Restaurant: Chung's Kitchen
Info:

2018-05-21 3421 views
休閒的星期日,相約了舊同事到位於時代廣場12樓的鍾廚喝下午茶食一盅兩件⋯一行四人約三時一刻左右到達,在門口等了5分鐘就有位可以進入,入座時已告知3:30Last order,所以我們一口氣叫曬所有點心小食😆落單後不久就需要先結賬及告知我們只可以坐到4:30分,我們說OK!點心小食約20分鐘左右就全部上齊,岀菜都好有效率!我們一行4人也是吃得蠻快的,很快13款點心小食就吃了一半,但到了4:06分就被一位女部長告知要清場,請我們離開!我們4人當堂儍眼了,看著至少還有4-5款點心未吃😤,我們也沒有與她爭辯,快快每人吃幾件點心,再飲多杯茶便走了⋯⋯因為其中一位友人是做飲食業前缐,所以都很明白前缐員工的辛酸⋯站在消費者的立場就覺得是次如在4:30同我們說這一番話,我們一定會接受的,因為我們是守承諾認承咗會坐到4:30便會離開,奈何該女員工實在太心急,由我們坐下、落單、結賬、上菜、吃東西至離開,前後只有不夠一個小時😩

點心小食約20分鐘左右就全部上齊,岀菜都好有效率!

2018-05-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$130 (Tea)
2018-05-19 2659 views
Family Day ,幾姐妹為方便兩老,選擇了熟悉的「鍾廚」。 位於時代廣場食通天12樓,裝潢新穎,光線充足,是日常我們家人聚腳點。「冰鎮咕嚕肉」以前食過。外冰內熱,外脆內軟, 肉質嫩滑美味,配撈咕嚕汁後酸甜開胃,一家甚為喜愛,是必食之物。

「冰鎮咕嚕肉」以前食過。外冰內熱,外脆內軟, 肉質嫩滑美味
,配撈咕嚕汁後酸甜開胃,一家甚為喜愛,是必食之物

冰鎮咕嚕肉
2018-05-18
$250 (Dinner)
Celebration
Birthday
冰鎮咕嚕肉
2018-05-13 2004 views
今日去時代廣場行街,順道去十二樓間鍾廚食午餐。這間食店的餐具幾優雅,白藍的襯色宛如瓷器一般。不過,食店的溫度太高,愈食愈熱, 汗流浹背,以為自己去左街邊食大排檔。真心問是否慳冷氣錢?食物質素普通,或甚至差,價錢與食物不合比例。當然,在時代開食店個租金都好貴,將價就貨不足為奇。蜜汁叉燒腸 $43一般酒樓腸粉會有三大條,但佢地得兩條,切成六件搏你唔覺。芝士蝦春卷 $37芝士的配搭好怪,春卷又唔剪唔切,要成條食?沙律炸雲吞 $37估你唔到啲沙律係甘放。XO 醬炒蝦米腸 $58我估落左幾滴XO 醬炒,完全無XO醬味道。晶瑩菜苗餃 $37 豉汁蒸鳳爪 $37好差的鳳爪,肉太實,唔夠鬆,製作鳳爪的工序欠佳,太馬虎。 狀元蝦餃皇 $11一籠一粒,可逐粒叫。 哈密瓜楊枝甘露 $38 山竹牛肉球 $34、 滑雞銀絲卷 $37、 醬皇金錢肚 $37 七味香脆魷魚鬚 $65太厚粉又唔夠味,香味和咸味都欠奉,其實魷魚鬚好難整得差,但佢地就做得到 瑞士雞中翼 $58Overcook, 有外在美,但無內在美,色澤吸引又上色,但肉質太嚡太韌,失敗之作。整體而言,食店質素欠佳,無論環境和廚藝都有很大的改善空間。可一不

蜜汁叉燒腸 $43
一般酒樓腸粉會有三大條,但佢地得兩條,切成六件搏你唔覺。

芝士蝦春卷 $37
芝士的配搭好怪,春卷又唔剪唔切,要成條食?

沙律炸雲吞 $37
估你唔到啲沙律係甘放。

XO 醬炒蝦米腸 $58
我估落左幾滴XO 醬炒,完全無XO醬味道。

晶瑩菜苗餃 $37

豉汁蒸鳳爪 $37
好差的鳳爪,肉太實,唔夠鬆,製作鳳爪的工序欠佳,太馬虎。

狀元蝦餃皇 $11
一籠一粒,可逐粒叫。

哈密瓜楊枝甘露 $38

七味香脆魷魚鬚 $65

瑞士雞中翼 $58

整體而言,食店質素欠佳,無論環境和廚藝都有很大的改善空間。可一不可再,所以做遊客生意就無問題。
Lunch
2018-05-03 1369 views
今日又去鍾廚飲茶喇! 上一次試過九龍灣企業廣場的鍾廚, 食過返尋味, 趁今日五一勞動節, 約朋友去逛街前吃少少點心啦! 銅鑼灣永遠是港島熱點聚腳地, 想找地方吃午餐, 總要排隊﹑取號碼紙等位。 無法啦! 好東西, 自然多人等位。 正午十二點多,我等半小時多了,接近下午一點鐘,終於到我們入座。 客人多,酒樓限時要埋單結賬。 上次在九龍灣鍾廚,食過好味的家鄉煎芋餅, 今次也點了同款。 還有磨菇包, 它是蒸籠點心,裡面有醬汁磨菇片, 沒有肉末在內, 大概是素點心。外表似海味舖的厚花菇, 很有趣呢! '吸睛'分數高。至於家鄉煎芋餅, 外表似潮洲煎蠔仔餅, 少少厚啦! 因為自己喜歡吃芋, 所以也不差。在銅鑼灣這店只有普洱﹑壽眉不收茶錢, 點其他茶都要收茶錢。 如龍井要多付$40。
冬菇包
菜苗餃
冬菇包
菜苗餃
2018-05-02 1255 views
因銅鑼灣方便友人出入,所以選擇了「鍾廚」銅鑼灣時代廣場食通天12樓「鍾廚」,是行中高檔路線食店,約六年前由10樓搬至12樓晚餐約7點到店,店員按排我坐圓檯,位置濶落紅燒鮑翅,名貴菜式,知道是大廚出手,出品不凡新鮮菠蘿咕嚕肉: 用梅頭豬肉切條形,再上粉炸至金黃,再淋上酸甜醬炒均,配以新鮮菠蘿,可見用心,友人話好食,(好易滿足的)脆皮燒鵝:服務員以明爐承載,上檯時保持熱度,食客品嚐過程中,不會因時間過去而變凍及結油,好細心。值得推薦的菜式濃湯鮮菌浸菜苗:清甜,爽口,整體食品有質素,環境尚可,食到中段時,坐滿人,應是聚會好去處🤓
因銅鑼灣方便友人出入,所以選擇了「鍾廚」

晚餐約7點到店,
店員按排我坐圓檯,位置濶落

紅燒鮑翅,
名貴菜式,知道是大廚出手,出品不凡

,友人話好食,(好易滿足的)

,好細心
。值得推薦的菜式
濃湯鮮菌浸菜苗:清甜,爽口,

脆皮燒鵝
新鮮菠蘿咕嚕肉
紅燒虎鮑翅
濃湯鮮菌浸菜苗
2018-04-28
$500 (Dinner)
Celebration
Birthday
脆皮燒鵝
新鮮菠蘿咕嚕肉
紅燒虎鮑翅
  • 咕嚕肉
2018-04-24 1049 views
外面就似豪裝茶餐廳,VIP房嘅裝修/裝飾都幾得意,但好近廁所,打開門時,隱約聞到香精味橙味蓮藕圈($55)蓮藕圈好爽,味道好橙,太橙,太新穎,接受唔到。叉燒雖然汁好味,但豬肉太瘦,有啲韌。火燙燒鵝皇($200/半隻)火燙住啲燒鵝,唔怕食食下啲肥油變啫喱,味道同肉質都OK上湯蒜子浸豆苗($118)菜一碟,無咩好評唔記得咗係咩,好似係牛柳粒,留不下印象,即係不過不失杏汁燉潤肺湯($298/6位)因為要預訂,好大期望,點知佢杏味唔夠香,仲有少少稀,好失望呢。清蒸老虎斑新鮮魚,生熟剛剛好,食蒸魚都係求呢兩點啫。

橙味蓮藕圈($55)
蓮藕圈好爽,味道好橙,太橙,太新穎,接受唔到。
橙味蓮藕圈

叉燒
雖然汁好味,但豬肉太瘦,有啲韌。
叉燒

火燙燒鵝皇($200/半隻)
火燙住啲燒鵝,唔怕食食下啲肥油變啫喱,味道同肉質都OK
火燙燒鵝皇(半隻)

火燙燒鵝皇

上湯蒜子浸豆苗($118)
菜一碟,無咩好評
上湯蒜子浸豆苗

唔記得咗係咩,好似係牛柳粒,留不下印象,即係不過不失
牛柳粒

杏汁燉潤肺湯($298/6位)
杏汁燉潤肺湯(6位)
杏汁燉潤肺湯(湯渣)

清蒸老虎斑
新鮮魚,生熟剛剛好,食蒸魚都係求呢兩點啫。
清蒸老虎斑
2018-03-04
$230 (Dinner)
2018-03-22 1641 views
為了令一行十二人暢所欲言,所以這次飯局訂了房間,附設最底消費是常識吧,很久沒這樣大魚大肉了呢!明爐燒鵝皇奉客時以爐子保溫,可惜火力不足,油分還是琼起來,而且旁邊的亦因此而令鵝肉乾掉了,似乎多此一舉呢。澳洲龍蝦二食a)頭爪炆伊麵 外殼非常堅硬,難以弄開,最後全數外帶回家慢享當中的美味,伊麵索盡精華,淨食也相當滋味。澳洲龍蝦二食b)碧綠炒龍蝦球碧綠翠玉瓜,龍蝦肉彈性十分足。薑蔥炒大肉蟹蟹箝很巨大,拿著吃啖啖肉,像吃冰淇淋似的,現在寫著寫著,想吃百花釀蟹箝了。杏汁燉豬肺湯甜湯的杏仁露,在下不喜歡吃,但這個湯呢,小的卻非常喜愛,拿著碗灌下去,更是身心舒暢啊!蠔皇遼參扣花菇遼參滑溜並帶著彈力,花菇超厚肉。沙薑霸王雞軟嫩的雞肉帶著醬料的惹味,沒有不好吃的理由。清蒸海皇花尾躉蒸魚時間控制得宜,魚肉非常嫩滑,尤其面頰的肉質非常讚!杞子魚肚泡菜苗魚湯浸著菜苗很清新,其實不用加入魚肚,菜蔬份量增多會更好。松露雙蚌炒飯松露的霸道香氣四溢,鹹度可以降低點。鍾家甜品(杏仁茶,楊枝金露,芝麻糊)想不到會有三款甜湯,每種奉上幾碗供選擇。鍾家甜品(杏仁茶,楊枝金露,芝麻糊)小的選了黑漆漆的她,熱度夠而且散發著芝麻香,

明爐燒鵝皇

澳洲龍蝦二食
a)頭爪炆伊麵

澳洲龍蝦二食
b)碧綠炒龍蝦球
碧綠翠玉瓜,龍蝦肉彈性十分足。

薑蔥炒大肉蟹

杏汁燉豬肺湯

蠔皇遼參扣花菇
遼參滑溜並帶著彈力,花菇超厚肉。

沙薑霸王雞
軟嫩的雞肉帶著醬料的惹味,沒有不好吃的理由。

清蒸海皇花尾躉
蒸魚時間控制得宜,魚肉非常嫩滑,尤其面頰的肉質非常讚!

杞子魚肚泡菜苗
魚湯浸著菜苗很清新,其實不用加入魚肚,菜蔬份量增多會更好。

松露雙蚌炒飯
松露的霸道香氣四溢,鹹度可以降低點。

鍾家甜品(杏仁茶,楊枝金露,芝麻糊)
想不到會有三款甜湯,每種奉上幾碗供選擇。

鍾家甜品(杏仁茶,楊枝金露,芝麻糊)
小的選了黑漆漆的她,熱度夠而且散發著芝麻香,無論多飽,甜點還是可以放進來的唷!
Dinner
2018-03-15 1311 views
去時代廣場食飯慶祝生日,呢間鐘廚好多人鍾意來食,我地book左位都要等15分鐘先入得!叫左幾個小菜,好似燒鵝、生炒骨、椒鹽魷魚及脆肉瓜班楠等!上菜啦!見到燒鵝本來好開心,但放入口前一刻,塊面立即轉黑,燒鵝好多毛啊!媽媽!立即問待應點解,佢話冇野,你咁講我都冇聲好出!唔換啦!但食嘅時候唔食皮囉!椒鹽魷魚係好食嘅!魷魚彈牙,但皮好薄,脆口彈牙齊集!其他食物都有佢嘅水準,唔錯!地段都係好!

2018-01-17 2514 views
皮薄餡靚灌湯餃已經唔係道道可以食到!係鍾廚既灌湯餃足料,湯濃,啖啖鮮味❤️乳鴿卜卜脆,一啲油既感覺都無,皮脆得黎肉仲可以滑嫩多汁❤️配埋個石榴汁真係好fresh,仲有一陣清香既感覺。鮑魚撻個皮好脆好香牛油味,鮑魚又夠味❤️下午茶時光既享受叫錯左紅白腸,我應該係叫個有脆脆既腸粉,不過呢道腸粉不嬲都好夠滑,完全無失望。

鮑魚撻個皮好脆好香牛油味,鮑魚又夠味❤️下午茶時光既享受

2018-01-15 2246 views
因為要同姨媽睇戲(時代)所以就睇睇有乜中菜!老實都諗住時代嘅餐廳一定貴啲架啦,但見佢係稻香集團,同埋啲食評都話晤係好貴,早茶時段又有折(10-12)總括食物賣相、味道、服務都好好!下次會再黎試晚市(有散叫又有套餐)太子鮑魚酥 (每件計)個鮑魚大約5蚊咁大金沙脆皮腸粉 問個伙記佢話個皮紅色係因為加咗“紅米”去搓腸粉皮,佢英文寫係 salted egg yolk 但晤係好食到咸蛋味,但個皮係好滑!👍🏻脆皮腐皮卷 真係好脆但又晤油!👍🏻 係蝦肉做涵麻辣口水雞(有骨) 花生醤味好重,完全晤“麻辣”,一隻雞脾加多幾件雞胸。晤算係嫩滑鮑汁扣凰爪 個汁好夠味好黐口👌🏻,但啲鳳爪完全晤冧 😣另外小心睇清楚點心紙有啲係要(一件件)咁剔,好似蝦餃咁,以為要一件件叫係因為大粒啲,但又晤係喎只係普通size??

太子鮑魚酥 (每件計)個鮑魚大約5蚊咁大

脆皮腐皮卷 真係好脆但又晤油!👍🏻 係蝦肉做涵

鮑汁扣凰爪 個汁好夠味好黐口👌🏻,但啲鳳爪完全晤冧 😣

2018-01-15
Breakfast
2017-12-24 2371 views
銅鑼灣時代廣場—香港地標性建築,每次行街都有經過,名店林立。街頭店舖密密更換,原因只有一個,天價租金。我愛搵美食,特別見到一些「性比會高」的餐廳,就會想同大家分享。今日來到時代廣場食通天12樓鍾廚,這間酒樓平時都排曬隊,好難有位,必定有其吸引之處,唔收茶錢及加一係其中之一,今次我係先打電話留檯。一行3人叫了:1)石榴脆皮雞$128:皮脆肉嫩,好香,一般酒樓會用豉油,但這間創意在石榴汁,估唔到咁好味2)薑汁芥蘭$88: 炒得剛好,有鑊氣,唔老,算合格。3)清蒸海星斑$380:職員叫我去漁池挑選,話條老鼠斑今日到,成本價俾我(咁好) 我撊左條星斑清蒸4)雙蔥牛柳粒$138: 有洋蔥,腰果、京蔥等配料,好香,師傅炒得有鑊氣,無過火5)杏汁豬潤湯$198:(忘記影相)足料燉湯職員訂座時叫我要留,話招牌菜,會賣曬連白飯(竟然係蕃薯蒸飯,夠曬健康)最後埋單$964(食咁多埋單唔駛一千)

我愛搵美食
,特別見到一些「性比會高」的餐廳,就會想同大家分享

一行3人叫了:

2)薑汁芥蘭$88: 炒得剛好,有鑊氣,唔老,算合格。
) 我撊左條星斑清蒸

5)杏汁豬潤湯$198:(忘記影相)足料燉湯
職員訂座時叫我要留,話招牌菜,會賣曬
連白飯(竟然係蕃薯蒸飯,夠曬健康
)最後埋單$964
(食咁多埋單唔駛一千
2017-12-13
$320 (Dinner)
  • 杏汁豬肺湯
  • 石榴脆皮雞
  • 清蒸海星斑
2017-12-20 1408 views
今日平日,趁放假一家人黎飲個下午茶,由2點到4點,3點半last order,三個人未食早餐午餐,一叫叫左11個點心結果埋單都係$200! 非常抵食!原來星期一至五下午茶大中小點一律都係6折,仲要免茶芥,免加一。真正係性價比極高呀。而且環境仲好好添,有一大個落地玻璃加開放式廚房推介用錫紙包住黎蒸嘅珍珠雞,鎖住水份,比平時嘅酒樓食到嘅係唔同d! 士多啤梨爆珠布甸甜品。爆珠好特別,下層有布甸,又唔太甜,正!
。而且環境仲好好添,有一大個落地玻璃加開放式廚房

格仔腸粉
越南蔗蝦
2017-12-20
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
格仔腸粉
越南蔗蝦
2017-11-26 1699 views
呢間酒樓點心非常精美,我帶著三位長者,星期日來飲茶,由於只是早一日打電話訂枱,知客小姐說訂枱已滿,所以要來取飛輪候。由於酒樓免加一,所以人多排隊,有着數排長龍都是有道理的。我們點了龍蝦湯脆雲吞、香煎蘿蔔糕、鮮蝦腸粉、栗茸南瓜酥(覺得特別好味又應節,似足南瓜,迷你得來又精緻,餡料用了少少甜味的栗子蓉)、麻沙糖不甩、义燒包和水晶海鮮餃等。點心樣樣都熱騰騰的,座位也舒適,四圍食客多,也有氣氛,這就是中式飲茶的樂趣。
2017-10-19 1910 views
午餐約左媽媽飲茶,一直喜愛鍾廚一人餐,貪佢百鬆蚊頭盤到甜品樣樣有啲,唔洗諗。媽媽早到我叫佢叫住野食先,點知就出事啦........原來已經冇左一人餐!!!媽媽話知我唔鍾意食咁多肉,叫左啲冇咩肉嘅,睇一睇張單,全炸野咁濟......媽呀!好油膩,好,油膩,炸得唔好,表面成層油,成舊浸入喼汁到大清洗!味OK但真係太油!四喜烤夫,冇冬菇冇冬筍,烤夫入味,但太甜。珍珠雞正常,足料。蘿蔔糕,少辣微脆,OK!灌湯餃個湯好飲,好濃且甜,似煲翅啲上湯,一口氣飲左半碗,建議先飲湯先吉開個餃,餃皮一破,內餡油就滲出黎,湯變油膩。都係炸,甜版鹹水角,裡面係一堆栗子蓉,好甜。甜品熱食已經比較甜,仲係炸點,甜度真係不能咁高!食左半件放棄。一人餐可以避免唔擅長叫嘢食嘅人亂叫野食,今次食到我真係有兩聲咳,一人餐返黎啦好嗎!?
媽媽早到我叫佢叫住野食先,點知就出事啦........
原來已經冇左一人餐!!!

脆皮腐皮卷
味OK但真係太油!
上海四喜烤夫
四喜烤夫,冇冬菇冇冬筍,烤夫入味,但太甜。
瑤柱珍珠雞
珍珠雞正常,足料。
XO醬蘿蔔糕
蘿蔔糕,少辣微脆,OK!
灌湯餃
灌湯餃個湯好飲,好濃且甜,似煲翅啲上湯,一口氣飲左半碗,
建議先飲湯先吉開個餃,餃皮一破,內餡油就滲出黎,湯變油膩。
栗蓉南瓜酥
都係炸,甜版鹹水角,裡面係一堆栗子蓉,好甜。
甜品熱食已經比較甜,仲係炸點,甜度真係不能咁高!
食左半件放棄。

一人餐返黎啦好嗎!?
2017-10-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
瑤柱珍珠雞
XO醬蘿蔔糕
灌湯餃
2017-10-15 1654 views
今日同老友記去時代廣場鐘廚飲下午茶。鐘廚星期ㄧ至五的下午茶大,中,小點有六折優惠,普通的茶葉免茶錢。這麼超值,當然吸引很多客人。兩點鐘取票,等了半小時才能入座。這個是玫瑰香片茶葉,是要加$30。加錢都叫是因為喜歡他的玫瑰花香,加上香片濃郁的味道,非常甘甜。這碟秘制叉燒,$48,內質鬆軟,肉汁多,叉燒味芳香。這碟煙燻鴨胸,$38,肉類嫩滑,彈牙。這籠鬆軟叉燒包,折實$16.2,包如其名,包皮真是很鬆軟。格子紅白腸,折實$18.6,賣相精緻,腸身滑滑。龍蝦湯脆雲吞,同樣折實$18.6,味道就不過不失。鮑汁扣鳯爪,$50,鮑汁香,鳯爪肉一咬就離骨,但有點油膩。日式芒果脆米卷,折實$18.6,芒果味香,米卷脆口。狀元蝦餃皇,每售$11,味道不過不失。全單$300有找,還免加ㄧ,在銅鑼灣區,真是物超所值。

這碟秘制叉燒,$48,內質鬆軟,肉汁多,叉燒味芳香。

這碟煙燻鴨胸,$38,肉類嫩滑,彈牙。

這籠鬆軟叉燒包,折實$16.2,包如其名,包皮真是很鬆軟。

鮑汁扣鳯爪,$50,鮑汁香,鳯爪肉一咬就離骨,但有點油膩。

日式芒果脆米卷,折實$18.6,芒果味香,米卷脆口。

狀元蝦餃皇,每售$11,味道不過不失。

全單$300有找,還免加ㄧ,在銅鑼灣區,真是物超所值。
2017-10-13
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$75 (Tea)