2018-08-25 59 浏览
約左朋友食左個生日飯. 機緣巧合之下搵到麥田廚房入到餐廳,裝修別緻,擺滿著不少玩偶,加上輕快音樂,加埋對的人,成餐飯食得好開心。抬上的仲有講解俄菜流入上海的小故事,十分有趣呀話明上海俄國菜,就當然要試下上海派招牌羅宋湯啦。此彼羅宋湯不同平時西餐的羅宋湯相比,我中意呢間羅宋湯唔只味道夠濃而且內裹有紅菜頭份外清甜,仲有大大舊牛肉,令湯底香味更突出俄式酸凍魚十分醒胃既一道菜面頭鋪著滿滿酸菜魚身一早已經醃製香煎黑毛豬配蘋果汁十分Juicy. 肉質滑滑,因為我真係好怕食到好鞋口既感覺。脂肪比例均等。可加蘋果醬帶出更清新香味。最開心有我最中意既脆脆薯角,薯仔肉好似薯蓉既口感。十分好食 羅勒香草醬帶子炒意粉 帶子肉身超大隻又彈牙厚肉,意粉大大碟,炒得香,加上羅勒葉提昇了味道層次
約左朋友食左個生日飯. 機緣巧合之下搵到麥田廚房

話明上海俄國菜,就當然要試下上海派招牌羅宋湯啦。

俄式酸凍魚

十分醒胃既一道菜
面頭鋪著滿滿酸菜
魚身一早已經醃製

香煎黑毛豬配蘋果汁

可加蘋果醬帶出更清新香味。
最開心有我最中意既脆脆薯角,薯仔肉好似薯蓉既口感。

十分好食

2018-08-25 52 浏览
下雨天最好的活動,當然是行shopping mall,SHOPPING 完就係附近餐廳食左個上海派既俄羅斯菜上海派招牌羅宋湯, 濃郁有致,湯比較厚身,內有椰菜、牛肉塊、洋蔥、紅蘿蔔絲等,酸甜的茄味非常香,俄式酸凍魚, 有香濃的蕃茄味,酸酸地的又爽口的紅蘿蔔絲、配上煮至入口即溶的皮蕃茄溶,俄式串燒牛, 串燒的技法, 令肉外層燒香,感覺很惹味, 口感豐富羅勒香草醬帶子炒意粉, 帶子和羅勒醬真是一個既有鮮味又有清新香味的好配搭, 有著令人著迷的香氣和色澤, 意大利麵煮至彈牙熟度, 煎香帶子, 煎至兩面金黃, 口感Q彈

2018-08-22 77 浏览
上海俄菜@銅鑼灣因為以前俄羅斯戰亂嗰陣,有好多貴族帶埋自己嘅廚師走到上海,所以就衍生咗上海派嘅俄國菜,個背景好傳奇呀 呢度嘅羅宋湯係招牌菜,果然係我飲過最好飲嘅羅宋湯!湯料好足,加咗大量牛肉同蔬菜去煮,同一般罐頭羅宋湯完全無得比。而上海人唔鍾意羅宋湯原本嘅酸味,所以上海派嘅羅宋湯係比較甜㗎Appetizers 有四款,我覺得俄式酸凍魚同俄式雜肉拼盤都特別有異國風情 俄式酸凍魚係開胃嘅冷盤小食,魚柳上鋪滿醃咗嘅蔬菜絲,酸酸哋又有啲蔬菜絲嘅甘甜味道。俄式羊肉串燒配咗好多唔同嘅蔬菜,賣相好 colourful 同健康。一上菜覺得羊肉份量好似唔多,但食落都算大件,而且質素真係好好!羊肉一切開就見到有幾粉嫩,肉味濃郁但完全唔膻!羅勒香草醬帶子炒意粉,簡簡單單已經好好味。帶子煎得恰到好處,個面煎香咗,入面仲係好鮮嫩。意粉有彈性,pesto sauce 拌得好勻循
上海俄菜@銅鑼灣

俄式羊肉串燒

羊肉一切開就見到有幾粉嫩,肉味濃郁但完全唔膻!

羅勒香草醬帶子炒意粉
約了朋友在銅鑼灣晚飯,用找附近功能發現在利園附近的這間俄國菜。曾經是bearbrick迷的我,看到這兒的巨大版bearbrick簡直有如進入博物館,甚至有朝聖的感覺!原來這是一間上海派俄國菜餐廳,看餐牌學懂了很多歴史!朋友飲啤酒,我則飲羅宋湯。不認識俄國菜,但羅宋湯就一定飲過。從餐牌上的資料得知,原來羅宋湯源自烏克蘭,這個濃濃的湯,充滿肉味而且多料,湯入面的牛腩也好味,完全無被煮老。由於對俄國菜實在無認識,細心的店員推介了小食:俄式酸凍魚,很清新!自家製的醃菜偏酸,但與滑滑的魚肉很襯。主菜我點了俄式串燒牛柳,有咬口的厚切牛柳啖啖肉,是「牛有牛味」的代表。朋友則點了羅勒香草醬帶子炒意粉,帶子煎得剛好,意粉的軟硬度也控制得好,絕對推介。

原來這是一間上海派俄國菜餐廳,看餐牌學懂了很多歴史!

酸魚

俄式串燒牛柳

2018-08-16
酸魚
俄式串燒牛柳
  • 招牌羅宋湯
上海派俄羅斯菜, 我未食過, 難得朋友知道銅鑼灣開了一間上海派俄羅斯菜,當然要試試。餐牌有講上海派俄羅斯菜的背景, 相信你們都想知。我在此簡述一下上海派俄羅斯菜的背景。1917年俄羅斯發生戰爭,部分皇室成員連同家中廚子逃亡到上海定居, 後來其食譜流入民間並出此海派俄國菜。上海派招牌羅宋湯這個上海派招牌羅宋湯是餐廳招牌湯, 當然要叫來試。其實我本身對羅宋湯一般,但這個羅宋湯味濃郁, 好好飲。傳統迷你蝦多士這個迷你蝦多士如其名, 真係迷你, 一口一個,而且炸得香脆。俄式串燒牛俄式串燒牛有兩件, 但不算大件, 不過肉質尚算香又不靭。羅勒香草醬帶子炒意粉兩隻帶子夠大隻,輕輕煎過。意粉炒得乾身唔肥膩。

俄式串燒牛

俄式串燒牛有兩件, 但不算大件, 不過肉質尚算香又不靭。

羅勒香草醬帶子炒意粉

兩隻帶子夠大隻,輕輕煎過。意粉炒得乾身唔肥膩。
2018-08-21 102 浏览
這餐廳麥田廚房於邊寧頓街的栢寧頓酒店二樓,是一間食俄羅斯菜的餐廳。餐廳裡面有很多大大細細唔同特式的俄羅斯娃娃和店主私人珍藏的玩具。坐低後,可以見到餐桌上的餐紙,介紹了餐廳創辦人及俄國菜的歷史背景和正宗煮法必試的上海派招牌羅宋湯。上海派招牌羅宋湯,顏色上比較偏紅色,而且這個湯用的材料同樣很多,食到的包括有牛肉粒、薯仔粒、紅蘿蔔、菠菜、紅菜頭等等,以甜菜來烹調這個湯,飲落個湯底都較甜和充滿著濃郁的蕃茄味,很值得試。俄式薄餅,賣相好精緻,以俄式甜味簿餅做底,中層是酸忌廉,上層是矜貴的紅魚子醬,口感酸酸甜甜的,非常開胃。香煎黑毛豬配蘋果汁,成塊豬鞍扒都好大塊,黑毛豬的外皮煎得好香脆,而豬鞍扒肉很鬆軟再加上了蘋果茸,令味道的層次更加昇華,由蘋果的香甜突出了黑毛豬的油香感,簡直是回味無窮! 旁邊的薯角同樣的炸得香脆可口。流心芝士漢堡,成個漢堡份量都好巨型,而且漢堡扒好厚身,當成個包切開一半時,漢堡扒中間的芝士慢慢地便會流出黎,味道的確唔錯。

俄式薄餅

流心芝士漢堡

2018-08-18
俄式薄餅
流心芝士漢堡
1K
2018-08-21 799 浏览
很高興昨晚同榴槤妹去了一間上海派俄羅斯背景的餐廳,名為“麥田廚房”。 餐廳主打上海派俄式fusion菜,必選“上海派招牌羅宋湯”,湯是比較濃稠杰身,材料有蕃茄、椰菜、薯仔、紅椒、青椒、牛腩等精華,更加添了紅菜頭,令湯的味道甜辣交融😋😋。據聞羅宋湯熬製了約36小時,火喉十足,再配上香脆的蒜蓉包更添一份滋味。😘😘👌🏻👌🏻👌🏻前菜是“俄式凍魚”相當有特色,魚柳先醃後煎,淋上酸汁再放涼,酸酸甜甜,非常醒胃。黑椒牛柳絲炒意粉🍝,唔好睇佢普普通通,味道十分好😋😋。牛柳絲肉質嫩滑,黑椒非常惹味,意粉炒得好乾身不油,很香口。榴槤妹說佢之前都有去過俄羅斯,但沒有食過咁好食及濃味嘅俄國菜。職員解說因為菜式加入上海元素,所以跟一般的正宗俄國菜果真味道不同😉😉。最後主菜是“ 熔岩芝士基輔炸雞卷”🐤🧀🌯,廚房將雞肉免治打成膠,之後加入芝士搓成卷狀,蘸滿麵包糠及燕麥炸脆,切開內餡的芝士熔岩隨即湧出來,香噴噴,熱辣辣,全屬於廚師心機菜👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳。味道方面,外脆卜卜,內裡相當多雞肉,肉質很彈牙,芝士濃郁。份量仲大到二人吃不完,非常飽肚。😜😜餐廳環境都好幽靜,四周仲有很多公仔擺設,有俄羅斯娃娃及bearbrick

餐廳環境都好幽靜,四周仲有很多公仔擺設,有俄羅斯娃娃及bearbrick公仔,#bearbrick 迷仲唔嚟食俄菜打打卡😆😆。
  • 俄式凍魚
  • 上海派招牌羅宋湯
  • 基輔炸雞卷
2018-08-20 47 浏览
聽朋友介紹,話呢到有得食俄羅斯菜,所以我就約人試試佢! 原來呢間餐廳係上海派俄國菜,係俄國菜因為俄羅斯內戰而流入上海,演變成上海派俄國菜,相當有趣。所以我地就嗌左上海派招牌羅宋湯,呢個湯好足料,色澤深,味道香濃,帶點微辣,但與平時飲的羅宋湯差唔多,所以大家唔洗驚飲唔慣。跟住我地嗌左個傳統迷你蝦多士,呢個迷你蝦多士相當迷你,味道不錯,我個人幾喜歡佢個伴菜,酸酸的,幾開胃。另外呢個茄汁豬扒飯同一般食到的豬扒飯差唔多,炒飯底,但豬扒大塊厚身,茄汁味濃,味道尚可,唯飯底有點苦。呢個招牌烤羊架真係要重點介紹下,佢個羊架個熟度剛剛好,調味剛剛好,亦唔會太重羊騷味,但卻不失羊肉本身鮮味和香味,外脆內嫩,值得一試!

2018-08-19 56 浏览
今日食的原來係香港的歷史,其實我唔知俄羅斯有咩出名好食,仲要係上海派俄羅斯西餐,更加唔知有咩食,朋友介紹就黎試下但係睇番佢張介紹,上海派俄羅斯西餐,原來係十月革命時,好多人逃難到上海,係上海發展左俄式西餐,再係香港由上海幫羅宋大菜主導所以我睇到餐牌,食d野咪茶餐廳囉😂 黑椒牛柳絲意粉,白汁雞皇飯,原來茶餐廳既西餐,係咁樣變出黎當然仲有好多特色菜啦,叫左幾樣,羅宋湯就已經無理由唔叫啦,明顯無味精,但仍然好濃味,而且可以有紅菜頭,味道比平時飲的更甜蝦多士,同平時食的差不多,但更香脆,蝦味都足,而且食完又唔覺太油招牌基輔雞卷,真係都未食過,用刀慢慢的切開,熱氣不停湧出黎,外脆內嫩唔咸唔濃味又岩岩好,下次可以試下更重口味的芝士雞卷最後都再叫左個牛肉芝士漢堡,食落牛肉漢堡都似手打,一切開入面的芝士就流出黎,好邪惡

2018-08-17 185 浏览
約了一個成幾年冇見嘅老友聚舊,記得他是一個潮人,於是就找了一家比較特別的餐廳同佢食了~俄國菜在香港是比較少見的,大家也懷著好奇和期待的心去食呢餐~~~在邊寧頓街的一間樓上鋪,2F就是了~甫進店就見到ICONIC的俄羅斯套娃~入到去仲見到好多唔同造型嘅潮熊BE@RBRICK我黎得比較早,6點左右就到,所以人唔多,坐得好舒服~ 入面D牆都畫都好靚, 好有俄國特式。坐低就見到張枱墊都係講呢俄國菜嘅由來,原來上海當年有好多俄國菜的高手,所以有今旳今日的海派俄菜~MENU入面都有好多似曾相識的西餐,就是間中有一兩樣比較有俄國特式的,所以不用怕樣樣都未食過唔知食咩好咁~~睇MENU見到呢個雞卷好正呀!睇完呢頁關於羅宋湯的介紹,我覺得一定要試呀!!登登登登~~~!海派羅宋湯~~ 望落好似同平時飲的差唔多,是冇咁杰同埋多料D~~入面好多肉粒呀~~飲落是好香濃的蔬菜同蕃茄味~~由於佢落得都幾多肉,所以個湯嘅味道係好豐富的~!之後就係俄式薄餅了,原來俄羅斯人係好經常食薄餅的,佢地好簡單咁點少少醬落個BLINI就係一餐我地呢個紅魚子醬薄餅就一D都唔簡單,又夠貴氣,又滋味養顏~~\(^o^)/~~然後當然要有

在邊寧頓街的一間樓上鋪,2F就是了~

甫進店就見到ICONIC的俄羅斯套娃~
入到去仲見到好多唔同造型嘅潮熊BE@RBRICK

睇MENU見到呢個雞卷好正呀!

睇完呢頁關於羅宋湯的介紹,我覺得一定要試呀!!

羅宋湯

\(^o^)/~~
魚子醬薄餅

然後當然要有個主食湊下米氣, 想試下地道正宗的俄國牛柳絲飯,睇落個汁的色水好靚呀~~濃度亦適中, 一點都不覺得肥膩呀~
呢個汁超好味, 肉味夠,而且一啲都唔覺得有落味精,應該是用幾種香料和醬汁煮成,至於是邊種材料,我真的唔係太估到,我只能說,真係同出面餐廳食的『俄國牛柳絲』唔同~~呢個牛柳都好鮮嫩可口~
俄國牛柳絲飯

之後就是好期待的芝士熔岩雞卷~~呢個真係一定要試,又特別又超好味!!
芝士熔岩牛油雞卷
食落好有層次,除了入面的邪惡流心芝士外,雞卷肉汁超多,同埋好香牛油味~~
2018-08-14
魚子醬薄餅
俄國牛柳絲飯
芝士熔岩牛油雞卷
2018-08-16 333 浏览
今晚約左弟婦dinner, 想揾D特式D嘅菜式食下!朋友介紹麥田廚房俾我,佢話呢間餐廳係香港少有食上海派俄國菜的餐廳,所以去之前都好期待先先講吓歷史先:1917年俄羅斯發生內戰, 有部分皇室成員連同家中廚子和家僕逃亡到上海定居, 後來其食譜流入民間並繁衍出此海派俄國菜, 當中味道融入了很多上海風味, 上世紀初香港開埠初期, 除廣東派豉油西餐外, 就是這上海幫羅宋大菜主導, 又稱'上海西餐'環境好舒服,微黄的燈光令人好relax充滿俄羅斯特色的裝飾 和擺設隨處可見的俄國娃娃羅宋湯是必選項目,湯料勁多,有蕃茄,洋葱,红菜頭,椰菜,西芹,青椒等,還有煲到好腍嘅牛肉塊,湯入口綿厚,味道仲好濃郁,那種酸酸甜甜又帶有青椒的味道,即時勾起我童年時第一次食西餐飲'紅湯'的回憶,呢種味道和感覺,是市面上其他餐廳俾唔到嘅,勁正蝦多士炸得好鬆脆,一D都唔油腻,蝦肉和多士混為一體,點埋沙律醬一齊食,好好味伴碟的酸菜酸酸的,令人好開胃招牌烤羊架~外脆內軟,肉質嫩滑有咬口,又有D鹹香的味道,那種口感完全唔似食緊羊,原來係醃左一晚後,首先煎左表皮,然後再焗,最後再煎,所以工序繁複,食完在口中還有餘韻,我好喜愛羅勒香
今晚約左弟婦dinner, 想揾D特式D嘅菜式食下!朋
友介紹麥田廚房俾我,佢話呢間餐廳係香港少有食
上海派俄國菜的餐廳,所以去之前都好期待

先先講吓歷史先:

環境好舒服,微黄的燈光令人好relax

充滿俄羅斯特色的裝飾 和擺設

隨處可見的俄國娃娃

羅宋湯是必選項目,湯料勁多,有蕃茄,洋葱,
红菜頭,椰菜,西芹,青椒等,還有煲到好腍嘅
牛肉塊,湯入口綿厚,味道仲好濃郁,那種酸酸甜
甜又帶有青椒的味道,即時勾起我童年時第一次食
西餐飲'紅湯'的回憶,呢種味道和感覺,是市面上
其他餐廳俾唔到嘅,勁正

蝦多士炸得好鬆脆,一D都唔油腻,蝦肉和多士
混為一體,點埋沙律醬一齊食,好好味
伴碟
的酸菜酸酸的,令人好開胃

招牌烤羊架~外脆內軟,肉質嫩滑有咬口,又有D
鹹香的味道,那種口感完全唔似食緊羊,原來係醃
左一晚後,首先煎左表皮,然後再焗,最後再煎,
所以工序繁複,食完在口中還有餘韻,我好喜愛

羅勒香草醬帶子炒意粉~意粉好乾身,一D都唔
油腻,帶有好香的羅勒味

帶子又大粒又鮮甜,好有帶子味,表面煎得微焦,
好香牛油味,好正

餐廳環境整體令人好有異國風情的感覺,連碟子
都好精緻,配襯埋美味的食物,今晚真的很滿意

2018-08-12
  • 羅勒香草醬帶子炒意粉
  • 招牌烤羊架
  • 上海派招牌羅宋湯
  • 蝦多士
1K
今年世界盃剛在俄羅斯舉行,雖然現在已曲終人散,但確實或多或少都會挑起人們對這戰鬥民族的好奇心,不過俄羅斯菜在香港並不常見,難得在銅鑼灣找到這間主打上海派俄羅斯菜的麥田廚房。一入內就見到這幅溫暖和諧的壁畫,裝修帶有前蘇聯工業大國的工業風格,配合柔和燈光,頗有情調,坐得寬敞舒服。俄羅斯套娃進佔店內每個角落,散發俄國民族風情。與此同時又破格地放了不同款式的be@rbrick,盡顯童心的一面。於1917年,俄國10月革命發生後,⼤量俄國人湧入上海,出現很多俄式西餐廳,後來漸漸流入香港,五、六十年代更是香港羅宋大菜餐館的黃金時代,上海派俄羅斯菜將濃烈正宗的俄羅斯菜味道加以改良,還原傳統俄式風味之餘,亦微調菜式味道,更合港人口味。餐牌選擇不少,將在香港碩果僅存的經典海派俄羅斯菜味道,得以發揚光大。上海派招牌羅宋湯 $58招牌菜羅宋湯有口皆碑,一場來到又怎能不點呢?附上一塊蒜蓉多士,新鮮烘焗夠脆口。湯頭濃稠厚身,裡面有番茄、紅椒、青椒、紅菜頭、薯仔及椰菜等大量蔬菜,加上肉質軟腍的牛坑腩,真材實料,比平時的羅宋湯味道較甜,只因這裡是以紅菜頭的清甜中和辣勁。傳統迷你蝦多士 $68迷你size 一口一個,

俄羅斯套娃進佔店內每個角落,散發俄國民族風情。

上海派招牌羅宋湯 $58

傳統迷你蝦多士 $68
迷你size 一口一個,同時享受烘得香脆的多士和蝦的鮮味。
傳統迷你蝦多士

表層炸得金黃脆卜卜,依照傳統做法,把鮮蝦打成蝦膠再炸而成,口感頗彈牙。

流心芝士牛肉漢堡 $108
漢堡包配薯條可說是永垂不朽的經典配搭,這裡就配上懷舊風的曲薯條,炸得份外酥脆。
流心芝士牛肉漢堡

芝麻麵包烘焙出外層輕脆的口感,內裡鬆軟有彈性。
流心芝士牛肉漢堡

可見漢堡扒十分厚肉,相當巨型具份量,口感扎實爽彈,肉汁飽滿。
流心芝士牛肉漢堡

入口已是肉香四溢,牛味濃郁,咬開中間更會湧出流心芝士,芝味無窮。

香煎黑毛豬配蘋果汁、薯角 $228
這碟可說是比想像中更加份量十足,特別是那塊厚切黑毛豬扒甚為大件頭。
香煎黑毛豬配蘋果汁、薯角

平時食到的煎豬扒通常都是又韌又乾,但這裡的黑毛豬扒即使煎至帶有微微焦香,但仍可保持嫩滑多汁,肉質不會過韌,脂香豐腴,發出陣陣油香。
香煎黑毛豬配蘋果汁、薯角

而附上的蘋果醬汁亦有畫龍點睛之效,裡面混合粒粒蘋果和玉桂香氣,酸甜果香中和豬扒本身的肥膩感,齒頰留香,使味道層次感更為豐富。
香煎黑毛豬配蘋果汁、薯角

金黃薯角連着薯皮炸得外層鬆脆,肉心軟綿細密得似薯蓉。
2018-08-11
香煎黑毛豬配蘋果汁、薯角
今天來到銅鑼灣的麥田廚房用膳,一間好的餐廳能夠讓我留下深刻的印象,這家主打上海俄羅斯菜式的餐館 放滿了俄羅斯娃娃和擺設,環境令人十分舒服。時代變遷,潮流亦不斷轉變,時至今日好少搵到傳統羅宋大菜的西餐館,偏偏在銅鑼灣這兒就找到了!有點兒似restaurant and bar,有cocktail,beer,special drink,係飲嘢嘅好地方。我哋叫咗個餐湯、小食和主菜。首先餐廳係牛尾湯,大致上同蕃茄湯冇咩分別,酸酸甜甜幾好飲,牛味好重,必試!小食選了俄式酸凍魚,味道係比較酸,林身的魚的味道反而唔重,鍾意食酸野既朋友唔可以錯過!主菜叫咗兩樣第一樣係羅勒香草醬帶子炒意粉,大致上是水準之作,意粉的軟硬適中,帶子夠曬大粒,好好食。羅勒好香濃最後一樣主菜係俄式串燒牛,食落去啖啖肉,唔會話太熟,肉質軟熟,口感豐富。值得一讚是配有酸汁配生菜和番茄作為伴菜,非常健康。傳統羅宋大菜的西餐館令我印像很難忘,值得再來。

我哋叫咗個餐湯、小食和主菜。

值得一讚是配有酸汁配生菜和番茄作為伴菜,非常健康。

傳統羅宋大菜的西餐館令我印像很難忘,值得再來。
同朋友喺銅鑼灣食飯,今日就揀咗喺酒店嘅餐廳度食,但係佢唔似同酒店直接有關係,不過就係酒店樓層嘅。環境幾有特色,燈光較為浪漫,仲有啲熊仔做主題。餐牌選擇都幾多,我哋就樣樣都試吓啦。上海派招牌羅宋湯羅宋湯喺呢度價錢不算便宜,但係裏面材料十足,除咗多款不同特色的蔬菜之外仲有啲肉,飲落去就唔會咁悶。味道好濃郁,而且香味十足酸酸地,同出面一般罐頭嗰啲好唔同。傳統迷你蝦多士細細件嘅蝦多士,同埋當時兩樣野係混合埋一齊,變相食個多士裏面係實係有啲蝦肉,香脆之餘又好爽口。外皮真係好金黃好靚!招牌烤羊架都係推介之一,個羊七成熟,剛剛好,口感鬆軟,口味唔錯,So味唔太重,裏邊有充足嘅水份。旁邊亦都有啲沙律菜所以整體都幾清新健康。流心芝士牛肉漢堡朋友鍾意食牛肉漢堡,就一於試吓芝士牛肉漢堡,流心芝士味道濃郁芬香,而且牛肉大大嚿鹹香十足,麵包皮亦都保持香脆和鬆軟,裏面還有酸瓜番茄等配料令味道生色不少。旁邊亦有一些薯角熱辣辣又香脆,鍾意食煎炸熱氣野嘅人不能錯過!餐牌 FOR REFERENCE!

環境幾有特色,燈光較為浪漫,仲有啲熊仔做主題。

餐牌選擇都幾多,我哋就樣樣都試吓啦。

流心芝士牛肉漢堡

餐牌 FOR REFERENCE!
2018-08-05 485 浏览
早排睇完俄仔介紹俄羅斯的節目,見介紹說俄菜又酸又凍,的確令我好奇想試試。上網做下功課,來到這家位於銅鑼灣邊寧頓街13-15號2樓的「麥田廚房」。餐廳裝潢佈置很有心思,飾櫃上擺滿了多套俄羅斯娃娃,還有支超巨型香檳,一排玻璃窗,開揚明亮,坐得十分舒適。細看餐廳餐紙介紹, 原來是上海派俄羅斯菜,上面還介紹俄羅斯菜式的歷史和發展等等,店員亦向我們介紹餐廳的幾款招牌。《上海派招牌羅宋湯 $58》見到餐廳的招牌”上海派招牌羅宋湯”當然要試下,湯色澤深紅,入口蕃茄味濃郁,用上不少食材,店員介紹湯底每天先把牛骨、牛腩連同多款材料熬煮15個鐘頭,再加入10多款蔬菜淆製而成,再要到隔日後先賣,難怪口感綿厚,味道濃郁,不是一般羅宋湯可媲美。《傳統迷你蝦多士(6件) $68》蝦多士極酥脆,炸得金黃,裏面的蝦肉彈牙,多一重口感,蘸點沙律醬更美味。《俄式酸凍魚 $78》酸凍魚乃俄國特式小食,魚柳醃煎後放涼,再被自家醃製的酸菜重重包圍。酸菜清酸爽脆,醃製得不錯,比魚柳更加吸引。《俄式串燒羊.雜菜沙律 $230》雜菜沙律中有自家製俄式酸菜,味道討好,有別於一般的沙律味道。串燒羊好大粒又厚身,肉質香嫩,火喉恰到好處六成

《上海派招牌羅宋湯 $58》

《傳統迷你蝦多士(6件) $68》
俄式酸凍魚

《俄式酸凍魚 $78》
俄式串燒羊.雜菜沙律

《俄式串燒羊.雜菜沙律 $230》
串燒羊好大粒又厚身,肉質香嫩,火喉恰到好處六成熟,而且味道香濃入味,切開還保持粉嫩,很喜歡這道菜。

《羅勒香草醬帶子炒意粉 $128》
两隻帶子厚身夠大隻輕煎過,鎖住肉汁令肉質保持嫩滑,意粉炒得比較乾身不油膩,不會粘在一堆,整道意粉充滿羅勒香。
2018-08-03