銅鑼灣主打日本料理既山 @yamajp.hk 深受foodie們喜愛·͜-尤其係佢比坊間多選擇既廚師發辦我同男朋友打算午市去試試點知我地太遲去到 試唔到廚師發辦(๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘)咁就叫左兩個午市套餐◦ 前菜定食都有沙律 湯同茶碗蒸做前菜我尤其喜歡佢個茶碗蒸 好滑~而且好足料 仲加左大大粒既三文魚籽同蟹肉絲◦ 刺身盛盒盛盒上之前先有一小缽海膽+三文魚籽同漬物當日盛盒既刺身有:鯖魚 真鯛 間八 深海池魚 金目鯛 牡丹蝦 赤身 寒鰤 毛蟹 帶子鋪滿左成個盒 十分豐富ɞ̴̶̷ ̫ ɞ̴̶̷刺身既size都比得慷慨 可以試真每一款整體好新鮮 鯖魚 深海池魚同間八最出色ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )毛蟹亦有驚喜 撈飯鮮甜到不得了.ᐟ‪‪‬◦ 北海丼 包括有甜蝦 海膽 帶子 三文魚籽師傳既刀功完全係帶子度展現 咁既口感係未試過既 比以往食既多一點爽脆海膽同甜蝦都同樣鮮甜而三文魚籽漲卜卜又閃令令(´∇`)✿#lastbitematters#lastbitematters_cwb ✿
尤其係佢比坊間多選擇既廚師發辦
我同男朋友打算午市去試試
點知我地太遲去到 試唔到廚師發辦(๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘)
咁就叫左兩個午市套餐

◦ 前菜
定食都有沙律 湯同茶碗蒸做前菜
我尤其喜歡佢個茶碗蒸 好滑~
而且好足料 仲加左大大粒既三文魚籽同蟹肉絲

包括有甜蝦 海膽 帶子 三文魚籽
師傳既刀功完全係帶子度展現
咁既口感係未試過既 比以往食既多一點爽脆
海膽同甜蝦都同樣鮮甜
而三文魚籽漲卜卜又閃令令(´∇`)

#lastbitematters
#lastbitematters_cwb

山 Yama📍銅鑼灣耀華街38號The Zing!15樓本篇為中篇,主要介紹天ぷら盛り合おせ (天婦羅定食)同甜品草莓大福拿破崙。 💰$288天ぷら盛り合おせ 🍤🍱 💰$728寿司盛り合おせ12貫+1卷物 🍣Sushi Platter 12 Pieces + 1 Roll12貫嘅壽司按濃淡度整齊咁排列喺一個白色,望落好似一舊雲嘅壽司盤上面,店員提醒我哋要由最淡味嘅魚開始食起,另一端就放咗一啲師傅自家製嘅配菜,包括蒜頭漬、薑片、牛蒡同紅蔥頭。四款入邊我最推介頭兩款,蒜頭口感爽脆,由於係師傅自家醃製,所以連店員都唔知道醬汁嘅秘方!而薑片混合咗柚子皮,甜酸微辣,可以喺食完魚生後清除口中嘅魚味,為食下一件做好準備。所有食到嘅壽司飯都係用山產越光米配以適量嘅醋製成,顏色呈淺啡,味香但飯量唔算多。壽司款式實在太多,以下落嚟我會揀幾件令我哋印象深刻嘅介紹俾大家:其餘嘅壽司有:真鯛、右口魚、章紅魚、北海道帆立貝、深海池魚、煙燻鰤魚、天金目鯛,大家不妨親身品嘗一下廚師發辦嘅滋味啦!甘蝦 🦐甘蝦比一般甜蝦大隻肥美,口感有少少黏黏哋,係我鍾意嘅甜蝦口感。上面放滿蝦膏,新鮮嘅蝦膏味道果然更勝一籌,甘甜鮮味填滿
山 Yama
📍銅鑼灣耀華街38號The Zing!15樓

💰$288
天ぷら盛り合おせ 🍤🍱

💰$728
寿司盛り合おせ12貫+1卷物 🍣

甘蝦 🦐
甘蝦比一般甜蝦大隻肥美,口感有少少黏黏哋,係我鍾意嘅甜蝦口感。上面放滿蝦膏,新鮮嘅蝦膏味道果然更勝一籌,甘甜鮮味填滿口腔,好想食多幾嚿!

醋鯖魚 🍣
醋鯖魚一般嚟講比較腥,但呢嚿醋鯖魚,有紫蘇葉、青瓜絲同黃瓜絲去鹹去腥,用紫菜卷住一啖食好方便!

北海道鹽水海膽 🍣
馬糞海膽就食得多,北海道鹽水海膽真係第一次。學日文嘅朋友曾經講過如果想嚐海膽嘅鮮味一定要去日本食,因為送到嚟香港嘅大多都唔新鮮。未食呢嚿壽司之前真係非常認同,因為我食過最好味嘅海膽就係日本旅行時訂嘅一板馬糞海膽,喺香港食過嘅一係無味、一係份量好少、一係好腥。但呢一度嘅鹽水海膽令我一食就合上雙眼,細味口中海

北海道毛蟹 🦀
選用北海道毛蟹拆肉而成,壽司飯混有蟹膏,蟹鮮肉嫩,食完齒頰留香。

大拖羅 🍣
一般都唔鍾意食吞拿魚刺身壽司,因為覺得魚腥味好重,某啲部位仲會好韌好多筋,但呢個大拖羅無丁點魚腥味,而且無筋,一啖食晒好滿足。

厚燒玉子 🍳
玉子喺後廚自家製,偏濕潤,蛋身有一定厚度,蛋味唔算香濃,但勝在口感綿密,的確係心機之作。

拖羅蓉手卷 🍣
朋友最愛嘅手卷,用好脆口嘅紫菜卷住滿滿嘅拖羅蓉,一啖咬落油香溢出,除咗拖羅嘅香味,仲食到醃黃蘿蔔、青瓜絲、京蔥等等,真係齒頰留香!

甘鯛立鱗燒 🐟
呢道菜靚得像藝術品,連皮嘅鯛魚炸得香口,但魚肉仍然非常嫩滑,魚肉一疏疏同無骨,食落啖啖魚脂,非常高水準。造型方面,我覺得佢睇落好似一朵花,師傅將連鱗嘅魚皮炸得酥脆,令片片魚鱗炸到豎起,咬嘅時候會聽到「索索聲」,連埋伴碟嘅鮮花瓣同綠色配菜,真係好似一朵開得好燦爛嘅花,又靚又好食!

不得不提放喺底部嘅黑松露醬,佢嘅texture好creamy,重奶味,黑松露味濃而不搶戲,無論係點魚肉定魚皮食都一樣咁夾!
  • 茶碗蒸
山 Yama📍銅鑼灣耀華街38號The Zing!15樓本篇為中篇,主要介紹天ぷら盛り合おせ (天婦羅定食)同甜品草莓大福拿破崙。 💰$288天ぷら盛り合おせ 🍤🍱呢個天婦羅定食有各式各樣嘅天婦羅,其中包括番薯、玉米筍、魚鮫、秋葵、菇菌、兩隻蝦、目光魚等等。當中想特別講下目光魚同埋玉米筍呢兩款天婦羅,前者嘅魚肉非常嫩滑,近乎入口即溶,即使有細骨都可以輕鬆咬碎,同外面炸到金黃色嘅粉漿形成強烈嘅對比。玉米筍就係我最唔鍾意食嘅蔬菜之一,但估唔到以炸天婦羅嘅方式烹調後,我係會覺得佢好食嘅,佢嘅口感唔會似中菜或泰菜嗰種玉米筍咁軟淋淋,反而有少少半生嘅感覺,咬落脆口,無一般玉米筍嗰陣草青味,令我覺得非常驚喜。除咗一般嘅天婦羅汁之外,店員亦大推放喺碟變綠色嘅抹茶鹽,我哋從來都未聽過有抹茶鹽呢種東西,食落有茶香,又有少少天然鹽嘅鹹味,朋友非常欣賞,淨點抹茶鹽已經可以令到食材味道有所提升。 💰$728寿司盛り合おせ12貫+1卷物 🍣Sushi Platter 12 Pieces + 1 Roll草莓大福拿破崙 🍰嚟到甜品嘅部份,我想同大家推介全餐入邊最得我歡心嘅呢款草莓大福拿破崙。我同朋友講就算只係為咗
山 Yama
📍銅鑼灣耀華街38號The Zing!15樓

💰$288
天ぷら盛り合おせ 🍤🍱

💰$728
寿司盛り合おせ12貫+1卷物 🍣

草莓大福拿破崙 🍰
嚟到甜品嘅部份,我想同大家推介全餐入邊最得我歡心嘅呢款草莓大福拿破崙。我同朋友講就算只係為咗食呢個甜品,都非常值得再次來訪,可見我對呢個甜品嘅喜愛程度。

店員同我哋講可以分開兩層食用,分別係上層嘅草莓紅豆大福加半層拿破崙,同下半層嘅椰子雪糕拿破崙。淨係睇佢嘅食材都知道口感同味道一定十分豐富,先講下最頂嘅嗰粒草莓,佢係來自福岡嘅草莓,甜度高味道濃,新鮮到連塊葉都食得。

第二層嘅大福皮本身我係有啲擔心自己會唔鍾意嘅,因為我一向對軟糯口感嘅嘢食不太感興趣,但估唔到佢呢塊大福皮係咁好食,裏面夾住嘅紅豆蓉唔會過甜,另外一改對大福嘅刻板印象。至於拿破崙做更加唔使講佢又幾好食啦,佢攞過世界第一嘅獎項,層層鬆化之餘,牛油味亦非常濃郁,細細嚿真係唔夠喉。

最後就要講畫龍點睛嘅椰子雪糕,佢真係又甜又清新,淡淡的椰子香味撲鼻而來,半溶嘅雪糕配埋鬆化嘅拿破崙酥皮,真係令人一試難忘。

最後嘅最後就想分享一下朋友嘅見解,佢喺未上甜品嘅時候見到餐具已經好興奮,咁話應該係同「海」呢一個元素有關。雖然餐廳名叫「山」,但我哋認為都夾雜左其他幾種大自然嘅元素。本身佢覺得似海,係因為有一支好似魚叉嘅餐具,後來上咗甜品佢就覺得比較似同「雪」有關。深深地一條啡色嘅痕,佢覺得好似雪地上面有車經過後留低嘅車軚痕跡,而大福上面灑咗嘅糖霜就好似滿天白雪,而匙羹就好似雪剷,唔知你哋覺得又似咩呢?
  • 和風鮮果雪糕拿破崙
回訪總有原因被海膽仙景圖所吸引拉著朋友配我走一敞仙景·講緊既係人氣Omakase 山Yama無論環境裝修· 都有小世外桃園既感覺濃厚日式氛圍· 配以木系裝橫就算再訪· 還是被環境所折服!⍥⃝山の御膳 Kaiseki $1,888♡前菜是我喜歡的浮誇感!如寶箱般既木盒內有帆立貝、北海道毛蟹、小長井生蠔最喜歡是毛蟹蟹肉配上蟹膏·香濃無比帆立貝相當厚身·炙燒後鮮甜十足生蠔蠔肉飽滿·爽嫩鮮美♡蒸物|蝦夷鮑酒蒸肝醬只要有肝醬我就喜歡·店員會噴上十四代清酒撲鼻而來的清酒香·繼而跑出鮑魚香濃甘香♡先付上枱一刻煙霧離漫· 極具視覺效果五款不同產地既海膽令你可以品嘗唔同既口感同味道岩手|濱中町|根室|宮城|北方四島由清甜到濃濃郁creamy · 被海膽衝擊你既味蕾季節刺身ꕺ日本渡蟹以醬油醃製方式處理蟹肉非常厚身·滿滿既蟹膏一吸啜就能感受鮮甜味道ꕺ北海道活帆立貝 |以黑魚籽同柚子皮點綴·爽嫩鮮甜ꕺ寒鰤二食|煙燻過後魚味更為濃郁而魚油甘香醇厚ꕺ間八|同樣經過煙燻處理·魚肉富彈性有咬口♡鍋物|北海道雪場蟹鍋湯底以利尻昆布配上蟹穀製成非常清甜帶蟹香北海道雪場蟹肉鮮甜· 一口湯一啖蟹肉極為奢華而蔬菜卷吸收精華· 超

回訪總有原因
被海膽仙景圖所吸引
拉著朋友配我走一敞仙景
講緊既係人氣Omakase 山Yama
無論環境裝修· 都有小世外桃園既感覺
濃厚日式氛圍· 配以木系裝橫
就算再訪· 還是被環境所折服!

⍥⃝山の御膳 Kaiseki $1,888
♡前菜
是我喜歡的浮誇感!
如寶箱般既木盒內有帆立貝、北海道毛蟹、小長井生蠔
最喜歡是毛蟹蟹肉配上蟹膏·香濃無比

先品嚐香濃蟹香既原味· 添加香醋令蟹鮮味更濃
每條烏冬都沾滿蟹膏蟹肉· 令人回味無窮

甜品|大福拿破崙
拿破崙配搭大福·中間還有雪糕
絕對是多種享受!
餐廳位處於時代廣場後有別於一般的日式料理居酒屋位處十五樓高樓層,望落去紅隧出黎車來車往的天橋採光度十足, 環境寬敞,朝氣滿滿的一家餐廳山系主題木系同綠色植物令到人心矌神怡 𓅸 .· ⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯ .·𓅸 ちらし盛盒$668 - 茶碗蒸 店員先介紹蒸的時候分了三層底層係日本大和芋中間層用加了魚板 白果同冬菇 起裡面最頂層用上新鮮海苔、松葉蟹肉 一絲絲嘅做成頂層的湯芡上面仲加上三文魚籽食的時候建議三層一次過用享用- 沙律 - 漬物紅酒蕎頭牛蒡醬油漬蒜頭漬三款漬物都相對少見三款都依然保留到食材的原味- 海膽 三文魚籽海膽味道超新鮮,否則我真的吃不完了🫣盛盒內包括Ⅰ 真 鯛 Ⅰ 寒 鰤 Ⅰ 間 八 Ⅰ 鱆 紅 Ⅰ 金 目 鯛 Ⅰ 右 口 魚 裙 邊 ⟡ Ⅰ 鮫 鰈 Ⅰ 赤 身 Ⅰ 拖 羅 ︎ ⟡Ⅰ 深 海 池 魚 Ⅰ 帆 立 貝 ⟡ Ⅰ 北 海 道 毛 蟹 ⟡Ⅰ 牡 丹 蝦 ⟡ Ⅰ 醋 鯖 魚 ⟡ Ⅰ 玉 子 ⟡⟡以上自己最喜歡嘅打了 ⟡ ⟡.·*.⟡建議可以由白身魚、貝類 、毛蟹同蝦開始食用而較重味的醋鯖魚 寒獅魚則可以放順序後一點🐟鮮味清一
餐廳位處於時代廣場後
有別於一般的日式料理居酒屋
位處十五樓高樓層,望落去紅隧出黎車來車往的天橋
採光度十足, 環境寬敞,朝氣滿滿的一家餐廳
山系主題木系同綠色植物令到人心矌神怡

𓅸 .· ⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯ .·𓅸

ちらし盛盒$668

- 茶碗蒸
店員先介紹蒸的時候分了三層
底層係日本大和芋
中間層用加了魚板 白果同冬菇 起裡面
最頂層用上新鮮海苔、松葉蟹肉 一絲絲嘅做成頂層的湯芡
上面仲加上三文魚籽

蒜頭漬
三款漬物都相對少見
三款都依然保留到食材的原味

- 海膽 三文魚籽
海膽味道超新鮮,否則我真的吃不完了🫣

盛盒內包括
Ⅰ 牡 丹 蝦 ⟡ Ⅰ 醋 鯖 魚 ⟡ Ⅰ 玉 子 ⟡

以上自己最喜歡嘅打了 ⟡ ⟡.·*.

ちらし盛盒

⟡建議可以由白身魚、貝類 、毛蟹同蝦開始食用
而較重味的醋鯖魚 寒獅魚則可以放順序後一點

🐟鮮味清一點的
⟡帆立貝同牡丹蝦鮮甜無比(˶'ᵕ'˶ )‪︎❤︎
⟡毛蟹肉質一絲絲,喜歡單純的蟹肉清香味

🐟魚身味道重一點的則有
⟡右口魚的油脂魚香味,永遠令人難忘
⟡厚厚的拖羅上面加的蘿蔔同一點點豉油,令鮮甜的佢再突出❤️
⟡醋鯖魚是師傅自己醃製的,中間夾了飯同漬物仲有夾了小小的一片紫蘇葉 ,魚味相當出眾 口感都一流。
⟡仲有師傅自己整的玉子 甜度整得恰到好處少少甜甜地~ 蛋香味重重的 .ᐟ‪‪
⟡我最欣賞既係佢地好心思花在刺身上的調味
但又唔會蓋過每款刺身本身獨有鮮味
🍮 甜品
像藝術品般的
紅豆大福拿破崙,入邊係椰子雪糕
建議先享用清甜的福崗士多啤梨🍓
紅豆大福拿破崙

加一服務費
2023-05-13
沙律
紅豆大福拿破崙
以山系作主題的人氣Omakase專門店「山」,餐單由多位來自五星級酒店的廚師主理,以精緻的擺盤以及新鮮的食材作賣點。餐廳最近再推出全新的主題廚師發辦套餐,分別是以當造季節刺身食材主題的【山之四季】、【山之御膳】以及以不同蟹類做主題的【蟹Omakase】以及和牛主題的【和牛Omakase】,所以決定再訪親試一下。.➿ 先付✿ 炙燒帆立貝✿ 赤崎蠔✿ 北海道毛蟹先來是很大規模、以木盒盛著的一客三款前菜。包括有磯燒帆立貝刺身,以七味粉調味再配上即烘新鮮海苔一起享用。第二款是岩手縣赤崎蠔,配上青檸啫喱,肉質飽滿清爽。最後是北海道四大名蟹之一的毛蟹,新鮮清蒸後,加上柚子啫喱一起享用。.➿ 蒸物第二道菜是蒸物。北海道蝦夷鮑魚酒蒸肝醬。以十四代的清酒即噴即調味,底下是烤過的菇和椰菜花。.➿ 雲丹盛餐廳重頭戲之一是這一盤來自北海道的五款海膽盛。雲丹盛以帶乾冰盤盛著,一上場煙霧瀰漫,效果一流。以濃淡口感決定進食的次序:先由岩手開始、至根室、浜中町、宮城以至最濃郁的北方四島赤海膽。.➿ 季節刺身四點✿ 醬油渡蟹.✿ 水八爪魚、帆立貝刺身.✿ 鰤魚、間八魚刺身.✿ 拖羅.是日的四季刺身第一款是帶果香的日本的
➿ 先付
➿ 雲丹盛
➿ 季節刺身四點
✿ 醬油渡蟹
醬油渡蟹
✿ 水八爪魚、帆立貝刺身
水八爪魚、帆立貝刺身
✿ 鰤魚、間八魚刺身
✿ 拖羅
拖羅
是日的四季刺身第一款是帶果香的日本的醬油渡蟹,一樣以乾冰盛著十分華麗。日本版本的醬油蟹還是頭一次試,醬油味道非常濃郁,味道帶甘甜,蟹膏很多很惹味。另外還有水八爪魚及北海道帆立貝刺身。之後是以七種不同木糠煙燻的鰤魚和間八魚刺身,煙熏味道非常濃郁,很特別。最後是拖羅刺身
➿ 鍋物
北海道的鱈場蟹亀甲鍋。亀甲鍋襯托蟹鮮湯,把肥美的蟹腳灼至半生熟,感受頂級蟹腳之鮮甜。湯底用了利尻的昆布湯及蟹殼,又很香的蟹味。
鱈場蟹鍋
➿ 雪葩
中場時送上一清味蕾的冰糕柚子雪葩。
柚子雪葩
➿ 燒物
中場過後,開始了熱食時間。甘鯛立鱗燒配黑松露醬。魚鱗經熱油灼後很香脆。
甘鯛立鱗燒
➿ 時令天婦羅
✿ 日本小青椒
✿ 木光魚
✿ 日本蕃薯
來自日本的小青椒,沒大辣勁。還有天婦羅木光魚,以及可配抹茶鹽的日本蕃薯。
時令天婦羅
➿ 強肴
主食是A4宮崎牛厚燒,以日本禾稈草作煙燻,配牛肝菌和忌廉醬調味。配菜方面有溫室野菜蘆筍和日本嘅青森炸蒜頭片。
➿ 食事
最後來到的主食部分,是北海道大閘蟹粉,混合了雌雄蟹的蟹膏。特別之處是餐廳會送上三款不同年份的陳醋陪襯,年份越久的甜度會更高。大閘蟹粉配上口感不同、松葉蟹芡汁稻亭烏冬,邪惡惹味。
陳醋
➿ 甘味
甜品是精美的福岡草莓、紅豆再配椰子雪糕拿破崙,完美作結。
拿破崙
炙燒帆立貝、赤崎蠔、北海道毛蟹
水八爪魚、帆立貝刺身
拖羅
甘鯛立鱗燒
時令天婦羅
拿破崙
2023-05-16 70 浏览
♨️YAMA 山銅鑼灣耀華街38號The Zing! 15樓@yamajp.hk ~Part II~♥️銅鑼灣高質日本菜,裝修以山園林為元素,白木色作主調,舒服自在,而且仲有個露台欣賞跑馬地風景,今次我哋叫咗兩個Set, 食物好豐富今篇介紹當中一個Omakase , 上篇已介紹了另外一個Set🔷山之會席🔸野菜沙律沙律清新可口🔸茶碗蒸分三層,上層炙燒過而大大粒既帆立貝及三文魚魚籽,中層雞蛋超滑溜,底層有山芋蓉,層次好出色🔸毛蟹柚子啫喱北海道毛蟹將一部份拆成一絲絲,上面放上柚子啫喱食落超級夾又開胃,而原條蟹腳肉極鮮甜🔸真蠔雪見柚子啫喱蠔肉大隻又厚身屬爽甜類🔸鮪腹三點滿滿的儀式感,佢哋會先提點預備影相,跟住用一個月球體上枱,職員一打開仙氣滿滿,極具視覺享受,打卡度🈵️分赤身油脂比較少口感紮實鮮味中拖羅顏色粉嫩油脂分布平衡大拖羅另外炙燒過再包紫菜油香四溫鮪腹三點真係各有千秋食到我欲罷不能🔸燒虎蝦配海膽忌廉汁伴米通虎蝦已拆肉肉質彈牙鮮嫩,蝦頭燒過好香脆又帶點鮮甜蝦膏,齒牙留香,海膽忌廉汁令蝦肉跟上一層樓🔸A4宮崎牛厚燒店員拎住一個煙燻箱出嚟個底裝住禾桿草一齊煙燻,一打開香氣撲鼻,厚切A4宮崎牛油脂豐入
♨️YAMA 山
銅鑼灣耀華街38號The Zing! 15樓
@yamajp.hk

~Part II~

🔷山之會席
大拖羅另外炙燒過再包紫菜油香四溫
鮪腹三點真係各有千秋食到我欲罷不能
🔸燒虎蝦配海膽忌廉汁伴米通
🔸A4宮崎牛厚燒
店員拎住一個煙燻箱出嚟個底裝住禾桿草一齊煙燻,一打開香氣撲鼻,厚切A4宮崎牛油脂豐入口即溶配上牛肝菌汁真係冇得頂
🔸松葉蟹肉釜飯
分量驚人,鮮甜可口,銳意整到有飯焦自行加少少豉油真係出色到不得了
🔸金鯛立鱗燒
只有魚鱗薄既魚先可以做立鱗燒,我見識少都係第一次食,恍如一件藝術品放喺你前邊而且堅好食,魚質極鮮嫩魚皮香脆,冇得彈👍🏻
🔸士多啤梨紅豆大福拿破崙
🔸Coffee
一杯Iced latte都唔馬虎,絕對有水準的啡

食物:9.5/10
抵食:8/10
環境:9/10

#美食日記 #美食推薦 #日本菜 #omakase #廚司發辦 #japanesefood #sushi #sashimi #食好西 #hkig #hkrestaurant #hkigfood #hkfoodie #hkfood #foodie #foodiehk #foodporn #foodblogger #hkfoodblogger #hkfoodstagram #foodstagram #刺身 #壽司 #好好吃 #食在銅鑼灣 #銅鑼灣美 #causewaybayfood #高質 #高質食材 #chillvibes
2023-05-13 55 浏览
♨️YAMA 山銅鑼灣耀華街38號The Zing! 15樓@yamajp.hk ~Part I~♥️銅鑼灣高質日本菜,裝修以山園林為元素,白木色作主調,舒服自在,而且仲有個露台欣賞跑馬地風景,今次我哋叫咗兩個Set, 食物好豐富今篇先介紹當中一個,下篇繼續另外一個Omakase🍣壽司盛12貫+卷物 🔹野菜沙律🔹茶碗蒸加入蟹肉,雞蛋滑溜,底層有山芋蓉,層次出色🔹日本真鯛放上柚子皮及辣羅白帶出魚既鮮味🔹深海池魚池魚王相比普通池魚更厚身🔹北海道帆立貝加上柚子皮及青檸汁格外清新🔹北海道甘蝦面上配上蝦籽及蝦頭膏,甜味出色🔹金目鯛選取第二貴價的金目鯛作食材,非同凡響🔹鮫鰈魚上層係裙邊配入魚中油脂四溢🔹野生油甘魚野生油甘油脂味濃🔹野生章紅🔹北海道毛蟹先蒸後拆絲鮮咁濃郁🔹醋鯖魚厚身魚味強烈🔹馬份海膽顏色鮮艷入口難忘🔹熟成拖羅9日熟成拖羅,入口即溶🔹松露燒北寄貝小卷松露香味四溢,鮮味十足🔹玉子燒蛋香夠滑🔹麵豉湯🔹士多啤梨紅豆大福拿破崙上層日本士多啤梨配上紅豆蓉,下層夾了椰子雪糕,非常出色嘅甜品👍🏻食物:9.5/10抵食:8/10環境:9/10。。。 #美食日記 #美食推薦 #日本菜 #omakase #廚
♨️YAMA 山
銅鑼灣耀華街38號The Zing! 15樓
@yamajp.hk

~Part I~

🍣壽司盛12貫+卷物
🔹野菜沙律
🔹茶碗蒸
加入蟹肉,雞蛋滑溜,底層有山芋蓉,層次出色
🔹日本真鯛
放上柚子皮及辣羅白帶出魚既鮮味
🔹深海池魚
池魚王相比普通池魚更厚身
🔹北海道帆立貝
加上柚子皮及青檸汁格外清新
🔹北海道甘蝦
面上配上蝦籽及蝦頭膏,甜味出色
🔹金目鯛
選取第二貴價的金目鯛作食材,非同凡響
🔹鮫鰈魚
顏色鮮艷入口難忘
🔹熟成拖羅
9日熟成拖羅,入口即溶
🔹松露燒北寄貝小卷
松露香味四溢,鮮味十足
🔹玉子燒
蛋香夠滑
🔹麵豉湯
🔹士多啤梨紅豆大福拿破崙

食物:9.5/10
抵食:8/10
環境:9/10

🔷 🍣🍱🎶 𝕐𝔸𝕄𝔸 - ℂ𝔸𝕌𝕊𝔼𝕎𝔸𝕐 𝔹𝔸𝕐〰️ 看到ig上有很多人介紹,平時完全不吃刺身,不吃生冷食物的我,竟然有勇氣去挑戰自己,book枱一個人去食Omakase😂😂 〰️餐廳日式風格,🪵木系裝飾好舒服,理用落地玻璃設計,採光利用天然光,十分柔和舒服☺️不同擺設都好美麗,忍不住瘋狂打卡呢🤣🔹 前菜沙律🥗雖然很多人經常都會忽略前菜,但我總是會特別留意前菜味道,尤其是沙律。枉枉看似簡單的食物,但一旦忽略都會影響整餐飯的觀感。沙律🥗 主要用了柚子醋,食落既爽口又開胃。🔹 前菜 - 茶碗蒸菜碗蒸入面包含冬菇,茶碗蒸因為加入左高湯,所以味道更鮮甜。入面仲有銀杏,紅白魚蛋等😊松葉蟹 海苔蟹肉配3文魚子 松葉蟹味道清新,鮮甜。肉質呈一梳梳的形態。食落軟滑綿密多汁,而鹹味係靠魚子味道。➰🔹 日本 真鯛有柚子汁係表面,令鮮味更加出,而且柚子味會慢慢留在口腔中,鯛魚味道不會腥而且肉質細緻柔軟,又帶點鮮甜的滋味。🔹間白 - 日本魚間白魚口感幼滑,在岩鹽上轉圈圈後,鮮味更突出🔹北海道金蝦 配上 自己蝦子和蝦膏肉質結實得嚟又帶點Q彈。🔹深海池魚 比平時食開嘅池魚無咁腥再加上柚子胡椒,直接食用,都不需要加任何
🔷 🍣🍱

🎶 𝕐𝔸𝕄𝔸 - ℂ𝔸𝕌𝕊𝔼𝕎𝔸𝕐 𝔹𝔸𝕐

🔹 前菜沙律🥗
沙律🥗 主要用了柚子醋,食落既爽口又開胃。

🔹 前菜 - 茶碗蒸
菜碗蒸入面包含冬菇,茶碗蒸因為加入左高湯,所以味道更鮮甜。
入面仲有銀杏,紅白魚蛋等😊

松葉蟹 海苔蟹肉配3文魚子

🔹 日本 真鯛

🔹間白 - 日本魚
間白魚口感幼滑,在岩鹽上轉圈圈後,鮮味更突出

🔹北海道金蝦
配上 自己蝦子和蝦膏
肉質結實得嚟又帶點Q彈。

🔹深海池魚
比平時食開嘅池魚無咁腥
再加上柚子胡椒,直接食用,都不需要加任何豉油已經好好食,而且脂肪比例適中,帶點油脂香。

🔹鰤魚 野生柚甘魚
上面係鰤魚腩部蓉加京蔥
腩味會重啲,味道更滑身。
油甘魚肉身油分比較高,腹部尤其好吃。 油甘魚食落淡淡甘甜,每口都充斥魚油香氣,具獨特清爽口感,而且營養價值又高。

🔹北海道帆立貝
青檸酸味 有點衝擊 好特別 。而且肉質鮮美甜味及紮實有嚼勁的口感。

🔹地甘目
原來甘目魚有分幾個等級,油份比較多,表皮有用輕輕火🔥炙過

🔹鯊鰈魚
油香味 會比較重。表面有自家調製梅醬,味道好清香。鯊鰈魚的魚皮像鯊魚般粗糙,魚肉比起一般右口魚更爽身爽脆,魚香較淡,但油脂卻十分豐富。

🔹北海道 -毛蟹
蒸熟咗之後將蟹膏 放入蟹肉 ,味道好香濃,不需要加任何豉油。蟹味好香濃 好清新。蟹肉甜度很足,而且能夠呈現原味,顯得滋味清淡甜。

🔹北海道竹內根海膽
馬糞海膽偏甜 ,配上wasabi 同豉油,橙黃色的海膽味道甘甜,質感細膩,幾乎做到入口即溶效果。

🔹大拖羅魚
已熟成大約9日超拖羅魚,表面有蘿蔔蓉,
而飯有蔥花混合。肥美的拖羅魚油香味好出,
魚肉脂肪分佈好像雪花般,富天然魚油脂的甘香,入口即溶。

🔹螢光魷魚
醋味噌
我第一啖先食其中一條魷魚🦑,魷魚况
第二口就食連飯一起食。螢光魷魚飽滿多膏,口感爽脆,鮮甜且有海水味

🔹北寄貝手卷
上枱前已經聞到陣陣松露醬燒柚味道,香脆紫菜包住,入面松露醬燒過嘅北寄貝配上少量wasabi,北寄貝的味道甘甜、肉質肥美及爽脆, 口感極佳。

🔹玉子
濃香的玉子味道,蛋味香濃。叫人一試難忘

🔹日式大福拿破崙
第一層有紅豆夾大福
中間椰子雪糕
先食第一層
口感軟糯煙韌;再配搭微甜十勝紅豆、柔滑日本厚忌廉,並排上一層層鬆脆的牛油酥皮,口感層次好豐富!

🔍 題外話

其實我真的很少吃日本菜,尤其是刺身壽司🍣等等,當今次訂格時,身邊朋友比我更緊張,慶幸所有材料都10分新鮮,完全沒有生命,讓我的「第一次挑戰」成功😝
至少,我暫時不會抗拒生冷食物幾日吧😂😂

📌 山 YAMA
📍 銅鑼灣耀華街38號The Zing!15樓
༺山YAMA༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎ ➳ 山YAMA𖠚ᐝ ちらし盛盒(HK$688)⚑ 銅鑼灣耀華街38號The Zing!15樓ʀᴇᴠɪsɪᴛ:8.4/10☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽ ➳ ちらし盛盒(HK$688)就算是午市時間也可以吃得很豐盛坐在師傅對面如同Omakase 的享受刺身盛合擺放得像藝術品一般井井有條 相當吸引‪♡‬盛盒上有吞拿魚蓉|明太子白蝦|蟹肉 北寄貝|吞拿魚|牡丹蝦 |深海池魚 帶子 |金目鯛 |間八 |中拖 |真鯛 鯖魚卷 |鮫鰈|深海池魚 |玉子滿滿的海鮮刺身(´∇`)最愛金目鯛 鮫鰈 中拖 就算是刺身盛合 刺身上也有不同的調味 令鮮味提升 很驚喜➹底部鋪上赤醋飯 用了四款不同的醋誠意十足 不過可惜喜歡軟一點的飯除了盛盒 一同送上的有海膽和三文魚籽海膽超級鮮甜 完全沒有苦味三文魚子在口中爆開的口感ᐝ配菜蒜頭漬丨洋蔥丨牛蒡店家自家製的 每款也不錯在盛盒到來前 有柚子沙律和茶碗蒸柚子沙律酸酸的 很開胃茶碗蒸有三層 蒸蛋很滑很好吃底層是山藥銀杏中層有蒸蛋 魚板 冬菇上面再放有三文
༺山YAMA༻
➳ 山YAMA
𖠚ᐝ ちらし盛盒(HK$688)
⚑ 銅鑼灣耀華街38號The Zing!15樓
ʀᴇᴠɪsɪᴛ:8.4/10

➳ ちらし盛盒(HK$688)
就算是午市時間也可以吃得很豐盛
坐在師傅對面如同Omakase 的享受
刺身盛合擺放得像藝術品一般
井井有條 相當吸引‪♡‬

盛盒上有吞拿魚蓉|明太子白蝦|蟹肉
北寄貝|吞拿魚|牡丹蝦 |深海池魚
帶子 |金目鯛 |間八 |中拖 |真鯛
鯖魚卷 |鮫鰈|深海池魚 |玉子
滿滿的海鮮刺身(´∇`)
最愛金目鯛 鮫鰈 中拖

上層以大福為主甜甜的
下層椰子雪糕較清新
層次豐富 滿滿的幸福感ꕤ︎︎·͜· ︎︎
評分:8.3/10

☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳環境¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽

環境十分舒適
有bar枱也有普通坐位
而且還有戶外位置 適合拍照用
ちらし盛盒
要遇到一間好食既omakase唔難 要遇到好食而有特色既唔易我欣賞呢度師傅可以將每一道菜式都令到佢有變化👨🏻‍🍳Omakase郁啲都已經接近二千蚊一位🤑所以一係就唔食 一食就要食得物有所值💪🏼食物既質素固然係一個重點 但環境亦都係另一個要留意既地方呢度以山命名⛰️保留咗大自然既優雅 日式設計濃厚🎋環境俾人感覺係好舒適 嘆美食之餘仲可以嘆埋環境🥰餐廳提供多款omakase俾大家選擇 每一款都會有唔同🤩例如主攻刺身類 蟹類又或者料理類等等🦀體貼位好大😲可以按照個人喜好去選擇一款岩自己既set😋我就貪心啲食【山の御膳】原因係佢所包含既種類好豐富🤤由生到熟既料理都齊全 咁就可以一次過品嚐晒多種類別🫣➷🪐 師傅發辦前菜三點▸ 松葉蟹 檸檬啫喱蟹肉一梳梳 味道突出🦀配上檸檬啫喱可以更加帶出鮮味🍋▸ 富山灣白蝦 甜蝦配上啖啖柚子清香 甜蝦獨有既蝦味有助喚醒白蝦既清淡🦐口感既彈牙又細綿黏口 兩者結合係甜上加甜😋▸ 北海道紫菜脆帶子帶子非常厚身飽滿 輕輕煎香咗既帶子帶有牛油香🧈肉質依然係爽口有質感 配上紫菜脆令口感再增加👍🏼§🪐 蝦夷鮑酒蒸 肝醬奢侈地用上十四代清酒去調配蝦夷鮑 酒香隨即滲出🍶附上小噴壺
我欣賞呢度師傅可以將每一道菜式都令到佢有變化👨🏻‍🍳

帶子肉厚身 配上黑魚籽再提升鮮味🧆完全將食材發揮到最好

木槺煙薰鰤魚 油甘魚 章紅魚
嚴選7種木槺去製造煙薰效果 魚肉有效鎖上煙薰香味🪵
油甘魚同章紅魚都係鰤屬魚類 做刺身亦選用野生品種🐟
魚油豐富 整個口腔內都佈滿魚香😶‍🌫️同時亦唔會感覺太腬👍🏼
個人認為章紅魚既爽口程度會高啲 煙薰味亦都比較突出😋

亦都多謝大家俾咗一個瘋癲既晚上我 我滿足了🫢

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼🔟🌟
2023-04-13
2023-05-07 30 浏览
位於15樓的山,採用日系木色設計,落地玻璃採光,明亮舒適。餐廳有露台位置,小小的室外空間,可以挑望跑馬地馬場,非常寫意。寿司盛合12貫+1卷物$728前菜有沙律和茶碗蒸,柚子汁味道不會太酸,很開胃。茶碗蒸底層有山芋等材料,面層透明的是松葉蟹的精華,蒸蛋非常滑且吸收了其他食材的味道,鮮味十足。天然真鯛上面放了真鯛的肝和少許辣蘿蔔。-間八亦即野生章紅魚,野生章紅魚的口感比較黏口,味道很討喜。-深海池魚加了一點柚子皮比較清新,本身亦沒有腥味,魚味濃。-北海道甘蝦面層放了一點蟹膏,甘甘甜甜。-北海道活帆立貝撒了一點檸檬皮和柚子皮碎在上面,帆立貝本身已有咸味,沒有蘸豉油味道恰到好處。-地金目鯛 是金目鯛中相當高級的一種,多於伊豆海域手釣,比普遍的炊金目鯛魚油較多、味道較濃。魚皮燒過後口感更有層次、更香口。-鮫蝶魚下層是魚身,上層是裙邊,可同時嚐到魚身軟腍的肉質和裙邊的油香。-油甘魚面層用腩肉和京蔥碎撈均,增加油香,魚肉較厚較肥美,魚肉味道濃郁、甘甜。-蟹肉鮮甜爽口天然沙巴咸咸甜甜很濃味,肉質軟腍,配上紫菜口感更豐富👍🏻-馬份海膽來自北海道根室嘅馬份海膽,鮮甜、油味較多,口感creamy😋-大拖羅
寿司盛合12貫+1卷物$728

天然真鯛
上面放了真鯛的肝和少許辣蘿蔔。
間八
亦即野生章紅魚,野生章紅魚的口感比較黏口,味道很討喜。
深海池魚
加了一點柚子皮比較清新,本身亦沒有腥味,魚味濃。
北海道甘蝦
面層放了一點蟹膏,甘甘甜甜。
北海道活帆立貝
地金目鯛
鮫蝶魚
油甘魚
蟹肉
鮮甜爽口

天然沙巴
咸咸甜甜很濃味,肉質軟腍,配上紫菜口感更豐富👍🏻
馬份海膽
大拖羅
師傅熟成9日的大拖羅,魚味開始滲出,配以蒜蓉、芝麻、蘿蔔蓉,肥美而不油膩,魚味鮮甜,魚油的甘香蕩氣回腸。
吞拿魚腩手卷
吞拿魚腩肥美,撈了黃瓜增添了卜卜脆的口感。

蛋捲
甜甜的,蛋味香濃。
味增湯
味增場濃郁,有數塊魚板捲。

甜品
擺盤非常有心思。大雪紛飛,拿破崙佇立在雪地上,被厚厚一層白雪覆蓋,卻掩蓋不了它的存在,蒼白的雪地上遺留下令人難以忘懷的足印和色彩。(以上僅為個人演繹😂)
師傅採用了福岡的士多啤梨,用黏軟的大福蓋著紅豆。中層的拿破崙不是用吉士打出來,所以更有空氣感。而底層更有椰子雪糕,層次、味道和口感各樣豐富。

師傅和店員非常了解餐廳的食物,介紹詳盡👍🏻看得出菜式用心設計,十分重視每個細節。服務態度非常好,在此用膳可以說是一種享受。
2023-05-06 65 浏览
去完個日本愛上左omakase💖💖💖個份嘅鮮甜不斷浮現出腦海🧠所以決定要係香港🇭🇰回味回味係香港第一次認認真真食都俾我揀左間好野同日本食最大分別就係聽得明師父講嘅野👨🏻‍🍳🤣🤣成程同師父都係有講有笑 環境又舒服寛敞 完全食得安心食食下見到有盆蟹仔🦀其實係拎黎炸作下酒菜❣️寿司盛1合书世12貫+卷物 $728前菜、壽司同甜品都好有心思 真係有日本食到嘅水準🤭壽司整體一啲腥味都無 好新鮮嘅感覺🥰🫰🏻*🥗野菜沙律🥚茶碗蒸>加入蟹芡,底為山芋蓉🍣真鯛>放上蔥花、柚子皮同辣蘿蔔,口感會較清新🍣深海池魚>又名池魚王,肉質相比起普通池魚更厚身🍣北海道甜蝦>甜蝦面配上蝦籽同蝦頭內嘅蝦膏🍣北海道帆立貝>係勁厚肉嘅帆立貝,會再係面層加上柚子皮同青檸汁🍣鰤魚>又名野生油甘魚,油脂味點都會比油甘魚更重🍣(太好食,已經唔記得咗個名🤣)>又係好鮮甜,包你一定鍾意🍣沙鰈>魚香味出,再以梅醬平衡返個油脂🍣地甘目>魚皮邊又係會預先燒燒,放上紫蘇葉同梅醬🍣毛蟹>滿滿嘅蟹肉都係由師父蒸熟再拆絲🍣拖羅蓉手卷>加入左黃瓜、蔥🍚海膽飯>
去完個日本愛上左omakase💖💖💖
個份嘅鮮甜不斷浮現出腦海🧠
所以決定要係香港🇭🇰回味回味
係香港第一次認認真真食都俾我揀左間好野
同日本食最大分別就係聽得明師父講嘅野👨🏻‍🍳
🤣🤣成程同師父都係有講有笑
環境又舒服寛敞 完全食得安心
食食下見到有盆蟹仔🦀其實係拎黎炸作下酒菜

❣️寿司盛1合书世12貫+卷物 $728
前菜、壽司甜品都好有心思 真係有日本食到嘅水準🤭
壽司整體一啲腥味都無 好新鮮嘅感覺🥰🫰🏻
🥗野菜沙律
野菜沙律

🥚茶碗蒸
>加入蟹芡,底為山芋蓉

🍣真鯛
>放上蔥花、柚子皮同辣蘿蔔,口感會較清新
🍣深海池魚
>又名池魚王,肉質相比起普通池魚更厚身
🍣北海道甜蝦
>甜蝦面配上蝦籽同蝦頭內嘅蝦膏
🍣北海道帆立貝
>係勁厚肉嘅帆立貝,會再係面層加上柚子皮同青檸汁
🍣鰤魚
>又名野生油甘魚,油脂味點都會比油甘魚更重
🍣(太好食,已經唔記得咗個名🤣)
>又係好鮮甜,包你一定鍾意
🍣沙鰈
>魚香味出,再以梅醬平衡返個油脂
🍣地甘目
>魚皮邊又係會預先燒燒,放上紫蘇葉同梅醬
🍣毛蟹
>滿滿嘅蟹肉都係由師父蒸熟再拆絲
🍣拖羅蓉手卷
>加入左黃瓜、蔥
🍚海膽飯
>味道好出,顏色勁鮮艷
🍣熟成施羅
>係肥美嘅拖羅,真係入口即溶
🥚玉子燒
>厚身嘅玉子燒,蛋香味重
🍣黑松露北寄貝手卷
>北寄貝切成一小塊再加入黑松露

🍲麵鼓湯
>香濃嘅麵鼓味,同時又唔會太鹹
麵鼓湯

🍓士多啤梨大福拿破侖
>面層配上薄薄嘅大福,中間夾住椰子雪糕
士多啤梨大福拿破侖
一個禮拜三份assignment既節奏終於chur完。好彩假期嗰排差夠電🔋問同學假期做左咩?有d就話Mahjong therapy左,有d就Board game therapy,我?當然係👉🏼 food therapy,大家都沒有放棄治療,很好很好。入正題💁🏽‍♀️ 當日lunch time時間去,揀左👇🏽➿ 寿司盛1合书世12貫+卷物 ($728)頭盤先有清新既野菜沙律🥗 同埋茶碗蒸,作為前奏☺️ 鍾意佢地既茶碗蒸份量大,而且加左有營養豐富既山芋蓉,配以蟹芡,啖啖滋味😀 品嚐過主菜後,另會送上以三種麵豉煮成既麵豉湯~壽司由淡味刺身開始~➿ 真鯛 - 配以柚子酸汁、辣蘿蔔蓉,肉質鮮美~➿ 間八 - 加上芝麻、新鮮紫菜,帶點脆感~➿ 深海池魚- 以橄欖油、蔥調味,肉質爽口 ~➿ 北海道甜蝦 - 以蝦籽、蝦頭內既蝦膏點綴,蝦味濃厚🦐➿ 北海道帆立貝 - 以新鮮柚子皮提鮮,肉厚爽甜~➿ 右口魚 - 以大葉切絲及梅醬平衡油脂感,加入裙邊豐富口感👍🏼➿ 金目鯛 - 經灸燒過,油香滿溢,配上用青瓜醃成🥒 脆口帶微微辣味既三星漬,更顯香氣~➿ 獅魚 - 即野生油甘魚,品嚐到濃厚魚油香~➿ 毛蟹 - 自釣
入正題💁🏽‍♀️ 當日lunch time時間去,揀左👇🏽
➿ 寿司盛1合书世12貫+卷物 ($728)

壽司由淡味刺身開始~
➿ 真鯛
- 配以柚子酸汁、辣蘿蔔蓉,肉質鮮美~

➿ 間八
- 加上芝麻、新鮮紫菜,帶點脆感~

➿ 深海池魚
- 以橄欖油、蔥調味,肉質爽口 ~

➿ 北海道甜蝦 - 以蝦籽、蝦頭內既蝦膏點綴,蝦味濃厚🦐

➿ 北海道帆立貝 - 以新鮮柚子皮提鮮,肉厚爽甜~

➿ 獅魚 - 即野生油甘魚,品嚐到濃厚魚油香~

➿ 毛蟹 - 自釣、蒸熟,再拆絲,蟹味與誠意一致🦀

➿ 北海道根室海膽 - 鮮甜味濃郁,略帶甘味~

➿ 超拖羅 - 配上手磨芝麻,特調醬油伴蘿蔔蓉,超拖羅入口即溶,魚脂香濃郁~

➿ 鯖魚 - 自漬,配上黃瓜、青瓜絲🥒?厚切鯖魚油鮮甘美!

➿ 拖羅蓉手卷 - 打成細蓉狀態,入口即溶,正☺️

➿ 玉子燒 - 帶甜味又有蛋香的玉子燒,有誰不愛?😌
➿ 士多啤梨大福拿破侖 - 配上椰子雪糕🥥 估唔到煙煙韌韌既大福同脆卜卜既拿破崙酥皮又幾夾,估唔到甜品都一樣好高水準!

整體來講,環境清幽,師傅、店員用心介紹每樣食品,食物全部都新鮮高質👍🏼 又有露台欣賞景色,抖下氣,不錯不錯~

2023-05-04 403 浏览
雲中山的廚司發辦轉眼間2023 年又過咗一季,而4月真係勁忙勁busy ,為咗好好咁慰勞辛勞工作既自己,所以約咗朋友食Omakase (其實都係藉口)🤣🤣 朋友話呢間裝修靚,擺盤又精緻,食物又啱我地口味,啱晒我地去,咁我自然無反對啦😂,上到去感覺一點也罷不像傳織統的 Omakase 店,店內裝修用上白色及淺木色為主,環境柔和光亮,給人年輕又優雅的感覺。 餐廳現時推出4款Omakase,分別係: 【山の四季 Omakase】 、【山の御膳Omakase】 、【蟹 Omakase ] 】及 【和牛 Omakase】,符合不同人的喜好,餐廳主要食材都由日本直送,質素有保證! 我地今次就揀咗山の御膳Omakase 試吓,呢個set 熟食會比較多一點 【山の御膳Omakase】 (HK$1888)🥢前菜 前菜以木盒盛載,很有儀式感,前菜包括炙燒帆立貝、毛蟹、真蠔, 🔺帆立貝厚身鮮甜,加以微微炙燒,增加香味,但內裏還是鮮嫩的,配以海苔一齊食,鮮甜味美; 🔺北海道毛蟹蟹味清甜,配上柚子啫喱,更加清新,加埋蟹膏食更加鮮味; 🔺小長井真蠔,蠔肉厚身,蠔肉清爽🥢蒸物 —蝦夷鮑酒蒸肝醬 蝦夷即北海道古
雲中山的廚司發辦

餐廳現時推出4款Omakase,分別係:

【山の御膳Omakase】 (HK$1888)
🥢前菜
🔺小長井真蠔,蠔肉厚身,蠔肉清爽

🥢蒸物 —蝦夷鮑酒蒸肝醬
蝦夷即北海道古稱,蝦夷鮑以十四代清酒去調味,淡淡清香,食之前店員再以酒噴壺噴上十四代清酒,加強酒香味,做到色香味俱全。蝦夷鮑味道濃郁,肉質富有彈性,配以肝醬,味道富有層次。

🥢雲丹盛
食過蒸物後,再以五款來自日本不同產地的海膽作主菜的開頭,海膽伴以乾冰作伴碟,上菜時仙氣滿滿,色香味中的「色」完全符合,先享受視覺,然後再來「味」,海膽由淡至至濃排列,由岩手、根室、浜中町、宮城、北方四島,口味由淡至濃,由清甜至濃郁,口感由清爽到creamy,一次過試盡5款海膽,非常開心

🥢季節刺身
🔺日本醬油渡蟹
又一個令人嘩嘩聲叫既presentation,日本醬油渡蟹,日本渡蟹比較細隻,肉也沒有松葉蟹多,但蟹膏卻非常飽滿,今次以醬油醃製方式處理,日本的醬油蟹與韓國的不同,更著重蟹的鮮味,沒有韓式那麼濃重的醬油咸鮮味,加入清酒醃製,蟹膏鮮味更出。

🔺北海道帆立貝
帆立貝刺身,配上柚子皮及黑魚籽,帆立貝清爽鮮甜,柚子皮提高清甜味道,加上黑魚籽更顯華貴。

🔺寒鰤魚刺身
寒鰤魚不是鰤魚的品種,是指最適合品嘗的階段,冬春季的鰤魚最為肥美,所以稱為寒鰤。師傅以2種食法去處理寒鰤,分別是煙燻及刺身,給你2種截然不同的味道。煙燻是以七種木去煙燻的,煙燻後鰤魚多了煙燻香味,但魚味相對淡些。另外一件就是全傳統原味刺身,係腩的位置,加上切蔥,腩位魚油豐富,配上蔥蓉,魚的味道再突出,2款處理方法各有特色,我就比較喜歡原味食法,原汁原味

🔺大拖羅
大善拖羅,油脂豐富,師傅先炙燒,然後加上山葵及淡雪鹽,並且配以紫蘇葉,拖羅入口滿滿油香,跟紫蘇葉非常夾,可以解膩又不影響味道,加埋海苔一齊食,增加口感,食完非常滿足

🥢鍋物
北海道雪場蟹龜甲湯配以燒菜卷波菜,龜甲是指盛載的器皿,湯底是利尻昆布及蟹殼煮成,非常的清甜,配肉質鮮甜的雪場蟹非常的搭,所以除咗蟹肉及波菜卷,連湯都飲晒

🥢雪葩
食完鍋物,店員送上雪葩清清味蕾,為下半場的菜式作準備

🥢燒物- 白甘鯛立鱗燒配黑松露汁
師傅將甘鯛先炸後燒,魚鳞炸得香脆之餘,但魚身還是嫩滑的,醬汁是師傅秘制的黑松露醬,香脆又惹味

🥢揚物-
天婦羅日本鱚魚,即沙鮻魚,沾上天婦羅麵衣後炸,囗感酥脆,魚肉嫩滑,外脆內軟。天婦羅日本蕃薯,香甜軟綿,好食。

🥢強肴—A4宫崎牛厚燒
A4宫崎牛油脂比例平均,入口油香豐富,牛味又濃郁,伴以聖護院蕪菁及牛肝菌醬汁,非常的搭,再加埋日本清心蒜一齊食,好味

🥢食事
最期待的食事出場,就係大閘蟹膏拌蟹肉稻亭烏冬,稻亭烏冬上枱時已經舖滿雪場蟹蟹肉,而蟹膏就選用蟹膏濃郁的大閘蟹,食時可以按自己的口味,加上不同年份的意大利黑醋,分別是3年、5年及10年,年期不同,黑醋的甜度及酸度也略有不同,可按自己的口味而配搭,加上黑醋後,蟹膏的鮮甜再提升,好好味!

🥢甜品-大福拿破崙
平時甜品多是時令水果或雪糕,但這裏則以大福配搭拿破崙,大福中間夾有雪糕,大福軟糥,拿破崙鬆脆,中間配上雪糕及忌廉,完美的配搭

後記:今次唔係座吧枱,食物由店員送上,但店員對每一項菜式都非常的了解,仔細為客人講解,而且店員非常的好客,整體感受大大加。另外見到有幾枱客人都是慶祝生日,見師傅臨尾送上壽司蛋糕,足見餐廳及師傅的細心之處,大加分!
  • 特濃蟹粉拌稻庭烏冬