2022-08-28 21 浏览
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$ 980 / lunch set📍Address: 舍Homakase, Causeway Bay餐廳以傳統日係木系風裝修,感覺非常慢活寫意,享受一下兩個小時嘅Omakase,餐廳採用每日由空運抵港嘅新鮮刺身,所以質素有一定嘅保證。午市分別包括前菜、六款刺身以、六款壽司及飯後甜品。前茶分别有沙律🥗同埋柚子汁瑤柱茶碗蒸,個人好中意個茶碗蒸,入面有瑤柱絲、香菇、燒年糕等等,加上柚子汁,清新鮮甜。六道刺身🐟第一道係薄切左口魚拼裙邊,師傅用上2種做法,首先可以點竹炭鹽食,另可加紫蘇花配上酸汁食,呢種食法可以食出魚質新鮮。第二道北海道蠔,肥美creamy,海水味🌊第三道石垣貝,上枱仲係新鮮郁緊,用青檸汁提升石垣貝的鮮甜味。第四道燒帶子,一定要趁熱食,包住脆紫菜真係好正!第五道北海道八爪足係由深海八爪魚🐙超長的鬚整成,慢煮加入柚子胡椒汁而成,入軟身不靭。第六道煙綞鰹魚,以煙醺方式帶出魚香,加上土佐醋啫喱及炸蔥絲,入口清新。壽司🍣赤貝非常爽脆,燈光下反映出橙紅嘅透亮。金目鯛用火炙方式,燒香魚皮再加上燒烏魚子粉,入口油香滿溢😎深海池
🇭🇰Hong Kong

六道刺身🐟

壽司🍣
赤貝非常爽脆,燈光下反映出橙紅嘅透亮。金目鯛用火炙方式,燒香魚皮再加上燒烏魚子粉,入口油香滿溢😎深海池魚同樣出色。甜蝦四重奏,甜蝦、新鮮打成既蝦膠、蝦膏再加上櫻花蝦粉,真係鮮甜十足。蔥拖羅薄脆,鱈魚片上再加上拖羅蓉,同埋千本漬京蔥,非常香口。日本海膽杯,係全個omakse 既highlight,入口creamy鮮甜✨最後既魚湯係師傅月6個小熬出來既魚精同埋雪糕,大滿足!

平時真係好少寫食評,但呢間超得!竟然令我可以為佢奉獻第一次!事緣舊同學離別在即,成班舊友趁機敘舊,大家都知今日一別,都唔知幾時先可以再見。大家相約利園,再行去餐廳。上到餐廳,環境寬敞舒適,無需坐到好迫👍🏻我們其中一位朋友應該是這裡常客,所以一坐低,佢就話幫我哋order完搞掂晒,等食就得。話咁快就上前菜,有燒粟米、磯煮螺、蟹肉脆球,呢個脆球啖啖蟹肉而外皮鬆脆,一絕👍🏻之後上咗幾款魚生都好新鮮,而且切得都幾大塊,非常之大方!當日食嘅生蠔係日本直送「獨眼龍」,生蠔面配上柚子碎,鮮甜美味呀!跟住就到朋友預先訂嘅熟食,有燒喜知次、厚燒和牛、薄燒和牛,全部都好出色,完全覺得自己好似飛咗去日本咁😋😋😋😋食完熟食同埋蒸蛋之後,就去到食壽司嘅部份,大推甜蝦四重奏、野生拖羅壽司,好味到不得了,海膽更加係冇得輸!最後仲有個拖羅蓉手卷,我已經同師傅講我太飽食唔到,但係師傅話一定要試吓佢哋個招牌手卷,仲話會將手卷換過一個方式呈現喺我面前,應該我會食得落。原來師傅好細心,冇用紫菜,反而用鱈魚片墊底,佢話紫菜有時會令人食到有d膩嘅感覺。的確用咗鱈魚片,再配上拖羅蓉飯,配搭異常地合拍,最後都係全部食晒😅呢間餐廳用心

拖羅蓉手卷

呢間餐廳用心製作,服務又好,師傅會逐件食物講解俾你聽,值得一讚👍🏻

呢度無論環境、氣氛、食物、服務都係一流,下次一定要帶埋屋企人嚟試😋

**順帶一提,我好怕餐廳嘅洗手間唔乾淨,但呢度連個洗手間都精心佈置,放晒Jo Malone/ Byredo 香水,hand cream ,等你如廁後都可以繼續keep住香噴噴咁享受美食!😎✨
2022-08-15
拖羅蓉手卷
  • 獨眼龍生蠔🦪,甜蝦四重奏🦐,拖羅蓉手卷
2022-08-24 347 浏览
對日本菜嘅熱愛程度,就算喺狂風暴雨嘅天氣之下都阻唔到我哋去食,風雨不改!朋友訂咗呢間餐廳請食omakase午餐為我慶祝生日,入到去見到個環境寬敞、坐得無壓迫感幾舒服,大家可無拘無束暢飲飯聚。她食10件壽司定食、我揀 「舍·Homakase」有6款刺生6貫壽司,兩個sets都有沙律、湯和甜品,性價比高沙律> 先嚟個爽脆蔬菜沙律,淋上用黑醋蜜糖芝麻等的特製醬汁,撈勻食清甜開胃茶碗蒸> 近期食過最香嫩!有帆立貝絲/木耳/銀杏/香菇/燒年糕等,上面落咗小處子芡汁、洒上柚子鹽調味幾有水準,燒年糕煙韌口感可愛薄切平目魚刺身・平目魚壽司> 又稱左口魚,師傅用上兩種做法:雪白生魚片撒上竹炭鹽、另有紫蘇花可加在酸汁點魚食,旁有兩片燒香的裙邊;平目魚壽司上面放了油潤的火灸魚腩;爽口的平目魚點了酸汁生津味美,炎夏食更為醒胃。很喜歡放刺身的碟子、充滿禪意如扇形畫框般優雅宮城縣「独眼竜」> 有身份証喎!夠晒“蠔”氣的巨型真蠔,甘甜爽脆肉質飽滿,簡單加柚子青檸吊味就能食出鮮甜真味;方型擺盤像幅古畫般很有意境赤貝壽司> 師傅將其切成蝴蝶狀,光亮橙紅很有美態,以青檸+豉油調味突

沙律

茶碗蒸

薄切平目魚刺身・平目魚壽司

赤貝壽司

> 師傅將其切成蝴蝶狀,光亮橙紅很有美態,以青檸+豉油調味突出它的爽厚鮮脆

活石垣貝刺身

> 招牌拍打動作令貝肉即時捲縮用青檸檬汁提升甜味,把握呢個moment食之、享受新鮮爽甜嘅質感

燒帆立貝

> 灸燒令貝面焦糖化,入口有瑤柱香、軟糯彈牙好食

慢煮八爪魚

>堪稱巨無霸的深海水八爪魚,觸鬚超長!慢煮令其纖維軟化腍滑,柚子胡椒等汁煮蘿蔔濃郁鮮味。盛載的碟子有鑲空細節古意盎然

金目鯛壽司

> 用風乾熟成做法先抽走魚身水份使魚質更鬆和細緻,火灸魚皮入口焦香微脆,上面的炒烏魚子粉油香四溢,配搭高質

味噌芝士

> 間場師傅比我哋食嘅麵豉製車打芝士,似南乳味卻較平易近人不甚重口味、幾香甜

煙燻鰹魚刺身

> 以日本稻草煙烤鰹魚表面帶出醺染出濃濃魚香,師傅美妙刀法把魚片切得有層次感,用土佐醋啫喱和金黃色的炸京蔥絲配搭,整體食味平衡出色

赤鯥刺身・海葡萄・水果蕃茄

> 赤鯥搽上醬油火燒、魚皮香脆魚肉充滿油花,搭配清脆甜的海葡萄及酸香的土佐醋啫喱,突顯赤鯥豐腴魚脂,最後食高糖度的靜岡甜茄去平衡魚油味

縞縿魚壽司

> 配上京都漬物:米/葫蘆瓜麵豉/京蔥,香脆微辣令脂厚魚香重的縞縿鮮味更為出色;魚皮一抹閃銀耀目亮銀

醋鯖魚捲壽司

> 特別處在於飯~師傅調節加入多元配料,有芝麻紫蘇和餐廳自煮冬菇等加重味道層次感;火灸鯖魚後加白昆布在面,柔軟的昆布份外甜美入口融化,鯖魚擦上秘製醬油甘甜味更上一層樓,整個卷物幾好食

甜蝦蝦膏壽司

> 整晚最高4重享受!鮮脆creamy甜蝦身、疊上如膠似漆的黏口蝦膠、燒香蝦膏再加餐廳磨製的櫻花蝦粉,將整隻甜蝦優點放大4倍給我們品嚐!堅好食

大拖羅壽司

> 油脂豐盛的大拖羅,以山葵莖做漬物提味,魚脂甘香

魚湯

> 餐廳有一位專門煮湯的師傅!材料有紫菜,香蔥豆腐和菇,飲落清香魚鮮味濃,餐廳用咗6斤魚3粒鐘去淆湯,入口奶滑

霧多布馬糞海膽杯

> 多角度咁睇呢份海膽杯真係零死角咁完美,洒上乾紫菜粉甘甜鮮味儘出,食完夜晚發夢都笑出嚟

拖羅手卷

> 餐廳矚目度高的signature名物,讓視覺味蕾都有高級別享受。師傅先猛火灼燒拖羅魚皮,魚脂接觸花火製造出“霹靂拍勒”嘅燒烟花效果富娛樂性,睇到我哋尖叫!每滴熱魚油洒滿吞拿魚蓉、千本漬蘿蔔、青蔥京蔥、芝麻和天婦羅麵衣,師傅把濃香魚和飯料拌勻放在紫菜上熟練一捲、手卷尾端以紫菜封口、易攞上手之餘食時不會把餡兒跌出!睇相都見到紫菜品質唔錯,較厚身香脆crispy。呢件卷物油脂甘香

栗子雪糕

> 有鬆化粒粒栗子,雪糕口感幼滑甜味適中。朋友的薑味雪糕也很清甜、辣味溫和

柚子清酒

> 清新香甜易入口啱女仔飲

* 很佩服師傅團隊他們兼顧到各頂細微的烹調工序,配搭食材、調味設計充滿新意和驚喜。店主友善能幹、對餐廳很有理念,廚師團隊和職員均有禮貌

燒帆立貝/醋鯖魚捲壽司
魚湯/茶碗蒸
沙律/栗子雪糕
生日
燒帆立貝/醋鯖魚捲壽司
魚湯/茶碗蒸
沙律/栗子雪糕
2022-08-20 18 浏览
我想講我幾鍾意呢間位於銅鑼灣嘅omakase,無論係環境,食物質素定係工作人員我都大愛🥰全晚有講有笑,老闆娘仲好好請我哋飲嘢,一間餐廳除咗食物質素同環境,人嘅質素真係好重要,佢地我比個服字,師傅氹到客人,老闆娘係時候加佢人工午餐雖然種類唔算多,但係無論係定食定係廚師發板都食到。而且質素相對於出邊嘅都算高質👍🏻👍🏻👍🏻今次我揀咗個平平哋嘅壽司定食10貫$450佢包咗沙律,茶碗蒸同埋味噌湯沙律:炸蒜,牛油果,醋,仲有最重要嘅沙律菜沙律都好講究唔係普通沙律菜就算,而且特別在佢竟然加咗啲炸蒜,食落去更加香茶碗蒸 有別於傳統,裏面除咗蛋之外仲有貝柱,柚子皮壽司開始前師傅會先問你食唔食到芥末,因為大部份嘅廚師發板壽司入面已經含有芥末,基本上每件壽司都唔需要點豉油同芥末左口魚邊壽司配柚子皮 一向都好鍾意食左口魚嘅我,去到邊都要食,黎到當然唔可以錯過平時食日本菜左口魚多數係急凍貨,二來都食到嘅係新鮮,相對於唔好咁油,食落去都更加出色👍🏻👍🏻石垣貝佢令我諗起沖繩,掛住日本嘅味道,新鮮嘅貝殼類總係爽口,而且佢好生猛,打佢會動L🤭🤭赤貝配青檸汁貝類新鮮有常見嘅一定係赤貝,都係爽口金目鯛配烏魚子粉新鮮嘅飛機與

今次我揀咗個平平哋嘅壽司定食10貫$450
佢包咗沙律,茶碗蒸同埋味噌湯

沙律:
炸蒜,牛油果,醋,仲有最重要嘅沙律菜

茶碗蒸
有別於傳統,裏面除咗蛋之外仲有貝柱,柚子皮

左口魚邊壽司配柚子皮
一向都好鍾意食左口魚嘅我,去到邊都要食,黎到當然唔可以錯過

石垣貝

赤貝配青檸汁
貝類新鮮有常見嘅一定係赤貝,都係爽口

金目鯛配烏魚子粉
新鮮嘅飛機與你講我都幾鍾意食金木鯛,佢配咗烏魚子粉令到口感個味道更加香

真鯛
真鯛多數喺一般餐廳飛機貨先食到所以唔常見,但係味道都唔錯

甜蝦四重奏(大愛)
超大愛,四重奏入面有原隻甜蝦蝦身,蝦溶,蝦頭膏同埋炒乾左櫻花蝦粉
超級多既蝦,仲有我最愛嘅蝦膏,食一件抵十件呀真係🤭

中拖羅
Omakase 入面必食拖羅,係我眼中廚師發板一定要有拖羅先叫做完整,所以拖羅必食

北海道根室市花吉馬糞海膽
廚師發板又點少得海膽,鮮甜既海膽再加上膽嘅紫菜,簡直係完美(師傅再三強調唔好掛住影相快啲食,因為紫菜會淋)🤭🤭

蔥拖羅薄脆
薄脆上面有拖羅溶,千本漬,京蔥,萬能蔥同芝麻,拖羅用咗火槍燒過令到滿滿嘅油脂,令到口感更加出色。用左鱈魚片配搭,雪魚片香脆,面頭再加左天婦羅脆脆,成個配搭好夾,真係花心機得來又超出色

老闆娘請我地飲咗佢哋店舖嘅梅子酒,好易入口,好似飲緊柚子汽水咁樣,所以師傅強調呢啲唔適合出去玩飲,因為太易入口,味道甜冇咩酒精味

佢嘅雪糕有三款味道,芝麻,柚子雪芭同埋薑味雪糕。如果食到薑嘅人我都建議試吓佢嘅薑味雪糕,因為出面比較難食到

超級超級建議最後要去廁所,個女廁超出色,老闆娘真係勁大愛,入面有dyson風筒,漱口水,牙線,香水,高級handcream,除毛器,生理用品,仲有超靚嘅環境,會唔會太貼心?

就算食唔起晚市嘅價錢,都要試一次晏晝,如果生日慶祝仲可以提前同佢講,仲有靚靚畫碟😊
2022-08-20 18 浏览
中午在銅鑼灣附近工作,早前突然發現呢間近期火紅的日本omakase🤭以慰勞辛苦工作的自己,所以決定去試下,我點選了壽司定食10件,價錢與出品相符👍🏻食完已經期待緊下次再光顧,中點係師傅熱情招待,就算一個人都唔驚有寂寞,師傅全程細心介紹每一件壽司,喺你面前製作恍如看一場表演咁精彩!壽司定食10貫🍣❥真鯛壽司鯛魚清甜,入面加上葱花 師傅已經調味 連豉油都不用❥赤貝壽司赤貝表面光澤 即開即食 食落肉質爽厚 非常鮮甜❥手釣池魚壽司手釣比網捕池魚更有光澤和彈性 加上薑蓉葱花 魚味濃郁 ❥深海池魚壽司深海池魚王 肉質細緻爽口 味道甜美 三星漬更豐富整個味蕾❥關靖壽司關靖一般以醋醃製 第一次品嚐到新鮮靖魚 份外驚喜 魚帶少許油份 魚鮮濃郁❥醬油漬赤身壽司口感較實在 配上醬油漬 ❥甜蝦四重奏🫶🏻 最愛第一層甜蝦刺身 第二層甜蝦蓉 第三層燒過的蝦膏 再將櫻花蝦磨成粉灑上壽司 一試難忘 好正❥中大拖羅壽司肉質則較為肥美 完全無根狀態 👍🏻❥北海道海膽壽司 🫶🏻 很邪惡 肉質嫩滑清甜 全個口腔充斥着甜味 令人回味無窮❥右口魚邊手卷肉質肥美 塗上醬汁 突顯其鮮味 用脆香紫菜包着吃 入口即溶 係整件右口魚化為油

壽司定食10貫🍣
❥真鯛壽司
鯛魚清甜,入面加上葱花 師傅已經調味 連豉油都不用

❥赤貝壽司

肉質則較為肥美 完全無根狀態 👍🏻

❥北海道海膽壽司 🫶🏻
很邪惡 肉質嫩滑清甜 全個口腔充斥着甜味 令人回味無窮

❥右口魚邊手卷
肉質肥美 塗上醬汁 突顯其鮮味 用脆香紫菜包着吃 入口即溶 係整件右口魚化為油脂消失了 好驚喜 點解可以咁正

❥Signature
先炙燒吞拿魚皮 再利用魚油拌飯 加入拖羅魚蓉 赤身 黃蘿蔔漬 用鱈魚片盛裝 最後灑上天婦羅衣 雖然好飽 但你會忍唔住食

⋯⋯⋯⋯⋯⋯定食包括⋯⋯⋯⋯⋯⋯
🥗沙律:蒜香牛油果 沙律菜 水果茄
🥚茶碗蒸 : 裏面有年糕(好特別👍🏻)銀杏 木耳 柚子皮 魚片
🥘麵豉湯
🍨甜品:柚子雪糕
剛剛病好日本癮起 相約好友食廚師發辦 選上這間銅鑼灣新開不久 風評不錯的舍 藏身商業大廈 木系和風的裝修頗為舒適 今天負責我們檯的是政師傅 貼心又風趣 詳細解釋食材配搭做法 滿足了好奇寶寶 服務熱心 食材是即日飛機貨水準相當高 運氣似乎不錯款式很喜歡 大滿足的一晚 - ◆ 𝐇𝐨𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 舍 ◆ $𝟏𝟗𝟖𝟎 吃了一個星期粥 就放肆一下選最貴這款 足足吃了二十幾道菜 完全是捧著肚子走 其中幾道頗深刻 體現了師傅的創意品味 - ⧫⧫ 漬物 ⧫⧫ ··柚子醋蘿蔔··沖繩苦瓜··牛蒡··木魚花大蒜·· 蘿蔔清爽苦瓜微苦會回甘 朋友甚為欣賞 - ⧫⧫ 前菜 ⧫⧫ ··北海道白粟米··汁煮螺··蟹肉金杯·· 北海道白粟米以牛油輕燒 味道清爽甜美 白螺以竹籤串好 方便把螺肉直接拉出來 特製醬汁咸中帶甜 入味軟腍中帶著螺香 蟹肉金杯 是在杯狀炸皮內加入松葉蟹肉 再混合紅菜頭金菇芝麻等 食感頗為獨特 - ⧫⧫ 季節刺身 ⧫⧫ ·· 左口魚薄切 𝕩 左口魚邊 ·· 魚味較清淡 配竹炭鹽柚子酸汁入口清爽 更喜歡炙燒過的鰭邊位 魚油在口中融化 - ·· 宮城縣獨眼龍真蠔 ·· 飽滿爽口海水金屬味不會太濃 餘
剛剛病好日本癮起 相約好友食廚師發辦

Jo Malone各種產品 香水乳液
漱口水牙線等仲香噴噴好乾淨 超級貼心
2022-08-08
2022-08-13 187 浏览
銅鑼灣omakase 好耐無食Omakase廚師發辦啦,返工咁辛苦點可以唔好好享受人生呢。壽司師傅會係你面前製作,等你食完先再上菜,仲會逐樣介紹反,感覺很慢活~享受人生🥰餐廳環境很傳統日式木系裝修,座位舒適,提供熱茶、濕毛巾,服務質素好好,收碟換碟快。午市經常爆滿,記得卜台啊,另收加一服務費。另外,逢星期三無飛機魚所以休息~晚市好貴,緊係去食反個午餐omakase 啦。舍$980位,有季節刺身和壽司各6件,非常夠食,飽肚前菜有:炸蒜牛油果沙律、柚子汁瑤柱茶碗蒸左口魚薄切拼裙邊好吸睛,撒滿黑炭鹽的左口魚薄切沾點紫蘇花整個酸汁一齊食,火炙裙邊點芥末,清清地唔會膩,好鮮味宮城縣獨眼龍真蠔青檸汁配柚子皮,海水味濃郁活石垣貝刺身仲識郁,清甜爽口,有驚喜北海道活北寄貝煙熏味濃郁,好嫩滑,好惹味慢煮八爪魚🐙配醃製白蘿蔔軟硬適中,調味都恰到好處赤鯥魚 配靜岡縣蕃茄炸蒜配肥美厚切赤鯥魚腩,再食粒蕃茄解膩,正深海池魚腩壽司🍣一啖一件好過癮醋鯖魚壽司白昆布芝麻蔥花配紫蘇葉,好多層次甜蝦四重奏壽司食蝦原本的鮮味,不用沾點豉油芥末,有蝦膏蝦身,櫻花蝦等組合,喜歡大拖羅壽司🍣配上柚子胡椒,肥美甘香北海道根室市花吉
銅鑼灣omakase

晚市好貴,緊係去食反個午餐omakase 啦。舍$980位,有季節刺身壽司各6件,非常夠食,飽肚

前菜有:炸蒜牛油果沙律、柚子汁瑤柱茶碗蒸

左口魚薄切拼裙邊

宮城縣獨眼龍真蠔
青檸汁配柚子皮,海水味濃郁

活石垣貝刺身
仲識郁,清甜爽口,有驚喜

北海道活北寄貝
煙熏味濃郁,好嫩滑,好惹味

慢煮八爪魚🐙配醃製白蘿蔔
軟硬適中,調味都恰到好處

赤鯥魚 配靜岡縣蕃茄
炸蒜配肥美厚切赤鯥魚腩,再食粒蕃茄解膩,正

深海池魚腩壽司🍣
一啖一件好過癮

醋鯖魚壽司
白昆布芝麻蔥花配紫蘇葉,好多層次

甜蝦四重奏壽司

大拖羅壽司🍣
配上柚子胡椒,肥美甘香

北海道根室市花吉馬糞海膽軍艦
香脆紫菜包裏著creamy的甜膽

蔥拖羅薄脆
拖羅蓉千本漬京蔥萬能蔥芝麻特製醬油配鱈魚片,再撒上天婦羅碎,甜甜的脆片,好味

昆布麵豉湯
清清地,暖暖胃☺️

最後配上甜甜的粟子雪糕🍦收尾,正😄

值得一提個女廁好貼心,有dyson 風筒、牙線棒、嗽口水、棉花棒、乳液🧴和香水等,為各位女生提供所需~

服務質素:9/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:9/10
2022-08-11
與好友一起吃日本菜,一起變肥胖,一起成長💓-今次來到鬧市的銅鑼灣區的舍 Homakase吃 Omakase 。老板對餐廳裝橫、餐具以至洗手間的配件是花盡心思。-Omakase分別~舍HK$1980及雪HK$1280。-HK$1280 雪-漬物:用來點綴上菜盤的沖繩苦瓜、柚子蘿蔔、牛蒡、木魚花蒜頭~全部是我至愛前菜:燒北海道白粟米~白粟米平時可以生食, 廚師用牛油燒, 甜味更突出又充滿濃香牛油味-汁煮白螺~白螺放在用鹽堆成的小山丘上,用自家醬汁煮45分鐘, 入口彈牙又鮮甜-蟹肉金杯~外貌像一個燒賣, 香脆杯身,內藏紅菜頭、芝麻、松葉蟹肉。食落去甜甜地,又脆卜卜的感覺-15款壽司:左口魚薄切配柚子酸汁~魚面加柚子皮,不需要點任何豉油及山葵, 吃到原汁原味又好清新感覺活石垣貝~師傅拍一拍肉身後, 還會自己動喔! 其實這個拍打動作, 令肉質即時收縮,趁這個時候享用, 感受到更爽口又鮮甜感覺。-香葱真鯛~師傅放在燒紅的網上燒一燒,吃起來有燒烤味,飯隱藏蔥花,是我喜愛的味道-汁燒北海道活帶子拼紫菜~帶子在醬油漬浸2分鐘,之後燒一燒。與脆口的紫菜及山葵漬一起吃,吃出不一樣感覺-日本九州活赤貝~呈橙紅
與好友一起吃日本菜,一起變肥胖,一起成長💓

餐具以至洗手間的配件是花盡心思。

Omakase分別~舍HK$1980及雪HK$1280。

HK$1280 雪
漬物:
前菜:

15款壽司

日本九州活赤貝~呈橙紅色配, 活赤貝配上青檸汁, 清新又爽口
火炙金目鯛~金目鯛風乾熟成三日,師傅用火燒一燒表皮,咬下去皮是香脆,厚肉身,好滿足的感覺
煙燻鰹魚-鰹魚放上日本空運的禾稈草、土佐醋啫喱。入口有一絲絲的煙燻味道外,還有酸微微的感覺。
花咲蟹軍艦~花咲蟹肉配自身蟹膏,鮮味十足
深海池魚配三升漬~金黃色的外表,引起我注目,三升漬是唐辛子吃起來香且帶微辣
吃到中段,師傅拿了他們自家醃製的味噌牛奶芝士及車打芝士。後者口味噌味較淡,後者越吃越起勁

醬油漬赤身配大葉芝麻碎~赤身脂肪最少,用醬油漬,魚味超濃
甜蝦四重奏~底原隻甜蝦蝦身、第二層甜蝦蓉、第三層燒過蝦頭膏、頂層灑上炒過櫻花蝦磨出來粉未。真是吃到蝦的真正味道
赤鯥魚~白身魚中拖羅, 是最昂貴的魚之一。鮮甜無比

野生拖羅~味道與肉質與養殖,果然是與衆不同
海膽-師傅將新鮮海膽放在的我手背上。啜一口好濃的海水味。可惜我手太少,有些跌在檯上😭
拖羅手卷~師傅叫我留肚吃這款拖羅手卷🤔。首先師傳用火熗不斷燒吞拿魚的脂肪。在紅紅烈火下,吞拿魚的油脂在高處緩緩滴下來。之後師傅將碗內的飯與材料拌勻。用紫菜包好,要馬上吃😆飯內有赤身碎、京蔥、天婦羅麵衣、拖羅蓉、芝麻、萬能葱、吞拿魚魚油、千本漬、特製醬油製成的手卷。真是一款留肚必吃的獨一無二的手卷🤭
鯛魚湯~奶白色的魚湯,呷一口鮮甜無比又沒有腥味。原來用了好多鯛魚長時間熬煮。

紅豆抹茶布朗尼蛋糕,好濃郁抹茶味, 配上綿蜜又不太甜紅豆, 甜品控既我, 一件太小啦。

佐賀蜜柑~無籽的果肉, 肉質纖細又清甜。食完2款甜品, 為這個晚餐畫上美味句號。
2022-08-08
—前幾日係同男朋友拍拖嘅紀念日所以特登book咗間係銅鑼灣嘅omakase 食番個高質嘅dinner嚟慶祝一下先(๑˃̵ᴗ˂̵)上網搵咗好耐食邊間好咁啱見到間係新開嘅日式餐廳膽粗粗咁book嚟試下成餐飯都超級滿意,簡直係大滿足不論係食物嘅質素,員工嘅服務態度甚至乎喺裝修佈置都好有驚喜(๑・̑◡・̑๑)餐廳嘅地理位置並唔難搵就係利園附近嚟到店員第一時間就講得出我哋Booking嘅名都幾surprise,真係好有置身於日本嘅感覺坐低之後店員為我哋介紹佢哋呢度有兩種套餐一個叫【舍】一個叫【雪】【舍】係比較多樣化,有刺身壽司亦都有熱食份量係比較多的【雪】就比較簡單,主要係食壽司佢哋話係比較適合食得唔算好多嘢嘅客人我同男朋友咩都想試吓所以就一人叫咗一個餐嚟食我當然係食雪啦,因為本身都唔算食得好多嘢但係我想講都真係超級超級飽,超滿足( ´ ▽ ` )𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:⧐雪Yuki | $1280↬前菜3點 Apperizer↬壽司15貫 15 Pieces or Sushi↬卷物 Sushi Roll↬湯 Soup↬甜品 Dessert❀ 前菜3點 Apperizer↬北海道白粟米、汁煮白螺、蟹肉金杯我本身唔係

前幾日係同男朋友拍拖嘅紀念日
所以特登book咗間係銅鑼灣嘅omakase
食番個高質嘅dinner嚟慶祝一下先(๑˃̵ᴗ˂̵)

上網搵咗好耐食邊間好
咁啱見到間係新開嘅日式餐廳
膽粗粗咁book嚟試下
成餐飯都超級滿意,簡直係大滿足
不論係食物嘅質素,員工嘅服務態度
甚至乎喺裝修佈置都好有驚喜(๑・̑◡・̑๑)

餐廳嘅地理位置並唔難搵
就係利園附近
嚟到店員第一時間就講得出我哋Booking嘅名
都幾surprise,真係好有置身於日本嘅感覺

坐低之後店員為我哋介紹佢哋呢度有兩種套餐
一個叫【舍】一個叫【雪】
【舍】係比較多樣化,有刺身壽司亦都有熱食
份量係比較多的
【雪】就比較簡單,主要係食壽司
佢哋話係比較適合食得唔算好多嘢嘅客人
我同男朋友咩都想試吓
所以就一人叫咗一個餐嚟食
我當然係食雪啦,因為本身都唔算食得好多嘢
但係我想講都真係超級超級飽,超滿足( ´ ▽ ` )

𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:
↬湯 Soup
甜品 Dessert
前菜3點 Apperizer

❀ 前菜3點 Apperizer
↬北海道白粟米、汁煮白螺、蟹肉金杯
我本身唔係特別鍾意食粟米嘅人
但係佢個粟米真係超級甜,食落唔錯
白螺用咗特製醬汁烹調,味道清甜
最右邊嗰一粒好似燒賣咁嘅係最好食嘅
用香脆嘅外皮包住金菇、蟹肉同埋紅菜頭
味道好夾好香口

↬配料 - 海帶、蒜頭、蘿蔔、牛蒡、芝士

講真其實每一件壽司都真係超級新鮮
而且師傅會為每一種魚類貝類配搭唔同嘅調味
並唔需要再額外點任何豉油
唔單止造型好吸睛,味道都一流
好多時都差啲唔記得相機食先
想直接夾嚟食( ´∀`)
而咁啱得咁橋呢一期嘅海鮮都係我比較鍾意食嘅種類
所以我全部都食得好開心
特別想講一講其中三件壽司
分別係甜蝦四重奏、金目鯛配烏魚子同海膽
甜蝦四重奏

師傅仲特登請咗我哋食佢啲特製嘅芝士
三角形嗰一隻係用咗麵豉去醃製嘅車打芝士
要經過一個半月嘅發酵先整成
另外面頭燒過嘅嗰一隻係用咗
日本白麵豉、赤麵豉同麥麩麵豉去醃製
上菜嘅時候會輕輕用火燒一燒
食落口嗰一浸芝士味真係好難忘
非常之濃郁!
但由於醃製嘅時間比較長
並唔係每一位客人嚟到都會有機會食到
所以我哋真係非常之幸運(〃ω〃)

❀湯Soup

呢個簡直係好睇兼好食
因為就好似喺迪士尼睇煙花表演咁
師傅會用火槍燒吞拿魚嘅魚皮
熱力再加上油分從而製造出火花嘅效果
之後用吞拿魚油脂再加赤身碎、京蔥、千本漬、
能蔥、海苔去撈飯整成手捲
而且師傅好貼心知道我已經食到好飽

呢樣師傅話都係餐廳嘅signture
因為用左12年既鱘魚子
再加埋花紹蟹蟹殼整嘅上湯啫喱再加金箔
配合白蝦同海膽食
味道都非常之出色,而且外觀都好靚!
花紹蟹刺身

仲有一個係花紹蟹刺身
因為佢真係啱啱喺日本空運到香港
另一個師傅喺將隻蟹蒸熟之後
我哋面前慢慢咁拆肉
面頭再配返佢自身嘅蟹膏
好鮮甜美味(´∀`=)

呢一餐真係好完美(〃ω〃)
師傅同店員都好nice
唔單只介紹菜式嘅時候講得好詳細
仲會同我哋講好多日本菜上嘅小知識
成餐飯都有傾有講,食得好開心舒服
佢哋仲請咗我哋飲柚子酒叫泉姬
係一隻好清甜,度數唔高而且冇苦澀味嘅酒
好適合女士飲用
比起我平時飲開嘅真係好唔同
佢真係完全冇咗個陣酒精嘅味道
所以如果唔係飲開酒嘅人好容易就一杯又一杯咁飲醉

最後想講吓佢哋嘅女洗手間真係令我好嘆為觀止
餐廳老闆娘真係一個好貼心嘅人
因為適逢我哋去嗰一日天氣唔好落緊大雨
洗手間居然準備咗Dyson風筒比客吹乾頭髮
然後仲有Jo Malone嘅香水同Handcream可以使用
就連女性用品、漱口水等等都準備得好充足
真係我喺香港去過咁多個洗手間
都未試過有咁仔細嘅設置
非常之難忘同好值得讚賞⁽⁽٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶⁾⁾

如果大家都有日子想慶祝或者食返餐好嘅

環境 ⁵ / ⁵
服務 ⁵ / ⁵
衛生 ⁵ / ⁵
抵食 ⁵ / ⁵

📍 舍 (銅鑼灣)
銅鑼灣邊寧頓街13-15號Biz Aura 3樓
芝士
白蝦海膽杯
花紹蟹刺身
2022-08-07 28 浏览
cwb最緊開左個新既omakase,七夕就去咗食homakase 慶祝七夕情人節。餐廳裝修很廣闊,客人可以欣賞到師傅嘅整作過程之外,都可以睇到食物既製作衛生程度。如果係女士既話,去廁所會好有歡喜既驚喜,不過要自己感受下。經店員介紹完,男既叫左個舍set,女既叫左雪嘅set,最後兩個都食到勁滿足。舍 𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:-⧐北海道白粟米、汁煮白螺、蟹肉金杯⧐左口魚薄切、裙邊⧐宮城產獨眼竜真蠔⧐汁燒北海道帆立貝⧐九州活赤背⧐北海道厚岸海膽魚子蒸蛋⧐白蝦海膽杯⧐花紹蟹刺身⧐千葉縣雌鮑魚⧐灸野生拖羅⧐煙燻鰹魚刺身⧐灸大蝦⧐手釣池魚⧐赤鯥魚壽司⧐甜蝦四重奏⧐野生拖羅壽司⧐北海道根室市紫海膽⧐魚湯⧐拖羅手卷⧐紅豆綠茶蛋糕雪 𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:-↬左口魚薄切配柚子酸汁↬汁燒北海道活帆立貝↬九州活赤背配檸檬汁↬香葱真鯛↬醬油漬赤身↬白蝦配薑蓉↬金目鯛配烏魚子↬石垣貝配青檸汁↬三星漬深海池魚↬煙燻鰹魚配醋蒜蓉啫喱炸大葱絲↬池魚配蔥花薑蓉↬赤鯥魚↬甜蝦四重奏↬野生拖羅壽司↬北海道根室市紫海膽配淡雪鹽↬配料 - 海帶、蒜頭、蘿蔔、牛蒡、芝士◎北海道白粟米好甜,好似雪蓮既味道,蟹肉金杯外層脆卜卜,咬落去兩種口感。◎左口魚薄

舍 𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:-
⧐北海道白粟米、汁煮白螺、蟹肉金杯
⧐左口魚薄切、裙邊

↬甜蝦四重奏
↬野生拖羅壽司
↬北海道根室市紫海膽配淡雪鹽
↬配料 - 海帶、蒜頭、蘿蔔、牛蒡、芝士

◎左口魚薄切、裙邊,蘸柚子酸汁加下wasabi 就可以,簡單得黎又清新
◎宮城產獨眼竜真蠔,好creamy,爽口,海水味唔重。
◎九州活赤背,好爽身,最緊要好新鮮,師傅拍完仲可以見到佢郁。
◎北海道厚岸海膽魚子蒸蛋,海膽配魚子、年糕同蒸蛋,個配搭幾特別,都係特一次見,海膽嘅甜加埋蒸蛋既滑真係好爽。
◎白蝦海膽杯,師傅話係餐廳signture,食得出係特別用心,個搭配都好尊貴,用左12年既鱘魚子加埋花紹蟹蟹殼整嘅上湯啫喱再加金箔,剩係聽到師傅講整嘅過程我都覺得淡淡尊貴。
◎花紹蟹刺身,即蒸係面前即拆,一個字 鮮!
◎千葉縣雌鮑魚,整左三個鐘,好冧身,蘸個干醬食就可以。
◎灸野生拖羅,野生既大拖羅比一般既養殖拖羅貴好多,灸後配以12年鱘魚子加鱈魚片,口感油脂豐富得黎又富有層次感。
◎煙燻鰹魚刺身,用左日本禾稈草,土佐醋蒜蓉啫喱加埋大蔥絲,加埋65%靜剛懸既蕃茄,先食左魚再食水果,簡直係對味蕾既刺激。
◎赤鯥魚壽司,係同喜之次,甘目鯛同等價位既魚,而赤鯥魚係當中最貴既,知我講咩就明🤭,依個一定要盡快食,口感勁鮮甜,不愧係日本人視為刺身中既極品。
◎甜蝦四重奏,師傅話係餐廳signture,可以係當中整作過程睇得出,最底係全隻開邊刺身,尾二層係甜蝦蓉,尾三係燒過既蝦頭膏,最頂係櫻花蝦磨既粉末,襯熱食,感受到個四層次既口感。
◎北海道根室市紫海膽,高橋海膽廠既出產,唔用明礬黎做防腐,用電解水,所以食落去冇平時海膽陣氨味,得返甜同creamy感。
◎拖羅手卷,用吞拿魚皮下脂肪燒出黎既油脂撈既飯加赤身碎、京蔥、千本漬、能蔥、海苔包既手卷,師傅用心燒過之後,油脂出哂黎,味道好濃郁,成件事昇華哂。
◎紅豆抹茶蛋糕,抹茶蛋糕似布朗尼既口感,食完蛋糕先食依個糖度高既佐賀密柑,淡完再甜,食完飲返杯hojicha埋尾消下成餐既油脂就啱啦。

不得不睇佢擺盤既芝士用左白面豉、赤面豉、麥麩麵豉去醃製,再燒,芝士味係特濃!!超鍾意食依舊芝士,食左佢勁多舊,通常我擺盤既野我都係唔食,但今次真係忍唔住...食左叫左佢再加比我...😂
師傅都好細心,佢會問你wasabi食唔食先加,同埋如果覺得手卷太油可以幫你轉鱈魚片。
個女廁真係好特別,可惜我入唔到去,但聽另一半講已經覺得正好grand。

📍 舍 (銅鑼灣)
銅鑼灣邊寧頓街13-15號Biz Aura 3樓
2022-08-04
情人节
2022-08-07 49 浏览
又有一間新開嘅高質日本餐廳 #Omakesa 食過好滿意🎀所以好想推薦給大家~ 地方有空間感,坐得舒服,既有客房,亦有大而成弧形的壽司吧檯,可一覽無遺師傅們的製作過程,亦方便一班客人開派對,當日就有人慶生,氣氛很好~~餐廳的餐具全部都由日本訂製,請以人手製作,獨一無二,十分精緻!漬物有基本的牛蒡蒜頭等等,最特別就有日本沖繩苦瓜,很喜歡!氣氛這麼好,當然要來一杯清酒🍶《 柚子酒(6%酒精) 》 有柚子皮的清香,不死甜,很好喝,大推!今晚我品嘗 《 舍 $1980/ 位 》 +10%svc前菜三點:左: 《 北海道白粟米 》- 十分爽甜~中:《 汁煮白螺 》- 鮮甜彈牙~右: 《 黃金蟹肉杯 》- 裝有紅菜頭 、金菇和蟹肉,脆口又鮮味~刺身:《 左口魚 》 - 味道清甜~《 左口魚角 》- 燒過逼出油份 有脂香~《金目鯛 》- 風乾3日熟成,加左烏魚子粉,不蘸醬汁都夠香口好吃~《 仙台獨眼竜牡蠣 》 肉質肥大滿殼, 爽口清甜, 入口細滑。 《 茶碗蒸 》北海道更新時海膽、白果、年糕、三文魚子、木耳、香菇~~ 加入年糕有日本風味,比一般嘅茶碗蒸特別~《 醬油漬燒帶子 》帶子厚肉彈牙,味道鮮
又有一間新開嘅高質日本餐廳 #Omakesa
食過好滿意🎀所以好想推薦給大家~

漬物有基本的牛蒡蒜頭等等,最特別就有日本沖繩苦瓜,很喜歡!
氣氛這麼好,當然要來一杯清酒🍶
今晚我品嘗 《 舍 $1980/ 位 》 +10%svc
前菜三點:
左: 《 北海道白粟米 》- 十分爽甜~
中:《 汁煮白螺 》- 鮮甜彈牙~
刺身
《 左口魚 》 - 味道清甜~
《 左口魚角 》- 燒過逼出油份 有脂香~
《 仙台獨眼竜牡蠣 》
肉質肥大滿殼, 爽口清甜, 入口細滑。
《 茶碗蒸 》
北海道更新時海膽、白果、年糕、三文魚子、木耳、香菇~~
加入年糕有日本風味,比一般嘅茶碗蒸特別~
《 醬油漬燒帶子 》
帶子厚肉彈牙,味道鮮甜,燒過香口,醬油更能提味~用鮮脆紫菜夾着有口感~
《 海膽白蝦啫喱杯 》
晶瑩剔透的啫喱以花咲蟹的蟹爪和蟹殼做成,入口清新鮮甜,鮮甜的白蝦肉和馬冀海膽更香郁,
而魚子醬有咸香,整體味道豐富,而金箔增添矜貴感。
《 北海道 花咲蟹肉 》
北海道四大名蟹之中,我最喜歡花咲蟹~因為集合了鱈場蟹、松葉蟹和毛蟹的優點~蟹肉飽滿鮮甜,而且蟹膏香濃 ~ 三片黑色的是壓縮而成的鱘魚魚子醬,令賣相加分。
《 軟煮八爪魚🐙柚子胡椒 》
長長的八爪魚腳十分壯觀,還要剛由日本新鮮空運到港,十分期待。
魷魚厚身但十分香軟,用上日本味啉、冰糖及日本醬油等等調味過,味道帶甜中有清茶香,柚子胡椒又能提味。
《 千葉縣雌貝鮑 》 配上 肝醬、牛油、味林
由大隻的鮑魚切出來,鮑魚鮮甜彈口,配上鮑魚肝醬夠香濃,多餘的鮑魚肝醬更可另配壽司飯,都很惹味。
《 煙燻堅魚刺身,土佐醋蒜蓉啫喱 》
堅魚有煙燻香,脂肪少口感爽;
炸大蔥絲香口帶脆,還有65%甜度的靜岡縣水果茄、土佐醋啫喱和海葡萄,酸酸甜甜很清爽。
《 深海池魚 壽司
帶油份,肉質細嫩爽口,配上三星漬增添微辣辛香。
《 赤睦魚 壽司

赤鯥魚的魚身光亮,魚皮滑溜,肉質更是鮮甜爽口,
《 甜蝦四重奏 壽司
開邊的甜蝦中間夾著甜蝦蓉,加上蝦頭膏和再有炒香過櫻花蝦磨成的粉末,入口香郁鮮味。
《 青森 野生大拖羅 》
野生拖羅較一般的矜貴,因與平常飼養的不同,識食更紅潤,肉質更結實,有濃郁魚味。
《 海膽 壽司
用上無防腐質的 「高橋心(無添加)」- 相對馬糞海膽,其甜味較不濃烈,反而鮮中帶清。
《 蝦膏燒蝦 》
燒香蝦頭再用蝦膏炒蝦肉,蝦肉厚身爽彈並帶牛油香,加上本菇, 調味有味增紫菜粉濃味香口。
《 拖羅手卷 》
飯拌入了黃蘿蔔漬碎、大蔥漬碎、天婦羅麵衣碎、赤身肉、拖羅蓉,並有師傅即場燒製的拖羅魚油,
《 𩶘魚魚湯 》
用上六斤魚長時間熬製濃縮而成的湯,當中有洋蔥、甘筍,令湯味更甜又能僻腥。
《 江戶前玉子燒 》
江戶前玉子燒以蝦漿、大和芋、雞蛋等原料製成,口感如蜂蜜蛋糕般鬆軟,製作過程卻完全沒有加入麵粉,味道香甜口感鬆軟。
《 紅豆抹茶蛋糕 + 佐賀柑 》
蛋糕夠抹茶香,紅豆大粒又甜;
佐賀柑果肉多汁香甜可消滯減膩。

服務好、食物又高質,大推!
2022-07-25
2022-08-03 32 浏览
位於銅鑼灣的 舍 @homakase_hk 環境好舒服不論吧枱或包廂 都各有特色🎋餐具美如藝術品午市已座無虛席 幸好有提早訂位 除了廚師發板還有壽司/北海丼/鰻魚/鯖魚/天婦羅定食選擇-壽司定食10貫🍣🔸燒左口魚壽司甘甜魚油緩緩滲出 層次豐富 濃郁甘香 入口即化🔹赤貝壽司外表呈橙紅色帶光澤 食落肉質爽厚 以鮮甜聞名🔸汁燒北海道活帶子火槍微微灼過表面 配山葵漬 保留活帶子的鮮嫩🔹醬油漬赤身壽司含脂量少 口感實在 配以醬油漬和醋飯盡顯赤身獨特的味道 同時又不會太腥 以少量山葵作點綴🔸手釣池魚壽司手釣比網捕池魚更有光澤和彈性 加上薑蓉葱花🔹深海池魚壽司🫶🏻縞鰺乃深海池魚王 於夏季盛產 肉質細緻爽口帶油份 味道甜美 三星漬更起畫龍點睛之效🔸甜蝦四重奏🫶🏻 簡單一件甜蝦刺身 加入甜蝦蓉 和燒過的蝦膏再將櫻花蝦磨成粉灑上壽司 一試難忘 有創意🔹大拖羅壽司相比之下 養殖吞拿魚比野生的脂肪含量較高肉質則較為肥美 若想食野生吞拿魚就要等晚市🔸北海道根室白海膽壽司🫶🏻 紫海膽比馬糞海膽淺色 呈橙黃色 橙中帶白因而又叫作白海膽 肉質嫩滑清甜 水分重🔹右口魚邊手卷第一次試右口魚邊 肉質非常滑 灑上芝麻櫻花蝦塗

位於銅鑼灣的 舍 @homakase_hk 環境好舒服
🥚茶碗蒸:年糕 銀杏 木耳 柚子皮 魚片
🥘麵豉湯:生紫菜 滑子菇 豆腐 葱花
🍨甜品:薑/蕃薯/黑糖雪糕
2022-08-02 19 浏览
星期六,朋友突然吹雞食飯,話想食日本嘢,家下咁嘅時勢,臨急臨忙,名氣店一定唔使諗,唯有去「新餐廳」explore一下。云云新餐廳中,揀咗呢間「舍」,貪個名特別,見d comments都屬好評,就決定同朋友嚟試下。坐低之後,店員為我哋介紹餐單,佢哋晚餐有兩個sets,分別係「舍」-「魚生+壽司」及「雪」-「15貫壽司」。我自己揀咗「雪」,朋友就揀咗「舍」。先來的是前菜三點,分別係粟米、螺、同埋一款餐廳自家制小吃(好特別,但sorry😅唔記得咗個名),為接下來嘅美食揭開序幕😋😋第一件係八爪魚,😮很鮮味,平時我其實好怕食八爪魚的(因為總係覺得冇乜味),呢件真係改變左我對八爪魚嘅睇法。然後係帶子、鯛魚、深海池魚、赤身,4件都非常出色,食得出全部係飛機貨👍🏻 接落嚟輪到貝類壽司(如粒貝、象拔蚌、赤背等等),全屬水準之作!重點推介,剝皮魚他他、小肌、蝦膏甜蝦,真係冇喺其他地方食到咁好味!最後以拖羅、海膽,以及超邪惡拖羅蓉手卷作結尾!大!滿!足!題外話:師傅每件壽司都會為客人講解同提供建議食法,附送的漬物,一見你食晒就即刻再為你添上,十分大方,店員亦相當有禮,絕對是加分位 👍🏻 今次喺冇預備嘅情況下

題外話:師傅每件壽司都會為客人講解同提供建議食法,附送的漬物,一見你食晒就即刻再為你添上,十分大方,店員亦相當有禮,絕對是加分位 👍🏻 今次喺冇預備嘅情況下揀到一間出色嘅餐廳,太開心,已經將餐廳放入我的飯堂之列😬
2022-07-30
2022-08-01 33 浏览
銅鑼灣最夯人氣新店「舍」 @homakase_hk 講求食物新鮮 每日嚴選優質食品🇯🇵由日本直送 以傳統手藝 精心設計各款刺身 壽司供客人享用選用由日本名設計師匠心設計及製作手造餐具更提供專業壽司師傅上門為客人廚師發辦服務·舍· Homakase(午市$980)季節刺身6款🐟▪️左口魚刺身配柚子酸汁甘甜魚油緩緩滲出 可配搭紫蘇葉/花 層次豐富▫️宮城縣獨眼龍真蠔口感清爽 海水味適中 簡單以柚子汁 青檸皮調味▪️石垣貝又稱鳥貝 體積較小 第一次食 肉質甘甜口感厚實▫️汁燒北海道活帶子配山葵漬肉質富彈性 塗上醬汁燒過 加一片香酥紫菜同吃▪️日本稻草煙燻鰹魚煙燻後帶出魚肉的香氣 中心仍半生熟 入口即化創意地配搭靜岡縣水果茄 土佐醋啫喱 炸蔥絲▫️慢煮八爪魚低溫慢煮後口感更軟熟嫩滑 大根也入味鮮甜·壽司6貫🍣▪️地金目鯛壽司比一般金目鯛更矜貴 外皮酥脆 帶獨特甘香魚味▫️深海池魚壽司「冬吃寒鰤,夏吃鰺」夏季的縞鰺脂肪結實相比起油脂香氣濃郁的拖羅 縞鰺則截然不同肉質鮮嫩肥美 脂厚油香💖入口魚油甘香細膩▪️紅旗魚壽司炙燒後油脂多 豐潤綿滑 吃到旗魚特有纖維質感▫️甜蝦四重奏甜蝦配以甜蝦蓉及蝦膏🦐最後灑上櫻花蝦粉一口氣
銅鑼灣最夯人氣新店「舍」 @homakase_hk
講求食物新鮮 每日嚴選優質食品🇯🇵由日本直送
以傳統手藝 精心設計各款刺身 壽司供客人享用
選用由日本名設計師匠心設計及製作手造餐具
更提供專業壽司師傅上門為客人廚師發辦服務
舍· Homakase(午市$980)
季節刺身6款🐟
壽司6貫🍣
▪️地金目鯛壽司
比一般金目鯛更矜貴 外皮酥脆 帶獨特甘香魚味
▫️深海池魚壽司
「冬吃寒鰤,夏吃鰺」夏季的縞鰺脂肪結實
相比起油脂香氣濃郁的拖羅 縞鰺則截然不同
套餐附送🎐
▫️蒜香牛油果沙律
▪️茶碗蒸
▫️麵豉湯
▪️雪糕(薑/蕃薯/黑糖)
2022-07-31 24 浏览
回味一下早前食既omakase 先~😋前菜北海道白粟米、汁煮白螺、蟹肉黃金杯壽司15件右口魚壽司、汁燒北海道活帶子、醬油漬赤身、富山灣白蝦 、地金目鯛、 手釣池魚、石鯛、煙燻鰹魚 、深海池魚、蝦紹蟹、火炙右口魚、赤六魚壽司 、甜蝦四重奏、清心懸野生大拖羅、高橋白海膽壽司🍣上每片魚生都好厚切,配赤醋飯~地金目鯛,皮脆有炙燒油香 ;火炙右口魚,炒乾左櫻花蝦配七彩芝麻,好有有油香 ,入口有種滿瀉出黎既細膩感;甜蝦四重奏,第一層原隻蝦、二甜蝦蓉、三炒過嘅黑頭膏、四炒香咗嘅櫻花蝦磨成嘅粉末,啖啖不同層次口感;高橋白海膽都係海膽疊到好高,一層層,每啖都係海膽既鮮甜~卷物拖羅魚油手卷卷物好好味,師傳即場炙燒魚油,好有油香~入口線線又細膩~湯𩶘魚魚湯,配料甘筍洋葱,熬多個鐘味道香濃又帶點鮮甜甜品紅豆抹茶蛋糕佐賀柑柚子酒6% 酒精 柚子味重 又好新清
回味一下早前食既omakase 先~😋

前菜
北海道白粟米、汁煮白螺、蟹肉黃金杯

壽司15件

壽司🍣上每片魚生都好厚切,配赤醋飯~
地金目鯛,皮脆有炙燒油香 ;

高橋白海膽都係海膽疊到好高,一層層,每啖都係海膽既鮮甜~

卷物
拖羅魚油手卷
卷物好好味,師傳即場炙燒魚油,好有油香~入口線線又細膩~

𩶘魚魚湯,配料甘筍洋葱,熬多個鐘
味道香濃又帶點鮮甜

紅豆抹茶蛋糕