2019-09-01
番工番得攰都要抖下氣,於是我地幾個中同約出黎食好野!呢間係朋友無意中見到,原本好好奇點解會唔同名😂個晚我地就問下大廚,原來佢地有幾位負責人,而且係會係呢間studio開cooking class,如果大家有興趣都可以去問下開班詳情😂間舖頭離地鐵站好近,天后站過馬路上個樓梯轉右就到。入面其實唔大,大概有三張四人枱,盡頭就有師父下廚嘅地方,大家都可以望到廚師煮野食嘅經過。話說我地有個朋友遲少少到,廚師都專登等埋佢先開始煮,所有過程可以一眼望曬,食材處理至烹調方法都一目了然,都算係我第一次咁樣親眼睇住廚師煮😂見咁難得聚下又食好西,大家都決定開枝酒開心下。呢枝白酒好似係意大利嘅,唔係好識品酒,但我朋友唔多飲得都接受到佢嘅味道,都算易入口。什錦蕃茄玫瑰油醋五顏六色,其實都係蕃茄😂但waiter都同我地講,唔同顏色係代表成熟程度唔同,加上師父秘製嘅醋,的確好開胃!利申先,我自己係唔鍾意食生蕃茄,但佢隻生味唔算好誇張,所以我覺得有埋隻醋,配搭係幾好。初夏凍湯平時熱湯就飲得多,凍湯講真就少有。大廚話呢個湯係由幾種材料mix埋,包括提子、牛油味、青瓜、桃同埋檸檬汁,當時我地仲估緊究竟有邊五種材料😂😂食落
間舖頭離地鐵站好近,天后站過馬路上個樓梯轉右就到。
什錦蕃茄玫瑰油醋
初夏凍湯
平時熱湯就飲得多,凍湯講真就少有。大廚話呢個湯係由幾種材料mix埋,包括提子、牛油味、青瓜、桃同埋檸檬汁,當時我地仲估緊究竟有邊五種材料😂😂食落味道係有好突出嘅青提子味,因為有好多脆脆口感嘅蔬果,所以就會有一粒一粒嘅口感。
香煎刺身帶子伴黑松露
材料主要有帶子同杏鮑菇,呢兩樣食材用香煎處理,旁邊嘅配菜反而係酸酸地,味覺上有好大嘅分別!下面黃色嘅醬汁就係粟米汁,又中和到煎之後嘅油膩感。
香煎西班牙豬鞍扒
綠色嘅醬汁係西蘭花加少許紫菜粉mix埋整成,但我第一下食覺得有少少似綠茶味嘅感覺😂豬鞍扒熟嘅程度啱啱好,而且肥瘦適中,好有咬口亦唔會過老。
精選甜品
其實底層係豆腐花,配薑汁,加咗啲nuts去豐富個口感,配搭係非常唔錯。平時食fine dine成日覺得最後嘅甜品係差啲唔夠完滿,但今餐嘅甜品係真心正!
番完一日工,可以同朋友吹下水,望下大廚整野食,relax下,係幾舒服