2024-02-09 147 瀏覽
weekend想嘆返個休閒既brunch☀️all day breakfast就食得多 all you can eat西班牙乳豬真係第一次食😳餐廳位置係中環地鐵站附近交通方便,有唔少窗戶景觀開陽坐喺窗邊感受日光好舒服😎weekend brunch有唔同組合 我就揀咗最豐富既$458/pp😋包左5款tapas 任食乳豬 海鮮paella 同甜品🌟Plate of Spanish cold cuts & cheese with crystal tomato bread🌟Steak tartare🌟Perfectly Pink-ish, chili-garlic prawns "ajillo"🌟Scallop ceviche, avocado mousse, shallot-lemongrass vinaigrette🌟Truffle & cheese bikini5款tapas都各有特色又好味😛帶子刺身鮮嫩,配上炸蒜同牛油果組合夠新鮮蒜油蝦上面有極多蒜蓉,超濃蒜香味用麵包點蒜油食一流🌟QM Suckling pig登登登登!主角當然係任食烤西班牙乳豬🐷新鮮焗好之後侍應會邀請大家打卡🤣廚師仲會
weekend想嘆返個休閒既brunch☀️
all day breakfast就食得多
all you can eat西班牙乳豬真係第一次食😳
餐廳位置係中環地鐵站附近
交通方便,有唔少窗戶景觀開陽
坐喺窗邊感受日光好舒服😎

weekend brunch有唔同組合
我就揀咗最豐富既$458/pp😋
包左5款tapas 任食乳豬 海鮮paella 同甜品

🌟Steak tartare
🌟Truffle & cheese bikini
5款tapas都各有特色又好味😛
帶子刺身鮮嫩,配上炸蒜同牛油果組合夠新鮮
蒜油蝦上面有極多蒜蓉,超濃蒜香味
用麵包點蒜油食一流

🌟QM Suckling pig
登登登登!主角當然係任食烤西班牙乳豬🐷
新鮮焗好之後侍應會邀請大家打卡🤣
廚師仲會即席表演用碟切開乳豬
乳豬色澤金黃,皮薄燒得香脆肉滑
配上香甜嘅南瓜蓉令人食指大動🤤

🌟Barcelona Seafood paella
飯面上鋪滿各款海鮮好吸引😻
吸收咗海鮮嘅味道,令飯粒充滿鮮味

🌟Basque burnt cheesecake, raspberry coulis
🌟Churros with chocolate dip
最後點少得甜品
Churros炸得外脆內軟帶點煙韌口感
充滿肉桂香味🫰🏻
位於威靈頓街M88大廈頂層嘅餐廳, 主打地中海菜式, 落地大玻璃可以飽覽中環景色🌃, 環境好有格調, 提供悠閑嘅氛圍, 餐廳天台更設有露天小型酒吧區, 絕對係高質聚餐好地方!星期六日更有brunch menu, 可以任食乳豬同有表演🎭!🍴Steak Tartare將生牛肉剁碎並混合各種香料, 以香草、洋蔥、酸豆、蒜蓉等調味, 肉質鮮嫩柔軟。Brioche好鬆軟, 有牛油香, 將牛肉他他放上軟包上食, 好滋味😋!🍴Truffle and Cheese Bikini 多士烘至金黃香脆, 裡面夾住滿滿嘅芝士同黑松露, 黑松露味香濃, 帶鹹香~🦞Lobster Thermidor 原隻波士頓龍蝦上枱前已預先開邊, 方便客人食用, 好貼心嘅服務呢!好鍾意佢嘅烹調方式, 調味做得好好, 龍蝦啖啖肉, 肉質鮮甜彈牙🥘Paella Barcelona好大鍋西班牙海鮮燉飯!米飯粒粒分明, 軟硬度適中, 配料有蜆肉、大蝦🦐、青口, 仲有大蒜蒜泥蛋黃醬作調味, 相當豐富!每一啖都充滿着海鮮嘅鮮味, 鍋子側面同底部仲有飯焦, 大蝦鮮甜彈牙, 整體鮮味十足!

🍴Steak Tartare

• All The Best Beef
  • Steak Tartare
  • Truffle & Cheese Bikini
2024-02-05 110 瀏覽
近日喺網上睇到呢個假日早午餐覺得吸引,今個星期日決定去一試。我揀咗小食、乳豬、海鮮炒飯和甜品個款。🔸餐前小食橄欖油的味道濃厚,麵包口感較硬。🔸Plate of Spanish cold cuts & cheese with crystal tomato bread🔅西班牙黑毛豬火腿的油香及堅果味道濃郁。🔅幾款香腸,有啲帶煙燻和辣味;有啲帶鹹香味;有啲有黑椒味。🔅芝士比較羶,配上甜甜酸酸的蕃茄和多士一齊食味道不錯。🔸Scallop ceviche, avocado mousse,shallot-lemongrass vinaigrette帶子新鮮嫰滑,檸檬香茅和醋令味道更豐富,底部的牛油果醬很軟滑。🔸Steak tartare生牛肉他他,質地軟綿,配上酸豆和洋蔥碎味道更進一步提升,配那件焗得少燶帶甜的麵包食,一件唔夠喉。🔸Prefectly pink-ish, chill-garlic prawns “ajillo”蝦超新鮮彈牙,廚師已經將部份蝦殼除去,食起嚟好方便。味道同中式蒜蓉蒸蝦好似,但呢個多了點風味,會有辣和油浸過的香,法包配上蝦的蒜蓉醬汁很好食。🔸Truffle & chees
我揀咗小食、乳豬、海鮮炒飯和甜品個款。
🔸餐前小食
橄欖油的味道濃厚,麵包口感較硬。
🔅西班牙黑毛豬火腿的油香及堅果味道濃郁。
🔅幾款香腸,有啲帶煙燻和辣味;有啲帶鹹香味;有啲有黑椒味。
🔅芝士比較羶,配上甜甜酸酸的蕃茄和多士一齊食味道不錯。
🔸Steak tartare
🔸Truffle & cheese bikini
多士烤得脆口,黑松露濃郁,食的時候芝士有拉絲效果。
🔸QM suckling pig, pumpkin puree, roast potatoes, jus
廚師即場表演乳豬切件,呢個時候梗係📸相機先食啦!
我見廚師輕輕鬆鬆用隻碟就輕易將全隻乳豬切成多件。
豬皮香脆但冇油膩,肉質都幾細滑,南瓜醬帶甜味。
🔸Barcelona seafood paella
海鮮飯的口感煙韌,飯吸滿了海鮮味,蝦肉彈牙,蜆肉比較鹹,青口鮮甜,加點檸檬汁個飯更香。
🔸Basque burnt cheesecake, raspberry coulis
巴斯克蛋糕的芝士味濃郁,質地軟身,唔會太甜。
🔸Churros with chocolate dip
西班牙油條,外面較甜,油條炸得脆。

放假瞓到自然醒,再慢慢食,慢慢享用brunch就最開心。
2024-02-02 281 瀏覽
終於去到一年最relax既時間🤩,考完試等放年假,依啲時間絕對要對自己好啲,掉低個囡😆同老公揀間靚餐廳fine dining享受下🥂。Quiero Más 位於中環M88頂樓,居高臨下睇到中環半山景色🌆,室內也充滿歐陸情調,環境寬敞,主打西班牙和地中海菜式,一入到黎已感受到閒適的氛圍🩷只想放空既我,把點菜重任交俾另一半💫 未點餐先送上西班牙火腿、芝士、蕃茄Tapas作小食,鹹香開胃為今餐飯揭開序幕。🍽️Suckling Pig🍖餐廳Signature dish, 一碟三件,乳豬皮鬆化帶薄薄脂肪層,香脆甘香,乳豬肉質稔滑,一絲絲可撕開,入口即化,帶柔和的燒烤香味,每件都細膩脆滑,口感和層次豐富。伴碟有南瓜蓉薯角、墨西哥青椒仔,可減去單吃肉的飽膩感。店員還貼心地遞上4款不同的芥末醬俾我哋揀,貪心啲4款試晒都無問題,乳豬配芥末醬絕對有提味作用。週末黎食Brunch仲可以任食乳豬和睇表演,下次一於帶埋阿囡黎👍🍽️Carabinero Linguine🍝巨型紅蝦墨魚汁意大利粉,紅蝦比手掌還要大,誠意十足。意粉用蝦湯燴煮,充滿鮮味,保留彈牙煙韌口感質感,味道鹹鮮清新,令人喜愛。🍽️Paella Barc

只想放空既我,把點菜重任交俾另一半💫

🍽️Suckling Pig🍖
Suckling Pig

伴碟有南瓜蓉薯角、墨西哥青椒仔,可減去單吃肉的飽膩感。

🍽️Carabinero Linguine🍝

🍽️Paella Barcelona🥘
可以加$138多半隻波士頓龍蝦,飯既份量也提升了很多,好大碟。龍蝦加上鮮蝦、青口、蜆肉、魷魚圈等海鮮鋪滿飯面,好豐富。
Paella Barcelona

飯粒煙韌帶有米骨,很有口感,味道香濃鮮甜,充滿海鮮的鹹香味道。

🍽️Basque Burnt Cheese Cake with Mixed Berries Sorbet🍰
個人十分鐘情雜莓味的雪皅,酸酸甜甜好清新,正好平衡口腔的味道,芝士蛋糕creamy香濃。

🍽️Chocolate Lava Cake with Banana & Caramel Ice-cream🍨
朱古力流心蛋糕相當香濃,質感實在,配雪糕這經典組合讓人喜愛。
2024-01-18
Paella Barcelona
位於中環蘭桂芳附近嘅Quiero Más,主打現代地中海菜同西班牙菜🍽️環境舒適,裝潢仿如時尚嘅餐酒館,帶有藝術風格🖼️天台仲有一個露天小型酒吧區添🥂可以望到城市高樓大廈景色🏙️好靚好chill☺️另外星期六日有個 bruch menu,可以任食乳豬同有表演睇架🤩Iberico Paletilla 36 months西班牙伊比利亞火腿🥓固化期為36個月🤩具有橡果香氣同堅果風味,油脂分佈平均😛肉質比較結實油潤,味道甘香😚可以揀30g或者60g份量👍🏻另外仲會跟埋西班牙最出名嘅pan con tomate,蕃茄麵包🍅🍞酸酸甜甜夠開胃👍🏻Dry-Aged Wagyu Beef "Bavette" M5風乾M5和牛🐮能夠鎖住表面肉汁👍🏻肉質嫩滑多汁💦牛肉味濃🐄有150g同300g,我揀咗300g🐮啖啖肉☺️配搭埋炒菠菜、蘑菇同香滑薯蓉,夠晒豐富🥳Chicken Paella西班牙飯都海鮮、雞同素食🥘我試咗雞嘅西班牙飯,用上露絲瑪莉香雞🐔肉質嫩滑😛仲有好多配料,非常足料👍🏻西班牙飯嘅米飯彈牙🍚口感堅硬紮實,加上吸收咗湯嘅精華✨入口潤滑,加上底部微微焦香嘅飯焦,口感豐富🥳Churros傳統西班牙甜點Chur

Iberico Paletilla 36 months

Chicken Paella

Churros
傳統西班牙甜點Churros😛西班牙油炸鬼被炸至金黃色,口感酥脆😚外層鋪上肉桂糖,另外伴上軟滑香甜嘅朱古力醬同雲尼拿雪糕🍫🍦點埋一齊食更滋味🤤

[ Quiero Más ]蘭桂芳附近有好多唔同國家菜式嘅餐廳,呢間主打西班牙、希臘、意大利等地中海地區🇪🇸🇬🇷🇮🇹嘅菜餚。✿ Quiero Más Sangria $98/glass🍷🥂開餐前叫返杯酒飲下。香甜嘅西班牙傳統水果酒,以紅酒/白酒加入白蘭地、水果等調和,非常易入口。✿ Festive Tasting Menu $498/位套餐有4道菜:頭盤、前菜、主菜及甜品。To Start 頭盤(1)Ibérico Paletilla Ham 36-months 🇪🇸🐷36個月西班牙伊比利亞黑毛豬風乾火腿以手工切割成一片片,肥瘦均勻,配新鮮番茄蓉🍅麵包,入口咸香帶甘甜果味。(2)Hamachi 🐟厚切肥美嘅油甘魚刺身以香草🌿及橄欖油🫒等西班牙方式醃製,伴上微酸西班牙沙律醬汁,食完幾開胃。To Warm Up 前菜(1)Signature Truffle & Cheese Bikini 🥪松露芝士迷你三文治焙得香脆,配埋濃厚黑松露及拉絲芝士🧀,非常香口。(2)Perfectly Pink-ish 🍤大蝦以橄欖油🫒、辣椒🌶、蒜蓉🧄等配料煎香,蝦肉鮮甜結實,配以香脆麵包🍞,索盡蒜蓉辣汁。Th
[ Quiero Más ]

✿ Festive Tasting Menu $498/位
套餐有4道菜:頭盤、前菜、主菜及甜品

To Start 頭盤

(2)Hamachi 🐟

To Warm Up 前菜

(2)Perfectly Pink-ish 🍤

The Main Event 主菜
(1)QM Signature Suckling Pig 🇪🇸🐷
招牌西班牙乳豬以香草等調味料醃味,再以低溫方法慢煮,外皮超脆而肉質軟嫩多汁。

(2)Signature Seafood Paella Barcelona 🇪🇸🥘
西班牙巴塞隆拿海鮮燉飯以原個飯鑊🥘烹調,非常足料。海鮮有海蝦🦐、青口、大蜆及魷魚🦑。西班牙米飯有顆粒感,煙韌有咬口,鑊底有少少飯焦好香口,每啖飯都有海鮮精華。

A Sweet Finale 甜品
Basque Burnt Cheesecake 🍮🍨
甜品係巴斯克芝士蛋糕配雜梅雪葩,更有一小杯以伏特加為基礎嘅檸檬雞尾酒🥃作句號。

總結🫦
餐廳供應嘅都係地中海地區經典菜餚,而且裝潢時尚,帶點藝術風格,幾適合約會聚餐。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Quiero Más
地址:中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 20樓
電話:2383 0268
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • Signature Truffle & Cheese Bikini
  • Hamachi
  • Seafood Paella
2024-02-01 908 瀏覽
放假去食吓好嘢,去咗中環M88呢間餐廳食個西班牙靚brunch,有幾個組合可以揀,我哋就梗係揀食齊晒所有野㗎啦:5款tapas、任食西班牙suckling pig、海洋paella、甜品。一坐低冇幾耐送上welcome snack,蕃茄餡酸甜酸甜開胃。Plate of Spanish cold cuts & cheese with crystal tomato bread各款西班牙火腿加上芝士真係不敗,火腿油香豐富,甘香甘香,再慢慢品嚐下芝士好正。Steak tartare呢個steak tartare好順滑,落咗啲洋蔥粒同埋一啲蔥簡單調味,好新鮮,配上鬆軟嘅麵包一齊食。Scallop ceviche, avocado mousse, shallot-lemongrass vinaigrette帶子刺身好鮮嫩,配上炸蒜、橄欖油,仲有墊底creamy嘅牛油果醬,感覺好味又輕盈。Perfectly Pink-ish, chili-garlic prawns "ajillo"呢個蝦超級香,有勁多蒜蓉,好惹味。配上微脆法包用嚟沾蒜蓉牛油一齊食,勁正。Truffle & cheese bikin

Steak tartare

Truffle & cheese bikini
呢個係餐廳其中一個signature dish,趁熱食真係好正,多士焗得外脆內軟,然後係軟綿拉絲嘅松露芝士,黑松露味係勁濃勁香。

QM suckling pig
食到咁上下店員推咗隻熱辣辣乳豬出嚟,真係原隻㗎喎,我哋客人影完相之後再切件serve。乳豬係任食,供應到3點,真係好抵。擺盤都幾靚㗎,皮脆卜卜,肉質嫩嫩,伴碟嘅南瓜蓉同埋烤薯都好食,我哋都忍唔住encore咗兩round。

Barcelona Seafood paella
呢個paella又係好食,好多海鮮,大蝦、青口、蜆、魷魚樣樣新鮮,飯夠晒香濃,好似有啲蝦膏定係濃郁蝦湯咁,又熱辣辣好香。

芝士蛋糕好綿密香濃,配上紅莓醬中和咗膩嘅感覺,我哋食咗咁多嘢都食晒。

Churros with chocolate dip
西班牙經典甜品,熱辣辣嘅西班牙油條有啲玉桂味,沾上朱古力醬,簡單又好食。
午餐
這間提供豐富Weekend Brunch的餐廳在20樓高層,並設有連接的天台。室內以落地玻璃設計,從前方可以欣賞到中環的景色,而後方則是山景。環境幽雅寧靜舒適,非常適合來享受早午餐。在前菜方面,餐廳提供了5款Tapas西班牙冷盤芝士配水晶番茄麵包的份量比想像中大很多,其中包含了幾款辣肉腸和帕馬火腿等。牛肉他他🥩,口感軟滑鮮味,配料增加了味道層次辣椒蒜蝦🍤則有濃郁的蒜味,蝦肉彈牙,且已去除外殼,方便食用。黑松露芳香的松露芝士三明治🥪,芝士內部還流心,吐司酥脆。扇貝酸橘汁醃魚、酪梨慕斯、青蔥檸檬草醋汁,醬汁豐富且提升了扇貝的鮮味。這道菜還加添了口感,並以酸酸地的醋汁帶來開胃的效果。主菜:任食烤乳豬和西班牙海鮮燴飯烤乳豬剛剛燒好,外皮脆卜卜,咬下時油脂爆發💥,非常香口惹味,豬肉嫩滑多汁💦。西班牙海鮮燴飯整盤上有豐富的海鮮🦐🦑,熱騰騰的上桌,賣相吸引人。海鮮的鮮味滲入飯中,讓整個燴飯極為美味。最後是甜點,提供了西班牙油條。油條上灑上砂糖和朱古力醬,甜蜜酥脆,是這餐完美的結尾。總的來說,這間餐廳提供豐富的早午餐選擇,並擁有優美的環境和舒適的氛圍。菜式呈現出美味的口感和精緻的製作。

在前菜方面,餐廳提供了5款Tapas

牛肉他他🥩,口感軟滑鮮味,配料增加了味道層次

黑松露芳香的松露芝士三明治🥪,芝士內部還流心,吐司酥脆。

主菜:任食烤乳豬和西班牙海鮮燴飯

• Paella Barcelona
  • Steak Tartare
  • Churros
2024-01-30 86 瀏覽
▫️中環竟然有西班牙乳豬任食brunch⁉️🫨 餐廳位於高樓頂層,環境舒服,可以好好享受一個悠閑周末,而且價錢唔算貴,性價比超高🥰🥂 Weekend Brunch $458/ p.p.🥖 Welcome snack▫️由清新嘅蕃茄青瓜多士作為餐前開胃小食😚🐮 Steak tartare▫️用上香蔥、酸瓜、青瓜等調味🥒 牛味濃郁之餘口感好豐富🐂 旁邊嘅牛油麵包好軟熟,配上他他一齊食好香口😋🥪 Truffle & cheese bikini▫️香脆多士夾住黑松露同熱溶芝士超邪惡🤤 🦐 Perfectly Pink-ish, chili-garlic prawns “ajillo”▫️鮮蝦肉質彈牙,舖滿超香嘅蒜蓉🤩 淨係聞到蒜蓉香已經流晒口水🤤🥓 Plate of Spanish cold cuts & cheese with crystal tomato bread▫️有4款不同口味嘅ham,配上芝士咸香滋味🧀 旁邊仲有蕃茄多士,香脆開胃🍅🐚 Scallop ceviche, avocado mousse, shallot-lemongrass vinaigrette▫️帶子嫰滑鮮甜,墊住牛油果蓉配搭幾

🥂 Weekend Brunch $458/ p.p.

🥖 Welcome snack
▫️由清新嘅蕃茄青瓜多士作為餐前開胃小食😚

🐮 Steak tartare

🥪 Truffle & cheese bikini
▫️香脆多士夾住黑松露同熱溶芝士超邪惡🤤

▫️帶子嫰滑鮮甜,墊住牛油果蓉配搭幾特別🥑 仲加左炸蒜令味道層次更豐富✨

🐖 ALL YOU CAN EAT… THE SPANISH WAY
QM Suckling pig, pumpkin puree, roast potatoes, jus
▫️主角出場黎到任食乳豬環節😝 廚師會即場係食客面前用碟切乳豬,證明夠晒軟淋鬆化🥳
▫️乳豬皮超香脆,肉質超淋,連碟邊嘅南瓜蓉都好好食🎃 最重要係無限refill😍 店員會好主動問要唔要黎多份,真係超滿足🥳

🥘 Paella
▫️海鮮飯索晒龍蝦汁,煮得軟硬適中粒粒分明🍚 舖滿大蝦、青口、蜆肉好豐富🤩

🍰 A Sweet Final
▫️Basque burnt cheesecake質感綿密,配上raspberry醬一啲都唔覺得漏🍓
▫️Churros with chocolate dip好香脆,入口充滿肉桂香,令人忍唔住一啖接一啖🍫

🥃 Two Moons - Hong Kong $98
Kikka - Japan $158
+$20 Elderflower Tonic
▫️呢到酒類都幾多選擇,試左2款gin,即刻令到氣氛更chill😎

這間中環的西班牙WEEKEND BRUNCH好出色! 值得一試❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥 共有三款:1️⃣Tapas + 甜品 $298  2️⃣Tapas +任食乳豬+甜品 $398  3️⃣Tapas + 任食乳豬+任食paella $458我們點了 3️⃣  可以任食西班牙乳豬😍 Tapas有5款,全部都好好食🥹🥹 🔹Steak tartare 肉質柔軟,用了洋蔥、蒜蓉、刺山柑調味 配上橄欖油好好食! 蒜蓉包外脆內鬆軟,超級香 🔹Scallop ceviche, avocado mousse, shallot-lemongrass vinaigrette 帶子口感滑嫩,配上大量香蔥和炸蒜😍 還有牛油果醬 整體味蕾好豐富,好滿足! 🔹 Plate of Spanish cold cuts & cheese with crystal tomato bread 多種不同的肉片,麵包很香脆!! 🔹Truffle & cheese bikini 黑松露芝士多士煎香過的薄切麵包,夾住黑松露味香濃的芝士! 口感煙韌,好香又好吃 🔹Perfectly Pink-ish, chili-garlic prawns "ail
共有三款:

我們點了 3️⃣  可以任食西班牙乳豬😍

Tapas有5款,全部都好好食🥹🥹
🔹Steak tartare

多種不同的肉片,麵包很香脆!!

🔹Perfectly Pink-ish, chili-garlic prawns "ailo"
蝦上極多蒜蓉覆蓋,香到爆炸 配上脆法包沾蒜蓉汁,滿滿的蝦鮮味 蝦肉部分原來還脫了殼,好貼心!

🔸 QM Suckling pig

皮脆肉滑! 好有豬的香味,好好食,份量頗多! 配好滑好香的南瓜蓉🫶🏼 還有好好吃的薯仔
一次試了四隻芥末:Cognac, english, whole grain, french mustard!

因為是任食,我們撐爆肚皮吃了兩次😆😆
是每人兩碟!!
🔸 Barcelona Seafood paella

飯粒口感堅硬彈牙,吸收了海鮮的鮮美
🔸QM Colada (Coconut Milk, Pineapple Juice, Milk Cream)

這個超好喝! 我一口氣喝了半杯!!😂 味道像Yogurt,口感像沙冰,不算很甜
🔸Churro 新鮮炸好的churro 沾滿肉桂粉同糖,還有朱古力醬!

🔸Basque Cheesecake 小小一件件,口感濕潤不油膩

吃完這個Brunch
晚上飽得吃不下晚飯😝
難得捱到去星期六,梗係要對自己好啲,食餐精緻嘅。一向都好鍾意食乳豬,所以係朋友嘅推介底下,就嚟咗呢一間有得任食乳豬嘅西班牙餐廳。.WEEKEND BRUNCH :佢哋嘅brunch一共有三個選擇,個人就揀咗$458嘅。-$458/pp - Tapas, Paella (Minimum 2 persons), All You Can Eat Suckling Pig, Dessert-$398/pp - Tapas, All You Can Eat Suckling Pig, Dessert 298/pp - Tapas, Dessert-$298/pp - Tapas, Dessert.Tapas款式頗多,而且每一碟份量都唔細。經典嘅Plate of Spanish cold cuts & cheese with crystal tomato bread,整體質素都好唔錯,巴拿馬火腿鹹香濃郁,辣肉腸好Juicy,芝士🧀亦食得出係靚嘢,細膩濃滑。剝好曬殼嘅chili-garlic prawns "ajillo"扎實彈牙,亦係配酒嘅佳餚,微辣微辣的,幾開胃。鮮鮮甜甜的Scallop cev
WEEKEND BRUNCH :
佢哋嘅brunch一共有三個選擇,個人就揀咗$458嘅。
-$298/pp - Tapas, Dessert
Tapas款式頗多,而且每一碟份量都唔細。經典嘅Plate of Spanish cold cuts & cheese with crystal tomato bread,整體質素都好唔錯,巴拿馬火腿鹹香濃郁,辣肉腸好Juicy,芝士🧀亦食得出係靚嘢,細膩濃滑。剝好曬殼嘅chili-garlic prawns "ajillo"扎實彈牙,亦係配酒嘅佳餚,微辣微辣的,幾開胃。鮮鮮甜甜的Scallop ceviche就係Tapas中,我最喜愛嘅一款。裏面加入咗質感柔滑嘅avocado mousse,仲有shallot-lemongrass vinaigrette Truffle & cheese bikini作調味,酸甜開胃,帶子貝柱亦厚嫩。Hamachi Salpicon (Add $68)亦有驚喜,刺身嘅鮮味,混合特調西班牙醬汁,令油甘魚嘅鮮味變得更富層次。

PAELLA加入咗大量嘅龍蝦汁黎煮,鍾意飲龍蝦湯嘅一定鍾意,喺出面食西班牙飯好多時都會覺得米飯過硬,但係呢一間就冇呢個問題,啱啱好適中嘅硬度,加埋少許嘅飯焦位,同鮮甜嘅海鮮,雖然佢令我食唔到太多任食嘅乳豬,但係我都依然願意比呢個空間去食佢。

然後就係任食嘅乳豬,佢哋定時就會燒原隻乳豬出嚟,然後再分比客人,新鮮燒出黎,唔好食都難,皮脆肉嫩,啖啖都細細嫩嫩又熱辣辣加上綿軟嘅roast potatoes同帶自然甜香嘅pumpkin puree,好出色,但前面已經食得好飽,所以最後淨係encore咗一次。

最後嘅甜品可以選擇Basque burnt cheesecake或者Churros,我地就選擇咗各一,芝士蛋糕芝士味非常突出,鹹鹹甜甜,加上raspberry coulis嘅酸香,味道平衡得不錯。Churros 上面就沾有朱古力醬及黃糖,炸得外脆內酥,雖然邪惡,但卻是令人欲罷不能。

Quiero Más
中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 20樓
說到西班牙菜,我朋友就大推這家位於中環威靈頓街的「Quiero Más」,今晚就訂了位來試一下。餐廳裝潢以歐陸風為主調,充滿浪漫氛圍,全部落地玻璃設計,晚上可以看到璀璨夜景,在美景下享受滋味晚餐👍🔺Signature Tasting Menu|$498/位✿ To Start ✿ 🔶Ibérico Paletilla Ham 36-months Served with crystal tomato bread36個月伊比利亞火腿,味道甘香, 有果香, 油脂分佈很好,配上蕃茄溶和麵包來吃,是完美配搭😋🔶Hamachi Marinated the Spanish way in 'salpicon'肥美的涼拌鰤魚刺身,以橄欖油、醋和鹽醃製,帶出鰤魚的鮮味😋✿ To Warm Up ✿ 🔶Signature Truffle & Cheese Bikini香脆的三文治,外層帶點焦香,酥酥脆脆,內餡填滿半溶芝士和黑松露,香氣十足😋🔶Perfectly Pink-ish西班牙香蒜蝦,大蝦上舖滿的蒜茸,蝦肉爽彈牙,惹味的香蒜提升了大蝦的鮮味,和蝦頭蝦膏一起享用,更加美味😋✿ The Main Even

✿ To Start ✿

肥美的涼拌鰤魚刺身,以橄欖油、醋和鹽醃製,帶出鰤魚的鮮味😋

✿ To Warm Up ✿

🔶Perfectly Pink-ish

✿ The Main Event ✿

🔶QM Signature Suckling Pig
西班牙乳豬是我每次吃西班牙菜的必選菜式,乳豬皮燒得好香脆,肉既部份好嫩滑,而且非常多肉汁,配上烤肉汁,別有一番滋味,伴菜有柔滑香甜的南瓜蓉😋

🔶Signature Seafood Paella Barcelona
西班牙海鮮飯, 材料非常豐富,有大蝦、蜆肉及青口等,份量十足,米飯吸收了海鮮的精華,鮮味濃郁,過足口癮😋

✿ A Sweet Finale ✿

🔶Basque Burnt Cheesecake Served with Mixed berries sorbet
芝味香濃的巴斯克蛋糕,配上酸酸酸甜甜的雜莓雪葩,十分清新,配搭得很好😋

✿ A la carte ✿

🔶Steak Tartare |$188
牛肉他他口感滑嫩,牛味勁出,調味剛好,配上烤過的麵來吃,有多重口感

🔶 French Oysters |$148

餐廳星期六、日有 brunch menu,現場會有表演,cocktail 和西班牙乳豬是任食的,等我週末有時間再來先😌

French Oysters

French Oysters
2024-01-26 68 瀏覽
聽朋友講中環蘭桂坊有間地中海菜可以任食西班牙乳豬,適逢假日終於有機會俾我試吓😊環境裝修好有時尚藝術風格,落地玻璃可以飽覽中環半山景🙂Plate of Spanish Cold Cuts & Cheese with Crystal Tomato Bread 🇮🇹Cold cut 拼盤好豐富, 有3款唔同種類嘅西班牙火腿,每一片都展現出肉質豐富風味同咸香滋味,芝士口感濃郁,搭配特色蕃茄多士,外皮酥脆,帶有微妙的番茄風味😋Steak Tartare 🐮牛肉他他係我既最愛,以新鮮的牛肉切碎並拌入各種調味料而成有。牛肉鮮紅誘人,切碎得剛好適中。配料包括香草、洋蔥、 青瓜粒、caper等,增添了豐富的層次和口味。😍Perfectly Pink-ish, Chili-Garlic Prawns "Ajillo" 🍤鮮蝦肉質鮮嫩多汁, 表面鋪滿了蒜蓉辣椒, 一試難忘😊Scallop Ceviche, Avocado Mousse, Shallot-Lemongrass Vinaigrette一上枱已俾佢吸引住,擺盤好精至,帶子係刺身級, 牛油果打至慕絲狀態,奶油般的口感,配上蔥末檸檬草醬汁,為整體味道

Steak Tartare 🐮

鮮蝦肉質鮮嫩多汁, 表面鋪滿了蒜蓉辣椒, 一試難忘😊

一上枱已俾佢吸引住,擺盤好精至,帶子係刺身級, 牛油果打至慕絲狀態,奶油般的口感,配上蔥末檸檬草醬汁,為整體味道增添左層次🥰

Truffle & Cheese Bikini 🧀
三明治麵包烤得金黃酥脆,夾著濃郁的松露芝士,麵包的外層酥脆,內部鬆軟,每一口咬下去都能感受到松露的香氣和芝士的濃郁🤩

ALL YOU CAN EAT... THE SPANISH WAY QM Suckling Pig, Pumpkin Puree, Roast Potatoes, Jus 🐽
任食西班牙風味乳豬搭配南瓜泥、烤薯仔同芥末醬,乳豬烤得外皮金黃酥脆,內部肉質鮮嫩多汁。南瓜泥的滑順口感和淡淡的甜味為乳豬提供了完美的搭配😍

Paella (Minimum 2 persons) Barcelona Seafood Paella🥘:
經典西班牙傳統菜式,它以香氣四溢的番紅花米飯為基底,搭配各種鮮美的海鮮,如蝦、蜆和魷魚。每一口都能咀嚼到米飯的口感和海鮮的鮮味😍

Churros with Chocolate Dip 🍫
西班牙傳統甜品,churro外酥內軟,配上濃郁的巧克力醬,我既最愛😍
週末食咩好?今次就來這間西班牙餐廳食個WEEKEND BRUNCH 啦!我們選了價錢 $458/pp 的menu, 包括5款Tapas,Paella (2位起),任食西班牙乳豬,甜品TAPAS TIME⭐️Plate of Spanish cold cuts & cheese with crystal tomato bread 有多款西班牙火腿和臘腸,太正啦🤤 蕃茄麵包酸甜多汁好開胃👍🏼⭐️Steak tartare牛肉他他加了香草和洋蔥,肉質軟稔鮮嫩🥰 ⭐️Perfectly Pink-ish, chili-garlic prawns "ajillo"蝦味好香濃,好香蒜油味啊😍 用麵包沾蒜油吃,一流👍🏼⭐️Scallop ceviche, avocado mousse, shallot-lemongrass vinaigrette新鮮軟滑的帶子刺身,配以芥末醬和香茅,竟然有點泰式風味,好特別呀🤤⭐️Truffle & cheese bikini烤得香脆可口的多士中間夾著黑松露芝士,口感外脆內軟👍🏼⭐️ALL YOU CAN EAT... THE SPANISH WAY 現場有用碟切乳豬表演,乳豬

TAPAS TIME

⭐️Steak tartare
牛肉他他加了香草和洋蔥,肉質軟稔鮮嫩🥰

蝦味好香濃,好香蒜油味啊😍 用麵包沾蒜油吃,一流👍🏼

⭐️Truffle & cheese bikini
烤得香脆可口的多士中間夾著黑松露芝士,口感外脆內軟👍🏼

現場有用碟切乳豬表演,乳豬皮香脆可口,肉質軟稔嫩滑,可以沾清甜的南瓜蓉吃,或是沾各種芥末醬,享受不同風味🤤
雖然是任食,但一份已經好大份量,吃不下第二份了🤣

⭐️PAELLA
超多海鮮!有大蝦、青口、大蜆、魷魚,每一粒飯都十分入味,和我在西班牙吃過的完全一樣😍

A SWEET FINALE
⭐️Basque burnt cheesecake, raspberry coulis
Cheesecake 芝士味香濃,紅莓雪葩清新,剛好中和飽膩感
⭐️Churros with chocolate dip
好香脆,充滿肉桂香味

我們另外點了兩杯Sangria, 一杯是Cava, 一杯是紅酒,兩杯都有大量水果🥰
Cava那杯加了熱情果汁,味道好fruity
紅酒那杯加了Brandy, 味道好香甜濃郁

餐廳天台還有一個露天酒吧,晚上來欣賞夜景飲杯cocktail, 肯定好chill好好feel 🥂
2024-01-13
2024-01-22 50 瀏覽
Weekend 想食Brunch, 朋友推介中環蘭桂坊有間地中海菜「Quiero Mas」任食西班牙乳豬。呢度環境非常之寬敞,而且全落地玻璃,因為係頂樓緣故可以飽覽中環半山景。天台位置仲可以同朋友上去飲嘢好鬼chill。Brunch 包括有特色西班牙Tapas:西班牙火腿配Sangria 西班牙果酒, 最好配搭帶子刺身, 配上香茅,蒜頭絲及特別醬料,非常開胃芝士黑松露餅, 非常鬆化, 一試難忘蒜蓉蝦,一向都好喜歡這個西班牙tapas, 蒜蓉味香, 蝦味濃牛肉tartare, 配上香草及特色調味任食脆皮乳豬 ⭐️QM Suckling Pig🐷因為乳豬皮非常之脆,廚師即場表演用隻碟切開乳豬。乳豬皮脆內軟,味道調味得非常好,再配上南瓜蓉同醬汁,好美味再來一個西班牙海鮮飯🥘,必點知一,海鮮非常鮮味,粒粒米都有蝦湯包住,鮮味無比。甜品係芝士餅及西班牙特色甜品Churros, 西班牙油炸鬼,充滿肉桂香味。

Brunch 包括有特色西班牙Tapas:
西班牙火腿配Sangria 西班牙果酒, 最好配搭

帶子刺身, 配上香茅,蒜頭絲及特別醬料,非常開胃

芝士黑松露餅, 非常鬆化, 一試難忘

牛肉tartare, 配上香草及特色調味

任食脆皮乳豬 ⭐️QM Suckling Pig🐷
因為乳豬皮非常之脆,廚師即場表演用隻碟切開乳豬。

乳豬皮脆內軟,味道調味得非常好,再配上南瓜蓉同醬汁,好美味

• Paella  Barcelona