餐厅: Maison ES
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
由門面 餐廳每樣擺設 以致每道菜式 都充滿誠意 菜式創新賣相精緻 製作過程也別出心裁絕對讓人得到味蕾及視覺享受🍸Saint Louis Blanc de Blancs Brut, N.V. 餐前酒容易入口的白酒🥖Bread Basket Sour dough 熱呼呼 非常軟熟 有牛油香味 很好吃🛎️ Cuttlefish Noodles把墨魚切成麵條狀 上面配有三文魚子 蝦乾 食用花 青檸果凍 賣相精緻非常墨魚麵鮮味十足 口感爽滑煙韌 啖啖蝦味再配以喇沙泡沫 更加惹味🛎️The "Tartare"牛肉他他是由鹿兒島和牛A4 制成牛肉味出 肉質軟腍混了麻辣醬 加上上面配有鵪鶉蛋和魚子醬 口感味道具層次 帶點麻辣連同亞麻籽脆片 減少油膩感🛎️Silver Pomfret香煎鱸魚配搭了法國蜆肉 魚肉新鮮嫩滑醬汁用蒜蓉 豆豉泥及醬油調配而成最後加上用蔥打成的泡沫製法相當有心思 味蕾視覺都能享受🛎️French Quail以鵪鶉提供兩種食法一種是以低溫慢煮鵪鶉 再以花雕浸泡成醉鵪鶉 並製成鵪鶉卷第二種做法是炸鵪鶉雞腿外皮炸得很香脆 肉
由門面 餐廳每樣擺設 以致每道菜式 都充滿誠意

賣相精緻非常
墨魚麵鮮味十足 口感爽滑煙韌 啖啖蝦味
再配以喇沙泡沫 更加惹味
Cuttlefish Noodles

🛎️The "Tartare"
牛肉他他是由鹿兒島和牛A4 制成

衛生🛁 感覺乾淨 沒發現明顯污糟
午餐
Bread  basket
Fresh Seasonal Fruits
  • Saint Louis Blanc de Blancs Brut
  • N.V.
  • Bread
  • The "Tartare''
2024-08-12 354 浏览
星街隱世嘅西餐廳!環境好靚,之前仲做過電話劇取景地,特別啱慶生、慶祝紀念日。🍽️Staff Picks Four-course Dégustation Experience🌟Cuttlefish Noodles墨魚肉削成麵條嘅形狀,有咬口而且越咬越鮮甜。撈埋叻沙汁、青檸泡泡、三文魚子、大澳蝦乾碎,口味有層次亦感覺好清爽,特別適合夏天食。🌟The "Tartare"採用咗日本A4和牛,口感好嫩,完全冇渣。四川麻辣醬簡直係畫龍點睛。🌟French Quail鵪鶉胸同埋鵪鶉髀嘅兩食~慢煮嘅鵪鶉胸肉質細嫩柔軟。但我更愛炸得香脆多汁嘅鵪鶉髀。🌟Butternut Squash慢煮嘅南瓜味道香甜,加上泡菜醋汁更香更惹味。🌟Dessert du Jour是日甜品係白朱古力慕絲,本身甜度唔高,再加上微酸嘅芒果肉出奇地清新。🌟Fresh Seasonal Fruits

🌟Cuttlefish Noodles

🌟The "Tartare"

🌟French Quail

🌟Butternut Squash
慢煮嘅南瓜味道香甜,加上泡菜醋汁更香更惹味。

🌟Dessert du Jour

🌟Fresh Seasonal Fruits

2024-08-11 334 浏览
大推‼️低調奢華法國𝐹𝒾𝓃𝑒 𝒟𝒾𝓃𝒾𝓃𝑔餐廳𝓜𝓪𝓲𝓼𝓸𝓷 𝓔𝓢 🥹餐廳位於灣仔同金鐘之間嘅星街上面,門口低調,裡面裝潢充滿法國復古風情。🥂𝓢𝓪𝓲𝓷𝓽 𝓛𝓸𝓾𝓲𝓼 𝓑𝓵𝓪𝓷𝓬 𝓭𝓮 𝓑𝓵𝓪𝓷𝓬𝓼 𝓑𝓻𝓾𝓽, 𝓝.𝓥. 🫧🫧🦑𝓒𝓾𝓽𝓽𝓵𝓮𝓯𝓲𝓼𝓱 𝓝𝓸𝓸𝓭𝓵𝓮𝓼墨魚麵,上面配有三文魚子,食用花,青檸果凍,而Base就用上喇沙泡沫製作而成,食落淡淡嘅蝦味,味覺豐富,口感煙靭,好有特色❣️🧆𝓣𝓱𝓮 “𝓣𝓪𝓻𝓽𝓪𝓻𝓮”牛肉他他新鮮煙韌,用牛骨筒裝住,好有心思,上面仲有糖心鵪鶉蛋同魚子醬,賣相一流❤️配有香脆嘅薄米餅,配搭一流~🐟𝓢𝓲𝓵𝓿𝓮𝓻 𝓟𝓸𝓶𝓯𝓻𝓮𝓽銀鯧魚用咗法國蜆肉配搭,醬汁用蒜蓉,豆豉泥同醬油調配而成,最後加上用蔥打成嘅泡沫,無論味道定係賣相都係頂級嘅享受🤤🍖𝓕𝓻𝓮𝓷𝓬𝓱 𝓠𝓾𝓪𝓲𝓵用咗製造花雕醉雞嘅方法,做出別具特色嘅鵪鶉腿棒,加上味道濃郁嘅紅棗泥,香氣四溢,令人印象深刻!🥭𝓜𝓪𝓷𝓰𝓸 𝓢𝓸𝓻𝓫𝓮𝓽 𝓪𝓷𝓭 𝓨𝓸𝓰𝓾𝓻𝓽 𝓜𝓸𝓸𝓼𝓮口感綿密嘅Yogurt Moose,配上清甜嘅芒果,非常高質😍🍉𝓕𝓻𝓮𝓼𝓱 𝓢𝓮𝓪𝓼𝓸𝓷𝓪𝓵 𝓕𝓻𝓾𝓲𝓽𝓼生果拼盤上有哈密瓜,菠蘿同西瓜每一種生果都非常清甜💕

🦑𝓒𝓾𝓽𝓽𝓵𝓮𝓯𝓲𝓼𝓱 𝓝𝓸𝓸𝓭𝓵𝓮𝓼

🧆𝓣𝓱𝓮 “𝓣𝓪𝓻𝓽𝓪𝓻𝓮”

🐟𝓢𝓲𝓵𝓿𝓮𝓻 𝓟𝓸𝓶𝓯𝓻𝓮𝓽

🍖𝓕𝓻𝓮𝓷𝓬𝓱 𝓠𝓾𝓪𝓲𝓵

🍉𝓕𝓻𝓮𝓼𝓱 𝓢𝓮𝓪𝓼𝓸𝓷𝓪𝓵 𝓕𝓻𝓾𝓲𝓽𝓼

生果拼盤上有哈密瓜,菠蘿同西瓜每一種生果都非常清甜💕

✨餐廳嘅食物 服務 環境 水準都一流❣️仲係人氣嘅電視電影拍攝場地🥳係慶生/聚會/約會嘅好地方~

最近開心,慶祝一下(*˘︶˘*).。.:*♡正宗的法國菜fine dining餐廳不多,但也花了點時間研究研究這家由主廚Chef Esther Sham創立,裝潢如歐式花園,說是前陣子播放的電視劇 新聞女王 也在這取景😯除了裝潢精美,座位舒適,服務也好得無可挑剔職員專業解說每道菜;溫文有禮燈光有情調;同場即使有幾桌顧客,但大家都相應把聲量調低滿分的用餐體驗🥂 ✿ 4-Course Dinner <Welcoming drink>• Mocktail • Saint-louis blanc de blancs brut 少品酒,有錯請指正🙈這款產至法國,果香清幽,最特色是氣泡很持久!感覺sweetness and dryness也介乎中間,大眾化口味不喝酒的也有mocktail提供! <Bread>• Sourdough• Brioche烘得暖暖先吃微脆sourdough,淡雅的麥香,簡單配上牛油就好吃!brioche 軟綿香甜,個人覺得這款就連牛油也不用了😝兩款都可以無限refill! <Appetizers>• Cuttlefish N
最近開心,慶祝一下(*˘︶˘*).。.:*♡
除了裝潢精美,座位舒適,服務也好得無可挑剔

職員專業解說每道菜;溫文有禮
燈光有情調;同場即使有幾桌顧客,但大家都相應把聲量調低
滿分的用餐體驗🥂

✿ 4-Course Dinner

<Welcoming drink>
• Mocktail

Welcoming drink

少品酒,有錯請指正🙈
這款產至法國,果香清幽,最特色是氣泡很持久!
不喝酒的也有mocktail提供!

<Bread>
• Sourdough
• Brioche
bread

烘得暖暖
brioche 軟綿香甜,個人覺得這款就連牛油也不用了😝
兩款都可以無限refill!

<Appetizers>

驟眼看還真的以為是麵條😳
不過其實是又薄又嫩滑的墨魚!
配合底下微辣的冬陰功espuma、三文魚籽、蝦乾碎,很是鮮甜

A4和牛他他,如拖羅般柔軟,幾乎不用咀嚼🤤
The "Tartare"

調味恰到好處,並用上少許麻辣醬增加變化😋
自家製亞麻籽米餅也有心思,輕薄香脆而不油膩
The "Tartare"

<Main> (Choose one)
Silver Pomfret

銀䱽魚肉質結實彈性之餘,也很香滑,單吃已經不錯
頂層有鮮味水嫩的蜆肉
底下是醬汁融入麵豉的甜甜味道,而且感覺不油膩同時,嚐到很濃的奶油香氣😳
盡量包括所有元素在一口中,風味更濃郁🤤

是我吃過最嫩的鵪鶉😳
胸位用了慢煮方法,加上一流的時間掌握,肉質比腿肉更嫩滑!
中心偏粉紅,但放心確實是熟透,而且是剛剛好的狀態❤(ӦvӦ。)
香炸的鵪鶉腿也當然好吃,但不及上者來得驚艷😝
另一亮點是充滿酒香的醬汁,和甜甜的紅棗蓉,融合中式風味而且很配合!

<Dessert>

• Dessert du Jour (Dessert of the day)
今天的是乳酪慕絲蛋糕,質地綿滑
預期中是酸甜乳酪味,其實是香濃的牛奶味作主導
但因為中間隱藏了芒果內餡,加上面頭的芒果粒和芒果雪葩,整體也挺清新😋

• Fresh Seasonal Fruits
這天有哈密瓜、西瓜、菠蘿
想不到,菠蘿是最甜的款式🤣超甜超好吃

• Cake

還有兩件餐廳自家製的伯爵茶貝殼蛋糕
上桌時暖暖的,外微脆🤤

bread
  • FrenchQuail
  • SilverPomfret
  • The"Tartare"
  • CuttlefishNoodles
同閨密約會,當然要搵間靚靚打卡餐廳🤣🩷,就搵到呢間,餐廳環境好靚,氛圍感好好👍🏻,都幾岩約會同慶祝餐廳🍴,女女們一定會滿意😆服務都好好👍🏻,超級Nice😃,食物更係好高質,驚喜滿滿既一餐😍Welcome Drink☺️氣泡酒酒香清新,餐前酒Good Good熱辣辣又鬆軟既餐包🥖墨魚🦑麵墨魚麵口感好特別,食落鮮味十足,仲有三文魚子舖面,一咬爆佢既鹹香juicy,令成個味道更加鮮,喇沙醬墊底,溝埋食,味道又上左一個層次The "Tartare"來自鹿兒島既牛肉,係肋骨第四節🤣,牛肉他他口感好嫩滑,味道辣香帶小麻,一食入口就好似櫻鳥火山🌋係口中爆發咁🤣,勁惹味好食,上面仲帶半熟鵪鶉蛋配魚子醬,又係另一個口感既高潮,仲配左米漿做嘅米餅加亞麻籽,一齊食,口感係豐富脆口,味道好有層次🤩煎銀鯧魚以香煎烹調,魚外皮香氣十足,肉質好鮮嫩,食落啖啖鮮香,仲有豆豉醬,蒜醬同綠色既蔥醬配搭,味道👅好出色,非常好食🤤法國鵪鶉鵪鶉兩食😎,以低溫慢煮,肉質嫩得黎有彈性,2種食法都好有特色,配搭既醬汁都好夾😁芒果Yogurt🤩 滿足既收尾自家製蛋糕仔,有陣陣既伯爵茶香,口感軟熟水果拼盤☺️,果香甜甜

Welcome Drink☺️氣泡酒
酒香清新,餐前酒Good Good

熱辣辣又鬆軟既餐包🥖

墨魚🦑麵

煎銀鯧魚

法國鵪鶉

芒果Yogurt🤩 滿足既收尾

自家製蛋糕仔,有陣陣既伯爵茶香,口感軟熟

水果拼盤☺️,果香甜甜

踏入這間金鐘及灣仔交界的法國餐廳,仿佛置身巴黎的小角落。優雅的裝潢搭配溫暖的燈光,營造出一種親密而舒適的氛圍。🕯️ 餐廳內綠植點綴,為空間增添了幾分生機。吧台區域燈光明亮,酒瓶整齊排列,透露出專業與品味。我們開始了這場期待已久的四道菜盛宴。首先,侍者為我們呈上香檳/mocktail,清脆的碰杯聲為這個特別的夜晚拉開序幕。🥂 接著,新鮮出爐的酸種麵包送上桌,外皮金黃酥脆,內裡柔軟多孔,散發出誘人的麥香。🍞前菜是令人驚艷的喇沙醬汁墨魚製作片麵。薄如蟬翼的墨魚片與寬面條交織,淋上獨特的喇沙醬汁,東南亞風味與法式精緻完美融合。每一口都是口感與味覺的雙重享受。🍝第二道菜呈現了鹿兒島A4和牛他他,搭配亞麻籽脆片。和牛的細膩口感與脆片的酥脆形成絕妙對比,一口咬下,肉質的鮮嫩與脆片的香脆在口中綻放。😋主菜選擇了兩種風格迥異卻同樣出色的料理。紹興酒醃法國鵪鶉配紅棗泥,鵪鶉肉質鮮嫩多汁,紹興酒的醇香與紅棗泥的甜美相得益彰。而西式香煎銀鯧魚則以其酥脆外皮和嫩滑魚肉征服了味蕾,搭配的醬汁更是畫龍點睛。🍗🐟甜品是自製伯爵茶貝殼蛋糕及芒果蓉白朱古力慕絲。貝殼蛋糕外形精緻,伯爵茶香縈繞唇齒;芒果蓉的清爽與白朱古力的甜

前菜是令人

甜品是自製伯爵茶貝殼蛋糕及芒果蓉白朱古力慕絲。貝殼蛋糕外形精緻,伯爵茶香縈繞唇齒;芒果蓉的清爽與白朱古力的甜美完美平衡,為這頓盛宴畫上圓滿句號。🍰

這一夜,我們沉浸在美食與浪漫的氛圍中,感受著法國料理的精髓與創新。無論是視覺、嗅覺還是味覺,都得到了極大的滿足。這無疑是一場難忘的味蕾盛宴,為我們的關係增添了一抹溫馨的色彩。🌹

2024-08-09 177 浏览
要再來一次之西式高級料理,周年慶祝地方。餐廳浪漫又高級佈置,朋友驚艷到大叫,多個打卡位!菜式水準很高!限定晚餐四道菜,情侶拍拖和慶祝好地方。法式融合中菜,環境設計帶法式優雅,環境氛圍悠閒恬靜,藝術品的精緻餐點帶出視覺享受店員詳細細心解說,以果酒搭配餐點,甜味和酸度微妙平衡,酸味帶點香印象。 四道菜之旅優雅開揚,藝術珍品和古典傢俱陪伴下,吃著法國料理Cuttlefish Noodles驚喜之作,墨魚切薄片,跟面條口感很像。喇沙汁辣中帶香,非常惹味,配搭特別。墨魚鮮味提升呢The tartar麻辣醬汁,精緻擺盤,用上牛骨盛出牛肉,非常新鮮,口感彈牙爽滑,川菜感辣辣滿滿香料,非常惹味Silver Pomfret香煎銀倉魚,法國蜆肉豆豉泥,甜蒜泥香味滿滿,嫩滑魚肉因而滿滿豆豉和蒜香,沾上秘制法式甜醬油,鮮味大大提升,法式食材中式煮法,味道層次豐富,魚肉鮮嫩多汁。French Quail倍添鮮味的感覺,令人回味,非常難忘。有兩個吃法,炸鵪鶉脾和鵪鶉肉卷,肉味道非常濃,滿滿西式感,肉嫩滑溫和,醬汁易入口,非常入味Dessert du Jour貴婦的甜吃,精緻之甜品,换上高档的食材,以及法式的摆盘,
要再來一次之西式高級料理,周年慶祝地方。
四道菜之旅優雅開揚,藝術珍品和古典傢俱陪伴下,吃著法國料理
The tartar
Dessert du Jour
貴婦的甜吃,精緻之甜品,换上高档的食材,以及法式的摆盘,让人眼前一亮。香濃的旦糕,有獨特香氣,Yogurt mouses 配熱情果雪糕,滿滿清新甜味,夏日之快樂
店子員工很親切,滿滿法國菜的精緻感,同時川菜之味道
2024-08-07 265 浏览
同老公去咗喺灣仔嘅Maison ES, 入到去嘅氛圍超好,而且食物擺盤都好精緻,真係好適合情侶拍拖,慶祝紀念或者同朋友慶祝生日一坐低完就已經為我哋準備咗Welcome wine ,係香檳嚟嘅,味道好香甜好易入口當然唔少得麵包籃啦,Sour dough 外脆內軟熟, 食落煙靭有麥香前菜Cuttlefish Noodles用墨魚切到麵條嘅size,加上喇沙泡沫,三文魚籽,大澳蝦乾碎同柚子醬,墨魚好煙靭又咬口,食落好泰式嘅感覺,好refreshingThe "Tartare"Beef Tartare 加上川汁,半熟鵪鶉蛋,魚子醬,配脆片,食落黏性好強, 麻辣嘅味道食落好惹味Main Silver Pomfret黃䱽魚,配上蜆仔,豆豉,日本甜豉油,法式牛油汁,蔥嘅泡沫,食落香滑French Quail做咗兩個唔同嘅食法,第一個係低溫慢煮鵪鶉,用花雕去做醉鵪鶉,去咗骨整成卷狀, 而第二個食法係俾將髀位炸咗佢,加上紅棗,法國黃酒,椰菜仔smoke flavour ,食落好有咬口,仲有甜甜嘅香味甜品Yogurt mouses 配熱情果雪糕,酸酸甜甜嘅味道好match

前菜

Main

甜品
庆祝纪念
纪念日
一進門就差點失禮的嘩一聲,幸好忍住了😜🤭,好美的一家餐廳💫。難怪可以成為好多影視作品🎬🎞的拍攝📽🎥場地。這晚跟朋友過來感受一下這個vibe,好美好浪漫,很適合情侶👩‍❤️‍💋‍👨過來💘,或者幾個女生穿美美的🥰,過來吃飯順便拍照📸打卡。這次吃的法國菜有別於傳統,可以說是將中/法的烹飪技藝融合得淋漓盡致。Suggestions du Personnel Staff Picks Four course Dégustation Experience先送上兩款餐前麵包🥖,溫熱麵包配上牛油Aperitif Saint Louis Blanc de Blancs Brut, N.V.這款汽泡酒🍾酒精濃度不高,很清新,用來開胃很適合。不喝酒的我,餐廳另外給我安排了一杯橙汁🍊,讓我也可以好好的享用這一餐。V'entrée Cuttlefish Noodles🐙🦑 😋😋😋😋😋真正的墨魚“麵”,廚師將新鮮墨魚切成薄薄一片,好像麵條一樣,夾起來晶瑩剔透✨️,口感保有墨魚的爽脆,以叻沙打成奶泡,再配上大澳蝦亁,及清新微酸的柚子蓉,滿滿東南亞的風味。The “Tartare”🐃🥚🌶 😋😋😋😋😋以牛骨盛着的鹿兒島A4🐂

先送上兩款餐前麵包🥖,溫熱麵包配上牛油
兩款餐前麵包 (可以refill)

Aperitif
Aperitif - Saint Louis Blanc de Blancs Brut, N.V.🍾

V'entrée
Cuttlefish Noodles🐙🦑 😋😋😋😋😋
Cuttlefish Noodles🐙🦑

The “Tartare”🐃🥚🌶 😋😋😋😋😋
The “Tartare”🐃🥚🌶鹿兒島和牛他他

以牛骨盛着的鹿兒島A4🐂和牛他他,鋪着鵪鶉蛋🥚及特制的四川麻辣醬🌶,配上亞麻子脆片盛着吃,一口下去多重口感,軟滑和牛他他/流心鵪鶉蛋/四川麻辣醬,味道新奇又好味。

le plat
✴️Silver Pomfret🐠🐟 😋😋😋😋😋
Silver Pomfret🐠🐟銀鯧魚

銀鯧魚,用中式的豆豉煮過的蜆肉,鋪在銀鯧上面,以蔥/蒜打成奶泡,中法完美融合,廚師真的創意無限💯。

✴️French Quail 🐦🐦‍⬛ 😋😋😋😋😋
French Quail 🐦🐦‍⬛法國鵪鶉

炸法國鵪鶉腿,非常酥脆,還有鵪鶉肉卷,肉質軟滑得來還保有一定彈性,配上紅棗泥,紅棗獨特的果香及酸甜,配肉食非常解膩。

還有一款適合素食人士的,我們沒有點到😂,連素食人士都考慮到,非常細心。
✳️Butternut Squash
慢煮南瓜

Le Dessert
✴️Dessert du Jour 🍨🍧 😋😋😋😋😋
Dessert du Jour 🍨🍧原味乳酪凍 + 芒果雪芭 配 瑪德蓮貝殼蛋糕

是日甜品是原味乳酪凍/芒果雪芭,配上夏天當造的芒果,非常清甜,還有溫熱的瑪德蓮貝殼蛋糕。

亦可以選水果作為甜品,不過女生怎麼可能逃得過甜品的誘惑呢?我們就沒選了😂
✴️Fresh Seasonal Fruits

食物品質及服務都非常到位,用餐體驗非常的好,一定會回訪。
兩款餐前麵包 (可以refill)
Cuttlefish Noodles🐙🦑
The “Tartare”🐃🥚🌶鹿兒島和牛他他
Silver Pomfret🐠🐟銀鯧魚
French Quail 🐦🐦‍⬛法國鵪鶉
  • DessertduJour🍨🍧原味乳酪凍+芒果雪芭配瑪德蓮貝殼蛋糕
  • FrenchQuail🐦🐦‍⬛法國鵪鶉
  • SilverPomfret🐠🐟銀鯧魚
  • The“Tartare”🐃🥚🌶鹿兒島和牛他他
  • CuttlefishNoodles🐙🦑
  • N.V.🍾
  • Aperitif -SaintLouisBlancdeBlancsBrut
  • 兩款餐前麵包(可以refill)
2024-08-05 254 浏览
Maison ES人氣浪漫法國復古風情餐廳 餐廳位於灣仔充滿歷史韻味同文化的星街小巷,以主題菜單為主,精於融合中法料理精粹,優雅法國風情配上別出心裁既精緻菜式,閨蜜情侶打卡必到💕主廚甄選四道菜✨餐前汽泡酒 🫧 Saint Louis Blanc de Blancs Brut, N.V.✨墨魚「面」三文魚子| 炸蝦乾|青檸果凍|叻沙泡沫墨魚面彈牙爽口,沾上喇沙泡沫,倍添鮮味,伴隨着青檸果凍,吃過後令你食指大動,非常難忘的一道菜✨龍蝦湯意大利雲吞意大利雲吞 |龍蝦肉|鵝肝泡沫鵝肝泡沫富有特色,配上掛滿濃郁龍蝦湯既精緻意大利雲吞,滋味無窮✨鱈魚銀倉魚法國蜆肉|豆豉泥|甜蒜泥|蔥花泡沫|法式甜醬油奶油汁嫩滑嘅魚肉帶有豆豉和蒜香,沾上秘制法式甜醬油,鮮味提升✨法國鵪鶉紹興酒鵪鶉肉卷脆鵪鵯腿棒| 抱子甘藍|紅棗泥|法式黃酒鵪鶉汁高水準之作!煮法獨特創新,整到菜不論賣相、味道,完全彰顯了大廚的功架,令人印象深刻✨是日甜點開心果千層酥配紅桑子雪葩甜而不膩,千層酥夾着開心果吉士,充滿果仁香,再配上紅桑子雪葩感覺大感清新Maison ES📍灣仔電氣街1號恆德大廈UG樓B號舖
Maison ES

✨龍蝦湯意大利雲吞
意大利雲吞 |龍蝦肉|鵝肝泡沫

✨鱈魚銀倉魚
法國蜆肉|豆豉泥|甜蒜泥|蔥花泡沫|法式甜醬油奶油汁
嫩滑嘅魚肉帶有豆豉和蒜香,沾上秘制法式甜醬油,鮮味提升

✨法國鵪鶉
紹興酒鵪鶉肉卷
脆鵪鵯腿棒| 抱子甘藍|紅棗泥|法式黃酒鵪鶉汁

✨是日甜點
開心果千層酥配紅桑子雪葩

Maison ES
📍灣仔電氣街1號恆德大廈UG樓B號舖
喺灣仔嘅一間法國餐廳 Maison ES 食佢嘅四道菜晚餐,呢間餐廳真係法國風情濃厚。大門口擺放咗好多鮮花,周圍都法國風格嘅小裝飾,即刻有種身在法國嘅錯覺。一踏入去,暗暗嘅燈光同精緻嘅吊燈,感覺好溫馨舒適。今晚嘅晚餐有四道菜,先嚟一杯清新嘅 Saint Louis Blanc de Blancs Brut ,氣泡爽口宜人。前菜有兩款,第一款係用魷魚整成嘅麵條狀,口感脆爽,海鮮味好新鮮。精緻嘅擺盤有鮮花同三文魚子,再加埋本地嘅大澳蝦乾,鮮味十足。醬汁以青檸同叻沙調配,微辣帶清新柑橘味,同三文魚嘅鮮味好搭。另一款前菜係鹿兒島A4和牛他他,配魚子同半熟嘅鵪鶉蛋,再淋上麻辣醬,風味獨特驚喜。中西合璧嘅fusion菜色展現出獨特風味。自家製奇亞籽脆脆增添層次感,令味蕾更驚喜。主菜方面,我哋揀咗 Silver Pomfret,魚肉鮮嫩滑溜,配法國蜆,鮮味十足。蒜蓉泡泡醬汁配黑豆醬,獨特風味。另一個主菜係 French Quail,紹興酒浸泡過嘅鵪鶉肉卷,散發香氣誘人。外脆內嫩嘅 crispy lollipops 保留小骨頭,配紅棗醬,展現中法混合魅力。最後,甜品以乳酪製百香果口味慕斯搭芒果雪葩同生

最後,甜品以乳酪製百香果口味慕斯搭芒果雪葩同生果拼盤,完美結束晚餐。食物精緻、口感同風味令呢頓晚餐充滿驚喜同滿足。Maison ES 絕對係一個值得細味嘅法式餐廳。
2024-08-04 153 浏览
⭐️評分:4/5-發掘隱世打卡慶祝勝地!!Fusion菜一餐嘗盡酸甜甘辣-✳️Cuttlefish Noodles 👍👍獨特創新墨魚麵❣️質地爽口,表面放上食用花、蝦乾、三文魚子、檸檬泡泡,底下配上特製喇沙醬汁,賣相吸引😍層次多元,口味豐富,三文魚子粒粒爆汁-✳️The Tartare 👍👍辣辣辣🔥牛肉他他新鮮煙韌有彈性,配搭鵪鶉蛋、高貴的Osicetra 魚子醬,加上特製四川辣醬,香氣四溢,然而辣醬味道超濃鬱😳😳稍微喧賓奪主-✳️Silver Pomfret 👍銀䱽魚火候適中,肉質保留濕潤軟熟感,獨特的做法,以蒜蓉泥、豆豉,配以香蔥泡沫,表面放上同樣鮮味濃郁的烏蛤,清草感味濃,海鮮咸味強烈-✳️Fresh Quail 👍一菜二食,慢煮鵪鶉配炸鵪鶉腿,賣相獨特,鵪鶉卷肉卷柔嫩幼滑,軟熟,炸鵪鶉腿肉質有彈性,紅棗泥好驚喜!!做法特別,甜蜜綿密,甜甜的-✳️Mango Sorbet n Yogurt Moose 👍乳酪慕絲有芝士的煙韌感 ,綿密軟彈😳喜歡,配搭超酸芒果雪芭😱好清爽,整個人立馬清醒過來,配合稍脆香的貝殼蛋糕-一個充滿浪漫氛圍的高級餐廳,其貌不揚但內有乾坤,非常適合慶祝約會更聽說是電視劇電影
⭐️評分:4/5

⭐️特色 4.5/5
⭐️環境 5/5
⭐️性價比 3.5/5
⭐️服務 5/5

餐廳:Maison ES地點:灣仔電氣街菜式:法國菜餐牌:經Dining City或者點評就有呢個4道菜Degustation Experience,包餐前酒,前菜兩道,主菜3選1,同甜品2選1。Saint Louis Blanc de Blancs Brut, N.V. 餐前先黎杯𝐒𝐩𝐚𝐫𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐖𝐢𝐧𝐞,服務員小心幫手斟酒,見到d泡沫上升好養眼。𝐒𝐩𝐚𝐫𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐖𝐢𝐧𝐞飲落好易入口,味道唔錯,一向無飲酒既我都覺得好飲,好開胃。唔飲酒就會有大大杯橙汁。麵包籃麵包籃有兩款麵包各一,香噴噴上枱,分別係超軟身熱辣辣牛油圓麵包,同脆口酸種麵包,配軟身滑溜牛油好正!Cuttlefish Noodles salmon roe, puffed dried shrimps, lime bubbles, laksa espuma凍凍地白色扁身墨魚麵加有三文魚籽 ,大澳蝦乾碎,少少青檸泡沫同食用花,醬汁係淺橙色喇沙醬汁。撈勻先食,味道係好香喇沙醬配啖啖蝦乾味,當中食到爆汁三文魚籽同少少清新青檸味,味覺豐富,而墨魚麵口感彈牙。好正!The "Tartare''oscietra, quail egg
餐廳:Maison ES
地點:灣仔電氣街
菜式:法國菜
唔飲酒就會有大大杯橙汁。
橙汁

The "Tartare''
oscietra, quail egg, mala emulsion, flaxseed rice cracker
The "Tartare''

The "Tartare''係牛骨裝住牛肉他他,加有𝐎𝐬𝐜𝐢𝐞𝐭𝐫𝐚鱘魚子醬配溏心鵪鶉蛋,少少麻辣汁,配另上既亞麻籽脆米餅。服務員教我地放牛肉他他係香脆薄米餅上面,食落脆中帶滑溜,味道少少辣,好特別。
Silver Pomfret
cockles, fermented black bean puree, sweet garlic puree, scallion foam, sweet-soy beurre blanc
Silver Pomfret

連皮銀鯧魚一片,面頭加有細蜆肉,用左發酵黑豆醬,味道好唔錯,有中式蒸魚風味。外圍有淺綠色蔥泡泡同淺黃色甜豉油白牛油醬汁,令口感更滑溜。
French Quail
shaoxing wine-infused quail roulade, crispy lollipops, brussel sprouts, red date puree, vin jaune quail jus
French Quail

呢道主菜主角有紹興酒鵪鶉肉卷兩件,切開見到中間顏色粉嫩,口感好嫩,配伴碟甜甜地既紅棗汁,味道唔錯,完全唔乾又唔肥。而兩支脆棒棒糖我選擇用手食,食落外脆內嫩,應該係脾肉。兩種食法都好味道。配有少少椰菜仔 。
Dessert du Jour
是日甜品係乳酪慕絲配芒果雪芭。乳酪慕絲超滑溜,入口即溶,配有酸酸甜甜冰冰凍凍芒果雪芭加新鮮芒果粒,芒果醬同曲奇碎碎,食落味道清新,多重口感。
另一款甜品係Fresh Seasonal Fruits,我地無叫。
Petite fours
Petite fours係暖既法式瑪德蓮蛋糕仔,會暖暖上枱毫不馬虎,口感軟淋。
今餐食物好味道,絕對係視覺同味覺享受。餐廳環境超靚,枱同枱之間距離夠遠,好有私隱度同夠安靜,而服務員超有禮,會送埋你離開餐廳,而且每道菜都會詳細介紹,適合慶祝食飯而價錢又唔會太貴。
2024-08-01
Petite fours
  • N.V.
2024-08-03 125 浏览
回歸寧靜的星街,還是有值得捧場,值得一去的餐廳!就如 Maison ES, 一間䇄立多年的法國餐,是夜跟好友慶生,順道聊聊大家的近況。環境美侖美奐,滿眼😍都是打咭靚位,相機影過不停😂😂有個戶外的小空間,舉辦小型派對或商務活動都十分適合。點餐後,隨即送上暖暖的法式餐包 Brioche,塗點牛油🧈,已經很不錯。佳餚配美酒,一杯法國汽酒,頓時令情緒高漲起來 🥂🍾🥂前菜是喇沙墨魚麵,整個設計概念是來自星馬的喇沙湯麵。將墨魚🦑切成條狀作麵條,配上喇沙汁,搖身一變,即成了法式 fusion 菜。墨魚切得透薄,刀功一流;口感軟軟零韌度,抵讚 👍👍前菜二是招牌和牛他他,在牛肉他他內加入了四川口味的花椒油,配上魚籽溫泉鵪鶉蛋,富地方色彩的牛肉他他就出場了!主菜法式銀倉魚,煎香的本地銀䱽,鋪上蒜蓉、豆豉及法國蜆仔;底下是日式甜豉油、法式牛油及蔥花泡沫做汁,是道極度講究的高級豉汁煎英䱽!😂😂😂另一份主菜是法國鵪鶉 ,屬於二食菜式。花雕鵪胸卷拼脆炸鵪鶉脾,前者酒香淺淺肉感綿綿,後者則是迷你炸脾,品嚐它的原身肉質,是一道多重味覺享受的菜式!甜品是士多啤梨🍓乳酪慕絲,乳酪慕絲上是自家制的紫蘇味雪糕,再配上富崗的新

環境美侖美奐,滿眼😍都是打咭靚位,相機影過不停😂😂

有個戶外的小空間,舉辦小型派對或商務活動都十分適合。

佳餚配美酒,一杯法國汽酒,頓時令情緒高漲起來 🥂🍾🥂

招牌和牛他他

墨魚面

甜品是士多啤梨🍓乳酪慕絲,乳酪慕絲上是自家制的紫蘇味雪糕,再配上富崗的新鮮草莓,又靚又好食

還有時令水果拼盤🍍🍉🍈,菠蘿、西瓜及哈蜜瓜,新鮮甜美 😄,全是大愛!

最後來個玫瑰🌹花茶及薄荷🌿茶,配件瑪德蓮小蛋糕 🍰,餐後聊天,最佳享受!

很愉快的一個晚上 🥰🥰

招牌和牛他他
墨魚面
見dining city 有呢個set價錢唔貴既fine dining咁去試吓 🙃首先,會有杯welcome drink係法國既sparking ,雪到夠凍,飲落都幾順口之後就會上餐飽,分別有sourdough 同 brioche,兩款各有特色,sourdough 麥香味好香濃,brioche 軟綿綿 ,加埋牛油,好好食 😎前菜cuttlefish noodles墨魚超彈牙,配埋三文魚籽,蝦乾,口感層次十分豐富之餘,蝦乾既鮮香味,一上菜就聞到 😍好正! 而個汁係喇沙黎既,成個配搭,真係好開胃另外一個前菜 “The tartare”生牛肉配以麻辣醬,中西合璧 ,估唔到好好食,放埋係米餅上面,又有兩種唔同口感😍😍主菜分別要左Silver pomfret魚肉上面用左豆豉同蒜蓉醬 ,有中式既風味之餘,另外仲有蜆肉係上面,增加鮮味,然而成件事好match ,魚肉呢唔會散,而又有魚既鮮味 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻French Quail呢個係用左法國鵪鶉 做兩種食法,一種係類似醉雞,用上花雕酒醃製,有淡淡既酒香味,而且肉質鮮嫩多汁!另一種做法就係加上炸粉,炸好再配上紅棗醬,店員介紹既時候話廚師特意留咗一
見dining city 有呢個set
價錢唔貴既fine dining
咁去試吓 🙃
首先,會有杯welcome drink
係法國既sparking ,雪到夠凍,飲落都幾順口

前菜cuttlefish noodles

另外一個前菜 “The tartare”

主菜分別要左
Silver pomfret

French Quail
另一種做法就係加上炸粉,炸好再配上紅棗醬,店員介紹既時候話廚師特意留咗一條骨,拎起食既時候好似lollipop ,都另有心思!而紅棗既甜味,滲入哂鵪鶉到!👍🏻👍🏻👍🏻

甜品方面,passion fruit 既mouses 加上芒果雪葩,完美咁end 左成餐,refresh 成個味蕾之餘,仲帶左比我哋幸福既感覺 😍🫶🏻🫶🏻🫶🏻