lunch omakashe 雪$450呢間廚師發辦性價比真係超高😝尤其食lunch賣單都係五百幾蚊😍有齊晒前菜🤪蛋😀刺身🤣壽司😆卷物🤣湯等等😊真係物超所值前菜-沙律🥗非常之開胃😜表面一粒粒係炒過嘅蒜蓉😁加咗黑蒜😍同埋蜜糖😅仲有醋浸過😊所以非常之開胃同埋爽口😇茶碗蒸🥚(圖2)入面材料非常之豐富😆啲蛋都非常之滑🤩加上有木耳😍銀杏😗燒年糕😃最正係佢表面嘅芡汁加有小貝柱😍同埋加咗少少新鮮柚子皮😊超清爽刺身🐟(圖3)左上嗰個係間八😎超彈牙😌同魚的鮮甜味🤪最右係厚切池魚🤓表面加咗少少姜和蔥 🤩最左下係鰆魚😜唔係度度有得食😛有少少🤪煙燻味道😍極度肥美😝壽司🍣(圖4-10)1.鰤魚壽司😎原來通常都係秋冬先有得食😛本身已經加豉😍Wasabi😛因為新鮮嘅關係washabi偏甜😜但係有少少辣嘅口感😝非常肥美同重油脂2.中吞拿魚🐟口感好d😙油分多多😝原來係野生魚新鮮到3. 泥漿烏拆🐙加左dd青檸汁😜 超驚喜😛因為入口即溶4. 秋刀魚🐟都係秋冬限定🤣表面加咗蔥 同醬油5. 北海道根室市馬糞海膽🤣冰凍海膽🤩配新鮮紫菜🤪都係入口即溶😜😜😜6.最後係蝦有2款蝦🤪分別係甜蝦同富山灣白蝦🤪🤪兩款蝦嘅口感有啲分別😎所以層
lunch omakashe 雪$450

前菜-沙律🥗

茶碗蒸🥚(圖2)

刺身🐟(圖3)

壽司🍣(圖4-10)

2.中吞拿魚🐟口感好d😙油分多多😝原來係野生魚新鮮到

3. 泥漿烏拆🐙加左dd青檸汁😜 超驚喜😛因為入口即溶

4. 秋刀魚🐟都係秋冬限定🤣表面加咗蔥 同醬油

6.最後係蝦有2款蝦🤪分別係甜蝦同富山灣白蝦🤪🤪兩款蝦嘅口感有啲分別😎所以層次分明🤩整體都係鮮甜同埋爽口

料理-目光魚&南瓜天婦羅(圖9)
呢個天婦羅真係驚為天人🥰🥰首先佢個炸粉非常之薄😚而且新鮮出爐😛熱辣辣😝鬆化嘅口感😀個醬汁都唔簡單😉用左櫻花蝦浸三日再加木魚花😊甜而不膩🤪真係畫龍點睛

卷物-拖羅🐟+$70(圖10)
呢個拖羅要額外再加左$70🤪再加左醃黃瓜😀大蔥😀青蔥😇拖羅粒😌芝麻😚所以個口感都唔錯🧐超新鮮😝😝所以好似同啲魚喺度kiss咁😍同埋食得出啲紫菜都係超新鮮🤪超香脆

加左赤味增😊加白味增😎有新鮮紫菜🤩滑子菇😃日本蔥😇豆腐😍😍非常鮮甜美味

甜品-栗子雪糕
微甜嘅甜品做最後嘅完場😚感覺到有少少栗子蓉😚唔算好甜🥰非常enjoy

ps:我諗食廚師發辦除咗係食食材嘅新鮮🤪同埋個氛圍之外😍同師傅嘅互動都相當有趣😂佢會好認真咁樣解說每一道魚嘅由來🤪同埋對食材嘅認真🙂仲有侍應嘅服務都非常之周到🤪會隨傳隨到😍瘋狂斟茶🤩就算歡送都會90度鞠躬😝所以真係超大享受
🚽(5🌟滿分)
🌟🌟🌟🌟🌟🌟
冇錯你冇睇錯雖然5分係滿分但我比六粒星😂因為真係非常之正個廁所😋乾淨裝修靚不在話下😀佢所有你諗到喺廁所會出現嘅衛生用品都有😝包括有J字頭牌子嘅香水😎一啲基本嘅個人護理用品😚甚至啲d字頭嘅風筒都可以比客人享用😝

2022-10-30 792 浏览
想試下食omakase,但晚巿又太貴。今次搵到間係銅鑼灣鬧市,價錢又平民,又有lunch set既餐廳。一入到餐廳既感覺已經係好舒服,木系裝修既簡約又療癒,食好野之外仲食埋個環境。入主題,叫左個lunch set 「雪 」,先黎前菜沙律夠醒胃,溫泉蛋加配柚子汁好清新。季節刺身3款分別有魴鮄魚爽口彈牙,深海池魚夠肥美,加埋紫蘇花一齊食,臭覺同味覺同時享受。最後一款鯖魚師傅會輕輕燒一燒,帶出番佢既油香。三款刺身都非常新鮮,師傅都會詳細介紹同埋會分享埋點樣食先至好食。然後到壽司6貫,先黎有左口魚作為第一款壽司,味道幾淡口,加埋左口魚鰭邊,都幾有魚油香味。金目鯛魚質比較結實,幾有魚既鮮味。甜蝦三重奏分別有甜蝦,甜蝦剁成既蝦肉蓉,再加上櫻花蝦乾碎,呢款壽司我最喜愛。之後去到秋刀魚,秋刀魚會較腥,但係師傅加上薑蔥減去腥味,以佢嘅薑味好重,中意薑味既岩哂。拖羅唔洗多講都個高級野,見住師傅切緊既時候都流晒口水,唔洗加任何配料,已經食得出去好新鮮肥美,口感一流。最後一道係北海道根室海膽,留意佢既紫菜比一般脆口,所以唔好影咁耐相,如果唔係會影響佢嘅質素,佢嘅海膽係我食過最好食嘅海膽,入口即溶就係呢個感覺。

金目鯛魚質比較結實,幾有魚既鮮味。

料理一品既主角係目光魚天婦羅,炸得唔會好油膩,重點係佢既醬汁,係由櫻花蝦同埋木魚汁浸左4日,個味道好夾。

卷物係干漂卷,主要係冬瓜干整成。湯係赤麵豉加白麵豉,再配新鮮紫菜,熱辣辣好暖胃。甜品試左個最受歡迎既杏仁咖啡雪糕。

如果第一次或者係Omakase新手絕對可以一試,因為價錢夠哂平民,咁嘅價錢對得住咁嘅質素,成個用餐體驗都好好,師傅會用心介紹食物同埋禮儀,又唔會令到你覺得好尷尬。
2022-10-23
2022-10-29 81 浏览
平時想搵一間高質既Omakase, 通常都要book好耐先食到, 咁岩聽講朋友講銅鑼灣有間好出名既Omakase, 低調得黎又極高性價比, 價錢又公道. 今晚就豪一豪佢喇!餐廳裝修主要色木系風格, 好有日本風味, 由出lift行第一步, 感覺好似去左日本餐廳咁, 雖然依家去唔到日本住, 都有種番左鄉下既感覺.今次叫左係佢地Omakase 木🌴既套餐($1380), 包前菜三款, 潰物, 季節刺身5款, 壽司5款, 料理一品, 卷物, 湯同埋甜品. 非常多款式, 而師傅都會好用心介紹每樣食品.非常貼心!漬物有木魚花蒜頭,牛蒡同柚子醋蘿蔔, 酸酸甜甜非常開胃, 作為前菜極佳!前菜: 蕃茄果凍,順菜同豚肉蘆筍卷師傅建議我地由左至右食起, 首先番茄啫喱入口非常順滑, 啫喱唔會太甜, 帶點番茄既酸甜, 非常開胃, 順菜,食落爽口, 豚肉蘆筍卷入口鬆化,有好香既燒豚肉油脂香, 因為有露筍既關係唔會太膩,配搭得當.北海道厚岸市生蠔今次既生蠔係用上北道海既生蠔, 配上燒汁, 蘿蔔蓉同埋青蔥, 蠔肉非常飽滿, 而且極度鮮甜, 口感係偏爽脆, 海水味偏淡既一款蠔. 就算平時唔食蠔既我都好鍾意呢款.伊佐木肉

前菜: 蕃茄果凍,順菜同豚肉蘆筍卷
北海道厚岸市生蠔
伊佐木
肉質非常軟熟, 師傅教我地將面頭既紫蘇花加落去, 再卷住黎食, 食落有好特別既紫蘇花香, 同埋魚脂既香味.
北海道粒貝
爽口彈牙, 而且粒貝真係新鮮, 師傅拍落去仲識郁!
鰤魚刺身
兩片厚切既鰤魚, 口感軟腍爽嫩, 而且油脂感十足, 係出邊比較諗食到呢款刺身. 都幾特別.
秋刀魚刺生
季節限定, 配薑蔥豉油, 肉質肥美, 味道偏濃, 不過同平時食既燒秋刀魚完全兩回事, 呢個細滑好多.
茶碗蒸
用左小貝柱汁同埋柚子皮, 底部有年糕同埋銀杏, 成個茶配蒸好多唔同口感, 每啖都好有驚喜.
壽司五貫
金目鯛
肉質肥美香滑, 鮮甜而且魚皮光滑吸引.

青森縣大拖羅
係用上青森縣野生既大拖羅, 油脂分佈極好, 入口真係即熔, 個種油香包住成個味蕾好豐富.

富山灣白蝦
富山灣特有既白蝦, 呢款壽司入邊有至少15條蝦係包住係入邊, 極度鮮甜

海膽
呢款海膽係我食過最好食既海膽, 用既都係日本貨, 飯混合左海膽, 面頭再加上兩塊海膽, 鮮甜甘甜,好清新唔油膩.

赤鯥魚
師傅呢款魚既價值, 同埋味道, 係全個set 最高既, 配上小小醬油已經食到好強烈既魚鮮味, 呢款魚其實香港都有得買, 不過叫第二個名, 詳情等大家問下師傅!

料理一品
目光魚同南瓜天婦羅
目光魚口感細滑,雖然油炸處理, 不過入邊非常多汁, 完全唔會乾身鞋口, 可以配上櫻花蝦汁或者海鹽, 聽講個櫻花蝦汁佢地都煮左三個鍾, 好特別既味道, 而南瓜天婦羅都好鮮甜. 熱辣辣好好食.

券物
中拖羅細條
每人有三件小卷物, 啖啖都係鮮拖羅蓉, 油香十足, 入口即熔.

特製鮮魚湯
呢個湯係極濃魚味, 呈奶白色,一D都唔腥, 而且骨膠原十足, 加上蔬菜為湯提鮮. 不過師傅就沒透露係用邊款魚去滾. 非常出色!

自家製蕨餅
師傅即叫即整, 蕨餅仲係最暖既, 而且口感極度QQ, 鍾意食麻糬既朋友一定會愛上, 面頭係好香既黃豆粉, 配上紅豆粒同埋黑糖汁,完美!
2022-10-24
2022-10-28 51 浏览
前菜係生菜沙律,入面除左有牛油果,蕃茄仔,青瓜,重點係佢地既秘製醬汁, 炸蒜蓉混合黑醋蜜糖,炸蒜蓉又香又脆, 醬汁酸甜適中, 作為開胃菜, 非常成功咁增加食慾。茶碗蒸🥚入面材料好足, 除左加入木耳,銀杏,小香菇,仲有燒年糕加左入去增加口感, 芡汁由小貝柱淆制而成, 最特別左柚子皮落去。冇諗到茶碗蒸同柚子皮香味係咁夾, 比係出面食到既茶碗蒸多一重層次感。今次季節刺身有三款,包括:青森縣左口魚,北海道響螺同京都青魚。左口魚同青魚表皮烤過, 所以食個時會有淡淡既燒薰味香味十足, 但得一提係同刺身一齊上既紫蘇花,師傅建議除左就咁享用之外, 仲可以放落醬油到, 會令醬油有淡淡花香, 果然紫蘇花好快出到味,有花香既醬油真係第一次食, 同料理既味道提升到另一個層次。壽司六貫🍣,包括:深海池魚壽司、北海道鰤魚壽司、甜蝦壽司、熟成十日中拖羅壽司、秋刀魚壽司、北海道馬糞海膽壽司。每一道魚壽司都食得出食材好新鮮, 拖羅更加係入口即溶, 甜蝦壽司聽落去好普通, 但反而令我最回味既一件, 甜蝦壽司上面加左甜蝦蓉, 口感當然會更加豐富, 今次呢一款甜蝦超級creamy, 作為甜蝦愛好者, 真係要比佢100分。北海

壽司六貫🍣,包括:深海池魚壽司、北海道鰤魚壽司、甜蝦壽司、熟成十日中拖羅壽司、秋刀魚壽司、北海道馬糞海膽壽司。每一道魚壽司都食得出食材好新鮮, 拖羅更加係入口即溶, 甜蝦壽司聽落去好普通, 但反而令我最回味既一件, 甜蝦壽司上面加左甜蝦蓉, 口感當然會更加豐富, 今次呢一款甜蝦超級creamy, 作為甜蝦愛好者, 真係要比佢100分。北海道馬糞海膽味道濃郁又甘甜,係近期食過最鮮甜嘅海膽 。

干飄卷物
干飄由日本葫蘆瓜刨成細絲, 再用糖、鹽、豉油、味醂同油醃製, 師傅好細心, 見到係女士享用會將卷物切細件D, 方便享用。

目干魚南瓜Tempura
醬汁係用左櫻花蝦同木魚浸左三日而成, 目干魚炸到香口但唔油膩, 南瓜可以試下就咁食, 試下食物既原味, 就算唔落任何醬汁或鹽, 都已經好甜, 因為食材夠新解同優質。

🥣麵豉湯係用赤麵豉同白麵豉煮成, 加上日本豆腐,紫菜,滑子菇同蔥,咸淡適中, 飲多D都唔會想飲水。

甜品有雪糕🍨首選大推薑味同杏仁咖啡味, 薑味雪糕一般係市面都比較少見, 絕對值得一試。因為雪糕由牛奶製成, 加埋薑味有D似薑味撞奶, 薑原有微微既辣味變成雪糕, 真係非常正

值得一提既係呢到既薑漬物, 薑漬物其實係比大家每食完一道菜既時候清新一下味蕾,一般食店既薑漬物都會比較酸或辛辣,而呢到既薑漬物係由師傅特別再醋、糖再調過味, 真係食到停唔到口。一間連漬物都咁用心製作既食店, 絕對係值得支持👍🏻
2022-10-27 56 浏览
最中意同朋友發掘新既omakase (雖然最後都係會覺得去開個幾間最正🤣🤣) 今次就同朋友去試試呢間開左業半年嘅 @homakase_hk ! 好有驚喜! Dinner 有幾個set揀 我地兩個都叫左 木 Ki $1,380~ 前菜3點前菜有白蘆筍配蛋黃魚鬆 / 蕃茄果凍 / 水雲醋全部都酸酸甜甜 好岩做前菜 自己就最中意食蕃茄果凍 食落好甜但其實係無額果加糖架!!😳 溫泉蛋雞蛋係以65度既水煮十分鐘製成 個蛋黃好香好流心 灑上柚子碎食落好正🥰 好少係omakase食得呢個菜式 好特別! 季節刺身5款刺身有石蠔 / 鰤魚腩 / 北海道粒貝 / 鰆魚 / 秋刀魚以前唔中意食生蠔 真係食左omakase之後先發覺佢既正 ! 🤣呢個石蠔係來自日本兵庫縣 好肥美好大隻 🤤 再配埋d辣椒蘿蔔蓉柚子酸汁 好提鮮😋 壽司5貫壽司有北海道活帶子 / 金目鯛 / 青森大畑野生大拖羅 / 北海道高橋馬糞海膽 / 黑鯥魚呢個海膽真係驚為天人呀!!!!!! 超清甜 好似未食過d咁清甜既海膽😭😭😭 其他魚都好鮮 但海膽真係贏哂🤣 料理1品係天婦羅料理~天婦羅新鮮炸起 就算影完相都仲係熱辣辣架!🤤 炸皮好薄 😳

前菜3點
前菜有白蘆筍配蛋黃魚鬆 / 蕃茄果凍 / 水雲醋

季節刺身5款

壽司5貫

料理1品
係天婦羅料理~天婦羅新鮮炸起 就算影完相都仲係熱辣辣架!🤤 炸皮好薄 😳 目光魚魚肉白淨嫩滑
仲有我最愛既南瓜 好粉甜 就咁食都已經好好食 但仲可以點埋用櫻花蝦同木魚花製成既汁架😋

卷物
師傅將吞拿魚 紫蘇葉 芝麻 蘿蔔 整成拖羅蓉小卷 好中意紫酥葉既香🤤🤤

魚湯勁濃香魚味! 師傅話係加上洋蔥 甘筍 大葱熬既 如果係冬天飲一定超滿足 🥰

甜品
過左幾個月朋友仲幫我慶祝返生日 好sweet 🥰 師傅仲畫左好得意既kuromi係甜品碟度!
甜品係黃豆粉蕨餅 配十勝紅豆 黑糖漿 師傅話嗜甜既人先要點黑糖漿 點解我點完都覺得唔係超甜🤣 個蕨餅好in un好好食🥰

同埋 個廁所真係超靚超舒服 入面仲有Jo Malone hand cream同香水比你用😍😍

2022-10-27 42 浏览
雪 Yuki 前菜沙律🥗炸黑蒜,加左黑醋蜜糖同自己調校嘅醬汁,清新開胃。溫泉蛋蛋好滑🤗放左小貝柱、柚子皮、木耳、銀杏、燒年糕,好好味😋季節刺身三款伊佐木:加上青檸汁。火焰鯖魚:燒左表面有魚油仲好味。鰤魚:放上柚子胡椒,三款刺身各有特色,款款都好好味。壽司六貫烏賊壽司,好爽口好正。手釣池魚壽司,放上小小蔥花已經令到成件壽司唔同晒。秋刀魚壽司,第一次食到咁好味嘅秋刀魚。大拖羅壽司,真係好鐘意食拖羅個種肥嘅魚油,好好好味😋北海道根室市海膽,只能用鮮甜黎形容👍🏻右口魚邊,燒一燒好香好爽口。料理一品天婦羅目光魚,炸完仲食到魚嘅鮮甜味,醬粉又夠薄身,另一件係炸南瓜,二件都好好味😋有水準。卷物干飄,其實係冬瓜嘅一種,做左卷物就更加清新。湯赤麵豉同白麵豉去煮,加左滑子菇,日本蔥,豆腐,紫菜等。甜品薑味雪糕,食落好似食緊薑汁撞奶嘅感覺,超好味。
雪 Yuki

前菜
沙律🥗炸黑蒜,加左黑醋蜜糖同自己調校嘅醬汁,清新開胃。

溫泉蛋
蛋好滑🤗放左小貝柱、柚子皮、木耳、銀杏、燒年糕,好好味😋

季節刺身三款

壽司六貫
烏賊壽司,好爽口好正。
手釣池魚壽司,放上小小蔥花已經令到成件壽司唔同晒。
秋刀魚壽司,第一次食到咁好味嘅秋刀魚。
大拖羅壽司,真係好鐘意食拖羅個種肥嘅魚油,好好好味😋
北海道根室市海膽,只能用鮮甜黎形容👍🏻
右口魚邊,燒一燒好香好爽口。

料理一品

卷物
干飄,其實係冬瓜嘅一種,做左卷物就更加清新。

赤麵豉同白麵豉去煮,加左滑子菇,日本蔥,豆腐,紫菜等。

甜品
薑味雪糕,食落好似食緊薑汁撞奶嘅感覺,超好味。
午餐
2022-10-27 49 浏览
網上面依家越嚟越多廚師發辦既日式餐廳👨🏻‍🍳都唔知試邊間好,第一次試又想食好啲,體驗哂成個flow但又唔知邊間好❓我會推薦呢間位於銅鑼灣既舍🎍。首先店長品味真係好好,無論係裝修擺設都帶俾人一種高貴雅致既感覺,好Cozy🪴成日覺得去呢啲餐廳會好大壓力,但呢到俾我成個感覺係翻左屋企咁,大家都好nice,一開始都會有少少唔自然,但慢慢感受到大家既熱情同主動教我地點樣品嘗最好🍣好caring。🐒雪Yuki💰$480價錢黎講真係好親民,Lunch Set有4款,入門級都可以同我地一樣揀呢款試試❤️呢個環境同質素係出面真係未必揾到👍🏼。🥗前菜👉🏻沙律(牛油果,秘製醬汁連炒蒜)。🍳温泉蛋。🐟季節刺身3款👉🏻彷彿魚薄片(配刺身花),深海池魚,炙燒鯖魚。🍣壽司6貫👉🏻左口魚配裙邊薄片,金目鯛,開邊甜蝦配甜蝦蓉(on top櫻花蝦粉),秋刀魚,青森大畑拖羅,北海道根室侍海膽。🍤料理一品👉🏻南瓜&目光魚天婦羅。🍱卷物👉🏻乾漂卷(冬瓜乾)。🍲湯麵豉湯(赤+白麵豉)。🍨甜品/咖啡👉🏻栗子味雪糕。成個用餐體驗好好,由前菜到甜品都有店員同店長介紹,有咩唔清楚唔明我地都直接問師傅🤭見到其他人個個都同佢地有講有笑,好融洽

🐒雪Yuki💰$480

🥗前菜
👉🏻沙律(牛油果,秘製醬汁連炒蒜)

🍳温泉蛋

🐟季節刺身3款
👉🏻彷彿魚薄片(配刺身花),深海池魚,炙燒鯖魚

🍣壽司6貫
👉🏻左口魚配裙邊薄片,
金目鯛,開邊甜蝦配甜蝦蓉(on top櫻花蝦粉)
,秋刀魚,
青森大畑拖羅,
北海道根室侍海膽

🍤料理一品
👉🏻南瓜&目光魚天婦羅

🍱卷物
👉🏻乾漂卷(冬瓜乾)

🍲湯
麵豉湯(赤+白麵豉)

🍨甜品/咖啡
👉🏻栗子味雪糕

成個用餐體驗好好,由前菜到甜品都有店員同店長介紹,有咩唔清楚唔明我地都直接問師傅🤭見到其他人個個都同佢地有講有笑,好融洽🏡

如果唔想食廚師發辦,都有2款Set Lunch可以嗌俾小朋友👦🏻當日見到小朋友食緊個個天婦羅烏冬都好吸引👅
2022-10-25 59 浏览
一直都好想食OMAKASE。今次終於同屋企人揀左呢間位於銅鑼灣的OMAKASE 。店內有三款選擇「木」、「雪」、「舍」。今次我地選左「木」$1380店內以木系風格為主, 環境簡約舒適,空間座位舒服。空間感十足,U未形的設計。可以欣賞師傅的刀功。➰漬物➰(木魚花蒜頭、牛蒡)➰前菜3點➰店員細心介紹,由左至右食。擺盤非常精緻,前菜三點包括蕃茄果凍、水葷菜順菜和豚肉蘆筍卷。非常清新爽口甜甜的蕃茄果凍,爽嫩開胃的順菜。豚肉蘆筍卷用上北海道白蘆筍,香口。➰茶碗漬➰好滑好香的蛋味,內有木耳和銀杏,用上柚子皮和小貝柱芡汁。淡淡的清香,最特別的是內有煙韌的燒年糕。➰季節刺身5款➰1. 伊佐木:味度淡淡鮮甜,可沾上柚子酸汁和把紫蘇花的花冧包起一齊食。2. 北海道粒貝:鮮甜爽口,師傅加上清新的青檸汁。3. 鰤魚刺身:肉質鮮甜4. 秋刀魚刺身: 季節性限定,肉質肥美,味道濃郁, 配上醬油和蔥花5. 北海厚岸市生蠔:肉質非常肥美爽口,配上辣椒蘿蔔蓉和柚子酸汁,味道鮮甜清新 口感嫩滑。➰壽司五貫➰1.金目鯛 :肉質嫩而鮮甜2.青森縣大拖羅:油脂甘香,肥厚,非常滿足3.富山灣白蝦 :白蝦非常爽嫩,食落好似食左好多
一直都好想食OMAKASE。

今次終於同屋企人揀左呢間位於銅鑼灣的OMAKASE 。

店內有三款選擇「木」、「雪」、「舍」。

今次我地選左「木」$1380

店內以木系風格為主, 環境簡約舒適,空間座位舒服。

空間感十足,U未形的設計。
可以欣賞師傅的刀功。

➰漬物➰(木魚花蒜頭、牛蒡)

➰前菜3點➰
店員細心介紹,由左至右食。

➰茶碗漬➰
好滑好香的蛋味,內有木耳和銀杏,用上柚子皮和小貝柱芡汁。
淡淡的清香,最特別的是內有煙韌的燒年糕。

➰季節刺身5款➰

2. 北海道粒貝:鮮甜爽口,師傅加上清新的青檸汁。

3. 鰤魚刺身:肉質鮮甜

壽司五貫➰
1.金目鯛 :肉質嫩而鮮甜

2.青森縣大拖羅:油脂甘香,肥厚,非常滿足

3.富山灣白蝦 :白蝦非常爽嫩,食落好似食左好多隻蝦一樣

4.海膽:用上根室的海膽撈飯,再加上北海道馬糞海膽在面,食落非常甜,非常好食

5.赤鯥魚:肉質鮮甜無比,油脂含量豐富,加上用上網燒,非常有日本的味度

➰料理一品➰
麵衣很薄,炸得酥脆。目光魚肉質嫩滑,不油膩,配上外脆內軟的南瓜天婦羅,可配自家製的櫻花汁

➰卷物➰
中吞拿細條,小卷中有滿滿油脂豐盛的中吞拿蓉,食落非常香

➰湯➰
味道非常濃郁,好香的魚味,加入豆腐粒,超口味

甜品

自家製蕨餅 ,非常煙韌,可按自己的喜好加上黑糖漿或甜甜軟軟的紅豆。
2022-10-24
2022-10-25 27 浏览
又一個好同事轉工啦,今日同佢地食farewell lunch揀左呢間係公司附近既樓上鮨店,佢地既lunch menu都好抵食,不過今次「散水飯」就食豪少少啦,叫左最貴既一個Omakase Set前菜前菜係蒜香牛油果沙律,食落好開胃溫泉蛋溫泉蛋好滑溜,上面加左少少柚子皮,口感清新季節刺身3款由淡味食到濃味,北海道帆立貝配上柚子皮調味,好鮮甜,之後就到深海池魚,油份較重,最後食鯖魚,連埋紫蘇葉一齊食就最正壽司10貫左口魚鰤魚池魚秋刀魚 (秋季限定夠哂肥美)北海道馬糞海膽 (超creamy,最正呢個)金目鯛中拖羅 (入口即溶)鰆魚味噌黃金燒蠔用上厚岸蠔,加入白麵豉同醬油調味,好出色卷物卷物可以加$70升級至吞拿魚蓉手卷,加左蔥碎調味,超滿足湯最後飲返碗熱湯暖胃,加左生海苔同菇做配料,唔會太鹹岩哂我甜品甜品可以揀雪糕或咖啡,我就揀左栗子雪糕,好滿足既一餐

前菜
前菜係蒜香牛油果沙律,食落好開胃

溫泉蛋
溫泉蛋好滑溜,上面加左少少柚子皮,口感清新

季節刺身3款

壽司10貫
左口魚

鰤魚

池魚

秋刀魚 (秋季限定夠哂肥美)

北海道馬糞海膽 (超creamy,最正呢個)

金目鯛

中拖羅 (入口即溶)

鰆魚

味噌黃金燒蠔
用上厚岸蠔,加入白麵豉同醬油調味,好出色

卷物可以加$70升級至吞拿魚蓉手卷,加左蔥碎調味,超滿足

最後飲返碗熱湯暖胃,加左生海苔同菇做配料,唔會太鹹岩哂我

甜品
甜品可以揀雪糕或咖啡,我就揀左栗子雪糕,好滿足既一餐
上星期同最鍾意食omakase嘅友人慶祝生日,千挑萬選後揀咗開業半年嘅舍🍣 -🥢木 Ki $1380-.前菜3點師傅以精緻嘅八邊形碟上晒三道前菜,包括白蘆筍配蛋黃魚鬆、蕃茄果凍同水雲醋,全部都酸酸甜甜好開胃🍅.溫泉蛋雞蛋以65度水煮十分鐘製成,蛋黃流心冰涼,灑上柚子碎非常清爽🍳.季節刺身5款刺身分別有日本兵庫縣嘅石蠔、鰤魚腩、北海道粒貝、鰆魚同秋刀魚,肥美嘅生蠔同辣椒蘿蔔蓉柚子酸汁完美結合,鮮味同時充滿層次!另一重點必定係盛產於秋天嘅秋刀魚,個種獨有嘅秋刀魚油脂香令人回味無窮🍂.壽司5貫壽司包括北海道活帶子、金目鯛、青森大畑野生大拖羅、北海道高橋馬糞海膽同黑鯥魚,想講呢個海膽係bellofood近期食過最好味嘅海膽!冇落任何防腐劑嘅海膽清甜冰涼,真係超級高質🤤 而黑鯥魚係我第一次食,帶有濃郁油香~.料理1品師傅為我地安排咗天婦羅料理,天婦羅炸漿薄脆,香口同時保留到食物嘅原味,熟食師傅手藝真係相當了得!目光魚魚肉白淨嫩滑,南瓜外脆內粉甜,點上以櫻花蝦同木魚花製成嘅汁,好味!.卷物師傅將吞拿魚、紫蘇葉、芝麻等材料製成拖羅蓉小卷,爽口得黎味道層次豐富🌿-.湯 魚湯濃郁魚香味,加上洋蔥、甘筍、
🥢木 Ki $1380
.前菜3點

.溫泉蛋

.季節刺身5款

壽司5貫

.料理1品

.卷物
.湯
魚湯濃郁魚香味,加上洋蔥、甘筍、大葱等蔬菜熬煮而成,鮮甜十足🐟

甜品
最後就到甜品環節!煙韌嘅黃豆粉蕨餅配上十勝紅豆同黑糖漿 ,女仔一定鍾意☺️ 必須一讚餐廳可以安排tailor made繪於生日碟上嘅圖案,友人見到個Kuromi圖案超開心,happy🥳

順道一提,見到佢地出咗個期間限定lunch,omakase都只係$380🤩 真心可以一戰!
午市大發現!$480可以係銅鑼灣食到Omakase,刺身、壽司質量都好高質,提供既都係高級空運食材,超滿足!『雪』Yiki $480第一碟以沙律菜作為前菜,最引人開胃係個秘製醬汁,可以食得出沙律菜上既醬汁包括炸蒜、黑醋、蜜糖等既醬汁,配沙律菜酸酸甜甜好開胃,仲有牛油果、青瓜、蕃茄等配搭,帶出一種清新感。茶碗蒸食完凍既開胃前菜,即刻黎個熱辣辣既茶碗蒸,一開蓋就見金黃色雞蛋,內裡滿滿食材,食落好暖胃。季節刺身3款伊佐木:味道淡淡地帶出鮮甜,脂肪豐盈彈牙。鰤魚:其實油甘魚既進化,味道較濃郁,油脂味夠重,食落口感豐滿之餘,仲會有餘韻。(日本人對魚,會從幾公分的幼魚長到成魚的過程中,每增大一點,就會更換一個名字) 火炙鯖魚:將鯖魚皮火炙,令到魚皮脆口又香濃。壽司6貫烏賊:烏賊肉質肥厚,口感會較柔軟,再有師傅既刀功分紋,食落有層次。手釣池魚:味道回韻香濃,特別手釣指捕捉過程中較少令魚身出現瘀血,食落口會鮮味更多,唔會有腥味。秋刀魚:秋天當造既魚類,魚肉好油香!青森縣大畑市大拖羅:意想不到呢個價錢都有肥美香濃既大拖羅食,油香又肥厚,滿滿口感超鍾意!北海道根室市海膽:仲有超邪惡既海膽,而且海膽係根室市
午市大發現!$480可以係銅鑼灣食到Omakase,刺身壽司質量都好高質,提供既都係高級空運食材,超滿足!

『雪』Yiki $480

茶碗蒸

季節刺身3款
伊佐木:味道淡淡地帶出鮮甜,脂肪豐盈彈牙。
火炙鯖魚:將鯖魚皮火炙,令到魚皮脆口又香濃。

壽司6貫

秋刀魚:秋天當造既魚類,魚肉好油香!

北海道根室市海膽:仲有超邪惡既海膽,而且海膽係根室市都非常有名氣,甘味唔腥又夠曬鮮甜。

鰈魚邊 (又稱:右口魚邊) :炙燒過既右口魚魚邊令到油脂湧現,而且魚肉本身唔油造出層次對比!

料理1品
目光魚南瓜天婦羅:天婦羅炸得相當出色,炸粉皮薄香脆,食目光魚仲有魚肉分層既感覺,非常特別!提供沾醬既醬汁仲係櫻花蝦、木魚蝦再浸3日既秘製醬汁,口感濃滑。

卷物
干瓢卷:日本價廉物美既平民美食,餐廳自家製將冬瓜製干,加米飯、紫菜製卷物,相當特別!

白麵豉同赤麵豉製成既湯,暖笠笠做最後既美食,非常滿足。

甜品 或 咖啡
杏仁咖啡雪糕,內裡好多nuts粒。

整體黎講,午市$480仲食到新鮮空運刺身,真材實料。而且師傅都好細心介紹每道美食,店員每個服務都細心到位,由提供毛巾、口罩套至走時幫我禁Lift掣,最後再保持鞠躬送客離開真係好暖心既日本文化!
2022-10-23 21 浏览
朋友帶路食好野以彌補我去不了日本的心情唯有吃好點 幻想自己去了敞旅行位於銅鑼灣的舍日式木系裝修ꕀ舒適得有點家的味道ꔐ木($1380/人)ꔐ前菜ꕤ蕃茄啫喱:酸甜開胃ꕤ順菜 :口感好有趣ꕤ豚肉燒 :捲著北海道白露筍 香口惹味ꔐ溫泉蛋無腥味ꕀ香濃蛋香ꔐ刺身ꕤ兵庫縣石蠔 柚子酸汁出色ꕀ蠔肉好爽嫩ꕤ魴鮄魚 薄切的鮄魚ꕀ沾上酸汁更突顯魚肉鮮甜 :ꕤ煙燻燒鰆魚鰆魚厚切ꕀ帶炙燒的煙熏香魚肉肥美而軟腍 :ꕤ鰤魚 兩片厚切刺身ꕀ腩位同埋中腩位前者油脂感十足ꕀ後者軟腍爽嫩ꕤ秋刀魚刺身 魚味濃郁ꕀ魚脂香氣四溢 :ꔐ一品料理炸到外層香酥的目光魚天婦羅而薄薄的魚肉仍保持嫩滑感ꔐ壽司ꕤ金目鯛壽司魚皮超美的金目鯛肥美而鮮甜的魚肉 ꕤ平目魚壽司炙燒過的平目魚配上左口魚裙邊油脂豐腴ꕀ極討人歡心:ꕤ白蝦壽司晶瑩剔透的白蝦ꕀ非常漿口而極鮮甜:ꕤ大羅拖壽司野山大拖羅ꕀ絕對被攝服的入口即溶感半溶化口感 ꕀ濃郁魚香在口中久久不散ꕤ海膽壽司來自北海道的海膽 濃郁香氣 ꕀ甘甜而肥美:ꔐ卷物拖羅蓉加入醃蘿蔔芝麻製成的小卷簡單但味道層次豐富ꔐ湯 微涼天氣下喝一口鮮甜魚湯 超幸福而美滿:ꔐ甜點手工製的蕨餅ꕀ軟糯彈牙 可以配搭十勝紅豆或黑糖漿
朋友帶路食好野
以彌補我去不了日本的心情
唯有吃好點 幻想自己去了敞旅行
位於銅鑼灣的舍
日式木系裝修ꕀ舒適得有點家的味道

ꔐ木($1380/人)
ꔐ前菜

ꔐ甜點
手工製的蕨餅ꕀ軟糯彈牙
可以配搭十勝紅豆或黑糖漿進食
令風味更為提升
每個月都會同朋友約定去食餐好既今次朋友揀選左呢間位於銅鑼灣的Homakase木系氛圍 · 寫意舒適♡ 木($1380)ꔅ前菜三點蕃茄啫喱|順菜 |風味豚肉燒 蕃茄啫喱酸酸甜甜·非常開胃順菜為水生植物·口感爽嫩豚肉包裹住北海道白露筍 · 幾香口惹味ꔅ溫泉蛋配上店家自家制醬汁·柚子皮口感滑嫩 ·濃稠的蛋黃香氣四溢ꔅ季節刺身五點ꕺ兵庫縣石蠔 用上柚子酸汁|蔥 |蘿蔔蓉調味更能帶出蠔的鮮甜感ꕺ魴鮄透白肉質帶淡粉紅 · 清甜而紮實•ꕺ鰆魚冬天的鰆魚非常肥美炙燒過除了將魚油帶出 · 還令魚肉帶香濃煙熏味ꕺ鰤魚 分別為腩位同中腩部位中腩部分軟爽嫩 而腩位油脂感十足 · 魚脂香在口中久久不散•ꕺ秋刀魚當造的秋刀魚非常肥美肉嫩而富彈性 · 魚香味濃郁•ꔅ一品料理非常出色的目光魚天婦羅炸到外酥內嫩 · 魚肉嫩滑店家自製的櫻花蝦醬汁 · 更帶出其鮮甜感ꔅ壽司五品ꕺ金目鯛白裡透粉的魚肉很討人歡心肉質Q嫩而鮮甜ꕺ平目魚平目魚配上炙燒過的左口魚群邊油脂豐腴 · 果然是我最愛的左口魚.ꕺ富山灣白蝦白蝦爽嫩 · 其漿口感令人滿意 .ꕺ大羅拖來自青森縣野生的大拖羅半溶化的口感 · 恰如其分的油脂香令人非常滿意ꕺ海膽北海

每個月都會同朋友約定去食餐好既
今次朋友揀選左呢間
位於銅鑼灣的Homakase
木系氛圍 · 寫意舒適

♡ 木($1380)
ꔅ前菜三點

加入大蔬菜以增加其鮮甜感
ꔅ甜點
由店家自製的蕨餅 · 配上十勝紅豆及黑糖漿
個人覺得單吃蕨餅已經非常完美

༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ
小小總結:
整個用餐體驗很舒適
師傅非常友善而專業
值得我比一個版面佢
日本庭園風襯托omakase.ᐟ‪‪.ᐟ ( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎ 來到銅鑼灣的舍Homakase真的會讓人感受到日式禪風~🍂餐廳位於銅鑼灣核心地帶 環境鬧中帶靜 窗外種植了樹木讓人可以靜心感受禪意好好讓心靈沈澱休憩~ ◡̈°-/ 食物 Food /-♡ 溫泉蛋♡ 沙律♡ 海苔滑子菇豆腐湯♡ 石門鯛割切刺身♡ 北海道活帶子刺身(配青檸汁和竹炭鹽)♡ 醋鯖魚刺身(配薑蔥)♡ 甜蝦壽司♡ 春魚壽司♡ 秋刀魚壽司♡ 三文魚籽壽司♡ 吞拿魚大拖羅壽司♡ 目光魚壽司♡ 干瓢卷♡ 天婦羅炸物♡ 拖羅紫菜手卷♡ 薑味雪糕♡ 杏仁咖啡雪糕-餐廳用心地設計每一道menu味道從淡入濃菜式賣相很精緻宛如藝術作品般.ᐟ‪‪.ᐟ -溫泉蛋質地滑溜 柔軟細膩用匙羹搯起 有搖搖欲墜的美感海苔滑子菇豆腐湯十分夠熱沙律加入柚子醋和炸蒜 非常開胃.ᐟ‪‪.ᐟ 刺身三切的賣相非常精美先吃石門鯛割切刺身石門鯛油香重 配紫蘇北海道活帶子感覺清新醋鯖魚魚味濃 口感實在~再吃甜蝦、春魚、秋刀魚壽司春魚肉質有質感秋冬出產的秋刀魚非常欣賞甜蝦的多重豐富口感原隻甜蝦上面再有一些甜美的蝦肉灑上櫻花蝦乾粉 蝦香更加濃郁.ᐟ‪‪.ᐟ 三文魚籽粒粒晶
來到銅鑼灣的舍Homakase

♡ 溫泉蛋
♡ 沙律
♡ 海苔滑子菇豆腐湯
♡ 石門鯛割切刺身
♡ 北海道活帶子刺身(配青檸汁和竹炭鹽)
♡ 醋鯖魚刺身(配薑蔥)
♡ 甜蝦壽司

刺身三切的賣相非常精美
先吃石門鯛割切刺身
石門鯛油香重 配紫蘇
北海道活帶子感覺清新
醋鯖魚魚味濃 口感實在~

再吃甜蝦、春魚、秋刀魚壽司
春魚肉質有質感
秋冬出產的秋刀魚
非常欣賞甜蝦的多重豐富口感
原隻甜蝦上面再有一些甜美的蝦肉
灑上櫻花蝦乾粉 蝦香更加濃郁.ᐟ‪‪.ᐟ

三文魚籽粒粒晶瑩剔透
呈明亮、鮮豔的橘色
在舌尖上滲出點點甜香
目光魚肉質嫩滑 腍卻不散~

吞拿魚大拖羅

師傅親自用人手刮出吞拿魚蓉
一口滿滿的油香 加上超脆的紫菜
幸福原來可以很簡單.ᐟ‪‪.ᐟ

甜品是雪糕 有四個味道可以選擇
店員推介薑味、杏仁咖啡味
另外還有栗子、士多啤梨味
薑味薑味十足 增添暖笠笠的感覺

𓆇
喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

銅鑼灣邊寧頓街13-15號Biz Aura 3樓

2022-10-21 20 浏览
🔍 環境到訪了銅鑼灣舍Homakase環境裝修好簡潔優雅!!!餐廳老闆落足心思喺門口放置咗富藝術感嘅石頭裝置同埋用上木系色調配上窗邊嘅樹木真係好靚!!!🤍🔍 服務服務員態度親切友善 👍🏻 會不停斟茶🍵 更加會仔細講解各款食物~😍-❥ ❥ 溫泉蛋超滑超水嫩嘅溫泉蛋!!! 唔洗蘸任何醬料都已經好好食😋❥ ❥ 沙律沙律最特別係有炸蒜同牛油果粒,出面好少會有omakase俾呢類沙律做前菜🫶🏻 加埋青瓜、蕃茄粒同酸汁一齊食,非常惹味又開胃!!!❥ ❥ 刺身▫️石門鯛割切 🧡▫️北海道活帶子配青檸汁和竹炭鹽 🧡▫️醋鯖魚配薑蔥 🧡刺身拼盤放上紫蘇作裝飾,呢個配搭幾靚!!!❥ ❥ 甜蝦壽司 師傅介紹呢個係甜蝦四重奏。聽個名都覺得好勁,絕對係招牌壽司。呢間壽司有幾個層次,有蝦蓉、火炙蝦膏同櫻花蝦碎,再加埋蝦刺身,好豐富!!!❥ ❥ 春魚醬油漬嘅春魚好肥美爽彈!!!❥ ❥ 秋刀魚秋刀魚味道本身帶腥,但師傅處理得好好👍🏻 配埋混入赤醋嘅壽司飯,好好食。❥ ❥ 三文魚籽三文魚籽好大粒!!! 食落去會爆汁✨❥ ❥ 大拖羅大拖羅好肥美可口,❥ ❥ 目光魚魚肉偏軟腍,加入櫻花蝦汁去整好好食!!!❥ ❥ 乾漂卷呢個卷好
🔍 環境

到訪了銅鑼灣舍Homakase
環境裝修好簡潔優雅!!!
餐廳老闆落足心思

❥ ❥ 刺身
▫️石門鯛割切 🧡
▫️北海道活帶子配青檸汁和竹炭鹽 🧡
▫️醋鯖魚配薑蔥 🧡

刺身拼盤放上紫蘇作裝飾,呢個配搭幾靚!!!

❥ ❥ 甜蝦壽司

❥ ❥ 春魚
醬油漬嘅春魚好肥美爽彈!!!

❥ ❥ 秋刀魚

❥ ❥ 三文魚籽
三文魚籽好大粒!!! 食落去會爆汁✨

❥ ❥ 大拖羅
大拖羅好肥美可口,

❥ ❥ 目光魚
魚肉偏軟腍,加入櫻花蝦汁去整好好食!!!

❥ ❥ 乾漂卷
呢個卷好特別,係用醃咗嘅冬瓜片捲成,味道鹹鹹甜甜咁,幾開胃!!

❥ ❥ 天婦羅炸物
炸魚同炸南瓜放得好靚!!! ✨

❥ ❥ 拖羅手卷
入面有拖羅蓉、拖羅碎、日本青蔥、芝麻、醃蘿蔔、豉油,好豐富!!!

❥ ❥ 薑味雪糕
薑味雪糕好特別,之前真係無試過,好清新😆

❥ ❥ 杏仁咖啡雪糕
推介大家試呢個味,咖啡味好香!!!

▫️味道:4.8/5
▪️賣相:5/5