2017-11-12 856 浏览
好朋友早年移民外地,每年會回港一次。大家都會好好一聚,搵個好地方,食餐好嘅,傾吓大家發生嘅事!今年搵左銅鑼灣的牛氣。地點方便,亦適合港島人及喜歡日式料理的她。我們挑了最貴的一個任食套餐- 澳洲和牛加海鮮放題。湯底挑了波士頓龍蝦頭湯底。侍應會用牛脂肪起鍋,然後再放入龍蝦頭去炒,令湯底帶出龍蝦鮮味,都有特色呀!極上澳洲和牛一上枱,就令到我哋流晒口水啦!侍應建議我哋灼一灼就可以食,令到佢又香又肥美。海鮮拼盤也沒有讓我們失望。裏面有扇貝、生蠔、東風螺、海蝦、魷魚、青口等,size也不少,加上用龍蝦頭湯底來滾,就更鮮甜好味啦!再加錢,亦可以任飲梅酒、清酒等,我倆都喜歡飲少少酒精,令個人放鬆一下!我都會推介比喜歡酒精嘅朋友,因為兩種酒嘅質素於任食來說,都很不錯。我好像也飲了兩三杯梅酒哩!牛氣其他配料質素都非常不錯。尤其推介芝心丸,真係充滿溶掉的柔軟芝士在內,但味道不造作。仲有季節性Halloween 食品呢!今次很驚喜是它的菜裏也新鮮好味。食落非常嫩口。我同朋友最後都在爭住食!甜品除了有Movenpick 的雪糕之外,佢嘅北海道牛乳布甸都好足料,而我嘅朋友亦大讚黑糯米整得很不錯!兩個女仔食得唔多,

我們挑了最貴的一個任食套餐- 澳洲和牛加海鮮放題

湯底挑了波士頓龍蝦頭湯底。

仲有季節性Halloween 食品呢!

兩個女仔食得唔多,但係都已經係大滿足嘅回本一餐啦!相信如果男士來食嘅話,就更加抵食呀!希望佢一直都可以保持質素啦!
2017-10-30
2017-11-10 229 浏览
環境很不錯,一入門就是食物檯和配料檯,食物的種類一目了然。不過種類感覺稍少了點,但品質不錯,算是貴精不貴多。湯底選擇的是辛味味增,剛吃的時候是有點點的辣味,但吃久了再加湯就會變淡了。肉類選是的最基本的,初來第一盤牛肉比較好,之後來的感覺比較少脂肪,相對會老一點,豬肉和雞肉就沒太大分別,是很安全的選擇。飲品選擇以汽水類的碳酸飲品為主,如果有多些其他選擇會更好。甜點不多,不過不失。值得一讚是員工服務很快很密,頗為周到。

值得一讚是員工服務很快很密,頗為周到。
2017-11-07 303 浏览
見到呢間店買廣告,就立即想同朋友試下。去到門面拎位就要選訂食邊個套餐放題,我地選左極上澳洲和牛+海鮮放題。因為我地唔想限時,選擇呢個係唔限時囉。入到店內,展示食材地方好清潔,好光猛,食材好新鮮整齊,仲有2大個冷櫃,放左好多汽水,果汁,茶類的飲品,唔少得就緊係有啤酒啦!帶位員比左卡位我地坐,好近食物架,一流位罝又唔會太出又唔會太入。之後,就送上我地選擇左限定的湯底,七龍珠啦(有骨膠原架),服務員話係早上煲好湯底,放係個模到雪到佢一個波咁,就做到七龍珠,最好笑就係當放低個煲的時候,服務員好細心叫我地影相,如果唔係開左爐之後,七龍珠會溶晒變成骨膠原湯底。跟餐先黎一碟好靚的和牛,腩肉加雞肉,仲有海鮮併盤,有蠔海蝦青口翡翠螺等海鮮,加埋三文魚刺身。見到佢地已經急不及待要食啦!當然有添食牛,蠔,蝦,三文魚刺身啦!中途又食下雪糕添,哈哈,食完又再滾過,放心肚仔無炸型。慢慢坐慢慢食真係舒服,服務員又好好講解湯底點做,一個晚飯就食上3個小時,好滿足!最後讚好餐廳仲有Movenpick雪糕送贈,好唔客氣咁食晒lu。呢一餐真係好滿足呀!正呀!
見到呢間店買廣告,就立即想同朋友試下。
呢一餐真係好滿足呀!正呀!
「牛氣」絕對抵食。90分鐘和牛放題。減肥? 遲D先啦~XD上次在THE ONE食過一次「牛氣」之後, 一直都念念不忘但之前天氣太熱又不想吃火鍋襯著這幾天晚上涼涼地, 忍不住了~哈哈~~仲要發現原來銅鑼灣HYSAN開左分店, 緊係去試下新環境啦~老老實實, 之前去THE ONE個間牛氣雖然好味, 不過環境始終細左少少HYSAN呢個環境大得多了~大家走動取食物時也不會太迫, 舒服多了~環境開揚D, 感覺光猛好多, 舒服多了~平時食放題都會看到一個個冰飲料的雪櫃, 這裡是開放式冰著飲料, 感覺開揚點旁邊有茶包、熱水等供應飲品選擇多之餘, 還有甜品供應, 全部細細碟岩晒小朋友, 又唔會浪費朋友未到達, 我又肚餓, 就去看看有什麼熱食可以先吃有碗仔翅、炒飯、湯等等~可以自行調配醬油, 不過對上經驗告訴我, 湯底非常入味, 根本不用再點醬油了~火鍋配料選擇都算多, 選擇也不少, 粟米超甜, 蝦子餅最愛的日本長蔥、蘿蔔、波菜、各式菇類、 還有小朋友喜歡的芝士南瓜丸、蟹柳、午餐肉等等還有很多一小碗一小碗的中華沙律、螺肉、紫糯米及糯米糍糯米糍我覺得好好味, 煙煙韌韌這裡覺得甜品選擇少了點, 雖然有軟雪糕
「牛氣」絕對抵食。90分鐘和牛放題。減肥? 遲D先啦~XD
上次在THE ONE食過一次「牛氣」之後, 一直都念念不忘
但之前天氣太熱又不想吃火鍋

襯著這幾天晚上涼涼地, 忍不住了~哈哈~~

環境開揚D, 感覺光猛好多, 舒服多了~

旁邊有茶包、熱水等供應

朋友未到達, 我又肚餓, 就去看看有什麼熱食可以先吃
有碗仔翅、炒飯、湯等等~

火鍋配料選擇都算多, 選擇也不少, 粟米超甜,
蝦子餅最愛的日本長蔥、蘿蔔、波菜、各式菇類、
還有小朋友喜歡的芝士南瓜丸、蟹柳、午餐肉等等

還有很多一小碗一小碗的中華沙律、螺肉、紫糯米及糯米糍

糯米糍我覺得好好味, 煙煙韌韌

這裡覺得甜品選擇少了點, 雖然有軟雪糕、棉花糖, 是正既
最正是有我最愛的 MOVENPICK 呀~~~~~~~~大家記得讚好就有得食架啦~

剛好「牛氣」推出新湯底「七龍珠湯底」賣相夠晒抵死

老公未到就決定點這個, 知道他一定喜歡~哈哈~~

「七龍珠湯底」其實是豬骨湯底, 味道清不濃, 用黎灼和牛就最適合
開左火之後就會慢慢溶化

特級美國豚腩肉, 刀功不錯, 每片都薄如透
不過有肥牛, 就幾乎沒吃這, 試了一片, 比肥牛是相對沒那麼嫩, 但也是豚肉味濃
只是比較喜歡吃肥牛吧了~哈哈~~

「極上美國牛小排」
牛味最濃最香, 食到停不下來, 肉味好濃郁
亦是最嫩滑的, 所以這款吃了三碟, 哈哈~~~

「極上澳洲和牛」

吃完牛小排再吃「極上澳洲和牛」, 感覺肉質沒牛小排嫩
「極上澳洲和牛」油脂分佈均勻, 比較有肉味, 啖啖回味無窮

「嚴選澳洲和牛」最後吃這款, 肉質最厚實, 香濃肉汁滲入, 男士們最喜歡這款有咬口的~

夏沫點的餐包括帶子、青口、加拿大翡翠螺、魷魚等

款款新鮮, 也是男士們把它們KO了~我還是專心吃牛小排
平時勁少吃肉的我, 也忍不住一塊又一塊的往咀裡送~哈哈~~~

最後給大家看看餐單, $178起, 入內再因應你選擇的牛的價錢而定

夏沫點的是 $388 的~足夠滿足~好滿足~每次食完都好想再食

最重要的一點, 一定要提, 就是服務非常好
天氣再凍D我一定會再來吃的~^^~
题外话/补充资料: 最重要的一點, 一定要提, 就是服務非常好 試過入座位後才發現忘記在外面取湯匙, 店員都會面有笑容好樂意替你去取 而且不時會主動走近看看是否需要加湯, 或收拾桌上吉碟, 再最大家要不要添多碟 口感滿足之餘, 令人都食得好開心放鬆, 減壓黎狂食一番都唔錯~^^~ 天氣再凍D我一定會再來吃的~^^~
2017-11-01
  • 極上美國牛小排
  • 嚴選澳洲和牛
2017-11-05 1621 浏览
火鍋除了新鮮食材外想優雅地打邊爐,來這裡是不錯的選擇 喜歡它們的店,環境光猛乾淨,座位也很寬敞湯底選擇多,自選湯鍋包括北海道昆布湯、番茄湯、博多豬骨湯、三文魚味噌湯、昆布辛口地獄湯及韓式辛味泡菜湯另可加錢要特選湯底外面自助區有各式炸物、咖哩飯、碗仔翅等供應 也有不少甜品,包括軟雪糕,綿花糖,焦糖布甸等等 更有多款火鍋選擇蔬菜、丸類、麵食個人最愛特濃芝士丸!!飲品選擇極多,也有熱茶/咖啡提供七龍珠GENKI湯 (加$20)火鍋上有7粒晶瑩的球體由雞跟豬骨等材料熬煮逾8小時後,過濾成清湯再倒入圓形模待涼,雪凍後便凝固成充滿骨膠原的湯球湯底味道清甜,滿滿的骨膠原有美顏作用,非常適合女士牛氣的任食晚市套餐由$178到$378不等這晚點了$378的極上澳洲和牛+海鮮放題 極上澳洲和牛油脂分佈均勻平均入口質感細滑,而且牛味濃郁它油脂很多,涮個幾下就熟絕對大滿足!特級美國豚肉及精選巴西雞腿肉同樣肉質嫩滑海鮮拼盤有海蝦、扇貝、生蠔、海螺,也可以任食 海蝦非常鮮美,翻本無難度90分鐘任食,是個不錯的打邊爐選擇 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場14樓L1404-1405號舖
火鍋除了新鮮食材外

湯底選擇多,自選湯鍋
另可加錢要特選湯底

外面自助區有各式炸物、咖哩飯、碗仔翅等供應
也有不少甜品,包括軟雪糕,綿花糖,焦糖布甸等等

更有多款火鍋選擇
蔬菜、丸類、麵食
個人最愛特濃芝士丸!!

飲品選擇極多,也有熱茶/咖啡提供

七龍珠GENKI湯 (加$20)

火鍋上有7粒晶瑩的球體
由雞跟豬骨等材料熬煮逾8小時後,過濾成清湯
再倒入圓形模待涼,雪凍後便凝固成充滿骨膠原的湯球
湯底味道清甜,滿滿的骨膠原有美顏作用,非常適合女士

牛氣的任食晚市套餐由$178到$378不等
這晚點了$378的極上澳洲和牛+海鮮放題

油脂分佈均勻平均
入口質感細滑,而且牛味濃郁
它油脂很多,涮個幾下就熟
絕對大滿足!

特級美國豚肉及精選巴西雞腿肉
同樣肉質嫩滑

海鮮拼盤有海蝦、扇貝、生蠔、海螺,也可以任食

海蝦非常鮮美,翻本無難度

90分鐘任食,是個不錯的打邊爐選擇

2017-11-04
2017-11-03 992 浏览
近來的天氣開始轉冷,突然有個雅興去打邊爐,可是人太少的話,始終吃不了什麼,碰巧友人與占苗也是牛魔皇,便特地去那些日式shabushabu放題特餐廳大吃大喝,貪其一個價錢就可以吃到飽。得知最近希慎廣場內開了牛氣的新店,也推出了令大家有著童年回憶的湯底,於是便吸引了我們前往。 是晚七時正門口已開始多人,剛好還有座位,即時入座。二話不說即點上最貴的「極上澳洲和牛及海鮮放題」,湯式當然點上七龍珠湯底。為何會吃最貴的組合,皆因一個「抵」字,現正新張期間,顧客只要點上這個最貴的組合,就可以無限時任飲任食,實在沒理由不點。可是,可能由於生意太好,不一會兒被通知七龍珠湯底已沒有了,的確有點失望。 雖然沒有了童年回憶的湯底,但也有新的波士頓龍蝦頭湯底,總算不枉此行。這個有趣的湯底有專人服務,店員會先送上湯料,接著他們會開大火去炒配料及龍蝦頭,香味撲鼻而來,最後注入豬骨湯煮滾就可以了。起初龍蝦的味道未至濃厚,會嚐到陣陣的鮮味,而且會越滾越濃味。 食物方面真的豐富,牛肉當然以極上澳洲和牛最為吸引,油花分佈平均且有肉味,輕輕一灼,不錯的。為了回本,牛肉分了四級,然而主力是這款,在心

食物方面真的豐富,牛肉當然以極上澳洲和牛最為吸引,油花分佈平均且有肉味,輕輕一灼,不錯的。為了回本,牛肉分了四級,然而主力是這款,在心思思之下,也點來了一個次兩級的極上美國牛小排對比一下,質素的確給比下去,還是吃回最高級的牛肉吧!

除此之外,還有巴西雞腿肉及美國豬腩肉的。說是回本,海鮮也是不可缺少的一環。有日本帆立貝、日本廣島蠔、日本魷魚、大海蝦、紐西蘭青口、加拿大翡翠螺及挪威三文魚刺身,特別推介當中的大海蝦,不但份量十足,而且質感相當爽口彈牙。

說了這麼久,也未到自助區拿食物。這兒真是包羅萬有,由頭盤的香口小吃至甜品都有。吸引力雖不及牛肉和海鮮,但也令友人大喜,一回兒便拿來許多小吃,有炸春卷、壽司及薯仔沙律等等。

另外,自助區的火鍋配料也相當豐富,有不少丸類及菜類,依占苗也知,吃多點菜也可提升食慾的,所以友人與我也吃了不少蔬菜。當然我們兩個也好汽水,面對著大雪櫃時也不知幾咁開心,一罐接一罐,更發現原來啤酒也是任喝的,不亦樂乎。

平時我是不吃甜品的,可是今天的雪糕款式合我心水,有西瓜味雪糕,頓時覺得飽滯感全消。

其實牛氣也有不少細心位,座位的編排不會擠迫,如點上海鮮的話,更有沙漏計時,不會過火,實在是令人會再次光顧的放題店。
2017-10-31 2201 浏览
近日流行網路的都市笑話,莫過於「屯門有牛」的傳言。那些網路瘋傳的牛照P圖,其實是在諷刺港人對屯門的誤解,一洗屯門「落後」、「次人一等」的形象。作為半個屯門人,自問並沒有「次人一等」的階級觀念,不過屯門始終是交通不便,尤其在我最關心的美食方面,確是比市區「慢人半拍」。在我的心水美食清單裏,不少也是盼望多時才落戶屯門,更多的是只聞樓梯響而已,喜愛美食的我就只好稍移玉步,向港島、九龍區進發吧!作為日式火鍋放題的狂迷,「牛氣」、「日牛」、「牛涮鍋」都是我的心水之選,可惜這三個品牌遲遲未落戶屯門,說是屯門有「牛」,日牛火鍋的選擇卻是少得可憐。這天難得出城過海,到銅鑼灣購物之際,發現希慎廣場新開了一家「牛氣」,之前光顧牛氣就只有旺角、尖沙咀兩家九龍店選擇,如今連港島區也有分店,作為新界人實在太羨慕港九居民了。作為牛氣的死忠粉絲,無論旺角店、尖沙咀店都光顧過不少回了。銅鑼灣店同是走年輕、型格路線,店內有小牛擺設作飾,用餐的卡位寬闊而舒適。牛氣的晚市放題由$178起,價位按牛肉質素及肉品選擇而有高低之分。這晚很想吃海鮮關係選了澳洲和牛、海鮮放題($388/位),雖然近日為着健康刻意減少食量,但遇然的放

作為牛氣的死忠粉絲,無論旺角店、尖沙咀店都光顧過不少回了。銅鑼灣店同是走年輕、型格路線,店內有小牛擺設作飾,用餐的卡位寬闊而舒適。牛氣的晚市放題由$178起,價位按牛肉質素及肉品選擇而有高低之分。這晚很想吃海鮮關係選了澳洲和牛、海鮮放題($388/位),雖然近日為着健康刻意減少食量,但遇然的放肆也是無妨的吧!

對壽喜燒情有獨鐘的我,幾乎每次都以此作為湯底,但老公不好甜膩的湯底,幸而我倆都想試試新品波士頓龍蝦頭配豬骨湯侍應先以薑片、牛脂起鍋後,再放入帶羔的龍蝦頭,最後注入昆布豬骨湯底便成。龍蝦湯不走重口味路線,以龍蝦頭、蝦膏帶動湯頭的鮮甜,到尾聲時以鮮湯輕灼蔬菜,最能體味那鮮中帶甜的海鮮氣息
波士頓龍蝦頭配豬骨湯

牛肉海鮮上桌前,先送上三文魚刺身新鮮肥美,非一般行貨。火鍋未開動前先吃些餐前小食打打底,自助餐桌有各式炸物、咖哩飯、碗仔翅等供應,推介碗仔素翅,當然不會是真翅吧,但翅湯鮮味濃郁,如能加點紅醋便圓滿了。

各式炸物

碗仔素翅

之後便是「混醬」時間胡麻醬是日牛涮鍋的最佳配搭,但在火鍋配料眾多的情況下,豐富多樣的醬料確是不可或缺的。然後是琳瑯滿目的飲品區,韓式飲品、本土楊協成、汽水啤酒,還有為不愛凍飲的客人而設的熱飲區呢!

雖說主角是極上和牛海鮮,仍是要到自助餐桌挑選喜歡的火鍋配料。既然肉品已是任點任食的,那蔬菜、丸類、麵食自助餐桌的主角。 每次來到牛氣,最欣賞的就是野菜方面有很多選擇,例如有日本長蔥、生菜、娃娃菜、波菜、南瓜、節瓜、蘿蔔、金菇菜、蓮藕、各式菇類等,而且通常都清洗得乾淨,吃起來也份外爽甜

丸類從來是貴精不貴多,芝士南瓜丸、墨汁丸、帝皇蟹柳、魚蛋、墨魚滑,都是些特色的丸類,而且味道也相當不錯。麵食方面不要錯過抹茶冷麵,美味之餘吸湯能力亦佳。

餃子.日式拉麵

芝士南瓜丸
抹茶冷麵

海鮮拼盤是任點任食的,拼盤的內容物有海蝦、扇貝、生蠔、海螺,鋪得滿滿的,吃上一盤已是大大的滿足,也免卻了追加的等候。每款海鮮都很新鮮,扇貝厚肉鮮甜、海蝦爽口彈牙、生蠔漲滿鮮甜、海螺甜爽帶膏
扇貝.海蝦.生蠔.海螺

海鮮拼盤

不過牛氣嘅主角永遠都是牛肉,是日牛放題質素最高的一家。一向對日式放題的牛肉信心不大,通常只會點最基本的牛肉套餐。但自從嚐過牛氣極上澳洲和牛後,便改變了的對日牛放題偏見。一大碟極上澳洲和牛排列得工整, 而且是難得的厚切,牛肉不會因堆疊而纏作一團,涮起肉來便更快熟方便。油脂分佈均勻有致油花極豐牛肉夠嫩牛香亦足。每碟極上澳洲和牛份量很多, 兩人用餐吃上一、兩碟已經很足夠。除了澳洲和牛外,不好牛的還有精選巴西雞腿肉特級美國豚腩肉可選,肉質嫩滑,跟和牛同樣出色。

精選巴西雞腿肉、特級美國豚腩肉

吃過海鮮拼盤和澳洲和牛已是全飽,面對自助餐桌上的日式甜點、雪糕、焦糖燉蛋、牛乳布丁、中式糖水、綿花糖、軟雪糕......卻已是無力再戰,但還是抵擋不了百福豆腐花的魔力,老公就當了一次「 大細路」,用七彩配料自製香芋軟雪糕,玩得不亦樂乎。

百福豆腐花
香芋軟雪糕

屯門有「牛」只是個傳說,不過屯門在飲食上「落人之後」倒是真的。敢說牛氣是全港最好的一家日牛放題, 倒是日盼夜望牛氣能開到屯門,那就免卻了騎牛出城,過海吃「牛」之苦了。

2017-10-09
抹茶冷麵
香芋軟雪糕
百福豆腐花
2017-10-29 1213 浏览
牛気是我比較喜歡的極上靚牛火鍋放題專門店,印象是材料上盛,物有所值。任食火鍋放題當然好,不過價錢一般比較貴,而且有時會覺得heavy左。牛気最近在銅鑼灣希慎廣場14樓又開新店,路過發現午市火鍋放題認真超值抵食,價錢唔算貴,亦都唔heavy,當然要試一試。新店地方寬敞,佈置依然典雅,環境舒適,坐得舒服。午市精選套餐60分鐘自助放題由$88起(平日$78),有6款牛肉和海鮮配搭。此外亦有七款不同湯底選擇,有北海道昆布湯、番茄濃湯,三文魚味噌湯、昆布辛口地獄湯、韓式辛味泡菜湯、博多豬骨湯和壽喜燒。午市套餐由A餐到F餐,選了個經經濟濟B餐美國牛肩肉($108)(平日$98),其他套餐有美國豚腩肉、嚴選澳洲和牛、極上美國牛小排、特級美國豚腩和極上海鮮套餐(大海蝦、青口、帆立貝、廣島蠔和魷魚)等。除了套餐肉類限量供應外,其他自助火鍋配料及大堂食品/飲品,無限量供應,任君選擇。另有各式醬油可自行配搭。套餐B限量供應的美國牛肩肉,色澤鮮紅,牛味充沛,肉質嫩滑。其他火鍋配料有墨汁墨魚丸、韓式年糕、白魚蛋、爆濃芝士丸、章魚丸和餃子等。墨汁墨魚丸十分爽口彈牙,其他丸類亦都不錯。蔬菜火鍋配料既新鮮,而且款式甚

醬油配料

醬油配料

套餐B限量供應的美國牛肩肉,色澤鮮紅,牛味充沛,肉質嫩滑。

套餐B限量供應的美國牛肩肉

火鍋配料

蔬菜火鍋配料既新鮮,而且款式甚多,有粟米、蜂巢豆腐、嫩豆腐、芋絲、白蘿蔔、銀芽、鮮冬菇、冬瓜、雲耳仔、娃娃菜、京蔥、蟲草花、蕃茄、油麥菜和唐生菜等

火鍋配料

面食則有拉面、公仔面、芋絲、綠茶面、葛絲等。

火鍋配料

另外還有多款小食和壽司供應,有螺肉、中華沙律、墨魚仔、三文魚壽司等,都新鮮好味,水準不錯。食客亦可以在自助沙律吧自行調製各式喜愛沙律。
小食, 壽司

自助沙律吧

火鍋配料外,亦有熟食冬菇蟹肉素翅、粟米羹、紫米露、牛肉炒飯、咖喱牛肉和香蒜肉絲意粉。其中咖喱牛肉尤其出色,日式咖喱味道微辣帶甜,咖喱香味撲鼻,再配牛肉炒飯,惹味開胃。

熟食

咖喱牛肉

牛肉炒飯

牛肉炒飯、咖喱牛肉

冬菇蟹肉素翅、粟米羹

甜品有泡芙、啫喱、百福豆腐花、紅豆麻糬、香蕉冰卷、棉花糖等。香蕉冰卷外皮通透,口感黏韌,香蕉味濃,味道吸引。

甜品, 自助沙律吧

紅豆麻糬、香蕉冰卷

甜品

另有軟雪糕機,備有多款配料,如爆爆珠、士多啤梨醬、朱古力醬、朱古力粒、提子乾、棉花糖、粟米片等,讓客人炮製各式軟雪糕作飯後甜品

軟雪糕機

自製雪糕配料

至於飲品方面,有各式汽水、罐裝烏龍茶、罐裝羅漢果、罐裝凍碧螺春、韓國啤酒、玄米茶和咖啡等。

飲品

啤酒

其實祗是要了一個小小的B餐美國牛肩肉,但任食火鍋配料、小食、熟食、甜品、飲品等,何其豐富,真是有點任性,所以說“ 妹仔大過主人婆 ”絕不為過。這個超值午市精選套餐60分鐘放題,有空會再幫襯,再任性。
2017-10-29 231 浏览
以牛肉作招徠的火鍋放題也試過不少,再去光顧的吸引力也大不如前了。直至到有一次偶然的機會下得知這店有一個綿花糖壽喜燒湯底, 覺得很吸引就記下來了。適逢這店在銅鑼灣開了新分店, 終於下定決心去訂位試試。去到沒有多想就決定點這個綿花糖壽喜燒湯底, 先把和牛的油脂和洋蔥放在鍋裡爆香,再加入綿花糖 待綿花糖和鍋中的材料溶合再加入甜醬油,這湯便完成了。。。而放題的種類, 這次選了美國極上牛小排,牛小排的脂肪和肉的分佈尚算均勻, 只要輕涮十多秒便可放入口, 沒有牛的“騷”味, 入口後也不用怎樣咀嚼便可吞入肚子內。 而嚴選美國牛肩肉也不錯, 很有牛肉味之餘亦不失頭。另外, 值得一提的是這店所提供的飲品類型,火鍋材料及熟食部份的選擇也不少。 只是甜品方面, 沒有乳酪雪糕提供就感覺有點點失望。
適逢這店在銅鑼灣開了新分店, 終於下定決心去訂位試試。

再加入綿花糖

待綿花糖和鍋中的材料溶合再加入甜醬油,
這湯便完成了。。。
放題的種類, 這次選了美國極上牛小排,

2017-10-21
2017-10-29 1673 浏览
兩隻小鬼真係食力驚人,早兩晚才一起去銅鑼灣吃完無限時任食火鍋,這天趁重陽節假期,又嚷著要去吃 Shabu Shabu,而今次就選了銅鑼灣區,另一人氣之選嘅日式涮涮鍋放題店「牛気」。其實之前和家人亦曾到訪過「牛気」位於 The ONE 的分店,對餐廳的食物質素,很有信心,所以對這次兩隻小鬼嘅提議,自然舉腳贊成。餐廳位於希慎廣場 14 樓,到埗後,先跓足細看放在門外的餐牌。由於上次喺尖沙咀係食晚市,所以想先睇吓晏晝 90 分鐘放題嘅價位,原來午市比夜晚吃更抵,每位激減 $40。馬上入座,沿著走廊往內進,裝潢甚具格調,以深淺不一的啡色作為全店主軸,既帶出舒適自然嘅效果,亦令室內空間添上幾分暖意。放眼四看,地方頗闊落,光線充足,自助放題區設於中間位置,方便客人取用。由於先前在門外已經細心研究過餐牌,所以入座後,二話不說,立即選了兩個牛痴至愛嘅極上澳洲和牛+海鮮。至於湯底方面,合共有七款,包括北海道昆布湯、番茄濃湯、博多豬骨湯、三文魚味噌湯、昆布辛口地獄湯、韓式辛味泡菜湯及壽喜燒。選了味道香甜的三文魚味噌湯,用來配蔬菜、海鮮及肉類,都應該夾配。趁湯底未滾,先外出混醬,店裡的醬油配料,選擇雖然唔算
趁湯底未滾,先外出混醬,店裡的醬油配料,選擇雖然唔算好多,但最基本的日式醬油、七味粉、炸蒜、辣椒蘿蔔蓉、辣椒、長蔥、麻醬等,樣樣有齊。至於自助飲品方面,選擇也不少,除了汽水之外,有平日比較少會飲到嘅罐裝羅漢果、烏龍茶同碧螺春等,另外亦有來自韓國嘅啤酒供應。
順帶一提,近門口位置設有 Salad Bar,客人可以因應自己的喜好,DIY 自製沙律作為前菜,打開胃口。沙律吧旁邊有兩款冷盤小食,包括味付螺肉芝麻八爪魚同兩款壽司;螺肉入口彈牙帶嚼勁、而八爪魚就夠甜夠惹味。
返回座位後,原來刺身火鍋料都已經將檯面擺得滿滿,立即開餐。先由挪威三文魚刺身開始,三文魚肉質細嫩,入口柔潤肥美,加上切得夠曬厚身,口感一流。
食完刺身就開始打邊爐,先嘗紅彤彤、視覺一流嘅極上澳洲和牛。和牛切得厚薄適中,油花分佈均勻,放在沸騰的湯鍋內輕涮,就已經可以食得,咬下肉味好濃,非常滑嫩,幾乎是入口即化,難怪兩個牛魔  Like 爆,真係無得輸。

至於薄切的特級美國豚腩肉,質素亦不俗,顏色粉嫩,肥瘦均勻,肉味濃郁,又香又多汁,很好吃。而旁邊的精選巴西雞腿肉,水準亦唔錯,啖啖肉,彈牙嫩滑,是少有的口感,用嚟打邊爐就最啱,令人吃得滿足。
海鮮方面,有日本帆立貝、廣島蠔、魷魚、大海蝦、紐西蘭青口加拿大翡翠螺。幾款當中,個人最滿意就是 King Size 嘅大海蝦,肉質夠曬彈牙,入口爽脆鮮甜,屬 Encore 之選。另外帆立貝和翡翠螺,亦值得推介,前者鮮甜肉厚、真材實料;而後者翡翠螺就肉質彈牙有口感。
是時候去自助吧檯拿點菜蔬、丸子、豆腐和麵食,咁多款火鍋配料當中,個人最愛就是烏卒卒嘅墨汁墨魚丸,爽滑彈牙不在話下,咬下去更有濃郁墨汁香味。另外韓式年糕,質感亦一流,煙韌有嚼勁,富米香,飽肚又健康。
至於熱食方面,花款都幾多,有牛肉炒飯、咖喱牛肉、香蒜肉絲意粉,另外亦有粟米羹、冬菇蟹肉素翅、紫米露等。咖喱牛肉甜中點帶少許香辣,用來伴炒飯吃就最適合不過。
記得剛才喺門口研究餐牌時,店員說,如果唔想食太多肉,可以試吓佢地個「午市套餐放題」,原來真係勁抵食,肉類或海鮮雖然只有指定嗰客,並非任吃,但剛才提過,自助放題區域內嘅冷盤小食、沙律、火鍋配料、熱盤、甜品和飲品等,全部任取,而價錢只是由 $88 起,星期一至四更低至 $78 起,啱曬附近返工嘅 OL 及上班族,真係值得推介。
壓尾梗係輪到吃甜品啦,原來款式都唔少,有泡芙、啫喱、百福豆腐花、紅豆麻糬、香蕉冰卷、小朋友至愛嘅棉花糖等。紅豆麻糬外皮晶瑩剔透,質感黏糯煙韌,加上內裡飽滿的紅豆餡料,入口甜而不膩,實在令人愛不釋口。
至於軟雪糕方面,有西瓜香芋兩款,可以揀用 Cone 或碗裝,而配料就有爆爆珠、提子乾、朱古力醬、士多啤梨醬、朱古力粒同粟米片等,飽餐一頓後,以此作結,實在令人吃得很滿足,會推介俾朋友來一試。
2017-10-28
2017-10-28 1334 浏览
希慎廣場除了是銅鑼灣區的高級商場外,還是不少食肆座落的地點,今天我和柑太在這個地方吃了一頓非常正的日式火鍋啦店舖的門面非常緊貼潮流,快到萬聖節便做了萬聖節的裝潢,很有心思牛氣的環境非常舒適,座位空間闊落,裝潢非常雅緻,食物間燈火較強,方便食客拿取食物,座位間燈光柔和,讓食客舒適地享用美食,而且食物款式極多,蔬菜丸類不特止,就連熟食和甜品也有很多款式由君選擇。甜品有很多款式水晶餅、雪糕,甚至即製棉花糖,非常適合一家大小黎自己手製一個棉花糖開心下。飲品方面有很多不同類型飲品,可樂綠茶的選擇外,還有韓式飲品,以及比較少見的羅漢果菊花茶,我幾鍾意呢款飲品,唔太甜,又解渴消滯。熟食有素蟹肉翅、肉醬、咖哩、炒飯等,絕對滿足不同喜好人士需要,比較特別是它們有一款綠茶麵給客人,一試後發覺煙韌彈牙有咬口不癡牙,有淡淡的綠茶味,由於是素麵關係,唔會好似烏冬食太多而食滯。我們點了極上澳洲和牛加海鮮放題($388)的午市套餐,除了有極上和牛外,也有海鮮任食的優惠,而我們點了昆布清湯,他們給了兩個漏斗給我們,原來是計算海鮮在煮的時候的生熟度,一個是一分鐘,另一個是3分鐘,一分鐘是用蝦上,3分鐘則是其他海產。蟹肉

北海道昆布湯

蟹肉素翅
冬菇蟹肉素翅
很香,無乜生粉味,入口濃郁,
牛肉炒飯加牛肉咖哩
咖哩香甜唔辣易入口
炒飯很軟滑

極上澳洲和牛
無得彈,在湯內四秒滾完即食非常嫩滑鮮味,和牛油香四溢,每一口都充滿油分,令人一試難忘。
澳洲極上和牛
特級美國豚豬肉及精選巴西雞腿肉
特級美國豚豬肉
豚肉切得很薄,所以只需要滾十秒便可以食用,每啖都爽滑彈牙,食落很多汁有口感,雞肉厚,肉質有層次有雞味,而且煮耐左都唔韌。

到海鮮上場,即時所見,由左起青口、魷魚、翡翠螺、大蝦、帶子及廣島蠔。
海鮮放題
墨魚好有咬口,煙韌有肉味,大海蝦蝦多蝦糕,清甜不苦,蝦肉爽口彈牙,帆立貝煮完後仍然很大隻,味道鮮甜多汁。
挪威三文魚
挪威三文魚刺身
肉質鮮甜,無腥,濃厚三文魚味充斥口腔內
紐西蘭青口、加拿大翡翠螺、日本廣島蠔
紐西蘭青口、加拿大翡翠螺、廣島蠔
青口鮮甜惹味,廣島蠔蠔味厚郁,帶有非常清新的感覺、翡翠螺肉厚彈牙

西瓜味乳酪雪糕
西瓜乳酪雪糕
非常清新,不太甜,可以多食而不膩,配料很多,爆珠都有兩款味道(乳酪、荔枝),其他好似棉花糖同脆米都有三四款以上,再加上朱古力醬實在非常邪惡既美食,雪糕筒很脆口,威化味很濃

第二碟和牛
吃到一半,我們便點了第二碟和牛,很多食肆會在第二碟開始給便宜貨給客人,但這裡卻完全不一樣,一看發覺它不遜色於第一碟,油脂分泌平均多細密,最初因為和牛仍然微凍,煮完入口油香未完全溶化,稍等一會再滾,和牛的油脂得到全面釋放,口感一流
極上澳洲和牛
服務員充足細心,經常詢問客人是否需要添湯和補充食物,又非常勤快清潔店內及檯面,態度專業,結果我們都吃得飽飽的離開。
2017-10-21
西瓜乳酪雪糕
  • 放題食物
  • 凍食物類
2017-10-28 182 浏览
第一次嚟,服務態度令人很舒服。每一個小節位都簡單介紹清晰。最重要係環境乾淨,食物新鮮。當日點左298餐,牛小排牛肩肉。。。。正海鮮,真係好鮮蝦咬落好彈牙 ,好爽仲有其他,數之不盡
2017-10-28 168 浏览
終於捱到星期五喇, 辛苦左一星期當然要食好d ~ 聽朋友講希慎新開左間打邊爐任食, 所以一於同朋友試試!!我地睇完個menu 就決定食"極上澳洲和牛+海鮮放題"($388, 另加一),真心覺得好抵食, 一定要去!湯底8選1, 有清淡既昆布湯底, 亦有濃味既壽喜燒, 最後同朋友揀左昆布同蕃茄湯底.0向等極上澳洲和牛+海鮮既期間我地出左黎拎野食, 有菜、菇、芋絲、粟米、丸、蕃茄、沙律等...好正~仲有竟然有粟米羹, 太好飲喇~~之後重頭戲就睇, 極上澳洲和牛真心好靚, 脂肪分佈得宜, 仲有好鮮嫩...另外既豬豚肉都唔錯, 薄薄地又冇咩肥膏!另外海鮮有海蝦、青口、廣島蠔、螺、帶子等.. 好鮮美!!overall 真心覺得唔錯, 因為食物高質、而且環境又舒服, 價錢都非常之合理, 一定要食!!!

仲有竟然有粟米羹, 太好飲喇~~

另外既豬豚肉都唔錯, 薄薄地又冇咩肥膏!
另外海鮮有海蝦、青口、廣島蠔、螺、帶子等.. 好鮮美!!

2017-10-27
2017-10-24 1710 浏览
約咗個舊朋友食飯,知佢喺食肉獸,亦都算識食,所以,諗過一喺食日式燒肉,一喺食日式涮涮鍋,仲要揀放題嗰類,因為,睇朋友身形就知幾擦得吓,放題點食都喺一個價。天氣轉涼,燒肉又比較熱氣,最終,一行3人就選定希慎嘅「牛氣」,貪其水準有保持,食材選擇多。入到餐廳內,原來地方幾大,一室木啡,柔和舒服,卡位佔多數,而卡位背做得偏高少少,唔使同隔離枱你眼望我眼。我哋被安排坐得較入嘅卡位,更靜侷,方便我哋傾偈。晚市有多種套餐選擇,由$178-$378,視乎所揀嘅肉類級數,以及有無配海鮮,餐內全部肉類或海鮮無限制添加任食,當然大前提喺唔好嘥嘢啦,其他配菜、飲品、甜點自助放題食邊款套餐都包,唯一注意同枱所有人要點同一價位套餐。本應喺90分鐘放題,依家中價嗰兩款就加時到120分鐘,而最貴嗰兩款就更加不設限時。既然難得咁耐無見,就梗喺揀款無限時嘅「極上澳洲和牛+海鮮」($378+10%)慢慢嘆,並滿足友人識食嘅要求。論到涮涮鍋,先介紹吓有咩湯底,分別有7款:北海道昆布、蕃茄濃湯、博多豬骨湯、昆布辛口地獄湯、韓式辛味泡菜湯、三文魚味噌湯及壽喜燒甜醬油湯,款款都各有特色。原來,依家仲可以加$10變成鴛鴦湯底,划算到
論到涮涮鍋,先介紹吓有咩湯底,分別有7款:北海道昆布、蕃茄濃湯、博多豬骨湯、昆布辛口地獄湯、韓式辛味泡菜湯、三文魚味噌湯及壽喜燒甜醬油湯,款款都各有特色。原來,依家仲可以加$10變成鴛鴦湯底,划算到極
,結果就揀咗北海道昆布搭蕃茄濃湯,兩者都喺健康湯底。
北海道昆布搭蕃茄濃湯
當一入門口,就已經見有食物區,近門口嘅喺冷盤小食、沙律、甜品、軟雪糕機,啲小食同甜點仲做得精緻的骰。
如大多數涮涮鍋,點選好指定肉類或海鮮類套餐後,其他嘅配料就可以晌餐廳正中央嘅食物區任攞。有啲咩食?呢個就喺我哋揀牛氣嘅原因,因為除款式多之外,又有不少特色配料,而且,試過你就知水準高,唔喺酒樓百零蚊任食火鍋可比
涮涮鍋嘅生料後面,就喺醬料區, 有日式醬油、酸汁、胡麻醬、辣椒、炸蒜、辣椒蘿蔔蓉、長蔥、七味粉。小弟就唔喜歡太雜,醬油、蔥、炸蒜就夠喇。
另一邊嘅凍櫃,放滿多款汽水、果汁自由取用,側旁更備有啡茶,怕生冷又健康少少,玄米茶或凍頂烏龍喺理想選擇。
小弟本身都幾鍾意飲嘢,尤其喺火鍋呀、涮涮鍋呀,所以,成晚都飲咗好幾罐。但臨尾,食咗大大碗雪糕,嚟一杯玄米茶真喺舒服晒。
汽水、果汁
汽水、果汁
走到食物區尾,有數款熱食供應,例如煲冬菇蟹肉素翅、忌廉湯、咖喱牛肉……等等。今回有對手,同老友涮唔少肉,食得好飽,所以,就無試佢哋嘅招牌咖喱牛肉飯喇。
沙律

自助餐又好,放題又好,小弟餐前必食嘅喺沙律,除咗添啲素菜平衡吓,主要喺幫助開胃,等一陣可以食更多嘢。一盤沙律菜,加幾款配料及3款醬汁,唔可以跟自助餐嘅規模比,但隨意配搭吓有啲蔬菜落吓肚就夠喇!
沙律
冷盤小食

喺等朋友嘅「涼」伴,隨啲拎咗啲中華沙律、味咐螺肉及八瓜魚,細細份,其實都喺貪過吓口癮。
冷盤小食
冬菇蟹肉素翅

平時好少「掃街」,故甚少食街邊嘅碗仔翅,自從戒埋魚翅,就更加無食過翅。難得呢度有啲素翅,攞一小碗過口癮,翅湯內非常足料,味道唔失禮。
極上澳洲和牛+海鮮 $378
呢個套餐喺全店最貴嗰款,但就包晒所有涮涮鍋嘅肉類同海鮮,睇睇餐牌嘅內容,就知淨喺食佢哋都已經值回票價啦。
挪威三文魚刺身

三文魚厚切,件件肥美,入口油潤鮮味,唔錯。不過,刺身始終唔喺今晚嘅主角,但套餐已包,就當然要試埋。
挪威三文魚刺身
為方便多少少「無時間觀念」嘅人,餐廳俾咗兩位1分鐘及3分鐘嘅漏斗,前者喺用嚟計涮肉類嘅時間,後者就計海鮮,不過,小弟都喺隨自己喜好多啲,尤其啲靚牛,啲湯夠滾半分鐘都夠呀!
同時間已上咗幾盤新鮮食材,先介紹吓盆海鮮拼盤,有日本帆立貝、日本廣島蠔、日本魷魚、嚴選大海蝦、紐西蘭青口及加拿大翡翠螺,我哋一行3人,就先嚟樣樣3件,睇落啲帆立貝同廣島蠔特別靚仔
帆立貝、魷魚、翡翠螺

帆立貝厚肉鮮甜,咬落少少彈牙,魷魚烚完縮埋一炷,味道唔太特別,但啲翡翠螺好爽口,有點柔韌,沾點醬油寧舍好食。
帆立貝、魷魚、翡翠螺
翡翠螺
廣島蠔、大海蝦、青口

估唔到啲蠔烚完仲咁大隻,而且,蠔味都頗濃,大海蝦鮮甜彈牙,又夠大隻啖啖肉,青口亦食得出靚貨,入口鮮甜,唔會韌到好似擦紙膠。
廣島蠔、大海蝦、青口
廣島蠔
極上澳洲和牛

一大盆極上澳洲和牛非常養眼,老友睇見都心郁郁,好想即刻放入口,的確,油花分佈細密而平均,如雪花般綿密細膩,色澤鮮紅唔會瘀瘀黑黑。片片切得夠薄,輕輕灼十數秒就夠,入口真喺脂香滿溢,肉質嫩滑得緊要。老友大讚超好食,所以,臨尾都再「安哥」半份獨享。
嚴選澳洲和牛

油脂跟「極上」嘅差唔多,同樣整體都算分佈平均,如果唔喺店員講,都有少少難分辨。輕灼就可以入口,口感腍滑,而又不失肉味。
極上美國牛小排

色澤比起上述兩款和牛紅啲,油脂亦比較多,但分佈無咁平均,雖然口感一樣柔滑,油脂感較重,肉味卻稍濃。
嚴選美國牛肩肉

牛肩肉切得更薄,油份明顯就少好多,故入口脂香無咁重,亦唔喺食其油香,反而,肉質帶點韌勁,感覺好唔同。
精選巴西雞腿肉

雞腿肉要求安排唔好太多,相對牛肉,雞同豬肉就要灼耐少少。雞腿肉肉質意外咁嫩滑,一啲都唔嚡,又啖啖肉,皮下脂肪亦非常少。
精選巴西雞腿肉, 特級美國豚腩肉
精選巴西雞腿肉
特級美國豚腩肉

成日話肥豬肉,但啲豚腩肉一啲都唔肥,仲切得薄到透光,雖然喺豬肉,因超薄而無需要灼太耐,啲豚腩肉估唔到又喺好嫩滑。
火鍋配料

涮吓肉、涮吓海鮮,期間就穿插吓其他火鍋配料,因為款式多,實在試唔晒,但蔬菜就必不可少。之前講過,佢哋勝在連其他用料都不賴,幾款菜都好新鮮,個人推介啲丸類同墨魚滑,款款有特色,食得出唔喺溝粉貨色,唔好同我講跟「佳寶」嗰啲平嘢比。
火鍋配料
我咃都食唔少蔬菜嚟平均番吓,真喺一碟又一碟蔬菜架。詳細就唔晌度唔多講,總之就樣樣食啲,而啲蔬菜都頗新鮮。
蔬菜
蔬菜
甜點 - 第一回

大多數涮涮鍋專門店甜品都喺獨沽一味「軟雪糕」,但牛氣就多元化好多,晌飲品個凍櫃放咗啲,沙律枱度又放咗啲,又一大座軟雪糕機,全部夾埋有成11款,除咗啫喱粒,留咗肚要試勻佢。第一轉拎咗啲的骰甜點,包括焦糖燉蛋、牛乳布甸、3款和果子、椰汁黑糯米及南瓜露。當中,燉蛋唔算好滑,卻喺蛋味超濃,而最得歡心喺布甸及南瓜露,前者柔滑而奶香突出,後者寫明喺用上名古屋南瓜,香滑而富南瓜味。
甜點
甜點 - 第二回

西瓜味、芋頭味軟雪糕拼泡芙,泡芙不過不失過過口癮,而兩款軟雪糕口味獨特,兩款我都覺得好食。好彩無用雪糕筒,因為都溶得幾快,而軟雪糕機旁仲有好多配料可添加。
西瓜味、芋頭味軟雪糕
Movenpick雪糕

讚好牛氣嘅面書,即送上Movenpick雪糕,無理由錯過架。朱古力味特別香濃,內裡仲有朱古力碎片,口感軟滑。品牌始終喺唔牌,質素有一定保證。
Movenpick雪糕
無咗時限,真喺食得更暢快,唔需想住要回本急住食,結果,我哋7:00pm入座,食到差唔多10:00pm先走。老友大讚食物具質素,就連其他配料一啲都無欺場,佢後勁凌厲,臨尾仲添多一碟極上澳洲和牛,超滿意咁離開。
2017-10-20 974 浏览
人氣涮涮鍋放題店- 牛氣,來到銅鑼灣開店。是港島區的第一間分店呢!去誠品打完書釘上去醫肚一流!點選了最多食物選擇的:極上澳洲和牛+海鮮放題($388, 另加一),食完都覺得幾物有所值!三文魚刺身有好多人去食放題就是為了狂吃三文魚刺身,牛氣就有三文魚刺身及多款壽司無限量供應,讓食客一次過滿足打邊爐及食放題的願望!雖然不是主打壽司刺身的餐廳,但三文魚的質素絕對不會揸流攤!三文魚的顏色充滿光澤,橙白紋相當明顯,肉質肥美,味道充滿油香。除刺身外,亦有多款壽司及日式前菜供應。灸燒三文魚壽司有油香,不俗。火鍋有眾多湯底可供選擇,例如有三文魚味噌湯,壽喜燒,北海道昆布湯,博多豬骨湯,韓式辛味泡菜湯等。個人推薦兩款湯底:1. 三文魚味噌湯:用來淥海鮮,有提鮮的效果,味道好匹配。更可以把蝦頭或其他海鮮放進湯中,淆成海鮮味噌湯,是不是很想喝呢?2. 壽喜燒:甜甜的醬油味,可以把肉類的鮮甜引出來。再蘸點生雞蛋,令肉類更添嫩滑。兩個鍋底,一個煮海鮮,一個烚肉類,妙絕!極上澳洲和牛的質素相當高。你看!每片牛肉的紋理都相當漂亮,油花相當平均,紅色與白色所佔的比例相當好。放入湯中煮五秒左右即可食用。食落口感相當柔軟

個人推薦兩款湯底:
兩個鍋底,一個煮海鮮,一個烚肉類,妙絕!

食落口感相當柔軟,像咀嚼綿花糖般。牛肉的油脂在口腔中融化,極為香口,而且牛味亦相當濃郁。好味得幹了一整盤也不覺膩。

雞肉用上雞脾肉,很嫩滑,而且沒有太多的肥膏,很討好。配上壽喜燒湯底及生雞蛋,極像親子丼的味道,好吃!

特級美國豚腩肉
每片都切得很薄,大約數十秒就煮熟,口感爽彈,沒有豬肉的羶味。

一整個海鮮盤上桌,真是夠eye catching.

日本帆立貝
帆立貝大大粒,群邊爽口非常,而帶子則較柔軟。

日本廣島蠔
廣島蠔肥嘟嘟,蠔肉飽滿又有水份,即使放湯煮完亦沒有過份縮水。咬落去蠔汁豐富,味道鮮甜無腥,值得encore.

嚴選大海蝦
大海蝦好新鮮,肉質爽口彈牙不霉身。忍不住呷一下蝦頭的蝦膏,鮮甜無比。記得把蝦頭放進味噌湯內煮啊!

加拿大翡翠螺
翡翠螺生吃就食得多,做火鍋料還是頭一次呢!螺肉比生吃時,更容易在殼內拔出來,翡翠螺肉質彈牙,比生吃時更柔軟一點。

日本魷魚及紐西蘭青口
青口肉漲卜卜,夠飽滿。魷魚肉質爽彈。

蔬菜類,丸類,麵類配料是自助型式。選擇很多,bar 檯陳列得乾乾淨淨,靚靚仔仔,客人都"夾"得好開心。

推介墨汁墨魚丸及八爪魚丸,在市面上較為少見,而且彈牙足料。

炸春卷、炸章魚丸
除了火鍋食材豐富外,其實小食也很吸引。襯火鍋未夠熱,先試試小食。炸春卷香脆,味道不錯。炸章魚丸很足料,每啖都有墨魚粒,口感很好。

飲品種類則不算多,只有放題店常客- 韓國樂天飲品,不算有驚喜。

最後的驚喜來自甜品類,竟然在日式火鍋店找到了芒果黑糯米的蹤影?!而且味道跟泰國菜館所食到的差不多,椰汁味濃,黑糯米有咬口,芒果酸酸甜甜。正所謂吃得多飽都要留肚吃啊。

另一驚喜來自西瓜軟雪糕。從未食過西瓜味的雪糕,當然是留肚試一下!味道極像西瓜味吹波膠,假假地的味道,配上香濃牛奶味,非常過癮。
2017-10-13
  • 日本廣島蠔