餐廳: 鮨燐
資訊:

2024-12-07 245 瀏覽
一段時間冇去日本🇯🇵真係好掛住日本美食🙂趁住男朋友生日就同佢去尖沙咀鮨燐食omakase 慶祝🥳適逢鮨燐六周年14件廚師發辦壽司套餐仲有六折添🥰🤩前菜三點😍由甜甜地既白攻貝醬油煮😊金萍蓮藕入口辣辣地及好開胃既赤水母醋物🥳手握壽司🍣🌟長崎石坦鯛魚味濃且黏口🌟鹿兒島深海池魚魚油豐富🌟車海老配柚子皮又香又爽甜 🌟北寄貝新鮮彈牙🌟鮫鰈魚x沙鰈魚裙邊經炙燒要一口食哂🌟淡路島針魚又名銀皮魚配薑茸蔥花金😬入口煙韌帶爽滑 🌟靜岡金木鯛魚皮燒過與軟綿綿肉質相映成趣🌟長崎中拖蘿軟熟冇根 🌟九州池魚鮮味滿分🌟赤貝經師傅拍打仍翩翩起舞😍超級新鮮🌟北海道馬糞赤海膽味道偏濃郁🌟大拖蘿入口即化🌟熊本梭子魚撒上磨香芝麻帶炙燒香氣🌟神奈村黑睦魚鮮甜🌟當造白子煎到表面金黃色外脆內creamy配蔥花食完咁多魚生飲返碗熱辣辣麵豉湯暖胃👍甜品係自家製抹茶🍵奶凍配蜜鉗黑豆🤩用左3.6牛奶加上炒香左椰絲及Cream😊又滑又香🤤

前菜三點😍由甜甜地既白攻貝醬油煮😊

🌟神奈村黑睦魚鮮甜

🌟當造白子煎到表面金黃色外脆內creamy配蔥花

食完咁多魚生飲返碗熱辣辣麵豉湯暖胃👍

2024-12-06 226 瀏覽
尖沙咀日式omakase最近想吃日式Omakase廚師發辦,這次下班去附近吃晚餐,這間餐廳主要食材來自北海道、九州、沖繩等,主推自選壽司,適合一個人的尊尚享受。晚上客人多,記得提早預約。餐廳環境不大,傳統日式木系裝修環境,座位舒適,提供熱茶,晚市套餐點了最優惠的 $1380+1 ,有前菜、14件壽司、湯、甜點,全程看著師傅製作,另收加一服務費~前菜:酸甜爽口的土佐賀赤水母、甜甜的當南瓜甘露煮、入味的汁煮白梅貝壽司🍣飯量足夠,刺身也加了醬油蜜柑鯛壽司帆立貝壽司花竹蝦壽司深海池魚壽司針魚壽司鰤魚壽司赤貝壽司鮫鰈魚壽司夾住火炙裙金目鯛壽司銀鱈魚壽司大拖羅壽司馬糞海膽壽司黑目魚壽司火炙左口魚裙邊壽司最後有一碗味噌湯暖胃,幼滑的自家製京都宇治抹茶奶凍服務質素:8/10環境舒適度:8/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
尖沙咀日式omakase

前菜:
酸甜爽口的土佐賀赤水母、
甜甜的當南瓜甘露煮、入味的汁煮白梅貝

壽司🍣飯量足夠,刺身也加了醬油
蜜柑鯛壽司

大拖羅壽司

馬糞海膽壽司

黑目魚壽司
火炙左口魚裙邊壽司

最後有一碗味噌湯暖胃,幼滑的自家製京都宇治抹茶奶凍

服務質素:8/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10

2024-11-28
$2000 (晚餐)
一到假日又要去輕鬆一下,尖沙咀呢間鮨店係朋友強烈介紹下試咗,呢排佢地做緊週年祭14貫壽司set做緊六折優惠,又試下佢先鮨店位於尖東旁邊交通方便,長形吧枱食客可以飽覽壽司師傅為準備食材~前菜三盛醋水母 醋醋帶脆口水母作為開胃菜一流西京芥未籽粒貝青瓜 南瓜甘露 到壽司環節~鮨燐壽司師傅好靚仔,望住佢幫我地準備壽司都係一件賞心悅目既事❀深海池魚 魚身近皮邊部份爽脆無比,肉質肥嫩❀獅魚 野生油甘魚,肉質比較肥美,油甘香十足❀帆立貝 睇住師傅解開佢真係好冶癒味道鮮甜❀瀨尿蝦 好吸晴師傅要拆肉,口感鮮甜多汁❀秋刀魚卷 紫蘇的香襯出秋刀魚的甘甜油香❀赤身 係吞拿魚偏瘦部份但內質還是夠嫩夠軟❀鮫蝶魚 用咗火槍輕輕燒過更迫出魚油香氣❀赤貝 彈牙的口感和鮮甜而帶有海潮香氣的味道❀瀨尿蝦 瀨尿蝦僅熟的狀態,爽口彈牙❀銀雪魚 肉質帶有豐富油分但都唔會油膩嘅感覺❀黑睦魚-魚皮微炙,逼出魚油,令口感香滑❀紫海膽 滿滿一板海膽真係吸引口味甘甜清雅❀左口魚蝶邊 味道甘香入口即溶,油分豐富食完壽司飲場熱辣辣吸物非常暖心滿足;甜品係自家制抺茶奶凍,濃郁茶香配合嫩滑牛奶奶凍好好食啊!📍鮨燐尖沙咀中間道1

前菜三盛

醋水母 醋醋帶脆口水母作為開胃菜一流
西京芥未籽粒貝青瓜
南瓜甘露

❀深海池魚 魚身近皮邊部份爽脆無比,肉質肥嫩
❀獅魚 野生油甘魚,肉質比較肥美,油甘香十足
❀帆立貝 睇住師傅解開佢真係好冶癒味道鮮甜
❀瀨尿蝦 好吸晴師傅要拆肉,口感鮮甜多汁

❀秋刀魚卷 紫蘇的香襯出秋刀魚的甘甜油香

❀赤身 係吞拿魚偏瘦部份但內質還是夠嫩夠軟

❀鮫蝶魚 用咗火槍輕輕燒過更迫出魚油香氣
❀赤貝 彈牙的口感和鮮甜而帶有海潮香氣的味道
❀瀨尿蝦 瀨尿蝦僅熟的狀態,爽口彈牙

❀銀雪魚 肉質帶有豐富油分但都唔會油膩嘅感覺
❀黑睦魚-魚皮微炙,逼出魚油,令口感香滑

❀紫海膽 滿滿一板海膽真係吸引口味甘甜清雅

❀左口魚蝶邊 味道甘香入口即溶,油分豐富

📍鮨燐
尖沙咀中間道15號H Zentre UG樓1號舖
呢間餐廳主打性價比高既日本產地直送魚生, 我同友人點咗十一貫季節限定套餐。 一開始女服務員會為我地講解魚生既詳情, 而且會問我地口味同有咩唔食。 首先會有沙律同茶碗蒸,而且會有熱茶提供,然後魚生師傅會為我地準備每一件壽司。 最印象深刻係北海道馬糞海膽壽司同鰈魚壽司。前者入口即融,後者用煎香既鰈魚油塊配上鰈魚,真係超夾超好食。 總體呢間餐廳主打400-500蚊既omakase,性價比十分高。但魚生師傅既態度同食物質素有待改善。餐廳會有三名師傅服務兩組客人,為我同友人服務既師傅係唯一唔戴帽嘅廚師,時常品評客人識唔識食不同類型魚生,對客人有點脾氣不體貌。而食物質素方面,我同友人食完數小時後,都肚瀉咗幾次,幸好最後冇身體太大問題,魚生質素衛生有待改善。

2024-12-01
2024-11-27 255 瀏覽
在這家享有盛譽的壽司餐廳里,我有幸品嘗到了由精湛壽司廚師精心製作的各式海鮮壽司,每一口都是對味蕾的極致禮贊。餐廳環境充滿氣氛座位也十分舒適.首先,雞魚壽司給我留下了深刻的印象。魚肉切片薄如蟬翼,晶瑩剔透,搭配醋飯入口即化,鮮美無比,彷彿能瞬間喚醒沈睡的味蕾。接著是深海池魚壽司,其肉質緊實而富有彈性,搭配特製醬料,鮮美中帶著一絲絲酸甜,讓人回味無窮。鰤魚壽司則是另一大亮點。鰤魚肉質肥美,口感細膩,廚師巧妙地將其與米飯結合,每一口都能感受到魚肉在口中緩緩化開的美妙體驗。鰈魚壽司同樣不容錯過。鰈魚的魚肉細嫩且帶有獨特的香氣,與醋飯相得益彰,一口下去,彷彿能感受到海風拂面的清新與自由。秋刀魚壽司則以其獨特的鮮美和濃郁的油脂感征服了我的味蕾。魚肉經過精心處理,去除了腥味,只保留了最純粹的鮮美,搭配醋飯和芥末,口感層次豐富,令人難以忘懷。大拖羅壽司則以其金黃的色澤和細膩的肉質吸引了我的注意。魚肉切片厚實,口感飽滿,搭配特製醬油和薑片,鮮美中帶著一絲絲甘甜,令人陶醉。BB銀鱈魚壽司則以其小巧精緻的外形和鮮嫩的口感贏得了我的喜愛。魚肉細膩如絲,與醋飯緊密結合,每一口都能感受到魚肉在舌尖上跳躍的愉悅。最

餐廳環境充滿氣氛座位也十分舒適.

最後,黑鯥魚壽司以其獨特的口感和深邃的鮮美為我這次美食之旅畫上了完美的句號。魚肉肉質緊實而富有嚼勁,搭配特製醬料和蔥花,鮮美中帶著一絲絲香辣,令人回味無窮。

總的來說,這位壽司廚師以其精湛的技藝和獨特的創意,將各種海鮮壽司製作得美味無比,每一口都是對味蕾的極致禮贊。這家壽司餐廳無疑是我心中的美食天堂,期待下一次的光臨。
2024-11-17 408 瀏覽
香港必去打卡點今日同朋友黎到呢間人氣鮨店-鮨燐,主打Omakase,晚市套餐有沙律、麵豉湯同甜品奶凍!以吧枱設計可以近距離同廚師互動,餐廳裝修柔和~前菜係醋水母❀西京芥未籽粒貝青瓜❀南瓜甘露水母的鮮脆口感搭配醋的酸味,清爽可口;西京風味的芥末與細膩的貝類相結合,青瓜的清新口感;南瓜的甜香與細膩的質地,可能會給人一種溫暖的感覺,適合在開胃的同時帶來一絲甜蜜。♣️深海池魚♣️獅魚- 野生油甘魚,肉質比較肥美,油甘香十足♣️帆立貝 - 肉質嫩滑多汁♣️瀨尿蝦- 第一次食瀨尿蝦,肉厚又有鮮味♣️秋刀魚卷 -秋刀魚卷入面放清新的紫蘇葉同蔥香♣️赤身- 質感較腍,魚味最濃♦️鮫蝶魚-主要食佢嘅口感♦️赤貝-其肉質柔軟、口感豐富、味道鮮美♦️銀雪魚-肉質含油量較高,肉質軟身入口即溶♦️黑睦魚-非常矜貴嘅食材,肥美帶甜、油質重無渣係好好食啊!♦️紫海膽- 師傳比紫海膽比我地嘆下,好鮮甜左口魚蝶邊最後甜品係抺茶奶凍,係自家制濃濃奶香同茶香滿溢 鮨燐尖沙咀中間道15號H Zentre UG樓1號舖

前菜係醋水母❀西京芥未籽粒貝青瓜❀南瓜甘露

♣️深海池魚
♣️獅魚- 野生油甘魚,肉質比較肥美,油甘香十足

♣️帆立貝 - 肉質嫩滑多汁

♣️瀨尿蝦- 第一次食瀨尿蝦,肉厚又有鮮味

♣️秋刀魚卷 -秋刀魚卷入面放清新的紫蘇葉同蔥香

♣️赤身- 質感較腍,魚味最濃

♦️鮫蝶魚-主要食佢嘅口感
♦️赤貝-其肉質柔軟、口感豐富、味道鮮美
♦️銀雪魚-肉質含油量較高,肉質軟身入口即溶

♦️紫海膽- 師傳比紫海膽比我地嘆下,好鮮甜
左口魚蝶邊

最後甜品係抺茶奶凍,係自家制濃濃奶香同茶香滿溢

鮨燐
尖沙咀中間道15號H Zentre UG樓1號舖
2024-11-15 442 瀏覽
不得了!! 原來尖沙咀的 鮨燐,最近推出6折優惠😍,只需$828,就能吃到14件壽司的廚師發辦,也太便宜啦🤤🤤🤤,當然要馬上試試。先有前菜,當中我最愛香甜的南瓜。14件壽司有好多件,吃到超飽呀😆。包括: 蜜柑鯛、帆立貝、深海池魚、伊佐木、瀨尿蝦、秋刀魚、鰤魚、中拖羅、黑鯥魚、北寄貝、銀鱈魚、大拖羅、海膽。真心,雖然是六折,但質素絕對不馬虎😌,全部都好新鮮呀!!!! 蜜柑鯛真的有柑香,帆立貝好鮮美,時令秋刀魚也好吃。我特別愛瀨尿蝦,炙燒過的中拖羅、黑鯥魚和銀鱈魚,油份激重!超級好吃!
不得了!!
原來尖沙咀的 鮨燐,最近推出6折優惠😍,只需$828,就能吃到14件壽司廚師發辦,也太便宜啦🤤🤤🤤,當然要馬上試試。

先有前菜,當中我最愛香甜的南瓜。

2024-11-11 413 瀏覽
中意食秋刀魚嘅朋友有福了,黎到秋刀魚嘅旺季,尖沙咀鮨燐推出秋刀魚套餐,仲做埋75折優惠,食物都超級豐盛,中意食秋刀魚嘅唔可以錯過套餐包含前菜、刺身、炸物、燒物、壽司、釜飯、湯及甜品,我自問都算大食,完餐之後都覺得好滿足。本身都擔心秋刀魚難處理,因為如果内臟處理唔好會有苦澀味,但今次整餐下來都沒有苦澀味,令人滿意。開頭嘅秋刀魚刺身擺得好靚,打卡一流,入口肉質緊實,好正。秋刀魚他他搭配葱,味道清新。秋刀魚天婦羅真係令人印象深刻,首先整個魚肉好厚身,而炸粉又唔會厚,一啖入口就是香,我個人認為秋刀魚係一款生食或者熟食都係好有特色嘅魚類,天婦羅搭配少少梅醬,恰到好處咁避免油膩感。之後嘅照燒秋刀魚、秋刀魚壽司同卷物當然唔會少,真係盡情演繹秋刀魚呢款魚類嘅做法。雖然套餐主題係秋刀魚,但都包含其他食材,用料同味道都毫不馬虎,例如仙鳳趾刺身,非常creamy飽滿,搭配柚子啫喱,味道好清新。仲有唔少得大家最愛嘅中拖刺身及大拖手卷。北海道紫針海膽軍艦好足料,上面海膽堆到滿瀉。去到最後仲有個釜飯,上面依然唔少得今餐嘅主角秋刀魚,將魚肉撈碎去拌飯,真係超級香口好食。食埋甜品飲埋湯,真係好飽肚啊!整餐都令人非常滿

秋刀魚他他搭配葱,味道清新。

仲有唔少得大家最愛嘅中拖刺身及大拖手卷。
北海道紫針海膽軍艦好足料,上面海膽堆到滿瀉。
食埋甜品飲埋湯,真係好飽肚啊!整餐都令人非常滿意,食曬唔同做法嘅秋刀魚,仲有各種靚食材,最緊要係好飽肚好爽。
2024-11-07 386 瀏覽
有日收工同朋友去左鮨燐享用晚市14貫壽司+前菜+湯+甜品套餐,仲做緊6折,折左之後每位$828咋!🌟前菜:昆布絲赤水母醋物、芥末粒貝、甘露煮南瓜3小碟頭盤賣相精緻,水母醋物入口酸酸地,粒貝有嚼勁,南瓜好清甜🌟長崎伊佐木口感比較清,肉質好柔軟油脂好靚🌟真鯛口感清淡但扎實,師傅仲加左日本竹炭鹽🌟島根縣深海池魚柔軟得黎魚油脂厚,好特別✨北海道帆立貝加上青檸汁特顯味道鮮甜🤓🌟九州北寄貝完美配搭柚子皮,北寄貝非常新鮮爽脆❗️🌟大拖羅入口化開油脂好豐富滿足🥹🌟銀鱈魚師父加入柚子同埋胡椒,完美平衡銀鱈魚本身既油脂🌟赤貝肉質爽實既赤貝,超級爽甜又夠鮮,師傅灑上柚子皮,增加層次感🌟紋甲魷魚爽脆又焦香既魷魚,微微燒完更加好味🌟北海道牡丹蝦師傅將蝦膏燒一燒再加埋飯,非常香濃;而蝦既肉質非常黏口又鮮甜,真係非常好食❗️🌟火炙左口魚邊相比起平時食既左口魚邊,呢一件大件得黎入口即溶,入口一咬開魚油滲出黎果陣真係好香濃🌟醬油漬吞拿魚吞拿魚被掃上醬油提升鮮味,肥美無筋🌟北海道醬油漬三文魚籽魚籽多到滿瀉,原來掃上醬油漬係可以去除魚籽既腥味😍入口勁豐富,好勁食🌟紫海膽海膽鮮甜又唔腥,味道濃厚甘甜,海膽迷一定鍾意🌟麵豉湯正常發

🌟前菜:昆布絲赤水母醋物、芥末粒貝、甘露煮南瓜

🌟長崎伊佐木
口感比較清,肉質好柔軟油脂好靚

🌟真鯛
口感清淡但扎實,師傅仲加左日本竹炭鹽

🌟島根縣深海池魚
柔軟得黎魚油脂厚,好特別

✨北海道帆立貝
加上青檸汁特顯味道鮮甜🤓

🌟九州北寄貝
完美配搭柚子皮,北寄貝非常新鮮爽脆❗️

🌟大拖羅
入口化開油脂好豐富滿足🥹

🌟銀鱈魚
師父加入柚子同埋胡椒,完美平衡銀鱈魚本身既油脂

🌟赤貝
肉質爽實既赤貝,超級爽甜又夠鮮,師傅灑上柚子皮,增加層次感

🌟紋甲魷魚
爽脆又焦香既魷魚,微微燒完更加好味

🌟北海道牡丹蝦

🌟火炙左口魚邊

🌟醬油漬吞拿魚
吞拿魚被掃上醬油提升鮮味,肥美無筋

🌟北海道醬油漬三文魚籽

🌟紫海膽
海膽鮮甜又唔腥,味道濃厚甘甜,海膽迷一定鍾意

🌟麵豉湯
正常發揮不過不失唔會好咸~

🌟黑豆抹茶奶凍
抹茶係由師傅自家製,抹茶醬回甘,奶凍口感好香滑溜溜🤤抹茶迷會好喜歡

餐廳食材水準非常高質又新鮮😌店員非常主動幫我地收碟,坐係大吧枱前睇住師傅既刀工非常純熟,用心介紹食材,餐廳雖然唔算大,但更有日本風味,去唔到日本都可以去試下😍

2024-11-05 331 瀏覽
秋意來了,最岩約朋友食飯,今日黎到尖沙咀覓食,我地決定食日本野。 這間店十分鄰近地鐵,很方便。正所謂秋天秋香秋刀魚,見到menu上有北海道秋刀魚宴,就一於揀呢個。前菜三點好開胃,然後刺身上啦,秋刀魚口感很好,赤貝鮮甜,北海道先鳳趾蠔更是出色,滿口幸福。隨後長崎中拖羅上菜,這個厚度和長度實在令人心花怒放,新鮮之餘,口感也十分好。黑睦魚壽司挺特別, 入口甘甜。最喜歡馬糞海膽壽司,入口即溶。而秋刀魚亦製作成不同款式食物,貫穿整個晚餐,十分有創意,例如秋刀魚天婦羅,秋刀魚燒物,秋刀魚卷,秋刀魚壽司以及秋刀魚土鍋飯。最後有抹茶奶凍甜品作結,很完滿,會推薦喜歡秋刀魚的朋友來呢!

2024-11-03 384 瀏覽
今晚去的餐廳位於尖沙咀,餐廳以木色及綠色為主調,環境舒服,座位舒適。餐廳以日式廚師發板為主打,食材新鮮,主要來自沖繩、九州、北海道等地的時令食材,廚師除了介紹壽司,亦會說明產地,十分親切。於網上平台預訂,此套餐更享有六折優惠。前菜 ✨共有三道,各具風味,甘露煮南瓜,甜糯可口;芥末粒貝配青瓜,清新爽脆,口感多元;昆布水母,口感滑嫩,開胃清新。壽司🍣共有十四道,每一道都在面前慢慢呈現,令人賞心悅目。- 伊佐木,淡而鮮美;- 深海池魚,肉質細嫩;- 車海老加上柚子汁,清爽無比;- 帆立貝加了青檸汁,酸甜交織,令人回味無窮;- 鰤魚配麵豉醬,微辣提味,餘韻悠長;- 北寄貝新鮮爽口;- 鮫鰈魚配火炙裙邊,香氣四溢,入口即溶;- 秋刀魚配上薑和蔥,風味獨特;- 金目鯛之魚皮,燒香四溢,香口惹味,油脂豐富;- 赤貝有淡淡柚子香,清新爽脆;- 大拖羅色澤迷人,入口即化;- BB銀鱈魚配了柚子胡椒,微辣醒胃;- 馬糞海膽,鮮美無比,香滑味濃;- 黑鯥魚,火炙了魚皮,魚香四溢。麵豉湯 🥣熱辣辣的麵豉湯滋味香濃。甜品🍮自家製的綠茶布丁,甜而不膩,香滑誘人。
前菜 ✨
壽司🍣
共有十四道,每一道都在面前慢慢呈現,令人賞心悅目。
- 伊佐木,淡而鮮美;
- 深海池魚,肉質細嫩;
- 車海老加上柚子汁,清爽無比;
- 帆立貝加了青檸汁,酸甜交織,令人回味無窮;
- 鰤魚配麵豉醬,微辣提味,餘韻悠長;
- 北寄貝新鮮爽口;
- 鮫鰈魚配火炙裙邊,香氣四溢,入口即溶;
- 秋刀魚配上薑和蔥,風味獨特;
- 金目鯛之魚皮,燒香四溢,香口惹味,油脂豐富;
- 赤貝有淡淡柚子香,清新爽脆;
- 大拖羅色澤迷人,入口即化;
- BB銀鱈魚配了柚子胡椒,微辣醒胃;
- 馬糞海膽,鮮美無比,香滑味濃;
- 黑鯥魚,火炙了魚皮,魚香四溢。
麵豉湯 🥣
熱辣辣的麵豉湯滋味香濃。
甜品🍮
自家製的綠茶布丁,甜而不膩,香滑誘人。

2024-11-02 341 瀏覽
午市嚟食Omakase 抵食啲!今次主要食刺身、天婦羅、師傅話佢哋食材來自日本,保證日日新鮮,好滿意天婦羅新鮮炸起完全無油膩感,好味餐廳環境明亮整潔,店員服務有禮,好細心好快手添茶添漬物。
午市嚟食Omakase 抵食啲!

天婦羅新鮮炸起完全無油膩感,好味

餐廳環境明亮整潔,店員服務有禮,好細心好快手添茶添漬物。
  • 深海池魚壽司
2024-11-01 309 瀏覽
呢間日本餐廳既廚師發辦真係好正!。佢哋主要食材係來自北海道、九州同沖繩,真係新鮮到不得了,食完之後好開心!我最推介嘅係廚師發辦壽司,真係一個人都可以享受到尊尚嘅享受。時令食材係餐廳嘅一大特色,前菜無論係昆布絲赤水母定係土佐醋,味道都好有層次感。金平蓮藕漬亦都好好味,清脆可口!北海道帆立貝,加上青檸汁,鮮味十足;而深海池魚,肉質更加實在,食落去口感好滑。鮫鰈魚燒得剛剛好,魚邊燒香左,放中間就唔會太乾,搭配博多萬能蔥,味道更出色。九州大芬縣嘅剝皮魚就更加特別,魚肝加咗wasabi同埋豉油,芽蔥中和咗魚肝嘅濃味,口感真係好正。炙燒墨魚亦都唔可以錯過,鎅花再燒,食落去脆口啲,真係令人回味無窮。秋刀魚雙面放咗薑蓉同埋蔥,味道更加鮮明。至於熊本天草縣嘅車海老,加咗飯同蝦膏,簡直係人間美味。魚味濃郁嘅鰤魚同野生油甘魚,呈紅色,食落去更有層次感。赤貝中間加咗柚子皮,清香四溢,真係好特別。再加埋北海道嘅馬糞海膽,真係唔可以錯過。神奈川黑睦魚同炙燒銀鱈魚,細條先可以半生熟咁食,口感更加豐富。鯖魚飯加咗芝麻同紫蘇葉,昆布,味道都好好。最後,餐後嚟碗自家製抹茶奶凍,甜而不膩,真係完美結束。

最後,餐後嚟碗自家製抹茶奶凍,甜而不膩,真係完美結束。
2024-10-25 420 瀏覽
朋友介紹左一間Omakase 餐廳,主要食材來自北海道、九州、沖繩等地,嚴選時令食材,食材新鮮,季節限定晚市14貫壽司套餐做緊正價6折,係Openrice book定位,另外亦可以自選壽司,一個人都可以好享受。餐廳環境舒適,以簡約日式風格為主,一進門就感受到清新與雅致。先付🔹昆布絲赤水母:用左土佐醋調味,昆布絲脆嫩,赤水母口感爽脆,酸甜適中。🔸金平蓮藕漬:口感爽脆、微甜。🔹日本南瓜甘露煮:南瓜入口軟糯,甜味濃郁。🍣14貫壽司🔹北海道帆立貝:肉質滑嫩,入口鮮甜,配上微酸既青檸汁,提升帆立貝既鮮味。🔸深海池魚:脂肪結實,肉質肥嫩,入口纖細柔軟。🔹鮫鰈魚:將魚邊燒香再夾係壽司中間,鮫鰈魚刺身肉質細膩,搭配博多萬能蔥。🔹 炙燒墨魚:墨魚鎅花再灸燒,口感脆口,墨魚鮮美,炙燒後香氣十足。🔸九州大分縣剝皮魚:剝皮魚混合魚肝、wasabi同埋豉油,同時加入芽蔥中和魚肝濃郁味道,口感層次豐富。🔸秋刀魚:獨特甘甜魚油芳香,口感豐腴肥美,放咗薑蓉同埋蔥提鮮。🔹熊本天草縣車海老:車海老鮮甜,最特別係壽司飯加入咗蝦膏,雙重享受。🔸鰤魚:野生油甘魚,肉質呈紅色,油脂豐富。🔹赤貝:赤貝爽口,加入柚子皮,食落去有淡淡

先付
🔸金平蓮藕漬:口感爽脆、微甜。
🔹日本南瓜甘露煮:南瓜入口軟糯,甜味濃郁。

🍣14貫壽司
🔸深海池魚:脂肪結實,肉質肥嫩,入口纖細柔軟。

九州大分縣剝皮魚

🔸鰤魚:野生油甘魚,肉質呈紅色,油脂豐富。
🔹赤貝:赤貝爽口,加入柚子皮,食落去有淡淡既柚子清香。

🔸拖羅:脂肪豐富,入口即化,口感細膩而濃郁。
拖羅

🔹北海道馬糞海膽:入口鮮甜,口感細膩,海膽中的頂級享受。
北海道馬糞海膽

🔸神奈川黑睦魚:炙燒逼出油脂,令口感更香滑。
🔹炙燒銀鱈魚:肉質細緻,口感爽滑。

🔸鯖魚卷:鯖魚肉質細緻軟嫩,壽司飯加左芝麻和紫蘇葉,外層用左昆布點綴,口感豐富。
鯖魚卷

甜品
自家製抹茶奶凍:口感綿密滑嫩,抹茶香氣與奶凍甜滑完美結合。
九州大分縣剝皮魚
拖羅
鯖魚卷
  • 剝皮魚刺身配剝皮魚肝醬
  • 馬糞海膽
2024-10-24 335 瀏覽
難得地與朋友在香港吃Omakase 最近尖沙咀這間有6折 😻 超級划算🤤 令到平時也不吃的我跑去吃!我們選擇了$1380 這個晚餐菜單!Omakase 是一個人的尊尚享受!不同於普通壽司店!能享受師傅一對一的服務!主推一人自選壽司🍣!這間選用主要食材是來自北海道、九州、沖繩 等等縣市!新鮮又抵食!😍等我依次序介紹整個晚餐享受吧!前菜 3步曲 甘露煮南瓜 粉糯甜甜的!昆布絲赤水母醋物 酸酸的很開胃!粒貝青瓜🥒 清甜!白身魚本身屬於油脂重!師傅加了蔥花在中間解一解膩😻 好吃!帆立貝 加入清新的青檸汁!吃下去很清新很重青檸🍋‍🟩味!而且帆立貝很厚切!Q彈爽甜!深海池魚 肉質非常厚實!👍🏻剝皮魚師傅將它的魚肝放上魚肉上面 剝皮魚本身油脂重 吃下去入口即溶! 超級好吃😋 推薦起來!北寄貝 帶有柚子清香味!師傅說將其雪藏後吃更為爽甜!的確是!哈哈哈🤣車海老很香的煙燻味!師傅用蝦膏混入米飯中!吃起來很濃郁蝦味道👅!鰤魚 屬當季月份很肥美且入口即化!超愛超愛!😻秋刀魚 也是當季月份卷物中間加了蔥花、菱角、青芥末 來提升口感!香霜蟹 ($150)也是當季月份!超級好吃!大家要來吃吃!蟹腳蟹肉蟹膏很捧!很
難得地與朋友在香港吃Omakase
最近尖沙咀這間有6折 😻 超級划算🤤
令到平時也不吃的我跑去吃!
我們選擇了$1380 這個晚餐菜單!
Omakase 是一個人的尊尚享受!

等我依次序介紹整個晚餐享受吧!

前菜 3步曲
甘露煮南瓜 粉糯甜甜的!
昆布絲赤水母醋物 酸酸的很開胃!
粒貝青瓜🥒 清甜!

白身魚
本身屬於油脂重!
師傅加了蔥花在中間解一解膩😻 好吃!

帆立貝
加入清新的青檸汁!
吃下去很清新很重青檸🍋‍🟩味!
而且帆立貝很厚切!Q彈爽甜!

深海池魚
肉質非常厚實!👍🏻

剝皮魚
師傅將它的魚肝放上魚肉上面
剝皮魚本身油脂重 吃下去入口即溶!
超級好吃😋 推薦起來!

北寄貝
帶有柚子清香味!
師傅說將其雪藏後吃更為爽甜!
的確是!哈哈哈🤣

車海老
很香的煙燻味!
師傅用蝦膏混入米飯中!吃起來很濃郁蝦味道👅!

鰤魚
屬當季月份
很肥美且入口即化!超愛超愛!😻

秋刀魚
也是當季月份
卷物中間加了蔥花、菱角、青芥末 來提升口感!

香霜蟹 ($150)
也是當季月份!超級好吃!大家要來吃吃!
蟹腳蟹肉蟹膏很捧!很鮮甜!蟹味很重!

赤貝
帶點檸檬味 (師傅加入少少檸檬皮在表面)
超香超鮮甜!

中拖羅
油脂分布較好!
是我最愛的一款吞拿魚
吃下去很香的油脂!入口即化!😻😻

原來馬糞海膽沒有其他平時吃的腥臭
超好吃🤤!想吃多一個!😂

黑鯥魚
比較滑身!而且表皮經燒焦後更為焦香!
有點煙薰味!

赤身
配上蒜香醬油漬!帶點咸香!

( 右口魚 ) 鮫蝴魚
經火灸後油脂更香!魚香比較濃!

最後當然上湯品跟甜品來結束這美好的兩小時一頓飯!❤️

面豉湯
師傅特製的抹茶奶凍!上面有一粒黑豆!
奶凍香滑奶味濃!抹茶味也重!很出色的一款🩷

鮨磷 (尖沙咀)
📍:尖沙咀中間道15號H Zentre UG樓1號鋪
2024-10-15