2007-04-26 22 瀏覽
旺角不算遠,但全家人還是第一次來鳳城。是晚點了:炸子雞半只:皮脆肉嫩,熱辣辣,算不錯。窩貼大明蝦:久違的菜式!這裡的是「蝦尾無殼」版本,咬下去炸麵包脆脆的卻沒多餘的油,蝦肉尚算爽口,只是味比較淡,但蘸附上的醋或淮鹽來吃又剛好。生炒脆香骨:本來懶惰的我想打「生炒骨」就算,忽然想起菜譜上明明寫著「脆、香」二字,吃著又不覺得,味道比較模糊,不酸不甜,但件件是骨倒也沒錯,口感也不賴。炒鮮奶:我是第二次吃這味,這裡的是半凝固狀態,貼近我想像的造型,卻跟益新做的比較乾身的大不相同。到底是不是「各處鄉村各處例」?兩家的出品我都覺得奶味很淡,是香港難找好喝的鮮奶嗎?這裡的炒鮮奶上面有蝦仁、火腿末及炸欖仁(多謝阿媽指正,我還以為是松子,很香口),最不好的是吃下去有點粉粉的感覺。桂花炒魚肚:呵呵呵,原來這味是沒有桂花的,是雞蛋炒魚肚來,還有芽菜及菫韮黃,最後還洒上點火腿末。害得我點完菜後還充滿期盼,以為可以吃到有桂花味的魚肚,還瞎猜到底這味菜是鹹還是甜。可惜蛋過熟過乾。竹笙扒芥菜膽:竹笙下的慷慨,都爽口,但為何芥菜膽沒半絲苦味?免茶,而芥醬及酸菜共$60,連白飯兩個結賬共$579。服務方面不錯,要轉枱阿姐
旺角不算遠,但全家人還是第一次來鳳城。是晚點了:

炸子雞半只:皮脆肉嫩,熱辣辣,算不錯。

免茶,而芥醬及酸菜共$60,連白飯兩個結賬共$579。服務方面不錯,要轉枱阿姐都由得我們自已慢慢挑,阿叔有問必答,阿哥又會幫我們換碟。酸青瓜蘿蔔很好吃,不會太過酸,又沒有糖精味。送的紅豆沙沒有崩沙(?)的味道。

總的來說,雖然沒有一道菜好吃得令人「嘩」一聲,但是水準並不差,這裡有些不常吃到的、或者我未曾吃過的菜,又見到鄰桌的乳豬燒的很好,我會再來,晚飯與點心。
2007-04-03 9 瀏覽
看到飲食男女上有鳯城全線通用的coupon,優惠一:是早茶7:00am-8:30am 茶介全免,優惠二:是荃灣店新張期內晚巿九時候(後)?入座,餐牌內菜色一律八折優惠.在頁中右面顯眼處還有一個coupon 說是可以$120享用原價錢180的炸子雞一隻,是全線通用的.即所有的鳯城都可以用.其實心裡已有多少戒心,因早知這店的分店與總店的關係甚為複雜,但見店名和logo和聲明是全線便深信不疑,撕下全頁,以防不測,起程去也.coupon聲明點菜前便要出示,於是照辦.女部長一口便說不可用:說這並非她們的店,我指著全線通用的字眼.她說彌敦道和北角的店和其他的店是不同的.這coupon並非通用於這兩店.我指店名,logo 的字體都相同,教人如何分別真偽?她也顯得無奈.心裡也惟有接受她的解釋,繼續點菜.叫了乳豬拼生腸,炸雞半隻,煎藕餅,鵪鶉鬆,魚肚炒蛋.乳豬拼生腸是沒有失望的,乳豬皮脆沒有太多肥膏,生腸爽脆好味.炸雞皮脆肉有汁液,個子不大,趁熱吃,滿足至極.煎藕餅鬆軟而有咬口,味道濃郁,甚佳.鵪鶉鬆是工夫菜,所有作料料要細切,不能絞碎,這裡做足而調味亦是一流,份量不少,是收貨的.最差的是魚肚炒蛋,炒得
心裡也惟有接受她的解釋,繼續點菜.
叫了乳豬拼生腸,炸雞半隻,煎藕餅,鵪鶉鬆,魚肚炒蛋.
炸雞皮脆肉有汁液,個子不大,趁熱吃,滿足至極.
煎藕餅鬆軟而有咬口,味道濃郁,甚佳.
最差的是魚肚炒蛋,炒得太熟,不夠滑,但味道亦不錯.
同來的友人未試過大良牛乳白粥,除了解釋敝鄉食物的特色外還教她們怎麼吃和品嚐.
總的來說,這晚餐除開頭的不快外,食物是十分愜意的.
不過還有小插曲:點菜時友人問有否糖水送?女部長說是綠豆沙,又說如不合口味可加錢要布丁,因焗製需時,要早落單.經過考慮,決定只要綠豆沙,上來時郤是紅豆沙.
但總結來說,還要給笑面.
2007-02-15 30 瀏覽
不曾考究「老店」同「集團」這對「雙胞胎」的由來,但經驗所及,前者遠好過後者。還是要了「古法馬拉糕」、「懷舊臘腸卷」同「蛋黃豆沙酥」:馬拉糕的的式式,呈「孖寶(Marble)」色,不太甜,也不太高,易入口(一口食哂);臘腸卷賣相普普通通,皮比較實;平日一個臘腸卷包一條「一開三」的幼幼臘腸,但鳳城臘腸卷包的是一條「一開二」、肥美得很的臘腸,油香且醇,口感十足,十分滿足。豆沙酥不單買少見少,其製法更是買少見少:豆沙酥不是弄成咸水角的樣子,而是像角仔/ 炸蛋角的樣子;若大小不一,請勿見怪。鄰桌那像嚤囉酥的「合桃叉燒酥」,和鄰鄰桌一碟五件的脆炸「鮮蝦韮菜餃」,也好像很美味呢。

怪。

2007-02-05 6 瀏覽
星期日下午食團年飯,聽落有D怪,不過我地唔係唯一一枱食餐。人多到暈,坐到好迫。十三個人,叫咗個12人餐, $2280,再叫咗D點心。乳豬件拼盤—有好脆皮ge乳豬,燒得好好,能鎖住水份,肉質鬆軟,正。重有海踅同豬生腸,兩樣都係招牌菜,好得!清肫翅—好清,唔肥,翅足,每個都有一、兩"梳"翅。雞雖然肫過,但仲好甜,反而仲吸咗翅湯ge味!炸子雞—又一招牌菜,皮脆肉嫩,D雞皮仲要好瘦,食幾塊都唔覺膩!清蒸老虎班—幾好,清甜,不過微微過火。蝦多士—隻蝦咸到食唔到,好咸,多士還夠脆。唯一係呢個唔好食。竹笙扒豆苗—唔油又唔會好咸!甜品—紅豆沙,果皮味太重,我唔鍾意。

十三個人,叫咗個12人餐, $2280,再叫咗D點心。

清蒸老虎班—幾好,清甜,不過微微過火。

竹笙扒豆苗—唔油又唔會好咸!

甜品—紅豆沙,果皮味太重,我唔鍾意。
2007-01-29 5 瀏覽
鳳城的晚飯小菜也是很好的. 當然, 服務也是一般的爛.炸子雞是名菜之一, 必吃. 它是貴($90 半隻, $180 一隻), 但不吃炸子雞就不算吃過鳳城.大良野雞卷: 當年學做菜時, 老師常把這味大良野雞卷掛在口邊, 說全港只有2間店的野雞卷做得正宗, 鳳城是其一. 我就不懂欣賞了, 太油膩. 如果看官不怕油膩, 這個倒真是一味名菜. 只要你肯叫, 伙計一定對你另眼相看, 說你識食.焗布甸: 想不到晚飯也會有焗布甸嗎? 一大盆的, 5人以上的份量. 晚後甜品一流.
鳳城的晚飯小菜也是很好的. 當然, 服務也是一般的爛.

2007-01-29 10 瀏覽
這店的食物質素和服務各走兩極. 食物十分好, 服務十分差.先說好的.午飯飲茶, 鳳城的順德點心是很精彩的. 一出點心車, 各路人馬爭先恐後, 人馬踏踏, 各取至愛. 個人最愛的點心計有:灌湯餃: 傳統灌湯餃, 一碗盛一隻大餃, 外面有湯, 材料還有金華火腿和瑤柱粒.蓮蓉包: 堅持古式懷舊做法, 滑得很滋味焗布甸: 已很少見的熱焗布甸, 難得回味另外, 乳豬飯也是一推介.好的, bad 的service...鳳城的服務是出了名差的. 如下面眾大大所說, 這裡只做熟客生意, 還要分樓上和樓下. 我媽媽是樓下的熟客, 到了不久便有位. 樓上呢? 明明登記了, 有客人不停來來去去, 位子還是分給熟客, 登記是白登記. 還有, 熟客的茶沖得也較密.伙計是預你給tips 的. 不給, 會白眼. 給得少, 會串你. bad service, 給一個\"喊\".
這店的食物質素和服務各走兩極. 食物十分好, 服務十分差.

先說好的.

蓮蓉包: 堅持古式懷舊做法, 滑得很滋味
焗布甸: 已很少見的熱焗布甸, 難得回味

另外, 乳豬飯也是一推介.

好的, bad 的service...

bad service, 給一個\"喊\".
2006-12-24 8 瀏覽
昨日個仔term break,唔使返學,竟然給我一個驚喜,六點鐘左右,來公司搵我食晚飯,於是即刻熄燈走人。因為唔趕時間,所以揀旺角鳳城。其實我好少來呢度食野,因為放工後由公司來,剛剛同返屋企背道而馳,唔就腳。三個人,各人點了自己喜歡的食物:炒鵪鶉生菜包、大良炒鮮奶、窩貼明蝦卷、西湖牛肉羹。生菜包、炒鮮奶和蝦多士都是這裏的「名物」,水準穩定。今次炒鮮奶不用瑤柱而用鮮蝦,增加了鮮味但缺少了鹹香,同時也令整碟菜「削」了。所以,我鍾意舊版。西湖牛肉羹這種羹湯,只有這種舊式廣東酒樓才有供應的了。吃它,是一種感覺,與味道無關。餐後送糖水:紅豆沙。到這裏吃東西,食物和招呼都沒有令人特別驚喜的地方,但有其自然和自在之處,有一種廣東人的氣質:不刻意而透著活力。
2006-12-16 5 瀏覽
約一眾兄弟傾國家大事,要揾個地方食晚飯,我諗都唔使諗就決定响呢度...已嚟過N咁多次,都唔需要望餐牌就可以order...先嚟例牌乳豬拼生腸。乳豬皮脆肉嫩,生腸大大碌之餘仲爽到嗦嗦聲,令人嘖嘖稱奇;再嚟西生菜鵪春崧,好惹味,鹹度剛好;鎮店菜之一鍋貼明蝦拼炒奶,麵包炸得金黄且脆,蝦亦夠新鮮彈牙;炒奶好滑好香,足證大師傅嘅功力。係我食咁多次入面做得最好嘅一趟;壓軸好戲就係自己從未試過嘅玉簪田雞腿。呢味嘢係一定要預訂嘅,因為絕對係碟功夫菜--- 先將整大隻田雞起晒骨,跟住再釀入冬菇絲、露笋及金華火腿絲而同煮,田雞肉嫩,配合上述三種配料,係從未試過嘅味道及口感,隻碟差唔多一滴多餘嘅汁都冇,D田雞完全索晒所有味,精彩;最後嘅瑤柱荳苗,新鮮翠綠,食落竟然有爽嘅感覺,再令人嘖嘖稱奇..同枱未嚟過呢度食嘢嘅死黨都讚不絕口..太精彩嘞...下次加埋個野雞卷就真係完美之極...

已嚟過N咁多次,都唔需要望餐牌就可以order...

再嚟西生菜鵪春崧,好惹味,鹹度剛好;

同枱未嚟過呢度食嘢嘅死黨都讚不絕口..

太精彩嘞...

下次加埋個野雞卷就真係完美之極...
2006-12-01 32 瀏覽
從深圳工幹回港,跟老爸老媽到這兒吃晚餐。點了「叉燒拼生腸」,生腸依舊爽脆美味,這兒的橙紅染料比別家略少。叉燒肥瘦適中,甘香好味。「大班兩味」份量不多,味道一般,賣差不多兩佰塊,其實有其他更好的選擇。但不明父母總點呢個又貴又唔好食的東西!?「雞油豆苗」有濃香的雞油味,好誇張!豆苗係瘦物,所以兩者相當配搭。「上湯粉果」係馳名炸物,料雖然比以前少,但仍然炸功一流。另點「牛乳白粥」和「白飯」各一。奉送歷久不衰的清熱綠豆沙。埋單$480,貴就貴在那個大班兩味!
從深圳工幹回港,跟老爸老媽到這兒吃晚餐。
「上湯粉果」係馳名炸物,料雖然比以前少,但仍然炸功一流。
另點「牛乳白粥」和「白飯」各一。
奉送歷久不衰的清熱綠豆沙。
埋單$480,貴就貴在那個大班兩味!
(非會員)
2006-11-20 12 瀏覽
本人一行14人昨夜到此為家人賀壽, 預先已叫了餸,七時著起菜, 但到八時才有第一味- 乳豬併盤上, 接著的每一度菜全都是要等半小時起碼才有得吃, 樓面人手嚴重不足, 但最要命的是伙計態度惡劣, 愛理不理, 只和熟客傾計, 不願意和我們追單, 上翅後可以走開和另一二枱客服務, 過一會才來和我們分翅, 簡直不知所謂!經我們多次埋怨後, 多位伙計俾面色我們看,執碗執一半, 可以不再回來, 最後糖水也要催促數次才送上。是晚各款菜本來好好味, 但因伙計問題, 心情也大打折扣, 因此埋單一個仙貼士也不給, 當然伙計黑面夾冇多謝,我們下定決心, 永不回頭!!
2006-11-20 11 瀏覽
與朋友們聚舊, 相約太子鳳城來個晚飯, 一到達便聽到一個令人驚喜的鐘聲“叮,叮,叮,叮,xxx先生請聽2號線”, 嘩!!!!!好懷舊呢!!!炸子雞果然是皮脆肉滑, 雞味極之濃, 肉質有咬口, 半隻的份量不太多, 雖然售$90半隻有點貴, 但質素的確有保證, 必須熱食, 否則脆皮腍了便浪費了廚師的心血. 炸粉果一打好像多了點, 炸得很乾身,其實可以不用浸清湯, 因為炸得好的粉果其餘不會太油, 帶點甜味的皮, 饀料不太多, 但只吃了兩件, 因為有點漏…….大良炒鮮奶的賣相雖然不太吸引, 鮮奶炒得香滑, 美中不足的是有一點油溢味, 蝦多士則是極度失望之作, 多士吸了太多油, 油溢味重之餘食落也油淋淋蝦不夠大也不夠鮮, 一客六件也未免太貴了點後補一個桂花魚卷, $120一客的水準都尚可接受, 起了骨的魚肉尚算大件, 肉厚帶有口感, 味道清淡但魚味豐盈. 最後當然要來個西米布甸, 我不能說它真的很好吃, 因為小時候在酒樓吃的一定有此水準, 但是現在真的賣少見少, 所以只好在這兒懷舊一番, 新鮮即做當然好味道, 內裏的白蓮蓉尚算香滑, 不過總不夠黃蓮蓉般香濃四個人埋單每人$130, 抵食~

四個人埋單每人$130, 抵食~

2006-11-16 14 瀏覽
environment: many ppl smoked. old decoration. food:桂花魚卷$118: only several pieces of meat. i tried the same dish in other Fung Shing, the meat together with bone was deep fried. but the meat and bone disappeared. tastes so so. expensive.mixed vegetable in pot $60: small. oily.will never go again

food:

will never go again
2006-11-09 17 瀏覽
琴晚去食, 叫左個四人餐5舊幾水. 雞煲翅, 不過咸到死. 乳豬拼太腸, 普普通通啦. 金銀蛋浸豆苗, d咸蛋黃唔好食, 其他野味道一般啦.荷蘭豆炒魚球, 呢個都ok既.蝦多士, 幾好咁啦.另加既有:大良炒奶, 好難食, 可能係我唔識欣賞, 咸咸甜甜咁味, 古古怪怪咁.炸子雞, 全晚最得果味. 皮脆.西米焗布丁, 食唔出有咩咁特別好食, 咪同普通茶樓既差唔多.咁既環境, 咁既食物質數, 我地一人食左$130. 一定唔會再黎, 去大排檔食好過
琴晚去食, 叫左個四人餐5舊幾水.

雞煲翅, 不過咸到死.

乳豬拼太腸, 普普通通啦.

金銀蛋浸豆苗, d咸蛋黃唔好食, 其他野味道一般啦.

荷蘭豆炒魚球, 呢個都ok既.

蝦多士, 幾好咁啦.

另加既有:

炸子雞, 全晚最得果味. 皮脆.

2006-11-04 18 瀏覽
這裡早茶開九點,八時四十多分已經到來,伙計不介意的情況下自已找好位置;沖茶開位,等他們開工招呼亦可,自已招呼自已亦得;看到他們早餐亦是這裡的盅頭飯,用料及食味應該不懶。師兄老遠從上海跑來,落腳於旺角,故趁他回去前相約了來這裡一聚,做師弟的霸位開茶是應該的;純粹傾計,點心由師兄發辦,但無論怎樣都要了掛頭牌的蓮蓉包;其他的燒賣排骨鳳爪不說了,平平無奇,而個蓮蓉包是相當了得,首先不是坊間的一籠三個裝的小尺寸,是一籠二個的大尺寸模式,皮不厚而蓮蓉不過甜,而更可用幼滑來形容,而中間的大蛋黃是流沙起油的,正宗老式做法;一個蓮蓉包四杯這裡不俗的普洱茶,其他的可以不提了!

(非會員)
2006-09-23 19 瀏覽
噚日同班中學同學食飯, 有人話去旺角鳳城, 咁我又未去過就試下啦, 結果有個奇妙旅程.我地叫個4'送'1湯ga套餐, 再加3個'送'同西米布甸. 7:30pm叫上菜, 套餐ga'送'好快就到齊, 一班人一路食一路講, 唔駛幾耐就食清d'送', 但加叫ga'送'都仲未到, 再坐多陣, 我地就開始追, 其時大概8:00pm.當時我地都見到門口企住d人等位, 我地都唔想霸住張'木台', 所以大概10分鐘後, 我地又追多次. 佢地就話因為炸子雞要花時間炸, 所以要等. 我心諗,o甘'什菜煲'同'通菜炒牛肉'又要煮o甘耐?好明顯廚房灟單啦. 不過我地都想傾計, 不介意等下, 但係門口d客要等耐d囉.再等多10分鐘, d'送'都係連影都無, 我地開始商量不如食完個西米布甸就走, 呢個時侯就有個好似經理ga人同我地講, d'送'煮緊, 等多陣就得, 咁我地就等多陣啦. 結果3分鐘後, d'送'就到. 諗住終於可以安樂食返餐, 但奇妙旅程又點會咁簡單又咁快完結?當d'送'食得七七八八ga時侯, 有個女待應走黎問我地d'送'係唔係已經到齊, 我地都醒水叫佢上甜品. 但甜品都未到, 就有個男待應行到我地張

我地叫個4'送'1湯ga套餐, 再加3個'送'同西米布甸.

當時我地都見到門口企住d人等位, 我地都唔想霸住張

當d'送'食得七七八八ga時侯, 有個女待應走黎問我地d'送'係唔係已經到齊, 我地都醒水叫佢上甜品. 但甜品都未到, 就有個男待應行到我地張'木台'度, 口up up話門口企住好多人, d人都唔願起身, 我開頭以為佢同同事講啦, 但望下又唔見其他待應係附近, 咁即係話我地啦. 當時我地己經覺得佢好過份, 我地甜品都未食就己經開始趕客走.諗住係佢一個人ga問題就算數啦. 但係當我地剛剛食完個布甸, 諗住飲杯荼清下口ga時侯, 突然有3個待應走黎執'木台',個經理就係側邊望住, 我當堂火都黎, 我地一'木台'先7個女仔, 洗唔洗3個人圍住我地? 想忍住唔出聲都真係忍唔住, 開口話要上網投訴,佢地先行開.

講真,若果唔係佢地遲上菜, 我地就唔駛食得咁急. 3個'送'連甜品, 我地只係用15分鐘就食完, 都算好合作啦, 佢地無覺得唔好意思, 仲要用d咁ga手段趕人走, 真係好離譜, 我咁大個女都未試過咁.

再講食物質素, 所謂黃金脆煎蝦, 原來只不過係美心快餐下午茶都有ga蝦多士, 美心20蚊唔駛就有兩件連粟米連飲品, 佢就120蚊得8件, 平均要15蚊件, 你唔好話唔貴.

朋友話好出名ga炸子雞, 一上'木台'見到d皮縮ga, 就知道係用微波爐叮熱啦, 皮唔脆, 食入口無雞味, 又無調味料味, 好彩都仲有d檸檬汁味. 但一件炸子雞只食到檸檬味你話係唔係失敗?

西米布甸都係朋友指明要叫,話好食, 我就覺得超甜. 未食過都可以唔駛試.

是次每人消費$138, 依呢個價錢, 去到好多地方都食得又好又舒服.

總結一句說話, 又貴又唔好食加服務差, 打死我都唔會再去鳳城集團ga酒樓.