我平時都非常鍾意一飲Sake🍶🍶一路食串燒🍢🍢所以都會不定時揾D未試過嘅居酒屋試下!灣仔有間隱世居酒屋,門口有一個好大既"炎"做招牌非常搶眼;餐廳內有張好寬闊嘅吧枱,全店以木系和風為主題,牆壁仲有好多吾同嘅Sake🍶做擺設,真係未叫嘢食都已經想先飲兩杯😛店員好用心咁同我地解釋餐牌,由和食、燒物、飲品到主知都有介紹到,非常詳情👍我地選擇左店長嘅推介:⭐鶏湯(非常濃郁嘅雞味,喺餐廳自家製嘅,真係好好飲)⭐雞肝最中- 雞肝好入味,送sake一流⭐酒盗深海池魚- 刺身好新鮮,好鮮味⭐關東大根天婦羅- 大根好甜,其他蔬菜都炸得好好,一D油膩嘅感覺都冇燒物🍢日本雞肝素、雞腸、熟成手羽先雞翼、雞心元、雞氣喉、煙熏鵪鶉蛋、腐皮牛肉卷、厚揚豆腐、雞皮海老、🍘Onigiri燒飯團🍶大納川天花紅心 720ml 全晚嘅食物非常美味,串燒燒得非常之合時間,唔乾身👍🏻同店長推薦嘅sake一齊食,非常配合;而且每一道菜都睇得出用心製作,而且餐廳環境氣氛零我地感覺好舒服,我同朋友食得好開心,會再次到訪,試下其他唔同嘅sake🍶😊
我平時都非常鍾意一飲Sake🍶🍶一路食串燒🍢🍢
所以都會不定時揾D未試過嘅居酒屋試下!

我地選擇左店長嘅推介:
⭐鶏湯(非常濃郁嘅雞味,喺餐廳自家製嘅,真係好好飲)
⭐雞肝最中
- 雞肝好入味,送sake一流
⭐酒盗深海池魚
- 刺身好新鮮,好鮮味
⭐關東大根天婦羅
- 大根好甜,其他蔬菜都炸得好好,一D油膩嘅感覺都冇

燒物

• 雞心元
  • 燒雞翼
  • 燒飯團
2023-11-20 560 浏览
炭火Dining炎位於灣仔謝斐道維新大廈地下主打日本串燒居酒屋日籍主廚曾於香港地標級日本餐廳工作八年資歷深厚鱈魚白子鱈魚白子等同鱈魚精囊口感綿軟柔滑近似豆腐配搭酸汁以及白蘿蔔蓉同埋蔥花味道甘醇煙燻鵪鶉蛋鵪鶉蛋經過煙燻質感扎實同時風味獨特意外上癮非常適合佐酒和風蟹蓋長腳蟹肉彈嫩鮮甜同時芝士蟹膏拉絲邪惡配搭脆片層次豐富阿波尾雞翼阿波尾雞經由德島縣畜產研究所花費長達十年時間改良培育低脂清爽酒盗池魚 酒盜採用海鮮內臟經過鹽辛醃漬以及發酵熟成拌搭池魚刺身可以突出魚肉旨味雞氣喉雞氣喉挑選肺部相連管道燒烤屬於稀有食材機會難得絕對必試雞腎雞腎等同砂囊或者肌胃屬於消化系統器官負責碾碎食物口感爽韌脆嫩A4和牛刺身 和牛肉質粉嫩柔軟同時脂肪豐腴油花細密配搭秘製醬汁可以減輕油膩感雞腿肉 雞腿肉質嫩滑柔軟同時雞皮金黃焦脆配搭手指青檸清新輕盈西班牙豬肋條西班牙豬肋條肉質緊緻軟嫩同時脂肪分布均勻經過燒烤油脂半融甘香關東大根天婦羅 關東煮大根質感軟腍同時漿粉透薄連同青椒以及茄子油炸配搭抹茶鹽完全唔覺油膩
日籍主廚曾於香港地標級日本餐廳工作八年資歷深厚

• 酒盗池魚
  • A4和牛刺身
  • 關東大根天婦羅
2023-11-16 41 浏览
朋友約左我地食呢間新開嘅日本居酒屋,環境氣氛好好,光線柔和,一入到居酒屋,店員態度親切又好有禮貌。由於第一次嚟食嘢,店員好有心機介紹居酒屋特別食物,仲介紹左唔同嘅清酒俾我地一路食嘢一路飲,夠曬細心要,讚👍🏻我同朋友叫左好多吾同嘅食物💡燒物雞肝最中、雞皮海老、雞腸、熟成手羽先雞翼、雞心元、雞氣喉、日本雞肝煮、煙熏鵪鶉蛋、腐皮牛肉卷、厚揚豆腐、Onigiri燒飯團;💡鷄湯(雞湯係佢地自家製,濃濃嘅雞味,非常好飲)💡刺身: 酒盜深海池魚💡和食:天婦羅、關東大根天婦羅原來佢地個二位師傅,處理燒物係香港師傅,處理和食就係日本師傅,真係超有心思。整體所有食物質素都非常好,刺身新鮮,燒物又燒得恰到好處,唔會乾身,喺好高質素嘅日式居酒屋👍🏻

我同朋友叫左好多吾同嘅食物

💡燒物

💡鷄湯(雞湯係佢地自家製,濃濃嘅雞味,非常好飲)

💡刺身: 酒盜深海池魚

💡和食:天婦羅、關東大根天婦羅

2023-11-13
2023-10-23 152 浏览
去灣仔搵仔,見呢間comment唔錯就book位試下。第一次去,我地就叫住d串燒試下先,食到差不多再叫,落單姐姐話如果我地想快上餐,就要一次過叫多d,言下之意係邊張單大、叫得多就做邊張單先,而唔係按落單先後次序燒。我地見唔趕時間,所以都話ok可以等。食到中途見到有個細細既是日menu,入去時staff冇介紹,我地就問staff拎黎睇,睇完我地想order 燒魚鮫同飯團,staff話魚鮫可能要等20分鐘或以上,當時仲有一個鐘用餐時間,我地話ok唔介意等,但staff表示做唔到。What? 一個鐘都做唔到?燒魚鮫要20分鐘以上,燒飯團都做唔到? Staff話因為好多單,做唔到。OK,如果貴餐廳有呢個限制,係咪應該係客人入座時提醒客人,落order要一次過唔好分開叫,否則有排你等,或者燒唔到俾你食!有d食物需要好多時間整,想食就趁早叫!可能我地唔係熟客,又唔係一次叫好多,貴餐廳覺得我地張單細唔得閒招呼我地啦!Anyway ,呢間已blacklist,香港出色串燒多的是!
可能我地唔係熟客,又唔係一次叫好多,貴餐
2023-10-20 60 浏览
好朋友推介位於灣仔的「炭火Dinning 炎」食Omakase 串燒居酒屋,仲話係日籍師傅做主理,今日相約一齊去試一試。門面高級,入面裝修好有日式格局,座位只有吧檯,可以看到廚師燒製食物。另外,店員仲好細心介紹食物。✨雞脾肉串雞脾肉經過了精心的調味和烹調,散發出濃郁的炭燒香氣和多汁的口感。它的外皮烤得金黃酥脆,內部卻保持著嫩滑的肉質,給人一種口感上的完美平衡。每一口都帶來了濃郁的肉汁和獨特的日式風味,令人難以忘懷。👍🏻✨提燈🏮名字很特別,原來是雞的輸卵管、卵巢同埋未成殼嘅雞蛋黃,拎起嘅時候幾粒未成殼蛋黃巢很似燈籠,所以就有呢個名~ 口感好豐富,蛋黃因半生熟,所以有爆漿口感。其他就比較脆口,而連住中間位置就較為彈牙。😋✨三角雞軟骨串雞軟骨外層酥脆,咬下去有著豐富的嚼勁。這種獨特的咀嚼體驗讓人愛不釋口,每一口都充滿了滿足感。🥢✨雞肉免治串伴隨著雞肉的串燒,還有一個驚喜的元素 - 雞蛋。這個加入的雞蛋提供了柔嫩、滑膩的口感,再加上松露油,與雞肉免治完美結合,增添了更豐富的風味和層次。✨煙燻鵪鶉蛋串每一顆煙燻鵪鶉蛋都被串在竹籤上,擺盤增添了視覺上的享受。外層煙燻處理蛋呈現出微微的焦香,內部的蛋

✨雞脾肉串

✨提燈🏮

✨三角雞軟骨串

✨雞肉免治串

✨煙燻鵪鶉蛋串

每一顆煙燻鵪鶉蛋都被串在竹籤上,擺盤增添了視覺上的享受。外層煙燻處理蛋呈現出微微的焦香,內部的蛋黃和蛋白則保持著濕潤和嫩滑的質地。每一顆鵪鶉蛋都充滿了豐富的蛋香,並且帶有微妙的煙燻香氣。

✨煙燻帆立貝

店員講解煙是用蘋果煙燻的,這個處理賦予了帆立貝一種獨特的風味,帶有微妙的木炭和蘋果的香氣。每一口都散發著濃郁的海鮮味道,讓人彷彿置身於海岸邊的美妙景色中。煙燻使得帆立貝的口感更加豐富,帶有一絲絲的彈性,讓人愛不釋口。

✨雞尾串

雞尾的外表金黃酥脆,帶有鮮美的雞肉風味。如果您喜歡炸雞的美味,我強烈推薦您品嚐這道串燒。

✨雞肝串
雞肝帶有豐富的鐵質風味,並帶有柔和的甘味。這是一種微妙的平衡,既豐富又深邃,引人入勝。真正使這道菜突出的是其醬汁,醬汁甘甜而帶有醬油的鹹味,它完美地與雞肝的風味相融,增加了更多的層次和深度。

✨燒日本白粟米

每一顆粟米都散發著誘人的香氣,令人垂涎欲滴。咬下去時,你會首先感受到甜美的粟米汁液在口中爆開,接著是粟米的獨特口感和微妙的炭燒風味。

我只節錄了一部份的食物,還有其他串燒,未能一一盡錄。朋友果然沒有介紹錯,這裡的食物質素優而精,送酒一流,下次一定會帶家人來品嚐👍🏻
2023-09-29
位於灣仔(銅鑼灣站會近啲)嘅居酒屋,由香港師傅主理串燒,而日藉師傅就主理其他特色菜色。整體環境同氣氛都幾舒適,如果你拎得多野,仲會貼心幫你放入櫃。店員會為你推介當日時令食材。我地4個人黎都試左20幾款菜式,推介一下部分我特別鐘意嘅比大家。🔸關東大根天婦羅天婦羅成日食,但呢個大根天婦羅個種外脆內裡勁多汁,真係好出色,可配上抹茶鹽。🔸燻製帆立貝 先後以蘋果木同備長炭燻製,加上紫菜碎香氣十足。帆立貝亦非常鮮甜彈牙。🔸日本鬼爪螺 唔係成日有,粒粒都鮮甜多汁。可配上3種銀雪魚豉油/柚子醋/味噌醋,第一款最惹味。🔸柚子鹿兒島豚肉豚肉柔嫩多汁,配上柚子醋汁同蔥,減膩又開胃。🔸A4和牛刺身選用優質A4等級和牛,切成薄片。顏色粉紅,雪花紋理清晰,分佈均勻。牛脂味甘香,濃而不膩。可配上豉油或韓式辣醬似嘅秘製醬汁。🔸櫻花蝦紫薯豆腐以口感較清新嘅紫薯豆腐為基底,搭配鹹香櫻花蝦,味道配搭不錯。🔸雞內臟有多種雞內臟菜式,包括雞心元、雞腸、雞胃和提燈等。最特別一定係提燈,結合雞卵巢同未成熟雞蛋。口感煙煙韌韌,蛋黃香極濃。🔸雞皮紫蘇葉虎蝦以雞皮包住虎蝦,中間加上紫蘇葉,口感酥脆多汁,亦滲著紫蘇葉香氣。其他菜式包括:芝

🔸關東大根天婦羅

🔸燻製帆立貝

🔸日本鬼爪螺

🔸柚子鹿兒島豚肉
豚肉柔嫩多汁,配上柚子醋汁同蔥,減膩又開胃。

🔸A4和牛刺身

🔸櫻花蝦紫薯豆腐

🔸雞內臟

🔸雞皮紫蘇葉虎蝦

其他菜式包括:
芝士蟹蓋配紅菜頭薯蓉 /田樂茄子/雞脾肉/銀皮/煙燻鵪鶉蛋/羊架/熟成牛舌串/粟米/銀杏/大蔥/鴨油枝豆/鹽燒鰻魚

2023-09-11
2023-10-10 51 浏览
Happy Friday梗係要同朋友去食飯飲返兩杯啦🥰今次揀左呢間由日藉廚師主理嘅高級炭火專門店,除左提供各式各樣嘅主食及燒物外,當然唔少得酒精🍻▫️自家鮮雞湯味道濃郁,帶有微微嘅柚子味,增添了清新感▫️燒螢光魷魚乾▫️牛蒡脆片 ▫️炸池魚BB ▫️燒味醂魚干 呢幾款用黎送酒就最岩喇😚兩個人share黎講份量都算幾多😝我個人就最鍾意炸池魚BB,食落外脆內軟👍🏻牛蒡片非常香脆,但略嫌味道有少少苦!▫️煙燻鷯鶉蛋 ▫️雞腿肉 ▫️雞中翼 ▫️免治肉棒 免治肉棒機乎係每次食串燒都必點嘅,因為沾上蛋黃一齊食用係最無敵嘅😍佢地仲加入左松露油,令味道更濃更香口!另外雞腿肉及雞中翼肉質都非常嫩滑,味道亦不會過鹹👍🏻煙燻鵪鶉蛋外皮則比較堅韌,個人就比較鍾意軟一點!▫️和牛腹肉 ▫️黑毛和牛舌芯 和牛味道濃郁,牛腹肉咬落軟腍,加上醬汁另有一番風味!牛舌芯外層燒得好香脆,肉質夠哂彈牙,絕對有驚喜👍🏻▫️紫蘇豚肉卷 ▫️半熟蛋豚肉卷 本身自己好鍾意紫蘇葉嘅味道,豚肉卷充滿肉汁!半熟蛋豚肉卷淨係睇賣相已經非常吸引,加上流心嘅蛋黃實在令人難以抗拒😍▫️燻製帆立 ▫️西京燒銀鱈魚 燻製帆立絕對係打卡必備,廚師特別會喺席前用上炭去加持,用炭火煙
▫️自家鮮雞湯

味道濃郁,帶有微微嘅柚子味,增添了清新感

▫️燒螢光魷魚乾▫️牛蒡脆片
▫️炸池魚BB ▫️燒味醂魚干

▫️煙燻鷯鶉蛋 ▫️雞腿肉
▫️雞中翼 ▫️免治肉棒

▫️和牛腹肉 ▫️黑毛和牛舌芯

▫️紫蘇豚肉卷 ▫️半熟蛋豚肉卷

▫️燻製帆立 ▫️西京燒銀鱈魚
燻製帆立絕對係打卡必備,廚師特別會喺席前用上炭去加持,用炭火煙燻過嘅帆立即食落特別有風味呢!西京燒銀鱈魚都係自己私心最愛嘅菜色,鍾意佢個魚唔會好乾身味道亦鹹甜適中!

▫️秋葵 ▫️白粟米 ▫️燒豆腐
▫️日本冬菇 ▫️大蔥
食左咁多肉,當然要叫返個野菜系列🌽食材都夠哂新鮮😊

▫️是日燒飯團
外層炸成金黃色!不過好飽肚🤣好彩只係叫左一個同朋友share食😝

▫️紫蘇葉雪葩
好有特式嘅味道,係我愛嘅紫蘇😍但朋友話草青味😒所以我獨食就ok🤭

值得一提嘅係佢地每晚都有驚喜環節,大廚會出黎同大家一齊飲返杯,非常有氣氛呢🫶🏻
2023-08-08
2023-10-06 46 浏览
今晚我哋去左灣仔既炭火Dining炎日式餐廳,預訂左一個秋之限定set,再另外叫左幾款小菜,完全係為咗滿足我哋對日式串燒既渴望。餐廳就位於灣仔同銅鑼灣中間,近灣仔消防局,門口既裝橫設計十分吸精。秋之限定set4.3/5⭐️首先我哋試呢個秋之限定set,包含鯖魚、雪魚子鰻魚卷、雞肝、日本蛋黃Japanese ginger 壽司、梅沙冰。每一款都係季節限定,時令既食材,係唔同啲,雖然全部都係冷盤,但都有各自既鮮味,尤其係鯖魚,汁燒過既香味完全滲透到魚肉,好味😋。鴨油枝豆4.1/5⭐️另外,我哋叫左鴨油枝豆,真係一款出乎意料既小菜。用鴨油炸枝豆真係第一次食,好香口,唔錯。和風蟹蓋4.0/5⭐️再來係和風蟹蓋,呢款味道香濃,蟹肉新鮮,有好濃郁既忌廉同芝士味,啱晒鐘意食芝士既朋友。雞翼 + 鵪鶉蛋4.3/5⭐️雞翼燒得好好,外脆內軟,雖然只係普通雞翼,但每一啖都好有雞味,令我諗起日本旅行食既雞肉,完全唔係平時食既冰鮮或急凍雞質素,推介😋 鵪鶉蛋汁煮魚鮫4.5/5⭐️汁煮魚鮫係我哋叫既另一款菜式,個汁好清甜,一啲都唔咸,完全冇味精,魚肉好鮮甜,每一啖都好有魚味,同個汁相得益彰,十分滿意,推介😋雞髀肉4.3/

秋之限定set

汁煮魚鮫
4.5/5⭐️

雞髀肉
4.3/5⭐️
雞髀肉好Juicy,燒得啱啱好,同雞翼一樣,冇雪藏味,燒得好香脆,唯一美中不足就係份量少左啲,得兩舊,但真心唔錯,可試😋

厚燒油揚
4.3/5⭐️
Classic 串燒必點既厚燒油揚,今次都唔例外,果然都冇令我失望,外脆內軟,好食😋

雞肉免治棒
4.5/5⭐️
另一個classic 串燒必點,一定非雞肉免治棒莫屬,今次一樣冇令我失望,個免治雞肉整得好好,本身啲雞肉就好食,再燒埋超香口,撈埋雞蛋,一流😋

味噌五花腩
3.9/5⭐️
味噌五花腩相較其他串燒就略顯失色,雖然都燒得香脆可口,但個五花腩真係太肥,每一啖都係油脂味,可試可不試。

蘋果木備長炭燒帶子
4.7/5⭐️
最後,我哋來試試蘋果木備長炭燒帶子。帶子既口感軟嫩,配上蘋果木炭既香味,真係令人感覺到極致既享受。我哋一致認為,呢個係今晚最好食既一款。推介🤤

總括嚟講,炭火Dining炎呢間餐廳,食物質素、氣氛同服務都十分出色,特別係食物夠特色,同埋服務好好,個個都好Nice,下次一定會再黎。

2023-09-06
  • 雞中翼
  • 免治雞肉棒
  • 煙燻帆立貝
2023-10-05 62 浏览
位於灣仔謝斐道的【炭火Dining炎】以簡單木系設計為主,充滿日式風味,店舖有一張U型大吧枱,能讓串燒經炭火即燒即上枱,增添暖度及美味。看過餐牌,决定散選,先來個靜岡番茄,冰鎮去皮番茄,鮮甜嫩滑多汁。然後揀了不同串燒,雞腎串(砂肝),味道香濃,嚼勁十足。雞肩肉串,肉質感豐盛,美味可口,啖啖肉嫩滑又爽口。雞髀肉串, 暖笠笠一口咬下去,吃出青檸味把鷄的味道提昇了,燒得皮脆肉爽,又有嚼勁。熟成牛舌串,簡簡單單的一道串燒,帶有鹽香味及牛舌的原味,煙韌彈牙。關東大根天婦羅,大根以關東煮法烹好再以天婦羅脆炸上碟,味道清甜多汁,再加幾條微辣的青椒仔,幾醒神。和風蟹蓋,把蟹肉、芝士、 蟹黃、蟹膏滙在一起,湧現出濃郁的甘香鮮味,在旁的雞肝包著蛋黃,柔軟甘香再配搭一舊飯團一起吃,滋味無窮。青提豚肉卷串,用薄薄一片豬肉包裹著青提,水份充足,清爽又多汁而且把豚肉的油膩去除了。北寄貝肉質鮮甜,放了清酒一起煮令海洋味添加不少,味道更清香,爽嫩彈牙。喜歡吃串燒的朋友必訪。
靜岡蕃茄

然後揀了不同串燒,雞腎串(砂肝),味道香濃,嚼勁十足。

雞肩肉串,肉質感豐盛,美味可口,啖啖肉嫩滑又爽口。

北寄貝

喜歡吃串燒的朋友必訪。

靜岡蕃茄
北寄貝
今次嚟到灣仔,發現一間位於謝斐道好高質嘅居酒屋, 典型日本和式以開放式廚房做裝修,環境感覺非常溫暖。店員好有禮貌為我哋介紹是日精選menu, 我哋梗係嗌啲新鮮貨, 叫咗汁煮鰤魚鮫,鰤魚鮫和蘿蔔做配搭加特製醬汁,肉質鮮嫩厚身,搭配豐富的香甜和微辣汁料,口感豐富。再加上蘿蔔,完全吸收咗鰤魚魚油精華,入口份外鮮甜淋滑。我哋發現原來有非常新鮮既A4和牛肩刺身配芥末醬。呢款高級和牛刺身真係驚艷,肉質極為嫩滑,完全融化喺舌尖上。搭配芥末醬的辛辣與和牛的鮮甜可以話係互相輝映。之後嗌咗阿波尾雞翼,燒烤同埋烹調技巧可以話係一絕。每一口咬落去,都可以品味到雞肉的鮮美,外皮金黃椒脆,肉質鮮嫩多汁,絕對係令人回味無窮嘅串燒。原來呢度出品嘅雞係做得好出色, 我哋叫咗雞肩肉, 淨係賣相已經知道好好食,烹調時間恰到好處, 雞皮外脆內軟,肉質多汁彈牙, 再加少少wasabi喺面,入口鮮香好有風味。雞心, 火喉控制得啱啱,不會過熟之餘,仍然保持到內臟嘅甘香,完全沒有丁點兒腥味。雞皮蝦, 可以話係一度別具創意嘅串燒料理。將鮮嫩的雞皮和鮮美的蝦肉巧妙結合,燒至金黃酥脆。每一口咬下去,熱辣辣 完全感受到雞皮的香脆和蝦肉既肉汁

雞皮蝦, 可以話係一度別具創意嘅串燒料理。將鮮嫩的雞皮和鮮美的蝦肉巧妙結合,燒至金黃酥脆。每一口咬下去,熱辣辣 完全感受到雞皮的香脆和蝦肉既肉汁鮮甜, 再加上雞油香味, 蝦肉彈牙,充滿豐富嘅層次感,真係必食推介。

揚豆腐, 又係做到好香口,外皮金黃酥脆,內部柔軟綿密。 每一啖都能感受到豆腐的滑嫩和炸至香脆的外殼, 完全充滿豐富嘅口感。
2023-10-03 32 浏览
灣仔嘅一間隱蔽日本餐廳,見到門口忍唔住影相,好有日本feel  😍新出menu一定要試!秋之限定盛合🍁鯖魚肉質緊緻,鮮味十足;雪魚子鰻魚卷豐極有層次,既有魚油香又有鰻魚嘅滑嫩;雞肝蛋黃好creamy同濃味,入口即溶;蛋黃日本薑用左壽司做法,好特別;梅子沙冰清新爽口,清清口腔鴨油枝豆 🌱枝豆用鴨油炒得香口,油而不膩,送酒一流和風蟹蓋 🦀蟹蓋上面仲放左條蟹腳😍和風醬有少少奶油感,同蟹肉蟹羔都夾燒鵪鶉蛋、雞翼 🍗鵪鶉蛋好香濃,雞翼皮脆肉嫩,好好食!厚燒油揚 🧈油揚先炸後燒,外脆裡嫩,帶出油揚嘅香氣燒燒雞髀肉配柚子蓉 🍗雞髀肉好厚實,燒得焦脆,柚子蓉帶來清新口感汁煮鰤魚魚鮫 🐟魚鮫煮得剛好,魚肉紮實,汁煮帶出魚嘅鮮味免治雞肉棒配松露油 🍗雞肉棒好香口,加埋松露油另一番風味,味道豐富蘋果木備長炭燒帶子 🍎帶子燒得鮮嫩,最後蘋果木嘅煙香味融入帶子中,好特別燒羊架 🥩羊架燒得外焦裡嫩,羊味濃郁但唔羶

新出menu一定要試!秋之限定盛合🍁

鴨油枝豆 🌱
枝豆用鴨油炒得香口,油而不膩,送酒一流

和風蟹蓋 🦀
蟹蓋上面仲放左條蟹腳😍和風醬有少少奶油感,同蟹肉蟹羔都夾

燒鵪鶉蛋、雞翼 🍗
鵪鶉蛋好香濃,雞翼皮脆肉嫩,好好食!

厚燒油揚 🧈
油揚先炸後燒,外脆裡嫩,帶出油揚嘅香氣燒
燒雞髀肉配柚子蓉 🍗
雞髀肉好厚實,燒得焦脆,柚子蓉帶來清新口感

汁煮鰤魚魚鮫 🐟
魚鮫煮得剛好,魚肉紮實,汁煮帶出魚嘅鮮味

免治雞肉棒配松露油 🍗
雞肉棒好香口,加埋松露油另一番風味,味道豐富

蘋果木備長炭燒帶子 🍎
帶子燒得鮮嫩,最後蘋果木嘅煙香味融入帶子中,好特別

燒羊架 🥩
羊架燒得外焦裡嫩,羊味濃郁但唔羶

• 煙燻帆立貝
  • 燒雞翼
2023-10-03 95 浏览
朋友請食好西,  炭火 Dining 炎  主打日式串燒的專門店,  裝潢日式設計.入門有招財貓先打個招呼.室內木系裝修,  天花, 牆柜及枱椅.  餐廳的燈光給人舒適感覺, 入門已見有大吧台, 座客不少.  酒柜設計吾錯, 飲品有很多選擇.   極具吸引力.座位闊落, 店員送上餐牌熱茶, 食物, 飲品, 多款, 大家慢慢揀.落了單, 大家開心先飲杯 Sake . 開放式廚房好整潔, 見到師傅真功夫.  串燒, 全部即叫即燒, 第一道熱辣辣送上, 關東大根天婦羅:  表面的一層薄薄的炸粉制成金黃的炸衣,  蓋上蘿蔔及青椒仔, 好鬆脆,  加抹茶鹽調味, 滿意又好食.北寄貝:  新鮮鮮甜, 生熟程度剛好, 加了清酒燒製, 味道完美. 雞中翼:  雞翼外皮燒得香脆, 雞肉鮮嫩, 多食一件都得.雞肩肉:  燒到外層脆脆地, 入面質感軟綿,  柚子胡椒調味非常好, 食得回味. 雞腎串:  有咬口, 彈牙, 慢慢食, 飲酒最適合.厚揚豆腐:  賣相好靚, 豆腐外皮燒得很脆有焦香, 內裏很軟入口帶豆香, 吃得健康.大虎蝦:  第一次食. 經過燒烤後, 雞皮燒得外脆, 內裡包着的蝦仍然保留到水份,
入門有招財貓先打個招呼.
酒柜設計吾錯, 飲品有很多選擇.   極具吸引力.
座位闊落, 店員送上餐牌熱茶,
食物, 飲品, 多款, 大家慢慢揀.
落了單, 大家開心先飲杯 Sake .
第一道熱辣辣送上,
北寄貝
雞中翼:  雞翼外皮燒得香脆, 雞肉鮮嫩, 多食一件都得.
雞中翼
雞肩肉
雞腎串:  有咬口, 彈牙, 慢慢食, 飲酒最適合.
雞腎串
厚揚豆腐
大虎蝦:  第一次食. 經過燒烤後, 雞皮燒得外脆, 內裡包着的蝦仍然保留到水份, 吃起來蝦肉好鮮甜, 連同外層脆 雞皮一起吃, 入口有層次.
大虎蝦
牛肉大蔥卷: 鮮嫩大蔥用牛肉包制, 入口鮮味清新.
牛肉大蔥卷
串燒白鱔:  燒得剛剛好, 魚皮帶脆, 魚肉爽口, 咬落魚油溢岀, 口入面散發滿滿脂香.
串燒白鱔
西京燒 :    肉質滑溜, 魚皮燒得香脆, 沾上檸檬汁, 真可口.
西京燒
柚子鹿兒島豚肉:  一片片豚肉切得薄薄, 輕燒後帶出肉味, 上檯已聞到香氣.
柚子鹿兒島豚肉
豚肉片包上青蔥絲, 加點柚子醋汁, 實在好食又回味.
白粟米:   選材非常好, 清甜夠稔好好食 .
白粟米
半熟蛋豚肉卷:  薄薄的豚肉, 包著半熟蛋,  豚肉燒得脆脆,
半熟蛋豚肉卷
豚肉汁加蛋味,  口感非常好, 食得回味.
炭火Dining 炎,   美酒燒物,   食物質素不錯,  價錢中等, 店員好禮貌, 地點方便.
雞中翼
柚子鹿兒島豚肉
白粟米
半熟蛋豚肉卷
2023-10-02 38 浏览
銅鑼灣謝斐道介乎鵝頸橋同馬司道嗰段,雖然條街唔係好光猛,但原來疫情後都開番好多新食肆。朋友介紹是一間叫炭火Dining炎嘅串燒居酒屋,話食物質素高,今晚就去試吓日式燒北寄貝配上自家熬煮湯汁,北寄貝用上刺身級數,唔會燒到全熟,又爽口又鮮甜,再配少少柚子皮食,特別清新汁燒雞胃,屬於稀有部位,汁燒好香口,口感仲煙煙韌韌阿波美雞翼,阿波美雞屬於size比較大嘅嘅雞種,所以雞中翼都特別大件,我成日覺得要試一間串燒店嘅質素,一定要食佢嘅燒雞翼,呢一間雖然雞翼比較大隻,但唔會燒到過熟,仍然保持肉汁,而表皮又香口又脆,屬於高水準雞尾,燒到表皮香脆,又迫走入邊嘅油份,加少少鹽調味,一咬落去好脆口,但唔覺得油膩,幾好食牛舌蕊,選用牛舌最靚嘅部份,燒到八至九成熟,有咬口之餘,又有肉汁,點少少陳醋食,可以解去油膩感店舖招牌菜:雞皮蝦紫蘇葉卷,雞皮係一貫嘅香脆,入邊嘅蝦啱啱熟,食得出蝦好新鮮,加上紫蘇葉,成件事好夾雞肩肉配柚子胡椒,雞肉結實,胡椒鹹香,慢慢咬,食到雞肉本身嘅咁味雞腸,坊間少有用嚟做串燒,咬落有內臟香又幾唔太靱,唔錯店舖另一名物,月見免治雞肉串,加入切到好碎嘅雞軟骨,口感特別好,蛋黃又香又滑,停唔

汁燒雞胃,屬於稀有部位,汁燒好香口,口感仲煙煙韌韌

雞腸,坊間少有用嚟做串燒,咬落有內臟香又幾唔太靱,唔錯

店舖另一名物,月見免治雞肉串,加入切到好碎嘅雞軟骨,口感特別好,蛋黃又香又滑,停唔到口

燒白鱔,最重要嘅兩點係冇泥味同皮要夠脆,呢兩點完全合格

和牛腹肉,加入大量黑椒同燒,肉腍有肉香,咬開充滿肉汁,正

燒北海道白粟米,清+甜,好好食

日本金時番薯,厚厚一片,皮燒到焦香,肉燒到近乎胡狀,好似食緊煨番薯,但甜度超高,食一片已足夠
餐廳食物質素高,裝修摩登,氣氛好,唔怪得全部入坐嘅人都係預先訂位,否則唔知要等幾耐🙈🤪
2023-09-30 29 浏览
今日去咗一間灣仔串燒店,喺門口見到個裝修都幾吸引,座位都係吧枱形式。日式燒北寄貝,自家熬製醬汁,中間有柚子皮,北寄貝入口彈牙,個汁非常鮮味。日本阿波美雞翼,皮脆肉特別厚,咬開充滿肉汁,真係要叫多一串!雞尾油分唔會過重,入口充滿油脂香。厚切牛舌蕊,旁邊有話梅陳醋,入口彈牙,又有肉香,十足午餐肉一樣。這裏名物海老雞皮蝦紫蘇,外皮焦香,雞油滲入蝦肉,入口彈牙又有油香,紫蘇葉吃落又減低油膩感。月見免治雞串,入口鬆化,有雞軟骨,加強口感,點埋個生雞蛋及佢哋嘅秘製汁,非常惹味!燒白鱔,果皮燒得非常香脆又焦香,肉質有油份,口感彈牙。雞肩肉配柚子胡椒,雞肉結實有囗感,食到雞的鮮甜味。雞腸-慢慢咀嚼,口腔會滲出肉香。厚楊豆腐,先炸後燒,外皮金黃,中間豆腐依然粉嫩。和牛腹肉,肉質幼嫩,有牛肉香。燒北海道白粟米,生食就食得多,今次經過炭火燒烤,又有另一種風味。日本金時番薯,入口軟糯,甜度十足,甜品一樣甜。餐廳氣氛非常好,食物非常有心思,用料絕對出色!

雞尾油分唔會過重,入口充滿油脂香。

燒白鱔,果皮燒得非常香脆又焦香,肉質有油份,口感彈牙。

日本金時番薯,入口軟糯,甜度十足,甜品一樣甜。

餐廳氣氛非常好,食物非常有心思,用料絕對出色!
今次介紹呢間日式串燒店喺銅鑼灣/餐廳裝修主要係木系同用咗暖色調/趟門入去餐廳嗰個vibe非常之唔錯/入到去餐廳入面全bar枱setting加開放式廚房/如果攞住一袋二袋/仲有儲物空間畀你擺低啲嘢添🍢嘢食串燒同前菜可以散叫/或者唔想諗就可以叫套餐/仲有串燒版阿媽家姐添/多種選擇各適其適串燒都係即叫即燒/仲有塊黑板介紹是日時令食材添雖然係串燒店/但係啲日式前菜好好食同非常之開胃👍🏻極力推介👍🏻✨關東大根天婦羅配抹茶鹽/////呢個簡直係食手工同經驗/蘿蔔一個dice細細件/粉漿都好薄身/最勁嘅係上咗粉漿炸完仲保持到中間舊蘿蔔好甜好juicy/入口爆汁/時間控制得非常好👍🏻✨柚子鹿兒島豚肉/////柚子醋汁加埋蔥/開胃到不得之了✨煙燻帆立貝/////用蘋果木燒/再加埋最後用備長炭剌一剌/打卡一流✨茄子青椒漬/////日式家常菜/落咗啲銀魚仔/少少辣得嚟非常之開胃前菜實在太好食同開胃/咁就可以試多啲唔同嘅串燒✨A4和牛刺身///提供多種食法/就咁食個鮮味又得/點豉油或者秘製醬汁又得✨日本鬼爪螺/////個脆脆豉油好正/入面有銀雪魚碎配埋柚子醬汁/味噌醬汁✨和風蟹蓋/////有芝士蟹肉蟹膏/用紅

串燒都係即叫即燒/仲有塊黑板介紹是日時令食材添

雖然係串燒店/但係啲日式前菜好好食同非常之開胃
👍🏻極力推介👍🏻

✨柚子鹿兒島豚肉/////柚子醋汁加埋蔥/開胃到不得之了

前菜實在太好食同開胃/咁就可以試多啲唔同嘅串燒

✨和風蟹蓋/////有芝士蟹肉蟹膏/用紅菜頭整嘅薯蓉/令紅菜頭易入口好多

✨厚揚豆腐/////豆腐先炸後燒/外脆內軟

✨田樂茄子
✨煙燻鵪鶉蛋/////煙燻味好濃郁又唔會好油膩
✨銀杏
✨燒日本大蔥

整體嚟講/成餐飯氣氛好好/餐廳店員都好熱情好殷勤/服務周到/亦都會好細心咁介紹每款食物之如/仲會好好咁不斷解釋食材來源/味道同處理方法添

🌟提提你
1️⃣雖然地址喺灣仔/但係搭地鐵嘅話銅鑼灣站c出口/或者會展站出會有瓦遮頭同近啲行少啲
2️⃣通風系統整得好/全程都唔會好大油煙/但係衣着方面都建議翻唔好着啲吸味嘅衫
3️⃣記住問職員攞塊黑板嚟睇吓有咩是日時令食材
4️⃣提燈係雞嘅卵巢同未孵化嘅蛋蛋