2019-07-11
鮨文一向係元朗區響噹噹嘅Omakase,唔少區內嘅朋友都會特意前來拜訪,當然我同老婆都想拜訪良久了!今次為慶祝我升職加薪,終於book來試一試,晚市都要book一個月後😛店舖外內裝修好似置身日本一樣,簡樸得來不失一份脫俗,店員當然服務到位啦,一進門口已經知我哋貴姓,給人一種上賓嘅感覺😌裏面裝修不算豪華,但正正就係師傅樸實廚藝吸引我們前來,餐牌同樣簡單!兩款分別係$1380和$1980,另外是一些sake同飲品☺咁開心嘅日子我哋就食好啲賀下佢,我哋叫咗$1980🥰🥰廚師發板,原意就係食返當造,時令食材,加上廚師嘅創意和對食材的熟練,精心炮製出別樹一格嘅美食😍黑松露茶碗蒸用上黑松露芬香撲鼻,蛋香配合返黑松露非常匹配!還有珍貴嘅金箔突顯一種高貴🥰日本石斑卷赤海膽日本深海石斑肉質紮實鮮甜,有彈性!配上濃郁嘅海膽令兩者渾為一體👍深海池魚魚皮火炙過更加香,配上日本幼蔥,魚味更加突出鯖魚表面被火炙得焦香令魚油附在魚上,中間藏着姜蓉和日本蔥,口感與眾不同燒香魚配燒汁,七月正係當造季節,所以特別肥美而且香口😍深海沙甸魚簡單用薑蓉蔥花,已經將完美重嘅特性更加帶出日本岩蠔非常飽悶肉質爽口紮實,而且超大隻呢明
咁開心嘅日子我哋就食好啲賀下佢,我哋叫咗$1980🥰🥰
黑松露茶碗蒸
日本石斑卷赤海膽
深海池魚
魚皮火炙過更加香,配上日本幼蔥,魚味更加突出
鯖魚
燒香魚配燒汁,七月正係當造季節,所以特別肥美而且香口😍
深海沙甸魚簡單用薑蓉蔥花,已經將完美重嘅特性更加帶出
日本岩蠔
非常飽悶肉質爽口紮實,而且超大隻呢
明太子青椒仔天婦羅,小小辣的辣椒仔去核加上明太子用天婦羅嘅煮法非常之match
響螺BB第一次食,很特別呢!原來響螺肝藏可以如此鮮甜,而且螺肉非常之紮實!
北海道毛蟹蟹高,非常之濃郁的蟹香味鮮甜味,大大啖擺入口真係有點奢侈🤭
師傅即場為我地開赤貝,赤貝壽司,爽口鮮甜刀功過人,好似隻蝴蝶呢😂
金目鯛壽司
金目鯛,棲息在水深100至800米嘅深海當中肉質細緻鮮味配上柚子胡椒,魚皮稍稍湯過,真係人間美
仲拖羅
魚脂分部相當均勻,入口未去到即溶,但更加有口感如有香充滿成個口腔!
牡丹蝦壽司
鮮甜Jam 口,肉質有彈性,鮮味很久不散
北海道海膽軍艦
份量超級多,師傅建議雙手擺入口,但我還是要分兩口因為海膽份量實在太多了,鮮甜到不行
黑龍魚壽司
面頭加上俄羅斯魚子醬,相當矜貴黑龍與本身非常肥美,兩者混合在一起,絕配
極上海膽壽司
瀧澤嚟㗎😍,師傅話豐州市魚市場拍賣都要三、四千蚊一板,師傅非常大方成座小山般的份量,係食過最鮮甜的😎
大拖加上京蔥,炙燒完部份魚油迫出來魚油香濃
吞拿魚茸手卷,綿滑嘅感覺,當然同樣鮮味啦
再飲埋碗原汁原味嘅魚湯,感覺很紮實
靜岡蜜瓜噴上日本威士忌更能帶出其清甜,長野縣嘅蕃茄非常之甜沒有半點腥味,一解濃郁的鮮魚味
這算是我吃過廚師發板最滿意的一餐,真係不愧受人追捧,真的非同凡響😌