哎哎,我又尼翻觀塘區食好西啦!不得不去嘅菊月町,我終於尼啦!小資女嘅我雖則食唔起Omakase,但都一定要喺度食個丼飯同町鐵板先肯走,因為依度D野食實在太高CP值,師傅用新鮮嘅食材同細心所整出尼嘅日式料理真係太Jeng啦!前菜有2款,沙律配日式芝麻醬,味道清新好開胃;而海帶湯味道則好清甜。豐盛親子丼,一聽個名就知道一定有好多豐富嘅食材啦!帶子,肉身厚實,味道鮮甜。赤蝦,大隻、彈牙。三文魚,肥美,油脂分布平均。三文魚子,份量澎湃,經過醃製,更易入口。蟹棒,味道爽口。薑片、青瓜絲,解膩。珍珠米,經過調味,就咁食飯都唔會覺得寡。町鐵板,帶子、大蝦都依舊肉厚味甜、有彈性,但經過喺鐵板燒之後,有多左浸香味,較丼飯上嘅帶子同赤蝦刺身更為吸引。鵝肝多士,鵝肝外脆內嫩,入口即化,油香味濃,配埋微溫烘熱嘅牛油多士,食落就更有滿足感。

2019-11-28 90 瀏覽
朋友喺觀塘返工,今日約咗佢食飯。菊月町喺工業區嘅一個角落,店內坐位大約有十幾個,想食嘅最好訂位。枱面上有可愛貓貓筷子托。今晚食【二人前 鐵板餐$688】,先嚟每人一碗湯同沙律。望住師傅即席烹調,我哋都好有期望。之後嘅嘢食都係二人Share的。 第一碟係兩片瓜、兩片菇、兩件銀鱈魚同四件櫻花蝦廣島蠔。最好食係廣島蠔,蠔身飽滿,配埋櫻花蝦食,好食。第二碟係鐵板炒雜菜、兩件鵝肝多士、同四件美國安格斯薄片。 鵝肝多士係四份之一塊方包製成,一口啱啱好!第三碟係炒飯,雞蛋炒的,有數點煙肉。 飯粒炒得分明。
朋友喺觀塘返工,今日約咗佢食飯。

枱面上有可愛貓貓筷子托。

今晚食【二人前 鐵板餐$688】,先嚟每人一碗湯同沙律。

望住師傅即席烹調,我哋都好有期望。

最好食係廣島蠔,蠔身飽滿,配埋櫻花蝦食,好食。

第二碟係鐵板炒雜菜、兩件鵝肝多士、同四件美國安格斯薄片。

鵝肝多士係四份之一塊方包製成,一口啱啱好!

第三碟係炒飯,雞蛋炒的,有數點煙肉。 飯粒炒得分明。
2019-11-27 76 瀏覽
帶媽媽去左觀塘食日本菜😇Osakase比較少食,揀左依個set,咩都有得試啲😋前菜是昆布湯和沙律~昆布湯的味道比較清淡,但也相對地健康;沙律的蔬菜好新鮮,好好味。銀鱈魚+廣島蠔+鐵板配菜~銀鱈魚都算新鮮,但啲 味道比較淡,不過不失廣島蠔好新鮮,廣島蠔有4只,粒粒都好新鮮,好飽滿,蠔先煎,外面熟,裡面則是半生熟,咬落好多汁,好creamy ,再加上煙肉和蔥花,不會覺得腥,我不太好蠔,但都2覺得好食;鐵板的配菜則是兩片雞脾菇和2片黃翠玉瓜。美國安格斯薄切4片+鵝肝+炒雜菜~安格斯牛片包著有蒜蓉和蔥花,入口牛肉的香味加上蒜味,別有一番風味;鵝肝夠厚,煎到表面金黃香脆,裡面則是軟嫩,配上多士,真是好正。炒飯~最後上的是炒飯,個樣都極吸引人,有煙肉、蔥花、肉粒等法,飯軟硬今適中,好香口。
帶媽媽去左觀塘食日本菜😇

Osakase比較少食,揀左依個set,咩都有得試啲😋

2019-11-25 52 瀏覽
今日黎左距離人間煙火既牛頭角搵食,試下一路都好想試既omakase, 坐起bar 枱一路食野一路睇住師博整野食既過程同埋刀功,都幾賞心悅目☺️我地今晚㨂左焰月呢個set, 每食完一路菜都好令人期待之後有咩食😂✨先付:鮟康魚肝配凍豆腐,小妹都係第一次食鮟康魚肝,因為我平時都唔係太好食內臟😛。個魚肝味道幾香,質地綿滑,配埋個酸酸地既汁醬同埋京蔥其實都幾香幾易入口。時令季節刺生五點✨作為第一道刺身,選用左味道比較清既目鯛加上蔥都幾fresh✨深海池魚:呢款味道濃d 同鮮味d, 上面仲有d 檸檬皮幾清新。✨魷魚海膽:呢個勁好食!軟滑既魷魚加埋creamy 既海膽真係勁夾,魷魚輕輕火炙過更加香。✨金目鯛:味道鮮甜,上面有檸檬皮同紫蘇花幾清新,火炙過既香味起口裏面last 左好耐~✨拖羅:呢個拖羅真係勁肥美,一入口d 魚油咇晒出黎,紫菜非常脆,真係好回味😚😚😚✨漬物:有牛蒡,蒜頭,蕎頭。個汁酸酸地好味又開胃,牛蒡勁入味,上面加左d 芝麻都幾香。平時唔多鍾意食原粒既蒜頭,但估唔到做左漬物係好好味又易入口,無晒蒜頭平時果種嗆喉既感覺。鐵板燒二款✨金鯛:個魚炸完再上鐵板燒,連上邊ge 魚鱗都可以食埋@0@

時令季節刺生五點

鐵板燒二款

✨金鯛:個魚炸完再上鐵板燒,連上邊ge 魚鱗都可以食埋@0@. 食魚鱗真係第一次,d 魚鱗好薄,估唔到係幾鬆脆同好有口感,連魚皮都好甘香。個魚肉真係超鮮味又嫩滑,一流👍🏻
✨鮑魚:鮑魚爽口鮮味彈牙唔會韌,個汁係用牛油,蒜粒連埋鮑魚既內臟一齊煮,原汁原味~正ar
✨蜆肉清湯:粒蜆係超鮮甜嫩滑,而且飽滿juicy! 個清湯仲充滿蜆既鮮味,好好飲🥰
手握壽司五貫

✨鰤魚:口感肥美有d 似拖羅,加埋上面辣辣地既醬幾刺激

✨赤身:呢款油香更加勁,正👍🏻

✨牡丹蝦:爽口鮮甜味美😚超想再encore

✨帶子:呢個賣相好得意,帶子中間包住d 飯再火炙過,真係好香好鮮甜。

✨海膽:用左兩款唔同既海膽,鮮甜好滑好creamy
✨手卷: 呢個吞拿魚手卷超正,睇住佢用火鎗燒d 魚油撈落d 吞拿魚蓉度,燒到啪啪聲勁香☺️
食落真係好香火炙過既魚油味,加埋香蔥芝麻超好味。
✨最後食埋個好清甜多汁既蜜瓜作結真係好滿足🥰呢餐都試左好多新嘗試,不過黎食記得要book 定位ar, 因為坐位有限~而當日用餐時間大約兩個零鐘半鐘。今晚可以慢活地享受美食,都係一個唔錯既體驗👍🏻
2019-11-25 73 瀏覽
好姊妹生日,今年約佢食omakase,每次食omakase都好開心,皆因每道菜都令人有所期待,好有驚喜。身為觀塘人,最近聽聞有間口碑唔錯又抵食既日本餐廳;位於鴻圖道工業區既菊月町,唔算近mtr,但行過去都唔遠,十分鐘唔洗就到,可能因為位置問題,佢地既定價比出面低,但食過就會發現佢地既食物絕對高質,好抵食!今晚我地揀左焰月<$980> :先付Starter時令季節刺身五點Seasonal Sashimi漬物Pickle鐵板燒二款Pan Fried Dishes吸物Soup手握壽司五貫Sushi 5pcs手卷Hand Roll時令果物Seasonal Fruit先付Starter :七味魚翅-鬆脆香口海葡萄-咸咸鮮鮮,好有海洋氣息,食落脆卜卜,好過癮。鰻魚-燒得好香好惹味。時令季節刺身五點Seasonal Sashimi :鰤-以柚子&黑椒作調味,唔需要再點任何醬汁,入口清新,口感柔軟,肉質肥美。銀線-則係紅衫魚,口感較爽口,咀嚼過後,鮮味慢慢滲出;配上青瓜醋,酸酸甜甜,好特別。自家制新鮮鮟鱇魚肝-質感非常滑溜,好creamy,一d都唔粉。而且鮮味十足!配埋梅子啫喱酒,味道

今晚我地揀左焰月<$980> :
手卷Hand Roll
時令果物Seasonal Fruit

先付Starter :
七味魚翅-鬆脆香口
海葡萄-咸咸鮮鮮,好有海洋氣息,食落脆卜卜,好過癮。
鰻魚-燒得好香好惹味。

時令季節刺身五點Seasonal Sashimi :
自家制新鮮鮟鱇魚肝-質感非常滑溜,好creamy,一d都唔粉。而且鮮味十足!配埋梅子啫喱酒,味道好創新,比一般平時食到既柚子醋/酸汁好唔同,微微酒香更能提鮮。
活赤貝-鮮甜爽口,好新鮮!
粒貝-賣相精美,面頭仲有金箔敏點綴。粒貝切薄片,食落好爽脆,有陣陣既麻油香。

漬物Pickle :
紅酒蕎頭/牛蒡/蒜頭-又係無可挑剔既擺盤,漬物好入味,口感爽脆,味道/濃度適中,唔會過咸或嗆喉。

鐵板燒二款Pan Fried Dishes :
海膽虎蝦-味道香濃,海膽炒蛋極之惹味;虎版大大隻,肉質結實彈牙。
和牛薄燒&安格斯薄燒-負責鐵板既師傅先炒香蔥花同蒜,再以和牛/安格斯薄片包住,真係啖啖滋味。

吸物Soup :
赤蝦濃湯-味道濃郁,好有鮮味。

手握壽司五貫Sushi 5pcs :
赤身-色澤亮麗,顏色鮮艷,真係腸到宦想食;赤身係相對上油脂較少既部位,魚味更出眾。
黑鱸-刺身切片前,師傅先塗上醬油,再用火槍灸,食落好有火炙既香氣,肉質爽口。
深池-深海池魚肉質爽滑肥美,味道突別鮮甜。
海膽壽司-鮮味出眾,入口幼滑,味道甘甜。
筋子-上碟後係哇一聲叫出黎,筋子大大舊好似棉胎咁,完全複蓋全成舊壽司飯,上而仲有一小片銀箔,好靚。
師傅有同我地講解三文魚子同筋子既分別,筋子係冇去除卵巢薄膜既三文魚子,仲用左4日時間去制作!先挑血筋,再將整串三文魚子連薄膜進行醃漬,聽到都覺得好花功夫!
筋子食落好鮮甜,粒粒爆汁爆脆,好有驚喜!

手卷Hand Roll :
拖羅手卷-師傅先切出魚皮下油脂比較豐富既部份,再用火槍燒出魚油,滴入拖羅蓉入面再拌勻,火灸時全店都充滿住魚油既香氣,仲有手卷既紫菜,師傅都有用火輕炙過,令佢更香脆。

時令果物Seasonal Fruit :
靜岡蜜瓜-味道香甜多汁,為是夜畫上一個完滿既句號。
2019-11-25 40 瀏覽
朋友發了個小橫財,請我去了觀塘這間菊月町食Omakase,每位$980,但十分豐富,有刺身、燒物、壽司及手卷等。小食是茗荷蛋豆腐及海藻,以omakase作開始。深海池魚配著酸薑片及菊花,帶點花香又刺激味蕾,魚肉鮮甜。醬油燒金目鯛,表面以火炙帶油香,裏面呈刺身狀。九繪魚就有點魚骨,味道比較一般,不及前兩者。鮟鱇魚肝香滑,味道咸香。中拖羅入口爆油,越咬越多油脂爆出,十分甘香。漬物是蒜頭、牛蒡及蕎頭,酸甜開胃,亦可以去清除了口腔內的刺身味。油浸連鱗金鯛,金鯛魚鱗炸至香脆,入口卜卜脆,但魚肉保持嫩滑。和牛薄燒入口充滿油脂甘口,牛肉入口溶化。清酒煮蜆帶有淡淡酒香,蜆肉鮮甜無沙。壽司方面,飯團不會太大件,剛好一口吃完,不至食飯食飽。鸚鯛壽司略燒至帶焦香,魚肉呈刺身狀,嫩滑鮮甜。黃魚太比較特別,平時甚少食到,肉質較有魚香但無脂肪。瘴烏賊醃過,爽彈有咬口。赤貝壽司爽口鮮甜。海膽壽司甘香且creamy。拖羅手卷入口有油脂甘香,每咬一口油脂滲出,十分好味。結尾是芝麻杮,清甜腍身。

小食是茗荷蛋豆腐及海藻,以omakase作開始。

深海池魚配著酸薑片及菊花,帶點花香又刺激味蕾,魚肉鮮甜。

醬油燒金目鯛,表面以火炙帶油香,裏面呈刺身狀。

九繪魚就有點魚骨,味道比較一般,不及前兩者。

鮟鱇魚肝香滑,味道咸香。

中拖羅入口爆油,越咬越多油脂爆出,十分甘香。

和牛薄燒入口充滿油脂甘口,牛肉入口溶化。

清酒煮蜆帶有淡淡酒香,蜆肉鮮甜無沙。

黃魚太比較特別,平時甚少食到,肉質較有魚香但無脂肪。

瘴烏賊醃過,爽彈有咬口。

赤貝壽司爽口鮮甜。

海膽壽司甘香且creamy。

拖羅手卷入口有油脂甘香,每咬一口油脂滲出,十分好味。

結尾是芝麻杮,清甜腍身。
2019-11-23 45 瀏覽
菊月町今次帶大家黎到觀塘一間高cp隱世日本餐廳,呢間菊月町主要食omakase,估吾到觀塘竟然就有一間食omakase既日本小店,好有日本地道格調😎。Omakase即係廚師發板,全權委任廚師去決定料理食材。其中最主要既係omakase係坐起吧枱,可以直接睇到廚師既功夫,同廚師溝通。Omakase可以話吾單單係品嚐味道,更係感受氣氛,是一種藝術😆。時令季節刺身五點馬面剝魚刺身,魚肉細膩有彈性,口感好實,好有咬口👍🏻。安康魚肝,又被稱為海中鵝肝,配以梅酒汁,食落好得意好綿好creamy。而且魚肝好新鮮,一啲魚腥味都冇,梅酒的味道將成個魚肝昇華咗🤤。白子,即係魚既精巢,好fresh好鮮甜,肥美而且嫩滑,簡直極品🤩。笠貝,望望細細以為冇咩特別,但係食落非常香甜爽口,咬樂脆卜卜🤗。吞拿魚,靚仔廚師話小編我好好運,有新鮮入貨既吞拿魚腩,睇得出好肥味,放落口入口即溶,食過返尋味,好感動😍。吸物蝦頭白湯,好重蝦味,少少咸味啱啱好。鐵板燒物兩款鐵板燒蝦,睇住廚師剝蝦,手上功夫好了得🤩,慢慢煎既同時,蝦既香味不斷散發出黎,聞到小編流晒口水,而且隻蝦大大隻啖啖肉,燒得好正🤤。燒鵝肝非常之嫩滑,入口即化,好香
菊月町

時令季節刺身五點
馬面剝魚刺身,魚肉細膩有彈性,口感好實,好有咬口👍🏻。

吸物
蝦頭白湯,好重蝦味,少少咸味啱啱好。

鐵板燒物兩款
燒鵝肝非常之嫩滑,入口即化,好香口。另外鵝肝下面既多士可以吸收鵝肝既肉汁,中和油膩感,簡直冇得彈😋。

手握壽司五貫
分別有赤身壽司、平鯛壽司、醬油燒尾長魚壽司、活赤貝壽司,同筋子壽司。當中小編最鐘意既就係活赤貝啦🤩,赤貝非常鮮甜爽口。另外筋子都非常特別,外表光鮮亮麗粒粒晶瑩剔透,食落味道特別濃郁既柚子香味,咬落充滿魚油既甘香☺。

手卷
拖羅魚蓉手捲,滿滿嘅魚油香味,加上新鮮肥拖羅既脂肪感,勁鮮甜😚。
2019-11-21
2019-11-23 1397 瀏覽
前2日同友人食左間💯既餐廳,有好野食當然要介紹大家啦🥰,位於觀塘既一間日式omakase😋,廚師安排當季最新鮮食材俾我地食💕雖然小店起係工業區吾起眼,但對小編黎講,好食既野再遠都值得去😋👍🏻可以望實chef整每道菜既過程,小編已經期待左今日好耐啦,到底今晚chef會煮咩餵飽我🤩,今晚既chef來頭吾野小,刀工好勁👍🏻,一邊食一邊同chef互動😍正呀。前菜:鰻魚烤魚翅,鰻魚肉軟軟的,魚肉海綿似的,在舌上黏黏的,濃香纏舌 ,而魚翅烤得好香脆可口😋😋刺身:🥢馬面剝皮魚刺身,口感好實,好有咬口,味道較淡,淡淡的清甜😋。🥢鮟鱇魚魚肝。用梅酒浸住上,好綿好creamy,好新鮮一啲魚腥味都冇,小編特別欣賞chef 加左啲檸檬皮係面,令整體變得更fresh✨🥰。🥢白子,即係鱈魚既精巢,好fresh好鮮甜,小小醬油完美咁將個鮮味吊出來。。🥢粒貝 好新鮮完全乜醬料都唔使點,本新鮮甜已經好足夠,非常爽口,鮮味十足💕。拖羅,新鮮入貨啱啱返貨呀🚚,睇得出好肥美,油脂分布平均,見到已經望住呑左好多啖口水😂😂,好期待,chef揀左中間最靚既位置俾我地食😋,入口即溶,食過返尋味,好感動呀。食完同chef對望左一下,食

前菜:

刺身

拖羅,新鮮入貨啱啱返貨呀🚚,睇得出好肥美,油脂分布平均,見到已經望住呑左好多啖口水😂😂,好期待,chef揀左中間最靚既位置俾我地食😋,入口即溶,食過返尋味,好感動呀。食完同chef對望左一下,食到靚野真係會由心笑出黎🤪

四款漬物,有牛蒡、🍆茄子、🧄蒜頭、蕎頭,甜酸苦辣夾雜,刺激味蕾,食完更加開胃迎接之後既美味菜餚😋

🍥湯:蝦湯,好重蝦味,少少咸味啱啱好,暖完個胃準備食鐵板lu🥰

燒物:
鐵板燒虎蝦,🦐大大隻啖啖肉,新鮮爽彈,蝦頭有滿滿蝦膏,好正呀😍

燒鵝肝配麵包🍞,包煎得金黃色好香脆,鵝肝煎到面好脆入面好軟身,入口即化好香口,簡直冇得彈🍶

壽司
🍣赤身壽司🍣
Chef手握飯,飯係日本珍珠米,再加上chef手心溫度岩岩好,赤身完全無根位,好嫩滑👍🏻

🍣平鯛壽司 🍣
內質柔軟,味道較為淡,chef係面頭已經幫我地加左醬油,將魚既味道慢慢提出鮮甜😋

🍣醬油金目鯛壽司 🍣
鮮甜肉厚,魚味鮮重,難得一試😋

🍣活赤貝壽司🍣
廚師係我地面前切成美美的花紋,配上手握壽司,活生生既赤貝展現係眼前😋好鮮甜爽口,係小編食過最新鮮既赤貝👍🏻👍🏻

🍣筋子壽司🍣
好正呀,差啲流口水,哩個係連埋膜既三文魚籽,每件都多到爆晒出黎😋一啖過,魚油好正😍係哩個季節會食到既食材🤩

手卷:拖羅魚蓉手捲 好新鮮鮮甜,肥美既拖羅邊燒出魚油,混入拖羅魚蓉,油香四散,好邪惡呀🥰,chef提醒要盡快食,因為紫菜好快會淋架,好脆身呀真係😍

時令水果🍈,日本蜜瓜,哇,又甜又juice,
Chef可以食多舊嗎,我未試真呀😆😂

地址:菊月町 (觀塘)
觀塘鴻圖道46號世紀工商中心地下1A號舖

最高為(5/5)
味道⭐⭐⭐⭐⭐️
價錢⭐⭐⭐⭐
環境⭐⭐⭐⭐⭐️
服務⭐⭐⭐⭐⭐️
推薦星數⭐⭐⭐⭐⭐️

2019-11-21
2019-11-21 49 瀏覽
去開APM行街,朋友話想食日本野,所以就同佢去咗呢一間位於觀塘嘅鐵板燒。 由於佢唔係商場鋪,所以價錢上都會合理好多。餐廳唔算好大,但勝在可以睇到即席料理鐵板燒兼且老闆平易近人,同客人有傾有講,所以氣氛都好好。食物選擇豐富,有壽司魚生都到各種熟食都有。12件壽司餐 - 月壽司有帆立貝,獅魚,油甘魚,海膽三文魚子,吞拿魚茸等等...食材非常新鮮,一啲魚腥味都冇,好好食。鱈白子即係即係魚嘅精巢。第一次食,口感好滑溜,仲幾鮮甜,聽講仲有美顏護膚嘅功效添。鐵板燒美國安格斯牛肉質夠晒淋,鐵板燒過之後變得好香口,老闆見我哋咁啱傾重用剩落嚟嘅肥膏整咗個炒飯俾我哋食,成塊牛肉一啲都冇浪費。整體來講非常滿意👍🏻👍🏻

食物選擇豐富,有壽司魚生都到各種熟食都有。

12件壽司餐 - 月壽司
有帆立貝,獅魚,油甘魚,海膽三文魚子,吞拿魚茸等等...
食材非常新鮮,一啲魚腥味都冇,好好食。

鱈白子

鐵板燒美國安格斯牛

整體來講非常滿意👍🏻👍🏻
2019-11-20 39 瀏覽
第一次食鐵板燒,看見食材在鐵板上融冰,炒飯比主菜先上,主菜一次過上晒,一隻大碟盛載,令人目不暇給。味道普通,基本上是沒有味道。街頭燒烤還更勝一籌。想有難忘第一餐,可以一試😕
2019-11-16 1162 瀏覽
呢一餐係一餐非常難忘嘅晚飯 永遠唔會忘記喺觀塘呢一個角落頭食咗一餐咁美妙嘅廚師發板 我都係就order左一份套餐首先先來一個前菜: 蛋黃醬豆腐,海葡萄,同埋沖繩紫薯。前菜嘅味道好淡味 ,海葡萄嘅口感幾特別,沖繩紫薯雖然細細舊但好甜。我師傅就整咗幾份刺身分別係鯛魚,大拖羅,同埋池魚刺身 簡直係鮮味十足 最令人讚嘆就係大拖羅刺身,佢嘅魚油同魚脂充斥着嘅感覺真係好正跟住師傅就提供左一份潰物盛俾我哋 入面有四款潰物包括係茄子,蓮子,山藥同埋紫色洋蔥,味道酸酸甜甜好開胃鐵板黑松露鮑魚配黑松露白飯,黑松露嘅味道好出鮑魚亦都好彈牙同新鮮係火熱嘅鐵板燒過,有一種特別香嘅感覺鐵板蒜蓉牛肉味道10分出色牛肉充斥着鐵板嘅熱力配上蒜蓉嘅微辣味道之後就係壽司五貫 當中令最令人讚嘆就係魚子醬蝦膏玻璃蝦壽司,壽司師傅將蝦頭嘅蝦膏切碎攪勻做配料放喺蝦身上面,再喺最頂嘅位置擺上魚子醬仲有一份不得不提嘅食物就係拖羅蓉手卷,師傅將拖羅切碎再用大量嘅拖羅蓉黎製造一個圓筒形嘅手卷,分量十足,當中嘅油脂完全充斥着我嘅口,真係好好食!最後就有一份北海道哈密瓜做甜品作結🤪🤪
呢一餐係一餐非常難忘嘅晚飯 永遠唔會忘記喺觀塘呢一個角落頭食咗一餐咁美妙嘅廚師發板 我都係就order左一份[焰月]套餐

之後就係壽司五貫 當中令最令人讚嘆就係魚子醬蝦膏玻璃蝦壽司壽司師傅將蝦頭嘅蝦膏切碎攪勻做配料放喺蝦身上面,再喺最頂嘅位置擺上魚子醬

最後就有一份北海道哈密瓜做甜品作結🤪🤪
2019-11-06
2019-11-14 669 瀏覽
一年一度紀念日,梗係要食返餐好上網睇到原來公司附近開咗間廚師發板嘅日式餐廳所以收工就過咗嚟食師傅安排好位置之後再問我地有冇咩唔食了解好之後就開始煮嘢食俾我哋啦南瓜忌廉豆腐、紫薯配苦白菜紫薯同苦白菜一定要一齊食因為就咁食苦白菜,味道會較苦旁邊仲有青瓜絲,食落好refresh至於南瓜忌廉豆腐,豆腐好滑身,南瓜汁唔會蓋過豆腐既味道清清地好開胃金線魚由於本身刺身嘅味道唔算好濃味所以師傅磨左少少檸檬皮落去食既時候有陣陣檸檬嘅香味令魚既鮮味仲突出金線鯛上面有啲柚子蓉、四季紅四季紅有少少辣辣地所以成個刺身唔駛蘸醬汁就咁食就可以啦柚子蓉配埋四季紅兩隻加埋嘅味道好似激味蕾目錭一邊夾左聰一齊食點買少少豉油輕輕調味,唔錯安康魚肝上面有啲檸檬皮裝飾同調味加埋醬汁同青瓜絲一齊食,好好食自己本身好鍾意食魚肝所以呢個好岩我中拖羅紫菜入邊夾住中拖羅上面有啲岩鹽同埋薄荷葉一啖食晒落去,三樣野味道好夾好好味紅酒橋頭蒜子漬牛蒡漬食完刺身食啲開胃菜芝士蝦膏龍蝦睇住師傅煮,已經好想食因為煮嘅時候已經聞到陣陣嘅香味蝦膏同芝士加埋真係好惹味襯熱食仲正而且龍蝦肉質一啲都唔韌咁樣煮法簡直一流煙燻鮑魚睇住師傅將鮑魚蒸好再將鮑魚殼起咗出嚟
一年一度紀念日,梗係要食返餐好
上網睇到原來公司附近開咗間廚師發板嘅日式餐廳
所以收工就過咗嚟食
師傅安排好位置之後
再問我地有冇咩唔食
了解好之後就開始煮嘢食俾我哋啦

南瓜忌廉豆腐、紫薯配苦白菜
紫薯同苦白菜一定要一齊食
因為就咁食苦白菜,味道會較苦
旁邊仲有青瓜絲,食落好refresh
至於南瓜忌廉豆腐,豆腐好滑身,
南瓜汁唔會蓋過豆腐既味道
清清地好開胃

金線魚
由於本身刺身嘅味道唔算好濃味
所以師傅磨左少少檸檬皮落去
食既時候有陣陣檸檬嘅香味
令魚既鮮味仲突出

金線鯛
上面有啲柚子蓉、四季紅
四季紅有少少辣辣地

一邊夾左聰一齊食點買少少豉油
輕輕調味,唔錯

安康魚肝
上面有啲檸檬皮裝飾同調味
加埋醬汁同青瓜絲一齊食,好好食
自己本身好鍾意食魚肝
所以呢個好岩我

中拖羅
紫菜入邊夾住中拖羅
上面有啲岩鹽同埋薄荷葉
一啖食晒落去,三樣野味道好夾
好好味

紅酒橋頭蒜子漬牛蒡漬
食完刺身食啲開胃菜

芝士蝦膏龍蝦
睇住師傅煮,已經好想食
因為煮嘅時候已經聞到陣陣嘅香味

同較淡味既鱸魚成一個對比
食完嗰種立美鍾意留係個後

鰤魚
口感好似拖羅
帶點肥美,油膩感無拖羅咁強
但都好好味

好正

最後再食埋生果咁就完結美好嘅一餐

2019-11-07
2019-11-14 67 瀏覽
今日朋友帶我來到觀塘的隱世日式居酒菊月町位於觀塘嘅工業區晚上時間全場爆滿呢度員工非常有禮,招呼一流呢間裝修都很有日式風格走傳統日式居酒屋路線我們叫的套餐有齊刺身壽司還有鐵板燒甜品等等非常豐富首先來的是前菜先付白飯魚魚乾香脆可口帶點鹹味金線魚青瓜配上海葡萄在嘴裏散發出海水的鹹味爽脆可口之後就是時令季節刺身5點黑陸魚刺身~味道清新,十分香口,非常肥味可口劍魚刺身這個入面已經夾着爽口的青瓜絲不用多點其他的醬汁已經鮮味可口秋刀魚刺身已加薑葉豉油另一個可以加酸汁這個是用冬季當做的秋刀魚魚肉肥美鮮嫩可口再配上鮮汁蔥花和姜來吃令人回味無窮醬油漬帶子這個比較普遍會先將帶子用火燒下然後再用紫菜包住吃廚師直接把帶子遞到我們手中紫菜香口帶子鮮甜野味毛蟹而最後一個是當季毛蟹師傅細心地跳出蟹肉而另一邊要自己挑漬物紅酒茄子紅酒洋蔥洋蔥牛旁這幾款食物帶點辣又帶點酸完全把你的胃打開鐵板燒甘鯛魚鱗先用薄薄的一浸油將魚鱗燒致脆身然後才把魚肉煎得香脆可口魚肉仍然是甜美嫩滑簡直係超正呀白酒蜆肉湯把嘴裡的喊味清乾淨深海池魚王師傅表示不需醬油可以點一點Wasabi即可口感更加豐富魚味香濃鮮甜嫩滑金調魚這種平時用來燒的今次用上刺身
今日朋友帶我來到觀塘的隱世日式居酒

菊月町位於觀塘嘅工業區
晚上時間全場爆滿

呢度員工非常有禮,招呼一流
呢間裝修都很有日式風格

金線魚青瓜
配上海葡萄在嘴裏散發出海水的鹹味爽脆可口

之後就是時令季節刺身5點
黑陸魚刺身~
味道清新,十分香口,非常肥味可口

劍魚刺身

加點子薑鮮味可口
味道清新而且有彈性
十分香口魚肉入口即化

眼仁奈:
鮮甜肉厚,魚皮連帶香甜的肉質
配上珍珠米令人回味

海膽
份量十足質感軟滑
鮮味充斥着整個口腔

大拖羅
這間的拖羅刺生讓我出乎意料之外,多一層軟綿綿的咬感和獨特鮮味溢出,可見也算上等的食材,刺生級素如何,主要看吞拿魚的好吃程度,這裹刺生受歡迎的程度是不容置疑的。
2019-11-08
慶祝紀念
紀念日
  • 時令季節刺身五點
觀塘一向都係一個臥虎藏龍既地方,工商業雙管齊下既發展,當然就係一眾食肆林立既契機啦。今次就帶你去一間隱世得黎性價比極高既日本菜,呢到有一位師傅又係老闆之一既Ocean曾經係電視節目亮相過,所以一見到佢我就認得出,真人仲幾型仔!店鋪裡面大部份既餐具同埋裝潢都好有日本特色,仲可以近距離欣賞師傅既功架,學力威果胡師父話齋,「我就係要呢D!」👇📌焰月 - $980/Head♦ 先付 -▪  新癮燒帶子 ▪  白飯魚乾 ▪  海葡萄▫  前菜用左三種唔同食材做既特色小食,每種由淡到濃既味道激發未預備既味蕾,為之後既刺身做足準備,當中比較印象深既係第一次試呢個海葡萄,原來味道真係幾清新,口感幾似食緊蟹籽,卜卜聲幾特別。♦ 時令季節刺身五點 -▪  間八 ▫  聽Staff講,老闆為求精益求精,堅持用高質既食材留住每一個客人既心,自然一試難忘。今次試既刺身都好有特色,例如係間八本身有少少鹹味,再沾少少芥辣食就夠哂完美。▪  深海池魚 ▫  裡面師傅已經擺左舊醃左既蘿蔔,夾埋一齊更加有果種鮮味。▪  秋刀魚 ▫  係面頭上加左蔥、辣椒蘿蔔蓉,輕輕點返酸汁就最夾。▪  金目鯛 ▫  擺左少少薑係魚身上面

學力威果胡師父話齋,「我就係要呢D!」👇

📌焰月 - $980/Head
♦ 先付 -
▪  新癮燒帶子
▪  白飯魚乾
▪  海葡萄
原來味道真係幾清新,口感幾似食緊蟹籽,卜卜聲幾特別。

♦ 時令季節刺身五點 -
▪  間八

▪  深海池魚

▪  秋刀魚
▫  係面頭上加左蔥、辣椒蘿蔔蓉,輕輕點返酸汁就最夾。

▪  金目鯛

▫  擺左少少薑係魚身上面,夾埋一齊食,可以將刺身既鮮甜味更加有層次。

▪  大拖羅

▫  油脂分佈好靚,肥厚適中,內裡已經放左岩鹽,唔需要額外醬油都夠哂入味,相當好食。

♦ 漬物 -
▪  牛蒡漬
▪  茄子漬
▪  蒜頭漬
▪  小女子魚乾
▫  通常有得揀我都唔會點食漬物,不過今次既然係廚師發辦,我信得過師傅安排既一定誠意之作。
當中我最鍾意既係牛蒡漬,都係第一次食,入口有種脆脆地,幾有咬口。而茄子漬都幾特別,
口感軟腍又夠入味,唔錯。

♦ 鐵板燒二款 -
▪  鵝肝多士

▫  輪到世界級既兩大重頭戲既燒物,先黎左個鵝肝多士,鵝肝外脆內嫩,
入口融化果種滿足感係難以用筆墨形容!最底仲墊左塊多士麵包,
用途係為左入口既油膩感。而夾埋一齊食,特別滋味。

▪  安格斯肉眼扒

▫  睇住師傅係塊鐵板慢慢將每一塊肉眼扒切落黎果下畫面真係好震撼,
而呢塊扒脂肪均勻,食落肉質非常豐富,牛肉味香濃到不得了。
旁邊既油脂仲將每一塊肉都提升到最極點,不得不讚呀!

♦ 吸物 -
▪ 昆布清湯
▫ 昆布清湯係鐵板燒最常見既之一既清埸,飲得出係無太多添加既味噌,
完全有種好Fresh既昆布味,再加埋大量既蜆肉,想厭佢唔夠鮮都幾難啦。

♦ 手握壽司五貫 -
▪  赤身
▪  黑𩶘
▪  鰤魚
▪  日本海膽

▪  醬油漬帆立貝

▫  講到最愛當然係海膽啦,味道夠新鮮濃甜,而且入口即化,無任何異味,一個字正;
有我平時比較少食既鰤魚、黑𩶘肉質鮮嫩,仲幾有彈性;赤身比普通既吞拿當然再高一層次,
色澤好似牛肉既嫩紅仲好有光澤,肉質夠細緻;帆立貝粗身肉質軟滑,裙邊爽脆。用左醬油漬,
將濃度大大提升,唔錯!

♦ 手卷
▪ 蔥碎拖羅蓉手卷
▫ 至於最後既手卷拖羅蓉輕輕薄薄鋪係飯卜上面,
加埋香蔥,有種融和感覺,

♦ 時令果物
▪ 日本蜜瓜
▫ 食鐵板燒食到最後一定要有一份清甜多汁既
日本蜜瓜,除左可以降低飽肚感,又可以滋潤下。
埋單每人大概HK$1000,我覺得以呢個價錢食到既
鐵板同刺身兩者結合既配搭,加上Omakase黎講,
可以話係it’s worth over the prices!
2019-10-31
15 分鐘 (堂食)
  • 鵝肝多士
  • 安格斯肉眼扒
  • 昆布清湯
  • 手握壽司五貫
  • 蔥碎拖羅蓉手卷
  • 日本蜜瓜
2019-11-08 51 瀏覽
想慶祝下 於是一早訂枱我地2個叫既係$980 Omakase- 焰月Omakase Set價錢算係比市位便DD~~ $980 Set1. 前菜北海道海葡萄2. Sashimi x 5鰤魚配柚子胡椒白象拔蚌3. 漬物4.鐵板燒 x 2好好好好好好好好食!!!!!!!!!芝士龍蝦~~~~~~~~好入味 肉質好爽~~~~而牛扒真係好淋~~~~牛味夠~~~~~5. Soup 6. Sushi x 5我至愛既拖羅啊!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!好好食!!!!脂肪正!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!入口即溶7. 手卷聽講好考功夫!又燒又搓又過水~~~8. 生果 好好好好甜~~~大滿足!觀塘鴻圖道46號世紀工商中心地下1A號舖
想慶祝下 於是一早訂枱
我地2個叫既係$980 Omakase- 焰月
Omakase Set價錢算係比市位便DD~~
$980 Set
1. 前菜
北海道海葡萄
2. Sashimi x 5
鰤魚配柚子胡椒
白象拔蚌
3. 漬物
4.鐵板燒 x 2
好好好好好好好好食!!!!!!!!!
芝士龍蝦~~~~~~~~好入味 肉質好爽~~~~
而牛扒真係好淋~~~~
牛味夠~~~~~
5. Soup
6. Sushi x 5
我至愛既拖羅啊!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
入口即溶

7. 手卷
聽講好考功夫!又燒又搓又過水~~~

8. 生果
好好好好甜~~~
大滿足!

觀塘鴻圖道46號世紀工商中心地下1A號舖