2024-03-07 1497 浏览
好似好耐冇出去食西餐,亦都好耐冇見過我呢個靈性導師,今晚一於請佢食好西。近近地喺旺角,上到嚟係以音樂為主題嘅怖置,而且見佢有個台,應該熱鬧嘅日子借有live band。我地叫左個二人餐,包含嘅嘢都好豐富。頭盤我揀左白忌廉煮青口,想講佢個忌廉汁真係做得好好,食到停唔到口。而佢地用嘅青口都係我鐘意食嘅藍青口,肉質好嫩,又夠鮮。然後前菜就揀左個香煎鵝肝,鵝肝煎到啱啱好,超級香。油脂分布啱啱好,唔會食落去覺得好膩。另一個係蒜香牛油田螺酥皮盒,佢淨係個賣相都已經好吸引,個酥皮都夠脆,但係味道嚟講,我哋覺得香煎鵝肝香口啲。然後佢個蟹肉龍蝦湯,簡直係海鮮敏感人士嘅罪疚感,因為佢真係超級香,超級濃郁,好飲到聽唔到。主菜方面,我哋一個揀咗係帆立貝蕃茄醬意大利粉。佢會有三粒帆立貝,而且個size都唔細,而佢個茄汁味道啱啱好唔會太酸。最重要嘅係佢啲意粉都做得幾好,肉眼睇到都知道佢係爽身彈牙,我原本唔係太鍾意食意粉都覺得呢個唔錯。另一個重頭戲就係威靈頓牛柳,其實出邊好多餐廳要食呢一個菜係需要好早預訂,但係呢一度似乎晚晚都會有。佢用嘅牛柳好腍,雖然牛味唔係特別重,但係個口感唔錯。而其實威靈頓牛柳真係一份功夫菜,

另一個重頭戲就係威靈頓牛柳,其實出邊好多餐廳要食呢一個菜係需要好早預訂,但係呢一度似乎晚晚都會有。佢用嘅牛柳好腍,雖然牛味唔係特別重,但係個口感唔錯。而其實威靈頓牛柳真係一份功夫菜,佢嘅製作過程都幾繁複,淨係中間嗰層蘑菇醬,就已經夠晒複雜。控制個火候都要控制得好好先至唔會喺咁多個過程中令到牛柳變老。簡單啲嚟講呢度嘅威靈頓牛柳真係唔錯。

最後今晚嘅甜品係千層蛋糕,其實係pancake整成嘅玫瑰花,個賣相又係好吸引好靚,為呢一餐留咗一個完美嘅序幕。

以食威靈頓牛柳嚟講,呢個價錢我覺得差唔多,而且呢度嘅職員都好好,每食完一樣嘢職員都會幫你換碟,而且都好主動,會不時留意吓你嘅需要同埋即時幫你加水等等,所以我覺得呢度嘅性價比都唔錯。
2024-03-06
2024-03-01 139 浏览
餐廳的紅磚屋裝修感覺好復古,好有外國扒房的感覺😆而且有大玻璃窗,採光好好,都幾光猛,不過最欣賞佢座位好闊落,坐得好舒服😌慢煮南非春雞配薯條及沙律 $128Menu上寫明有辣椒圖案,我以為我受得嚟,勢估唔到真係好辣,但辣得黎好有香料味,味道其實都ok,不過唔食辣就要諗清楚先叫。呢半隻雞都幾大隻,雞髀位都幾嫩滑,雞胸位唔乾唔柴,都幾好食。薯條好脆,有大碗茄汁,啱哂我呢隻茄汁怪🤣沙律的sauce 係黑醋,唔會好酸,都唔錯。跟餐 田園沙律 & 餐茶呢個沙律的sauce同上面春雞沙律的sauce 唔同,呢個sauce好甜,完全唔酸,好啱口味🥰餐茶係一杯熱紅茶。甜品 Chocolate Bar +$25朱古力的外皮好厚好硬,要用d力先可以切開,裡面有焦糖醬、忌廉同好多果仁,食落勁甜,伴碟的水果都好甜,我覺得呢款甜品的甜度over咗少少🤏Amplifier Restaurant (花園街) (旺角)旺角花園街3-5號鴻威大廈1樓B號舖*上述文章只供參考及以當時價格為準

慢煮南非春雞配薯條及沙律 $128

跟餐 田園沙律 & 餐茶

甜品 Chocolate Bar +$25

旺角花園街3-5號鴻威大廈1樓B號舖

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2024-03-01 67 浏览
Amplifier是一家位於旺角的餐廳,環境舒適,嘢食又好食,絕對係適合聚會嘅好地方。我哋叫咗佢個signature set。1. 白酒忌廉香口:這道菜以白酒忌廉為基礎,味道豐富而濃郁,絕對係開胃菜最好嘅選擇。2. 巴馬火腿密瓜:這道菜結合了鹹香的巴馬火腿和甜美的密瓜,形成一個完美的味道平衡。巴馬火腿的鹹香和密瓜的清甜相得益彰,係一個清新的選擇。3. 蒜喬牛油田螺酥皮盒:這道菜以蒜味牛油田螺為主要配料,外面包裹著酥皮。螺肉鮮美嫩滑,與蒜味牛油的香氣相得益彰,酥皮的口感酥脆。4. 蟹肉龍蝦湯:這道湯以新鮮的蟹肉和龍蝦為基礎,湯的口感豐富而濃郁。湯中的海鮮味道非常鮮美,融入湯汁中。5. 香煎日本帆立員醬茄醬意大利麵:這道菜以香煎帆立貝為主要配料,搭配奶油茄醬和意大利麵。帆立貝煎得恰到好處,外酥內嫩。奶油茄醬與麵條的結合非常濃郁,帶來了豐富的口感和味道。6. 慢煮美國威靈頓牛柳:這道菜以慢煮威靈頓牛柳為特色,口感非常軟嫩。牛肉的香氣與其他配料的組合非常完美,配埋香脆嘅酥皮,口感十分豐富。7. 牛奶布甸:這道甜點以牛奶為基底,口感細膩順滑。布甸的甜度適中,不會過於甜或甜膩。

1. 白酒忌廉香口:

2. 巴馬火腿密瓜:

3. 蒜喬牛油田螺酥皮盒:

4. 蟹肉龍蝦湯:

5. 香煎日本帆立員醬茄醬意大利麵:

6. 慢煮美國威靈頓牛柳:

7. 牛奶布甸:
2024-03-01 50 浏览
最近去了旺角的Amplifier Restaurant,一家浪漫氣氛的西餐廳。這裡的食物讓我彷彿置身於愛情電影中。二人套餐真是非常豐富!精選新鮮生蠔新鮮多汁,每一口都有海洋的鮮味。搭配巴馬火腿的密瓜更是一絕,甜美的密瓜和鹹香的火腿完美結合,帶來了一種令人難以忘懷的口感。升級的香煎鵝肝真是美味至極。鵝肝煎得恰到好處,外脆內軟,入口即化。每一口都帶來豐富的鵝肝香氣,令人陶醉其中。蟹肉龍蝦湯濃郁滋味,裡面有豐富的蟹肉和龍蝦肉塊。湯的口感順滑細膩,每一口都能感受到海鮮的鮮美。香煎日本帆立貝蕃茄醬意大利麵是主菜中的亮點之一。帆立貝煎得金黃酥脆,肉質鮮甜。搭配蕃茄醬的意大利麵,酸甜的醬汁和彈牙的麵條相得益彰,回味無窮。慢煮美國威露頓牛柳是套餐的另一道精選主菜。牛肉慢煮得十分嫩滑,每一口都充滿了牛肉的香氣和鮮美的汁液。搭配上香濃的牛肉汁,美味!最後是日精選甜品牛乳布甸甜蜜滿足。布甸口感綿密,奶香濃郁,每一口都讓人陶醉其中。飯後點了冰涼的檸檬茶和凍奶茶來解渴。這兩杯飲品都非常清涼,口感醇厚,是完美的結尾。Amplifier Restaurant的環境真是浪漫至極。餐廳充滿著溫馨的燈光和柔和的音樂,讓人

精選新鮮生蠔新鮮多汁,每一口都有海洋的鮮味。

Amplifier Restaurant的環境真是浪漫至極。餐廳充滿著溫馨的燈光和柔和的音樂,讓人感到放鬆舒適。服務員們熱情又專業,提供了周到的服務,有賓至如歸的感覺。

無論是情侶約會還是與摯友聚餐,Amplifier Restaurant都是一個不錯的選擇。美食和浪漫氛圍能為用餐體驗增添不少樂趣。
餐廳裝修很有舊西餐廳特色,牆身都以磚牆推砌~精選新鮮生蠔~生蠔非常新鮮,基本不用檸檬汁及茄汁,都已經超好味~巴馬火腿蜜瓜~蜜瓜很香甜,巴馬火腿的鹹香跟蜜瓜,絕配~蒜香牛油田螺酥皮盒~酥皮盒的酥皮,能看到一層一層疊著,很有層次感,酥皮味道焗後有酥香,加上蒜香牛油的螺肉,一流~蟹肉龍蝦湯~龍蝦味道香濃,內裡還有很多蟹肉粒,足料非常~香煎日本帆立貝番茄醬意大利麵~帆立貝有三大粒,內裡還有大量的蘑菇片、小番茄及豆苗等,材料也不少,而意粉是炒過的,不是用水淥後加醬汁,很好吃~慢煮美國威靈頓牛柳~牛柳七成熟,中心帶著粉紅肉,肉質鬆軟冧軟,而酥皮跟牛柳中間,則包上了碎蘑菇及巴馬火腿,層次感十足,酥皮亦是乾身香脆,沒因牛柳而變濕,很有技巧的一道菜~牛奶布甸~奶香濃郁,加上士多啤梨、芒果及藍莓,為晚餐畫上完美的句號~
餐廳裝修很有舊西餐廳特色,牆身都以磚牆推砌~

巴馬火腿蜜瓜~蜜瓜很香甜,巴馬火腿的鹹香跟蜜瓜,絕配~

蟹肉龍蝦湯~龍蝦味道香濃,內裡還有很多蟹肉粒,足料非常~

2024-02-26 66 浏览
#fafafoodblog旺角 #fafafoodblog西餐🍴2 人餐 1088 蚊小食 1.巴拿馬火腿🐷火腿 應該用左36 個月 個味幾夠咸香 連埋新鮮蜜瓜正 2.蒜香牛油田螺酥皮盒酥皮盒好多層酥皮 帶 d牛油香 口感香脆 田螺好多舊 好彈牙入味 正主食3.香煎日本帆立貝蕃茄醬意大利麵 🍅意大利粉好爽彈 蕃茄醬整得好好 酸同甜度適中 有紫洋葱 車厘茄點綴 帶子大隻彈牙 好食4.慢煮美國威靈頓牛柳🐂牛柳大慨五成熟 食落有 d彈牙 出面酥皮香脆 連埋中間既香濃鴨肝醬 多層口感 5. 蟹肉龍蝦濃湯 🦐龍蝦湯個名真係同飲落一樣 好濃 仲有龍蝦肉 甜品6. 有 oreo餅 中間係 cream底層有 oreo脆脆 正#西餐 #牛柳 #威靈頓牛柳 #蕃茄 #意粉 #鴨肝 #帆立貝 #酥皮 #田螺 Score 平均分< 8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#amplifie
🍴2 人餐 1088 蚊

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#amplifier
旺角花園街3 至5 號鴻威大廈1 樓 b鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog旺角
====================

2024-02-22
2024-02-25 58 浏览
今日慶祝朋友生日,揀左一間位於旺角樓上嘅餐廳食西餐,感覺都幾好feel,今次揀左二人餐。頭盤要左4隻生蠔,侍應話係法國蠔,相當大隻。另外仲叫左巴馬火腿配蜜瓜同埋蒜香牛油田螺酥皮盒,酥皮盒有好香牛油味,夾埋田螺一齊食幾好味。餐湯有蟹肉龍蝦濃湯,好濃蝦味。主菜就有香煎日本帆立貝蕃茄醬意大利粉,帆立貝有四隻,相當大粒!意粉蕃茄醬偏酸,都幾開胃。另一道主菜就係威靈頓牛柳,酥皮夠香,牛柳夠嫩,個磨菇醬都好香,連墊底嘅菠菜洋蔥都好香,成道都好出色。是日甜品就係Oreo cheesecake,為呢一餐劃上完美句號。

過了新年後,突然好想找間西餐廳享受一頓正宗晚餐,慢慢食,享受一下情調,遠離之前拜年的繁忙聚會。之前行開旺角,經常見到「Amplifier」有一個二人套餐,非常吸引。Amplifier的裝潢十分舒適,窗邊卡位特別有情調。見到餐廳內還有一個少少Music Corner,可能特別日子會有live band 表演呢。二人套餐⚯ 1. 慢煮美國威靈頓牛柳餐廳用慢煮製作威靈頓牛柳,長時間的心機炮製下,令到牛柳肉質鮮嫩多汁。而威靈頓牛柳的外層是一層酥脆的麵包皮,廚師亦處理得十分出色,外皮鬆脆,內部則是嫩嫩的牛肉,兩者的結合完美無瑕。此外,麵包皮內裡的香料和調味料更提供了豐富的風味,提升了整個味道口感。⚯ 2. 香煎日本帆立貝蕃茄醬意大利麵這道意大利麵以香煎原粒日本帆立貝為亮點,再搭配特調蕃茄醬的意大利麵,味道鮮美。特別一提的是,Amplifier 的帆立貝非常肥大鮮甜,和意大利麵的彈牙口感相得益彰,濃郁的蕃茄醬更為整個意大利麵圭增添了份外酸甜味道,更加開胃。⚯ 3. 白酒忌廉青口第一時間嚐了一口白酒忌廉醬汁,奶油香氣非常豐盛,單單是其醬汁已經為這道前菜加了不少分。而青口的鮮甜和白酒忌廉醬的濃郁風味相
⚯ 1. 慢煮美國威靈頓牛柳
⚯ 2. 香煎日本帆立貝蕃茄醬意大利麵
⚯ 3. 白酒忌廉青口
第一時間嚐了一口白酒忌廉醬汁,奶油香氣非常豐盛,單單是其醬汁已經為這道前菜加了不少分。而青口的鮮甜和白酒忌廉醬的濃郁風味相互交融,每一口都能品嚐到青口的鮮美香甜。另外還有脆麵包碎供來沽上醬汁食用,額外再加分。
⚯ 4. 巴馬火腿配蜜瓜
巴馬火腿的鹹香和蜜瓜的清甜形成了一種絕佳的對比,帶來了一種獨特的口感,亦是常見的西餐前菜選擇。
⚯ 5. 蒜香牛油田螺酥皮盒
脆皮的酥盒裡包裹著蒜香牛油田螺,口感特別又豐富,田螺又夠鮮嫩。特別喜歡蒜香牛油的鹹香味道。
⚯ 6. 蟹肉龍蝦濃湯
蟹肉龍蝦濃湯非常濃郁,湯汁中蘊含著蟹肉和龍蝦的鮮香味道,口感豐富。
⚯ 7. Tiramisu
是日甜品為 Tiramisu,帶有濃濃的咖啡味,相當不錯。
⚯ 8. 熱咖啡
最後,Amplifier 的咖啡豆亦是非常高質,可以自己添加鮮奶,就是正宗西餐的做法。
熱咖啡
2024-02-18
熱咖啡
2024-02-23 53 浏览
今日在旺角的西餐廳吃了一頓二人餐。新鮮生蠔鮮美而清爽的生蠔,每一件的大小也行充足,每一口都能感受到蠔肉的鮮嫩和海水的風味,除了檸檬更有其他調味,頗為清新。巴馬火腿密瓜巴馬火腿與甜美的密瓜結合在一起,帶來一種獨特的鹹甜結合的滋味。味道平衡和豐富層次。凱撒沙律沙律生菜清新爽口。龍蝦湯湯味道濃郁更含濃濃龍蝦和海鮮風味。濃郁的湯汁中蘊含著龍蝦的鮮美,更真材實料有龍蝦肉。慢煮美國威靈頓牛柳牛柳經過悉心的慢煮處理肉質細嫩且保留了豐富的肉汁,加上外層香濃脆口的酥皮,結合濃郁厚實的蘑菇蓉,味道層次豐富。香煎日本帆立貝蕃茄醬意大利麵麵條的口感彈牙有咬口,帆立貝的鮮嫩口感,加上香濃蕃茄醬,每一口都能品味到其中的豐富層次和美味結合。是日甜品tiramisutiramisu creamy和味道香濃,作為飯後甜點很滿足。
今日在旺角的西餐廳吃了一頓二人餐。

新鮮生蠔

巴馬火腿密瓜

凱撒沙律
沙律生菜清新爽口。

龍蝦湯

牛柳經過悉心的慢煮處理

是日甜品tiramisu
2024-02-23 20 浏览
Amplifier Restaurant地址: 旺角花園街3-5號鴻威大廈1樓B號舖今日朋友帶我去食咗個Amplifier Signature Set 🥂$1088,估唔到都幾驚喜。頭盤:傳統凱撒沙律🥗+白汁忌廉青口🦪+蒜香牛油田螺酥皮盒🥮+蟹肉龍蝦濃湯🥣凱撒沙律賣相討好,沙律菜新鮮,醬汁量適中,口感豐富,不錯😚。白汁忌廉青口肉質嫩滑,忌廉味夠晒creamy但完全無蓋過青口嘅鮮味🤣,一啖接一啖就係好快就會食曬啦~龍蝦湯濃稠適中,不會結撻撻但味道好重龍蝦味😋,而且湯內仲有少少龍蝦肉,肉質都有少少甜甜地,不錯。濃濃蒜香牛油酥皮伴隨著螺肉的鮮味,好到食停唔到食😎,越食越多。主菜:慢煮美國威靈頓牛柳🥩+香煎日本帆立貝蕃茄醬意大利麵🍝牛柳肉質鮮嫩,唔會overcook,口感都好好,好入味juicy😍。意大利麵恰得岩岩好,好有嚼勁較乾身,鮮甜帆立貝清爽而不油膩嘅口感十足🤣,好特別呀,不錯🤩。甜品:是日精選甜品🍰最後仲有個小蛋糕作為甜品,味道正正常常😙,但是啲伴碟的裝飾也做得唔錯😏,睇得出好有心思。
Amplifier Restaurant
地址: 旺角花園街3-5號鴻威大廈1樓B號舖

主菜:慢煮美國威靈頓牛柳🥩+香煎日本帆立貝蕃茄醬意大利麵🍝

甜品:是日精選甜品🍰

聽老人家講話晚年最緊要三樣野,食得、訓得、屙得,反而錢已經唔係最重要,但呢三野樣後生只會覺得與生俱來,不值一提,但係老人家既角度黎睇,原來係好奢侈,所謂食得是福,今晚呢間「Amplifier Restaurant」逢星期四、五、六夜晚有 live music,Happy Hour只要嗌Cocktail、Mocktail、Draft Beer、House Wine 9點半前第2杯仲有半價!👇🏻📌Amplifier Signature Set - $1,088/Two▪️ Traditional Caesar Salad -▪️ Escargot Vol au Vent - ▫️ 前菜先黎個「傳統凱撒沙律」,生菜夠哂爽脆,加上炸過既煙肉碎、麵包粒,兩者入口夠哂脆口,整體清新開胃;「蒜香牛油田螺酥皮盒」田螺肉份量好多,食落肉質嫩滑爽彈,配搭牛油味濃郁既薯蓉,連埋外層酥皮,整個口感鬆脆,好食。▪️ Mini Pot Creamy Blue Mussel -▪️ Crab Meat Lobster Bisque - ▫️ 之後再黎「白酒忌廉青口」,cream sauce唔會蓋過青口鮮味,而青口鮮味十足食落好
聽老人家講話晚年最緊要三樣野,食得、訓得、屙得,
反而錢已經唔係最重要,但呢三野樣後生只會覺得與生俱來,

今晚呢間「Amplifier Restaurant逢星期四、五、六夜晚有 live music,

House Wine 9點半前第2杯仲有半價!👇🏻

▪️ Traditional Caesar Salad -

▪️ Escargot Vol au Vent -

Traditional Caesar Salad

田螺肉份量好多,食落肉質嫩滑爽彈,配搭牛油味濃郁既薯蓉
連埋外層酥皮,整個口感鬆脆,好食。

▪️ Crab Meat Lobster Bisque -
Crab Meat Lobster Bisque

青口鮮味十足食落好有咬口,配搭旁邊多士,點埋d cream sauce,食唔停口;
Mini Pot Creamy Blue Mussel

蟹肉龍蝦濃湯」入口飲到明顯蟹肉同埋龍蝦鮮味,
口感順滑,味道唔會太鹹,岩岩好。
Crab Meat Lobster Bisque

▪️ Spaghetti w/ Japanese Sea Scallop, Mushroom & Tomato Sauce -

▫️ 主菜方面先黎個「香煎日本帆立貝蕃茄醬意大利麵」,帆立貝表面
先經過煎香,食落外層帶少少脆口,但裡面保持到嫩滑juicy,完全唔乾身;

麵條吸收哂濃郁既蕃茄醬,口感彈牙,好惹味。

▪️ Slow Cook USDA Beef Wellington -

▫️ 第二道「慢煮美國威靈頓牛柳」絕對有驚喜,酥皮裡面包住牛肝醬
食落外層夠哂鬆化,而裡面牛柳肉質軟腍入味,肉質煙煙韌韌,

而且唔會太過濕濕笠笠,生熟度控制得非常恰當,
兩個人share都夠哂飽肚,又唔會太膩,正!

▪️ Daily Dessert -
Tiramisu

▫️ 最後甜品整埋個「Tiramisu」,蛋糕表面鬆軟,
裡面食到明顯酒香,咖啡味亦突出,唔錯。
2024-02-21
  • Escargot Vol au Vent
  • Spaghetti w/ Japanese Sea Scallop
  • Mushroom & Tomato Sauce
2024-02-20 93 浏览
仲有一星期就係我best friend 生日,要提早同佢慶祝,佢話想試位於花園街嘅Amplifier 好耐,而且餐廳位置十分方便.我地一入Amplifier,店員好好咁問我地想坐窗口定睇music live station,我地選擇左坐近琴位,好正咁有live music ,食嘢都開胃啲。店員見我哋兩個人,就介紹左我哋叫Beef Wellington Set $1,088。精選新鮮生蠔,首先有4隻紐西蘭生蠔,生蠔自然肉質鮮甜爽口、肥美多汁,放在碎冰上,保持冰凍感,除左有鮮檸檬外,仲有cocktail sauce同醋俾大家為蠔調味。巴馬火腿蜜瓜, 巴馬火腿不太軟身加上新鮮哈密瓜的清甜正好與鹹香中和,帶出平衡口感, 配有少許沙律菜,十分醒胃。蒜香牛油田螺酥皮盒內有不少的田螺肉,放入脆口的酥盒內,層次感十足。香煎日本帆立貝蕃茄醬意大利麵, 有幾粒大大的原隻帆立貝, 以新鮮蕃茄配上蕃茄意粉醬,酸酸甜甜,每條意粉都有掛汁醬,我同朋友都鍾意依道菜!慢煮美國威靈頓牛柳令人垂涎的signature dish, 酥脆可口嘅酥皮包住慢煮半熟牛柳,黃芥末醬及蘑菇餡一 層包著一層,美味程度也隨著不同層次而提升

慢煮美國威靈頓牛柳
令人垂涎的signature dish, 酥脆可口嘅酥皮包住慢煮半熟牛柳,黃芥末醬及蘑菇餡一 層包著一層,美味程度也隨著不同層次而提升;而半熟牛有著超重的牛肉香味,十分推介俾大家!

巴斯克芝士蛋糕
軟熟美味嘅巴斯克芝士蛋糕,個面嘅燶面剛剛好,忌廉芝士獨有嘅香味噗臭。另外餐廳還很好咁幫忙為朋友寫上名字,製造驚喜!

紀念日,生日慶祝等末諗到食乜?依間餐廳係個好選擇!
题外话/补充资料: 服務 100% GOOD!!!
2024-02-02
2024-02-18 114 浏览
見這間餐廳在openrice許多好評,就非常感興趣,而且我比較愛好西餐.今次就試一下午餐,入到餐廳第一印象很好,美國風的裝修,地方寬敞.坐著卡位又可以一邊吃一邊欣賞鬧市風景,真的令用餐心情倍感愉快.午餐點了脆皮西班牙豬腩肉•蜜糖燒甜蕃薯•法邊豆• 南瓜蓉•燒肉汁.先來蒜茸麵包,夠脆口,蒜茸焗得入味. 不錯!粟米忌廉湯~普普通通的餐湯.脆皮西班牙豬腩肉•蜜糖燒甜蕃薯•法邊豆• 南瓜蓉•燒肉汁.主角出場了…. 但令我十分失望,皮很淋完全無一點脆,豬腩肉味很淡,有點像煲完湯的豬肉一樣. 把豬肉點上南瓜蓉來吃,味感稍為提升. 不過如果是好的燒豬肉不用點任何汁醬也好吃.配菜用燒甜蕃薯,我覺得較用薯條好得多,蕃薯夠香甜. 凍咖啡~奶和糖水獨立上值得加分.總合來說餐廳的環境一流,可惜今次的午餐脆皮豬腩肉實在是水準之下. 希望只是偶然失手吧.
先來蒜茸麵包,夠脆口,蒜茸焗得入味. 不錯!
蒜茸麵包
粟米忌廉湯~普普通通的餐湯.
粟米忌廉湯
脆皮西班牙豬腩肉•蜜糖燒甜蕃薯•法邊豆• 南瓜蓉•燒肉汁.
配菜用燒甜蕃薯,我覺得較用薯條好得多,蕃薯夠香甜.
脆皮西班牙豬腩肉•蜜糖燒甜蕃薯•法邊豆• 南瓜蓉•燒肉汁
凍咖啡~奶和糖水獨立上值得加分.
凍咖啡
2023-12-11
蒜茸麵包
2024-02-16 80 浏览
🔹巴馬火腿配蜜瓜鹹香火腿配上清甜蜜瓜,中和左火腿嘅鹹,仲夾雜生果嘅清甜。火腿口感鮮嫩,蜜瓜新鮮清甜。加上擺盤精緻,係好唔錯嘅前菜~🔹蒜香牛油田螺酥皮盒酥皮夠酥脆、充滿牛油香。田螺新鮮而且口感鮮甜嫩滑,配上蒜香牛油,香氣濃郁之餘份量啱啱好,香而不膩,唔會太heavy。🔹蟹肉龍蝦濃湯湯底融合咗蟹肉+龍蝦嘅鮮甜,口感豐富滑順,由龍蝦頭熬製而成嘅香味尤其突出,湯入面仲有唔少蟹肉同龍蝦肉,好豐富。🔹香煎日本帆立貝番茄醬意大利麵蕃茄醬非常香甜濃郁、帆立貝新鮮彈牙而且唔會韌,意大利粉煮得剛好,配以酸甜嘅蕃茄醬,層次十足好開胃。🔹慢煮美國威靈頓牛柳將牛柳慢煮確保牛肉肉質鮮嫩唔會老,口感軟熟多汁,加上外層嘅酥皮金黃酥脆,配搭中間香氣十足嘅蘑菇醬,令口感有層次得來又食到牛肉嘅鮮嫩。🔹焦糖燉蛋焦糖燉蛋夠嫩滑有蛋香,面層嘅焦糖非常香脆,充滿焦糖香。Amplifier Restaurant✨📍旺角花園街3-5號鴻威大廈1樓B號舖
🔹巴馬火腿配蜜瓜

🔹蒜香牛油田螺酥皮盒

🔹蟹肉龍蝦濃湯

🔹香煎日本帆立貝番茄醬意大利麵

🔹慢煮美國威靈頓牛柳

🔹焦糖燉蛋
焦糖燉蛋夠嫩滑有蛋香,面層嘅焦糖非常香脆,充滿焦糖香。

Amplifier Restaurant✨
📍旺角花園街3-5號鴻威大廈1樓B號舖

2024-02-08 173 浏览
今日同FD食團年飯,當然要食得豪D,一早book咗哩間餐廳。晚市提供二人套餐,提供前菜沙律主菜甜品等,相當豐富。凍檸茶同凍咖啡,套餐搭配,檸檬茶底好香,兩杯都唔會好甜。白酒忌廉青口,會搭配埋法棍薄片一齊食。用白酒忌廉汁烹飪青口,青口食落更加鮮甜。巴馬火腿配蜜瓜,火腿擺得好似一朵花。火腿鹹香煙熏味濃郁,和清甜蜜瓜好夾。蒜香牛油田螺酥皮盒,田螺用秘制醬料焗烤,食落醬香味十足。酥皮盒子整得好出色,牛油味好重好鬆軟。蟹肉龍蝦濃湯,湯飲落好濃郁好creamy,少少蟹肉龍蝦肉碎豐富咗口感。香煎日本帆立貝番茄醬義大利面,用日本刺身級帶子煎制,帶子肉清甜裙邊彈牙。意粉偏硬身果款,每一啖意粉裹曬番茄醬,好惹味。慢煮美國威靈頓牛柳,哩個真係做得好出色。外層酥皮金黃香脆,內裡牛肉仲好juice,中層蘑菇醬好鮮香,一啖食到三種唔同風味同口感,好like。仲會搭配一件焗烤蒜頭,搭配埋牛肉一齊食,又係另一種風味。是日甜點,今日甜點係奧利奧蛋糕,食落好重牛奶味同埋好幼滑,唔會好甜。
今日同FD食團年飯,當然要食得豪D,一早book咗哩間餐廳

晚市提供二人套餐,提供前菜沙律主菜甜品等,相當豐富。
凍檸茶同凍咖啡,套餐搭配,檸檬茶底好香,兩杯都唔會好甜

2024-02-07
  • 白酒忌廉青口