2024-06-12 30 瀏覽
突然的約會,當然要食特別的菜式啦,今晚閨密就揀了潮州菜,近銅鑼灣利苑附近🤓我們揀了2款不同套餐「厚菇焗鮑魚」 「厚菇炆海參」😍「厚菇焗鮑魚」 「厚菇炆海參」份量不錯喔!大大鮑魚咬口好好食,仲有花菇超香,海參爽口🥰 不可停口「滷水拼盤」 潮州菜點會少得 「滷水」食物😌 鵝片入味唔鞋口,大腸超好味🤤 就算最低部的豆腐也不會忘記呀🤓「魚露浸花甲」這款菜式好少食到,花甲無沙而且肥美,是冷盤!「汕頭煎蠔烙」 滿滿的蠔餅,是傳統蠔烙,底部是黏黏的😗「潮式炸蝦棗」 新鮮炸出,仲熱口要小心喔!滿滿蝦肉「梅膏拌海蜇」幾特別!有梅子的味道,而且不像平時的海蜇,是比較闊身😂「方魚蠔仔粥」 滿滿蠔仔,加入方魚,香口!備註:🔺灣仔&銅鑼灣有分店,笑死!朋友去左灣仔,朋友我係銅鑼灣呀,快回來😌🔺套餐抵食,可以食到多款食物🔺整體味道不是咸主意,岩我😋
我們揀了2款不同套餐「厚菇焗鮑魚」 「厚菇炆海參」😍

「魚露浸花甲」這款菜式好少食到,花甲無沙而且肥美,是冷盤!
「汕頭煎蠔烙」 滿滿的蠔餅,是傳統蠔烙,底部是黏黏的😗
「潮式炸蝦棗」 新鮮炸出,仲熱口要小心喔!滿滿蝦肉
「方魚蠔仔粥」 滿滿蠔仔,加入方魚,香口!

備註:
🔺套餐抵食,可以食到多款食物
🔺整體味道不是咸主意,岩我😋

2024-06-10 26 瀏覽
正潮樓 正潮樓最近係銅鑼灣近利園開新分店,此店係由經驗豐富國家級潮菜烹飪大師陳澤嘉師傅主理,可以試到係香港好罕有既傳統潮州菜~晚市特價套餐 (價格從$438起)凡惠顧晚市紅燒魚翅 / 紅燒燕窩 / 厚菇焗鮑魚 / 厚菇炆海參套餐 即可從20款的自選菜式當中任意配搭-鵝肉拼鵝肝滷水係潮州菜必食!都唔錯-四選一: 紅燒魚翅 / 紅燒燕窩 / 厚菇焗鮑魚 / 厚菇炆海參我選左厚菇炆海參,係選用豬婆參 加入厚花菇 + 高湯 + 蠔油一齊燉煮,海參嫩滑入味-富貴石榴蟹 aka 封面相係接近失傳既菜式,將新鮮肉蟹蒸熟後拆肉 再用蛋皮包住馬蹄 + 蝦 + 蟹 + 馬蹄等餡料 -玉枕白菜選用豬頸肉 搭配鮮蝦 + 蝦米 + 香菇等 用津白菜葉包住-脆皮酸甜蠔外層炸得金黃酥脆 沾上自家秘製酸甜汁-香炒瑤柱鬆用左日本瑤柱 + 馬蹄 + 韭菜 + 肉鬆一齊炒-梅汁蒸馬友魚傳統潮州菜,個汁唔錯
-欖仁南瓜羹第一次食鹹既南瓜羹-豆醬炒麻葉麻葉炒得鹹香入味-芋頭炒香飯飯粒炒得粒粒分明 入面亦都有唔少芋頭粒 -菜脯炒粿條菜脯鹹配以肉碎、菇粒 加入惹味醬汁一齊炒-桔餅姜薯粿用左潮州潮陽出產既薑薯整成
正潮樓

晚市特價套餐 (價格從$438起)

-鵝肉拼鵝肝

外層炸得金黃酥脆 沾上自家秘製酸甜汁

-香炒瑤柱鬆
用左日本瑤柱 + 馬蹄 + 韭菜 + 肉鬆一齊炒

-梅汁蒸馬友魚
傳統潮州菜,個汁唔錯

-欖仁南瓜羹
第一次食鹹既南瓜羹

-豆醬炒麻葉
麻葉炒得鹹香入味

-芋頭炒香飯
飯粒炒得粒粒分明 入面亦都有唔少芋頭粒

-菜脯炒粿條
菜脯鹹配以肉碎、菇粒 加入惹味醬汁一齊炒

-桔餅姜薯粿
用左潮州潮陽出產既薑薯整成
🌸《正潮樓 • 潮州菜 • 銅鑼灣》📣高質潮州菜再開分店|品味潮菜經典📣-之前食過灣仔個間正潮樓,已經覺得好正,早排見到好多人介紹銅鑼灣新分店,即刻去左幫大家睇下✨ 銅鑼灣正潮樓現正重點推出魚翅、海參、鮑魚及燕窩套餐、下午茶、以及一系列手工菜,今晚就為大家介紹下佢地既招牌菜式‼️GO‼️-🔹滷水鵝肉拼鵝肝滷水菜式係正潮樓既招牌菜之一👍🏻 滷水滷得非常入味,鵝肉非常嫩滑,好易起骨✨ 鵝肝非常之肥美,入口即化,推薦❤️-🔸香炒瑤柱鬆呢道係一道傳統潮州菜,以日本瑤柱為主要食材,同馬啼、韭菜同肉鬆一齊炒,香氣十足,必試🙈-🔹玉枕白菜 (前一天預訂)非常之考工夫既一道菜式,用左豬頸肉,搭配鮮蝦、蝦米和香菇等食材,用津白菜葉包裹住所有食材,再經炆煮同打芡,真係少啲功夫都唔得啊🤯-🔸 脆皮酸甜蠔先將大隻生蠔拎去炸,再淋上酸甜醬,都幾開胃-🔹 紅燒魚翅先將金勾翅發開,再用老雞火腿等對魚翅進行調味,入口味道非常濃郁! -🔸 紅燒燕窩用上三両金絲燕窩,見到滿滿既燕窩舖滿係湯汁上面,畫面極為吸引!飲落口感豐富而且滋補啊!-📍 正潮樓 (銅鑼灣)@bestchiuchow @peony1006 銅鑼灣新寧道8號中國
🌸
《正潮樓 • 潮州菜 • 銅鑼灣》
📣高質潮州菜再開分店|品味潮菜經典📣
🔹滷水鵝肉拼鵝肝

🔸香炒瑤柱鬆

🔹玉枕白菜 (前一天預訂)

🔸 脆皮酸甜蠔
先將大隻生蠔拎去炸,再淋上酸甜醬,都幾開胃

🔹 紅燒魚翅

🔸 紅燒燕窩

📍 正潮樓 (銅鑼灣)
@bestchiuchow @peony1006
銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖
#香港探店 #香港達人 #香港旅遊攻略 #留港消費 #留港 #留港消費振興經濟 #留港旅行 #香港美食 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣必食 #美食推薦 #香港必食 #hkfoodie #正潮樓 #正潮樓銅鑼灣新分店 #潮洲美食 #滷水鵝 #滷水鵝肝 #滷水拼盤 #紅燒魚翅 紅燒燕窩 #玉枕白菜
香港有咁多潮州菜,邊間又係你嘅心頭好?要搵間似樣少少未必多,但銅鑼灣正潮樓就岩哂啦!仲要係新店。餐前先上潮洲特色,工夫茶 🍵 茶品為潮洲鳳凰烏崬單叢茶,產於廣東潮安鳳凰鎮烏崬山,屬於烏龍茶類。帶有濃厚花香味同回甘,耐沖泡,特別消脂解膩提神🫖𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 鵝肝鵝肉拼盤🪿 潮洲菜必點滷鵝,佢地最招牌就係鵝肝鵝肉拼盤。厚厚既鵝同香濃既滷水鵝肉,再加埋真主角滷水豆腐,味道殘留係嘴度一段好長時間都揮之不去 💕✨ 紅燒燕窩、厚菇焗鮑魚又香又濃既紅燒燕窩係少女們美容養顏神器呀!黎到必食!再配埋濃汁鮑魚同香菇,滿口都係滋補既味道👅✨ 玉枕白菜香甜又多汁,白菜包住味道香噴噴既豬肉,色香味俱全 😚✨ 脆皮酸甜蠔整晚最有特色既菜色,相比就咁食蠔,佢地將蠔炸到表面酥脆而完全無破壞入面既口感口感真係出色,炸得啱啱好 🔥✨ 香炒瑤柱鬆用生菜包住瑤柱鬆,仲有馬蹄等等既材料,口感唔錯👍🏻再加少少陳醋,十足潮洲風味。✨ 沙茶牛肉炒粿條潮洲菜主食之中,其中一樣最受到喜愛既菜式一定會係沙茶炒粿條!粿條口感彈牙,牛肉份量超多,芥蘭都特別爽脆!✨ 韭菜餃外觀睇落似粉粿,而入面包住既係韭菜。味道好香,口感煙韌,都

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 鵝肝鵝肉拼盤

✨ 紅燒燕窩、厚菇焗鮑魚

✨ 玉枕白菜

香甜又多汁,白菜包住味道香噴噴既豬肉,色香味俱全 😚

✨ 脆皮酸甜蠔

口感真係出色,炸得啱啱好 🔥

✨ 香炒瑤柱鬆

✨ 沙茶牛肉炒粿條

✨ 韭菜餃

外觀睇落似粉粿,而入面包住既係韭菜。
味道好香,口感煙韌,都係唔錯既菜式。

✨ 福果甜芋泥

芋泥好香濃既芋頭味,香甜唔單調😚
2024-06-05 78 瀏覽
正潮樓銅鑼灣的新店,早前大伙一起光顧了一回,印象良好,特意再來,試試其他 😂😂環境乾淨企理,寛落舒適!開業不久,新簇簇的,感覺良好!入座即送上功夫茶,是潮州菜館的指定動作,給客人醒一醒神,嘆一口靚茶!點了晚市特價套餐 - 紅燒魚翅套餐,每位$598 ,也是為著吃碗翅而到此一行 😂😂紅燒魚翅,滿有期待 😍😍😍😍😍一梳梳的翅針,筷子🥢夾得起,真材實料!湯底鮮濃,用小爐熱著,抵讚!吃魚翅,少不了魚翅撈飯這動作,心理上豪一下吧!😂😂😂😂魚露浸花甲,份量比預期輕,小食多滋味 😂😂花甲剛剛熟,鮮甜唔韌,去半殼,精緻!生醃海蝦,吃生醃海鮮,一定要找信譽良好的餐廳,免生枝節!海蝦吸滿了醬油的味道,加上海蝦肥大新鮮,很出色👍👍👍最後是𣳈頭煎蠔烙,蛋煎得夠香口,蠔仔夠大隻,加點魚露吊出蠔仔鮮味,正!挺不錯的一頓晚餐 🥰🥰🥰
環境乾淨企理,寛落舒適!開業不久,新簇簇的,感覺良好!

紅燒魚翅,滿有期待 😍😍😍😍😍

吃魚翅,少不了魚翅撈飯這動作,心理上豪一下吧!😂😂😂😂

魚露浸花甲,份量比預期輕,小食多滋味 😂😂

花甲剛剛熟,鮮甜唔韌,去半殼,精緻!

生醃海蝦,吃生醃海鮮,一定要找信譽良好的餐廳,免生枝節!

海蝦吸滿了醬油的味道,加上海蝦肥大新鮮,很出色👍👍👍

挺不錯的一頓晚餐 🥰🥰🥰
2024-06-02 37 瀏覽
這間位於銅鑼灣的【正潮樓】,主打潮汕菜,晚市除了單點外,還有套餐供慹,兩個人包了幾款價位的套餐,再配搭地道的潮州小菜。厚菇焗鮑魚鮑魚真是乾鮑發,大隻而且厚肉,炆至入味又夠腍,中間還帶糖芯狀,鮑魚味道濃郁,花菇厚肉且香。滷水拼盤有滷水鵝件、大腸及豬紅,鵝肉有油脂甘香,肉味濃郁,大腸乾淨且有咬口,還有香滑滷豆腐墊底。川椒雞頸肉雞頸肉十分爽脆,慢慢滲出辣味,醬汁十分惹味。方魚蠔仔粥蠔仔每粒都脹卜卜,鮮味十足,加上方魚香味,粥底鮮甜。

厚菇焗鮑魚

滷水拼盤

川椒雞頸肉
雞頸肉十分爽脆,慢慢滲出辣味,醬汁十分惹味。

方魚蠔仔粥
蠔仔每粒都脹卜卜,鮮味十足,加上方魚香味,粥底鮮甜。
灣仔本店已經同屋企人食過幾次,收到風有新店即刻黎試,menu有啲唔同,仲有二人餐。厚菇焗鮑魚軟滑厚肉,鮑魚汁香濃入味,冬菇同鮑魚都有大半個手掌咁大,夠哂體面,性價比一流。滷水拼盤份量十足,好香好入味。 鵝紅滑嘟嘟,鵝片軟腍,食到鵝油甘香。 元蹄水潤幼滑有骨膠原,做得好出色。魚露浸花甲粒粒都大隻飽滿、彈牙鮮甜,食到魚露香味唔會太咸,值得一試。方魚蠔仔粥用料十足,滿滿大大粒蠔仔,仲有唔少方魚粒、肉碎同菜莆,粥底鮮甜,口感豐富。

2024-05-29 28 瀏覽
最近去咗銅鑼灣食潮州菜,呢間餐廳最近做緊晚市優惠套餐,可以揀鮑魚、海參、魚翅等再配兩至三款小菜🫶🏻.我哋揀咗「厚菇焗鮑魚」,鮑魚好大隻又厚身,炆得好稔好入味,花菇都好好食,整體質素非常高🥰.小菜揀咗「潮州炸蝦棗」,炸蝦球入面有好多蝦肉,非常足料,口感彈牙👍🏻👍🏻👍🏻「魚露浸花甲」味道都係非常唔錯,魚露嘅味道令花甲更鮮甜!「菜脯炒粿條」調味唔錯,粿條夠乾身❤️.📍 正潮樓 (銅鑼灣)銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖

📍 正潮樓 (銅鑼灣)
銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖
2024-05-27 24 瀏覽
唔講唔知原來銅鑼灣最近開左間好正既餐廳今次要為大家介紹既係 - 正潮樓正潮樓係位於灣仔謝斐道117-119號富通大廈地下2號舖餐廳其實係第二分店黎佢地主打係食潮州菜為主成個環境好闊落舒適食物個方面 個人大愛佢地個鮑魚佢煮得好淋同埋好入味同埋佢地啲茶都好好飲@bestchiuchow Location : Causeway BayPrice: $250-$300/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
唔講唔知原來銅鑼灣最近開左間好正既餐廳

成個環境好闊落舒適

食物個方面 個人大愛佢地個鮑魚
佢煮得好淋同埋好入味

同埋佢地啲茶都好好飲

@bestchiuchow
Location : Causeway Bay
Price: $250-$300/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10
2024-05-26 47 瀏覽
今日同朋友銅鑼灣行完街就到正潮樓食晚飯。叫左個set兩個要厚菇焗鮑魚套餐,兩個要厚菇炆海参套餐。再加叫左方魚蠔仔粥,滷水拼盤,脆皮九肚魚,汕頭煎蠔烙,港式炸蝦棗。先飲返杯茶醒下神先。厚菇焗鮑魚:鮑魚爽口彈牙,材料新鮮可口,厚菇口感一流。配合埋個汁簡直令菜式更上一層樓。厚菇炆海參:海參炆得入味,爽口彈牙。滷水拼盤包括有鵝肉、豬大腸、豬紅及豆腐:潮州菜必食滷水拼盤。鵝肉肉質好,啖啖肉口感一流。豆腐入味,大腸口感好,鴨血好味道。方魚蠔仔粥:蠔仔大大粒,鮮味可口。脆皮九肚魚:炸得香口,時間岩岩好。九肚魚魚肉鮮嫩可口,加埋蜜糖更美味。汕頭煎蠔烙:蠔仔新鮮多汁鮮味,煎到金黃脆口。港式炸蝦棗:香口,炸到金黃口感好。

厚菇炆海參:海參炆得入味,爽口彈牙。

方魚蠔仔粥:蠔仔大大粒,鮮味可口。

汕頭煎蠔烙:蠔仔新鮮多汁鮮味,煎到金黃脆口。

港式炸蝦棗:香口,炸到金黃口感好。

2024-05-20
2024-05-25 72 瀏覽
這家非常受歡迎的潮州菜館【正 潮 樓】在灣仔店一位難求,最近在銅鑼灣店開設了新分店,由國家級潮菜烹飪大師陳澤嘉師傅,主理最正宗的傳統潮菜!最近推出了非常抵食的晚市套餐,【紅燒魚翅|紅燒燕窩|厚菇焗鮑魚|厚菇炆海參】之中選一款菜式後,便可在餐牌中20道菜內任意配搭,可以選取的菜式數目根據人數而定,eg七位以上就可以選九道菜,人均$438-568(未加一),非常抵食!午市套餐可以享有同樣份量菜式,而且人均再便宜$100!這次吃了【厚菇焗鮑魚】實在令人驚艷!鮑魚煮得非常軟嫩入味,入口像棉花糖一樣溶化;【滷水鵝肉拼鵝肝】,入味之餘調味適中,鵝肝入口即化、鵝肉細嫩無骨;需提前預訂的【富貴石榴蟹】是值得一試的手工菜,將蟹肉和荸薺包進蛋白皮,頂端加上蟹膏做點綴,味道溫和帶鮮味;以新鮮台山蠔製成【脆皮酸甜蠔】,入口帶有濃郁的鮮甜蠔味,酥脆又Juicy;【欖仁南瓜羹】入口順滑,帶有粟米和南瓜的天然甜味,配上香脆帶nutty香的欖仁,口感層次豐富;還有非常有特色的【桔餅姜薯粿】,潮汕特有的姜薯製蓉後帶清甜,粿皮煙韌彈牙薑蒜蓉清甜,加上橙香清新不甜膩➤ 鵝肉拼鵝肝➤ 厚菇焗鮑魚➤ 富貴石榴蟹➤玉枕白菜➤

最近推出了非常抵食的晚市套餐,

➤ 鵝肉拼鵝肝
➤芋頭炒香飯
➤菜脯炒粿條
➤桔餅姜薯粿
2024-05-25 33 瀏覽
成日都食潮州打冷, 有朋友介紹我試呢間係銅鑼灣既<正潮樓> 地點方便, 地鐵站過去5分鐘就到。 一坐底, 就送上熱辣辣既潮州功夫茶開開胃先。 我地叫左個套餐, 有鮑魚有海蔘再加幾個小菜。滷水拼盤-係指定, 無得自己簡拼咩餸, 有滷水鵝片,豬腸, 鴨血, 豆腐墊底。佢呢款滷水係屬於白滷水, 所以顏色偏淺DD, 不過仍然好夠味鵝肉好有肉汁, 唔韌都唔會太咸。豬腸有原度, 煮得夠林, 唔會咬極唔斷咁。其實都唔係好識分係鴨血定豬紅, 結實唔易散, 上面有少少炸蒜粒, 入口好香蒜味, 第一次咁樣配搭, 都唔錯。豆腐正常發揮,大大舊一D都唔孤寒。魚露浸花甲-係我最期待既一味小菜, 個擺盤好吸引。每一粒都好厚肉,最緊要係無沙。同埋個魚露控制得好好, 唔會過咸, 仍然食到蜆既解味。可惜既係個份量太少。厚菇焗鮑魚及厚菇炆海蔘厚菇好厚肉炆口感好豐富得夠入味, 鮑魚輕輕痴牙口感, 而個海蔘炆得夠林之餘仍然保持到輕微爽彈口感, 大廚既廚藝好有功力。幾樣食材都好掛汁而且好入味,果然無令大家失望。汕頭煎蠔烙食潮州野, 點可以唔叫煎蠔餅。OH..唔係, 潮州人係叫煎蠔烙, 大廚好聰明, 無將鴨蛋

滷水拼盤-

魚露浸花甲-

厚菇焗鮑魚及厚菇炆海蔘

汕頭煎蠔烙
食潮州野, 點可以唔叫煎蠔餅。OH..唔係, 潮州人係叫煎蠔烙, 大廚好聰明, 無將鴨蛋溝埋個漿度一齊前, 而係圍住邊林落去,做到個邊脆口得黎好香蛋味,每粒蠔粒都好飽滿,鮮甜,平均分佈係整塊蠔餅,好足料。

潮式炸蝦棗
呢個蝦棗一上台就好香蝦味,個形狀同平時蝦丸一樣, 不過咬入口就完全唔同, 佢唔似平時D麵少蝦丸咁實心,口感會比較散DD,但就明散食得出食原隻蝦打出黎既蝦丸。

梅膏伴海蜇
呢個海蜇好特別,特別大片,相信大家細個都係叫佢做橡根, 大個先海蜇。叫得橡根正因為佢幼身長長一條咁樣, 同橡根一樣。之但係今晚呢碟, 係一片片, 大大片, 中間位置林少少, 邊位就好爽口, 好特別既海蜇。咁好食既海蜇, 好快就比大家清左碟。

方魚蠔仔粥
最後上既方魚蠔仔粥, 大家都話名勒飽勒, 唔洗咁大碗。但食食下, 又係食哂, 而且再添。
蠔仔仍然鮑滿鮮味, 配上肉碎,芹菜,方魚, 所以鮮味都出哂黎。不過我一直都有個不解, 佢明明係個泡飯, 點解會叫粥呢?
-正潮樓 🥢一家主打正宗傳統潮洲菜 開業至今已兩年多既灣仔店最近係銅鑼灣近利園既中國太平大廈第一期開設新分店 同樣係由經驗豐富國家級潮菜烹飪大師陳澤嘉師傅主理裝潢古色古香 門面左右掛著「傳統潮菜」兩大串紅燈籠🔥晚市特價套餐 (價格從$438起)🥢 鵝肉拼鵝肝滷水菜式係呢度既特色菜之一搭配獨特滷汁同點上米醋 鵝肉口感鮮嫩 而鵝肝就甘香鮮味🥢 四選一: 紅燒魚翅 / 紅燒燕窩 / 厚菇焗鮑魚 / 厚菇炆海參+ 紅燒燕窩選用高品質既三両金絲燕窩 係燉煮過程中加入多種珍貴食材 包括老雞 + 豬骨 + 火腿 + 雞肉 + 豬皮等等 令燕窩同湯汁融合 帶出濃郁肉骨風味 係非常足料既味道 口感豐富又滋補+ 厚菇炆海參 選用豬婆參 加入厚花菇 + 高湯 + 蠔油一齊燉煮 吸收晒湯汁既精華 海參嫩滑入味🥢富貴石榴蟹 aka 封面相聽聞呢個係已經失傳左且手藝繁複既菜式將新鮮肉蟹蒸熟後拆肉 再用蛋皮包住馬蹄 + 蝦 + 蟹 + 馬蹄等餡料 整成石榴形狀 並用蟹膏點綴頂部 幾有鮮味🥢玉枕白菜同樣都係做法講究且失傅菜式之一 - 選用豬頸肉 搭配鮮蝦 + 蝦米 + 香菇等食材 包係津白菜葉入面 食落有嚼勁得黎都有
正潮樓 🥢

一家主打正宗傳統潮洲菜 開業至今已兩年多既灣仔店
最近係銅鑼灣近利園既中國太平大廈第一期開設新分店
同樣係由經驗豐富國家級潮菜烹飪大師陳澤嘉師傅主理
裝潢古色古香 門面左右掛著「傳統潮菜」兩大串紅燈籠

🔥晚市特價套餐 (價格從$438起)

🥢 鵝肉拼鵝肝

選用豬頸肉 搭配鮮蝦 + 蝦米 + 香菇等食材
包係津白菜葉入面 食落有嚼勁得黎都有豬肉蝦肉既鮮嫩感
同時都有津白既清爽感 小小一粒但好有層次感

🥢脆皮酸甜蠔
以大大隻新鮮台山蠔為主 外層炸得金黃酥脆 沾上自家秘製酸甜汁 都幾開胃

🥢香炒瑤柱鬆
用左日本瑤柱 + 馬蹄 + 韭菜 + 肉鬆一齊炒 再生菜包住黎食 屬於潮州既生菜包
混合出鮮味滿滿既香氣 同時有清爽口感

🥢梅汁蒸馬友魚
馬友魚肉質細緻 油脂豐富且少刺 配搭梅汁 食落啖啖肉 酸酸甜甜 都幾惹味~

🥢欖仁南瓜羹
第一次食鹹既南瓜羹 質感濃稠 南瓜蓉同欖仁混合均勻 口感綿密順清 健康美味

🥢豆醬炒麻葉
第一次食麻葉 炒得鹹香入味 散發出淡淡的青草香 新鮮稚嫩 冇苦澀味 都幾岩佐飯

🥢芋頭炒香飯
一上碟就芋香味撲鼻 飯粒炒得粒粒分明 入面亦都有唔少芋頭粒 連埋其他配料一齊食 好有嚼口

🥢菜脯炒粿條
菜脯鹹香脆口 配以肉碎、菇粒 加入惹味醬汁一齊炒 較為淡味粿條都掛到少少汁 係幾有潮汕風味

🥢桔餅姜薯粿
特別用左潮州潮陽出產既薑薯整成,口感幼滑細膩 食完口腔仲會有陣陣獨特橙香散發出黎 都幾清新
2024-05-02
2024-05-23 30 瀏覽
是日好友在銅鑼灣正潮樓聚會晚餐 點左套餐,主菜選了厚菇炆海參和厚菇焗鮑魚,另外加5個菜式滷水拼盤,脆皮九肚魚,汕頭煎蠔烙,方魚蠔仔粥,港式炸蝦棗。食住餐前小食飲住功夫茶🫖。花生🫘炒得好香口。厚菇炆海參/鮑魚🍴海參口感好,鮑魚口感同樣好。醬汁配合得好好唔會太搶食物味道。滷水拼盤🥢有鵝肉🦢,豬紅🐖,豬大腸🐖及豆腐。滷水汁完全融入豆腐中,將個汁個靈魂收歸豆腐之內。滷大腸冇平時最驚既豬臭味,豬紅唔會一夾就散。主角鵝肉肉質良好,味道口感都上佳。脆皮九肚魚🐟魚肉嫩滑包含在脆漿炸,保持到外脆內暖。汕頭煎蠔烙🦪煎到岩岩好,蠔仔鮮味。港式炸蝦棗🦐口感味道都充滿好香的蝦味道。方魚蠔仔粥🦪粥入面原粒米,完全就是潮州菜式。蠔仔鮮味融入粥入面。

脆皮九肚魚🐟魚肉嫩滑包含在脆漿炸,保持到外脆內暖。

汕頭煎蠔烙🦪煎到岩岩好,蠔仔鮮味。

港式炸蝦棗🦐口感味道都充滿好香的蝦味道。

2024-05-20
正潮樓本來提供多人享用的小菜、主食,現在特別推出晚市特價套餐,由每位438元厚菇炆海參至568元紅燒魚翅不等,適合小家庭夫妻或情侶享用,單人也能獨享自選菜式三款。看看這厚菇焗鮑魚也太濃厚,顏色真是迷人,厚菇焗鮑魚選料講究,吃起來滿嘴都是焗鮑魚的香氣,配上一大口厚菇,一吃就知主廚功力深厚。厚菇焗鮑魚煮得入味,刀叉切下非常厚實,咬起來一點都不乾硬,相當彈牙,色香味俱全,實在太奢華了。光吃完厚菇焗鮑魚讓我們有夠喜歡,更加期待下一道料理上桌,魚露浸花甲的體型蠻大顆,浸泡魚露整個更鮮美,我大愛邊吸吮花甲,邊吸附魚露,魚露浸花甲甚有傳統風味,又是一道涮嘴的冷盤小食,亦挺開胃。剛炸好的潮式炸蝦棗裡面超級燙,就先分一半讓內裡散熱一下,潮式炸蝦棗塞滿蝦仁,內餡豐厚多汁,外層炸得酥脆,直接吃的時候蝦味十級濃味,咀嚼的過程中蝦的鮮度會慢慢釋放出來,沾一點蜜糖吃更有層次感。方魚蠔仔粥份量比想像中大上不少,一旁有胡椒粉可以使用,蠔仔飽滿鮮甜,重點是嚐出新鮮來,蠔仔粥配上方魚、芹菜、芫荽,鹹鮮味剛好,令人吃得順口,米飯還是保有顆粒感的那種,方魚蠔仔粥整體鹹香甜鮮。