2018-04-13 103 views
又到食omakase嘅時候喇 今日去咗香港島繼續尋味  見到有一間叫做鮨鶴嘅餐廳 話睇呢度食幾位成為千幾蚊真係。。。 不過今日見大家都咁開心 冇所謂啦 即管試下呢度所有嘅配菜配料甜品都係師傅嘔心瀝血嘅傑作 因為所有嘢包括薑 蘿蔔亦都係師傅自己用自己做出嚟嘅醋去醃 簡直好似藝術品咁獨一無二首先頭盤有呢個醬油煮白梅貝 同埋螢光魷魚 白梅貝非常之爽脆清甜 螺嘅味道一咬落去完全感受得到 非常之鮮味而螢光魷魚唔算咸 但非常之重魷魚味 甘甘甜甜 係一個驚喜跟住就有一條魚叫做穴子苗 其實佢係一種海鰻魚嘅bb 仲要係深海嘅 所以特別珍貴 食落非常之爽口 滑潺潺好得意北海道生蠔 叫做真蠔 蠔肉非常之大 有成隻中指咁長 亦都好厚 搭配少少醋黎食 味道非常之有趣呢道菜叫做海膽湯葉 海膽係用日本嘅馬糞海膽 非常之甘甜 顏色橙中帶紅 而湯葉嘅意思就係腐皮 海膽同佢非常之襯之後有安康魚肝 由於安康魚都係一種深海魚 同穴子苗一樣亦都非常之難搵到 所以亦都好珍貴 而且佢冬天先安全 其他季節會有病菌 所以係季節限定嘅食物 味道係有少少甘香 而且師父亦都好貼心咁樣搭配酸汁同埋醋一齊食 所以唔會咁油膩之後就係到火燒白子 白

而螢光魷魚唔算咸 但非常之重魷魚味 甘甘甜甜 係一個驚喜

之後就係到火燒白子 白子係魚嘅輸精管 有啲人比較怕 有啲舖頭整得會腥 但係呢個餐廳用火燒一燒佢 所以完全唔會腥 而且有淡淡嘅魚香味 亦都有好濃沃嘅油脂味 如果唔怕食嘅話一定有驚喜

因為海膽控嘅我當然要試下北海道原隻馬糞海膽啦 用自己嘅匙羹一下下咁樣 筆啲海膽出嚟食 簡直係人生一大享受呀 海膽嘅味道非常之甘香可口 而且有重重嘅海鮮同海水味 係今晚嘅highlight

八爪魚好粗所以佢應該係年紀老邁嘅大八爪魚 正因為係咁 所以佢嘅八爪魚味都好重 而且醬汁煮到佢好林好易食

可能畀到今晚其中一個最重要嘅主菜就係壽司喇 唔同類型嘅壽司都係用赤醋飯 呢種飯喺大部分香港嘅日本餐廳都比較少用到 食落有少少酸味好得意 飯糰上面搭配唔同嘅海鮮食材亦都非常之有特色
其中有北寄貝 金目鯛 針魚 熟成咗嘅劍魚 赤貝 剝皮魚同埋海膽 唔同嘅食材有唔同嘅特色 例如熟成咗嘅劍魚可以令到劍魚嘅味道更加浮現出嚟 而且豐富嘅魚油令到人食入口 齒頰留香 回甘味重 簡直回味無窮 而針魚同金目鯛 亦都係眾所周知嘅名貴食材 海膽更加不在話下啦 同之前嘅海膽一樣 極之正

最後就嚟到湯嘅部分呀 呢個湯簡直可以話係人生飲過最好飲嘅湯 就算唔鍾意魚湯嘅朋友都應該要試一試 因為呢間餐廳用咗多達七種鯛魚 經過十一個小時去淆製 所有魚嘅精華都鎖曬喺呢碗濃湯入面 而且有少少creamy 正

最後就嚟到紅豆年糕嘅部分 呢個甜品嘅紅豆餡唔似出面飲紅豆沙咁甜 而係有濃濃嘅豆香味 年糕亦都整得非常之有咬口 用火燒一燒 味道同埋紅豆非常之配襯

2018-04-12 97 views
一向都鍾情於食日本嘅Omakase,今次去到銅鑼灣鬧市區嘅高級日本料理餐廳用餐,慶祝朋友的生日。餐廳環境裝修華麗有氣派,好有日式感覺,配合主題以鳥類-鶴為主題,見到吧枱上都有一隻鶴雕像,另有一番格調。餐牌上有四款Omakase套餐選擇,視乎食物嘅數量而定,最後我哋揀選左櫻都套餐,當中包括十種加卷物。自家製牛蒡同埋螢光魷魚味道非常新鮮。牛蒡酸酸甜甜好開胃。北海道真蠔有我手板咁大隻,而且食落去非常鮮甜肥美,口感好Creamy。海膽百頁百頁即係我哋俗稱嘅腐皮,師傅建議我哋一啖食落口,海膽非常甜,而且兩者一齊食個味道好match。海鰻BB-穴子苗好滑身,口感煙靭。魴鮄魚即係清道夫,捲着海膽一齊食,一啖過,不需點任何醬汁都好夠味道。除此之外,平目魚鰹魚櫻花、燒白子紫菜同埋深海八爪魚菜式特別之餘,味道仲好清新鮮甜。壽司方面,當中嘅春子雕壽司🍣柚子味道濃郁,食落去口感爽滑。另外仲有針魚、伊左目、粒貝、帆立貝、非常罕有嘅江戶前壽司代表作-小肌壽司、吞拿魚等等。當中有我最鍾意嘅吞拿魚-拖羅,賣相非常吸引,而且厚切的,食落去簡直有入口即溶嘅口感。蔥花吞拿魚飯上面鋪滿芝麻,食落去更有口感。魚湯係用七種唔同雕

自家製牛蒡同埋螢光魷魚
味道非常新鮮。
牛蒡酸酸甜甜好開胃。

海膽百頁

海鰻BB-穴子苗好滑身,口感煙靭。

壽司方面,當中嘅春子雕壽司🍣柚子味道濃郁,食落去口感爽滑。

蔥花吞拿魚飯上面鋪滿芝麻,食落去更有口感。

魚湯係用七種唔同雕魚淆製,味道非常濃郁,而且一啲都唔腥,飲落去味道新鮮鮮甜。

最後就係甜品-抹茶紅豆布甸,餐廳悉心製作,就連甜品嘅賣相都非常吸引,食落去有好濃郁嘅牛奶同埋苦澀嘅抹茶味道,兩者味道能夠中和,簡直係絕配。

呢餐生日飯就連我朋友都大讚同埋非常滿足,而且喺銅鑼灣鬧市中搵到咁高質素、咁好服務態度嘅廚師發板餐廳,真係買少見少了,所以下次經過必定會再encore。
今日老細心情大好請食飯 竟然戴到我哋去位於灣仔嘅呢間高級omakase嗰度食 小薯仔表示受寵若驚 望望個menu要千幾蚊以上好誇張 環境比較清靜寧靜 裝修偏向日式風格 好有種清幽嘅感覺 師傅話所有菜式包括酸薑都係親手自製 好有心思醬油煮白梅貝 比較爽口 鮮味十足 蒸螢光魷魚 望落細細隻以為係bb 原來師傅話已經係成體 螢光魷魚食落超濃味 海水味十足 味道完勝大大隻既魷魚 真係好特別 北海道真蠔 蠔身好厚肉 配特製嘅醬汁一齊食鮮味 更加突出有淡淡嘅海水味 比較清淡穴子苗 一碗仔外型好似河粉 半透明色 其實係海鰻Bb 師傅話食材好珍貴 好難先揾到 咬落有啲爽口 口感好有趣 海膽湯葉 上面用上北海道馬糞海膽 雖然細細粒 但係海膽味超濃沃 入口有回甘 湯葉係腐皮 腐皮都好濃沃嘅豆腐味道好明顯係自家製 一齊食好夾鮟鱇魚肝 師父話淨係得冬天先有因為唔容易感染細菌 係季節限定嘅食材 食落甘甘地而且好香嘅魚油香味 可以點酸汁食 一解油膩感北海道原隻海膽 原隻大大隻咁上枱 見到嘅都勁開心 影相一流 食落有花香味 夠曬新鮮同甘甜火灸白子 都係季節限定嘅食材之一 個人勁喜歡食 其他地方多數係刺身 但係呢度將
環境比較清靜寧靜 裝修偏向日式風格 好有種清幽嘅感覺

師傅話所有菜式包括酸薑都係親手自製 好有心思

火灸白子 都係季節限定嘅食材之一 個人勁喜歡食 其他地方多數係刺身 但係呢度將外面火灸燒一燒 令到有半生熟嘅感覺 外面乾身 入面更加creamy 口感好特別 而且可以去除腥嘅感覺 超級喜歡呢度菜

半生熟帶子燒海膽 巨型帶子燒後半生熟嘅感覺 入面再包上馬糞海膽 好似漢堡包咁夾 配上脆卜卜嘅紫菜一齊食口感超豐富 味道有層次

煮深海八爪魚 八爪魚煮得好入味而且軟淋

到咗最精彩嘅壽司部分 所有壽司都係用咗赤醋飯 味道比普通嘅壽司飯更加夾刺身 加上師傅所有嘅壽司都已經調味 包括入面有新鮮嘅山葵同埋醬油

針魚 北寄貝 金目鯛
熟成劍魚 熟成嘅做法香港唔多餐廳去做 呢個手法令到魚味更加突出 同時肉質都好鮮嫩
赤貝
剝皮魚 呢個都係珍貴嘅食材之一 上面加上火炙嘅安康魚肝 令到魚油好突出 一齊食落口個魚肉勁加分
鰤魚腩 事前我真係聽都未聽過 但係師父話呢個係油甘魚以上最高嘅級別 感覺上勁高級 食落口魚油味畀油甘魚更加重 魚肉鮮味更加濃
海老 鳥貝 鳥貝嘅日文同雞嘅日文係相同 因為佢做嘅時候 有一部分會一柱擎天 好似雞冠咁 咬落去好爽口而且勁清甜
赤陸
吞拿魚鮫 呢款壽司我勁勁勁勁勁鍾意 佢用咗 吞拿魚嘅魚鮫部分去做 嗰個位油花好足夠 再用上火炙嘅方法去做 令到啲油花逼曬出嚟 入口係全個口腔都充滿魚油嘅香味
而且一啲都唔油膩
北海道馬糞海膽 簡直係海膽軍艦咁樣 上面全部都係滿滿嘅海膽 海膽味超濃 而且甘甜勁Creamy同新鮮
吞拿魚手卷 眼見師傅用咗好多唔同嘅調味料去做 食落口 層次感十足

鯛魚湯用上七種不同魚淆製而成 顏色係奶白色飲落口好順滑而且魚味超濃

紅豆年糕 年糕用炭火烤到外脆內軟 而且唔太甜口感好煙韌 紅豆湯就偏甜 所以配搭得啱啱好 食埋呢味甜品 呢餐就完滿咁結束 真係大滿足

2018-03-21 132 views
十分喜歡日本料理嘅為食Chloe, 早排去大阪黑門市場食唔夠,返到嚟香港搜羅下邊間高質素而又坐得舒服嘅日本料理見朋友間都介紹鮨鶴,就試下你啦!見到menu雖然價錢貴,但確實值回票價嘅!環境十分之舒服,優雅,寧靜.有個開放式廚房,見到廚師即席揮刀過咗午餐時段人都唔算太多,先叫過前菜先我哋叫咗個 雜錦魚生飯, 我同朋友share食!所有魚生刺身都好新鮮 米係用赤醋而成片片魚生鮮味非常,大大碗再叫刺身盛合:鮮帶子,愛女魚,金目鯛, 眼仁奈魚,平政魚, 牛鰍, 甜蝦, 左口魚, 青魚,大拖羅海膽,小肌, 香蔥吞拿魚蓉卷。 仲有春薑食。由餐廳自己醃製,出面食唔到架食都十分講究, 食壽司要順序,由淡到濃味 仲有好多刺身壽司出面都食唔到再另叫稻庭烏冬, 烏冬好彈牙呀餐牌仲見到有咖啡飲,啱曬我呢一個咖啡控 叫多個豆腐雪糕. 作一個完美嘅句號十分之有質素的一餐!!!
見朋友間都介紹鮨鶴,就試下你啦!

見到menu雖然價錢貴,但確實值回票價嘅!

過咗午餐時段人都唔算太多,先叫過前菜先

米係用赤醋而成
片片魚生鮮味非常,大大碗

再叫刺身盛合:

食都十分講究, 食壽司要順序,由淡到濃味
仲有好多刺身壽司出面都食唔到

再另叫稻庭烏冬, 烏冬好彈牙呀

餐牌仲見到有咖啡飲,啱曬我呢一個咖啡控

叫多個豆腐雪糕. 作一個完美嘅句號

十分之有質素的一餐!!!
▶️一看見門口彷彿置身於日本🇯🇵 設計放滿樹枝草滕 感覺去高貴典雅食店架 好有心思👍🏻▶️餐廳內帶有日本風味 自己非常欣賞盞吊燈裝飾滿滿木枝 看起來像一幅圖畫👀▶️暗灰桌上配上面圖象 還有簡單工具 很有特色呢🤣▶️餐牌上標明所有的價錢 但食得物有所值架👍🏻👍🏻原來餐廳內播放清靜舒服音樂架🤣▶️前菜有芫荽冬菇燉蛋 裏面帶有濃濃蛋畫香滑食完我念念不忘架🤭▶️前菜二 細小沙律加上像似魚蛋其實是薯蓉做出來的 也很好食的👻 ▶️這位師傅真的非常用心製作食物 令我本人大開眼戒🙊▶️這是雜錦魚生丼定食 都是高級師傅細心每一個魚生片擺放架 他是真利害架👍🏻👍🏻👍🏻▶️另一個是壽司定食—12件+卷物 件件壽司都是人手製作😆所有餐廳人員服務態度非常一流👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻▶️當中12件壽司有鮮帶子.春姜.愛女魚.金目鯛.眼仁奈.平政魚.牛鰍.甜蝦.右口魚邊.青魚.大拖羅.海膽.小肌.香蔥吞拿魚蓉卷😍😍▶️另一個烏冬👅原來都選用日本幼身烏冬加海苔加大蔥更加野味呢😍▶️最後味噌湯 香滑陣陣豆卜加大蔥 非常好飲🤩
▶️餐廳內帶有日本風味 自己非常欣賞盞吊燈裝飾

▶️這位師傅真的非常用心製作食物 令我本人大開眼戒🙊

▶️最後味噌湯 香滑陣陣豆卜加大蔥 非常好飲🤩
2018-03-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$1000 (Lunch)
  • 壽司定食—12件+卷物
  • 雜錦魚生丼定食
  • 料理長精選發板
  • 鯛魚湯
2018-03-06 129 views
難得老友係外國番黎,梗係要去食番餐好嫁啦,今次就book左間係灣仔叫鮨鶴既omakase,全晚食左好多款食物,有d真係令人一試難忘~ 以下係印象比較深刻嘅食物螢光魷魚口感極佳,以小量葱花吊出鮮味即可北海道真蠔肥美鮮甜既當季蠔,海水味重同時完全冇腥味海膽湯葉 口感比一般豆腐實,但一樣細滑,豆味濃郁,配上幼滑海膽味道一流~白子比較少試到既食材,外層有彈性,內裏creamy,亦非常鮮甜,新奇既體驗~穴子苗姐係鰻魚苗,晶瑩剔透,口感煙韌,非常有咬口~海膽半生熟燒帶子要快速食用所以手震都無得take 2~ 微焦半生熟帶子佐海膽,爆炸性香味久久不散~蝦膏+海蝦壽司,上邊d蝦膏真係...😍~拖羅,完全係入口即化,完美。It was worth every penny!

螢光魷魚
口感極佳,以小量葱花吊出鮮味即可

北海道真蠔
肥美鮮甜既當季蠔,海水味重同時完全冇腥味

穴子苗
姐係鰻魚苗,晶瑩剔透,口感煙韌,非常有咬口~

海膽半生熟燒帶子
要快速食用所以手震都無得take 2~
微焦半生熟帶子佐海膽,爆炸性香味久久不散~

蝦膏+海蝦壽司,上邊d蝦膏真係...😍~

拖羅,完全係入口即化,完美。

It was worth every penny!
2018-03-06 2751 views
和你感受一下日本omakase的風情隱藏於灣仔的一座商業大廈內今天被安排於吧枱前看著師傅舞弄刀法眼界大開先送上螢光魷魚作前付味道非常鮮甜開胃再來是北海道真蠔マガキ這款蠔於冬春產在日本太平洋海側體型巨大海水味極濃郁池魚腩油香味突出赤貝刺身味道鮮美然後是穴子苗のれそれ是高知縣的出產的珍味配搭檸檬醋和薑蓉食用這道珍味還真是第一次吃呢海膽湯葉一啖吞下非常暢快黃豆香竟和海膽不相伯仲白子是大魚的精囊入口順口柔清味道濃烈煮八爪魚很有肉感白蝦半熟帶子味道匹配壽司時間即將登場縞鯵シマアジ是高級深海魚適合厚切作刺身脂香味濃真鯛外皮燙過帶點焦香肉色淡雅味道甘甜接著是全身黑色的黑鯥クロムツ罕見的黑鯥是超高級魚肉身有透明感口味淡雅再來是新鮮劍魚壽司師傅一再強調是新鮮的劍魚然後是用醋漬醃過的小肌據說要評估一間壽司店的功力可參考該店醃漬小肌的水平來判斷牡丹蝦有蝦膏作點綴鮮味更突出赤鯥又名喉黒是冬天的珍品外皮用火槍灸燒一下逼出魚油入口即化魚脂香在口內爆發大拖羅是另一令人趨之若鶩部位赤身魚味濃是另一種享受馬糞海膽濃縮了北海道的海水味拖羅油手卷制法特別師傅用火槍燒乾一條拖羅取其油拌入飯制成卷拖羅油配合吞拿魚蓉天衣無縫鯛魚
和你感受一下日本omakase的風情
馬糞海膽
拖羅手卷
北海道牛乳抹茶布丁
2018-03-02 120 views
新正頭~當然要同朋友食開年飯! 亦都要食餐好嘅黎個新開始~一於冒名黎呢間隱世OMAKASE!餐廳環境清幽而又有日本風情,配上柔和的燈光,最岩同朋友聚舊談心。坐下有師傅送上漬物:咸菜柚子蘿蔔,清新又鮮甜,馬上胃口倍增。再來就是螢光魷魚,非常新鮮又爽口彈牙,小編獨愛酸酸甜甜的柚子醬﹗然後有北海道珍蠔,肉質肥厚,仲有啖啖海水咸味,食過番尋味呢﹗接著有穴子苗,口感河粉般,「薯」一聲就入口了。仲有海膽湯葉,一食即諗起上年係京都時食嘅豆腐宴,湯葉本身充滿豆製品嘅味道,然後加上鮮甜嘅海膽,好清新嘅味道,無諗過會禁夾。呢個燒海膽帶子配上香脆的紫菜,簡直是最佳配搭﹗帶子在火灸後呈半溶狀態,入口即溶。酒盜是魚的內臟和鹽的發醇,食落都唔會太腥,連唔食內臟嘅小編都接受到其中拖羅壽司食落油脂夠香,再加上係魚肉上面斜劃幾刀,令魚油爆發出來!正!仲有吞拿魚手卷都好正,吞拿魚同飯嘅比例相約,而且分佈平均,一淡咬落,唔會覺得飯多過吞拿魚,再講一次,紫菜勁脆啊!!!針魚壽司我都好鐘意啊,佢地壽司飯嘅醋用赤醋調味,味道唔會獨酸,而且唔洗點任何醬料,可以更帶出魚生嘅鮮甜味道。最後係一碗熱辣辣,而且用上7種時令鯛魚煮成的魚湯。

接著有穴子苗,口感河粉般,「薯」一聲就入口了。

最後係一碗熱辣辣,而且用上7種時令鯛魚煮成的魚湯。師傅好細心咁將D魚去曬骨,滿滿的魚香精華就是幸福的感覺!

最後食埋個綠茶布丁,十分滑同綠茶味濃。今日嘅Omakase初體驗十分難忘,欣賞大廚超水準及用心製作,每樣食物都好好味同精緻,雖然不能記得所有壽司嘅名堂,但絕對每件都有佢獨特之處,十分欣賞今次嘅用膳。
2018-03-02 1468 views
與男友的紀念日,選擇了朋友介紹的鮨鶴。螢光魷魚柚子蘿蔔清新、清脆、爽口,連素來討厭蘿蔔的男友也吃個清光。北海道真蠔用了蘿蔔茸,薑葱末和酸汁作調味,蠔身相當厚和肥美,海水味和蠔的鮮甜十分突出。海膽湯葉 湯葉口感滑溜但比豆腐更有口感,豆香濃郁,海膽鮮味竟沒豆香來得出眾呢。白蝦不仔細看,還真沒發現這是由許多小蝦組合而成。蝦口感軟綿,清甜。穴子苗滑溜至極,幾乎直接滑進喉嚨,但口感卻是煙韌,剎是有趣!穴子苗是種罕有的食材,難得在鮨鶴得以一窺究竟。白子佐以柚子酸汁,口感豐腴幼滑。牛蒡 自家製的牛蒡酸甜爽脆,用來清口。粒貝 完美示範爽脆二字,無需額外蘸任何醬汁,才能嚐出其真正味道。赤貝入口先帶柚子香,赤貝的鮮甜隨後而上。平政魚質感類似油甘魚,但更為清爽,魚味甘香濃郁。海膽配半生熟燒帶子紫菜香脆,師傅特意提醒要盡快食用以免紫菜受潮,新鮮的海膽滋味自是不用多說,配上燒得剛好的帶子,溫度的反差和口感的層次配搭出色,吃過後甜味在口腔內久久不散⋯⋯春薑生薑的辛辣味十分輕淡,反帶甜味,容易令人接受,同有清味蕾之效。這裏的春薑同樣是自家浸漬,其他餐廳通常會選擇訂購皆因工序繁複,由此可見師傅對食物的用心,並不僅限於
與男友的紀念日,選擇了朋友介紹的鮨鶴

柚子蘿蔔

清新、清脆、爽口,連素來討厭蘿蔔的男友也吃個清光。

白蝦

穴子苗

白子

佐以柚子酸汁,口感豐腴幼滑。

牛蒡

自家製的牛蒡酸甜爽脆,用來清口。

粒貝

完美示範爽脆二字,無需額外蘸任何醬汁,才能嚐出其真正味道。

赤貝

入口先帶柚子香,赤貝的鮮甜隨後而上。

平政魚

質感類似油甘魚,但更為清爽,魚味甘香濃郁。

海膽配半生熟燒帶子

春薑

這裏的春薑同樣是自家浸漬,其他餐廳通常會選擇訂購皆因工序繁複,由此可見師傅對食物的用心,並不僅限於餐桌的主角,而是盡力把每一個細節都完美呈現給一眾食客❤️

深海八爪魚
意外地軟彈易嚼!可惜忘了拍照!

接下來到了壽司環節,每款壽司都用了赤酢飯,而且酢飯鬆軟,實在不錯!

針魚

小肌

加上紫蘇葉後吃起來更為清香,魚肉處理得十分出色,腥味盡消而保留魚味。
金目鯛

魚皮輕輕炙過,入口即感受到魚脂的爆發。

鯖魚

牡丹蝦

蝦肉黏糯,其鮮甜在後半段慢慢散發出來,蝦膏齒頰留香,令人難忘。

拖羅

入口瞬間融化的美味!

北海道馬冀海膽

又是一絕!

拖羅蓉手卷

沒想到驚喜不斷,只見師傅拿出一大條拖羅以火槍燒至滴出魚油,一問之下才知道原來那些魚油是用在酢飯上,每顆酢飯均沾上魚油香,實在好吃!!

鯛魚湯

用上了七種魚煮成,味道自是十分濃郁。

宇治抹茶奶凍

用了北海道牛奶和京都宇治抹茶,抹茶甘香和奶凍幼滑兼備,完美句號!
2018-02-26 1289 views
為了慶祝人日呢個生日,梗係要善待自己和身邊的那位。於是來到一家隠世級的高檔次日式料理店,求食神賜予一點祝福。一入到門口,每一處排得井井有條,最吸引我注意的是窗邊的「紙鶴」擺設,十分精緻。師傅做嘢真係好專注,他無論對食材、技巧、以至每個細節都非常有要求和態度。不過對我們好親切,我們遇到有什麼問題都可以即時問他,他會不厭其煩回答。先來個前菜,就是 螢光魷魚。魷魚體積雖小,然而是涼涼地十分爽口,中間的膏配埋薑提升香味,吊起我們的胃口。在我們食前菜的同時,師傅也準備好牛蒡和介辣在我們面前。其實介辣是師傅自己磨,並非外間現成的那種。而牛蒡也是師傅自己刨皮,不是用包裝的,所以是特別爽口卜卜脆,帶著甜甜酸酸的味道,令平時唔係好食牛蒡的我食完一條又一條。首先是帶子,而上面黑色一點點的是竹炭油,可以即刻食唔需要點醬,放入口感覺是非常滑身的鮮香。然後就是粒貝,同樣可以不用點醬,咬落十分爽口。另一方面,師傅在碟上加了一些薑片。師傅唔講都唔知,原來真正食 omakase 應該由淡味食到濃味的。所以在每道食物中間吃一口片薑,可以幫助清新味蕾。北海道真蠔的肉身好似識發光咁,仲 long long 吓,所以了起時真
為了慶祝人日呢個生日,梗係要善待自己和身邊的那位。
於是來到一家隠世級的高檔次日式料理店,求食神賜予一點祝福。

先來個前菜,就是 螢光魷魚。

在我們食前菜的同時,師傅也準備好牛蒡和介辣在我們面前。
其實介辣是師傅自己磨,並非外間現成的那種。

然後就是粒貝,同樣可以不用點醬,咬落十分爽口。

另一方面,師傅在碟上加了一些薑片。
所以在每道食物中間吃一口片薑,可以幫助清新味蕾。

北海道真蠔的肉身好似識發光咁,仲 long long 吓,所以了起時真係要格外小心。
用力一啜,成隻滑入口,係淡淡的鮮甜,又有少少海咸味。

這個是穴子苗,是海鰻 BB,晶瑩剔透,先撈幾下才夾起來食,爽滑得好像河粉般。

呢個望落好似一朵花的就是赤貝,不過師傅提醒要快快點豉油和介辣食,因為會肌肉收縮的,而肉質十分鮮爽。

呢舊厚厚的就是野生鰤魚,是季節限定的。
點過豉油和介辣後進食,不論是質感和味道,都好像吃了牛排般,果然跟普通鰤魚截全不同。

這個用紙菜兜住的是 半生熟鮮帶子海膽,要直接用手拎起快食。
帶子鮮甜美味,鋪上福岡海膽是有少少甜和滑,而所用的紙菜絕不馬虎,一咬爽脆和即斷開,不需要再用力撕,所以老公大叫好味道。

接著就到兩款煮物,左邊是安康魚乾,右邊的是八爪魚。
安康魚乾 可以直接細啖慢慢食,口感好似食蛋黃,用來佐酒應該非常合適。
八爪魚啖啖肉,非常爽鮮彈牙。

師傅開始上壽司,所有的壽司都是以赤醋飯炮製,一定係高級日本料理店才有,而且可以不加豉油和介辣直接食。
他還教導我們食壽司的禮儀,應該如何用筷子夾,以及用手食才是至正的。

平政,是油甘魚的近親,上面加了竹炭油,魚味香,口腔有回甘。
春子鯛,魚味較清新,連皮都是滑的。
金目鯛,口感較厚,而且啖啖肉,好像食了紅肉般。

針魚,加咗薑葱,爽鮮得來十分香。
深海池魚,肉味開始轉濃,肉質鮮滑。
赤龍,真係第一次食,原來係好細條,最多只有十多片,所以非常珍貴,加了柚子胡椒,肉味真的超滑超香。
牡丹蝦,上面加上蝦膏,蝦肉彈牙得來有點起膠,而蝦膏在口內爆香。

中拖羅,入口即化,油香滿溢。
大拖羅,比中拖羅更鬆化,油份齒頰留香。
赤身,肉色深紅,肉的香味同樣突出。

這個用碗載著的就是北海道馬糞,相比早前的福岡海膽,味道更甜更香更多汁。

這個卷物有中拖羅,加上自家磨的芝麻、紫蘇葉和葱。
一咬開除了紙菜即斷,拖羅滑到咇出來,而且香味直攻上鼻。

這碗鯛魚湯是用上7種時令鯛魚,最少煮3至4小時,10碗水煲成一碗。
魚湯是自然白很香濃,就是魚肉都食到有3種,咬落鮮美帶點黏牙。

在等待甜品的時候,師傅讓我們欣賞夜光貝,刷下個面係會發出夜光,真係第一次見。

職員除了不時為我們加茶和換碟,甜品終於送上了。
豆腐雪糕,豆味香,奶味少。
紅豆年糕,年糕外脆內軟,面煎得超香,不會太黏口,配紅豆一齊食超搭配。

2018-02-22
Celebration
Birthday
2018-02-17 171 views
妹妹一直都想小編帶佢食omakase今日臨近妹妹生日 所以就帶佢食一次呢個奢華既日式午餐星期六餐廳都唔少客人由於餐廳重視服務 所以要餐廳會隨住職員對客人既比例去安排入座正葵 $1000今次食既omakase叫正葵有12個種類加卷物鰹魚汁蕃薯首先黎到既係由鰹魚汁浸泡過蕃薯鰹魚既香味湛入左鮮甜既蕃薯 味道幾特別蒸蛋蒸蛋十分香滑 餐廳利用上湯蒸蛋所以蒸蛋除左滑之外 並唔會淡而無味食到上湯既鮮甜仲有濃濃既蛋香味刺身呢round既刺身有五個種類侍應好細心咁為我地解釋食刺身既先後首先食貝類先赤貝十分鮮甜 而粒貝姐係日本海螺 同赤貝一樣鮮甜爽口之後既魚刺身有平靜 黑松魚 呑拿魚餐廳選材嚴格 每種魚類既刺身都十分新鮮之後既壽司有深海池魚 炙燒衣左目 斯魚 牡丹蝦 拖羅北海道馬冀海膽飯海膽係小編最愛好多地方都有海膽出產 但最高質素一定係北海道馬糞海膽馬糞海膽本身的味道十分鮮美 海膽味較濃郁 口感較豐腴 入口即溶雖然馬糞海膽的肉比較細 但味道較濃郁同壽司飯一定食更突顯海膽既鮮味呑拿魚魚蓉手卷呑拿魚魚蓉手卷係將呑拿魚打碎後用醬油調味加入蔥粒製成手卷手卷既分量岩岩好 唔會怕太多食到好飽味噌湯食哂所有野之後侍應

妹妹一直都想小編帶佢食omakase

京都抹茶奶凍係由宇治抹茶同北海道牛乳製成
口感細滑 有香濃牛奶味
小編無諗過餐廳對甜品製作都如此認真

2018-02-08 145 views
日本菜是我最喜歡的選擇,不過以omakase作用餐既方式都係第一次嘗試,而這一次的正宗江戶前壽司令我除左吃到了很多很好的日本菜外,還教了我很多有關日本的知識。一開始師傅問我們有否嘗試過omakase,之後還講解了很多omakase和鮨鶴解釋。原來omakase是一種務求將食物極致地發揮的一種食法,而鮨鶴的鮨是解最高級的壽司,而鶴亦則餐廳的名字,意解平安吉祥的意思。而作為冬天的前菜,一碗熱辣辣的清湯煮文甲就令我們變得很暖,湯味雖然不濃,但感覺相當清新,師傅解釋原來他想所有菜色由清淡到濃鬱地給我們品嚐,因為如果最初便品嚐濃味的食物,之後便會蓋過其他菜的味道,絕對感受到師傅的細心。之後師傅便開始送上不同的食材。第一道菜是凹貝海螺,師傅加了岩鹽在凹貝海螺上面,這個配搭相當配合。然後再有赤貝,這次的赤貝加上了柚子,令赤貝帶上了柚子的清新味道堅魚 雖然加入了酸汁,但是卻沒有蓋過了魚本身的味道北海道珍蠔 這一隻日本的珍蠔相當肥美,而且這次是我第一次不加任何醬汁食的生蠔,但加上了岩鹽和柚子的配合,令珍蠔的味道可以被完全品嘗,另外蠔既肉質也很鮮嫩。燒金目鯛 師傅將金目鯛的表皮燒到脆口,而肉質好有咬口又不

之後師傅便開始送上不同的食材。

堅魚 雖然加入了酸汁,但是卻沒有蓋過了魚本身的味道

燒金目鯛 師傅將金目鯛的表皮燒到脆口,而肉質好有咬口又不會太油膩

八爪魚+鮑魚 呢道菜另我好有新鮮感,平時的八爪魚會好有咬口,但係這個八爪魚非常軟身,和其他魚生一樣,而且相當入味,與平時的八爪魚截然不同。而鮑魚亦很入味,濃味而不咸。

白子 這道也是令我覺得很新奇的菜色 因為想不到魚的精巢的味道如此好味,微燒了的白子再加入紫菜的配合,食落很鮮甜而且香口。

到時壽司上場的時候了
師傅話最好是用手去握壽司來吃,因為手的溫度和壽司的溫度最配合。

平政魚 這個外表很像油甘魚的它味道很清味,而甘甜味更加長留在口裡

針魚 配上了小許薑,令入口的時候有一陣甜味留在口中

鰤魚 甘香而且油脂分佈一流的鰤魚,食完後甘味及油脂的味道不會立即消失,反而留在口腔內,即使過了一會也可以回味那味道

赤綠魚 油脂分配也相當好,入口即溶,很好吃

燒大拖羅 這個重頭菜也不負眾望,油脂味相當重但卻不會覺得溜,加上入口即溶的口感,簡直一試難忘

北海道馬冀海膽 味道非常的鮮甜,同時也能吃到海水的鮮味,師傅再加上了小許岩鹽,令感覺更加新鮮

拖羅溶手卷 這個手卷特別之處是加入了魚的油脂落壽司飯裡,令這手卷除吃到拖羅的味道也吃到魚脂的香口

鯛魚湯 這碗由7種不同鯛魚煮成的魚湯,除了鮮味,飲過後更相當溫暖,而且湯裡面的魚味相當足夠但又不同覺得腥

最後選擇了師傅自制的宇治紅豆抹茶奶凍 紅口溶很甜,配合抹茶的味道,為整餐omakase劃上了完美的口號。

最難得是師傅說在日本也很難吃到omakase,因為我們也不懂日文哈哈。
2018-02-05 1579 views
Omakase 最令人著迷的地方是每一次師傅都會為客人準備不同精緻的、時令的美食。友人對Omakase情有獨鍾,今次帶我來到一間位於灣仔的隱世Omakase餐廳。清湯煮文革即是日本大蜆湯,大蜆肥美,味道清甜。赤貝刺身赤貝呈淺橙色,口感彈牙,帶一點柚子的清香。小八爪魚初嘗這麼迷你的八爪魚,體積雖小,但鮮味十足,加上薑蔥,十分惹味。白蝦師傅告訴我們這裏有20多隻白蝦,體積相當細小,底部有一片青檸提鮮。燒海膽帶子香脆的紫菜上,放上帶子和海膽,再燒熱,半溶的海膽和帶子混合在一起,入口即溶,非常鮮甜。一系列的壽司上場了。值得一提的是,師傅按照江戶前傳統的壽司製法,以赤醋製作壽司飯,吃上來比普通的壽司飯開胃。重點介紹三款我最喜歡的壽司:針魚昆布漬(中中),針魚的口感爽口彈牙,昆布漬的做法是預先將針魚浸在昆布煮成的醬汁,相當有心思。金目鯛(上右),是矜貴的刺身,味道鮮甜爽脆。拖羅(下右),油脂分布平均,入口即溶,非常肥美。吞拿魚手卷吞拿魚加上紫蘇葉,味道清新,配搭簡單和諧。鮮魚子飯一般吃到的都是急凍魚子,今次初嘗來自北海道的新鮮魚子,魚子的鮮味是與別不同。海膽飯外表色澤亮麗呈金黃色,入口即溶,吃到自

清湯煮文革
即是日本大蜆湯,大蜆肥美,味道清甜。

赤貝刺身
赤貝呈淺橙色,口感彈牙,帶一點柚子的清香。

小八爪魚

白蝦

燒海膽帶子

重點介紹三款我最喜歡的壽司

金目鯛(上右),是矜貴的刺身,味道鮮甜爽脆。

拖羅(下右),油脂分布平均,入口即溶,非常肥美。

吞拿魚手卷
吞拿魚加上紫蘇葉,味道清新,配搭簡單和諧。

鮮魚子飯

海膽飯
外表色澤亮麗呈金黃色,入口即溶,吃到自然的甘甜味道。

魚湯
魚湯呈奶白色,用上七種不同的魚煮成,應該骨膠原十足。

紅豆抹茶奶凍
抹茶甘味突出,再配上紅豆一起吃,非常合拍,為今晚的Omakase 畫上完美的句號。
2018-01-25
Type of Meal
Dinner
2018-01-28 1327 views
去年與友人戲言打賭,若能成功完作全馬賽事可以無條件得到一個願望。皇天不負有心人,今晚就係朋友兌現承諾之時。其實同友人講左願望好簡單,就係食一餐好嘅迎接新一年所以揀左呢間隱藏於鬧市中嘅日本料理店,食個OMAKASE獎勵下自己。既然朋友話要找數,就唔使錫住佢荷包喇,所以點左個18種加卷物嘅祥鶴,等佢肉赤一下。前菜先有呢度自家醃製嘅蘿蔔以及文蛤清湯。蘿蔔酸酸脆脆的,十分開胃。而係寒冷嘅天氣下進食一碗暖胃而清澈鮮甜嘅文蛤湯,即時將寒意驅走不少加上蛤肉飽滿有彈性,不錯。之後係赤貝刺身,貝肉切成一梳梳做成蝴蝶型的造型,為本來爽口鮮甜嘅貝肉增加不少口感。沾上少許柚子醬油令鮮度更突出。而日本珍蠔則以小量蘿蔔泥及蔥花調味,將蠔肉本身嘅飽滿及甜度表露無遺,令爽脆裙邊及蠔囊係口腔嘅味道久久不散。之後係火炙鱸魚及平目魚酒盜。鱸魚經過熗燒後魚皮焦脆帶半熟魚肉軟軟腍腍的,非常易入口。而酒盜即係以魚內臟加鹽腌漬發醇而成,咸香味道十分強烈。但配上清淡薄切嘅平目魚肉兩者中和下,腥味唔會好重,係一道幾好食嘅下酒菜。若然配上清酒就更好味了。白子及海膽湯葉係食完酒盜之後顯得格外香甜及順滑。因為湯葉嘅豆香加上海膽嘅甜,大大地刷
白子及海膽湯葉係食完酒盜之後顯得格外香甜及順滑。因為湯葉嘅豆香加上海膽嘅甜,大大地刷去酒盜嘅強烈味道。令火炙白子嘅奶滑更加明顯。師傳咁嘅味道安排堆疊,令三者嘅味道印象深刻
鰤魚刺身係冬季嘅時令魚,肥美嘅魚肉入口鮮甜。加上厚切關係咬落去重重嘅油脂香味十分可口。而鮟康魚肝質感比想像中結實,但沒想到入口味道濃郁到好似食緊鵝肝咁,係柚子醬油配搭下味道清爽了不少。
帶子海膽卷係師傅手中接過後一定要即刻食,因為紫菜實在係太酥脆了,炙燒完嘅半熟帶子温度微暖夾住冷冷的海膽,反差口感同鮮甜味道係口腔內徘徊,滋味非常。
之後係兩款煮物:蒸鮑魚及煮八爪魚。兩者都煮得好入味同彈牙,將肉質嘅深厚味帶出黎,細嚼之下醬香味道慢慢散發出黎一啲都唔會覺得混濁。當中嘅蘿蔔吸收晒湯汁嘅精華,味道唔比兩個肉主角遜色。
刺身之後就進入壽司部分,呢度嘅醋飯用上赤醋調味,酸味温和之餘更多了一絲陳郁香氣,味道更搭魚肉。店員更附上濕紙巾等我地可以用手直接進食,口味更佳。
醋小肌入口微酸,肉感結實。表面嘅柚子皮碎屑令味道更覺清爽。
赤血引,亦係冬季時令魚材。魚肉油脂較少反而甘甜同爽脆,因為味道之美媲美拖羅,所以都係日本好少會出口嘅魚種,依家可以係呢度食到真係好講師傅嘅眼光觸覺同彩數
針魚壽司,表面用上薑茸中間夾有細蔥取代山葵,更能帶出纖細魚肉嘅鮮味。
拖羅壽司用上吞拿魚嘅頸位肉,同樣油脂豐富,放入口內油脂慢慢溶化釋出甘甜。正
白蝦則用竹炭鹽調味,入口先嚐到清香帶咸嘅鹽味,再咀嚼之後黏糯嘅蝦肉鮮甜一湧而出,味道真係無得彈。
海膽飯又係一道邪惡菜式,鮮甜嘅馬糞海膽入口即溶,與醋飯一同入口間中又有少少竹鹽嘅咸味點綴,差啲唔想將佢吞落肚俾佢留係口腔耐一點,享受耐一點。
最後係吞拿魚蓉手卷,眼看師傅用火槍煉出吞拿魚油再混和魚肉及飯,單單係視覺已經係一種享受。接過手卷後一啖咬開,香滑魚蓉/紫蘇/脆卜卜紫菜及漬蘿蔔各種五味雜陳,滋味就係咁樣造就出黎的了。
最後嘅最後,就係一碗熱辣辣嘅豆腐魚湯。奶白濃郁嘅魚湯完全係集魚嘅精華凝聚而成,甜香而味美。
與友人邊聊天邊品嚐着呢個香滑嘅抺茶奶凍,諗起跑全馬時嘅點滴。其實同呢度嘅師傅一樣,憑着堅持及熱誠去完成自己嘅目標,係一件值得自豪嘅事情。食完亦再同友人打賭,下年再完成全馬會再黎呢度再食過。
2018-01-22
2018-01-25 186 views
經朋友介紹之下,早係一星期前已經book左位,今晚去灣仔食一間隱世正宗日本餐廳—鮨鶴。冇諗過天氣咁凍食壽司,都可以咁滿足咁溫暖。一入到去成個氛圍已經同外面好唔同,整個店面既裝修係屬於新派式,貼心地迎合左本土需要帶點柔和舒適的感覺,同時可以見到好多細節都保留左日本的精髓,包括日式的屏風用嚟做間隔部分;紙傘同牆上面既日本畫。好奇同師傅亦都係開呢間店既老闆傾左一輪計,佢話比我地知「鮨」係日本的意思代表個度有最高級的壽司食;而「鶴」就有祝福、平安、吉祥的寓意。所以餐廳都用左紙鶴/鶴的擺設嚟做主題,係呢個位已經見到師傅心思細膩的一面。點解我會將個重點放係壽司師傅既身上,係因為呢度主打極致的OMAKASE(廚師發板),也是它的價值所在。你個晚食既每一道菜都係師博咁多年嚟既手藝結晶。由頭到尾,由淡至濃,十幾道菜不同變化,但之間又會有連系,每個製法都有佢背後既原因,師傅逐樣同你介紹,我見到既係佢身上認真嚴肅對待食材,尊重同珍惜大自然既一種態度。師傅造菜時架勢十足,手握岩鹽,認真專注,態度用心,技藝純熟,我一直望住佢完全移不開視線,真心好吸引。頭淡湯係清湯煮蜆,隻隻蜆d肉都大大粒,又夠鮮味,外面凍冰冰飲

頭淡湯係清湯煮蜆,隻隻蜆d肉都大大粒,又夠鮮味,外面凍冰冰飲完個人即刻暖晒,個湯清清地,飲完成個人好舒服。

柚子蘿蔔雖然係配菜但都好值得講下,佢係呢度自家製,出面冇得食,用嚟送酒一流,就咁食都停唔到口,仲可以添。

刺身

簡八,酸汁豉油係底,上面有啲蘿蔔蓉同柚子皮加埋一齊,味道層次豐富。

北海道珍蠔,個size比出面食外國入口蠔明顯大隻好多,重海水味,超鮮甜,特別係食完之後口入面個陣後續既香味,久久不能散去。

堅魚,加酸汁豉油,個面用火槍燒一燒過,香味更加突出,口感順滑。

金目鯛,屬於深海魚一種,師博特登比左腩位我地,都係燒過之後加豉油wasabi食,油脂感唔算重,食完好想encore啊🤤

白子,係魚的精巢,燒完包紫菜食,要把握個黃金時間放晒入口,一耐左塊紫菜就會林,唔係個個師傅會咁做,但我個人都幾鍾意呢個食法,因為佢個口感好似泡泡咁綿滑,連埋紫菜既脆會更易入口,食完皮膚會靚d。

蒸鮑魚(左)汁煮八爪魚(右),第一次試到原來八爪魚可以係好易咬,唔係橡筋質地,汁煮得好入味得嚟唔會太咸,十分讚。

壽司經師傅調好味,最正宗的食法係用手直接往口裏送,更貼心地附上濕紙巾清潔手指。今次食Omakase既經驗比起去一次日文旅行更加體會到日文飲食既文化。

平政魚壽司,米飯粒又大又圓,漲卜卜,飯的比例拿捏得剛剛好,平政魚甘甜有彈性。

燒大拖羅壽司,呢個重頭戲將整晚的滿足感推至巔峰,大拖羅油脂感重,提供飽腹感。

北海道直送馬糞海膽,絕對能擔起入口即溶呢個四個字,非常creamy,味道濃郁豐厚,建議先單吃海膽,感受原汁原味,再配埋調左味既飯,一齊擺入口,個一刻真係唔想多講,只想好好感受佢地係我口中慢慢溶化。

鯛魚湯,落足七種鯛魚煲,湯呈濃稠奶白色,魚肉保持到嫩滑,可想而知有幾多膠原蛋白在內,日本人皮膚咁好又長壽,大概係平時都靠湯水補身,更何況魚湯是湯中之最,營養滿分。

甜品都有埋,一向都好鍾意食奶凍,今次又正中我下懷,宇治金時(抺茶紅豆)奶凍,先講紅豆,口感軟身起沙,味道香甜而不膩,抺茶奶凍味道唔會好苦澀,反而有淡淡回甘香,入口順滑,兩者結合可說是和而不同的絕配。

食過今次OMAKASE真係番唔到轉頭,往後既成個星期仲回味緊呢餐,必定會再番去,每個人去食既菜都唔係完全一樣,有啲野真係要自己試過先知!溫韾提示,如果想食記得要BOOK枱喔。