餐廳: 阿翁小館
資訊:

餐廳: 阿翁小館
資訊:

大閘蟹季節,今次來到位於天后既銅鑼灣如心酒店中菜廳淺嚐大閘蟹~ 6道菜既大閘蟹宴$980一位,單是蟹粉翅、遼參、大閘蟹已經物超所值! 坐低先來一壺鐵觀音,店員服務都好好又細心! 生拆大閘蟹粉翅一啖入口蟹粉精華鮮味甘香,濃郁蟹香,味道豐富,翅針柔軟,令人一試難忘! 蔥燒百花釀遼參遼參浸發得大條彈滑,釀入蝦滑兩者彈滑得來味道層次分明,芡汁薄身帶肉味蔥香,口感鮮爽! 原隻江蘇大閘蟹6兩重既蟹公,一打開橙黃蟹膏呈現眼前。 蟹膏creamy滑溜,幼滑香口,蟹肉挺身。生煎薑蔥鹽香雞用薑粒、青蔥最嫩綠部分,每件鹽香雞都煎得皮脆肉滑,薑蔥都浸透雞油唔咸,雞味濃厚。迷你蟹腿荷葉飯蟹腿肉、冬菇粒,啖啖荷葉香氣,飯米粒粒分別。 食完大閘蟹一定要飲薑茶驅寒暖胃~ 最後送上薑茶芝麻湯圓,湯圓軟糯不甜。

坐低先來一壺鐵觀音,店員服務都好好又細心!

生拆大閘蟹粉翅

蔥燒百花釀遼參

原隻江蘇大閘蟹
6兩重既蟹公,一打開橙黃蟹膏呈現眼前。
蟹膏creamy滑溜,幼滑香口,蟹肉挺身。

生煎薑蔥鹽香雞

迷你蟹腿荷葉飯
蟹腿肉、冬菇粒,啖啖荷葉香氣,飯米粒粒分別。

食完大閘蟹一定要飲薑茶驅寒暖胃~
最後送上薑茶芝麻湯圓,湯圓軟糯不甜。
今次間餐廳係如心酒店樓下十分易找 一去到由餐廳門口門口沿途都有服務員帶位 水晶炒官燕就好似高級版嘅賽螃蟹入口每一啖都有蛋白及官燕絲, 十分有驚喜第二道菜需要炆既手工菜式絕對係各界中菜廳最考功力一道菜 ,亦可以話分高下既位,呢到既鮑魚好腍,28頭吉品鮑十分入味 之後呢個餸做法好似中西合璧pizza樣,紅燒魚肚包住蟹肉花膠,舊花膠好厚身魚肉卷鮮嫩滑配搭 味道清新 不過我自己就唔鍾意食芹菜,所以我就一般般另外我都係一個偏食嘅人,值得讚賞竟然芥蘭完全冇苦味,十分爽口一個人食晒成碟菜最後炒飯同甜品作一個結尾,十分滿足
炒官燕
水晶炒官燕就好似高級版嘅賽螃蟹
入口每一啖都有蛋白及官燕絲, 十分有驚喜
香芹蘿蔔海斑卷
魚肉卷鮮嫩滑配搭 味道清新
不過我自己就唔鍾意食芹菜,所以我就一般般
方魚炒芥蘭仔
最後炒飯同甜品作一個結尾,十分滿足
2023-10-12
慶祝紀念
紀念日
炒官燕
香芹蘿蔔海斑卷
  • 廿八頭吉品鮑
2023-10-18 29 瀏覽
又黎到大閘蟹既季節,黎到今年第一餐大閘蟹,今次去左天后如心酒店既阿翁小館。環境寬敞舒適,好整潔我地今次食大閘蟹宴,價錢都幾貼地生拆大閘蟹粉翅超多蟹粉,勁鮮甜,翅都密密麻麻好足料再加少少陳醋中和返個油膩感就perfect蔥燒百花釀遼參海參同平時煮腍左既唔同,比較有咬口,蝦膠好彈牙,成個配搭幾特別原隻江蘇大閘蟹(6兩)主角來了,好大隻好重,蟹公黎,啲膏都好多好鮮甜好好味,即叫即蒸,一上菜係熱到開唔到。生煎薑蔥鹽香雞外皮脆,肉幾嫩,加埋薑蔥食更加惹味迷你蟹腿荷葉飯荷葉飯份量適中,元貝蝦米蟹肉料足,如果用埋蒸籠上就更有風味薑茶芝麻湯圓食完蟹就一定要飲返薑茶,驅一驅寒,連埋芝麻湯圓,又係完滿既一餐

環境寬敞舒適,好整潔
我地今次食大閘蟹宴,價錢都幾貼地

生拆大閘蟹粉翅

蔥燒百花釀遼參

原隻江蘇大閘蟹(6兩)

生煎薑蔥鹽香雞
外皮脆,肉幾嫩,加埋薑蔥食更加惹味

迷你蟹腿荷葉飯
荷葉飯份量適中,元貝蝦米蟹肉料足,如果用埋蒸籠上就更有風味

薑茶芝麻湯圓
2023-10-14 43 瀏覽
有人成日講去食阿翁,而我唔知到究竟有幾特別,喺IG見到有人推薦來呢到食阿翁珍饈宴,價錢唔算平,但好足料又好食,都想同大家介紹吓。相信女士都好鍾意食第一道菜,砂鍋水晶炒宫燕,如果你細食,可能呢個菜你都唔可以食太多,因為實在太飽太大碟,蛋白很多,炒宫燕嘅數目都唔少,第一個感覺已經令你覺得呢個menu好值得推介。我鍾意食鮑魚,呢個28頭吉品鮑伴菜遠,好多人都推介呢度嘅鮑魚好好食,當然溫度炆到啱啱好,最精彩嘅係個鮑魚汁,令條菜都更加美味。珊瑚百花釀花膠嗰種靚,絕對係吸睛同埋打卡嘅作品,最緊要係好好食同埋好大塊。香芹蘿蔔海斑卷個湯底最清甜,魚肉新鮮夠爽夠實,雖然夏天食蘿蔔通常都麻麻哋,但係呢個蘿蔔就好甜美。招牌脆皮炸子雞,熱辣辣而又好嫩,雞件好好食。方魚炒芥蘭仔,方魚香味夠。鮑魚汁瑤柱炒飯嘅餸仲多過飯咁滯,就算放咗一陣,佢嘅溫度都係好熱。凍金瓜布甸同千層棗皇糕都表現不錯,為今晚留咗個好印象。

招牌脆皮炸子雞,熱辣辣而又好嫩,雞件好好食。

方魚炒芥蘭仔,方魚香味夠。

凍金瓜布甸同千層棗皇糕都表現不錯,為今晚留咗個好印象。
2023-10-14 40 瀏覽
知道家人鍾意食粵菜想同家人食好啲?梗係要去返啲酒店級嘅中菜館今次我哋就去到位於北角的銅鑼灣如心酒店地庫這一間高級米芝蓮星級酒店食府 ⬇️ 「 #阿翁小館 」 @阿翁小館一去到環境非常舒適而且裝修別有氣派格調我哋二人就被安排坐大大張嘅四人枱位置其後職員奉上茗茶滾水一邊飲啖茶一邊揀嘢食❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨兩個人散叫又食得唔多款式不過見到呢一個套餐價值$780/位的《 阿翁經典名饌套餐 》Ah Yung Culinary Classics Set Menu每位皆有前菜、主食及甜品七款美食品嚐又唔使諗到頭都爆而且食完覺得性價比都好高呢❣️❤️【 #蟹肉竹笙燴花膠 】裏面嘅材料非常充足當中包括滿滿鮮味的蟹肉又爽又多汁嘅竹笙以及非常養顏的花膠好適合我哋咁貪靚嘅女士們飲用🖤️【 #川汁脆皮釀遼參 】估唔到遼參都可以咁食新鮮即叫即炸嘅金黃色外皮包裹着營養價值極高的遼參皮薄呈灰黑色的遼參體壁肥厚、肉質細糯口感非常爽滑💛️【 #生炆老虎班頭腩 】老虎班頭腩煲一打開已經香氣撩人令人不禁胃口大開真的是超香喔每一件頭腩肉厚、魚味鮮美而且帶點香脆的皮及爽脆肉質還有裏面的五花腩肉令
知道家人鍾意食粵菜
想同家人食好啲?
梗係要去返啲酒店級嘅中菜館

兩個人散叫又食得唔多款式
不過見到呢一個套餐
價值$780/位的
《 阿翁經典名饌套餐 》
每位皆有前菜、主食及甜品七款美食品嚐
又唔使諗到頭都爆

💛️【 #生炆老虎班頭腩 】

老虎班頭腩煲一打開已經香氣撩人
令人不禁胃口大開
真的是超香喔
每一件頭腩肉厚、魚味鮮美
而且帶點香脆的皮及爽脆肉質

💜️【 #咋喳 】
這一款茶樓的傳統中式糖水
已經流傳半個世紀了
意思即是雜雜乜都有
有紅豆、綠豆及西米等
富多重口感而且有益美味

🧡️【 #精選美點雙輝 】

雙輝即是南瓜布甸及合桃酥
我就最喜歡南瓜布甸綿綿的口感
每一啖都散發着香濃的南瓜味道
亦為呢一餐咁豐盛嘅中菜畫上了句號。
2023-10-13 63 瀏覽
有時你以為要拜訪一間出名嘅中餐廳,一定要成大班人去,咁又唔一定嘅。上次你記得我寫過家全七福你都知道有時餐廳都會有啲signature menu俾你食到佢所有出名嘅菜式,今晚呢間阿翁小館又係要介紹下。呢個阿翁珍饈宴,你可以試到餐廳大部份出名嘅菜式,價錢無上次家全七福咁平,但又唔算太貴,平時淨係食嗰幾個名菜都已經差唔多價錢,又係一個認識餐廳嘅最好機會。前菜砂鍋水晶炒官燕嚇死人,炒蛋白同官燕都多到一個點,真係未試過前菜都已經食到半飽,官燕嘅甜美加炒到勁滑同勁靚嘅蛋白,好完美。來到阿翁,當然要食靚嘅鮑魚,28頭吉品鮑伴菜遠,鮑魚當然係重點,但我覺得佢最正係佢個醬汁,可惜佢嘅餐牌冇得送一個撈麵,相信鮑魚撈粗再加醬汁應該係最完美嘅配搭,餐廳應該考慮吓加呢個item。每次食呢個珊瑚百花釀花膠,又大塊又厚身嘅花膠,真係要用刀叉切先至好味,而且佢嘅外層釀左好新鮮嘅蝦肉,呢個同吉品鮑一樣一定要食,而家好容易食飽你。你以為係普通魚,但香芹蘿蔔海斑卷其實加咗唔少心思,魚肉鮮甜,加咗蘿蔔之後嘅湯更加甜到入心,呢個就好似幫你清洗一下味蕾咁。食得出佢嘅鑊氣同火侯就有招牌脆皮炸子雞,炸得好靚,而且雞肉係好鮮嫩。方魚炒

方魚炒芥蘭仔同鮑魚汁瑤柱炒飯,前者係個咁靚嘅menu相對冇咁特別,後者嘅瑤柱炒飯就真係炒得粒粒靚。

甜品有凍金瓜布甸同千層棗皇糕,又係非常熱鬧的甜品組合,個人喜歡棗皇糕的甜度,絕對食到中式師傅對甜品嘅堅持同細緻。

如果你未去過呢間餐廳食飯,$1680一位絕對係你認識呢間餐廳嘅好機會,聽講都係限定時間,要試就快。
2023-10-10 44 瀏覽
每逢大時大節,屋企都會煮阿翁鮑魚😍。吃罐頭吃過好多次,不過從未去餐廳吃過。最近生意不錯,便去阿翁小廚獎勵自己啦😋。 餐廳在如心酒店𥚃面,環境寬敞又舒服。晚市有兩個套餐,難得來到,就試珍饈宴啦!每位$1680,有9道菜,好飽呀! 砂窩水晶炒官燕 官燕好補,用蟹肉蛋白炒,好鮮美! 28頭吉品鮑伴菜遠 28頭的吉品鮑真的不得了!鮑肉又腍又鮮,超入味,勁好食! 珊瑚百花釀花膠 花膠好大好厚肉,炸漿夠薄夠脆,好好食! 香芹蘿蔔海斑卷 我好愛海斑魚,魚肉好鮮甜,有香芹好爽甜。 招牌脆皮炸子雞 炸子雞好好食,皮脆肉腍,雞肉好香好入味,好正!鮑魚汁瑤柱炒飯 炒飯鹹香又惹味,有好多瑤柱,都好高質。 凍金瓜布甸 全部都好好食,下次一定要帶屋企人試試。

每位$1680,有9道菜,好飽呀!

砂窩水晶炒官燕 官燕好補,用蟹肉蛋白炒,好鮮美!

珊瑚百花釀花膠 花膠好大好厚肉,炸漿夠薄夠脆,好好食!

香芹蘿蔔海斑卷 我好愛海斑魚,魚肉好鮮甜,有香芹好爽甜。

鮑魚汁瑤柱炒飯 炒飯鹹香又惹味,有好多瑤柱,都好高質。

凍金瓜布甸 全部都好好食,下次一定要帶屋企人試試。
2023-10-09
阿翁鮑魚⭐️相信你都有聽過吧(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!!! 以高級粵菜為主打的🇭🇰阿翁小廚,在銅鑼灣的如心酒店開業囉~聽過阿翁的大名好多次,終於有機會去試試啦! 果然一試難忘,相當美味,下次一定要來媽媽來吃晚餐~ 餐廳裝潢優雅精巧,感覺舒適又高尚。店內設有多間廂房,適合喜歡私人空間的朋友仔哦😆~ ☆ 阿翁珍饈宴🍽️$1680/位 ·砂窩水晶炒官燕🥰 不愧為官燕,好滋補呀!!! 用蟹肉和蛋白去炒,又鮮又美味。 ·28頭吉品鮑伴菜遠❤️ 招牌阿翁鮑魚,真的好好吃!!! 28頭吉品鮑,肉腍鮮甜,熬得好入味,啖啖滋味,口感彈牙,必吃(≧▽≦)! ·珊瑚百花釀花膠💕 花膠同樣有驚喜,不但大,還炸得外酥內軟😌,醬汁略鹹,但花膠好彈牙呀~ ·香芹蘿蔔海斑卷🐟 海斑卷魚肉鮮甜,裏著香芹和蘿蔔,好有口感。 ·招牌脆皮炸子雞🍗炸子雞好有水準,皮脆肉超嫩😍!!! 一咬,皮肉分離,肉油鮮香,雞油溢出,正~ ·方魚炒芥蘭仔🥬 芥蘭絲毫不苦,帶有蔬菜爽甜,不錯。 ·鮑魚汁瑤柱炒飯🍚 炒飯深得我歡心(*¯︶¯*),飯粒乾爽,炒得入味,又有大量瑤柱,好好吃~ ·凍金瓜布甸🍮 ·千層棗皇糕❤️ 布甸滑溜,棗皇糕好香甜,整個套餐無一挑剔,
阿翁鮑魚⭐️相信你都有聽過吧(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!!!

☆ 阿翁珍饈宴🍽️$1680/位

·砂窩水晶炒官燕🥰

不愧為官燕,好滋補呀!!! 用蟹肉和蛋白去炒,又鮮又美味。

·28頭吉品鮑伴菜遠❤️

·珊瑚百花釀花膠💕

·香芹蘿蔔海斑卷🐟

海斑卷魚肉鮮甜,裏著香芹和蘿蔔,好有口感。

·招牌脆皮炸子雞🍗

·方魚炒芥蘭仔🥬

芥蘭絲毫不苦,帶有蔬菜爽甜,不錯。

·鮑魚汁瑤柱炒飯🍚

·凍金瓜布甸🍮
·千層棗皇糕❤️

布甸滑溜,棗皇糕好香甜,整個套餐無一挑剔,好高質呀!!
2023-10-08
2023-10-07 38 瀏覽
Ah Yung Delectable Delights Menu$1680/1-Stir-fried Superior Bird's Nest with Egg White in ClaypotCaviar of the East with a flavored gelatinous texture-Braised Yoshihama Dried Abalone (28ppk) with Seasonal VegetablesBraised with the chef’s secret ingredients to simmer until the abalone is soft and tender. The chef’s culinary skills have made this Asian delicacy taste luxurious and delicious. -Braised Fish Maw with Crab Meat, Crab Roe and Shrimp PasteIt’s almost ethereal With tempura liked fish ma
$1680/1

It’s almost ethereal
With tempura liked fish maw x shrimp paste
Together with the crab meat sauce underneath
It’s a mouth of wonder

-Pan-fried Grouper Rolls with Shredded Radish and Celery
Credit to the radish
Which has absorbed the entire essence from the grouper
Extremely flavourful

-Deep-fried Crispy Chicken
Airy and crispy skin x succulent flesh
One of the dishes that you can’t miss

-Sautéed Chinese Kale with Preserved Dried Fish

-Fried Rice with Conpoy in Abalone Sauce

-Chilled Pumpkin Pudding

-Steamed Red Dates and Coconut Cake
2023-10-07 33 瀏覽
係人都知我係中菜愛好者注意😍之前住大坑嗰陣阿翁小館直程係我飯堂個個星期都去係天后罕有嘅出色中菜😍😍「阿翁小館」由鮑魚專家及連續多年獲頒米芝蓮星級食府嘅阿翁主理今日去開銅鑼灣同媽咪嚟食咗個阿翁珍饈宴每位 HK$1,680 per person兩位起 Minimum 2 Persons砂鍋水晶炒官燕一開始嚟個好似賽螃蟹咁嘅炒官燕官燕份量好多食落去好滑又小小彈口28頭吉品鮑伴菜遠媽咪話點樣可以知道佢係好嘅鮑魚呢就係切落去嘅時候會黐住把刀呢隻真係黐住㗎!珊瑚百花釀花膠幾特別嘅花膠食法再加埋超級重料嘅蟹內醬汁真係見到舊舊蟹肉建議全部撈埋一齊食香芹蘿萄海斑卷食到飽飽哋嚟個清新海斑卷入面有金華火腿調味再加一個胡椒湯好開胃招牌脆皮炸子雞通常食中餐食到炸子雞都已經無胃口但係呢個炸子雞一上枱已經好香試咗一啖之後忍唔住encore個皮薄得來超級脆,油份啱啱好好有雞味方魚炒芥蘭仔雖然只係一個陪襯嘅芥蘭仔,但係加咗方魚真係香咗好多,芥蘭亦都好新鮮有咬口鮑魚汁瑤柱炒飯凍金瓜布甸千層棗皇糕
係人都知我係中菜愛好者注意😍

官燕份量好多
食落去好滑又小小彈口

媽咪話點樣可以知道佢係好嘅鮑魚呢
就係切落去嘅時候會黐住把刀
呢隻真係黐住㗎!

幾特別嘅花膠食法

好有雞味

鮑魚汁瑤柱炒飯

凍金瓜布甸

千層棗皇糕
阿翁小館是香港知名的高級粵菜餐廳,以精緻的食材與傳統的烹飪技藝見長。我最近有幸品嘗了餐廳的九道菜宴席,整個就餐過程令人難忘。28頭吉品鮑伴菜遠是這次宴會的主打菜品之一,它使用了產自日本的高級肥美鮑魚。這些鮑魚經過處理,鮑魚肉表面潔淨滑嫩,切片後肉質緊實,保留了鮑魚的原始鮮美。鮑魚切成大塊,以少許的高湯烹調,充分保留了鮑魚的口感。而且烹調時間控制得當,鮑魚肉嫩不生硬,入口即化。配菜採用了多種不同的蔬菜,如鮮嫩的白菜心、青翠的菠菜、口感脆嫩的豆角等。這些配菜使鮑魚的自然鮮味得以充分發揮,而不被壓蓋。甜與鮑魚的鮮美形成了巧妙的反差和互補。這道28頭吉品鮑伴菜遠堪稱菜品中的佼佼者,不僅是鮑魚的品質上乘,烹調手法更保留了鮑魚的原汁原味,還提出了搭配的配菜調和鮑魚的鮮美。彙集了廣東菜的精髓集中地,是整個聚會的重頭戲和主打賣點,極力推薦。砂鍋水晶炒官燕:這道開胃菜選用了Q彈的蛋白與肥美的蟹肉,配以香脆的砂鍋邊邊,鍋裡滋滋冒油,蛋白和蟹肉在高溫下迅速定形,保持了肉質鮮嫩多汁。砂鍋邊邊酥脆可口,與蛋白蟹肉形成鮮明對比。珊瑚百花釀花膠:這道菜採用上等花膠,配以蛋白脆皮,造型如盛開的百花,切開後花膠軟糯,溢

珊瑚百花釀花膠:這道菜採用上等花膠,配以蛋白脆皮,造型如盛開的百花,切開後花膠軟糯,溢出的高湯。花膠吸收了高湯的鮮美,口感絲絲滑,十分可口。

香芹蘿蔔海斑卷:海帶魚肉與香芹蘿蔔卷,外層炸致金黃皮脆,一口咬下,鮮嫩的海帶魚與脆嫩的蔬菜混合在一起,既開胃又營養。

招牌脆皮炸子雞:這道家常菜以嫩滑的雞肉為主料,上面炸的金黃脆香,雞肉仍保持著肉質的鮮嫩,香氣四溢。

方魚炒芥蘭仔:芥蘭翠綠鮮嫩,與方魚肉同烹,芥蘭的清香去腥味,魚肉的肉質細嫩,互為烘托。

鮑魚汁瑤柱炒飯:選用優質的瑤柱與大米同炒,吸收了鮑魚骨湯的鮮美,米粒晶瑩剔透,空氣順滑,極富彈性。

凍金瓜布甸:金瓜布丁以金瓜為原料,奶香四溢,軟糯細膩,澆上糖水更顯膚色。

千層棗皇糕:這道甜點以千層酥為皮,內餡是軟糯的棗泥,酥皮鬆脆,棗餡香甜,誘人。

阿翁小館的食材新鮮優質,烹飪手法保留了廣東菜的精髓,每一道菜都洋溢著粵菜的精華。這裡是品嘗正宗粵菜的上佳選擇,每個食客都會對用餐體驗留下深刻的印象。
2023-09-16
  • 鮑魚
  • 炸子雞
阿翁小館 係銅鑼灣如心酒店嘅高級粵菜餐廳, 由連續多年獲米芝蓮、阿翁鮑魚創辦人開. 環境雅緻闊落, 晚市除左散叫亦有套餐供應阿翁經典名饌套餐 $780 per Head 蟹肉竹笙燴花膠/原燉花膠爵士湯同朋友分別揀左各一試. 前者幾足料, 比較濃稠, 食到切絲蟹肉、竹笙同花膠. 後者無咁稠身, 飲落清甜d, 有趣係仲落左蜜瓜熬湯川汁脆皮釀遼參/鮑魚汁遼參鵝掌前者plating 精緻, 遼參爽滑, 裹上炸衣外層炸得金黃脆香, 中間再釀入豬肉、蝦粒等肉餡, 口感味道富層次後者就以傳統做法, 以自家調製既鮑汁燜煮長時間. 鵝掌軟腍入味, 遼參配上sauce 都唔錯生炆老虎斑頭腩成個瓦煲咁上, 食到最後都keep 到溫度. 大量蒜頭、蔥同芫荽炆焗斑頭腩, 魚肉嫩滑富薑蔥蒜香, 亦配有豆腐、燒肉, 會較油招牌脆皮炸子雞係燒乳鴿同阿翁脆皮炸子雞二揀一, 同朋友最後兩位揀阿翁炸子雞. 雞皮炸得香脆薄身, 皮脆肉嫩帶有濃厚肉香, 不過皮下脂肪都幾肥瑤柱葱花炒飯飯炒得粒粒分明夠乾身, 雖然只有瑤柱同蔥花但有鑊氣加左鮑魚汁都唔錯蛋白生磨杏仁茶/精選美點雙輝欣賞呢度杏仁茶唔會太甜, 口感幼滑杏香味都幾香濃美點

阿翁小館

阿翁經典名饌套餐 $780 per Head

蟹肉竹笙燴花膠/原燉花膠爵士湯

川汁脆皮釀遼參/鮑魚汁遼參鵝掌

生炆老虎斑頭腩

瑤柱葱花炒飯

蛋白生磨杏仁茶/精選美點雙輝
欣賞呢度杏仁茶唔會太甜, 口感幼滑杏香味都幾香濃
美點雙輝有合桃酥同南瓜糕, 前者鬆化脆口, 後者入面有粒粒南瓜

@ahyungkitchen @ninahotelcausewaybay
天后英皇道18號銅鑼灣如心酒店地庫
B1/F, Nina Hotel Causeway Bay

2023-10-05 26 瀏覽
同朋友食中秋團圓飯,約左係天后如心酒店入面既阿翁小館食飯,原來係由阿翁鮑魚創辦人開既高級粵菜餐廳,環境雅緻舒適,好岩同親朋好友聚餐。阿翁經典名饌套餐 $780/位蟹肉竹笙燴花膠/原燉花膠爵士湯同朋友分別揀左唔同既湯,蟹肉竹笙燴花膠好足料,花膠同竹笙切成絲,配搭鮮甜蟹肉,每啖都食到不同既食材配搭,口感味道豐富!原燉花膠爵士湯都係第一次飲,除左老火湯既基本材料外,仲加左蜜瓜,聽落好似怪怪地,但飲落又出奇地夾,味道清甜帶果香,非常滋潤!川汁脆皮釀遼參/鮑魚汁遼參鵝掌遼參用炸的方式烹調都係第一次食,除左賣相精緻之外,口感層次亦好豐富,表面酥脆,遼參爽滑,中間釀入豬肉、蝦粒、冬菇粒、馬蹄粒,一次有三種口感,好特別!點埋酸辣醬汁,惹味之餘又唔會膩。阿翁招牌菜之一,自家調製既鮑汁燜煮近二十小時,鵝掌軟腍,遼參厚身,口感柔軟得來又富有彈性,吸收晒鮑汁精華 ,味道濃醇。生炆老虎斑頭腩菜式用煲仔上,除左保持溫度外,仲可以令魚肉特別焦香惹味,配有豆腐、燒肉、蒜蔥,好豐富。招牌脆皮炸子雞炸子雞色澤金黃,外皮脆薄,不過有啲部位皮下有一層脂肪,比較肥,但雞肉肉質嫩滑多汁,不錯!瑤柱葱花炒飯炒飯乾身,粒粒分明,材料

阿翁經典名饌套餐 $780/位

蟹肉竹笙燴花膠/原燉花膠爵士湯

川汁脆皮釀遼參/鮑魚汁遼參鵝掌

生炆老虎斑頭腩

瑤柱葱花炒飯
炒飯乾身,粒粒分明,材料只有瑤柱同蔥花,但加左鮑魚汁,令成個炒飯更香口,

蛋白生磨杏仁茶/精選美點雙輝
蛋白口感幼滑,杏香味濃,唔會太甜
美點雙輝有合桃酥同南瓜糕,合桃酥入口鬆化脆口,南瓜糕入面有粒粒南瓜,香甜可口。

在繁忙的都市生活中,阿翁小館的阿翁珍饈宴提供了一場讓人心情愉悅的美食之旅。28頭吉品鮑伴菜遠,從外觀到味道都堪稱完美。鮑魚的鮮美和韌性完美地融合在一起,每一口都充滿了濃郁的海鮮風味。鮑魚的獨特質地使得它成為這頓晚餐的絕佳之選。搭配鮑魚的配菜也相當出色,它們精心挑選,為這道菜增色不少。配菜的豐富多樣性讓整道菜變得更加令人難以抗拒。無論是蔬菜的清爽,還是醬汁的濃郁,都為這份菜肴提供了出色的平衡。鮑魚在這道菜中保持了完美的口感,既嫩又多汁,完全沒有過於嚼勁。這需要高超的烹飪技巧,而阿翁小館的廚師們顯然掌握得得心應手。砂鍋水晶炒官燕,這是一道驚豔的開胃菜。它融合了蛋白和蟹肉,帶來了柔滑而鮮美的口感。珊瑚百花釀花膠,這道菜展現了廚師的高超技藝。花膠被巧妙地釀製成了珊瑚百花的形狀,口感滑嫩,味道豐富。這是一份精緻的美食藝術品。香芹蘿蔔海斑卷是一道清爽的菜肴,卷有新鮮的海斑魚,香芹和蘿蔔,給人帶來了爽口的口感。這道菜讓味蕾在不同的層次中游走。招脆牌皮炸子雞,雞肉外脆內嫩,每一口都讓人陶醉。這是一份無法抗拒的經典美味。方魚炒芥蘭仔,這道菜展示了正宗的中華烹飪技藝。鮮美的方魚與嫩嫩的芥蘭仔相得益彰,讓人

方魚炒芥蘭仔,這道菜展示了正宗的中華烹飪技藝。鮮美的方魚與嫩嫩的芥蘭仔相得益彰,讓人感受到傳統的味道。

鮑魚汁瑤柱炒飯,這是一道豐富而美味的主食。飯粒飽滿,每一口都浸透了鮑魚汁的濃郁風味。

凍金瓜布丁和千層棗皇糕為這頓美餐畫上了完美的句號。凍金瓜布丁的冰爽口感和千層棗皇糕的甜蜜香濃令人陶醉。

總之,阿翁珍饈宴是一場美味的冒險,每道菜都充滿了創意和精湛的烹飪技藝。28頭吉品鮑伴菜遠絕對是絕佳的選擇,讓人回味無窮。
2023-09-16
  • 吉品鮑
  • 炸子雞
2023-09-28 455 瀏覽
節日將之,我都會找一些中菜廳和家人吃飯,而這次就去了銅鑼灣如心酒店內的中菜館,先和朋友試一下它的阿翁經典名饌套餐☺🔹蟹肉竹笙燴花膠這碗羹很足料,有滿滿鮮甜的蟹肉,整體很夠鹹香,花膠的膠質明顯但不會讓它太稠,吃完有很滋潤的感覺。🔹原燉花膠爵士湯第一次吃有新鮮蜜瓜的湯,蜜瓜好甜又多汁,放在清清的湯中有種回甘的感覺,花膠很彈牙又有膠質,推薦!🔹川汁脆皮釀遼參從來每想過遼參可以用炸的方式煮製,賣相精緻之餘,口感很特別!外面脆脆的裡面卻依然有煙靭咬口。🔹鮑魚汁遼參鵝掌阿翁鮑魚是品質保證,鮑魚汁更是很濃郁,用它來煮遼參和鵝掌,令它們都很入味,可以送飯😆🔹生炆老虎班頭腩老虎班啖啖肉,加上很新鮮所以肉質彈牙,醬汁好好的包住了每一件魚肉,還有吸盡醬汁的冬菇和燒肉,味道豐富。🔹招牌脆皮炸子雞上桌已經聞到香香的雞味,外皮炸到好脆,入口卻不會很油,適量的油香讓雞肉更香更滑,直接吃都很夠味。🔹瑤柱葱花炒飯炒飯完全不乾,有足夠的醬汁圍繞飯粒,蔥花味道香濃很惹味,一碗吃下去超飽。作為甜點有很濃郁又滋潤的蛋白生磨杏仁茶和精選美點雙輝,杏仁茶喝下去很暖胃又不會太甜;美點雙輝入口有驚喜,吃完超滿足。

🔹蟹肉竹笙燴花膠

🔹原燉花膠爵士湯