洗得非常乾淨,油質也不會太多太膩,嫩彈有咬勁。

牛丸

牛肉滑

金花趾

金花趾牛肉厚薄切得恰到好處,涮一涮便可吃。吃得到溫體牛的鮮,吃得到牛肉的嫩,又脆又甜,在眾多牛肉之中也顯得絲毫不遜色。
牛肉餃

616的牛肉餃也是自家包製,看起來飽滿非常,多汁口感佳。而牛肉肉餡以酒調味,故沒有肉的腥味,只有多汁的鮮甜味,美味可口,欲罷不能。
皇帝菜

媽媽不忘點她最愛的皇帝菜,皇帝菜新鮮嫩綠,爽脆無比,營養豐富,為肉食火鍋帶來一點小清新。

牛朴肉

弟弟很愛牛朴肉的口感,放到鍋中稍微涮涮,讓牛肉呈現粉紅色澤,他說這口感吃起來最棒,吃到牛肉的軟嫩,甜味,這就是牛朴肉迷人的地方。
封門柳

爸爸精選封門柳,牛肉蛋白質豐富,滑嫩滑嫩,新鮮彈牙,吃起來特別鮮甜,輕鬆涮幾秒,美妙入口,當然也可以將牛肉放在碗中,舀一碗牛雜湯一起喝,成為極品牛肉湯。
挽手腩

香軟肥嫩的挽手腩富含油脂,非常滑順柔軟,脂肪增添牛肉口感變化,在口中慢慢化開,不需過於咀嚼,吸索牛雜湯,倍添味美。
牛駝峰

血紅新鮮的牛駝峰帶著艷艷的色澤,真美。在湯鍋涮涮,厚薄度剛好的牛駝峰變成粉色,別以為沒太多油花就會很乾柴,那就錯了。它口感軟嫩,肉汁鮮甜,超令人驚艷。

黑柏葉

很少食店有黑柏葉吃,可能因為成本關係而沒賣,616可能是專吃牛肉火鍋的關係,有新鮮的黑柏葉可點,懂吃的必點。只有新鮮的黑柏葉才會有脆度,吃起來嚼勁十足,沾上麻醬味道更是一流。
粟米

不知是否因牛雜湯鍋關係,今晚的粟米很有甜味,我們都覺得它很清甜爽脆,可謂火鍋必吃好滋味。
讚歧烏冬

讚歧烏冬真的很強大,除了滑彈外,也比平日吃的幼細多了,口感相當彈牙,厲害的是,不管烏冬泡在湯裡多久,麵條一樣滑潤有嚼勁。

另外結脹時,店員說為慶祝銅鑼灣店6月16日開業,全線616牛肉火鍋專門店會有6折優惠,這優惠真的很優惠,所以我們應該月中又會光顧。
牛丸
牛肉滑